গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে গান্ধীনগৰত গুজৰাট জৈৱ প্ৰযুক্তি গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ বিএছএল-৪ বাঅ’-কন্টেইনমেন্ট ফেচিলিটিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিক দেশৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ স্তম্ভ বুলি বিশ্বাস কৰে আৰু বিএছএল-৪ লেব এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ
বিএছএল-৪ বাঅ’-কন্টেইনমেন্ট ফেচিলিটিৰ স্থাপন কাৰ্য্যই দেশত জৈৱ-সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন যুগৰ আৰম্ভণিক সূচিত কৰিছে আৰু ই স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কৱচ হিচাপে কাম কৰিব
বিএছএল-৪ লেব কাৰ্য্যক্ষম হোৱাৰ পিছত বিপজ্জনক ভাইৰাছৰ নমুনা পৰীক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত বিদেশৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতাৰ অন্ত পৰিব আৰু পৰীক্ষাও দ্ৰুত হ’ব
বিএছএল-৪ বাঅ’-কন্টেইনমেন্ট ফেচিলিটিয়ে বিজ্ঞানীসকলক নিৰাপদ পৰিবেশত সংক্ৰামক আৰু মাৰাত্মক ভাইৰাছৰ ওপৰত গৱেষণা কৰিবলৈ এখনি মঞ্চ প্ৰদান কৰিব
এই লেবত জীৱ-জন্তুৰ পৰা মানুহলৈ বিয়পা ৰোগৰ অধ্যয়নৰ বাবে বিশ্ব-মানৰ সুবিধা প্ৰশস্ত হ’ব
জৈৱ প্ৰযুক্তি খণ্ডত কাম কৰা যুৱক-যুৱতীসকলে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল কেৱল চাকৰি প্ৰত্যাশীয়েই নহয়, বৰঞ্চ নিয়োগ সৃষ্টিকাৰীও বুলি দেখুৱাইছে
এন্টিমাইক্ৰ’বিয়েল ৰেজিষ্টেন্স (AMR) এক ‘নীৰৱ দুৰ্য্যোগ’, ইয়াৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ এক সু-স্পষ্ট ৰোডমেপ, সময়োচিত চিকিৎসা আৰু প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয়
শ্ৰী সোমনাথ মন্দিৰ ভাৰতীয় সমাজৰ বাবে গৌৰৱৰ প্ৰতীক আৰু এই মন্দিৰে ভাৰতবাসীৰ স্পন্দনশীলতা তথা অদম্য মনোভাৱক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে
একাংশ লোকে বিজ্ঞানৰ নামত ঐতিহ্যক পাহৰি যাব বিচাৰিছিল যদিও বিজ্ঞান আৰু ঐতিহ্য যে একেলগে আগবাঢ়ি যাব পাৰে সেই কথা মোদী চৰকাৰে ১১ বছৰত প্ৰমাণিত কৰিছে
কালি মোদী জীয়ে ‘সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্ব’ উদ্বোধন কৰিছিল আৰু আজি এই বিএছএল-৪ লেবৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই কাৰ্য্যই ভাৰতত ঐতিহ্য আৰু বিজ্ঞান এটা-আনটোৰ পৰিপূৰক বুলি প্ৰদৰ্শিত কৰিছে
13 JAN 2026 5:19PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ ৰাজধানী গান্ধীনগৰত গুজৰাট জৈৱ প্ৰযুক্তি গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ বিএছএল-৪ বাঅ’-কন্টেইনমেন্ট ফেচিলিটিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হৰ্ষ সংঘৱীকে প্ৰমুখ্য কৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট লোকে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ইয়াত সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আজি গুজৰাট ভূমিৰ পৰা ভাৰতৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষা, জৈৱ সুৰক্ষা আৰু জৈৱ খণ্ডৰ উন্নয়নৰ এক নতুন যুগৰ শুভাৰম্ভ কৰিছো। তেওঁ কয় যে গুজৰাট জৈৱ প্ৰযুক্তি গৱেষণা কেন্দ্ৰত বিএছএল-৪ বাঅ’ কন্টেইনমেন্ট ফেচিলিটিৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ লগে-লগে ই স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কৱচ হিচাপে কাম কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ আধাৰত এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেওঁ বিশ্বাস কৰে যে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি কেৱল গৱেষণা আৰু উন্নয়নতে (R&D) সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে, বৰঞ্চ দেশৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ এক মূল স্তম্ভ হ’ব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পুনেৰ নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ভাইৰ’লজীৰ পিছত এইটো হ’ব ভাৰতৰ দ্বিতীয়টো উচ্চ-পৰ্য্যায়ৰ পৰীক্ষাগাৰ। কিন্তু ৰাজ্য চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰা এইটোৱেই হৈছে দেশৰ প্ৰথমটো এনে লেব আৰু ইয়াৰ কৃতিত্ব গুজৰাট চৰকাৰৰ। ৩৬২ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ১১,০০০ বৰ্গমি জোৰা এক বিশাল কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, যি দেশৰ জৈৱ-নিৰাপত্তাৰ এক শক্তিশালী দুৰ্গ হৈ উঠিব। তেওঁ কয় যে আমি বহু বছৰ ধৰি অত্যাধুনিক গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বতকৈ পিছ পৰি আছিলো, কিন্তু বিএছএল-৪ বাঅ’-কন্টেইনমেন্ট ফেচিলিটিৰ জৰিয়তে জৈৱ প্ৰযুক্তি খণ্ডত কাম কৰা যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন সুযোগ লাভ কৰিব আৰু ভাৰত এই ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যাব পাৰিব। বিএছএল-৪ বাঅ’-কন্টেইনমেন্ট ফেচিলিটিয়ে বিজ্ঞানীসকলক নিৰাপদ পৰিবেশত সংক্ৰামক আৰু মাৰাত্মক ভাইৰাছৰ ওপৰত গৱেষণা কৰিবলৈ এখনি মঞ্চ প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিএছএল পৰীক্ষাগাৰসমূহৰ সন্দৰ্ভত অধ্যয়ন কৰি বিএছএল-৪ বাঅ’-কন্টেইনমেন্ট ফেচিলিটি গঢ়ি তোলা হ’ব। এই লেবত জীৱ-জন্তুৰ পৰা মানুহলৈ বিয়পা ৰোগৰ অধ্যয়নৰ বাবে বিশ্ব-মানৰ সুবিধা প্ৰশস্ত হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এক অধ্যয়ন অনুসৰি ৬০-ৰ পৰা ৭০ শতাংশ ৰোগ প্ৰাণীৰ পৰা মানুহলৈ বিয়পি পৰে, সেয়েহে ভাৰতে মানুহ আৰু প্ৰাণী উভয়ৰে সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এক স্বাস্থ্য অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এতিয়া আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে বিপজ্জনক ভাইৰাছৰ নমুনা পৰীক্ষাৰ বাবে আৰু বহিঃৰাষ্ট্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নালাগিব। বিদেশৰ ওপৰত এই নিৰ্ভৰশীলতাৰ অন্ত পৰিলে পৰীক্ষা প্ৰক্ৰিয়া ক্ষীপ্ৰ হ’ব আৰু আমাক আত্ম-নিৰ্ভৰ কৰি তুলিব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিএছএল-৪ ৰ সুবিধাই সকলো প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব। আমাক গৱেষণা-ভিত্তিক স্থায়ী নিৰাপত্তাৰ প্ৰয়োজন আৰু এই পৰীক্ষাগাৰে আমাৰ সকলো প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিগত ১১ বছৰত জৈৱ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিকাশ ঘটিছে। জৈৱ খণ্ডত আমি উল্লেখযোগ্য সফলতা লাভ কৰিছো আৰু এই ক্ষেত্ৰত অসীম সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ কয় যে ২০১৪-ত ভাৰতৰ জৈৱ অৰ্থনীতিৰ মূল্য আছিল ১০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ আৰু ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষলৈ ইয়াৰ মূল্য ১৬৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে মাত্ৰ ১০ বছৰতে ১৭ গুণ বৃদ্ধিয়ে দেখুৱাইছে যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতী আৰু উদ্যোগীসকলে জৈৱ অৰ্থনীতি খণ্ডত যথেষ্ট সফলতা লাভ কৰিব পাৰে। তেওঁলোকলৈ চৰকাৰৰ পৰা সহায় আৰু প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি আগবঢ়োৱা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪-ত জৈৱ প্ৰযুক্তি খণ্ডত কাম কৰা ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা ৫০০ ত কৈয়ো কম আছিল, যি পৰিসংখ্যা ২০২৫-ৰ ভিতৰত ১০ হাজাৰৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪-ত জৈৱ ইনকিউবেটৰৰ সংখ্যা আছিল ৬ টা আৰু ২০২৫ লৈকে এয়া ৯৫ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ আগতে ৬০,০০০ বৰ্গফুট ইনকিউবেচন স্থান আছিল, যি আজি ১৫ গুণ বৃদ্ধি পাই ৯ লাখ বৰ্গফুট হয়। আগতে বজাৰত মাত্ৰ কেইটামান সামগ্ৰীহে আছিল যদিও এতিয়া ৮০০ ৰো অধিক সামগ্ৰী মুকলি কৰা হৈছে।
তেওঁ কয় যে যদি আমি যিকোনো খণ্ডৰ ভৱিষ্যৎ, দেশৰ সম্ভাৱনা আৰু ইয়াৰ প্ৰতি যুৱক-যুৱতীসকলৰ আগ্ৰহৰ মূল্যায়ন কৰিব বিচাৰো তেন্তে পেটেন্ট দাখিল কাৰ্য্য এটা ভাল সূচক। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪-ত ভাৰতে এই খণ্ডত ১২৫ পেটেন্ট দাখিল কৰিছিল আৰু ২০২৫-লৈকে এই পৰিসংখ্যা ১,৩০০-ত উপনীত হৈছে। আগতে ব্যক্তিগত পুঁজি আছিল ১০ কোটি টকা, কিন্তু এতিয়া এই খণ্ডত বিনিয়োগৰ মূল্য ৭,০০০ কোটি টকা হৈছেগৈ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে জৈৱ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত কেৰিয়াৰ গঢ়িব বিচৰা যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যৎ উজ্জ্বল। জৈৱ প্ৰযুক্তি খণ্ডত কাম কৰা যুৱক-যুৱতীসকলে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল কেৱল চাকৰি প্ৰত্যাশীয়েই নহয়, বৰঞ্চ নিয়োগ সৃষ্টিকাৰীও বুলি দেখুৱাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত এক প্ৰকাৰে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ভেকচিন উৎপাদনকাৰী দেশ। বিশ্বৰ ষাঠি শতাংশ ভেকচিন ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা হয়। দেশৰ প্ৰথমটো থলুৱা ছাৰ্ভাইকেল কেন্সাৰ ভেকচিন, চাৰ্ভাভেক আৰু বিশ্বৰ প্ৰথম ডিএনএ-ভিত্তিক ক’ভিড-১৯ ভেকচিন ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এইসমূহে ভাৰতৰ এই ক্ষেত্ৰত বহু আগুৱাই যোৱাৰ অসীম সম্ভাৱনাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰে বাঅ’ ই-৩ (E-3: ইকনমি, এনভাৰমেন্ট আৰু এমপ্লয়মেন্ট) নীতি ৰূপায়ণ কৰি জৈৱ প্ৰযুক্তিক প্ৰসাৰৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে যিয়ে আমাক বহু আগুৱাই নিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে জিনম ইণ্ডিয়া প্ৰজেক্টৰ অধীনত আমি ১০ হাজাৰৰো অধিক ব্যক্তিৰ জিনম ছিকুৱেন্সিং ডাটা সংৰক্ষণ কৰিছো, এয়া আমাৰ বাবে এক বৃহৎ সফলতা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে দুটা দশকৰ পূৰ্বে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰে গুজৰাট ৰাজ্যিক জৈৱ প্ৰযুক্তি অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। সেই সময়ত বহুতে ইয়াক কেৱল সপোন বুলি ভাবিছিল, কিন্তু দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰে শ্ৰী মোদীয়ে এছিয়াৰ প্ৰথমখন সমৰ্পিত জৈৱ প্ৰযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰিছিল আৰু গুজৰাট জৈৱ প্ৰযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ে দেশখনৰ বাবে এক নতুন আৰম্ভণিৰ সূচনা কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নিজেই ২০১৮-ত গুজৰাট জৈৱ প্ৰযুক্তি গৱেষণা কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰিছিল।
তেওঁ কয় যে আজি গুজৰাট জৈৱ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ শীৰ্ষ পাঁচখন ৰাজ্যৰ অন্যতম। বিএছএল-৪ ফেচিলিটি কাৰ্য্যক্ষম হ’লেই এই ক্ষেত্ৰত গুজৰাটে প্ৰথম স্থান দখল কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে জৈৱ প্ৰযুক্তি নীতিৰ অধীনত ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আৰু ১ লাখ নিয়োগ সৃষ্টিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। মেগা প্ৰজেক্টৰ বাবেও বিশেষ সহায়ৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ গভীৰ মহাসাগৰীয় অভিযানত গুজৰাট জৈৱ প্ৰযুক্তি গৱেষণা কেন্দ্ৰই অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেইবছৰমান পূৰ্বে ক’ভিড-১৯ এ সমগ্ৰ বিশ্বক কঁপাই তুলিছিল। সেই সময়ত আমাৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি উন্নত দেশৰ দৰে শক্তিশালী নাছিল। তেওঁ কয় যে ভাৰতে ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বৰ আন দেশতকৈ ভালকৈ যুঁজিছিল। ভাৰতে ইয়াৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণক দুবাৰকৈ টিকাকৰণ কৰিছিল আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ হাঁহিমুখীয়া মুখখন সহ সকলোৱে নিজৰ-নিজৰ প্ৰমাণপত্ৰ নিমিষতে ম’বাইলত লাভ কৰিছিল— এয়া আছিল প্ৰযুক্তিৰ এক আশ্চৰ্য্য।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যেতিয়া বিশ্বখন অস্থিৰ হৈ পৰিছিল আৰু ভাৰতত ৩০০ ত কৈয়ো কম ক’ভিড ৰোগী আছিল তথা আমাৰ পৰীক্ষণৰ সুবিধাসমূহ অনুন্নত আছিল, তেতিয়াও প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভেকচিন প্ৰস্তুতৰ বাবে এটা দল গঠন কৰিছিল। ফলশ্ৰুতিত ভাৰতত দুটা ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। সমগ্ৰ ১৪০ কোটি লোকক টিকাকৰণ কৰা হৈছিল আৰু ভাৰতে বিশ্বৰ ৭০ খন দেশলৈ ভেকচিনৰ যোগানো ধৰিছিল। তেওঁ কয় যে আগতে বিদেশত বিকশিত কৰা ভেকচিনো ১১–১২ বছৰৰ পাছত ভাৰতত উপলব্ধ হৈছিল আৰু জনতাক টিকাকৰণ এটা অলীক সপোন আছিল। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতে প্ৰথমে ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিছিল, প্ৰথমে এই ভেকচিন প্ৰদান কৰিছিল, লগতে বিশ্বৰ বহু দেশক ক’ভিড-১৯ ৰ পৰা ৰক্ষা পৰাত সহায় কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশত নিৰ্মাণ হৈ থকা দ্বিতীয়টো বিএছএল-৪ সুবিধাই এতিয়া আমাক অধিক আগুৱাই নিব। তেওঁ কয় যে ১৪০ কোটি লোকৰ বাবে এতিয়ালৈকে পুনেত মাত্ৰ এটা বিএছএল-৪ পৰীক্ষাগাৰহে আছে, যাৰ বাবে শ-শ কিমি দূৰলৈ নমুনা প্ৰেৰণ কৰিবলগীয়া হৈছে। কিন্তু নিৰ্মাণ হৈ থকা নতুন পৰীক্ষাগাৰে আমাক বহু সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এন্টিমাইক্ৰ’বিয়েল ৰেজিষ্টেন্স (AMR) এক ‘নীৰৱ দুৰ্য্যোগ’, ইয়াৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ এক সু-স্পষ্ট ৰোডমেপ, সময়োচিত চিকিৎসা আৰু প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে উন্নয়ন আৰু বিজ্ঞান ঐতিহ্যৰ বিৰোধী নহয়; উভয়েই ৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু উভয়েই একেলগে আগবাঢ়িব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কালি সোমনাথত সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্ব উদযাপন কৰাৰ লগতে সোমনাথ স্বাভিমান বৰ্ষৰো শুভাৰম্ভ কৰিছিল। ১৬ বাৰ আক্ৰমণৰ সন্মুখীন হোৱা এই প্ৰাচীন শিৱ মন্দিৰ প্ৰতিবাৰেই নতুনকৈ থিয় দি আহিছে। ইয়াক ধ্বংস কৰিবলৈ অপচেষ্টা কৰাসকলৰ এতিয়া কোনো অস্তিত্ব নাই, কিন্তু মন্দিৰৰ ধ্বজা আজিও উৰি আছে।
তেওঁ কয় যে বিশাল সোমনাথ মন্দিৰ কেৱল জ্যোতিৰ্লিংগ বা শিৱ মন্দিৰ নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ ভাৰতীয় সমাজৰ বাবে গৌৰৱৰ প্ৰতীক। সনাতন ধৰ্মৰ প্ৰতি সন্মান আৰু ভাৰতবাসীৰ প্ৰাণশক্তি তথা স্পন্দনশীলতাৰ প্ৰতীক হৈছে সোমনাথ মন্দিৰ। তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ হয়তো আন কোনো স্থান নাই যিয়ে ১৬ বাৰ আক্ৰমণ সহ্য কৰিও আজিও মৰ্য্যাদা সহকাৰে থিয় দি আছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আমাৰ এই ঐতিহ্যক সমগ্ৰ বিশ্বৰ আগত চিনাকি কৰাই দিছে। একাংশ লোকে বিজ্ঞানৰ নামত ঐতিহ্যক পাহৰি যাব বিচাৰিছিল যদিও বিজ্ঞান আৰু ঐতিহ্য যে একেলগে আগবাঢ়ি যাব পাৰে সেই কথা মোদী চৰকাৰে ১১ বছৰত প্ৰমাণিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে কালি মোদী জীয়ে ‘সোমনাথ স্বাভিমান পৰ্ব উদ্বোধন কৰিছিল আৰু আজি এই বিএছএল-৪ লেবৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই কাৰ্য্যই ভাৰতত ঐতিহ্য আৰু বিজ্ঞান এটা-আনটোৰ পৰিপূৰক বুলি প্ৰদৰ্শিত কৰিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, lays the foundation stone of the BSL-4 Bio-Containment Facility of the Gujarat Biotechnology Research Centre in Gandhinagar
Prime Minister Shri Narendra Modi believes that science and technology are the pillars of the country’s overall development, and the BSL-4 lab is an important step in this direction
The construction of the BSL-4 Bio-Containment Facility marks the beginning of a new era of bio-safety in the country and will serve as a shield for health security
After the establishment of the BSL-4 lab, our dependence on foreign countries for testing samples of dangerous viruses will end, and testing will also become faster
The BSL-4 Bio-Containment Facility will provide scientists with a platform to conduct research on infectious and deadly viruses in a safe environment
This lab will have world-class facilities to study diseases that spread from animals to humans
Young people working in the biotechnology sector have shown that our youth are not just job seekers but also job creators
Antimicrobial Resistance (AMR) is a ‘silent disaster’, to tackle it, a clear roadmap, timely treatment, and spreading awareness to every individual are essential
Shri Somnath Temple is a symbol of pride for Indian society and represents the vitality and indomitable spirit of the people of India
Some people wanted to forget heritage in the name of science, but the 11 years of the Modi government have proven that science and heritage can go hand in hand
Yesterday, Modi Ji inaugurated the ‘Somnath Swabhimaan Parv,’ and today the foundation stone of this BSL-4 lab was laid, which shows that heritage and science complement each other in India
13 JAN 2026 5:19PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today laid the foundation stone of the BSL-4 Bio-Containment Facility of the Gujarat Biotechnology Research Centre in Gandhinagar, the capital of Gujarat. On this occasion, several dignitaries, including Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel and Deputy Chief Minister Shri Harsh Sanghavi, were present.
Addressing the gathering, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, from the soil of Gujarat today, we are beginning a new era of India’s health security, bio-safety, and development of the bio sector. He said that with the laying of the foundation stone of the BSL-4 Bio-Containment Facility at the Gujarat Biotechnology Research Centre, it will emerge in the coming days as a strong protective shield for the health sector of the entire country. He added that this initiative is based on Prime Minister Modi’s vision that science and technology should not remain limited to research and development (R&D) alone, but should become a foundational pillar of the nation’s overall development.
Shri Amit Shah said that after the National Institute of Virology in Pune, this will be India’s second high-level laboratory. However, this is the first such lab in the country being built by a state government, and the credit for this goes to Gujarat. At a cost of ₹362 crore, a vast complex covering 11,000 square metres is being built, which will become a strong fortress of the nation’s bio-security. He said that we had lagged behind the world in cutting-edge research for many years, but with the BSL-4 Bio-Containment Facility, young people working in the biotechnology sector will get new opportunities and India will be able to move ahead in this field. This facility will provide scientists with a platform to conduct research on highly infectious and deadly viruses in a safe environment.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the BSL-4 Bio-Containment Facility is being developed after studying BSL laboratories across the world. There will also be world-class arrangements here to study diseases that are transmitted from animals to humans. Shri Shah said that according to a study, 60 to 70 per cent of diseases spread from animals to humans, and therefore India has launched the One Health Mission to ensure the safety of both humans and animals. He said that now our scientists will no longer have to depend on foreign countries to test samples of dangerous viruses. Ending this dependence on foreign countries will speed up testing and make us self-reliant. The Home Minister said that the BSL-4 facility will meet all requirements. We need research-based permanent security, and this laboratory will fulfill all our needs.
Shri Amit Shah said that over the past 11 years, there has been unprecedented growth in the field of biotechnology. We have achieved significant success in the bio sector and there is immense potential in this area. He said that in 2014, India’s bio-economy was worth USD 10 billion, and by the end of the financial year 2024 it had grown to USD 166 billion. He added that a 17-fold growth in just 10 years shows that India’s youth and entrepreneurs can achieve great success in the bio-economy sector, provided they receive support from the government and the necessary infrastructure.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in 2014, there were fewer than 500 startups working in the biotechnology sector, which has increased to over 10,000 by 2025. The number of bio-incubators was 6 in the year 2014, and it has risen to 95 by 2025. We had 60,000 square feet of incubation space earlier, which has increased 15 times to 9 lakh square feet today. Earlier there were only a few products in the market, but now more than 800 products have been launched.
He said that if we want to assess the future of any sector, the country’s potential, and the interest of its youth in it, patent filings are a good indicator. He noted that in 2014, India filed 125 patents in this sector, and by 2025 this number has reached 1,300. Earlier, private funding was ₹10 crore, but now investments in this sector have reached ₹7,000 crore. Shri Shah said that the future is bright for young people who wish to build a career in biotechnology. The youth working in this field have shown that our young people are not job seekers, but job creators.
Shri Amit Shah said that India is, in a way, the world’s largest vaccine-producing country. Sixty percent of the world’s vaccines are manufactured in India. The country’s first indigenous cervical cancer vaccine, Cervavac, and the world’s first DNA-based COVID-19 vaccine were developed in India. These are indicators that India has immense potential to move far ahead in this field.
He said that the Government of India has decided to promote biotechnology by implementing the Bio E-3 (Economy, Environment and Employment) policy, which will take us a long way forward. Shri Shah added that under the Genome India Project, we have stored the genome sequencing data of more than 10,000 individuals, which is a major achievement for us.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that two decades ago, the Gujarat State Biotechnology Mission was established on the vision of Shri Narendra Modi. At that time, many people thought it was just a dream, but with far-sighted leadership, Shri Modi created Asia’s first dedicated biotechnology university, and the Gujarat Biotechnology University ushered in a new beginning for the country. Prime Minister Shri Narendra Modi himself inaugurated the Gujarat Biotechnology Research Centre in 2018.
He said that today Gujarat is among the top five states in the country in the field of biotechnology. Once the BSL-4 facility becomes operational, Gujarat will take the first position in this field.
Shri Amit Shah said that under the biotechnology policy, a target has been set for an investment of ₹20,000 crore and the creation of 1 lakh jobs. Special assistance has also been announced for mega projects. He added that the Gujarat Biotechnology Research Centre is playing a very important role in the Government of India’s Deep Ocean Mission.
Union Home Minister said that a few years ago, COVID-19 had shaken the entire world. At that time, our health infrastructure was not as strong as that of developed countries. He said that India fought COVID-19 better than any other country in the world. India vaccinated its population of 1.4 billion people twice, and everyone received their certificates instantly on their mobile phones with the smiling face of Prime Minister Modi—this was a marvel of technology.
Shri Shah said that when the world was in turmoil and India had fewer than 300 COVID cases and our testing facilities were still underdeveloped, Prime Minister Modi had already formed a team to develop vaccines. As a result, two vaccines were developed in India, the entire population of 1.4 billion was vaccinated, and India also supplied vaccines to 70 countries around the world. He said that earlier, even vaccines developed abroad used to reach India after 11–12 years, and getting people vaccinated was a distant dream. The Home Minister added that India was the first to develop vaccines, the first to administer them, and also helped protect many countries of the world from COVID-19.
Shri Amit Shah said that the second BSL-4 facility being built in the country will now take us even further ahead. He said that for a population of 1.4 billion, there has so far been only one BSL-4 laboratory in Pune, due to which samples had to be sent hundreds of kilometres away. But the new laboratory being built will give us major benefits.
The Home Minister said that the growing resistance to antibiotic medicines is a very serious threat to our society and to all of humanity. It is like a “silent disaster.” He said that Antimicrobial Resistance (AMR) is a major crisis for the entire society, and in the coming days it will also become a cause of widespread transmission affecting future generations. He said that to tackle AMR, a clear roadmap, timely treatment, and spreading awareness to every individual are essential. Our goal should be to prevent infections and to keep antibiotics safe for future generations. Shri Shah added that development and science are not against heritage; both are the needs of the nation’s people, and both can move forward together.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi celebrated the Somnath Swabhiman Parv in Somnath yesterday and also launched the Somnath Swabhiman Year. This ancient Shiva temple, which has been destroyed 16 times, has risen anew every time. Those who tried to destroy it no longer exist on the world map and have left no trace behind, but the temple still stands today with its towering flag.
He said that the grand Somnath temple is not just a Jyotirlinga or a Shiva shrine, but a benchmark of pride for the entire Indian society. The Somnath shrine is a symbol of respect for Sanatan Dharma and of the life force and vitality of the people of India. He said that there is perhaps no other place in the world that has been destroyed 16 times and yet still stands today with dignity and a towering flag. Shri Shah added that Prime Minister Modi has introduced this heritage of ours to the entire world. He said that some people wanted to forget heritage in the name of science, but the 11 years of the Modi government have proven that science and heritage can go hand in hand. Yesterday, Modi Ji inaugurated the ‘Somnath Swabhimaan Parv,’ and today laid the foundation stone of this BSL-4 lab, which shows that heritage and science complement each other in India.