Ministry of Finance
ECONOMIC SURVEY PROPOSES DISCIPLINED SWADESHI FOR STRATEGIC RESILIENCE: A THREE TIERED FRAMEWORK FOR STRATEGIC INDIGENISATION
NATIONAL INPUT COST REDUCTION STRATEGY: A NECESSARY FOUNDATION WHICH TREATS COMPETITIVENESS AS INFRASTRUCTURE
EMBEDDING THE NATION INTO GLOBAL VALUE CHAINS IS A STRATEGIC INDISPENSABILITY, TO MAKE THE WORLD MOVE FROM “THINKING ABOUT BUYING INDIAN” TO “BUYING INDIAN WITHOUT THINKING”: ECONOMIC SURVEY
29 JAN 2026 1:38PM by PIB Delhi
India has performed well in recent years, but the global environment confronting it today is materially different and unsettled. In a world characterised by geopolitical fragmentation, strategic trade, volatile capital flows, and rapid technological disruption, the central constraint is no longer macroeconomic management alone. It is the depth and quality of state capacity.
In this uncertain global environment, India’s approach is to move beyond blanket import substitution toward a calibrated, three-tiered strategy that builds critical capabilities, reduces input costs, strengthens advanced manufacturing, and progresses from self-reliance to strategic indispensability.
“In this setting, Swadeshi becomes inevitable and necessary. It is both a defensive and offensive policy lever to ensure continuity of production in the face of external shocks and to build enduring national capabilities that reinforce economic sovereignty,” says the Economic Survey 2025-26 tabled in Parliament today by Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman.
The Economic Survey frames this transition as a movement from strategic resilience – the ability to absorb shocks and preserve stability towards strategic indispensability - the ability to become a source of reliability, capability, and value for others.
SWADESHI AS A DISCIPLINED APPROACH TO INDIGENISATION:
Swadeshi must be a disciplined strategy, as not all import substitution is either feasible or desirable. “Protection without productivity-enhancing investment, capability upgrading, and export orientation creates fragility rather than strength,” states the Economic Survey.
The Survey proposes a three-tiered framework for indigenisation so that intervention builds long-run capability rather than preserve inefficiency. The three tiers are as follows:
• Critical vulnerabilities with high strategic urgency
• Economically feasible capabilities with strategic payoffs
• Low strategic urgency or high-cost substitution
These tiers are not static; rather they evolve as technologies mature, costs decline, or geopolitical conditions change, culminating indigenisation towards export capability, a distinguishing feature of intelligent import substitution.
The Survey examines a National Input Cost Reduction Strategy that treats competitiveness as infrastructure, recognising affordable and reliable inputs as foundational to manufacturing, exports, and employment and elevated input costs as a diffuse and persistent economy-wide penalty. “For India, if indigenisation is to strengthen resilience without eroding exports, it must be paired with systematic input-cost reduction,” says the Economic Survey.
Advanced manufacturing becomes decisive in capability building, as it exposes weaknesses that sheltered activities can carry for long periods. It acts as a stress test for both the state and firms, in which predictable rules, operational reliability, and institutional follow-through are conditions for survival.
Drawing on East Asian experience, the Survey highlights the role of the entrepreneurial state in supporting the progression. The industrial policy has a far better chance of success with institutional reforms featured with outcome-oriented bureaucracy, failure tolerance with learning (errors are acceptable; stagnation is not) and credible withdrawal of support (exit is as important as entry).
While resilience is a necessary objective, it is not a sufficient one in itself. A nation that merely absorbs shocks remains reactive. A nation that shapes outcomes becomes influential, a higher bar than self-sufficiency and a more demanding aspiration than resilience. The Economic Survey frames a progression from Swadeshi to Strategic Resilience to Strategic Indispensability, in which intelligent import substitution invests in national strength and ultimately embeds India in global systems, so that the world moves from “thinking about buying Indian” to “buying Indian without thinking.”

শেল-থুম মন্ত্রালয়
স্ত্রেতেজিক রেজিলিয়েন্সকীদমক ইকনোমিক সর্ভেনা স্ত্রেতেজিক ওইনা পাঙ্গল কন্নবগীদমক দিস্সিপ্লিন ওইবা স্বাদেসি প্রপোজ তৌখ্রে: স্ত্রেতেজিক ইন্দিজিনাইজেসনগীদমক তায়র অহুমগী ফ্রেমৱার্ক অমা
নেস্নেল ইনপুৎ কোস্ত হন্থহন্নবা লালোং: কম্পিতিতিবনেস অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইনা লৌবা মথৌ তাবা য়ুম্ফম অমা
মালেম অসিবু “ভারতকী পোৎ লৈবদা ৱাখল খন্থরম্বা”দগী “ভারতকী পোৎ লৈবদা ৱাখল খনবা তৌদবা” ওইহনবা লৈবাক অসিবু গ্লোবেল ভেল্যু চেনশিংদা এমবেদ তৌবা অসি স্ত্রেতেজিক ওইনা মরু ওইরি: ইকনোমিক সর্ভে
29 JAN 2026 1:38PM by PIB Imphal
ভারতনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা নীংথিনা পরফোর্ম তৌখি অদুবু ঙসি লৈরিবা মালেমগী ফিভম অসিনা তোঙানবা অমসুং মওং চাদবা ওইরি। জিওপোলিতিকেল ওইনা য়েংবদা তোঙান-তোঙান তাবা, স্ত্রেতেজিক ত্রেদ, ভোলেতাইল কেপিতেল ফ্লোশিং অমসুং খোঙজেল য়াংনা তেক্নোলোজীগী অপনবশিংনা মশক তাক্লিবা মালেম অমদা সেন্ত্রেল কনস্ত্রেন্ত অসি শুপ্নগী মেক্রোইকনোমিক মেনেজমেন্ত ওইদ্রে। মসি স্তেত কেপাসিতীগী লুবগী চাং অমসুং ক্বালিতী ওইরে।
মালেমগী তম্বা ঙমদবা ফীভম অসিদা ভারতকী এপ্রোচ অসি ব্লেঙ্কেৎ ইম্পোর্ত সবস্তিত্যুসনদগী হেন্দোক্তুনা ক্রিতিকেল কেপাবিলিতীশিং শেমগৎলিবা, ইনপুৎ কোস্ত হন্থহল্লিবা, এদভান্স মেন্যুফেকচরিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা, অমসুং মীপাল তাংদবদগী স্ত্রেতেজিক ওইনা মরু ওইবদা চংশিল্লিবা কেলিবরেতেদ ওইবা তায়র অহুমগী লালোংগী মাইকৈদা চংশিল্লি।
“মসিগী ফীভম অসিদা স্বাদেসি ওইবা অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং তঙাই ফদবনি। মসি এক্সতর্নেল শোকশিং থোরকপদা প্রদক্সন মখা চৎথবা ঙম্নবা অমসুং ইকনোমিক সোভরেন্তী হেনগৎহল্লিবা নেস্নেল কেপাবিলিতীশিং শেমগৎনবা দিফেন্সিব অমসুং ওফেন্সিব পোলিসী লেভর অনিমক ওইরি,” হায়না কেন্দ্রগী ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রী নির্মালা সিতারামন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা পুথোকখিবা ইকনোমিক সর্ভে ২০২৫-২৬না ফোংদোক্লি।
ইকনোমিক সর্ভেনা স্ত্রেতেজিক রেজিলিয়েন্স – শোকশিং থেংনবা ঙম্বা অমসুং স্ত্রেতেজিক ইন্দিস্পেন্সেবিলিতীগী মাইকৈদা স্তেবিলিতী ঙাকপা ঙম্বা – অতোপ্পশিংগীদমক থাজবা য়াবা, তৌবা ঙম্বা অমসুং ভেল্যুগী সোর্স অমা ওইবা ঙম্বগী খোঙচৎ অমা ওইনা ত্রাঞ্জিসন অদু উৎলি।
স্বাদেসি অসি ইন্দিজিনাইজেসনগী দিস্সিপ্লিন এপ্রোচ অমা ওইনা:
স্বাদেসি অসি দিস্সিপ্লিন স্ত্রেতেজী অমা ওইগদবনি মরমদি ইম্পোর্ত সবস্তিত্যুসন পুম্নমক ওইথোকপা য়াবা নত্ত্রগা পাম্নবা ওইদে। “প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা ইনভেস্তমেন্ত, কেপাবিলিতী অপগ্রেদ তৌবা অমসুং এক্সপোর্ত ওরিয়েন্তেসন য়াওদনা প্রোতেক্সন তৌবনা মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মহুৎ খুদোংচাদবা থোকহল্লি” হায়না ইকনোমিক সর্ভেনা ফোংদোকখি।
সর্ভেনা ইন্দিজিনাইজেসনগীদমক তায়র অহুমগী ফ্রেমৱার্ক অমা প্রপোজ তৌখি মসিনা ইফিসিএন্সী ঙাকপগী মহুৎ তুং কোইনা চৎকদবা মতিং শেমগৎলি। তায়র অহুম অদুদি মখাদা পীরি:
• হায় স্ত্রেতেজিক অর্জেন্সী য়াওবা ক্রিতিকেল ভলনরেবিলিতীশিং
• স্ত্রেতেজিক পেওফশিং য়াওবা ইকনোমী ওইনা ওইথোকপা য়াবা মতিংশিং
• স্ত্রেতেজিক অর্জেন্সী হন্থবা নত্ত্রগা মমল ৱাংবনা মহুৎ শিনবা
তায়রশিং অসি স্তেতিক ওইদে; মসিগী মহুৎ মখোয়না তেক্নোলোজীশিং খঙবা, অচংবা শেনফম হন্থবা নত্ত্রগা জিওপোলিতিকেল কন্দিসনশিং হোংলকপদা য়ুম্ফম ওইদুনা ইন্দিজিনাইজেসন অসি এক্সপোর্ত কেপাবিলিতী ওইরকই, মসি লৌশিং লৈবা ইম্পোর্ত সবস্তিত্যুসনগী মশক থোকপা ফীচর অমনি।
সর্ভে অসিনা কম্পিতিতিবনেসপু ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইনা লৌবা নেস্নেল ইনপুৎ কোস্ত রিদক্সন স্ত্রেতেজী অমা য়েংশিনখি, মসিনা অহোংবা অমসুং থাজবা য়াবা ইনপুৎ অসি মেন্যুফেকচরিং, এক্সপোর্ত অমসুং থবক পীনবগী য়ুম্ফম ওইনা শকখঙখি, অমসুং মসিনা ইনপুৎ কোস্তশিং অসিবু দিফ্যুস অমসুং পরসিস্তেন্ত ইকনোমী-ৱাইদ পেনেলতী ওইহনখি” হায়না ইকনোমিক সর্ভেনা ফোংদোকখি।
এদভান্স মেন্যুফেকচরিংনা কেপাবিলিতী বিল্দিংদা কান্নবা ওইখি মরমদি মসিনা মতম শাংনা এক্তিবিতীশিং তৌরম্বা অশোনবশিং অদু পুথোকখি। মসিনা রাজ্য অমসুং ফর্মশিং অনিমক্কীদমক স্ত্রেস তেস্ত অমা ওইখি, মসিদা হিংনবগীদমক তম্বা ঙমগদবা কাংলোনশিং, ওপরেসনদা থাজবা য়াবা অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল ফোলো-থ্রু অসি কন্দিসনশিং ওইরি।
নোংপোক এসিয়াগী এক্সপরিয়েন্স অদু য়েংলগা সর্ভে অসিনা প্রোগ্রেসন অসিবু সপ্পোর্ত তৌবদা ওন্তপ্রিন্যুএরিএল স্তেতকী থৌদাং উৎলি। ইন্দস্ত্রিএল পোলিসী অসি আউৎকম-ওরিয়েন্তেদ ব্যুরোক্রেসী, লর্নিংগী তোলরেন্স হন্থবা (অশোইবা অদু লৌশিনবা য়াই, স্তেগনেসনদি ওইদে) অমসুং সপ্পোর্তকী ক্রেদিবল ৱিথদ্রোৱেল ( এন্ত্রীগুম্না একজিৎ অসি মরু ওই)গী য়াওবা ইন্সতিত্যুস্নেল রিফোর্মশিংগা লোয়ননা মাইপাকপগী অচৌবা ওইথোকপা য়াবা অমা লৈ।
রেজিলিয়েন্স অসি মথৌ তাবা পান্দম অমনি মসি খক্তনা য়াবদি নত্তে। শোকশিং থেংনবা ঙম্বা লৈবাক অসি রিএক্তিব ওই। আউৎকমশিং শেমগৎলিবা লৈবাক অসি ইথিল পীবা ঙম্বা ওই, সেল্ফ-সফিসিএন্তদগী হেন্না ৱাংবা থাক য়ৌবা অমসুং রেজিলিয়েন্সতগী হেন্না চাউবা এস্পিরেসন ওইরি। ইকনোমিক সর্ভেনা স্বাদেসীদগী স্ত্রেতেজিক রেজিলিয়েন্স, মসিদগী স্ত্রেতেজিক ইন্দিস্পেন্সিবিলিতীদা খুমাং চাউশিল্লি, মসিদা মালেমবু “ভারতকী পোৎ লৈবদা খন্থবা”দগী “ভারতকী পোৎ লৈবদা খন্থবা তৌদবা” ওইহন্নবা ইন্তেলিজেন্ত ইম্পোর্ত সবস্তিত্যুসননা জাতিগী পাঙ্গলদা ইনভেস্ত তৌরি অমসুং মসিনা গ্লোবেল সিস্তেমশিংদা ভারতপু এম্বেদ তৌহল্লি।”