ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ମହାସମାବେଶ ସହିତ ସମାପ୍ତ ହେଲା ପେସା ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୫
ଜନଜାତି ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ପେସା ଆଇନର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍.ପି ସିଂହ ବାଘେଲ
ପେସା ଦିବସ ଅବସରରେ ପେସା ପୋର୍ଟାଲ, ସୂଚକ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଭାଷାରେ ତାଲିମ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଏବଂ କିନ୍ନୌର ଜିଲ୍ଲା ଉପରେ ଏକ ଇ-ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ
24 DEC 2025 5:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍.ପି ସିଂହ ବାଘେଲ ଆଜି ପେସା ଦିବସ ଅବସରରେ ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ଦୁଇ ଦିନିଆ ପେସା ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ପଞ୍ଚାୟତ ଆଇନ, ୧୯୯୬ (ପେସା) ଜଳ, ଜଙ୍ଗଲ, ଜମି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଉପରେ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଅଧିକାର ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ମହୋତ୍ସବରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଭଳି ଦଶଟି ପେସା ରାଜ୍ୟରୁ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧି, କ୍ରୀଡାବିତ୍, କାରିଗର, ଶିଳ୍ପୀ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କଳାକାରମାନେ ବେଶ୍ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ କବାଡି, ତୀରନ୍ଦାଜ, ପେସା ଦୌଡ଼ ଏବଂ ଜନଜାତି ଡେମୋ ଗେମ୍ସ ଭଳି କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଏହା ସହିତ ଜନଜାତି ଖାଦ୍ୟ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, କଳା, ସଂସ୍କୃତି, ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଜନଜାତି ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପେସା ଅଞ୍ଚଳରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରଚିତ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେଇଛି। ଏହା ରାଜ୍ୟ ସାରା ପ୍ରତିପାଦନ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଦସ୍ତାବିଜ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଫେସର ବାଘେଲ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଂଶଗ୍ରହଣମୂଳକ ବିକାଶ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୨୦୪୭ ମସିହାର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପେସା ମହୋତ୍ସବ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା, ନେତୃତ୍ୱ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ "ମେରି ପରମ୍ପରା, ମେରି ପେହଚାନ " (ମୋର ପରମ୍ପରା, ମୋର ପରିଚୟ) ଭାବନାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜ, ଜଳ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜମି ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ ପେସା ଆଇନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିବ କହିଥିଲେ। ଏହି ଆଇନ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଗ୍ରାମସଭାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣର କେନ୍ଦ୍ରରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପେସା ଅଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ରାମସଭା ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ବଳ ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ବିକାଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରି ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଢାଞ୍ଚାର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ।
ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଭରଦ୍ୱାଜ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସରକାର ପେସା ନିୟମର ଡ୍ରାଫ୍ଟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପେସା ନିୟମର ଅଧିସୂଚନା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା ଦଶଟି ପେସା ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ନବମ ରାଜ୍ୟ ପାଲଟିଛି।
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଏବଂ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଶଶି ଭୂଷଣ କୁମାର ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ବିଶାଖାପାଟଣାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପେସା ଦିବସର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ପେସା ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ମହୋତ୍ସବର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ, ପେସା ଦିବସ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି, ପେସା ପୋର୍ଟାଲ, ପେସା ସୂଚକ, ଆଦିବାସୀ ଭାଷାରେ ପେସା ଉପରେ ତାଲିମ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର କିନ୍ନୌର ଜିଲ୍ଲା ଉପରେ ଇ-ପୁସ୍ତକ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଶଶି ଭୂଷଣ କୁମାର ମିଳିତ ଭାବରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟ ସାରା ପେସା ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ସଂସ୍ଥାଗତ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ, ତଦାରଖ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ବିବିଧ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଲୋକ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କୁଚିପୁଡ଼ି ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ଗୁସାଡି (ତେଲେଙ୍ଗାନା), ଗଭାରୀ (ରାଜସ୍ଥାନ), ଢେମସା (ଓଡିଶା) ଭଳି ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ , ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଲୋକନୃତ୍ୟ ସାମିଲ ଥିଲା। ମନୋନୀତ ଜନଜାତି ଡେମୋ ଖେଳ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା, ତା’ପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶେଷ ଅଧିବେଶନରେ ପେସା ଦୌଡ଼, କବାଡି ଏବଂ ତୀରନ୍ଦାଜୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଜନଜାତି ଡେମୋ ଖେଳର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ସ୍ମାରକୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏକ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭାବନାରେ, ପେସା ମହୋତ୍ସବ ବାଟନ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଏହାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆୟୋଜକ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ କରିଥିଲା।
ପେସା ଦୌଡ଼ (ପୁରୁଷ ବର୍ଗ)ରେ, ଶ୍ରୀ ଅତୁଲ ଚିଧାଡେ (ମହାରାଷ୍ଟ୍ର) ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କ ପରେ ଶ୍ରୀ ସୂରଜ ମାସି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ହିଲିନ୍ (ଉଭୟ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ) ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିଲେ। ମହିଳା ବର୍ଗରେ, ସୁଶ୍ରୀ ରାଜ କୁମାରୀ (ରାଜସ୍ଥାନ) ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କ ପରେ ସୁଶ୍ରୀ ହୀରା ସାଙ୍ଗା (ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ) ଏବଂ ସୁଶ୍ରୀ ପ୍ରିୟା (ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ) ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିଲେ।
ମହିଳା ତୀରନ୍ଦାଜୀରେ, ସୁଶ୍ରୀ ଖୁସି ନାନୋମା (ରାଜସ୍ଥାନ) ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ, ସୁଶ୍ରୀ ଅନୁରାଧା କୁମାରୀ (ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ) ରୌପ୍ୟ ଏବଂ ସୁଶ୍ରୀ ଅମ୍ବିକା (ଓଡିଶା) ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି।
ପୁରୁଷ ତୀରନ୍ଦାଜରେ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ପିଙ୍ଗୁଆ (ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ) ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ, ଶ୍ରୀ ବଦ୍ରିଲାଲ ମୀନା (ରାଜସ୍ଥାନ) ରୌପ୍ୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଦୀନେଶ ମୁର୍ମୁ (ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ) ବ୍ରୋଞ୍ଜ ଜିତିଛନ୍ତି।
୨୩ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଇଣ୍ଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କବାଡି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପୁରୁଷ ବର୍ଗରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ମହିଳା ବର୍ଗରେ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଥିଲା।
ପେସା ଆଇନର ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଗ୍ରାମସଭା ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଭାଗୀତା ସହିତ ସମସ୍ତ ୧୦ଟି ପେସା ରାଜ୍ୟରେ ପେସା ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅବସରରେ, ଗୁଜରାଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ସାଂସଦ ତଥା ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ପେସା ମହୋତ୍ସବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏହାକୁ ଜନଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱ-ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଲୋକ ସଂସ୍କୃତିରେ ମୂଳ ଥିବା ଏକ ଲୋକ ମହୋତ୍ସବ ହେବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୨୩-୨୪ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ଦୁଇ ଦିନିଆ ପେସା ମହୋତ୍ସବ ଆଜି ପେସା ଦିବସ ଅବସରରେ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଏଥି ସହିତ ପଞ୍ଚାୟତ (ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ) ଆଇନ, ୧୯୯୬ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଛି।

Ministry of Panchayati Raj
PESA Mahotsav 2025 Concludes on a Grand Note in Visakhapatnam
Union Minister of State for Panchayati Raj Prof. S. P. Singh Baghel addresses the participants of two-day PESA Mahotsav in Visakhapatnam on PESA Day; emphasizes constitutional backing for tribal rights; calls for effective implementation at grassroots level
Launch of the PESA Portal, PESA Indicators, training modules on PESA in tribal languages, and unveiling of E-book on Kinnaur District in Himachal Pradesh mark the observance of PESA Day
24 DEC 2025 5:54PM by PIB Hyderabad
Visakhapatnam, 24th December 2025
Union Minister of State for Panchayati Raj, Prof. S. P. Singh Baghel, addressed the participants of the two-day PESA Mahotsav (23–24 December 2025) at Visakhapatnam through a video message on the occasion of PESA Day (24 December 2025). He emphasised that the Panchayats (Extension to Scheduled Areas) Act, 1996 (PESA) provides strong constitutional backing for tribal rights over water, forests, land and natural resources, and called for its effective implementation at the grassroots level.
The Mahotsav witnessed enthusiastic participation of Panchayat representatives, sportspersons, artisans, craftsmen and cultural artists from tribal communities across all ten PESA States, namely Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Rajasthan and Telangana. Participants showcased their talents in sports events such as Kabaddi, Archery, PESA Run and tribal demo games, along with exhibitions of tribal food, crafts, art, culture, dance and traditions, providing a vibrant national platform to tribal heritage.
Prof. Baghel highlighted that the Ministry of Panchayati Raj has undertaken structured training programmes for elected representatives and officials to strengthen grassroots governance in PESA areas, while also documenting best practices for replication across States. He noted that participatory development plans prepared at the village level, aligned with local needs and traditions, are critical for the progress of tribal society and for achieving the Hon’ble Prime Minister’s vision of Viksit Bharat 2047. The PESA Mahotsav, he added, aims to connect tribal youth, promote leadership skills, provide national recognition to tribal culture and strengthen the spirit of “Meri Parampara, Meri Pehchaan” (My Tradition, My Identity).
Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Shri Vivek Bharadwaj, underscored the significance of the PESA Act as a key framework for protecting water, forests and land, while strengthening grassroots governance in Scheduled Areas. He stated that the Act empowers local institutions, ensures community-led decision-making, and places the Gram Sabha at the centre of democratic participation. Decisions taken by Gram Sabhas in PESA areas, he said, reflect the true strength of India’s democratic framework by enabling tribal communities to manage their resources and guide their own development.
Highlighting a significant milestone on the occasion, Shri Bharadwaj informed that the Government of Jharkhand has approved the draft PESA Rules, making it the ninth of ten PESA States to move towards notification of PESA Rules.
Principal Secretary, Panchayat Raj & Rural Development Department, Government of Andhra Pradesh, Shri Shashi Bhushan Kumar, welcomed all participants to Visakhapatnam and extended greetings on the occasion of PESA Day. He reiterated the State Government’s commitment to empowering citizens through Panchayati Raj Institutions, with special focus on PESA Districts and Scheduled Areas.
The second day of the Mahotsav, coinciding with PESA Day, witnessed the launch of several key initiatives, including the PESA Portal, PESA Indicators, training modules on PESA in tribal languages, and the E-book on Kinnaur District of Himachal Pradesh. These were jointly unveiled by Shri Vivek Bharadwaj and Shri Shashi Bhushan Kumar in the presence of senior officials of the Ministry of Panchayati Raj and the Government of Andhra Pradesh. These initiatives mark an important step towards institutional strengthening, monitoring and capacity building for effective PESA implementation across States.
A rich cultural programme showcased India’s diverse tribal and folk heritage, including Kuchipudi classical dance of Andhra Pradesh and State-wise performances such as Gussadi (Telangana), Gavari (Rajasthan), Dhemsa (Odisha) and folk dances from Maharashtra, Madhya Pradesh, Jharkhand, Himachal Pradesh, Gujarat, Chhattisgarh and Andhra Pradesh. Selected tribal demo games were also presented, followed by felicitation of participating teams.
The valedictory session saw the distribution of prizes to winners of the PESA Run, Kabaddi and Archery competitions, along with certificates and mementos to participants of tribal demo games. In a symbolic gesture, the PESA Mahotsav Baton was handed over to Chhattisgarh, marking it as the next host State.
In the PESA Run (Men’s category), Shri Atul Chidhade (Maharashtra) secured first place, followed by Shri Suraj Mashi and Shri Manoj Hillin (both from Maharashtra). In the Women’s category, Ms. Raj Kumari (Rajasthan) won first place, followed by Ms. Hira Sanga (Jharkhand) and Ms. Priya (Himachal Pradesh).
In Women’s Archery, Ms. Khushi Nanoma (Rajasthan) won the Gold Medal, Ms. Anuradha Kumari (Jharkhand) the Silver, and Ms. Ambika (Odisha) the Bronze.
In Men’s Archery, Shri Krishna Pingua (Jharkhand) won Gold, Shri Badrilal Meena (Rajasthan) Silver, and Shri Dinesh Murmu (Jharkhand) Bronze.
In the Kabaddi competitions held on 23 December 2025, Madhya Pradesh emerged victory in the Men’s category, while Jharkhand secured victory in the Women’s category at the Visakhapatnam Port Authority Indoor Stadium.
PESA Day is being observed across all ten PESA States with people’s participation through Gram Sabhas, in accordance with the constitutional mandate of the PESA Act. On the occasion, the Chief Ministers of Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra and Odisha conveyed their greetings through video messages. Members of Parliament from the Lok Sabha and Rajya Sabha, along with Panchayat representatives, also appreciated the PESA Mahotsav as an initiative that deepens people’s participation, reinforces grassroots self-governance and celebrates the occasion as a lok utsav rooted in lok sanskriti.
The two-day PESA Mahotsav, organised on 23–24 December 2025 at Visakhapatnam Port Authority Stadium, concluded today on the occasion of PESA Diwas, reaffirming the commitment towards effective implementation of the Panchayats (Extension to Scheduled Areas) Act, 1996, and strengthening grassroots self-governance in Scheduled Areas.