বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ উদ্ভাৱন প্ৰদৰ্শন শক্তিয়ে স্থিৰতাৰে গোলকীয় উদ্ভাৱন সূচকৰ স্থান ২০১৯ চনৰ ৬৬ সংখ্যকৰ পৰা ২০২৫ চনত ৩৮ সংখ্যক স্থানলৈ উন্নীত কৰিছেঃ অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২০২৬
পি এল আই আঁচনিয়ে বৃহৎ স্মাৰ্টফোন কোম্পানীসমূহক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহ ভাৰতত স্থাপন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে
পি এল আই আঁচনিৰ অধীনত,২ লাখ টকাৰ ওপৰত বিনিয়োগ বাস্তৱায়িত;১৮.৭০ লাখ টকাৰ ওপৰত অগ্ৰিম উৎপাদন/বিক্ৰীৰ ফলাফল আৰু ১২.৬০লাখ টকাৰ ওপৰত নিয়োগ সৃষ্টি
‘গোলকীয় উদ্ভাৱন সূচক’ত ভাৰতৰ স্থান ২০১৯ চনত ৬৬সংখ্যক স্থানৰ পৰা ২০২৫ চনত ৩৮ সংখ্যক স্থানলৈ উন্নীত হৈছে
বাংগালুৰু, দিল্লী আৰু মুম্বাইৰ বৈশিষ্ট্যসমূহ বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫০টা উদ্ভাৱনমূলক শক্তিশালী ক্লাষ্টাৰৰ ভিতৰত আছে
৬খন ৰাজ্যত ১.৬ লাখ কোটি টকাৰ সামগ্ৰিক বিনিয়োগৰ জৰিয়তে দহটা ছেমিকণ্ডাক্টৰ নিৰ্মাণ আৰু পেকেজিং প্ৰকল্প অনুমোদিত হৈছে
আণ্ডাৰ ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়া পদক্ষেপৰ অধীনত, ডিপিআইআইটিৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত আৰম্ভণি ৫০০ৰ পৰা আৰম্ভ হৈ২০২৫ চনত ২ লাখতকৈ অধিক হ’ব
29 JAN 2026 2:11PM by PIB Guwahati
‘পি এল আই আঁচনিখনে প্ৰধান স্মাৰ্টফোন কোম্পানীসমূহক তেওঁলোকৰ উৎপাদন ভাৰতত পুনৰ স্থাপন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। ফলস্বৰূপে, ভাৰত এখন প্ৰধান মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে’, কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত দাখিল কৰা অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা২০২৫-২৬ ত উল্লেখ কৰে ।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি, 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত' ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, উৎপাদন সংযুক্ত উদ্দীপক (পি এল আই) আঁচনিখন ২০২০ চনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল আৰু এতিয়া ১৪ টা গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত বিস্তৃত হৈ আছে, যাৰ ব্যয় হৈছে ১.৯৭ লাখ কোটি টকা। ২০২৫ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহলৈকে পি এল আই আঁচনিৰ অধীনত ২ লাখ কোটি টকাৰো অধিক প্ৰকৃত বিনিয়োগ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ১ লাখ কোটি টকাৰো অধিক উৎপাদন/বিক্ৰী বৃদ্ধি পাইছে আৰু ২ লাখ টকাৰো অধিক (প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ) নিযুক্তি সৃষ্টি হৈছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২০২৬ অনুসৰি, ১২ টা খণ্ডত ২৩,৯৪৬ কোটি টকাৰ সামগ্ৰিক ইনচেণ্টিভ বিতৰণ কৰা হৈছে, য'ত ১৪ টা খণ্ডত ৮০৬ খন আবেদন অনুমোদিত হৈছে। জৰীপটোত লগতে কোৱা হৈছে যে ইলেক্ট্ৰনিকছ, ফাৰ্মাচিউটিকেলছ, টেলিকম আৰু নেটৱৰ্কিং সামগ্ৰীৰ দৰে খণ্ডৰ দ্বাৰা উল্লেখযোগ্যভাৱে চালিত পি এল আই আঁচনিসমূহে ৰপ্তানি ৮.২০লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। পি এল আই-ৰ পৰিপূৰক হিচাপে কেন্দ্ৰীয় বাজেট২০২৫-২৬ ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন মিছন (এন এম এম) ঘোষণা কৰা হৈছিল।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি, ‘কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ঘোষণা কৰা নেশ্যনেল মিছন অন মেনুফেক্সাৰিং (এন এম এম)-এ পৰৱৰ্তী দশকত ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলকতা ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে মৌলিক নীতিৰ পৰিকল্পনাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে’।
পৰিসৰত উদ্ভাৱনৰ বিত্তীয় যোগান ধৰিবলৈ, চৰকাৰে ছয় বছৰত মুঠ ১ লাখ কোটি টকা আৰু বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬-ৰ বাবে আৱণ্টন কৰা ২০,০০০ কোটি টকাৰ সৈতে এক নতুন গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱন (আৰ ডি আই) পুঁজিও ঘোষণা কৰিছে। ভাৰতৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়নক চালিত কৰা এক প্ৰধান প্ৰতিষ্ঠানিক সংস্কাৰ আৰু ওপৰত উল্লেখ কৰা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ লক্ষ্য হৈছে এ এন আৰ এফ আইন, ২০২৩ -ৰ অধীনত অনুসন্ধান ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেশ্যন (এ এন আৰ এফ) প্ৰতিষ্ঠা কৰা। এ এন আৰ এফ-ৰ উদ্দেশ্য হৈছে উদ্যোগ, শিক্ষা আৰু চৰকাৰক কৌশলগত দিশ, প্ৰতিযোগিতামূলক পুঁজিৰ সুযোগ আৰু সহযোগিতাৰ পথ প্ৰদান কৰা।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬ অনুসৰি, ভাৰতৰ গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন পৰিৱেশতন্ত্ৰ বিগত বছৰবোৰত যথেষ্ট শক্তিশালী হৈছে। বিশ্ব উদ্ভাৱন সূচকাংকত (জিআইআই) দেশৰ স্থান ২০১৯ চনৰ ৬৬ সংখ্যক স্থানৰ পৰা ২০২৫ চনত ৩৮ সংখ্যক স্থানলৈ উন্নীত হৈছে। ইয়াৰ ফলত ভাৰত নিম্ন মধ্য-আয়ৰ দেশ গোটৰ ভিতৰত ৰেংকিংৰ শীৰ্ষত আৰু মধ্য আৰু দক্ষিণ এছিয়া অঞ্চলত প্ৰথম স্থানত আছে। তদুপৰি, বেংগালুৰু, দিল্লী আৰু মুম্বাই বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫০ টা উদ্ভাৱন শক্তিশালী ক্লাষ্টাৰৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে আৰু সামগ্ৰিকভাৱে দেশৰ উদ্ভাৱন উৎপাদনে এক উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধিৰ অভিলেখ কৰিছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে বৌদ্ধিক সম্পত্তি (আই পি)ৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ গোলকীয প্ৰতিযোগী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰি ভাৰত ২০২৪ চনত গোলকীয় নথিপত্ৰত ট্ৰেডমাৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত চতুৰ্থ পেটেণ্টৰ ক্ষেত্ৰত ষষ্ঠ আৰু ঔদ্যোগিক ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰত সপ্তম স্থানত আছে। বিত্তীয় বৰ্ষ ২০-ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫-লৈ পেটেণ্ট আবেদন প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু ট্ৰেডমাৰ্ক পঞ্জীয়ন ১.৫ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। পঞ্জীয়ন কৰা ডিজাইনসমূহ ২.৫ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। বিশ্ব বৌদ্ধিক সম্পত্তি সংস্থাই (ডব্লিউ আই পি অ') উদ্যোগশীলতা নীতি আৰু উদ্যোগশীলতা সংস্কৃতিৰ বাবে ভাৰতক বিশ্বব্যাপী দ্বাদশ স্থান প্ৰদান কৰিছে। ২০১৬ চনত ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া উদ্যোগ আৰম্ভ হোৱাৰ পাছৰে পৰা২০২৫ চনলৈকে ডিপিআইআইটিৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা প্ৰায় ৫০০ৰ পৰা ২ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬ ত কোৱা হৈছে যে ২০২৫ চনৰ আগষ্ট মাহলৈকে ৬ খন ৰাজ্যত প্ৰায় ১.৬ লাখ কোটি টকাৰ সঞ্চিত বিনিয়োগৰ সৈতে দহটা ছেমিকণ্ডাক্টৰ নিৰ্মাণ আৰু পেকেজিং প্ৰকল্প অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি, ৰাজ্য চৰকাৰসমূহেও ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিকাঠামোৰ পৰিপূৰক হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে, য’ত উৰিষ্যাৰ ছেমিকণ্ডাক্টৰ নিৰ্মাণ আৰু ফেবলেছ পলিচীৰ দৰে উদ্যোগসমূহে অতিৰিক্ত ইনচেণ্টিভ আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সমৰ্থন আগবঢ়ায়।
এক স্থিতিস্থাপক ভাৰতৰ বাবে ভাৰত ছেমিকণ্ডাক্টৰ মিছনৰ অধীনত গাঁথনিগত দুৰ্বলতাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তুলিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে এটা সুৰক্ষিত ঘৰুৱা ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰণালী বিকশিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও সমন্বিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
ভাৰত ছেমিকণ্ডাক্টৰ মিছন আৰু ছেমিকন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীয়ে একেলগে এই কৌশলৰ মূল গঠন কৰে, যিটো ফেব্রিকেচন, এছেম্বলি, পৰীক্ষা, মাৰ্কিং আৰু পেকেজিং সুবিধাসমূহত বিনিয়োগক অনুঘটক কৰিবলৈ ৭৬,০০০ কোটি টকাৰ ইনচেণ্টিভ ফ্ৰেমৱৰ্কৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। এই কাৰ্যসূচীসমূহৰ অধীনত, চাৰিটা লক্ষ্যযুক্ত আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে, প্ৰত্যেকেই ছেমিকণ্ডাক্টৰ আৰু ডিচপ্লে ফেব, যৌগিক ছেমিকণ্ডাক্টৰ সুবিধা, আৰু আউটচ'ৰ্চ ছেমিকণ্ডাক্টৰ এছেম্বলি তথা পৰীক্ষা এককৰ বাবে প্ৰকল্প ব্যয়/মূলধনৰ ৫০ শতাংশ বিত্তীয় সহায় সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে ঘৰুৱা চিপ ডিজাইনক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে এক সমৰ্পিত ডিজাইন লিংকড ইনচেণ্টিভ আঁচনি মুকলি কৰা হৈছে।

Ministry of Finance
INDIA’S INNOVATION PERFORMANCE STRENGTHENS STEADILY, GLOBAL INNOVATION INDEX RANK IMPROVES TO 38TH IN 2025 FROM 66TH IN 2019: ECONOMIC SURVEY 2025-26
PLI SCHEME ENCOURAGES MAJOR SMARTPHONE COMPANIES TO RE-LOCATE THEIR PRODUCTION TO INDIA
UNDER PLI SCHEME, INVESTMENT OF OVER ₹2.0 LAKH CRORE REALISED; RESULTS INCREMENTAL PRODUCTION/SALES OF OVER ₹18.70 LAKH CRORE AND EMPLOYMENT GENERATION OF OVER 12.60 LAKHS
INDIA’S RANK IN “GLOBAL INNOVATION INDEX” IMPROVES FROM 66TH IN 2019 TO 38TH IN 2025
BENGALURU, DELHI AND MUMBAI FEATURE AMONG TOP 50 MOST INNOVATION INTENSIVE CLUSTERS WORLD OVER
TEN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING AND PACKAGING PROJECTS HAVE BEEN APPROVED WITH A CUMULATIVE INVESTMENT OF ₹1.60 LAKH CRORE IN 6 STATES
UNDER START-UP INDIA INITIATIVE, RISE IN DPIIT RECOGNISED START-UPs FROM 500 TO MORE THAN 2 LAKHS IN 2025
29 JAN 2026 2:11PM by PIB Delhi
“The PLI Scheme has encouraged major smartphone companies to re-locate their production to India. As a result, India has become a major mobile phone manufacturing hub”, states the Economic Survey 2025-26 tabled in Parliament today by Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman.
As per the Economic Survey, in alignment with India’s vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’, the Production Linked Incentive (PLI) Scheme was launched in 2020 and now spanning 14 key sectors, with an outlay of ₹1.97 lakh crore. Till September 2025, under the PLI scheme, an actual investment of over ₹2.0 lakh crore has been realised, leading to incremental production/sales of over ₹18.70 lakh crore and employment generation of over 12.60 lakhs (direct and indirect).
According to the Economic Survey 2025-2026, Cumulative incentives of ₹23,946 crore have been disbursed across 12 sectors, with 806 applications approved across all 14 sectors. The PLI Schemes have witnessed exports surpassing ₹8.20 lakh crore, driven significantly by sectors like electronics, pharmaceuticals, and telecom & networking products, the survey added. Complementing PLI, the National Manufacturing Mission (NMM), was announced in Union Budget 2025–26.
According to the Economic Survey, “The National Mission on Manufacturing (NMM), announced in the Union Budget 2025-26, represents the foundational policy blueprint for accelerating India's industrial growth and global competitiveness over the next decade.”
To finance innovation at scale, the Government also announced a new Research, Development and Innovation (RDI) Fund with a total outlay of ₹1 lakh crore over six years and ₹20,000 crore allocated for FY26. A major institutional reform driving India’s R&D and aimed at addressing the challenges highlighted above is the establishment of the Anusandhan National Research Foundation (ANRF) under the ANRF Act, 2023. The ANRF is intended to provide strategic direction, competitive funding opportunities and collaboration pathways across industry, academia and government.
According to the Economic Survey 2025-26, India’s research and innovation ecosystem has, over the years, strengthened significantly. The country's ranking in the Global Innovation Index (GII) improved from 66th in 2019 to 38th in 2025. This places India at the top of the rankings within the lower middle-income country group and first in the Central and Southern Asia region”. Furthermore, Bengaluru, Delhi and Mumbai feature among the top 50 most innovation intensive clusters in the world and the country’s innovation output as a whole, has recorded a marked growth.
The Economic Survey states, emerging as a significant global player in Intellectual Property (IP), India ranks 4th in trademarks, 6th in patents, and 7th in industrial designs in global filings in 2024. From FY20 to FY25, patent applications filed nearly doubled, and trademark registrations grew 1.5 times. Designs registered increased by 2.5 times. The World Intellectual Property Organization (WIPO) ranks India 12th globally, for its entrepreneurship policies and entrepreneurship culture. Since the launch of the Startup India Initiative in 2016, the number of DPIIT-recognised startups has increased from approximately 500 to over 2 lakh as of 2025.
The Economic Survey 2025-26 states, as of August 2025, ten semiconductor manufacturing and packaging projects have been approved with a cumulative investment of around ₹1.60 lakh crore in 6 states. In addition, State Governments have also begun complementing the national framework, with initiatives such as Odisha’s Semiconductor Manufacturing and Fabless Policy offering additional incentives and institutional support.
Under the India Semiconductor Mission for a Resilient India to address structural vulnerabilities and build resilience, the Government of India has undertaken a series of coordinated measures to develop an end-to-end domestic semiconductor system.
The India Semiconductor Mission and the Semicon India programme together form the core of this strategy, supported by a ₹76,000 crore incentive framework to catalyse investment in fabrication, assembly, testing, marking and packaging facilities. Under these programmes, four targeted schemes have been launched, each extending fiscal support of 50 per cent of project cost/capex for semiconductor and display fabs, compound semiconductor facilities, and outsourced semiconductor assembly and testing units, alongside a dedicated Design Linked Incentive scheme to encourage domestic chip design.