বিত্ত মন্ত্ৰালয়
‘ভাৰত-বিস্তাৰ’-কেন্দ্ৰীয় বাজেটত প্ৰস্তাৱিত কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি, কৃষকৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ উন্নত কৰা আৰু অনুকূলিত পৰামৰ্শমূলক সমৰ্থনৰ জৰিয়তে বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে এক বহুভাষিক এ আই সঁজুলি।
১৫,০০০ মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু ৫০০ খন মহাবিদ্যালয়ত ভাৰতৰ অ’ৰেঞ্জ ইক’ন’মি বা সৃজনশীল অৰ্থনীতি বিকাশৰ বাবে এনিমেচন, ভিজুৱেল এফেক্টছ, গেমিং এণ্ড কমিক্স (এ ভি জি চি) কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটাৰ লেব স্থাপন কৰা হ’ব
কেন্দ্ৰীয় বাজেটে চাকৰি আৰু দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত এ আই আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱ মূল্যায়ন কৰিবলৈ এক উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন ‘নিযুক্তি আৰু উদ্যোগলৈ শিক্ষা’ স্থায়ী সমিতিৰ প্ৰস্তাৱ দিছে
পূব ভাৰতত ডিজাইন শিক্ষা আৰু উন্নয়নৰ বাবে এক নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজাইন প্ৰতিষ্ঠান
01 FEB 2026 12:59PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ দাখিল কৰে। বাজেটত উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক সাধাৰণ নাগৰিকৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ দ্বিতীয় কৰ্তব্যক বাস্তৱায়িত কৰা আৰু তেওঁলোকক ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ পথত শক্তিশালী অংশীদাৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হিচাপে উল্লেখ কৰা হৈছে।
প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰাটো সকলোৰে সুবিধাৰ বাবে, অৰ্থাৎ কৃষক, এছ টি ই এম-ৰ মহিলা, দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে আগ্ৰহী যুৱক-যুৱতী আৰু নতুন সুযোগ লাভৰ বাবে দিব্যাঙ্গজনৰ বাবে, কেন্দ্ৰীয় বাজেটত এ আই মিছন, ৰাষ্ট্ৰীয় কোৱাণ্টাম মিছন, অনুসন্ধান ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা পুঁজি আৰু গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱন পুঁজিৰ জৰিয়তে নতুন প্ৰযুক্তিক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত বিভাগ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহে ভাৰতৰ অ’ৰেঞ্জ ইক’ন’মিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰাৰ লগে লগে বাজেটত ভাৰতৰ এনিমেচন, ভিজুৱেল এফেক্টছ, গেমিং আৰু কমিক্স (এ ভি জি চি) খণ্ডক ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ২০ লাখ পেছাদাৰীৰ প্ৰয়োজন হোৱাৰ সম্ভাৱনা থকা এক বৰ্ধিত উদ্যোগ হিচাপে উল্লেখ কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় বাজেটে ভাৰতৰ অ’ৰেঞ্জ ইক’ন’মিৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে ১৫,০০০ মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু ৫০০ খন মহাবিদ্যালয়ত এ ভি জি চি কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটাৰ লেব স্থাপনত ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন'লজি, মুম্বাইক সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে।
তদুপৰি, ভাৰতৰ দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হোৱা ডিজাইন উদ্যোগক স্বীকৃতি জনাই বাজেটত ভাৰতৰ পূব অঞ্চলত ডিজাইন শিক্ষা আৰু উন্নয়নৰ বাবে এটা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজাইন প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ‘ভাৰত-বিস্তাৰ’ (কৃষি সম্পদ আহৰণৰ বাবে ভাৰ্চুৱেলি ইন্টিগ্ৰেটেড চিষ্টেম)-এক বহুভাষিক এ আই সঁজুলিৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে যিয়ে এগ্ৰিষ্টেক পৰ্টেল আৰু কৃষি পদ্ধতিৰ ওপৰত আই চি এ আৰ পেকেজক এ আই চিষ্টেমৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিব। ই কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰিব, কৃষকৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ উন্নত কৰিব আৰু কৃষকৰ বাবে অনুকূলিত পৰামৰ্শমূলক সমৰ্থনৰ জৰিয়তে বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰিব।
তদুপৰি, চাকৰি আৰু দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বাজেটত মূল্যায়ন আৰু ইয়াৰ ব্যৱস্থাৰ প্ৰস্তাৱৰ বাবে এক উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন ‘নিযুক্তি আৰু উদ্যোগলৈ শিক্ষা’শীৰ্ষক স্থায়ী সমিতিৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।

Ministry of Finance
‘Bharat-VISTAAR’-a multilingual AI tool to enhance farm productivity, improve farmer decision making and reduce risk through customized advisory support, proposed in the Union Budget 2026-27
15,000 secondary schools and 500 colleges to have Animation, Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) Content Creator Labs to boost India’s Orange Economy
Union Budget proposes a High-Powered ‘Education to Employment and Enterprise’ Standing Committee to assess impact of AI and emerging technologies on jobs and skill requirement
A new National Institute of Design to boost design education and development in Eastern India
01 FEB 2026 12:59PM by PIB Delhi
The Union Finance and Corporate Affairs Minister, Smt Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2026-27 in the Parliament today. The Budget cites Emerging technologies and AI as important components in realizing the second kartavya of fulfilling aspirations of common citizens and buisld their capacity to make them strong partners in India’s path to prosperity.
Acknowledging that the adoption of technology is for the benefit of all, i.e. the farmers, women in STEM, youth keen to upskill and Divyangjan to access newer opportunities, the Union Budget 2026-27 highlights key government initiatives to support new technologies through AI Mission, National Quantum Mission, Anusandhan National Research Fund, and Research, Development and Innovation Fund.
With the emerging technologies playing a pivotal role in India’s Orange Economy, the Budget underscores India’s Animation, Visual Effects, Gaming and Comics (AVGC) sector as a growing industry projected to require 2 million professionals by 2030.The Union Budget proposes to support the Indian Institute of Creative Technologies, Mumbai in setting up AVGC Content Creator Labs in 15,000 secondary schools and 500 colleges in furtherance of India’s Orange economy.
Further, the Budget proposes a new National Institute of Design to boost design education and development in the eastern region of India, acknowledging the rapidly expanding Design Industry of India.
The Union budget proposes ‘Bharat-VISTAAR’(Virtually Integrated System to Access Agricultural Resources)—a multilingual AI tool that shall integrate the AgriStack portals and the ICAR package on agricultural practices with AI systems. This will enhance farm productivity, will lead to better farmer decision making and reduce risk through customized advisory support for the farmer
Furthermore, taking note of the impact of AI and emerging technologies on jobs and skill requirements, the Budget proposes a High-Powered ‘Education to Employment and Enterprise’ Standing Committee for assessment and propose measures thereof.