রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী নিতিন গদকরীনা লৌউ-শিংউগী অরেম-অপাদগী মমল য়াম্লবা জাতিগী লন অমদা ওন্থোকপগী মতাংদা ফোংদোকখ্রে
বাইও-বিতুমেন অসি ভিক্সিৎ ভারত ২০৪৭গী ভিজনগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা অওনবা পুরক্কদবা খোঙথাং অমনি
লৈবাক অসিনা কম্মর্সিএল ওইনা বাইও-বিতুমেন পুথোকপা মালেমগী অহানবা ওইবা অসিদা ভারতকী রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর
07 JAN 2026 3:23PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজ মন্ত্রী, শ্রী গদকরী জীনা লৌউ-শিংউগী অরেম-অপাশিং অসি করম্না মমল য়াম্লবা জাতিগী লন অমদা ওন্থোকপা য়াবগে হায়বগী মতাংদা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি বাইও-বিতুমেন অসি ২০৪৭ ফাওবগী ভিক্সিৎ ভারতকী মঙলানগী মায়কৈদা অহোংবা পুরক্নবা খোঙথাং অমনি। এগ্রো-ৱেস্ত শীজিন্নদুনা, মসিনা মহৈ-মরোংশিং মৈ থাবদগী থোকহনবা পোলুসন হন্থহল্লি অমসুং সর্ক্যুলর ইকোনোমী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ১৫% ব্লেন্দিং তৌবগা লোয়ননা, ভারতনা ফোরেন এক্সচেঞ্জদা চাউরাক্না লুপা করোর ৪,৫০০ কনবা ঙমগনি অমসুং মপালদগী পুশিল্লকপা ক্রুদ ওইলদা মীপাল তাংবা অসি হন্থহনবা ঙমগনি।
“ফ্রোম ফার্ম রেসিদ্যু তু রোদ: বাইও-বিতুমেন ভাইয়া পাইরোলাইসিস” কৌবা সি.এস.আই.আর.গী তেক্নোলোজী ত্রান্সফর সেরিমোনিদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি, ঙসি অসি ভারতকী লম্বীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা পুৱারী ওইরবা মাইলস্তোন অমা ওইরে। লৈবাক অসিনা মালেমদা অহানবা ওইনা বাইও-বিতুমেনগী কম্মর্সিএল প্রদক্সন তৌরে। কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরীজীনা সি.এস.আই.আর. অমসুং মাগী কত্থোক্লবা সাইন্তিস্তশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মসিগী অনৌবা মাইপাকপা অসি ফংনবা হোৎনবদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অসিগীদমক কেন্দ্রগী এম.ও.এস. শ্রী জিতেন্দ্র সিংহজীবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী গাদকরীজীনা মখা তানা হায়খি মদুদি অনৌবা খোঙথাং অসিনা লৌমীশিংবু শক্তি লৈহল্লগনি, খুঙ্গংগী পুন্সি মহিং শেমগৎলগনি অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা শাহৌ পীরগনি। মহাক্না হায়খি, বাইও-বিতুমেন অসি তুং কোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাং, মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং অকোইবগী ফিভমদা শোকহন্দনা চাউখৎনবা মোদী সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি, মসিনা হেন্না তরুবা অমসুং হেন্না অশং অমান্না থনবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী য়াৎলি।

Ministry of Road Transport & Highways
Union Minister Nitin Gadkari highlights agricultural waste can be converted into a valuable national resource
Bio-Bitumen is a transformative step towards the vision of Viksit Bharat 2047
India’s road infrastructure, as the nation becomes the first in the world to commercially produce Bio-Bitumen
07 JAN 2026 3:23PM by PIB Delhi
Union Minister for Road transport and Highways, Shri Gadkari Ji highlighted how agricultural waste can be converted into a valuable national resource. He noted that bio-bitumen is a transformative step towards the vision of Viksit Bharat 2047. By utilising agro-waste, it reduces pollution caused by crop burning and strengthens the circular economy. With 15% blending, India can save nearly ₹4,500 crore in foreign exchange and substantially reduce its dependence on imported crude oil.
Speaking at CSIR’s Technology Transfer Ceremony titled “From Farm Residue to Road: Bio-Bitumen via Pyrolysis,”. He says, Today marks a historic milestone in India’s road infrastructure, as the nation becomes the first in the world to commercially produce bio-bitumen. Union Minister Shri Nitin Gadkari Ji congratulated CSIR and its dedicated scientists, and thanked Union MoS Shri Jitendra Singh Ji for his constant support in achieving this pioneering breakthrough.
Shri Gadkari Ji further stated that this innovation will empower farmers, generate rural livelihoods, and boost the rural economy. Bio-bitumen, he said, truly reflects the Modi Government’s commitment to sustainable development, self-reliance, and environmentally responsible growth, paving the way for a cleaner and greener future.