ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧,୭୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୫ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଆସାମ ବିଧାନସଭା ନୂତନ ଭବନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ପରେ ଆସାମର ଚା’କୁ ୟୁରୋପରେ ଶୁଳ୍କମୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶ
ଆସାମର ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା-ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା
30 JAN 2026 6:14PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ରେ ଆସାମ ବିଧାନସଭାର ନୂତନ ଭବନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହିତ ମୋଟ ୧,୭୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୫ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବିତ୍ର ମାର୍ଗେରିଟା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆସାମକୁ ସମାବେଶୀ କରିବା ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼କୁ ରାଜ୍ୟର ଦ୍ୱିତୀୟ ରାଜଧାନୀ କରାଯିବ ବୋଲି ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ସରକାରରେ ଅନେକ ଘୋଷଣା କେବଳ ଘୋଷଣା ହୋଇ ରହିଗଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ଆମ ଦଳର ସରକାର। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶର୍ମା ଏହି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ୫୭ ବିଘା ଜମିରେ ଆସାମର ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଧାନସଭା ପରିସରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆସାମର ରାଜଧାନୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯିବ। ଆସାମକୁ ସମାବେଶୀ କରିବା ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼କୁ ରାଜ୍ୟର ଦ୍ୱିତୀୟ ରାଜଧାନୀ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଏଠାରେ ଅନେକ ଜାତି, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଜନଜାତି ବସବାସ କରନ୍ତି; ଆସାମ ଉପରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅଧିକାର ରହିଛି, ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏକ ମହାନ ଆସାମ ଗଠନ କରିବୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆସାମର ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ଐତିହ୍ୟ, ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଜୀବନରେଖା ଏବଂ ଆମ ପାଇଁ ଜଣେ ମାଆ ଭଳି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆସାମ ବନ୍ୟା ସମସ୍ୟାରେ ଜର୍ଜରିତ ହୋଇ ରହିଛି। ଆସାମକୁ ବନ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ସ୍ପେଶ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟର ଏକ ସର୍ଭେ କରି ସେହି ଆଧାରରେ, ବୃହତ ଆର୍ଦ୍ରଭୂମି ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୫ଟି ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ୬୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛି। ଏହା ପ୍ରାୟ ୭.୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ବନ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା କରିବ, ପାଖାପାଖି ୭୭,୦୦୦ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ କରିବ, ବନ୍ୟାର ତୀବ୍ରତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜଳ ଧାରଣ କ୍ଷମତା କାରଣରୁ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ୧୫ଟି ବଡ଼ ପୋଖରୀରୁ ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ, ଯାହା ଆସାମର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବର୍ଷକୁ ତିନି ଥର ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ, ପଶୁପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଜଳକ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ନିକଟରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ୨୭ଟି ଦେଶ ସହିତ ଏକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼କୁ ମିଳିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆସାମର ଚା ପ୍ୟାରିସରୁ ବର୍ଲିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୂନ ଶୁଳ୍କ ସହିତ ପହଞ୍ଚିପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିରୋଧୀ ସରକାରମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆସାମର ବିକାଶ ପାଇଁ କିଛି କରିନଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଚିପ୍ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଆସାମ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ରେଳବାଇ ହେଉ, ଜଳପଥ ହେଉ, ବିମାନବନ୍ଦର ହେଉ, କିମ୍ବା ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆସାମକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି, କାରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ତାଙ୍କ ହୃଦୟରେ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ବିରୋଧୀ ସରକାରମାନେ ଆସାମକୁ ଗୁଳି, ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ, ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦିଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରଠାରୁ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ରାଜିନାମା ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀ ଅସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ କର୍ଫ୍ୟୁ, ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଏବଂ ଗୁଳି ଶବ୍ଦ ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭୁପେନ୍ ଦାଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋଦୀ ସରକାର ହିଁ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନାଗରିକ ସମ୍ମାନ-ଭାରତ ରତ୍ନ, ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ମହାନ ପୁତ୍ର ଗୋପୀନାଥ ବୋରଦୋଲୋଇଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଏଠାରେ ଶାନ୍ତି, ସୁଶାସନ, ବିକାଶ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି ନେଇ ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୧ରେ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ ମାଟିରେ ବିରୋଧୀ ସରକାର ଏକ ଟୁଲକିଟ୍ ପ୍ରସାରିତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆସାମ ବିରୋଧୀ ଥିଲା ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆସାମର ଚା' ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ କଳଙ୍କିତ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ସରକାରମାନେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସାମରେ ଆମର ଚା' ବଗିଚା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କିଛି କରିନାହାଁନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦଳର ସରକାର ୨୦୨୫ରେ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ସଂଶୋଧନ ଆଇନ ପାରିତ କରିଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ୮୨୫ଟି ଚା 'ବଗିଚାର ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସନ୍ଥାଲ, କୋଲ, ଭିଲ, ମୁଣ୍ଡା ଏବଂ ବଙ୍ଗାଳୀ ଶ୍ରମିକ ଜମିର ମାଲିକ ହୋଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ଏବଂ ଆସାମ ସରକାର ଲଚିତ ବୋରଫୁକାନଙ୍କ ଜୀବନୀକୁ ଦେଶର ୨୩ଟି ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ସରକାରମାନେ ଆସାମରେ ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ଅନୁମତି ଦେଇ ଏହାକୁ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଏକ ଅସ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ସରକାର ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୧ ଲକ୍ଷ ୨୬ ହଜାର ଏକର ଜମିକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ କବଳରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ଆସାମରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ବାହାର କରିଦେବୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନେ ଆସାମ କିମ୍ବା ଦେଶକୁ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ କାରଣ ସେମାନେ ଆମର ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଜନସାଂଖକୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବନ୍ଦ ନହୁଏ, ତେବେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆସାମ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରେ ଏବଂ କେବଳ ଆମ ସରକାର ଏହାକୁ ରୋକିପାରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆସାମର ସୀମା ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ଏବଂ ଆସାମ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଆସାମ ସୀମାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାରୁ ରୋକିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଶ୍ରୀମନ୍ତ ଶଙ୍କରଦେବ ଜୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଆସାମର ହିମନ୍ତ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ମୁକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆସାମରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ହାସଲ କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଆସାମର ଜି.ଏସ୍.ଡି.ପି କୁ ୪.୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୭.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ଆସାମ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ, ହିଂସା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଆୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ଶାନ୍ତି, ବିକାଶ, ଶିକ୍ଷା, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଚାହୁଁ, ତେବେ କେବଳ ଆମ ସରକାର ତାହା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ କିମ୍ବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଖେଳ ସୁବିଧା, ଆଧୁନିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ନ ଥିଲେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଉତ୍ସାହ ହାସଲ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧାସମ୍ପନ୍ନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏକାଧିକ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ୨୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୦୬ ବିଘା ଜମିରେ ଏକ ଇନଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମ, ସୁଇମିଂ ପୁଲ, ଫୁଟବଲ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ, ଲନ୍ ଟେନିସ୍ କୋର୍ଟ, ବାସ୍କେଟବଲ୍ କୋର୍ଟ, ଭଲିବଲ କୋର୍ଟ, ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ଛାତ୍ରାବାସ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସହିତ ୨୦୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପରିସରର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ରେ ଆସାମ ବିଧାନସଭା ସୌଧ ସହିତ ରାଜ୍ୟର ବିଧାୟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ରେ ଏକ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ରୋଗ ନିରୀକ୍ଷଣ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନିଦାନ ସହିତ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସୁବିଧା ରହିବ। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ କେବଳ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍ଥାନରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଆନୁବଂଶିକ ରୋଗର ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ବିଶ୍ୱର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍ଥାନ ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକୀରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବାପୁ ତାଙ୍କ ଆନ୍ଦୋଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆମ ପାଇଁ ସ୍ୱରାଜ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ସେ ନୀତିମାନ୍‍ ଆତ୍ମା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah lays foundation stone for new building of Assam Legislative Assembly in Dibrugarh, along with the ground-breaking and inauguration of 5 projects at a total cost of approximately ₹1,715 crore
Prime Minister Shri Narendra Modi has signed India-EU trade deal, which has enabled Assam's tea to reach from Paris to Berlin with zero tariff
We are now creating systems so that infiltrators can no longer enter India, and those who have already entered will not be spared; we will identify and remove them one by one
Only our government can stop infiltrators' attempts to alter Assam's demography and jeopardize country's security
Prime Minister Shri Narendra Modi prioritizes Assam and North East at every opportunity, because the region lives in his heart
The opposition party, for the sake of vote banks, had handed over sacred land of Srimanta Sankardev to infiltrators, but Himanta government in Assam is now making it infiltrator-free
As part of efforts to make Assam more inclusive, decision has been taken to develop Dibrugarh as state's second capital
During opposition party's government, there were curfews and sounds of explosions; today, in the same Assam under our party's rule, the music of Bhupen Da resonates
Under the leadership of Himanta Ji's government in Assam, more than 3 lakh Santhal, Kol, Bhil, Munda, and Bengali workers from tea gardens have been made owners of land
Under opposition party's rule, Assam was known for bomb blasts, violence, and deaths of youths, whereas under the Modi government, income of youths has increased by up to 50 percent
There was once a time when curfews, bomb blasts, and sound of bullets filled the air here; today, the music of Bhupen Da reaches the entire world from here
Union Home Minister also inaugurated first phase of a world-class Multi-Disciplinary Sports Complex equipped with state-of-the-art facilities, laid the foundation stone for its second phase, initiated construction of residences for legislators, and performed ground-breaking for Wildlife Research Institute
30 JAN 2026 6:14PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today laid the foundation stone for the new building of the Assam Legislative Assembly in Dibrugarh, along with the ground-breaking and inauguration of 5 projects at a total cost of approximately ₹1,715 crore. On this occasion, Assam Chief Minister Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister of Ports, Shipping and Waterways Shri Sarbananda Sonowal, Minister of State for External Affairs Shri Pabitra Margherita, and many other dignitaries were present.
Addressing the program, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Assam Chief Minister Shri Himanta Biswa Sarma had announced in 2025 that, as part of efforts to make Assam inclusive, Dibrugarh would be made the state's second capital. He said that in the governments of opposition parties, many announcements remained just announcements, but now it is our party's government. The Chief Minister Shri Sarma had made the announcement, and today the foundation stone of Assam's second Legislative Assembly complex has been laid on 57 bigha of land. He said that now the residents of Dibrugarh will also be considered residents of Assam's capital. Shri Shah said that as part of efforts to make Assam inclusive, the decision has been taken to make Dibrugarh the state's second capital. He said that many castes, communities, and tribes live here; all of them have a right over Assam, and together we will build a great Assam.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Assam's rivers are the heritage of our culture, the economic lifeline of our farmers, and like a mother to us. He said that for years, Assam has been plagued by the problem of floods. To protect Assam from floods, we conducted a survey of the state through the Space Application Centre and, based on that, identified large wetlands. Shri Shah said that the Ministry of Home Affairs of the Government of India has spent ₹692 crore to develop 15 wetlands in the first phase. This will save about 7.5 lakh people from floods, irrigate approximately 77,000 hectares of land, reduce the intensity of floods, and increase the groundwater level due to enhanced water-holding capacity. He said that irrigation will be provided from these 15 large ponds, which will help Assam's farmers produce crops three times a year, boost animal husbandry, and also promote the dairy industry. These will also be used for water sports and will become centres of attraction for tourists.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi ji, the Government of India has recently signed a free trade agreement with the 27 countries of the European Union, and the biggest benefit of this will go Dibrugarh. He said that Prime Minister Modi ji has signed the EU trade deal, enabling Assam's tea to reach from Paris to Berlin with zero tariff.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that opposition governments did nothing for the development of Assam for decades. He said that in every sector—including infrastructure, wildlife and environmental protection, semiconductors and chip industry—the Modi government’s first priority is Assam. Shri Shah also said that whether it is railways, waterways, airports, or setting up industries, in every field Prime Minister Modi ji gives priority to Assam. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji gives priority to Assam and the North East everywhere, as this region lives in his heart.
Shri Amit Shah said that opposition governments gave Assam bullets, bomb blasts, conflict, and the deaths of youths. He said that since Modi ji became Prime Minister, more than 10,000 youths have laid down their arms across the entire Northeast under more than 20 agreements, making Assam and the Northeast secure. Shri Shah said that there was once a time when curfews, bomb explosions, and the sound of gunfire prevailed here, but today the music of Bhupen da reaches the entire world from this region. He said that it is the Modi government that has conferred the Bharat Ratna—the nation's highest civilian honour—upon Bhupen Hazarika and the great son of Mother India, Gopinath Bordoloi. We have started a new tradition here of peace, good governance, development, and taking everyone along together.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in 2021, on the soil of Dibrugarh, the opposition government had circulated a toolkit that was anti-Assam and aimed at tarnishing the image of Assam's tea worldwide. He said that opposition governments have done nothing till date for the welfare of our tea garden workers in Assam. Shri Shah said that our party's government passed the Land Holding Amendment Act in 2025, thereby making more than 3 lakh Santhal, Kol, Bhil, Munda, and Bengali workers from 825 tea gardens owners of the land. He said that Prime Minister Modi ji and the Government of Assam have had the biography of Lachit Borphukan translated into 23 languages of the country.
Shri Amit Shah said that opposition governments, by allowing infiltration into Assam, turned it into a weapon for vote-bank politics to gain power. He said that the Assam government has stopped the process of changing demographics and has freed 1 lakh 26 thousand acres of land from infiltrators. Shri Shah said that under the leadership of Himanta Biswa Sarma ji, we will evict every single infiltrator from Assam. He said that infiltrators cannot benefit Assam or the country in any way because they are changing our demographics and also pose a threat to the country's security. He said that if demographic change is not stopped, Assam may face difficulties in the coming days, and only our government can stop it. Shri Shah said that earlier Assam's borders were open to infiltrators, but Prime Minister Modi ji and the Assam government together have stopped infiltrators from entering Assam's borders. Shri Shah said that the opposition party, for the sake of vote banks, had handed over the sacred land of Srimanta Sankardev Ji to infiltrators, which the Himanta government of Assam is now making infiltrator-free.
Shri Amit Shah said that in the last 5 years, we have also achieved very significant economic reforms in Assam. He said that we have increased Assam's GSDP from ₹4.1 lakh crore to ₹7.2 lakh crore. He said that under the opposition party's rule, Assam was known for bomb blasts, violence, and the deaths of youths, whereas under the Modi government, the income of youths has increased by up to 50 percent. He said that if we want peace, development, education, industry, and employment, only our government can deliver that.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi ji has instilled enthusiasm for sports among the youth across the entire country. He said that whether in national or international competitions, India's youth are today performing very well in sports. Shri Shah said that mere enthusiasm among the youth does not achieve anything unless there is infrastructure, playing facilities, modern training arrangements, transparent selection processes, and full support from the government for the players. He said that today in Dibrugarh, the inauguration of the first phase of a world-class Multi-Disciplinary Sports Complex equipped with state-of-the-art facilities has taken place. At a cost of ₹238 crore, on 106 bighas of land, an indoor stadium, swimming pool, football ground, lawn tennis courts, basketball court, volleyball court, hostel for players, and accommodation for coaches have been constructed. He said that along with this, the foundation stone for the second phase of the sports complex has also been laid at a cost of ₹209 crore.
The Home Minister said that along with the Assam Legislative Assembly complex in Dibrugarh, the foundation stone has also been laid for the housing project for the state's legislators. He said that at a cost of ₹292 crore, a Wildlife Research Institute will also be constructed in Dibrugarh. This institute will have facilities for disease surveillance, research and diagnosis, as well as capacity building. He requested the state government to make necessary arrangements in this institute not only for animals but also for birds. Shri Shah said that this institute will also have arrangements for scientific research and the study of genetic diseases, due to which it will be established as an important institution in the world.
Union Home Minister and Minister of Cooperation paid tribute to Mahatma Gandhi on his death anniversary. He said that Bapu awakened the entire country through his movements and secured Swaraj for us, and he bows in reverence to the virtuous soul, Mahatma Gandhi ji.