প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেরলাগী তিরুবনন্থপুরমদা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
23 JAN 2026 12:43PM by PIB Imphal
কেরলাগী রাজ্যপাল শ্রী রাজেন্দ্র অরলেকার জি, কেরলা চীফ মিনিষ্টর শ্রী পিনারায়ি বিজয়ান জি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং, তিরুবনন্থপুরমগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা অমসুং নৌনা মেয়র খল্লবা, ঐগী অরিবা মরুপ শ্রী ভি.ভি রাজেস, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং! খুরুমজরি!
ঙসি, কেরলা চাউখৎনবা কেন্দ্র সরকারগী থবকশিং অনৌবা খোঙজেলদা চেল্লে। কেরলাদা রেলগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লে অমসুং তিরুবনন্থপুরম ষ্টার্দঅপশিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। ঙসি কেরলাদগী, লায়রবগী য়াইফনবা লৈবাক শীনবা থুংবগী অচৌবা থবক অমা হৌদোক্লে। ঙসি পি.এম শ্বানিধি ক্রেদিৎ কার্দ হৌদোক্লে, লোয়নন মসিনা মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা লম্বী নাকলদা পোৎ-চৈ য়োল্লিবশিং অমসুং খোঙলম্বীশিংদা থবক তৌরিবশিংদা কান্নবা পীরগনি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অমসুং থবক ফংহন্নবা থবকশিং অসিগীদমক কেরলাগী মীয়াম অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবগী মীয়ামদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
ঐগী মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমা ওইহন্নবা লৈবাক অসিগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা অমতা ওইরে। মিসন অসিদা সহরশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং হৌখিবা চহি ১১ দা, কেন্দ্র সরকারনা সহরগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎনবা শিংথাবা য়ানা শেন থাদরে।
ঐগী মরুপশিং,
সহরশিংদা লৈরিবা লায়রবা ইমুংশিংগীসু কেন্দ্র সরকারনা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা, য়ুম করোর ৪ হেন্না শাখ্রে অমসুং সহরগী লায়রবশিংগী য়ুম করোর ১ য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংবগী লায়রবশিংদা ফংহনখ্রে। কেরলা খক্তদা সহরগী লায়রবা ইমুং লাখ ১.২৫ রোম মখোয়গী য়ুমশিং ফংলে।
ঐগী মরুপশিং,
লায়রবা ইমুংশিংনা মৈগী চাদিং হন্থহন্নবা, প্রধান মন্ত্রী সুর্য়া ঘর মুফ বিজলী য়োজনা হৌদোক্লে। অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা, লায়রবা মীওইশিংনা লুপা লাখ ৫ গী লেম্না লায়য়েংবা ফংলে অমসুং নুপীশিংগী হকশেলগী ফিবম ফগৎনবা মাত্রু বন্দনা য়োজনাগুম্বা স্কিমশিং হৌদোক্লে। কেন্দ্র সরকারনা লুপা লাখ ১২ ফাওবা ইনকম তেক্স লৌদবদগী মসিনা কেরালগী মিদল ক্লাস অমসুং তোলোব চাবা মীওইশিং য়াম্না কান্নরে।
ঐগী মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১ দা, মীওই করোর কয়া বেঙ্কগা শম্ননবা অকনবা থবকশিং পায়খৎখ্রে। হৌজিক লায়রবা, এস.সি, এস.তি, ও.বি.সি, নুপীশিং অমসুং ঙামীশিং লাইনা বেঙ্কগী লোনশিং লৌবা য়ারে, গরেন্তি লৈতবা মীওইশিংগী ওইনা কেন্দ্র সরকারনা মখোয়গী গরেন্তর ওইনা থবক তৌরি।
ঐগী মরুপশিং,
মতম অমদা শেন্দোয় য়াম্না চাউনা লুপা চা খর ফাওবা পুনবা হোৎনবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখিবা লম্বী নাকলদা পোৎ-চে য়োনবা মীওইশিং, পি.এম শ্বানিধি স্কিমগী মখাদা অওনবা পুরক্লে। অহানবা ওইনা লৈবাক শীনবা থুংবগী লম্বী নাকলদা পোৎ-চে য়োনবা মীওই লাখ কয়া বেঙ্কশিংদগী লোনশিং ফংলে, মখোয়গী হিংনবগী খুদোংচাবশিং ফংবা হেনগৎলে।
ঐগী মরুপশিং,
লম্বী নাকলদা পোৎ-চে য়োনবা মীওইশিংদা ক্রেদিৎ কার্দশিং পীনবা ভারত সরকারনা থবক অমা পায়খৎলে। মফম অসিদা পি.এম শ্বানিধি ক্রেদিৎ কার্দশিং য়েন্থোক্লে, বেনিফিসরিশিংগী মনুংদা কেরালগী ১০,০০০ অমসুং তিরুবনন্থপুরমগী ৬০০ হেন্না য়াওরি। মমাংঙৈদা ইনাকখুনবা মীওইশিং খক্তনা ক্রেদিৎ কার্দশিং ফংলমখি। অদুবু হৌজিক্তি লম্বী নাকলদা পোৎ-চে য়োনবা মীওইশিংসু পি.এম শ্বানিধি ক্রেদিৎ কার্দ ফংলে।
ঐগী মরুপশিং,
লম্বী-থোঙ, সাইন্স অমসুং ইন্নোবেসনগী কেন্দ্র সরকারনা শিংথাবা য়ানা শেন থাদরে। কেরলাদা সি.এস.আই.আর ইন্নোবেসন হব হাংদোকপা অমসুং মেদিকেল কোলেজদা রেদিও সর্জরি সেন্তর অমা হাংদোকপা অসিনা কেরলা সাইন্স, ইন্নোবেসন অমসুং অনা-লায়য়েংগী মফম অমা ওইহনবদা মতেং পাংলগনি।
ঐগী মরুপশিং,
ঙসিদগী, লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগা কেরলাগা রেলগী শম্নবা হেন্না ফগৎলে। ঙাইহাক্কী মমাঙদা, অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিং লমথাখিবদগী কেরলাগী রেলগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লে, মসিনা চৎথোক-চৎশিন লাইহল্লগনি অমসুং তুরিজম চাউখৎহল্লগনি। গুরুবায়ুর অমসুং তিসুরগী মরক্ত অনৌবা পেসেঞ্জর ত্রেন চেনবা অসিনা লাই খুরুম্বা লাকপা মীওইশিংদা চৎথোক-চৎশিন লাইহল্লগনি। প্রোজেকশিং অসিনা কেরলাগী চাউখৎ-থৌরাং য়াংখৎহল্লগনি।
ঐগী মরুপশিং,
বিকসি ভারত অমগী মঙলান মঙফাওন্নবা বিকসিত কেরলা অমা তঙাইফদে। কেরলাগী মীয়ামগী কেন্দ্র সরকারনা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি। ঐনা অমুক হন্না মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। থৌরম অসিগী মতুংদা, কেরলাগী মীওই লিশিং কয়া, থৱায় য়াওবা মীওইশিং, থাজবনা থল্লবা মীওইশিংনা ঐগী ৱারোলগী ঙাইরি অমসুং মফম অদুদা ঐনা মকা লাম্না ৱা ঙাংনবা খুদোংচাবা অমা ফংগনি। মপুংফানা ৱা ঙাংনবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংগনি অমসুং থৌরম অসিদা মেদিয়াসু থৱায় য়াওদে, থৌরম অদুদনা হেন্না থৱায় য়াওগনি। ঙসিগী থৌরম অসি মফম অসিদা লোইশিঞ্জরে, মিনিত ৫ গী মতুংদা, অতোপ্পা থৌরম অমা পাংথোক্লগনি, মফম অদুদা কেরলাগী তুংগীদমক ঐনা ৱাফম কয়া ফোদোক্কনি।
কয়ারক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of development works in Thiruvananthapuram, Kerala
23 JAN 2026 12:43PM by PIB Delhi
Governor of Kerala Rajendra Arlekar Ji, Chief Minister Pinarayi Vijayan Ji, my colleagues of the Union Cabinet connected from different places, the pride of Thiruvananthapuram and newly elected Mayor, my very old colleague VV Rajesh Ji, other dignitaries, ladies and gentlemen! Namaskaram!
​Today, the efforts of the Central Government for the development of Kerala have received new momentum. From today, rail connectivity in Kerala is strengthened, an initiative has been taken to make Thiruvananthapuram a big start-up hub of the country. Today, a big beginning related to welfare of the poor in the whole country is also happening from Kerala. Today, PM SVANidhi Credit Card has been launched. From this, colleagues working as street vendors, on carts, and on footpaths across the country will benefit. I give many many congratulations to the people of Kerala, to the countrymen, for development, for employment generation, for all these schemes.
​My friends,
​To make a developed India, today the whole country is making efforts by uniting. In the making of a developed India, our cities have a very big role. For the past 11 years, the Central Government has been investing a lot in urban infrastructure.
​Friends,
​The Central Government is also doing a lot of work for the poor families of the city. Under PM Awas Yojana, more than 4 crore houses have been built in the country and given to the poor. Among these, more than one crore houses have been built for the urban poor. About one and a quarter lakh urban poor of Kerala have also received their permanent house.
​Friends,
​So that the electricity bill of poor families is saved, PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana has been started. The poor are getting free health treatment of 5 lakh rupees from Ayushman Bharat. For the health security of women-power (Nari-Shakti), schemes like Matru Vandana Yojana have been made. The Central Government has made income up to 12 lakh rupees tax-free. This has been a very big benefit to the people of Kerala, especially to the middle class, to the salary class.
​My friends,
​In the past 11 years, a very big work of connecting crores of countrymen to the banking system has happened. Now the poor, SC/ST/OBC, women, fishermen, all these have also started getting bank loans easily. Those who do not have any guarantee, the government itself is becoming their guarantor.
​My friends,
​Those people who sell goods on the sides of roads, in streets, the condition of these street vendors was also very bad earlier. They had to take even a few hundred rupees at expensive interest to buy goods. The Central Government for the first time made the PM SVANidhi scheme for them. After this scheme, lakhs of colleagues across the country have received much help from banks. Lakhs of street vendors have received a bank loan for the first time in their life.
​My friends,
​Now the Government of India, moving one step ahead, is giving credit cards to these colleagues. A little while ago, PM SVANidhi credit cards were given here too. In this, there are ten thousand colleagues from Kerala and more than 600 from Thiruvananthapuram. Earlier, only the rich used to have credit cards, now street vendors also have the SVANidhi credit card.
​My friends,
​The Central Government is also investing a lot in connectivity, science and innovation, and healthcare. The dedication of CSIR's Innovation Hub in Kerala, the starting of a radio surgery center in the medical college, which will help in making Kerala a hub of science, innovation, and healthcare.
​My friends,
​Today, from other parts of the country, Kerala's rail connectivity is more strengthened. The Amrit Bharat Express trains which were flagged off a little while ago, from this, Ease of Travel in Kerala will get strength, from this the tourism sector will also get much benefit. The new passenger train between Guruvayur to Thrissur will make the journey even easier for pilgrims. From all these projects, the development of Kerala will also get speed.
​Partners,
​The dream of a developed India will be fulfilled only through a developed Kerala. In this, the Central Government is standing with the people of Kerala with full power. I give many many best wishes to all of you once again. Now after this, thousands of people of Kerala, enthusiastic people, people full of self-confidence, are waiting for my speech, and there too I will get a chance to speak very openly. I will get a chance to talk thoroughly, and the media also not have much interest in this but will have more in that. So I will complete right here in this program today, and then after 5 minutes, after going to the other program, I will definitely tell many things there which are connected to the future of Kerala.
​Many many thanks.