প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শিক্ষাপত্রী দ্বিশতাব্দী মহোৎসৱত ভাষণ প্ৰদান কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
ভাৰতে সদায় নিজকে জ্ঞানযোগৰ পথত উৎসৰ্গিত কৰি আহিছে, হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি বেদে আজিও অনুপ্ৰেৰণা যোগাই আহিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভগৱান স্বামীনাৰায়ণ আছিল আধ্যাত্মিক অনুশীলন আৰু সেৱা উভয়ৰে প্ৰতীক: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰাচীন পাণ্ডুলিপি সংৰক্ষণৰ অৰ্থে জ্ঞান ভাৰতম অভিযানত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সকলোকে আহ্বান জনালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
23 JAN 2026 1:56PM by PIB Guwahati
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শিক্ষাপত্রী দ্বিশতাব্দী মহোৎসৱত ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ যোগেদি ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই উপলক্ষ্যে ভাষণ আগবঢ়াই শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি সকলোৱে ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ শিক্ষাপত্ৰীৰ ২০০ বছৰ পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষ্যে আজিৰ এই বিশেষ অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে দ্বিশতিবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠানৰ অংশ হ’বলৈ পোৱাটো সকলোৰে বাবে এক সৌভাগ্যৰ মুহূৰ্ত। এই পূণ্য মুহূৰ্তত সকলো সাধুক প্ৰণাম জনাই শ্ৰী মোদীয়ে ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ কোটি কোটি অনুগামীক দ্বিশতবাৰ্ষিকী উৎসৱত শুভেচ্ছা জনায়।
ভাৰত সদায় জ্ঞানযোগৰ পথত উৎসৰ্গিত বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি বেদসমূহে আজিও আমাক অনুপ্ৰেৰণা যোগাই আহিছে। তেওঁ এই বিষয়ত আলোকপাত কৰে যে সন্ত তথা ভৱিষ্যদ্ৰষ্টাসকলে নিজৰ সময়ৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি বেদৰ পোহৰত প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা বিকশিত কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বেদৰ পৰা উপনিষদ, উপনিষদৰ পৰা পুৰাণ আৰু শ্ৰুতি, স্মৃতি, কথাবচন, আৰু গায়নৰ জৰিয়তে এই পৰম্পৰা শক্তিশালী হৈয়েই আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিভিন্ন যুগত মহান সন্ত, ভৱিষ্যদ্ৰষ্টা, চিন্তাবিদসকলে সেই সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি এই পৰম্পৰাত নতুন অধ্যায় সংযোজন কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ জীৱনৰ খণ্ডবোৰ জনশিক্ষা আৰু জনসেৱাৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত আছিল । তেওঁ কয় যে এই অভিজ্ঞতাসমূহ সহজ ভাষাত বুজাই দিয়া হৈছিল আৰু শিক্ষাপত্রীৰ জৰিয়তে ভগৱান স্বামীনাৰায়ণে সকলোৰে জীৱনৰ বাবে অমূল্য পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দ্বিশতিবাৰ্ষিকী উদযাপনে শিক্ষাপত্ৰীৰ পৰা কি নতুন শিক্ষা লাভ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ আদৰ্শক দৈনন্দিন জীৱনত কেনেদৰে প্ৰয়োগ কৰা হৈছে সেই কথাৰ মূল্যায়নৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ জীৱন আধ্যাত্মিক অনুশীলন আৰু সেৱা উভয়ৰে প্ৰতীক আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আজি তেওঁৰ অনুগামীসকলে সমাজ, দেশ , মানৱতাৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত অসংখ্য অভিযান চলাই আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শিক্ষা তথা স্বাস্থ্যৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্প, কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ আৰু পানীৰ সৈতে জড়িত পদক্ষেপসমূহ সঁচাকৈয়ে প্ৰশংসনীয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে সন্তসকলে সমাজসেৱাৰ প্ৰতি নিজৰ দায়িত্ব অহৰহ প্ৰসাৰিত কৰাৰ কথাটো অতিকৈ প্ৰেৰণাদায়ক।
দেশত স্বদেশী আৰু স্বচ্ছতাৰ দৰে গণ আন্দোলন আগুৱাই নিয়াৰ কথা আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এতিয়া প্ৰতিটো ঘৰে ঘৰে “ভোকেল ফৰ লোকেল ” মন্ত্ৰৰ অনুৰণন ঘটিছে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া এই প্ৰচেষ্টাসমূহ এনে অভিযানৰ সৈতে জড়িত হ’ব, তেতিয়া শিক্ষাপত্রীৰ দ্বিশতবাৰ্ষিকী উদযাপন আৰু অধিক অবিস্মৰণীয় হৈ পৰিব। তেওঁ প্ৰাচীন পাণ্ডুলিপি সংৰক্ষণৰ বাবে দেশত জ্ঞান ভাৰতম অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ কথা আঙুলিয়াই দি জ্ঞান ক্ষেত্ৰে জৰিত সকলো সংগঠনক এই কামত অধিক সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ প্ৰাচীন জ্ঞান আৰু ইয়াৰ পৰিচয় সংৰক্ষণ কৰিব লাগিব। এনে সংগঠনসমূহৰ সহযোগত জ্ঞান ভাৰতম অভিযানে সফলতাৰ শিখৰ চুব বুলিও তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে।
সম্প্ৰতি দেশে সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্বৰ ভৱিষ্যৎ সাংস্কৃতিক উৎসৱ উদযাপন কৰা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সোমনাথ মন্দিৰ প্ৰথমবাৰ ধ্বংস হোৱাৰ পৰা এতিয়ালৈকে দেশে এই উৎসৱৰ মাজেৰে হাজাৰ বছৰীয়া যাত্ৰাৰ স্মৃতিচাৰণ কৰি আহিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে এই উৎসৱ উদযাপনত যোগদান কৰিবলৈ আৰু ইয়াৰ উদ্দেশ্যসমূহ জনসাধাৰণৰ মাজলৈ লৈ যাবলৈ আহ্বান জনায়। অনুগামীসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাই ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰি যাব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Shikshapatri Dwishatabdi Mahotsav
India has always been dedicated to the path of Jnanyoga, thousands of years old Vedas continue to inspire even today: PM
Bhagwan Swaminarayan was a symbol of both spiritual practice and service: PM
PM urges cooperation of all in Gyan Bharatam Mission to preserve ancient manuscripts
23 JAN 2026 1:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi shared his remarks during the Shikshapatri Dwishatabdi Mahotsav via video message today. Speaking on the occasion, Shri Modi highlighted that today all are witnessing a special occasion marking 200 years of Bhagwan Swaminarayan’s Shikshapatri. He emphasized that the bicentenary celebration is a moment of fortune for everyone to be part of this sacred occasion. Underlining that in this pious period he bows to all the saints, Shri Modi extended his greetings to crores of followers of Bhagwan Swaminarayan on the bicentenary festival.
Highlighting that India has always been dedicated to the path of Jnanyoga, Shri Modi remarked that the thousands of years old Vedas continue to inspire even today. He underlined that the saints and seers, in accordance with the needs of their times, developed systems in the light of the Vedas. PM noted that from the Vedas came the Upanishads, from the Upanishads came the Puranas, and through shruti, smriti, kathavachan, and singing, the tradition has remained powerful.
PM emphasized that, in different eras, great saints, seers, and thinkers added new chapters to this tradition as per the requirements of the time. He stated that everyone knows the life episodes of Bhagwan Swaminarayan were deeply connected with public education and public service. He remarked that this experience was explained in simple words, and through the Shikshapatri, Bhagwan Swaminarayan gave invaluable guidance for life.
Prime Minister underlined that the bicentenary celebration provides an opportunity to assess what new lessons are being learned from the Shikshapatri and how its ideals are being lived in daily life. He remarked that the life of Bhagwan Swaminarayan was a symbol of both spiritual practice and service. The Prime Minister emphasized that today his followers are running numerous campaigns dedicated to society, the nation, and humanity. He noted that projects related to education and health, commitments for farmers’ welfare, and initiatives connected with water are truly commendable. Shri Modi stated that seeing saints continuously expand their responsibilities towards social service is deeply inspiring.
Underlining that the country is advancing mass movements such as Swadeshi and Swachhata, Shri Modi said the resonance of the mantra “Vocal for Local” is reaching every household. He remarked that when these efforts are connected with such campaigns, the bicentenary celebration of the Shikshapatri will become even more unforgettable. He pointed out that the nation has launched the Gyan Bharatam Mission for the preservation of ancient manuscripts and urged all enlightened organizations to extend greater cooperation in this work. Shri Modi stressed that India’s ancient knowledge and its identity must be preserved, and with the cooperation of such organizations, the success of the Gyan Bharatam Mission will reach new heights.
Pointing out that the nation is currently celebrating the grand cultural festival of Somnath Swabhiman Parv, Shri Modi remarked that from the first destruction of the Somnath temple till now, the country is commemorating a thousand-year journey through this festival. The Prime Minister urged everyone to join this celebration and to carry its objectives to the masses. He concluded by expressing confidence that through the efforts of the followers, India’s development journey will continue to receive the blessings of Bhagwan Swaminarayan.