ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେଳବାଇର ନୂଆ ରେକର୍ଡ
14 JAN 2026 7:13PM by PIB Bhubaneswar
• ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୮୯୨ ଟ୍ରେନ୍ ଅଦଳବଦଳ: ଡିଏଫସି ପରିଚାଳନାରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ
• ରେଳବାଇ ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମଗ୍ରୀର ଦକ୍ଷ ପରିବହନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି, ପରିବହନ ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରୁଛି
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦେଶରେ ମାଲ ପରିବହନକୁ ପୁନଃ ପରିଭାଷିତ କରୁଛି । ଏକ ଦ୍ରୁତ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସୁଲଭ ରେଳ ମାଲ ପରିବହନ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରି ମାଲ ପରିବହନରେ ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ କରିଡର ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମିଶାଇ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ କରିଡର (ଡିଏଫସି) ନେଟୱାର୍କ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମଗ୍ରୀର ଦକ୍ଷ ପରିବହନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି, ପରିବହନ ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରୁଛି।
ଏହାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଚ୍ଚ-ଘନତ୍ୱ ମାଲ ପରିବହନର ଧାରାକୁ ଜାରି ରଖି, ଡେଡିକେଟେଡ ଫ୍ରାଇଟ୍‍ କରିଡର କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଡିଏଫସିସିଆଇଏଲ) ଡିଏଫସି ନେଟୱାର୍କରେ ସର୍ବାଧିକ ଟ୍ରେନ୍ ଅଦଳ ବଦଳ ସହିତ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତାର ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। ରବିବାର, ୫ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ, ଡିଏଫସି ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପାଞ୍ଚଟି ଜୋନ୍ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ମୋଟ ୮୯୨ 'ଇଣ୍ଟରଚେଞ୍ଜ' ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା କରିଡର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରଠାରୁ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବାଧିକ ଅଦଳ ବଦଳକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ । ପୂର୍ବ ରେକର୍ଡ ୮୬୫ଟି ଟ୍ରେନରେ ରହିଥିଲା, ଯାହା ୪ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା।
ରେକର୍ଡ ମାଲ ପରିବହନ ଅଦଳ ବଦଳରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ପାରମ୍ପରିକ ରେଳ ଲାଇନରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରୁଛି। ଏହା ଅଧିକ ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ଦୈନନ୍ଦିନ ଯାତାୟାତରେ ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ କରୁଛି। ଏହା ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରୁଛି, ଯାହା ଶେଷରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ବିତରଣ ଏବଂ କମ୍ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ଜରିଆରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରୁଛି।
ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଟି ଡିଏଫସିସିଆଇଏଲର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା, ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଜନା ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଟ୍ରେନ୍ ବେଗକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ସୁରକ୍ଷିତ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ, ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସମୟରେ ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ଭିଡ ଥିବା ସେକ୍ସନରେ ମଧ୍ୟ ନିରାପଦ, ଇନ୍ଧନ-ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପରିଚାଳନା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସଫଳତା ମିଳିଥିଲା ।
ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଉପକରଣ, ଠିକଣା ସମୟରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପରିଚାଳନା, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଗନାଲିଂ, ଡିଜିଟାଲ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ରୁମ୍ ଏବଂ କଠୋର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଆହୁରି ସମର୍ଥନ କରାଯାଇଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସମସ୍ତ ପରିଚାଳନା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରୁ ସୂଚନା ଆଧାରରେ ନେଟୱାର୍କ ସ୍ତରୀୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ତଦାରଖ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହା ସମଗ୍ର ନେଟୱାର୍କରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା।
ଉଚ୍ଚ-ଶକ୍ତି ବିଶିଷ୍ଟ ଲୋକୋମୋଟିଭଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ହାରାହାରି ବେଗରେ ଲମ୍ବା ଏବଂ ଭାରୀ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ଲୋକୋ ପାଇଲଟ୍, ସହକାରୀ ଲୋକୋ ପାଇଲଟ୍ ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ମ୍ୟାନେଜର ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସମନ୍ୱୟ ଦିନସାରା ସତର୍କ, ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଏବଂ ନିରାପଦ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ଫିଡର୍ ମାର୍ଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷ ୟାର୍ଡ ପରିଚାଳନା ଦ୍ୱାରା ଅଟକ ରଖାଯିବା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ ସମ୍ଭବ ହେବା ସହ ସମୟୋଚିତ ଭାବେ ମାଲ ପରିବହନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ଏହି ରେକର୍ଡ ଭାରତର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ, ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ରେଳ ନେଟୱାର୍କରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ କୋଇଲା, ସିମେଣ୍ଟ, କଣ୍ଟେନର ଏବଂ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀର ଦ୍ରୁତ, ନିରାପଦ ଏବଂ ଅଧିକ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ପରିବହନକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ। ଡିଏଫସି ନେଟୱାର୍କରେ ଅନ୍ୟ ଭିଡ ରହୁଥିବା ଅଦଳ ବଦଳ ଦିନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୦ରେ ୮୪୬ଟି ଟ୍ରେନ୍, ୨୦୨୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୪ରେ ୮୩୦ଟି ଟ୍ରେନ୍, ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ରେ ୮୨୦ଟି ଟ୍ରେନ୍, ୨୦୨୬ ଜାନୁଆରୀ ୩ରେ ୮୧୨ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ୨୦୨୫ ମେ ୨୫ରେ ୮୦୮ଟି ଟ୍ରେନ୍, ଯାହା ଉଚ୍ଚ-ଘନତ୍ୱ ମାଲ ପରିବହନର ନିରନ୍ତର ଧାରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହ ପରିବହନ କରୁଥିବାବେଳେ, ସୁରକ୍ଷା, ଗତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ସହିତ ଉଚ୍ଚ ଘନତ୍ୱ ମାଲ ପରିବହନ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏହା ସମାନ ଭାବରେ ସୁସଜ୍ଜିତ । ଆଧୁନିକ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍, ଡିଜିଟାଲ୍ ମନିଟରିଂ, ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ୟାର୍ଡ ଏବଂ ଫିଡର୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଡିଏଫସି ନେଟୱାର୍କ କୋଇଲା, ସିମେଣ୍ଟ, କଣ୍ଟେନର ଏବଂ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ପରି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଦ୍ରୁତ ପରିବହନକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି। ଏହା ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରୁଛି ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି।

Ministry of Railways
Railways Sets New Record in Freight Movement
By Interchanging a Record 892 Trains in a Single Day, DFC Sets a New Benchmark of Operational Efficiency
Railways Ensures Efficient Movement of Goods Across Regions, Reducing Transit Time & Costs
Record Freight Interchange Helping Timely and Comfortable Passenger Train Services, Besides Low Logistics Costs and Faster Delivery of Essential Goods, Boosting the Indian Economy
14 JAN 2026 7:13PM by PIB Delhi
Indian Railways is redefining freight transportation in the country and has set a new record in freight movement by providing a speedy, reliable, and affordable end-to-end rail freight solution. By combining advanced infrastructure, high-capacity corridors, and modern operational systems, the Dedicated Freight Corridor (DFC) network is ensuring efficient movement of goods across regions, reducing transit times and costs.
Continuing its trend of seamless high-density freight operations, the Dedicated Freight Corridor Corporation of India Limited (DFCCIL) established a new benchmark of operational efficiency with the highest-ever train interchanges on the DFC network. On Sunday, 5 January 2026, a total of 892 ‘interchange’ trains were handled in a single day between the DFC network and five zones of Indian Railways, marking the highest interchange achieved since commissioning of the corridors. The previous record stood at 865 trains, achieved on 4 January 2026.
This enhanced operational efficiency resulting from record freight interchange is easing congestion on conventional rail lines, which is ensuring more timely and comfortable passenger train services and reducing delays in daily commutes. It is also supporting the economic growth of industries, ultimately benefiting the common man through faster delivery of essential goods and lower logistics costs.
The milestone reflects DFCCIL’s growing operational capacity, strengthened planning framework, and robust traffic management systems. The achievement was enabled through effective regulation of train speeds, maintenance of safe headway, and close coordination between adjoining stations, allowing trains to cross stations in minimal time and ensuring safe, fuel-efficient, and uninterrupted operations even on heavily loaded sections.
The performance was further supported by modern train scheduling tools, real-time traffic monitoring, automated signalling, digital control rooms, and strict safety protocols. Central Control provided network-level planning and supervisory oversight based on inputs from all Operational Control Centres and zonal control offices, ensuring seamless execution across the network.
High-power locomotives played a critical role by hauling long and heavy freight trains at higher average speeds, while strong coordination among loco pilots, assistant loco pilots, and train managers ensured alert, disciplined, and safe operations throughout the day. Strengthened feeder routes and efficient yard management minimised detention, enabling faster entry and exit of trains and timely evacuation of freight.
The record underlines a positive transformation in India’s logistics ecosystem, facilitating faster, safer, and more predictable movement of coal, cement, containers, and agricultural commodities, while easing congestion on the conventional rail network. Other recent high-volume interchange days on the DFC network include 846 trains on 30 March 2025, 830 on 14 September 2025, 820 on 31 March 2025, 812 on 3 January 2026, and 808 on 25 May 2025, reflecting a sustained trend of high-density freight operations.
While Indian Railways continues to efficiently transport millions of passengers to their destinations, it is equally well-equipped to handle high-density freight operations with safety, speed, and reliability. Through modern locomotives, digital monitoring, and streamlined yard and feeder management, the DFC network is enabling faster movement of essential commodities like coal, cement, containers, and agricultural products. This is ensuring a robust supply chain, reducing logistics costs, and contributing to the overall growth of the nation’s economy.