প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুৱাহাতিদা পাংথোকপা চৎনবীগী ওইবা বোদো নাৎকী থৌরম অমা ওইরিবা বাগুরুম্বা দাহৌদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
17 JAN 2026 8:47PM by PIB Imphal
খুরুমজরি! খুলুমবাই!
মা খোবোর? মাঘ দোমাশীর হুভেচ্ছা আরু মরোম জোনাইসু।
আসামগী রাজ্যপাল লক্ষ্মন প্রসাদ আচার্য়জী, মুখ্য মন্ত্রী হিমন্তা বিস্ব সরমাজী, কেন্দ্রগী ঐহাক্কী মরুপশিং সরবানন্দ সোনোৱালজী, পবিত্রা মার্গেরিতাজী, আসাম লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী স্পিকর বিস্বজিৎ দাইমারীজী, বোদোলন্দ তেরিতোরিয়ল কাউন্সিলগী চীফ একজিক্যুতিব মেম্বর হাগ্রামা মোহিলারীজী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং, লৈবাক অসিগী মশক নাইরবা নাগরিকশিং অমসুং আসামগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং।
মসি ঐহাক্কী নুংঙাইবা অমনি মদুদি ঐহাক্না অসামগী কলচর অমসুং বোদোগী চৎনবীশিং অসি হকথেংননা য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলি। প্রধান মন্ত্রী ওইনা, ঐহাক্না অসামদা চৎলিবা অসুম্না মমাংদা প্রধান মন্ত্রী অমত্তা লাকখিদ্রি। অসামগী কলা অমসুং নাৎদা অচৌবা থাক অমা পীনবা ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা পাম্মি। অচৌবা থৌরমশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা মসিগী মশক মওং অসি শক্তাক্কদবনি। মসিগীদমক্তা মমাংদসু লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা লাক্লি। বিহুগা মরী লৈনবা অচৌবা থৌরম ওইগেরা, ঝুমের বিনোদিনীগী এক্সপ্রেসন ওইগেরা, চহি অমগা থা অহুমগী মমাংদা দিল্লীদা পাংথোকখিবা গ্রান্দ বোদোলেন্দ ফেস্তিবেল ওইগেরা, নৎত্রগা অতোপ্পা কলচরেল প্রোগ্রাম ওইগেরা, ঐহাক্না অসামগী কলা অমসুং নাৎদা য়াওরিবা ফজবা অসি য়েংনবগী খুদোংচাবা অমত্তা মাংহন্দে। ঙসি অমুক হন্না, বাগুরুম্বাগী থৌরম অসি পাংথোক্লগনি। থৌরম অসি বোদো মশক মওং-মতৌগী অহিংবা কুমহৈ অমনি। মসি বোদো খুন্নাই অমসুং অসামগী হেরিতেজকী ইকাই খুম্নবা অমনি। থৌরম অসিগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমকপু, অমসুং মরুওইনা আর্তিস্ত পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
বাগুরুম্বা দহৌ অসি কুমহৈ অমা খক্তা নত্তে। মসি ঐখোয়গী চাউরবা বোদো ত্রেদিসনবু ইকায় খুম্নবা, বোদো খুন্নাইগী শক্নাইরবা মীওইশিংবু নীংশিংনবা মেদিয়ম অমনি। বোদোফা উপেন্দ্রনাথ ব্রহ্মা, গুরুদেব কালিচরন ব্রহ্মা, রুপনাথ ব্রহ্মা, সতীশ চন্দ্র বসুমতারী, মোরাদাম ব্রহ্মা, কঙ্কেশ্বর নরজারী, অসিগুম্বা অচৌবা শক্নাইরবশিং অসি খুন্নাইগী রিফোর্ম, কলচরেল রিনাইসেন্স অমসুং রাজনিতীগী ওইবা ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। থৌরম অসিদা, ঐহাক্না বোদো খুন্নাইগী শক্নাইরবা মীওই পুম্নমক্তা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
বিজেপিনা অসামগী চৎনবীবু ভারত পুম্বগী চাউথোকচবনি হায়না লৌই। ভারতকী পুৱারী অসি অসামগী মমাংঙৈগী মতমদগী, অসামগী পুৱারীদগী খক্তনা মপুং ফাহল্লি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, বিজেপি সরকার অসিদা, বাগুরুম্বা দাহৌগুম্বা অচৌবা কুমহৈশিং পাংথোক্লি, বিহুবু নেস্নেল আইদেন্টিটি পীরি, ঐখোয়গী হোৎনবশিংগী খুত্থাংদা চারাইদেও মোইদামবু য়ুনেস্কোগী ৱার্ল্দ হেরিতেজ লিস্ততা মফম অমা ফংহল্লি, অমসুং অসামীজ লোলবু ক্লাসিকেল লোলগী থাক পীরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়না বোদো লোলবু অসামগী এসোসিএৎ ওফিসিএল লোলগী থাকসু পীখ্রে। ঐখোয়না বোদো লোলদা এজুকেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তোঙানবা দাইরেক্তোরেত অমসু লিংখৎলে। ঐখোয়গী অচেৎপা ৱাফম অসিনা মরম ওইদুনা, বাথৌ ধর্ম্ম অসি মপুং ফানা ইকাই খুম্নবা ফংলে, অমসুং বাথৌ পুজাদা স্তেত হোলী দে অমা লাওথোকখ্রে। নাকল অমরোমদা, লান্মী লচিত বোর্ফুকনগী মীতম অমা শঙ্গাবা অমসুং অমরোমদা, বোদোফা উপেন্দ্রনাথ ব্রহ্মাগী মীতম অমা মাইখুম হাংখিবা অসি বিজেপিগী সরকার খক্তনি। অসিগুম্বা মওংদা, শ্রীমন্ত শঙ্করদেবকী ভক্তিগী চৎনবী অমসুং খুন্নাইগী ওইবা অপুনবগী মরী, জ্যোতি প্রসাদ আগরৱালা জীগী কলা অমসুং চেতনা অসিগা লোয়ননা বিজেপি সরকারনা অসমগী হেরিতেজ খুদিংমক্কী অমসুং চাউথোকচবা খুদিংমক্কী ইকাই খুম্নবা অসি মসিগী অফবা খুদোংচাবা অমনি হায়না লৌই। থৌদোক্না, ঙসি অসি জ্যোতি প্রসাদ আগরৱালা জীগী মপোক কুমওনসু ওইরি। ঐহাক্না মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক মফম অসিদা লাকপদা, ঐহাক্কী ৱাখলদা কয়া অমা থোক্লি! ঐগী অসাম অসি খোংজেল য়াংনা চংশিল্লি হায়না খনবদা ঐহাকসু পুক্নিং নুংঙাইবা ফাওই। নুমিৎ খুদিংগী ঈ থাদোকপা মতম অমা, ঙসিদি কলচরগী অঙকপা মচুশিংনা মফম অসিদা লৈতেংলি! মতম অমদা নোংমৈ মরুগী মখোল তারম্বা, ঙসিদি খাম অমসুং সিফুংগী নুংশিরবা ঈশৈনা থল্লরে। মমাংদা কর্ফিয়ু লৈরম্বা মফম অদুদা ঙসিদি ঈশৈ ময়েকশিং শন্দোরক্লি। মমাংদা তংদু লৈতাদবা অমসুং অৱা-অনা লৈরম্বা মফম অসিদা, ঙসিদি বাগুরুম্বাগী অসিগুম্লবা পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা পার্ফোমেন্স অমা পাংথোক্লগনি। অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অসি অসামগী খক্তগী নত্তে। মসিগী এচিবমেন্ত অসি ভারত পুম্বগীনি। অসামগী অহোংবা অসিদা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক চাউথোকচরি।
মরুপশিং,
মসিগীদমক ঐহাক্কী অসামীজ মীয়াম, ঐহাক্কী বোদো ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংনা ঐঙোন্দা থাজবা থম্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। শান্তি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থৌদাং অসি অদোম্না দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসিদা পীখিবা অদু, অদোমগী য়াইফ-পাউজেলগা লোইননা ঐখোয়না মদু মপুং ফাহনখ্রে। ২০২০গী বোদো পিস এগ্রীমেন্তনা চহি কয়াদগী চত্থরক্লিবা হিংসা অদু লেপহনখি। মসিগী য়ানা ৱারোল অসিগী মতুংদা, থাজবা অমুক হন্না লৈরকখি অমসুং নহা লিশিং কয়ানা হিংসাগী লম্বী অসি থাদোকখি অমসুং মেনস্ত্রিমদা চংখি। এগ্রীমেন্ত অদুগী মতুংদা বোদো লমদমদা এজুকেসন অমসুং দিবেলপমেন্তকী অনৌবা খুদোংচাবশিং লৈরকখি। শান্তি অসি লো অমসুং ওর্দর খক্তদা ওইদে, অদুবু নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরকখি, অমসুং মসিদা অদোমগী হোৎনরিবা অদুনা খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং লৌখি।
মরুপশিং,
অসামগী শান্তি, অসামগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং অসামগী চাউথোকচাবগী ময়োল্লমদা করিগুম্বা মীওই অমা লৈরবদি, মসি অসামগী নহাশিংনি। অসামগী নহারোলশিংনা শান্তি পুরক্নবা খল্লবা লম্বী অসি ঐহাক্না অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না মঙাল লৈবা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা পুখৎকদবনি। শান্তিগী য়ানা ৱারোল অদুগী মতুংদা, ঐখোয়গী সরকারনা বোদোলেন্দ চাউখৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। সরকারনা রিহেবিলিতেসনগী প্রোসেস অসি খোংজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি। নহা লিশিং কয়াদা লুপা করোর কয়াগী শেল-থুমগী তেংবাং পীখি।
মরুপশিং,
বিজেপি সরকারনা হোৎনখিবশিংগী মহৈ ঙসি ঐখোয় পুম্নমক্কী মমাংদা লৈরে। ঐগী হৈশিংবা বোদো নহারোলশিং অসি ঙসি আসামগী কলচরেল এম্বেসেদরশিং ওইরক্লি। শান্ন-খোৎনবগী লমদসু বোদো খুন্নাইগী ইচানুপীশিংনা শক্নাইরবশিংবু থাগৎলি। ঙসি, অনৌবা থাজবগা লোইননা, মখোয়না অনৌবা মঙলানশিং উবা ফংলে, মখোয়গী মঙলানশিং মপুং ফাহল্লক্লি, অমসুং অসামগী চাউখৎ থৌরাংসু খোঙজেল য়াংখৎহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না আসামগী কলা, চৎনবী অমসুং মশক মওংবু ইকাই খুম্নবা উৎলি, মীওই খরদি নুংঙাইতবা ফাওরি। অদোম পুম্নমক্না খঙলিবদি করম্বা পার্তীগী মীওইশিংনা অসামগী ইকায়খুম্নবা পামদে হায়বসিনি। পাউখুম অসি অমখক্তনি - কংগ্রেস পার্তী! ভুপেন হাজরিকা জীদা ভারত রত্ন পীনবা য়াদবা পার্তী অদু করি পার্তীনো? কংগ্রেস পার্তী! অসামদা সেমিকন্দক্তর য়ুনিৎ অসি করম্বা পার্তীনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখিবগে? কংগ্রেসকী নেস্নেল প্রসিদেন্তকী মচানুপীসু ওইরিবা কংগ্রেসকী কর্নাতকা সরকারগী মন্ত্রীনি। মহাক্না সেমিকন্দক্তর য়ুনিৎ অসি অসামদা করিগীদমক লিংখৎলিবনো হায়বগী মায়োক্তা লৈখি।
মরুপশিং,
ঙসিসু ঐহাক্না অসামগী চৎনবীগা মরী লৈনবা পোৎশক অমা হেক্তা য়ানবদা, গামোসা, গামোসা অসি ঐহাক্কা লোয়ননা লৈরবদি, করি পার্তী অমনা অসামবু নোক্নবগে? কংগ্রেসকী পার্তী।
ইচিল-ইনাওশিং,
আসাম অমসুং বোদোলন্দগী লমদম অসি চহি কয়াগী মমাংদগী মেনস্ত্রিমদগী ককথৎখি। মসিগীদমক কংগ্রেস খক্তনা মরাল লৈরি। কংগ্রেসনা অসামদা মখোয়গী রাজনিতীগী কান্নবা ফংনবগীদমক অৱা-অনা থোকহনখি, কংগ্রেসনা অসামবু হিংসাগী মৈদা ইশনখি; নীংতম্লবা মতুংদা, অসামদা মসিগী শিংনবশিং অসিসু লৈখি! অদুবু কংগ্রেসনা করি তৌখি? হায়রিবা প্রোব্লেমশিং অসিগী সোলুসন পুথোকপগী মহুত্তা, কংগ্রেসনা মখোয়গী পোলিতিকেল কান্নবা লৌখি। থাজবা মথৌ তাই অদুবু কংগ্রেসনা য়েৎনববু হেনগৎহনখি। ৱারী শানবগী তঙাইফদবা লৈরম্মি, অদুবু কংগ্রেসনা ৱারী শানবগী লম্বী থিংখি! মরুওইনা, বোদোলেন্দগী লমদমগী, বোদোলেন্দগী মীয়ামগী খোঞ্জেল অসি তাখিদে। মীয়ামগী অশোক-অপনশিং ফহনবা তঙাইফদবা লৈরকপা মতমদা, অসামগী মীয়ামগী সেবা তৌবগী তঙাইফদবা লৈরকপা মতমদা, কংগ্রেসনা ইনফিলত্রেতরশিংগীদমক অসামগী থোঙ হাংদুনা মখোয়বু তরাম্না ওকপদা থৱায় য়াওখি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা অসামগী মীয়াম্বু মখোয়গীনি হায়না লৌদে। কংগ্রেসকী মীওইশিংনা মপান লমগী ইনফিলত্রেতরশিংবু হেন্না পাম্মি। মরমদি মখোয় অসি মফমসিদা লাকই অমসুং কংগ্রেসকী অচেৎপা ভোতবেঙ্ক ওইরকই। মরম অসিনা কংগ্রেসকী লৈঙাক্কী মতমদা, মপানগী লান্মীশিংনা অসামগী লম বিঘা লাখ কয়াদা খুন্দাদুনা লৈখি, অমসুং কংগ্রেস সরকারনা মখোয়বু মতেং পাংখি। ঐহাক্না হরাওজৈ মদুদি ঙসি হিমন্তজীগী সরকারনা অসামগী মীয়ামগী লম বিঘা লাখ কয়া ইনফিলত্রেতরশিংনা লৌশিনবদগী কনবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা মতম পুম্নমক্তা অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক লমদম পুম্নমকপু য়েংখি। অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং অসি তঙাইফদবা অমনি হায়না খন্দবা কংগ্রেসকী মীওইশিং অদুনা, অসামগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মখোয়গী পুক্নিং চিংশিনবসি করম্না ওইগনি? বোদো লমদমগী আশাশিং অমসুং অপাম্বশিং অদুগী মতাংদা মখোয়না খনবা মতম কদায়দা ফংগনি? মরম অসিনা, কংগ্রেস সরকারশিংনা লমদম অসিবু ৱাখল তানা খুদোংচাদবা ফীভমদা পুশিল্লকখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসিনা কংগ্রেসকী পাপশিং অদু শেংদোক্নবা থবকসু পায়খৎলি। ঙসি মফম অসিদা চাউখৎপগী খোঙজেল অসি অদোমগী মমাংদা লৈরে। ঐখোয়না বোদো-কাচারী ৱেলফেয়র ওতোনোমস কাউন্সিল শেমখি। বোদোলেন্দ লমদমগী হেন্না ফবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর ১৫০০গী অখন্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী পেকেজ অমা পীখি। মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতাল অসি কোকরাঝারদা হৌদোকখি। তামুলপুরদা মেদিকেল কোলেজ শাবগী থবকসু খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। নর্সিং কোলেজশিং অমসুং পেরা-মেদিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। পোলিতেকনিক অমসুং ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিং অসি গোবর্ধনা, পরবাথজোরা অমসুং হোরিশিংগাগুম্বা মফমশিংদা শাগৎখি।
মরুপশিং,
বোদোলেন্দগীদমক্তা তোঙানবা ৱেলফেয়র দিপার্তমেন্ত অমসুং বোদোলেন্দ এদমিনিস্ত্রেতিব স্তাফ কোলেজসু লিংখৎখি। মসিনা বোদো কম্ম্যুনিতীগী য়াইফনবা হেন্না ফবা পোলিসীশিং শেমগৎপদা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
বিজেপি সরকারনা থমোয়গী অরাপ্পা অদু মুত্থৎখ্রে, অসাম অমসুং দিল্লীগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদু লোইশিনখ্রে, অমসুং হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা, অসামগী মফম অমদগী অতোপ্পা মফমদা লৈরিবা অরাপ্পা অদুসু হন্থহল্লি। মমাংদা চৎনবা লায়না লৈরম্বা মফমশিংদা ঙসিদি হাইৱেশিং শেমগৎলি। অসিগুম্বা লম্বীশিং অসি লমদম অসিদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা শেমগৎলি। কোক্রাঝারবু ভুতানগী ঙমখৈগা শম্নহন্নবা বিসমুরি-সরলপারা লম্বীগী প্রোজেক্তকীদমক লুপা করোর কয়াগী এরেঞ্জমেন্ত অমা তৌখ্রে। কোক্রাঝারদগী ভুতানগী গেলেফু ফাওবগী রেল প্রোজেক্ত অসিসু অতোপ্পা মরু ওইবা খোংথাং অমনি। ঐখোয়না মসিবু অখন্নবা রেলৱে প্রোজেক্ত অমা ওইনা লাউথোকখ্রে। ঐখোয়না মসিবু এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মরুওইবা শরুক অমা ওইহল্লে। মসি লোইরবা মতুংদা, ললোন-ইতিক অমসুং তুরিজম অনিমক হেনগৎলক্লগনি।
মরুপশিং,
খুন্নাই অমনা মখোয়গী হৌরকফমগা শম্নদুনা লৈরকপা, দাইলোগ অমসুং থাজবা মপাঙ্গল কনখৎপা, অমসুং চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং শরুক খুদিংদা ফংলকপা মতমদা, পোজিতিব ওইবা অহোংবশিং উবা ফংই। অসাম অমসুং বোদোলন্দগী খোঙচৎ অসি হায়রিবা মাইকৈ অদুদা চংশিল্লি। অসামগী মশা-মরোমদোম থাজবা, অসামগী ওইথোকপা য়াবা অমসুং অসামগী খুমাং চাউশিল্লকপদগী, ভারতকী চাউখৎপগী ৱারী অসি অনৌবা পাঙ্গল ফংলি। ঙসি অসাম অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা রাজ্যশিংগী মরক্তা মশক তাক্লি। অসামগী শেন্মিৎলোন অসি খোঙজেল য়াংখৎলক্লি। চাউখৎ-থৌরাং অসিদা, অহোংবা অসিদা, বোদোলেন্দ অমসুং মফমসিগী মীয়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Bagurumba Dwhou, a traditional Bodo cultural programme in Guwahati
17 JAN 2026 8:47PM by PIB Delhi
Namaskar! Khulumbai!
What is the news? Heartfelt greetings and love for Magh Bihu and Magh Domashi.
​Assam Governor Lakshman Prasad Acharya Ji, Chief Minister Himanta Biswa Sarma Ji, my colleagues in the Center Sarbananda Sonowal Ji, Pabitra Margherita Ji, Speaker of the Assam Legislative Assembly Biswajit Daimary Ji, Chief Executive Member of the Bodoland Territorial Council Hagrama Mohilary Ji, Ministers of the State Government, all distinguished citizen brothers and sisters, and my brothers and sisters of Assam.
​It is my good fortune that I have been getting the opportunity to closely observe the culture of Assam and the Bodo traditions here. As Prime Minister, as much as I have come to Assam, no PM has come before. It is always my desire that the art and culture of Assam get a big stage. Through grand events, its identity should be established in the country and the world. Continuous efforts have been made for this even before. Whether it be Bihu-related events on a large scale, the expression of Jhumair Binodini, the grand Bodoland Festival held in Delhi a year and a quarter ago, or other cultural programs, I do not miss any opportunity to receive the wonderful joy that is in the art and culture of Assam. Today, once again, this event of Bagurumba is going to take place. This event is a living celebration of Bodo identity. This is also a respect for the Bodo society and the heritage of Assam. I give my best wishes and many congratulations to all the people associated with the event, and especially to all the artists.
​Friends,
​‘Bagurumba Dahou’ is not just a festival. It is a medium - to honor our great Bodo tradition, it is a medium - to remember the great personalities of Bodo society. Bodofa Upendranath Brahma, Gurudev Kalicharan Brahma, Rupnath Brahma, Satish Chandra Basumatary, Moradam Brahma, Kankeshwar Narzary, there have been many such great personalities who have given strength to social reform, cultural renaissance, and political consciousness. On this occasion, I respectfully bow to all the great personalities of the Bodo society.
​Friends,
​The BJP considers the culture of Assam as the pride of all India. India's history is complete only with the past of Assam, the history of Assam. And that is why, in the BJP government, such big grand festivals like Bagurumba Dahou happen, Bihu is given national identity, through our efforts Charaideo Moidam gets a place in the UNESCO World Heritage List, and the Assamese language is given the status of a classical language.
​Brothers and sisters,
​We have also given the Bodo language the status of an associate official language of Assam. We have also established a separate directorate to strengthen education in the Bodo language. Because of this commitment of ours, the Bathou religion has received recognition with full respect, and a state holiday has been declared on Bathou Puja. It is the BJP only in whose government, on one hand, a grand statue of the great warrior Lachit Borphukan is established, and at the same time, the statue of Bodofa Upendranath Brahma is also unveiled. Similarly, the tradition of devotion and social harmony of Srimanta Sankardev, the art and consciousness of Jyoti Prasad Agarwala Ji—the BJP government considers the respect of every heritage and every pride of Assam as its good fortune. Coincidentally, today is also the death anniversary of Jyoti Prasad Agarwala Ji. I offer my tributes to him.
​Friends,
​Today when I have come here, so much is going on in my mind! I am also becoming emotional thinking that my Assam is moving so far ahead. A time when there was bloodshed every other day, today the wonderful colors of culture are being decorated there! A time where there was the echo of bullets, today there is the sweet sound of Kham and Sifung. Where there was earlier the silence of curfew, today the tunes of music are echoing there. Where there was earlier unrest and instability, today such attractive performances of Bagurumba are going to happen. Such a grand event is not just an achievement of Assam. This achievement belongs to the whole of India. Every countryman is proud of this change in Assam.
​Friends,
​I am satisfied that my Assamese people, my Bodo brothers and sisters, placed their trust in me for this. The responsibility of peace and development that you gave to the double-engine government, we have shown it by fulfilling it with your blessings. The 2020 Bodo Peace Accord put a stop to the conflict that had been going on for years. After this agreement, trust returned and thousands of youths left the path of violence and adopted the mainstream. After the agreement, new opportunities for education and development were created in the Bodo region; peace did not remain limited only to law and order, but became a part of everyday life, and your efforts played the biggest role in this.
​Friends,
​If there is anyone at the center of Assam's peace, Assam's development, and Assam's pride, it is the youth of Assam. The path that the youth of Assam have chosen for the establishment of peace, I and all of us have to take it to a bright future. Ever since the peace agreement, our government has been working continuously for the development of Bodoland. The government has carried forward the process of rehabilitation at a fast pace; thousands of youths were given financial assistance of crores of rupees so that they could make a new beginning!
​Friends,
​The result of the efforts of the BJP government is before all of us today. My talented Bodo youth are becoming cultural ambassadors of Assam today. In the field of sports too, the sons and daughters of Bodo society are bringing glory. Today, with new confidence, they are openly seeing new dreams, fulfilling their dreams, and also giving speed to the development of Assam.
​Friends,
​When we respect the art, culture, and identity of Assam, there are some people who get troubled. You all know people of which party do not like the respect of Assam? The answer is only one—the Congress Party! Which is that party that opposed giving Bharat Ratna to Bhupen Hazarika Ji? The Congress Party! Which party opposed the semiconductor unit in Assam? A minister of the Karnataka government of Congress itself, who is also the son of the national president of Congress. He opposed why the semiconductor unit is being set up in Assam.
​Friends,
​Even today when I wear anything related to the culture of Assam, if the Gamosa, if the Gamosa is with me, then which party mocks Assam? The Congress party.
​Brothers and sisters,
​For so many decades the Assam and Bodoland region remained cut off from the mainstream, only and only Congress is responsible for this. Congress created instability in Assam for its political benefit, Congress pushed Assam into the fire of violence; after independence, Assam also had its challenges! But what did Congress do? Instead of finding solutions to those problems, Congress cooked its political bread on them. Trust was needed but Congress increased division. Dialogue was needed, but Congress neglected and closed the paths of conversation! Especially, the voice of the Bodoland region, the people of Bodoland was never heard properly. When there was a need to heal the wounds of its people, when there was a need to serve the people of Assam, Congress was then busy welcoming the infiltrators by opening the doors of Assam for them.
​Friends,
​Congress does not consider the people of Assam as its own. Congress people like foreign infiltrators more. Because they come here and become the staunch votebank of Congress. That is why during the rule of Congress, foreign infiltrators kept coming, kept occupying lakhs of bighas of land of Assam, and the Congress government kept helping them. I am happy that today the government of Himanta Ji is freeing lakhs of bighas of land belonging to the people of Assam from infiltrators.
​Friends,
​Congress has always seen Assam and the entire Northeast with an eye of neglect. Those Congress people who did not consider the development of the Northeast itself necessary, how would their attention have gone to the development of Assam? Where would they have had the leisure to think about the hopes and expectations of the Bodo region? That is why, Congress governments deliberately pushed this region into troubles.
​Brothers and sisters,
​Our double-engine government is also doing the work of cleaning those sins of Congress. The pace at which development is happening here today is before you. You see, we formed the Bodo-Kachari Welfare Autonomous Council. A special development package of 1500 crore rupees was given for better development in the Bodoland region. The Medical College and Hospital started in Kokrajhar. The construction of the Medical College in Tamulpur also gained momentum. New opportunities were created for the youth through nursing colleges and para-medical institutions. Polytechnic and training institutes were also built in areas like Gobardhana, Parbatjhora, and Horisinga.
​Friends,
​A separate Welfare Department and Bodoland Administrative Staff College were also established for Bodoland. This is helping in making better policies for the welfare of the Bodo community.
​Friends,
​The BJP government has removed the distances of hearts, has finished the distance between Assam and Delhi, and through better infrastructure, is also reducing the distances from one area to another in Assam. In areas where it was difficult to reach earlier, today highways are being built. Such roads are being made so that new opportunities open up in this region. For the Bishmuri-Saralpara road project connecting Kokrajhar to the Bhutan border, an arrangement of crores of rupees has been made. The proposed rail project from Kokrajhar to Gelephu in Bhutan is also another important step. We have declared it a special railway project. We have made it an important part of the Act East Policy. After its completion, both trade and tourism will get a boost.
​Friends,
​When a society stays connected to its roots, when dialogue and trust are strong, and when equal opportunities reach every section, then positive changes are visible. The journey of Assam and Bodoland is moving in that direction. From the self-confidence of Assam, the potential of Assam, and the progress of Assam, India's growth story is getting new strength. Today Assam is making its identity among the fast-growing states. The economy of Assam is gaining speed. In this development, in this change, Bodoland and the people here are playing an important role. I once again give many best wishes to all of you for today's event. Thank you very much.