তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
আইআইএমচিয়ে পিএইচডি কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰি ইয়াৰ ৬০ বছৰীয়া উত্তৰাধিকাৰত এক নতুন শৈক্ষিক মাইলৰ খুঁটি চিহ্নিত কৰিলে
আইআইএমচিয়ে সংবাদ মাধ্যম আৰু যোগাযোগ অধ্যয়নৰ কাৰ্যসূচীত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পিএইচডিৰ বাবে নামভৰ্তি আৰম্ভ কৰিছে
সাংবাদিকতা, ডিজিটেল মিডিয়া আৰু কৌশলগত যোগাযোগৰ গৱেষণা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আইআইএমচিয়ে ডক্টৰেট ডিগ্ৰী প্ৰগ্ৰেমৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে
02 JAN 2026 8:14PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় গণসংযোগ প্ৰতিষ্ঠানে (বিশ্ববিদ্যালয় বুলি গণ্য কৰা) ২০২৬ চনৰ ১ জানুৱাৰীত আনুষ্ঠানিকভাৱে ইয়াৰ পিএইচডি কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰে, যি প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ৬০ বছৰীয়া শৈক্ষিক যাত্ৰাৰ এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হৈছে। ২০২৫-২৬ শিক্ষাবৰ্ষৰ বাবে পিএইচডি কাৰ্যসূচীত নামভৰ্তিৰ বাবে গৱেষকসকলক নিৰ্বাচিত কৰা হ’ব।
২০২৬ চনৰ ১ জানুৱাৰীৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা পূৰ্ণকালীন আৰু অংশকালীন দুয়োটা প্ৰাৰ্থীৰ বাবে অনলাইন নামভৰ্তি প্ৰক্ৰিয়া ২০২৬ চনৰ ৩০ জানুৱাৰীলৈকে খোলা থাকিব। ইউজিচি-নেটৰ যোগ্যতাৰে আবেদন কৰা প্ৰাৰ্থীসকলক ব্যক্তিগতভাৱে যোগাযোগৰ বাবে পোনপটীয়াকৈ মাতি অনা হ’ব, আনহাতে ইউজিচি-নেটৰ অৰ্হতা নথকা অংশকালীন প্ৰাৰ্থীসকলে ১৫ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৬ত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া প্ৰৱেশ পৰীক্ষা দিব লাগিব। নিৰ্বাচিত প্ৰাৰ্থীৰ তালিকা ২৩ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৬ত ওলাব, আৰু সাক্ষাৎকাৰ ৯ মাৰ্চ ২০২৬ৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব। ২৭ মাৰ্চ ২০২৬ৰ ভিতৰত নামভৰ্তি প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ হ’ব, আৰু ১ এপ্ৰিল ২০২৬ৰ পৰা পাঠ্যক্ৰমৰ কাম আৰম্ভ হ’ব।
পিএইচডি নামভৰ্তি পৰ্টেল মুকলি অনুষ্ঠানত ভাষণ দি আইআইএমচিৰ উপাচাৰ্য ড০ প্ৰজ্ঞা পালিৱাল গৌৰে কয় যে পিএইচডি কাৰ্যসূচীৰ উদ্দেশ্য হৈছে পুনৰুত্থানশীল ভাৰতৰ বাবে গৱেষণাৰ দিশত প্ৰকৃততে অৰিহণা যোগোৱা। ড০ পালিৱাল গৌৰে গৱেষণা প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিবোৰ বাকচৰ বাহিৰত আৰু সমাজ আৰু ৰাষ্ট্ৰখনক সহায় কৰে।
আইআইএমচিত পিএইচডি কাৰ্যসূচী আৰম্ভ হোৱাৰ প্ৰতীক হিচাপে উপাচাৰ্যগৰাকীয়ে নতুন দিল্লী চৌহদত ‘জ্ঞান বৃক্ষ’ (জ্ঞান গছ) হিচাপে ‘কোবিদাৰ’ৰ এটা পুলি ৰোপণ কৰে।
আইআইএমচিৰ পিএইচডি কাৰ্যসূচীয়ে এক কঠোৰ শৈক্ষিক পৰিৱেশ প্ৰদান, আন্তঃশাখা বৃত্তিক উৎসাহিত কৰা, আৰু সাংবাদিকতা, যোগাযোগ, আৰু সংশ্লিষ্ট ক্ষেত্ৰত জ্ঞানৰ বিকাশশীল শৰীৰত অৰিহণা যোগোৱাৰ কথা কল্পনা কৰিছে। সংবাদ মাধ্যম আৰু যোগাযোগ অধ্যয়নৰ বিকশিত ক্ষেত্ৰখনত অন্বেষণ আৰু অৰিহণা যোগাব বিচৰা গৱেষকসকলৰ বাবে এই কাৰ্যসূচী সাজু কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা গৱেষক পণ্ডিতসকলক সাংবাদিকতা, গণসংযোগ, ডিজিটেল সংবাদ মাধ্যম, কৌশলগত যোগাযোগ, সংবাদ মাধ্যম উদ্যোগ পৰিচালনা, চলচ্চিত্ৰ অধ্যয়ন, ৰাজনৈতিক যোগাযোগ, উন্নয়ন যোগাযোগ, বিজ্ঞাপন আৰু জনসংযোগৰ গভীৰ অধ্যয়ন চলোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হয়। এই কাৰ্যসূচীয়ে আন্তঃশাখা গৱেষণাক উৎসাহিত কৰে আৰু উদ্ভাৱন, আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ গৱেষণাত বিদ্বান উৎকৰ্ষতাক লাভান্বিত কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখে।

Ministry of Information & Broadcasting
IIMC Launches Ph.D. Programme, Marking a New Academic Milestone in Its 60-Year Legacy
IIMC Begins Admissions for First-Ever Ph.D. Programme in Media and Communication Studies
IIMC Introduces Doctoral Programme to Strengthen Research in Journalism, Digital Media and Strategic Communication
02 JAN 2026 8:14PM by PIB Delhi
The Indian Institute of Mass Communication (Deemed to be University) formally launched its Ph.D. Programme on 1st January 2026, marking a historic milestone in the Institution’s academic journey of 60 years. Scholars will be selected for admission to the Ph.D. Programme for the academic year 2025-26.
The online admission process for both Full-Time and Part-Time candidates, which began on 1st January 2026, will remain open till 30th January 2026. Candidates applying with UGC-NET eligibility will be directly called for a personal interaction, while the Part-time candidates without UGC-NET qualification will have to take an entrance exam to be held on 15th February 2026. The list of selected candidates will be out on 23rd February 2026, and interviews will begin from 9th March 2026. The admission process will be completed by 27th March 2026, and the Coursework will commence from 1st April 2026.
Speaking at the launch of the Ph.D. admission portal, IIMC Vice Chancellor Dr Pragya Paliwal Gaur said that the objective of the Ph.D. programme is to genuinely contribute towards the research for resurgent India. Dr Paliwal Gaur emphasized the need for aiming at research projects, which are out-of-the-box and help the society and nation at large.
Symbolising the beginning of the Ph.D. Programme at IIMC, the Vice Chancellor planted a sapling of ‘Kovidara’, as ‘Gyan Vriksh’ (Knowledge Tree), in the New Delhi campus.
The Ph.D. Programme at IIMC is envisaged to provide a rigorous academic environment, encourage interdisciplinary scholarship, and contribute to the evolving body of knowledge in journalism, communication, and allied areas. The Programme is designed for scholars who wish to explore and contribute to the evolving field of media and communication studies. It offers research scholars the opportunity to conduct in-depth studies in journalism, mass communication, digital media, strategic communication, media industry management, film studies, political communication, development communication, advertising and public relations. The Programme encourages interdisciplinary research and aims to foster innovation, and scholarly excellence in media research.