Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Shikshapatri Dwishatabdi Mahotsav
India has always been dedicated to the path of Jnanyoga, thousands of years old Vedas continue to inspire even today: PM
Bhagwan Swaminarayan was a symbol of both spiritual practice and service: PM
PM urges cooperation of all in Gyan Bharatam Mission to preserve ancient manuscripts
23 JAN 2026 1:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi shared his remarks during the Shikshapatri Dwishatabdi Mahotsav via video message today. Speaking on the occasion, Shri Modi highlighted that today all are witnessing a special occasion marking 200 years of Bhagwan Swaminarayan’s Shikshapatri. He emphasized that the bicentenary celebration is a moment of fortune for everyone to be part of this sacred occasion. Underlining that in this pious period he bows to all the saints, Shri Modi extended his greetings to crores of followers of Bhagwan Swaminarayan on the bicentenary festival.
Highlighting that India has always been dedicated to the path of Jnanyoga, Shri Modi remarked that the thousands of years old Vedas continue to inspire even today. He underlined that the saints and seers, in accordance with the needs of their times, developed systems in the light of the Vedas. PM noted that from the Vedas came the Upanishads, from the Upanishads came the Puranas, and through shruti, smriti, kathavachan, and singing, the tradition has remained powerful.
PM emphasized that, in different eras, great saints, seers, and thinkers added new chapters to this tradition as per the requirements of the time. He stated that everyone knows the life episodes of Bhagwan Swaminarayan were deeply connected with public education and public service. He remarked that this experience was explained in simple words, and through the Shikshapatri, Bhagwan Swaminarayan gave invaluable guidance for life.
Prime Minister underlined that the bicentenary celebration provides an opportunity to assess what new lessons are being learned from the Shikshapatri and how its ideals are being lived in daily life. He remarked that the life of Bhagwan Swaminarayan was a symbol of both spiritual practice and service. The Prime Minister emphasized that today his followers are running numerous campaigns dedicated to society, the nation, and humanity. He noted that projects related to education and health, commitments for farmers’ welfare, and initiatives connected with water are truly commendable. Shri Modi stated that seeing saints continuously expand their responsibilities towards social service is deeply inspiring.
Underlining that the country is advancing mass movements such as Swadeshi and Swachhata, Shri Modi said the resonance of the mantra “Vocal for Local” is reaching every household. He remarked that when these efforts are connected with such campaigns, the bicentenary celebration of the Shikshapatri will become even more unforgettable. He pointed out that the nation has launched the Gyan Bharatam Mission for the preservation of ancient manuscripts and urged all enlightened organizations to extend greater cooperation in this work. Shri Modi stressed that India’s ancient knowledge and its identity must be preserved, and with the cooperation of such organizations, the success of the Gyan Bharatam Mission will reach new heights.
Pointing out that the nation is currently celebrating the grand cultural festival of Somnath Swabhiman Parv, Shri Modi remarked that from the first destruction of the Somnath temple till now, the country is commemorating a thousand-year journey through this festival. The Prime Minister urged everyone to join this celebration and to carry its objectives to the masses. He concluded by expressing confidence that through the efforts of the followers, India’s development journey will continue to receive the blessings of Bhagwan Swaminarayan.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী শিক্ষাপত্রী দ্বিশতাব্দী মহোৎসবতা ৱা ঙাংখ্রে
ভারতনা মতম পুম্নমক্ত জ্ঞানযোগগী লম্বীদা কৎথোক্লি, চহি লিশিং কয়া শুরবা বেদাশিংনা ঙসি ফাওবা মখা তানা ইথিল পীরি: প্রধান মন্ত্রী
ভগবন শ্বামীনারায়ন অধ্যতিক্কী থবক অমসুং মীয়ামগী সেবা অনিমক্কী খুদম অমনি: প্রধান মন্ত্রী
অরিবা খুৎই লাইরিকশিং ঙাক-শেন্নবা জ্ঞান ভারতম মিসন্দা মতেং পাংনবা মীওই খুদিংমক্ত প্রধান মন্ত্রীনা তকশিনখ্রে
23 JAN 2026 1:56PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও মেসেজ অমগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শিক্ষাপত্রী দ্বিশতাব্দী মহোৎসবতা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভগবন শ্বামীনারায়নগী শিক্ষাপত্রী চহি ২০০ মপুংফারকপগী অখন্নবা থৌরম অমা ঙসি উবা ফংলে। শেংলবা থৌরম অসিদা মীওই খুদিংমক শরুক য়ানবা চহি ২০০গী থৌরম অসি লাইবক ফবা তাঞ্জা অমনি। শেংলবা মতম অসিদা সাধুশিংদা কোক নোল্লদুনা, চহি ২০০ মপুংফারকপগী কুহ্মৈ অসিদা ভগবন শ্বামীনারায়নগী ভক্ত করোর কয়াদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা মতম পুম্নমক্ত জ্ঞানযোগগী লম্বীদা কৎথোক্লি। চহি লিশিং কয়া শুরবা বেদাশিংনা ঙসি ফাওবা মখা তানা ইথিল পীরি। মখোয়গী মতমগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না, সাধুশিং অমসুং মুনিশিংনা, বেদাদগী মঙাল লৌদুনা থবক কয়া পায়খৎখি। বেদাশিংদগী উপনিষদশিং লাকপনি, উপানিষদশিংদগী পুরানাশিং লাকপনি অমসুং শ্রুতি, ষ্মৃতি, কথাবচন অমসুং ঈশৈ শকপগী খুৎথাংদা, চৎনবী অসি মপাঙ্গল কন্না লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তোঙান তোঙানবা যুগশিংদা, মতমগী দরকার ওইবা মতুংইন্না, শক্নাইরবা সাধুশিং, মুনিশিং অমসুং পন্দিৎশিংনা চৎনবী অসিদা অনৌবা পন্দুবশিং হাপচিনখি। ভগবন শ্বামীনারায়ন্না মীয়াম লাইরিক তম্নবা অমসুং মীয়ামগী থবক তৌনবা হোৎনখিবা মহাক্কী পুন্সিগী তাঙ্ককশিং মীওই খুদিংমক্না খঙই। থবক অসি অচম্বা ৱাহৈশিংদা ফোঙদোক্লে অমসুং শিক্ষাপত্রীগী খুৎথাংদা, ভগবন শ্বামীনারায়ন্না পুন্সিগীদমক মমল নাইদ্রবা পাউতাক পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শিক্ষাপত্রীদগী করি অনৌবা পারাশিং তমখিবগে অমসুং কমদৌনা মসিগী অচুম্বা ফিদমশিং নোংমগী পুন্সিদা য়াওবগে হায়বগী চাংয়েং তৌনবা খুদোংচাবা অমা চহি ২০০ মপুংফারকপগী থৌরম্না পীরে। ঙসি ফাওবা মহাক্কী ভক্তশিংনা খুন্নাইদা, লৈবাক্ত অমসুং মীওইবা খুন্নাইদা কেম্পেন কয়া পাংথোক্লি। লাইরিক-লাইশু, হকশেল, লৌমীশিংগী য়াইফনবা অমসুং ঈশিংগা মরী লৈনবা থবকশিং অসি তশেংনা থাগৎনিঙাইনি। সাধুশিংনা মখা তানা খুন্নাইগী থবক পায়খৎপা উবা অসি তশেংনা পুক্নিং থৌগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্বাদেসি অমসুং শ্বাচ্ছতাগুম্বা মীয়ামগী খোঙজংশিংদা লৈবাক অসি খুমাঙচাউশিল্লি। “ভোকেল ফোর লোকেল” গী লাইৱা য়ুমথোঙ খুদিংদা য়ৌরে। অসিগুম্বা থবকশিংগা অসিগুম্বা খোঙজংশিংগা শম্নবা মতমদা, শিক্ষাপত্রীগী চহি ২০০ মপুংফারকপগী থৌরম হেন্না কাউবা ঙম্লোই। লৈবাক অসিনা অরিবা খুৎই লাইরিকশিং ঙাক-শেন্নবা জ্ঞান ভারতম মিসন হৌদোক্লে অমসুং থবক অসিদা মঙাল ফংলবা লুপশিংনা মতেং পাংগদবনি। ভারতকী অরিবা লৌশিং অমসুং মসিগী শক্তম ঙাক-শেনগদবনি অমসুং অসিগুম্বা লুপশিংগী মতেংগা লোয়ননা, জ্ঞান ভারতম মিসনগী মাইপাকপা অনৌবা থাকশিংদা য়ৌবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক লৈবাক অসিনা সোমনাথ শ্বাভিমান পর্বগী অচৌবা নাৎকী কুহ্মৈ পাংথোক্লি। অহানবা ওইনা সোমনাথ লাইশঙ থুগায়খিবদগী হৌরগা হৌজিক ফাওবদা, কুহ্মৈ অসিগী খুৎথাংদা চহি লিশিং অমগী খোঙচৎ লৈবাক অসিনা থৌরম পাংথোক্লি। মীয়াম্না থৌরম অসি শরুক য়াগদবনি অমসুং মসিগী পান্দমশিং মীয়ামদা য়ৌহনগদবনি। ভক্তশিংগী থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা, ভগবন শ্বামীনারায়নগী থৌজালশিং ফংনবা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ মখা চৎথগনি।