Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates New Terminal Building of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati, Assam
Modern airports and advanced connectivity infrastructure serve as gateways to new possibilities and new opportunities for any state: PM
Today, Assam and the entire North East are emerging as the new gateway to India's development: PM
The North East will lead India's future growth: PM
20 DEC 2025 5:50PM by PIB Delhi
Marking a transformative milestone in Assam’s connectivity, economic expansion and global engagement, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the New Terminal Building of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi said that today marks the festival of development and progress of Assam and the North East. He highlighted that when the light of progress reaches people, every path in life begins to touch new heights. The Prime Minister further remarked that his deep attachment to the land of Assam, the love and affection of its people, and especially the warmth and belongingness of the mothers and sisters of Assam and the Northeast continuously inspire him and strengthen the collective resolve for the development of the region. He highlighted that today once again a new chapter is being added in Assam’s development. Referring to Bharat Ratna Bhupen Hazarika’s lines, Shri Modi emphasized that this means the banks of the mighty Brahmaputra river will shine, every wall of darkness will be broken, and this will certainly happen as it is the nation’s resolve and solemn pledge.
Highlighting that Bhupen Hazarika’s lines were not merely a song but a solemn resolve of every great soul who loved Assam, and today this resolve is being fulfilled, Shri Modi remarked that just as the mighty currents of the Brahmaputra never stop, similarly under their governments at the Union and State, the stream of development in Assam continues uninterrupted. He stated that the inauguration of the new terminal at the Lokapriya Gopinath Bardoloi Airport stands as proof of this commitment, and extended congratulations to the people of Assam and the nation for this new terminal building.
The Prime Minister further remarked that a short while ago he had the privilege of unveiling the statue of Gopinath Bardoloi, Assam’s first Chief Minister and a source of pride for the state. He emphasized that Shri Bardoloi never compromised on Assam’s identity, future, and interests, and his statue will continue to inspire future generations, instilling in them a deep sense of pride for Assam.
“Modern airport facilities and advanced connectivity infrastructure serve as gateways to new possibilities and opportunities for any state, and stand as pillars of growing confidence and trust among the people”, exclaimed the Prime Minister. He remarked that when people witness the construction of magnificent highways and airports in Assam, they themselves acknowledge that true justice for Assam has finally begun. He contrasted this with the past, stating that for the previous governments, the development of Assam and the Northeast was never on their agenda. He noted that leaders in those governments used to say, “Who even goes to Assam and the Northeast?” and questioned the need for modern airports, highways, and better railways in the region. The Prime Minister emphasized that this mindset led the opposition to neglect the entire region for decades.
Pointing out that the mistakes committed by the opposition over six to seven decades are being corrected one by one under his leadership, Shri Modi stated that whether opposition leaders visit the Northeast or not, he himself feels a sense of belonging among his own people whenever he comes to Assam and the region. He emphasized that for him, the development of Assam is not only a necessity but also a responsibility and an accountability. The Prime Minister highlighted that in the past eleven years, development projects worth lakhs of crores of rupees have been initiated for Assam and the Northeast. He noted that Assam is progressing further and creating new milestones, mentioning with satisfaction that Assam has become the number one state in the country to implement the Bharatiya Nyaya Sanhita. He added that Assam has also set a record by installing more than 50 lakh smart prepaid meters. He contrasted this with the previous dispensation era, when obtaining a government job without bribes or recommendations was impossible, and underlined that today thousands of youth are getting jobs without such practices. Shri Modi further highlighted that under their government, Assam’s culture is being promoted on every platform. He recalled the historic event of 13 April 2023, when more than 11,000 artists performed the Bihu dance together at the Guwahati stadium, an achievement that was recorded in the Guinness World Records. He remarked that by creating such new records, Assam is moving forward rapidly.
Underlining that with this new terminal building, the capacity of Guwahati and Assam will increase significantly, enabling more than 1.25 crore passengers to travel annually, Shri Modi highlighted that this will also allow a large number of tourists to visit Assam and make it easier for devotees to have darshan of Maa Kamakhya. He stated that stepping into this new airport terminal clearly reflects the true meaning of the mantra of development along with heritage. The Prime Minister emphasized that the airport has been designed keeping in mind Assam’s nature and culture, with greenery inside and arrangements resembling an indoor forest. He noted that the design is connected to nature all around so that every passenger feels peace and comfort. He further highlighted the special use of bamboo in the construction, underscoring that bamboo is an integral part of life in Assam, symbolizing both strength and beauty. Shri Modi also recalled that their government in a landmark move in 2017, amended the Indian Forest Act, 1927, to legally reclassify bamboo grown in non-forest areas as a "grass" instead of a "tree". This move, he said, has led to the creation of a wonderful structure in the form of a new Terminal today.
Underscoring the development of infrastructure carries a very significant message, the Prime Minister highlighted that it boosts industries, gives investors confidence in connectivity, and opens pathways for local products to reach global markets. He emphasized that the greatest assurance is given to the youth, for whom new opportunities are created. “Today, Assam is seen advancing on this very flight of limitless possibilities”, stated the Prime Minister.
Shri Modi remarked that today the world’s perspective towards India has changed, and India’s role has also transformed. He highlighted that India is now on the path to becoming the world’s third-largest economy. He questioned how this was achieved within just 11 years and emphasized that the development of modern infrastructure has played a major role. The Prime Minister stated that India is preparing for 2047, focusing on infrastructure to fulfill the resolve of a developed nation. He underlined that the most important aspect of this grand development campaign is the participation of every state and every region. He noted that the government is prioritizing the underprivileged, ensuring that every state progresses together and contributes to the mission of a developed India. He expressed happiness that Assam and the Northeast are leading this mission. Shri Modi highlighted that through the Act East Policy, the Northeast has been given priority, and today Assam is emerging as India’s Eastern Gateway. He remarked that Assam is playing the role of a bridge connecting India with ASEAN countries. He affirmed that this beginning will go much further, and Assam will become an engine of developed India in many sectors.
“Assam and the entire Northeast are becoming the new gateway of India’s development,” emphasised Shri Modi, highlighting that the vision of multi-modal connectivity has transformed both the condition and direction of this region. He stated that the pace of building new bridges in Assam, the speed of installing new mobile towers, and the momentum of every development project are turning dreams into reality. He emphasized that the bridges built over the Brahmaputra have given Assam new strength and confidence in connectivity. The Prime Minister pointed out that in the six to seven decades after independence, only three major bridges were built here, but in the last decade four new mega bridges have been completed, along with several historic projects taking shape. He noted that the longest bridges such as Bogibeel and Dhola-Sadiya have made Assam strategically stronger. He underlined that railway connectivity has also undergone a revolutionary change, with the Bogibeel Bridge reducing the distance between Upper Assam and the rest of the country. He remarked that the Vande Bharat Express running from Guwahati to New Jalpaiguri has reduced travel time. Shri Modi further highlighted that Assam is also benefiting from the development of waterways, with cargo traffic increasing by 140 percent, proving that the Brahmaputra is not just a river but a flow of economic power. He stated that the first ship repair facility is being developed at Pandu, and the enthusiasm around the Ganga Vilas Cruise from Varanasi to Dibrugarh has placed the Northeast firmly on the global cruise tourism map.
Criticizing the previous governments for keeping Assam and the Northeast away from development, Shri Modi said the nation had to pay a heavy price in terms of security, unity, and integrity. He highlighted that under opposition rule, violence thrived for decades, whereas in the last 10–11 years efforts are being made to end it. He stated that where once violence and bloodshed prevailed in the Northeast, today digital connectivity through 4G and 5G technology is reaching these areas. The Prime Minister emphasized that districts once considered violence-affected are now developing as aspirational districts, and in the coming times these very regions will become industrial corridors. He underlined that a new confidence has arisen regarding the Northeast, and stressed the need to strengthen it further.
The Prime Minister remarked that success in the development of Assam and the Northeast is also being achieved because the government is safeguarding the identity and culture of the region. He highlighted that the opposition by conspiring to erase this identity, and this conspiracy was not limited to just a few years. He stated that the roots of this wrongdoing go back to the pre-independence era, when the Muslim League and the British government were preparing the ground for India’s partition, and at that time there was also a plan to make Assam a part of undivided Bengal, that is, East Pakistan. Shri Modi noted that Congress was going to be part of this conspiracy, but Shri Bardoloi ji stood against his own party, opposed this plot to destroy Assam’s identity, and saved Assam from being separated from the country. He emphasized that their party rises above party lines to honor every patriot, and under the leadership of Shri Atal Bihari Vajpayee ji, when their government came to power, Bardoloi ji was conferred the Bharat Ratna.
The Prime Minister remarked that while Shri Bardoloi ji had saved Assam before independence, the first ruling dispensation in the post- independence era once again began anti-Assam and anti-national activities thereafter. He highlighted that they conspired to expand their vote bank through religious appeasement, giving free rein to infiltrators in Bengal and Assam. He stated that the region’s demography was altered, and these infiltrators encroached upon forests and lands. The Prime Minister emphasized that as a result, the security and identity of the entire state of Assam were put at risk.
Shri Modi remarked that the government under Shri Himanta Biswa Sarma is working diligently to free Assam’s resources from illegal and anti-national encroachments. He highlighted that efforts are being made at every level to ensure Assam’s resources benefit the people of Assam. He stated that the Union government has also taken strict measures to stop infiltration, with identification processes underway to remove illegal infiltrators.
The Prime Minister emphasized that the Opposition and their alliance have openly adopted anti-national agendas, even as the Supreme Court has spoken about removing infiltrators. He noted that these parties are issuing statements in defense of infiltrators, and their lawyers are pleading in court to settle them. He remarked that when the Election Commission is conducting the SIR process to ensure fair elections, these groups are opposing it. The Prime Minister underlined that such people will not protect the interests of Assamese brothers and sisters, and will allow others to occupy their land and forests. He warned that their anti-national mindset could recreate the violence and unrest of earlier times. He stressed that it is therefore essential to remain vigilant, for the people of Assam to stay united, and to continue defeating the Opposition's conspiracies to prevent Assam’s development from being derailed.
“Today the world is looking towards India with hope, and the new sunrise of India’s future is to begin from the Northeast’, affirmed Shri Modi. He highlighted that for this, collective efforts are required to work towards shared dreams, with Assam’s development kept at the forefront. He expressed confidence that these joint endeavors will take Assam to new heights and fulfill the vision of a developed India. Concluding his remarks, the Prime Minister once again extended congratulations on the inauguration of the new terminal.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Ministers, Shri Sarbananda Sonowal, Shri K Rammohan Naidu, Shri Murlidhar Mohol, Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
The newly completed Integrated New Terminal Building Of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati, spread over nearly 1.4 lakh square metres, is designed to handle up to 1.3 crore passengers annually, supported by major upgrades to the runway, airfield systems, aprons and taxiways.
India’s first nature-themed airport terminal, the airport’s design draws inspiration from Assam’s biodiversity and cultural heritage under the theme “Bamboo Orchids”. The terminal makes pioneering use of about 140 metric tonnes of locally sourced Northeast bamboo, complemented by Kaziranga-inspired green landscapes, japi motifs, the iconic rhino symbol and 57 orchid-inspired columns reflecting the Kopou flower. A unique “Sky Forest”, featuring nearly one lakh plants of indigenous species, offers arriving passengers an immersive, forest-like experience.
The terminal sets new benchmarks in passenger convenience and digital innovation. Features such as full-body scanners for fast, non-intrusive security screening, DigiYatra-enabled contactless travel, automated baggage handling, fast-track immigration and AI-driven airport operations ensure seamless, secure and efficient journeys.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ গুৱাহাটীত লোকপ্ৰিয় গোপীনাথ বৰদলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
আধুনিক বিমানবন্দৰ আৰু উন্নত সংযোগৰ আন্তঃগাঁথনিয়ে যিকোনো ৰাজ্যৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা তথা নতুন সুযোগৰ দুৱাৰ হিচাপে কাম কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি অসম তথা সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ নতুন দুৱাৰমুখ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বিকাশৰ নেতৃত্ব দিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
20 DEC 2025 5:50PM by PIB Guwahati
অসমৰ সংযোগ, অৰ্থনৈতিক সম্প্ৰসাৰণ আৰু বিশ্বজোৰা সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত এক পৰিৱৰ্তনশীল মাইলৰ খুঁটি হিচাবে চিহ্নিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুৱাহাটীত লোকপ্ৰিয় গোপীনাথ বৰদলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰে।
এই উপলক্ষ্যে আয়োজিত সভাত ভাষণ আগবঢ়াই শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত উন্নয়ন তথা প্ৰগতিৰ উৎসৱ চলিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে যেতিয়া প্ৰগতিৰ পোহৰ মানুহৰ ওচৰ পায়গৈ তেতিয়া জীৱনৰ প্ৰতিটো পথেই নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে মন্তব্য কৰে যে অসমৰ ভূমিৰ প্ৰতি তেওঁৰ গভীৰ মোহ আছে, ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ মৰম , বিশেষকৈ অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ মৰমৰ উষ্ণতাই তেওঁক নিৰন্তৰ অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ বাবে সামূহিক সংকল্পক শক্তিশালী কৰি তোলে।তেওঁ আলোকপাত কৰে যে আজি পুনৰবাৰ অসমৰ উন্নয়নত এক নতুন অধ্যায় সংযোজন কৰা হৈছে। ভাৰত ৰত্ন ভূপেন হাজৰিকাৰ এটি গীতৰ কলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে মহান ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ পাৰ জিলিকি উঠিব, অন্ধকাৰৰ প্ৰতিখন দেৱাল ভাঙি যাব আৰু এয়া নিশ্চয় হ’ব, কাৰণ ই দেশৰ সংকল্প আৰু গম্ভীৰ প্ৰতিজ্ঞা।
ভূপেন হাজৰিকাৰ গীতৰ কলিবোৰ কেৱল গীত নহয় বৰঞ্চ অসমক ভালপোৱা প্ৰতিগৰাকী মহান আত্মাৰ গম্ভীৰ সংকল্প । আজি এই সংকল্প পূৰণ হোৱা বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ প্ৰচণ্ড সোঁত যেনেকৈ কেতিয়াও বন্ধ নহয়, ঠিক তেনেদৰে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ অধীনত চলি থকা অসমৰ উন্নয়নৰ ধাৰাও নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে অব্যাহত থাকিব।
তেওঁ লোকপ্ৰিয় গোপীনাথ বৰদলৈ বিমানবন্দৰত নতুন টাৰ্মিনেল উদ্বোধনেই এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰমাণ বুলি উল্লেখ কৰে। এই নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনৰ বাবে অসমবাসী আৰু দেশলৈ তেওঁ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে মন্তব্য কৰে যে কিছু সময়ৰ পূৰ্বে তেওঁ অসমৰ প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী তথা ৰাজ্যৰ বাবে গৌৰৱৰ উৎস গোপীনাথ বৰদলৈৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰাৰ সৌভাগ্য লভিছিল। তেওঁ কয় যে শ্ৰী বৰদলৈয়ে অসমৰ পৰিচয়, ভৱিষ্যত, স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত কেতিয়াও আপোচ কৰা নাছিল। তেওঁৰ প্ৰতিমূৰ্তিয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব আৰু সকলোৰে মাজত অসমৰ প্ৰতি গভীৰ গৌৰৱবোধ জগাই তুলিব।
“আধুনিক বিমানবন্দৰৰ সুবিধা আৰু উন্নত সংযোগৰ আন্তঃগাঁথনিয়ে যিকোনো ৰাজ্যৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনা তথা সুযোগৰ দুৱাৰ হিচাপে কাম কৰে, জনসাধাৰণৰ মাজত বৃদ্ধি পোৱা আত্মবিশ্বাস আৰু বিশ্বাসৰ স্তম্ভ হিচাপে থিয় দিয়ে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া মানুহে অসমত ঘাইপথ আৰু বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ সাক্ষী হয় তেতিয়া তেওঁলোকে নিজেই স্বীকাৰ কৰে যে অৱশেষত অসমৰ বাবে প্ৰকৃত ন্যায় প্ৰাপ্তি আৰম্ভ হৈছে।তেওঁ অতীতৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে অসম আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন কেতিয়াও তেওঁলোকৰ এজেণ্ডা ৰখা নাছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সেই চৰকাৰসমূহৰ নেতাসকলে কৈছিল, “অসম আৰু উত্তৰ-পূবলৈ কোন যায়?” অঞ্চলটোত আধুনিক বিমানবন্দৰ, ঘাইপথ, আৰু উন্নত ৰে'লপথৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছিল । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই মানসিকতাৰেই বিৰোধীয়ে দশক দশক ধৰি সমগ্ৰ অঞ্চলটোক অৱহেলা কৰি গৈছিল।
ছয়ৰ পৰা সাত দশকত বিৰোধীয়ে কৰা ভুলসমূহ তেওঁৰ নেতৃত্বত এটা এটাকৈ শুধৰণি কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিৰোধী নেতাসকলে উত্তৰ-পূবলৈ যাওক বা নাযাওক, তেওঁ নিজে পিছে অসম আৰু এই অঞ্চললৈ আহিলেই নিজৰ মানুহৰ মাজত থকা যেন অনুভৱ কৰে।
তেওঁ কয় যে তেওঁৰ বাবে অসমৰ উন্নয়ন কেৱল এক প্ৰয়োজনীয়তাই নহয়, ই এক দায়িত্ব আৰু এক জবাবদিহিতাও। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিগত এঘাৰ বছৰত অসম আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে লাখ লাখ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত অসম দেশৰ এক নম্বৰ ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ কথা সন্তুষ্টিৰে উল্লেখ কৰি তেওঁ অসমত আৰু অধিক অগ্ৰগতি তথা নতুন মাইলৰ খুঁটি সৃষ্টি কৰা বুলি মন্তব্য কৰে।
তেওঁ লগতে কয় যে অসমে ৫০ লাখৰো অধিক স্মাৰ্ট প্ৰিপেইড মিটাৰ স্থাপন কৰি অভিলেখ গঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁ ইয়াৰ বিপৰীতে পূৰ্বৰ সময়ৰ সৈতে তুলনা কৰে , যেতিয়া উৎকোচ বা অনুগ্ৰহ অবিহনে চৰকাৰী চাকৰি লাভ কৰাটো অসম্ভৱ আছিল। কিন্তু আজি হাজাৰ হাজাৰ যুৱকে এনে প্ৰথা অবিহনেই চাকৰি লাভ কৰিছে।শ্ৰী মোদীয়ে লগতে আলোকপাত কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ অধীনত অসমৰ সংস্কৃতিক প্ৰতিটো মঞ্চতে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে।তেওঁ ২০২৩ চনৰ ১৩ এপ্ৰিলত গুৱাহাটীৰ ষ্টেডিয়ামত ১১ হাজাৰৰো অধিক শিল্পীয়ে একেলগে বিহু নৃত্য প্ৰদৰ্শন কৰাৰ ঐতিহাসিক পৰিঘটনাৰ কথা স্মৰণ কৰে, যি কৃতিত্ব গিনীজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ডত লিপিবদ্ধ হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এনে নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰি অসম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
এই নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনৰ জৰিয়তে গুৱাহাটী আৰু অসমৰ ক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব, যাৰ ফলত বছৰি ১.২৫ কোটিতকৈ অধিক যাত্ৰীয়ে যাত্ৰা কৰিব পাৰিব। এই কথা আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা বৃহৎ সংখ্যক পৰ্যটকৰ অসম ভ্ৰমণৰ সুবিধা হ’ব আৰু ভক্তসকলৰ বাবে মা কামাখ্যাৰ দৰ্শনো সহজ হ’ব।
তেওঁ কয় যে এই নতুন বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেলত ভৰি দিলে ঐতিহ্যৰ লগতে উন্নয়নৰ মন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত অৰ্থ স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিমানবন্দৰটো অসমৰ প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ডিজাইন কৰা হৈছে, সেউজীয়া পৰিবেশ আৰুঅৰণ্যৰ দৰে পৰিবেশ ৰচনা কৰা হৈছে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই ডিজাইনটো চাৰিওফালে প্ৰকৃতিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে , যাতে প্ৰতিগৰাকী যাত্ৰীয়ে শান্তি আৰু আৰাম অনুভৱ কৰে। তেওঁ নিৰ্মাণত বাঁহৰ বিশেষ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি বাঁহ অসমৰ জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ, শক্তি আৰু সৌন্দৰ্য্যৰ প্ৰতীক বুলি মন্তব্য কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে স্মৰণ কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ২০১৭ চনত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি ভাৰতীয় বন আইন, ১৯২৭ সংশোধন কৰি অ-বনাঞ্চলত উৎপাদিত বাঁহক "গছ"ৰ পৰিৱৰ্তে "ঘাঁহ" হিচাপে আইনগতভাৱে পুনৰ শ্ৰেণীভুক্ত কৰিছিল। এই পদক্ষেপৰ ফলত আজি নতুন টাৰ্মিনেলত বাঁহে এক সুন্দৰ গাঁথনিৰ সৃষ্টি কৰিছে বুলিও তেওঁ কয়।
আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নে এক অতি উল্লেখযোগ্য বাৰ্তা কঢ়িয়াই আনে বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ই উদ্যোগসমূহক উন্নীত কৰে, বিনিয়োগকাৰীসকলক সংযোগৰ বিষয়ত আস্থা প্ৰদান কৰে আৰু স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহ বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হোৱাৰ পথ মুকলি কৰে। তেওঁ কয় যে সৰ্বাধিক আশ্বাস যুৱক-যুৱতীসকলক দিয়া হয়, যাৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হয়। “আজি অসমে সীমাহীন সম্ভাৱনাৰে আগবাঢ়ি যোৱা দেখা গৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগী সলনি হৈছে আৰু ভাৰতৰ ভূমিকাৰো পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে। মাত্ৰ ১১ বছৰৰ ভিতৰতে কেনেকৈ এই কাম সম্ভৱ হ’ল বুলি প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নে ইয়াত মুখ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা বুলি তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে এখন উন্নত দেশৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ২০৪৭ চনৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাইছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই ভৱিষ্যৎ উন্নয়নৰ অভিযানৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশটো হ’ল প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু প্ৰতিটো অঞ্চলৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰা ।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে অভাৱগ্ৰস্তসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে, প্ৰতিখন ৰাজ্যই যাতে একেলগে আগবাঢ়ি যায় আৰু উন্নত ভাৰতৰ অভিযানত অৰিহণা যোগাব পাৰে তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰখা হৈছে। অসম তথা উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলে এই অভিযানৰ নেতৃত্ব দিয়াত তেওঁ সুখ প্রকাশ কৰে৷
শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে এক্ট ইষ্ট পলিচিৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূবক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে আৰু আজি অসমে ভাৰতৰ পূব গেটৱে হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে অসমে আছিয়ান দেশৰ সৈতে ভাৰতক সংযোগ কৰা এখন দলঙৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই আৰম্ভণি আৰু বহু আগুৱাই যাব, অসম বহু খণ্ডত উন্নত ভাৰতৰ ইঞ্জিন হৈ পৰিব।
“অসম আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতৰ উন্নয়নৰ নতুন দুৱাৰমুখ হৈ পৰিছে,” বহু-ম’ডাল সংযোগৰ দৃষ্টিভংগীয়ে এই অঞ্চলৰ অৱস্থা আৰু দিশ দুয়োটাকে ৰূপান্তৰিত কৰা বুলি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অসমত নতুন দলং নিৰ্মাণৰ গতি, নতুন মোবাইল টাৱাৰ স্থাপনৰ গতি, প্ৰতিটো উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ গতিয়ে সপোনক বাস্তৱত পৰিণত কৰিছে।
ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা দলঙে অসমক সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত নতুন শক্তি আৰু আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিছে বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে স্বাধীনতাৰ পিছৰ ছয়-সাতটা দশকত ইয়াত মাত্ৰ তিনিখন ডাঙৰ দলং নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল যদিও যোৱা দশকত চাৰিখন নতুন বিশাল দলং নিৰ্মাণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে, লগতে কেইবাটাও ঐতিহাসিক প্ৰকল্প গঢ় লৈ উঠিছে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বগীবিল আৰু ধলা-শদিয়াৰ দৰে দীঘল দলঙে অসমক কৌশলগতভাৱে শক্তিশালী কৰি তুলিছে। তেওঁ কয় যে ৰে’ল সংযোগৰ ক্ষেত্ৰতো এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন ঘটিছে, বগীবিল দলঙে উজনি অসম আৰু দেশৰ বাকী অংশৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে গুৱাহাটীৰ পৰা নিউ জলপাইগুৰিলৈ চলি থকা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছে যাতায়তৰ সময় বহু হ্ৰাস কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে জলপথৰ উন্নয়নৰ ফলত অসমো লাভাৱান্বিত হৈছে, মালবাহী জাহাজৰ যাতায়ত ১৪০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে প্ৰমাণ কৰিছে যে ব্ৰহ্মপুত্ৰ কেৱল নদী নহয়, বৰঞ্চ অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ প্ৰবাহ। তেওঁ কয় যে পাণ্ডুত প্ৰথম জাহাজ মেৰামতিৰ সুবিধা গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু বাৰাণসীৰ পৰা ডিব্ৰুগড়লৈ গংগা বিলাস ক্ৰুজকলৈ চাৰিওফালে উৎসাহে দেখা দিছে। এইবোৰে উত্তৰ-পূবক বিশ্বৰ ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ মানচিত্ৰত দৃঢ়ভাৱে স্থান দিছে।
অসম আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক উন্নয়নৰ পৰা আঁতৰাই ৰখাৰ বাবে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহক সমালোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে নিৰাপত্তা, ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ ক্ষেত্ৰত দেশখনে গধুৰ মূল্য দিব লাগিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীৰ শাসনৰ অধীনত হিংসাই দশক দশক ধৰি বিৰাজ কৰিছিল। আনহাতে যোৱা ১০–১১ বছৰত ইয়াৰ অন্ত পেলোৱাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এসময়ত য’ত হিংসা আৰু ৰক্তপাতৰ প্ৰকোপ বেছি আছিল তাৰ বিপৰীতে আজি ৪জি আৰু ৫জি প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে ডিজিটেল সংযোগ এই অঞ্চলসমূহত উপনীত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এসময়ত হিংসা প্ৰভাৱান্বিত বুলি গণ্য কৰা জিলাসমূহ এতিয়া আকাংক্ষিত জিলা হিচাপে গঢ় লৈ উঠিছে আৰু অনাগত সময়ত এই অঞ্চলসমূহেই ঔদ্যোগিক কৰিডৰত পৰিণত হ’ব। তেওঁ উত্তৰ-পূব সন্দৰ্ভত এক নতুন আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি হোৱা বুলি উল্লেখ কৰে আৰু ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে উন্নয়নতো সফলতা লাভ কৰিছে। কাৰণ চৰকাৰে অঞ্চলটোৰ পৰিচয় আৰু সংস্কৃতি ৰক্ষা কৰি আহিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিৰোধীয়ে এই পৰিচয় মচি পেলোৱাৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰিছিল ।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অন্যায়ৰ শিপা স্বাধীনতাৰ পূৰ্বৰ যুগতেই বিস্তাৰিত হৈছিল , যেতিয়া মুছলিম লীগ আৰু ব্ৰিটিছ চৰকাৰে ভাৰত বিভাজনৰ বাবে পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰি আছিল। সেই সময়ত অসমক অবিভক্ত বংগ অৰ্থাৎ পূব পাকিস্তানৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ পৰিকল্পনাও আছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে কংগ্ৰেছ এই ষড়যন্ত্ৰৰ অংশ হ’বলৈ গৈছিল, কিন্তু শ্ৰী বৰদলৈ জীয়ে নিজৰ দলৰ বিৰুদ্ধে থিয় দি অসমৰ পৰিচয় ধ্বংস কৰাৰ এই চক্ৰান্তৰ বিৰোধিতা কৰিছিল আৰু অসমক দেশৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছিল।
তেওঁ কয় যে তেওঁলোকৰ দলে দলীয় ভাবনাৰ উৰ্ধলৈ গৈ প্ৰতিজন দেশপ্ৰেমিকক সন্মান জনায় । শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ নেতৃত্বত যেতিয়া তেওঁলোকৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ আহিছিল তেতিয়া বৰদলৈ জীক ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে স্বাধীনতাৰ পূৰ্বে শ্ৰী বৰদলৈ জীয়ে অসমক ৰক্ষা কৰিছিল যদিও স্বাধীনতাৰ পিছৰ যুগত প্ৰথম শাসকীয় চৰকাৰে পুনৰবাৰ অসম বিৰোধী তথা তাৰ পিছত জাতীয় বিৰোধী কাৰ্যকলাপ আৰম্ভ কৰিছিল ।
তেওঁ আলোকপাত কৰে যে তেওঁলোকে ধৰ্মীয় তুষ্টিকৰণৰ জৰিয়তে ভোটবেংক সম্প্ৰসাৰণৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰিছিল, বংগ আৰু অসমত অনুপ্ৰৱেশকাৰীক মুক্ত প্ৰৱেশৰ সুবিধা দিছিল। তেওঁ কয় যে অঞ্চলটোৰ জনগাঁথনিৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে আৰু এই অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলে বনাঞ্চল আৰু মাটি বেদখল কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তাৰ ফলস্বৰূপে সমগ্ৰ অসমৰ নিৰাপত্তা তথা পৰিচয় বিপদত পৰিছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ অধীনত চৰকাৰে বেদখলৰ পৰা অসমৰ সম্পদ মুক্ত কৰাৰ বাবে অধ্যৱসায়ীভাৱে কাম কৰি আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে অসমৰ সম্পদসমূহেৰে অসমৰ জনসাধাৰণৰ উপকৃতকাৰ সাধনৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰতে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও অনুপ্ৰৱেশ বন্ধ কৰাৰ বাবে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে, অবৈধ অনুপ্ৰৱেশকাৰীক খেদি পঠিওৱাৰ বাবে চিনাক্তকৰণ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উচ্চতম ন্যায়ালয়ে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক খেদি পঠিওৱাৰ কথা কোৱাৰ সময়তো বিৰোধী আৰু তেওঁলোকৰ মিত্ৰসকলে মুকলিকৈ ৰাষ্ট্ৰ বিৰোধী এজেণ্ডা গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই পক্ষসমূহে অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ পক্ষত বিবৃতি জাৰি কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ অধিবক্তাই আদালতত তেনেবোৰ বিষয় নিষ্পত্তি কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া নিৰ্বাচন আয়োগে নিকা নিৰ্বাচন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এছআইআৰ প্ৰক্ৰিয়া চলাই আছে , তেতিয়া এই গোটসমূহে ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে এনে লোকে অসমীয়া ভাই-ভনীৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত নকৰে আৰু আনক তেওঁলোকৰ মাটি তথা বনাঞ্চল দখল কৰিবলৈ দিব বিচাৰে।
তেওঁলোকৰ জাতি বিৰোধী মানসিকতাই পূৰ্বৰ সময়ৰ হিংসা আৰু অশান্তিৰ পুনৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে বুলিও তেওঁ সকীয়াই দিয়ে। তেওঁ কয় যে সেয়েহে সজাগ হৈ থকাটো, অসমৰ জনসাধাৰণ একত্ৰিত হৈ থকাটো আৰু অসমৰ উন্নয়ন বিচ্যুত হৈ নপৰাৰ বাবে বিৰোধীৰ ষড়যন্ত্ৰক বিফল কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
‘আজি বিশ্বই আশাৰে ভাৰতৰ ফালে চাইছে আৰু ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ নতুন সূৰ্য্য উদয় উত্তৰ-পূবৰ পৰাই আৰম্ভ হ’ব’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ইয়াৰ বাবে ভাগ-বতৰা কৰা সপোনৰ দিশত কাম কৰিবলৈ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন, অসমৰ উন্নয়নক আগস্থানত ৰাখি সেয়া কৰিব লাগিব।
এনে যৌথ প্ৰচেষ্টাই অসমক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব আৰু উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণ কৰিব বুলিও তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰবাৰ নতুন টাৰ্মিনেল উদ্বোধনৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত লক্ষ্মণ প্ৰসাদ আচাৰ্য, অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, শ্ৰী কে ৰামমোহন নাইডু, শ্ৰী মুৰলীধৰ মহল, শ্ৰীযুত পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটাকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি:
প্ৰায় ১.৪ লাখ বৰ্গমিটাৰত বিস্তৃত গুৱাহাটীৰ লোকপ্ৰিয় গোপীনাথ বৰদলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা ইন্টিগ্ৰেটেড নিউ টাৰ্মিনেল বিল্ডিংটো বছৰি ১.৩ কোটি যাত্ৰীক চম্ভালিব পৰাকৈ ডিজাইন কৰা হৈছে। ইয়াত ৰাণৱে, বিমানবন্দৰৰ ব্যৱস্থা, এপ্ৰ’ন আৰু টেক্সিৱেৰ বৃহৎ উন্নীতকৰণ কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ প্রথম প্রকৃতি বিষয়ক বিমানবন্দৰৰ টার্মিনেল, বিমানবন্দৰৰ ডিজাইনে “বাঁহ- অর্কিড” থিমৰ অধীনত অসমৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ পৰা প্রেৰণা আহৰণ কৰিছে৷ টাৰ্মিনেলটোত প্ৰায় ১৪০ মেট্ৰিক টন স্থানীয় উৎসৰ উত্তৰ-পূবৰ বাঁহ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। কাজিৰঙাই অনুপ্ৰাণিত কৰা সেউজীয়া প্ৰাকৃতিক দৃশ্য, জাপি , গঁড়ৰ প্ৰতীক আৰু ৫৭বিধ অৰ্কিড-প্ৰেৰিত স্তম্ভ আছে।
প্ৰায় এক লাখ থলুৱা প্ৰজাতিৰ উদ্ভিদৰ সৈতে এক অনন্য “স্কাই ফৰেষ্ট”য়ে যাত্ৰীসকলক এক সেউজীয়া অৰণ্যত প্ৰৱেশৰ দৰে অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব।
এই টাৰ্মিনেলটোৱে যাত্ৰীৰ সুবিধা আৰু ডিজিটেল উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মাপকাঠী নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। দ্ৰুত, অ-অন্তৰ্ভুক্ত নিৰাপত্তা পৰীক্ষণৰ বাবে সম্পূৰ্ণ শৰীৰৰ স্ক্যানাৰ, ডিজিযাত্ৰা-সক্ষম কন্টাক্টলেছ ভ্ৰমণ, দ্ৰুত-ট্ৰেক ইমিগ্ৰেচন আৰু এআই-চালিত বিমানবন্দৰৰ কাৰ্য্যকলাপে নিৰৱচ্ছিন্ন, নিৰাপদ আৰু কাৰ্যক্ষম যাত্ৰা নিশ্চিত কৰিব।