ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଡିଜିଟାଲ୍‌ କ୍ରିଏଟରମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଡିଡି ନ୍ୟୁଜରେ ‘କ୍ରିଏଟର୍ସ କର୍ଣ୍ଣର୍‌’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲା ପ୍ରସାର ଭାରତୀ
09 JAN 2026 4:14PM by PIB Bhubaneswar
• ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ପାଇଁ 2026 ହେବ ବଡ଼ ସଂସ୍କାରର ବର୍ଷ: କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
• ଅରେଞ୍ଜ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତିଫଳନ କ୍ରିଏଟର୍ସ କର୍ଣ୍ଣର୍‌
• କ୍ରିଏଟର୍‌ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପାଲଟିଛି ୱେଭ୍ସ; ଏକ କୋଟି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ; 5000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି: ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଡିଜିଟାଲ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ୍‌ କ୍ରିଏଟର୍ସ ବା ବିଭିନ୍ନ ଡିଜିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁରୂପ ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ‘‘କ୍ରିଏଟର୍ସ କର୍ଣ୍ଣର୍‌’’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଡିଡି ନ୍ୟୁଜରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାରା ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ କ୍ରିଏଟର୍ସମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି। ପ୍ରସାର ଭାରତୀରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୂପ ସଂସ୍କାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁନର୍ଗଠନ ଜାରି ରହିଥିବା ବେଳେ 2026 ବର୍ଷ ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ପାଇଁ ବଡ଼ ସଂସ୍କାରର ବର୍ଷ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏସବୁ ସଂସ୍କାର ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆକାଶବାଣୀ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଶିଳ୍ପ ଭାଗିଦାରୀ, ନୂଆ ପିଢ଼ିର ନିର୍ମାତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦିଗରେ ନେଇଯିବ। କ୍ରିଏଟର କର୍ଣ୍ଣରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏହି ସଂସ୍କାର ଯାତ୍ରାର ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ। ଗତ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୱେଭ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କ୍ରିଏଟର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ କୋଟି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିଛି। ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପ୍ରାୟ 5,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଗଦାନ କରିପାରିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗନ କହିଥିଲେ, ଦୂରଦର୍ଶନର କ୍ରିଏଟର କର୍ଣ୍ଣରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ କମଳା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁରୂପ। ଦେଶର ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ନିର୍ମାତାମାନେ କିପରି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ସମ୍ପାଦନା ଓ ଶେୟାର କରୁଛନ୍ତି, ବଡ଼ ଷ୍ଟୁଡିଓ ବିନା କିଭଳି ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବେ ଏହି ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି କହିବା ସହିତ ଡକ୍ଟର ମୁରୁଗନ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଡିଡି ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ କହିଥିଲେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ଜୀବନ୍ତ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମାବେଶୀ କ୍ରିଏଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗଠନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା କ୍ରିଏଟରମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଅଭିନେତା ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ପରିଚୟ ଦେବ। ଡିଡି ନ୍ୟୁଜରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କ୍ରିଏଟର କର୍ଣ୍ଣର ଧୀରେ ଧୀରେ ଅନ୍ୟ ସବୁ ଦୂରଦର୍ଶନ ଚ୍ୟାନେଲରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ। ଏହା ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା, ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଧାରାରୁ କ୍ରିଏଟରମାନଙ୍କୁ ଏକ ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ସମର୍ପିତ ପ୍ରାଇମ୍-ଟାଇମ୍ ସ୍ଲଟ୍ କ୍ରିଏଟରମାନଙ୍କୁ ବିବିଧ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରଣକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
କ୍ରିଏଟର୍ସ କର୍ଣ୍ଣର ସମ୍ପର୍କରେ

Ministry of Information & Broadcasting
Prasar Bharati Launches ‘Creator’s Corner’ on DD News to Empower Digital Creators Nationwide
2026 to Be the Year of Major Reforms for Prasar Bharati: Union Minister Ashwini Vaishnaw
Creator’s Corner Reflects PM Modi’s Vision for the Orange Economy: Dr. L. Murugan
WAVES Emerges as a Game Changer for Creator Economy; Aims to Empower One Crore Youth; Generates Economic Activity of Rs 5,000 Crore: Ashwini Vaishnaw
09 JAN 2026 4:14PM by PIB Delhi
In line with the Hon’ble Prime Minister’s vision to recognise and promote digital content creators, Prasar Bharati today launched “Creator’s Corner”, a dedicated platform for showcasing content created by digital creators from across the country on DD News.
Speaking on the occasion, Union Minister shri Ashwini Vaishnaw said that under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, India has witnessed reforms across every sector over the past 11 years and similar reforms are now visible in Prasar Bharati.
He stated that 2026 will be the year of major reforms for Prasar Bharati, with the Ministry of Information and Broadcasting also undergoing complete restructuring. These reforms will orient institutions like Doordarshan and AIR towards industry participation, new-generation creators, and technology-driven processes. He said the launch of Creator Corner marks the first step in this reform journey. Referring to the WAVES platform launched last year, he noted its role in boosting the creator economy, adding one crore youth, generating new employment opportunities, and contributing nearly Rs.5,000 crore to the ecosystem.
During event Dr. L. Murugan said that the launch of Doordarshan’s Creator Corner is a significant step in empowering India’s growing community of content creators, in line with the Hon’ble Prime Minister’s vision for the Orange Economy. He highlighted how creators from small towns and regions across the country are independently producing, editing, and sharing content, building livelihoods without large studios. He noted that Doordarshan will now provide these creators a strong national and global platform, and congratulated the DD team for this initiative.
MIB Secretary Shri Sanjay Jaju highlighted that the initiative will help build a vibrant, responsible, and inclusive creator ecosystem, recognising creators not just as actors but as complete content makers. He noted that the Creator Corner, launching on DD News, will gradually expand across all Doordarshan channels, offering creators from diverse languages, regions, and genres a national platform. He added that the dedicated prime-time slot will help creators reach wider audiences while enriching public broadcasting with diverse perspectives.
About Creators Corners
The initiative aims to promote the digital economy by encouraging the creation of quality content and expanding its reach through a partnership between Prasar Bharati and individual content creators.
Creator’s Corner will feature content on a wide range of themes including News and Current Affairs, Culture, Travel, Cuisine, Art and Literature, Music and Dance, Health and Wellness, Education, Science and Technology, inspiring stories, Environment and Sustainable Development, and Entertainment.
The programme will be telecast at 7:00 PM from Monday to Friday on DD News, with a repeat telecast the following day at 9:30 AM. Each episode will feature four to six reels or videos covering diverse themes.
This initiative represents a mutually beneficial partnership, providing digital creators a credible platform and the extensive reach of Prasar Bharati/DD News to showcase their work, while enabling Prasar Bharati to curate innovative and diverse content that resonates with younger audiences