প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেৰালাৰ আৰ্য বৈদ্যশালা দাতব্য চিকিৎসালয়ৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ভাৰতত আয়ুৰ্বেদ কোনো এটা সময় বা অঞ্চলত সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই, যুগ যুগ ধৰি এই প্ৰাচীন চিকিৎসা পদ্ধতিয়ে আমাক জীৱনক বুজা, ভাৰসাম্য অৰ্জন কৰা আৰু প্ৰকৃতিৰ সৈতে সম্প্রীতিৰে জীয়াই থকাৰ পথ দেখুৱাইছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি নিৰন্তৰভাৱে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, এই দৃষ্টিভংগীৰে ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুস মিছন আৰম্ভ কৰা হৈছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি পৰিবৰ্তিত সময়ৰ সৈতে খাপ খাব লাগিব আৰু আয়ুৰ্বেদত আধুনিক প্ৰযুক্তি তথা কৃত্রিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 JAN 2026 2:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে কেৰালাৰ আৰ্য বৈদ্যশালা দাতব্য চিকিৎসালয়ৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত সকলোৰে সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাটো তেওঁৰ বাবে আনন্দৰ বিষয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আয়ুৰ্বেদৰ সংৰক্ষণ, সুৰক্ষা আৰু অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত আৰ্য বৈদ্যশালাই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ ১২৫ বছৰীয়া যাত্ৰাত প্ৰতিষ্ঠানটোৱে আয়ুৰ্বেদক এক শক্তিশালী চিকিৎসা পদ্ধতি হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। তেওঁ আর্য বৈদ্যশালাৰ প্ৰতিষ্ঠাপক বৈদ্যৰত্নম পি এছ ভেৰিয়াৰৰ অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰতি তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আৰু জনকল্যাণৰ প্ৰতি তেওঁৰ উৎসৰ্গাৰ মনোভাৱে অনুপ্ৰেৰণা যোগাই আহিছে।
কেৰালাৰ আৰ্য বৈদ্যশালাক বহু শতিকা ধৰি মানৱতাৰ সেৱা কৰি অহা ভাৰতৰ নিৰাময় পৰম্পৰাৰ এক জীৱন্ত প্ৰতীক বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতত আয়ুৰ্বেদ কেতিয়াও এটা যুগ বা এটা অঞ্চলত সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই; প্ৰতিটো যুগত, এই প্ৰাচীন চিকিৎসা প্ৰণালীয়ে জীৱনক বুজা, ভাৰসাম্য সৃষ্টি কৰা আৰু প্ৰকৃতিৰ সৈতে সামঞ্জস্য স্থাপন কৰাৰ পথ দেখুৱাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি আৰ্য বৈদ্যশালাই ৬০০ৰো অধিক আয়ুৰ্বেদিক ঔষধ উৎপাদন কৰে আৰু দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত থকা ইয়াৰ চিকিৎসালয়সমূহে আয়ুৰ্বেদিক পদ্ধতিৰ জৰিয়তে ৰোগীসকলক চিকিৎসা কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে বিশ্বজুৰি ৬০ খনৰো অধিক দেশৰ ৰোগী। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আৰ্য বৈদ্যশালাই ইয়াৰ কামৰ জৰিয়তে এই বিশ্বাস অৰ্জন কৰিছে, আৰু যেতিয়া জনসাধাৰণ অসুবিধাত পৰে, প্ৰতিষ্ঠানটো তেওঁলোকৰ বাবে এক বৃহৎ আশাৰ উৎস হৈ পৰে।
‘আৰ্য বৈদ্যশালাৰ বাবে সেৱা কেৱল এটা ধাৰণা নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ কাৰ্য্য, দৃষ্টিভংগী আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহত প্ৰতিফলিত হোৱা এক অনুভূতি’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। চিকিৎসালয়খনৰ সৈতে জড়িত সকলোৰে অৱদানক স্বীকাৰ কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিষ্ঠানটোৰ দাতব্য চিকিৎসালয়ে যোৱা ১০০ বছৰ ধৰি নিৰন্তৰভাৱে জনসাধাৰণৰ সেৱা আগবঢ়াই আহিছে। তেওঁ চিকিৎসালয়খনৰ সৈতে জড়িত বৈদ্য, চিকিৎসক, নাৰ্ছিং কৰ্মচাৰী আৰু আন সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু দাতব্য চিকিৎসালয়খনৰ যাত্ৰাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে তেওঁলোকক অভিনন্দন জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেৰালাৰ জনসাধাৰণে আয়ুৰ্বেদৰ পৰম্পৰাক বহু শতিকা ধৰি জীয়াই ৰাখিছে আৰু সেইবোৰৰ সংৰক্ষণ তথা প্ৰচাৰ কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশত প্ৰাচীন চিকিৎসা প্ৰণালীবোৰ সিলোছত দেখা গৈছিল, কিন্তু বিগত ১০-১১ বছৰবোৰত এই পদ্ধতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এতিয়া স্বাস্থ্যসেৱাক এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে চোৱা হৈছে, আয়ুৰ্বেদ, য়ুনানী, হোমিঅ’পেথি, সিদ্ধ আৰু যোগক এটা ছাতিৰ তললৈ অনা হৈছে আৰু এই উদ্দেশ্যৰ বাবে আয়ুস মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে নিৰন্তৰভাৱে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুস মিছন আৰম্ভ কৰিছে, যোগ, প্ৰতিৰোধমূলক যত্ন আৰু সামূহিক স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰা ১২,০০০ তকৈও অধিক আয়ুস সুস্থতা কেন্দ্ৰ মুকলি কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ আন চিকিৎসালয়সমূহকো আয়ুস সেৱাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে, য’ত আয়ুস ঔষধৰ নিয়মীয়া যোগানৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ স্পষ্ট উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা জ্ঞানৰ লাভালাভ দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ মানুহৰ ওচৰলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰা।
আয়ুস উৎপাদন খণ্ডৰ দ্ৰুতগতিত বিকাশ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ সৈতে আয়ুস খণ্ডত চৰকাৰী নীতিৰ স্পষ্ট প্ৰভাৱ দৃশ্যমান হোৱাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত সুস্থতাক বিশ্বৰ ওচৰলৈ লৈ যাবলৈ চৰকাৰে আয়ুস ৰপ্তানি প্ৰোৎসাহন পৰিষদ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বৰ বজাৰত আয়ুস সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ প্ৰচাৰ কৰা, যি ইতিমধ্যে অতি ইতিবাচক ফলাফল দেখুৱাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত ভাৰতে প্ৰায় ৩,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ আয়ুস আৰু ভেষজ সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰিছিল, আনহাতে এতিয়া ৰপ্তানি ৬,৫০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত দেশৰ কৃষকসকল যথেষ্ট উপকৃত হৈছে।
আয়ুস-আধাৰিত চিকিৎসা ভ্ৰমণৰ বাবেও ভাৰত এক বিশ্বস্ত গন্তব্যস্থান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আয়ুস ভিছা প্ৰৱৰ্তনৰ দৰে পদক্ষেপে বিদেশী পৰ্যটকসকলক আয়ুৰ্বেদ আৰু পৰম্পৰাগত ঔষধৰ উন্নত সুবিধা লাভ কৰাত সহায় কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ চৰকাৰে গৌৰৱেৰে ইয়াক প্ৰতিখন মুখ্য গোলকীয় মঞ্চত উপস্থাপন কৰে, সেয়া ব্ৰিকছ সন্মিলন বা জি-২০ সভাত হওক, য’তেই তেওঁ আয়ুৰ্বেদক সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ মাধ্যম হিচাপে প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটৰ জামনগৰত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ বিশ্ব পৰম্পৰাগত চিকিৎসা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু আয়ুৰ্বেদৰ শিক্ষা আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানে ইতিমধ্যে তাত ইয়াৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে আয়ুৰ্বেদিক ঔষধৰ বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ গংগাৰ পাৰত ঔষধি কৃষিক উৎসাহিত কৰা হৈছে।
আন এক সাফল্যৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইউৰোপিয়ান ইউনিয়নৰ সৈতে শেহতীয়াকৈ ঘোষণা কৰা ঐতিহাসিক বাণিজ্য চুক্তিয়ে ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত চিকিৎসা সেৱা আৰু অনুশীলনকাৰীসকলক এক বৃহৎ উৎসাহ যোগাব। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে ইউৰোপিয়ান ইউনিয়নৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহত য’ত নিয়মাৱলী নাই, আয়ুস অনুশীলনকাৰীসকলে ভাৰতত অৰ্জন কৰা পেছাদাৰী অৰ্হতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তেওঁলোকৰ সেৱা প্ৰদান কৰিব পাৰিব, যি আয়ুৰ্বেদ আৰু যোগৰ সৈতে জড়িত যুৱক-যুৱতীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে এই চুক্তিয়ে ইউৰোপত আয়ুস সুস্থতা কেন্দ্ৰ স্থাপনতো সহায় কৰিব আৰু এই কৃতিত্বৰ বাবে আয়ুৰ্বেদ আৰু আয়ুসৰ সৈতে জড়িত সকলো সংশ্লিষ্ট ব্যক্তিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আয়ুৰ্বেদৰ জৰিয়তে ভাৰতে বহু শতিকা ধৰি মানুহৰ চিকিৎসা কৰি আহিছে, কিন্তু এইটোও দুৰ্ভাগ্যজনক যে দেশৰ ভিতৰত আৰু বহুলাংশে বিদেশত আয়ুৰ্বেদৰ গুৰুত্ব ব্যাখ্যা কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ এটা প্ৰধান কাৰণ হৈছে প্ৰমাণ-আধাৰিত গৱেষণা আৰু গৱেষণা পত্ৰৰ অভাৱ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া আয়ুৰ্বেদিক পদ্ধতিবোৰ বিজ্ঞানৰ নীতিৰ ওপৰত পৰীক্ষা কৰা হয়, তেতিয়া জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস অধিক শক্তিশালী হয়। শ্ৰী মোদীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে আৰ্য বৈদ্যশালাই চি এছ আই আৰ আৰু আই আই টিৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ সহযোগিতাত কাম কৰি বিজ্ঞান আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত আয়ুৰ্বেদক ধাৰাবাহিকভাৱে পৰীক্ষা কৰি আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিষ্ঠানটোৱে ঔষধ গৱেষণা, ক্লিনিকেল গৱেষণা আৰু কৰ্কট ৰোগৰ যত্নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু আয়ুস মন্ত্ৰালয়ৰ সমৰ্থনত কৰ্কট ৰোগৰ গৱেষণাৰ বাবে এক উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰাটো এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
এতিয়া পৰিবৰ্তিত সময়ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আয়ুৰ্বেদে ক্ৰমান্বয়ে আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, যিয়ে ৰোগৰ সম্ভাৱনাৰ পূৰ্বানুমান কৰিবলৈ আৰু বিভিন্ন পদ্ধতিৰ জৰিয়তে চিকিৎসা প্ৰদান কৰিবলৈ উদ্ভাৱনীমূলক পদ্ধতি কাৰ্যক্ষম কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আৰ্য বৈদ্যশালাই প্ৰদৰ্শন কৰিছে যে পৰম্পৰা আৰু আধুনিকতা একেলগে আগবাঢ়িব পাৰে আৰু স্বাস্থ্যসেৱা মানুহৰ জীৱনত বিশ্বাসৰ ভেটি হ’ব পাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিষ্ঠানে আধুনিক প্ৰয়োজনীয়তা গ্ৰহণ কৰা, চিকিৎসা পদ্ধতিগত কৰা আৰু ৰোগীসকলক সেৱা প্ৰদান কৰাৰ সময়ত আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰাচীন বোধগম্যতা সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিছে। তেওঁ এই অনুপ্ৰেৰণামূলক যাত্ৰাৰ বাবে আর্য বৈদ্যশালাক আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনায় আৰু আগন্তুক বছৰবোৰত প্ৰতিষ্ঠানটোৱে একে উৎসৰ্গা আৰু সেৱাৰ মনোভাৱেৰে জীৱনৰ উন্নতি অব্যাহত ৰাখিব বুলি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে।
অনুষ্ঠানত অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলৰ লগতে কেৰালাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকাৰ উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses centenary celebrations of Arya Vaidya Sala Charitable Hospital in Kerala
Ayurveda in India has not been confined to any one period or region, throughout the ages, this ancient system of medicine has shown us the way to understand life, to achieve balance and to live in harmony with nature: PM
We have consistently focused on preventive health, the National AYUSH Mission was launched with this vision: PM
We must adapt to the changing times and increase the use of modern technology and AI in Ayurveda: PM
28 JAN 2026 2:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the centenary celebrations of Arya Vaidya Sala Charitable Hospital in Kerala via video message today. Speaking on the occasion, Prime Minister remarked that on this solemn occasion, it was a matter of joy for him to connect with everyone. He highlighted that Arya Vaidyasala has played a significant role in preserving, protecting, and advancing Ayurveda. Shri Modi noted that in its 125-year journey, the institution has established Ayurveda as a powerful system of treatment. He recalled the contributions of Arya Vaidyasala’s founder, Vaidyaratnam P.S. Varier, emphasizing that his approach towards Ayurveda and his dedication to public welfare continue to inspire.
Underlining that Arya Vaidyasala in Kerala is a living symbol of India’s healing tradition that has served humanity for centuries, Prime Minister Modi stressed that Ayurveda in India has never been confined to one era or one region; in every age, this ancient medical system has shown the way to understand life, create balance, and harmonize with nature. He pointed out that today Arya Vaidyasala manufactures more than 600 Ayurvedic medicines, and its hospitals across different parts of the country treat patients through Ayurvedic methods, including patients from over 60 countries worldwide. Shri Modi stated that Arya Vaidyasala has earned this trust through its work, and when people are in distress, the institution becomes a great source of hope for them.
“For Arya Vaidyasala, service is not merely an idea but a sentiment reflected in its actions, approach, and institutions”, said Shri Modi. He highlighted that the institution’s Charitable Hospital has been continuously serving people for the past 100 years, acknowledging the contributions of all associated with the hospital. He extended his greetings to the vaidyas, doctors, nursing staff, and all others connected with the hospital, and congratulated them for completing 100 years of the Charitable Hospital’s journey. The Prime Minister noted that the people of Kerala have kept the traditions of Ayurveda alive for centuries and are also preserving and promoting them.
The Prime Minister observed that for a long time, ancient medical systems in the country were seen in silos, but in the past 10–11 years, there has been a major change in this approach. He emphasized that now healthcare services are being viewed with a holistic perspective, bringing Ayurveda, Unani, Homeopathy, Siddha, and Yoga under one umbrella, and for this purpose, the Ministry of Ayush was established. Shri Modi underlined that the government has consistently focused on preventive health, launching the National Ayush Mission, opening more than 12,000 Ayush Wellness Centres that provide yoga, preventive care, and community health services. He added that other hospitals across the country have also been connected with Ayush services, with attention given to the regular supply of Ayush medicines. The Prime Minister stated that the clear objective is to ensure that the benefits of India’s traditional medical knowledge reach people in every corner of the country.
Highlighting that the clear impact of government policies is visible in the AYUSH sector, with the AYUSH manufacturing sector growing rapidly and expanding, Shri Modi highlighted that to take Indian traditional wellness to the world, the government has established the Ayush Export Promotion Council, aiming to promote AYUSH products and services in global markets, which is already showing very positive results. The PM noted that in 2014, India exported around ₹3,000 crore worth of AYUSH and herbal products, whereas now exports have risen to ₹6,500 crore, greatly benefiting the country’s farmers.
Underlining that India is also emerging as a trusted destination for AYUSH-based Medical Value Travel, Shri Modi said steps like the introduction of the AYUSH Visa are helping foreign visitors access better facilities in Ayurveda and traditional medicine.
The Prime Minister emphasized that to promote Ayurveda, the government proudly presents it on every major global platform, whether at BRICS summits or G20 meetings, where he has showcased Ayurveda as a medium of holistic health. He pointed out that in Jamnagar, Gujarat, the World Health Organization’s Global Traditional Medicine Centre is being established, and the Institute of Teaching and Research in Ayurveda has already begun its work there. He added that to meet the growing demand for Ayurvedic medicines, medicinal farming is being encouraged along the banks of the Ganga.
Sharing another achievement, Shri Modi stated that the recently announced historic trade agreement with the European Union will give a major boost to Indian traditional medicine services and practitioners. He explained that in EU member states where regulations do not exist, AYUSH practitioners will be able to provide their services based on professional qualifications earned in India, which will greatly benefit the youth associated with Ayurveda and Yoga. He further noted that this agreement will also help establish AYUSH wellness centers in Europe, and extended his congratulations to all dignitaries associated with Ayurveda and AYUSH for this achievement.
Prime Minister remarked that through Ayurveda, India has been treating people for centuries, but it has also been unfortunate that within the country and largely abroad, efforts have been required to explain the importance of Ayurveda. He highlighted that a major reason for this has been the lack of evidence-based research and research papers, noting that when Ayurvedic methods are tested on the principles of science, public trust becomes stronger. Shri Modi expressed happiness that Arya Vaidyasala has consistently tested Ayurveda on the touchstone of science and research, working in collaboration with institutions like CSIR and IIT. He pointed out that the institution has focused on drug research, clinical research, and cancer care, and with the support of the Ministry of Ayush, the establishment of a Centre of Excellence for cancer research marks an important step in this direction.
Emphasising that now, in keeping with changing times, Ayurveda must increasingly adopt modern technology and AI, which can enable innovative approaches to predicting disease possibilities and offering treatment through different methods, the Prime Minister underlined that Arya Vaidyasala has demonstrated that tradition and modernity can move together, and healthcare can become a foundation of trust in people’s lives. Shri Modi noted that the institution has preserved the ancient understanding of Ayurveda while embracing modern needs, systematizing treatment, and delivering services to patients. He congratulated Arya Vaidyasala once again for this inspiring journey and expressed his wish that in the coming years, the institution continues to improve lives with the same dedication and spirit of service.
Governor of Kerala, Shri Rajendra Arlekar was present among other dignitaries at the event.