প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আওতকমশিংগী লিস্ত: য়ুনাইতেদ অরব ইমিরেত (য়ু.এ.ই.) কী রাস্ত্রপতি হিজ হাইনেস শৈখ মোহম্মদ বিন জায়দ অল নাহয়ানগী ভারত খোংচৎ
19 JAN 2026 8:23PM by PIB Imphal
সেরিএল নম্বর
এগ্রীমেন্তশিং/এম.ও.য়ু./এল.ও.আই.শিং
পান্দম
1.
ভারত সরকারকী গুজরাত রাজ্য অমসুং য়ুনাইতেদ অরব ইমিরেতকী ইনভেস্তমেন্ত মন্ত্রালয়গী মরক্তা ধোলেরা ইনভেস্তমন্ত রিজন চাউখৎনবগীদমক্তা লেতর ওফ ইনভেস্তমেন্ততা কোওপরেসন(এল.ও.আই.)
মসিগী পান্দমদি গুজরাতকী ধোলেরাদা লৈরিবা মরুওইবা ইনভেস্মেন্তকী লম অসি চাউখৎনবগীদমক্তা য়ু.এ.ই. গা খুৎশম্নবগা লোয়ননা ইনভেস্তমেন্ত তৌবদা তেংবাং পীবা হেনগৎহনবা। পুথোক্লিবাএগ্রীমেন্ত অসিগী মনুংদা মরুওইবা লাল্লোংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা য়াওগনি, খুদম ওইনা েয়রপোর্ত, পাইলোত ত্রেনিং স্কুল, মেন্তেনেন্স-রিপেয়র-ওভরওল(এম.আর.ও.) গী ফেসিলিতী, গ্রীনফীল্দ পোর্ত, স্মার্ত সিতী তাউনশিপ, রেলৱে কনেক্তিবিতী অমসুং ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্কচর।
2.
ইন্দিয়ন নেস্নেল স্পেস প্রমোসন এন্দ ওথোরাইজেসন সেন্তর(আই.এন.-স্পেস) অমসুং য়ুনাইতেদ অরব ইমিরেতকী স্পেস এজেন্সীগী মরক্তা ইন্দস্ত্রী চাউখৎনবা অমদি শেলগী ফীভম ফগৎহন্নবা মতেং পাংনবা অপুনবা খোংথাং পায়খৎমিন্ননবগী ইন্তেন্ত লেতর।
ভারত-য়ু.এ.ই. এগ্রীমেন্ত অসিদগী স্পেসকী স্তার্ত-অপশিং, ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং অমসুং একচেঞ্জ প্রোগ্রামগীদমক্তা লোঞ্চ কমপ্লেক্স, মেনুফেকচরিং অমসুং তেক্নোলোজী জোনশিং, ইনক্যুবেসন সেন্তর অমসুং এসেলরেতর য়াওনা স্পেস অমসুং কমর্সিএলাইজেসনগীদমক্তা অপুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা।
3.
রিপব্লিক ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ অরব ইমিরেতকী মরক্তা লাল্লোংগী ওইবা দিফেন্স পার্ত্নরশিপকী ইন্তেন্ত লেতর
স্ত্রেতিজিক দিফেন্স এগ্রীমেন্ত ফ্রেমৱর্ক এগ্রীমেন্ত লৈহন্নবা অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোওপরেসন পাকথোক-চাওথোকহন্নবগীদমক্তা , দিফেন্স ইনোভেসন অমসুং এদভান্স তেক্নোলোজী, ত্রেনিং, এজুকেসন অমসুং দোক্ত্রিন, স্পিসিএল ওপরেসনশিং অমসুং ইন্তরোপরেবিলিতী, সাইবর স্পেস, কাউন্তর তেরোরিজম লৈহন্নবা পুন্না থবকতৌমিন্নবা।
4.
হিন্দুস্তান পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেশন লিমিতেদ(ঐচ.পি.সি.এল.) অমসুং অবু থাবী নেস্নেল ওইল কম্পনী গ্যাসকী মরক্তা সেল & পর্চেজ এগ্রীমেন্ত(এস.পি.এ.))
মসিগী অশাংবা মতমগী এগ্রীমেন্তশিং অসিগী মখাদা 2028 দগী হৌরগা চহী 10 গী মতমগীদমক্তা এস.পি.সি.এল. দগী এ.দি.এন.ও.সি. গ্যাসতগী এম.এম.তি.পি.এ. এল.এন.জি. 0.5 লৈগনি।
5.
ভারতকী কমর্স এন্দ ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়কী মনুংদা অপেদা(এ.পি.ই.দি.এ.) অমসুং য়ু.এ.ই. গী ক্লাইমেত চেঞ্জ এন্দ এনভাইরোন্মেন্ত মন্ত্রালয়গী মরক্তা ফুদ সেফতী এন্দ তেক্নিকেল রিক্বায়রমেন্তশিংদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং
মসিগী এম.ও.য়ু. অসিনা ত্রেদ অসি লায়থোকহন্নবা, ফুদ সেক্তরগী তেংবাং অসি শৌগৎনবা অমদি ভারত্তগী য়ু.এ.ই. বু চেং, ফুদ প্রদকশিং অমসুং অতৈ লৌউ-শিংউগী প্রদকশিং এক্সপোর্ত তৌবদা পুক্নিং থৌগৎবগীদমক্তা লু-নানবা অমসুং অফবা পেরামিতরশিং নিংথিনা লৈহল্লি। মসিনা ভারতকী লৌমীশিংদা কান্নবা পীগনি অমসুং য়ু.এ.ই. গী ফুদ সেক্যুরিতীদা থৌদাং য়াগনি।
লাওথোকপশিং
পান্দম
6.
ভারত্তা সুপরকম্প্যুতিং ক্লস্তর লিংখৎপা
প্রিন্সিপল ওইবা মওংদা য়ান্নখ্রে মদুদি ভারতকী সি.-দি.এ.সি. অমসুং য়ু.এ.ই. গী G-42 কম্পনি অসি ভারত্তা সুপরকম্প্যুতিং ক্লস্তর লৈহন্নবগীদক্তা তেংবাং পীগনি। মসিগী খোংথা অসি এ.আই. ইন্দিয়া মিশনগী শরুক ওইগনি অমসুং মসি লিংখৎবা মতুংদা মসিগী ফেসিলিতী অসি প্রাইভেত অমসুং পব্লিক সেক্তরদা রিসর্চ, এপ্লিকেসন দিভেলপমেন্ত অমসুং কম্মর্সিএল ওইনা শিজিন্নবগীদমক্তা লৈরগনি।
7.
2032 ফাওবদা নাকল অনীগী ওইবা লল্লোন-ইতিক্তা অরব অমেরিকান দোলর 200 অসি শরুক অসি অনী ওইহনবা
মায়কৈ অনিমক্না 2032 ফাওবদা নাকল অনিমক্কী ওইবা লল্লোন-ইতিক তৌবা অসি অরব অমেরিকন দোলর 200 তগী হেনগৎহনবদা অয়াবা ফোংদোক্নখি। মসিগা লোয়ননা এম.এস.এম.ই. ইন্দস্ত্রীশিংগা শম্ননবা অমসুং ভারত মার্ত, ভর্চুএল ত্রেদ কোরিদোর অমদি ভারত-অফ্রিকা ব্রীজগুম্বা থৌরাংশিং অসিগী থোংদগী অনৌবা মার্কেৎশিং ফগৎহন্নবসু লুনা লৌগনি।
8.
নাকল অনীমক্কী ওইবা সিভিল ন্যুক্লিয়র কোওপরেসন অসি ফগৎহনবা
শান্তি এক্ত 2025 (ভারত্তা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী অসি অতৎ-অখম লৈতনা শীজিন্ননবা অমসুং চাউখৎহন্নবগীদমক্তা) দিভেলপ তৌবা অনৌবা খুদোংচাবশিং অসিগী খুদোংচাবা অসি লৌরদুনা এদভান্স ন্যুক্লিয়র তেক্নোলোজীশিংদা পার্ত্নরশিপ ওইনবা য়ানখ্রে। মসিদা অচৌবা ন্যুক্লিয়র রিয়েক্তরশিং অমসুং স্মোল মোদ্যুলর রিয়েক্তরশিং (এস.এম.আর.) শিং শেমগৎপা অমসুং দিপ্লোয়মেন্ত তৌবা অমসুং এদভান্স রিয়েক্তর সিস্তেমশিং, ন্যুক্লিয়র পাৱর প্লান্তশিং ওপরেত তৌবা অমসুং থম্বা-খোৎপা অমদি ন্যুক্লিয়র সেফতীগী তেংবাং পীবা য়াওরি।
9.
গুজরাতকী গিফ্ত সিতীদা য়ু.এ.ই. কম্পনীশিং-ফর্স্ত অবু ধাবী বেঙ্ক(এফ.এ.বি.) অমসুং দি.পি. ৱর্ল্দ-গী ওফিস অমসুং ওপরেসনশিং থম্বা
অহানবা অবু ধাবী বেঙ্ক গীফ্ত সিতীদা মাগী ব্রাঞ্চ হাংগনি, মসিনা লল্লোন ইতিক অমদি ইনভেস্ত তৌবা হেনগৎহনগনি। দি.পি. ৱর্ল্দ গিফ্ত সিতীদা মাগী মালেমগী ওইবা মওংদা চৎলিবা জহাজশিংগী লিজিং য়াওনা অতৈ থবকশিং ওপরেত তৌগনি।
10.
‘দিজিতেল/দেতা এম্বেসী’ লিংখৎনবগী মফম খংদোকপা
লৈবাক অনিমক্না অমগা অমগ ওইনা য়ান্নবা অসি ফংদুনা সোভরেন্তী ওইবা ফীভমশিংগী মখাদা দিজিতেল এম্বেসী লৈহল্লক্নবগী মতাংদা য়ানিংবা ফোংদোক্নখি।
11.
অবু ধাবীদা ‘হাউস ওফ ইন্দিয়া’ লিংখৎপা
ভারত অমসুং য়ু.এ.ই. গী মরুওইবা প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা অবু ধাবীদা ভারতকী আর্ত, পারি-পুরী অমসুং অরিবা পোৎলমশিংগী ম্যুজিয়ম য়াওবা আর্তকী ওইবা মফম অম শেম্নবা মতেং পাংনবা প্রিন্সিপল ওইনা অয়াবা পীনখি।
12.
নহাশিংনা পীথোক-পীশিন তৌবা হেনগৎহনবা
লৈবাক অনিমক্কী নহাশিংগী মরক্তা লুনা খংনবা, এজুকেসন অমদি রিসর্চ অমসুং নাৎকী ওইবা মরি অসি ফগৎন্নবগীদমক্তা মীহুৎশিংগী ওইবা দেলিগেৎশিংগী ওইবা অমনা অমগীদা চৎপগী খোংচৎ শিন্নবা প্রিন্সিপল ওইনা য়ানখি ।

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Visit of His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, President of UAE to India
19 JAN 2026 8:23PM by PIB Delhi
S.No Agreements / MoUs / LoIs Objectives
1
Letter of Intent on Investment Cooperation between the Government of Gujarat, Republic of India and the Ministry of Investment of the United Arab Emirates for Development of Dholera Special Investment region
To pursue investment cooperation for UAE partnership in development of the Special Investment Region in Dholera, Gujarat. The envisioned partnership would include the development of key strategic infrastructure, including an international airport, a pilot training school, a maintenance, repair and overhaul (MRO) facility, a greenfield port, a smart urban township, railway connectivity, and energy infrastructure.
2
Letter of Intent between the Indian National Space Promotion and Authorisation Centre (IN-SPACe) of India and the Space Agency of the United Arab Emirates for a Joint Initiative to Enable Space Industry Development and Commercial Collaboration
To pursue India-UAE partnership in developing joint infrastructure for space and commercialization, including launch complexes, manufacturing and technology zones, incubation centre and accelerator for space start-ups, training institute and exchange programmes.
3
Letter of Intent between the Republic of India and the United Arab Emirates on the Strategic Defence Partnership
Work together to establish Strategic Defence Partnership Framework Agreement and expand defence cooperation across a number of areas, including defence industrial collaboration, defence innovation and advanced technology, training, education and doctrine, special operations and interoperability, cyber space, counter terrorism.
4
Sales & Purchase Agreement (SPA) between Hindustan Petroleum Corporation Limited, (HPCL) and the Abu Dhabi National Oil Company Gas (ADNOC Gas)
The long-term Agreement provides for purchase of 0.5 MMPTA LNG by HPCL from ADNOC Gas over a period of 10 years starting from 2028.
5
MoU on Food Safety and Technical requirements between Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), Ministry of Commerce and Industry of India, and the Ministry of Climate Change and Environment of the United Arab Emirates.
The MoU provides for sanitary and quality parameters to facilitate the trade, exchange, promotion of cooperation in the food sector, and to encourage rice, food products and other agricultural products exports from India to UAE. It will benefit the farmers from India and contribute to food security of the UAE.
S.No Announcements Objective
6
Establishment of a supercomputing cluster in India.
It has been agreed in principle that C-DAC India and G-42 company of the UAE will collaborate to set up a supercomputing cluster in India. The initiative will be part of the AI India Mission and once established the facility be available to private and public sector for research, application development and commercial use.
7
Double bilateral Trade to US$ 200 billion by 2032
The two sides agreed to double bilateral trade to over US$ 200 billion by 2032. The focus will also be on linking MSME industries on both sides and promote new markets through initiatives like Bharat Mart, Virtual Trade Corridor and Bharat-Africa Setu.
8
Promote bilateral Civil Nuclear Cooperation
To capitalise on the new opportunities created by the Sustainable Harnessing and Advancement of Nuclear Energy for Transforming India (SHANTI) Act 2025, it was agreed to develop a partnership in advance nuclear technologies, including development and deployment of large nuclear reactors and Small Modular Reactors (SMRs) and cooperation in advance reactor systems, nuclear power plant operations and maintenance, and Nuclear Safety.
9
Setting up of offices and operations of UAE companies –First Abu Dhabi Bank (FAB) and DP World in the GIFT City in Gujarat
The First Abu Dhabi Bank will have a branch in GIFT that will promote trade and investment ties. DP World will have operations from the GIFT City, including for leasing of ships for its global operations.
10
Explore Establishment of ‘Digital/ Data Embassies’
It has been agreed that both sides would explore the possibility of setting up Digital Embassies under mutually recognised sovereignty arrangements.
11
Establishment of a ‘House of India’ in Abu Dhabi
It has been agreed in Principle that India and UAE will cooperate on a flagship project to establish a cultural space consisting of, among others, a museum of Indian art, heritage and archaeology in Abu Dhabi.
12
Promotion of Youth Exchanges
It has been agreed in principle to work towards arranging visits of a group of youth delegates from either country to foster deeper understanding, academic and research collaboration, and cultural bonds between the future generations.