প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা পাংথোকপা পরাক্রম দিবস থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস নিংতম ইহৌগী শক্নাইরবা অথৌবা অমা ওইবতা নত্তনা নিংতম্লবা ভারতকী তুংগী খনবা মীওই অমসুনি, ভারতকী অরিবা ৱাখল্লোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা অনৌবা মতমগী লৈবাক অমা মহাক্না মঙ মঙখি: প্রধান মন্ত্রী
পরাক্রম দিবসনা চাউখৎপা পুরক্নবা ভারতকী ৱাশক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখা তানা ইথিল পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, কমদৌনা মপাঙ্গল কনহলগনি হায়বা, কমদৌনা মসি শেন্নগনি অমসুং কমদৌনা মসি শীজিন্নগনি হায়বা ভারতনা খঙলে: প্রধান মন্ত্রী
23 JAN 2026 6:07PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা পাংথোকপা পরাক্রম দিবস থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জনুৱারি ২৩ অসি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসগী মপোক নুমিৎনি। মহাক ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসগী থৌনানা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। চহি খর অসিদা, পরাক্রম দিবস লৈবাক অসিগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা কুহ্মৈ অমা ওইরে। জনুৱারি ২৩ না পরাক্রম দিবস, জনুৱারি ২৫ না নেসনেল ভোত্তরস দে, জনুৱারি ২৬ না গনতন্ত্র দিবস, জনুৱারি ২৯ না বিত্তিং রিত্রিৎ অমসুং জনুৱারি ৩০ না শেংলবা বাপু লৈখিদবগী নুমিৎ থোকপা অসি য়াম্না হরাওবা অমনি। লৈবাক অসিগী অচৌবা কুহ্মৈ পাংথোক্নবা চৎনবী অমা শেম্লে। পরাক্রম দিবসতা মীয়ামদা মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০২৬ দা পরাক্রম দিবসকী মরুওইবা থৌরম অন্দমান অমসুং নিকোবরদা পাংথোক্লে। অন্দমান অমসুং নিকোবরগী পুৱারি থৌনা ফবা, কৎথোকপা অমসুং লিংজেলনা থল্লে, সেল্লুার জেলদা বীর সবারকারগুম্বা মরৈবাক নিংবশিংগী ৱারিশিং অমসুং লমদম অসিগা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসগা মরী লৈনবা অসিনা থৌরম অসি অমুক্ক হেন্না অখন্নবা ওইরে। নিংতম্বগী ৱাখল্লোন কৈদৌঙৈদা লোইবা নাইদে হায়বগী থাজবা অন্দমানগী লমদমনা খুদম ওইরে। মফম অসিদা য়াওল্লোয় কয়া ওৎ-নৈখি অমসুং নিংতম লান্মী কয়া মখোয়গী থৱায় কৎখি, অদুবু মুৎপগী মহুত্ত, নিংতম ইহৌগী মৈরি হেন্না কনগৎলকখি। মদুগী ফল অমা ওইনা, অন্দমান অমসুং নিকোবরগী লমদমনা নিংতম্বা ভারতকী অহানবা নুমিৎ থোকপা উবা ফংখি। ১৯৪৭ গী মমাংদা, দিশেম্বর ৩০, ১৯৪৩ দা সমুদ্রগী ইথকশিংনা শাখি ওইনা মফম অসিদা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখি। ২০১৮ দা অচৌবা থৌরম অসিগী চহি ৭৫ মপুংফারকপা থৌরম পাংথোকপদা, মহাক্না হায়রিবা মফম অদুদা দিশেম্বর ৩০ দা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখি। সমুদ্র খোঙবালনা নেসনেল এন্থেম খোঙদুনা, নিংতম লান্মীশিংগী মশিং থিঙমদ্রবা মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবগী মওংদা অকনবা নুংশিত্ত মচু অহুমগী ফিরাল পাইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নিংতম্লবা মতুংদা, অন্দমান অমসুং নিকোবরগী ফজরবা পুৱারি লিদুনা থমগদবনি, অদুবু মতম অদুদা সরকার পায়খিবশিংনা সেকুরিতি ৱাৎপগী ৱাখল অমা চেনখি। নিংতম্বগী মনা মখোয়না ইমুং অমা খক্তদা পীবা পামখি অমসুং মসিগী রাজনিতিগী মশাগী ওইজবা থিবা অসিনা, লৈবাক অসিগী পুৱারি মীরাইখি। অন্দমান অমসুং নিকোবর লোয়লম লৈঙাক্কী শক্তম ওইনা থমখি, নিংতম্লবা চহি ৭০ গী মতুংদা ফাওবা মফম অসিগী ইথৎশিং হৌজিক ফাওবা বৃতিস ওফিসারশিংগী মমিংশিং ওইনা খঙনখি। পুৱারিগী অরানবা অসি মহাক্কী সরকারনা লোইশিল্লে অমসুং মরম অদুনা হৌজিক পোর্ত ব্লেয়ার ‘শ্রী বিজয়পুরম’ হায়না খঙনরে, মিং অসিনা ঐখোয়দা নেতাজিগী মাইপাকপা নিংশিংহল্লে। অতোপ্পা ইথৎশিং শ্বারাজ দ্বিপ, সহিদ দ্বিপ অমসুং সুভাস দ্বিপ হায়না মমিং থোল্লে। ২০৩১ দা, অন্দমানগী ইথৎ ২১ পারম বির চক্র মনা ফংলবা ২১ গী মমিংদা থোল্লে। ঙসি অন্দমান অমসুং নিকোবরদা মীনাই ওইরিঙৈ মতমগা মরী লৈনবা মমিংশিং মুৎথৎলে অমসুং নিংতম্লবা ভারতকী মমিংশিংনা মখোয়গী মশক তাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস নিংতম ইহৌগী শক্নাইরবা অথৌবা অমা ওইবতা নত্তনা নিংতম্লবা ভারতকী তুংগী খনবা মীওই অমসুনি, ভারতকী অরিবা ৱাখল্লোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা অনৌবা মতমগী লৈবাক অমা মহাক্না মঙ মঙখি। ঙসিগী মীরোলদা নেতাজিগী ৱাখল্লোন খঙহনবা ঐখোয়গী থৌদাংনি অমসুং মহাক্কী সরকারনা মসিগী থৌদাং পাংথোকপদা হরাওই। দিল্লিগী লাল কিলাদা নেতাজিদা কৎথোক্লবা ম্যুজিয়ম অমা শেমগৎলে, ইন্দিয়া গেত ময়াদা নেতাজিগী অচৌবা মীতম অমা খিল্লে অমসুং গনতন্ত্র দিবসকী পেরেত্ত আই.এন.এন্না পাংথোকখিবা থবক শিংলে। নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস দিজাষ্টার মেনেজমেন্ত এৱার্দস লিংখৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস ইকায়খুম্নবা উৎপা খক নত্তনা ঐখোয়গী নহারোলশিং অমসুং তুংগী মীরোলশিংগী লোম্বা নাইদ্রবা ইথিলগী হৌরকফম অমসু ওইরে। অচুম্বা ফিদমশিং ইকায়খুম্নবা অমসুং মখোয়দগী ইথিল লৌবা অসিনা থৌনা অমসুং থাজবগা লোয়ননা বিকসিত ভারত অমগী ঐখোয়গী ৱাশক ঙাকপা ঙমহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মপাঙ্গল শোনবা লৈবাক অমনা মসিগী পান্দমশিং ফংবদা খুদোংচাদে, অমসুং মরম অদুনা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা মতম পুম্নমক্ত মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমগী মঙ মঙখি। ২১শুবা চহিচাদা, ভারতসু শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইনা শেমগৎলে। ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা, লৈবাক অসিগী অকায়বা থোকহনবা মীওইশিংগী য়ুমদা চঙদুনা লান্দাখি অমসুং মখোয় মাঙহনখি। ঙসি, কমদৌনা মপাঙ্গল কনহলগনি হায়বা, কমদৌনা মসি শেন্নগনি অমসুং কমদৌনা মসি শীজিন্নগনি হায়বা ভারতনা খঙলে। মপাঙ্গল কনবা ভারত অমগী নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী পান্দম মতুংইন্না, দিফেন্স সেক্তর মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা লৈবাক অসিনা থবক পায়খৎলি। মমাংদা ভারতনা মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা খুৎলায়শিংগী মখা পোনখি, অদুবু ঙসিদি ভারতনা দিফেন্সকী মপান্দা থাদোকপা লুপা করোর ২৩,০০০ হেল্লে। লৈবাক অসিনা শাবা ব্রাহ্মোস অমসুং অতোপ্পা মিসাইলশিং মালেমগী পুক্নিং চিংশিল্লে। ভারতনা লৈবাক অসিগী আর্মদ ফোর্সশিং মশা মরোমদোম লেপচবগী শক্তিগা লোয়ননা মতমগা চুন্না শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিকসিত ভারত অমগী পান্দমগী মাইকৈদা ঙসি মীওই করোর ১৪০ অমতা ওইনা থবক পায়খৎলি, অত্মনির্ভর ভারত কেম্পন অমসুং শ্বাদেসিগী লাইৱানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লবা লম্বী অমনি। বিকসিত ভারত অমগী খোঙচৎ অসি মপাঙ্গল কনখৎনবা পরাক্রম দিবসনা মখা তানা ইথিল পীগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা অন্দমান অমসুং নিকোবরগী লেপ্তনেন্ত গভর্নর, এদমিরেল দি.কে জোসি(পোথারবা), নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা আই.এন.এ ত্রষ্টকী চিয়ারমেন, ব্রিগেদিয়ার(পোথারবা) আর.এস চিকারা অমসুং ভারতকী নিংতম ইহৌদা শরুক য়াখিবা অমসুং শক্নাইরবা আই.এন.এগী লেপ্তনেন্ত আর. মধাবন শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Parakram Diwas programme in Andaman & Nicobar Islands via Videoconferencing
Netaji Subhas Chandra Bose was not only a great hero of the freedom struggle but also a visionary of independent India, He envisioned a nation modern in form yet rooted in India’s ancient consciousness: PM
Parakram Diwas Inspiration will continue to Strengthen India’s Resolve for Development: PM
Today, India knows how to cultivate power, how to manage it and how to use it: PM
23 JAN 2026 6:07PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Parakram Diwas programme in Andaman & Nicobar Islands via Videoconferencing today. Speaking on the occasion, Shri Modi stated that January 23 is the glorious date of Netaji Subhas Chandra Bose’s birth anniversary. He remarked that Netaji’s valor and courage inspire us and fill us with reverence for him. He highlighted that in recent years, Parakram Diwas has become an integral festival of the nation’s spirit. Shri Modi said it is a happy coincidence that January 23 is Parakram Diwas, January 25 is National Voters’ Day, January 26 is Republic Day, January 29 is Beating Retreat, and January 30 is the death anniversary of revered Bapu, creating a new tradition of celebrating the grand festival of the Republic. He extended greetings to all citizens on Parakram Diwas.
Noting that in 2026, the main celebration of Parakram Diwas is being held in Andaman and Nicobar, Shri Modi highlighted that the history of Andaman and Nicobar, filled with valor, sacrifice, and courage, the stories of patriots like Veer Savarkar in the Cellular Jail, and its connection with Netaji Subhas Chandra Bose make this celebration even more special. The Prime Minister remarked that the land of Andaman symbolizes the belief that the idea of freedom never ends. He said that many revolutionaries were tortured here and many fighters sacrificed their lives, but instead of extinguishing, the spark of the freedom struggle grew stronger. Shri Modi stated that as a result, the land of Andaman and Nicobar became witness to the first sunrise of free India. He recalled that even before 1947, on December 30, 1943, the tricolor was hoisted here with the waves of the ocean as witness. The Prime Minister recalled that in 2018, when the 75th anniversary of this great event was marked, he had the privilege of hoisting the tricolor at the same place on December 30. Shri Modi remarked that as the national anthem played by the ocean shore, the tricolor fluttering in strong winds seemed to call out that countless dreams of freedom fighters had come true.
Shri Modi stated that after independence, the glorious history of the Andaman and Nicobar Islands should have been preserved, but at that time those who came to power carried a sense of insecurity. He remarked that they wanted to limit the credit for freedom to only one family, and in this political self-interest, the nation’s history was neglected. Shri Modi highlighted that Andaman and Nicobar too were left tied to the identity of colonial rule, with its islands still known by the names of British officers even seventy years after independence. The Prime Minister said that his government ended this injustice of history, and therefore Port Blair has now become ‘Shri Vijaypuram’, a name that reminds us of Netaji’s victory. He added that similarly, other islands were renamed as Swaraj Dweep, Shaheed Dweep, and Subhash Dweep. Shri Modi recalled that in 2023, 21 islands of Andaman were named after 21 Param Vir Chakra awardees. He emphasized that today, names linked to slavery are being erased in Andaman and Nicobar, and the new names of free India are establishing their identity.
The Prime Minister further remarked that Netaji Subhas Chandra Bose was not only a great hero of the freedom struggle but also a visionary of independent India. He envisioned a nation modern in form yet rooted in India’s ancient consciousness. Shri Modi said that it is our responsibility to acquaint today’s generation with Netaji’s vision, and expressed happiness that his government is fulfilling this responsibility. He highlighted that a museum dedicated to Netaji has been built at the Red Fort in Delhi, a grand statue of Netaji has been installed near India Gate, and the contribution of the INA has been remembered in the Republic Day parade. The Prime Minister added that the Subhas Chandra Bose Disaster Management Awards have also been instituted. He remarked that these initiatives are not only a mark of respect to Netaji Subhas Chandra Bose but also serve as immortal sources of inspiration for our youth and future generations. Shri Modi stated that honoring these ideals and drawing inspiration from them is what fills our resolve for a developed India with energy and confidence.
Shri Modi stated that a weak nation finds it difficult to achieve its goals, and therefore Netaji Subhas always dreamt of a strong nation. He remarked that in the 21st century, India too is establishing itself as a powerful and resolute nation. He highlighted that during Operation Sindoor, India struck back by entering the homes of those who inflicted wounds on the country and destroyed them. Shri Modi emphasized that India today knows how to build power, how to manage it, and how to use power. He said that following Netaji Subhas’s vision of a strong India, the country is working to make the defense sector self-reliant. The Prime Minister noted that earlier India was dependent only on importing weapons from abroad, but today India’s defense exports have crossed ₹23,000 crore. He added that indigenously built BrahMos and other missiles are attracting global attention. Shri Modi remarked that India is modernizing its armed forces with the power of self-reliance.
Highlighting that today 1.4 billion citizens are united in working towards the resolve of a developed India, a path strengthened by the Atmanirbhar Bharat campaign and powered by the mantra of Swadeshi, the Prime Minister concluded by expressing confidence that the inspiration of Parakram Diwas will continue to give strength to this journey of a developed India.
Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar, Admiral D. K. Joshi (Retd.), Chairman of the Netaji Subhas Chandra Bose INA Trust, Brigadier (Retd.) R. S. Chikara, and participant in India’s freedom movement and eternal INA figure Lieutenant R. Madhavan were present among other dignitaries at the event.