Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates New Terminal Building of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati, Assam
Modern airports and advanced connectivity infrastructure serve as gateways to new possibilities and new opportunities for any state: PM
Today, Assam and the entire North East are emerging as the new gateway to India's development: PM
The North East will lead India's future growth: PM
20 DEC 2025 5:50PM by PIB Delhi
Marking a transformative milestone in Assam’s connectivity, economic expansion and global engagement, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the New Terminal Building of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi said that today marks the festival of development and progress of Assam and the North East. He highlighted that when the light of progress reaches people, every path in life begins to touch new heights. The Prime Minister further remarked that his deep attachment to the land of Assam, the love and affection of its people, and especially the warmth and belongingness of the mothers and sisters of Assam and the Northeast continuously inspire him and strengthen the collective resolve for the development of the region. He highlighted that today once again a new chapter is being added in Assam’s development. Referring to Bharat Ratna Bhupen Hazarika’s lines, Shri Modi emphasized that this means the banks of the mighty Brahmaputra river will shine, every wall of darkness will be broken, and this will certainly happen as it is the nation’s resolve and solemn pledge.
Highlighting that Bhupen Hazarika’s lines were not merely a song but a solemn resolve of every great soul who loved Assam, and today this resolve is being fulfilled, Shri Modi remarked that just as the mighty currents of the Brahmaputra never stop, similarly under their governments at the Union and State, the stream of development in Assam continues uninterrupted. He stated that the inauguration of the new terminal at the Lokapriya Gopinath Bardoloi Airport stands as proof of this commitment, and extended congratulations to the people of Assam and the nation for this new terminal building.
The Prime Minister further remarked that a short while ago he had the privilege of unveiling the statue of Gopinath Bardoloi, Assam’s first Chief Minister and a source of pride for the state. He emphasized that Shri Bardoloi never compromised on Assam’s identity, future, and interests, and his statue will continue to inspire future generations, instilling in them a deep sense of pride for Assam.
“Modern airport facilities and advanced connectivity infrastructure serve as gateways to new possibilities and opportunities for any state, and stand as pillars of growing confidence and trust among the people”, exclaimed the Prime Minister. He remarked that when people witness the construction of magnificent highways and airports in Assam, they themselves acknowledge that true justice for Assam has finally begun. He contrasted this with the past, stating that for the previous governments, the development of Assam and the Northeast was never on their agenda. He noted that leaders in those governments used to say, “Who even goes to Assam and the Northeast?” and questioned the need for modern airports, highways, and better railways in the region. The Prime Minister emphasized that this mindset led the opposition to neglect the entire region for decades.
Pointing out that the mistakes committed by the opposition over six to seven decades are being corrected one by one under his leadership, Shri Modi stated that whether opposition leaders visit the Northeast or not, he himself feels a sense of belonging among his own people whenever he comes to Assam and the region. He emphasized that for him, the development of Assam is not only a necessity but also a responsibility and an accountability. The Prime Minister highlighted that in the past eleven years, development projects worth lakhs of crores of rupees have been initiated for Assam and the Northeast. He noted that Assam is progressing further and creating new milestones, mentioning with satisfaction that Assam has become the number one state in the country to implement the Bharatiya Nyaya Sanhita. He added that Assam has also set a record by installing more than 50 lakh smart prepaid meters. He contrasted this with the previous dispensation era, when obtaining a government job without bribes or recommendations was impossible, and underlined that today thousands of youth are getting jobs without such practices. Shri Modi further highlighted that under their government, Assam’s culture is being promoted on every platform. He recalled the historic event of 13 April 2023, when more than 11,000 artists performed the Bihu dance together at the Guwahati stadium, an achievement that was recorded in the Guinness World Records. He remarked that by creating such new records, Assam is moving forward rapidly.
Underlining that with this new terminal building, the capacity of Guwahati and Assam will increase significantly, enabling more than 1.25 crore passengers to travel annually, Shri Modi highlighted that this will also allow a large number of tourists to visit Assam and make it easier for devotees to have darshan of Maa Kamakhya. He stated that stepping into this new airport terminal clearly reflects the true meaning of the mantra of development along with heritage. The Prime Minister emphasized that the airport has been designed keeping in mind Assam’s nature and culture, with greenery inside and arrangements resembling an indoor forest. He noted that the design is connected to nature all around so that every passenger feels peace and comfort. He further highlighted the special use of bamboo in the construction, underscoring that bamboo is an integral part of life in Assam, symbolizing both strength and beauty. Shri Modi also recalled that their government in a landmark move in 2017, amended the Indian Forest Act, 1927, to legally reclassify bamboo grown in non-forest areas as a "grass" instead of a "tree". This move, he said, has led to the creation of a wonderful structure in the form of a new Terminal today.
Underscoring the development of infrastructure carries a very significant message, the Prime Minister highlighted that it boosts industries, gives investors confidence in connectivity, and opens pathways for local products to reach global markets. He emphasized that the greatest assurance is given to the youth, for whom new opportunities are created. “Today, Assam is seen advancing on this very flight of limitless possibilities”, stated the Prime Minister.
Shri Modi remarked that today the world’s perspective towards India has changed, and India’s role has also transformed. He highlighted that India is now on the path to becoming the world’s third-largest economy. He questioned how this was achieved within just 11 years and emphasized that the development of modern infrastructure has played a major role. The Prime Minister stated that India is preparing for 2047, focusing on infrastructure to fulfill the resolve of a developed nation. He underlined that the most important aspect of this grand development campaign is the participation of every state and every region. He noted that the government is prioritizing the underprivileged, ensuring that every state progresses together and contributes to the mission of a developed India. He expressed happiness that Assam and the Northeast are leading this mission. Shri Modi highlighted that through the Act East Policy, the Northeast has been given priority, and today Assam is emerging as India’s Eastern Gateway. He remarked that Assam is playing the role of a bridge connecting India with ASEAN countries. He affirmed that this beginning will go much further, and Assam will become an engine of developed India in many sectors.
“Assam and the entire Northeast are becoming the new gateway of India’s development,” emphasised Shri Modi, highlighting that the vision of multi-modal connectivity has transformed both the condition and direction of this region. He stated that the pace of building new bridges in Assam, the speed of installing new mobile towers, and the momentum of every development project are turning dreams into reality. He emphasized that the bridges built over the Brahmaputra have given Assam new strength and confidence in connectivity. The Prime Minister pointed out that in the six to seven decades after independence, only three major bridges were built here, but in the last decade four new mega bridges have been completed, along with several historic projects taking shape. He noted that the longest bridges such as Bogibeel and Dhola-Sadiya have made Assam strategically stronger. He underlined that railway connectivity has also undergone a revolutionary change, with the Bogibeel Bridge reducing the distance between Upper Assam and the rest of the country. He remarked that the Vande Bharat Express running from Guwahati to New Jalpaiguri has reduced travel time. Shri Modi further highlighted that Assam is also benefiting from the development of waterways, with cargo traffic increasing by 140 percent, proving that the Brahmaputra is not just a river but a flow of economic power. He stated that the first ship repair facility is being developed at Pandu, and the enthusiasm around the Ganga Vilas Cruise from Varanasi to Dibrugarh has placed the Northeast firmly on the global cruise tourism map.
Criticizing the previous governments for keeping Assam and the Northeast away from development, Shri Modi said the nation had to pay a heavy price in terms of security, unity, and integrity. He highlighted that under opposition rule, violence thrived for decades, whereas in the last 10–11 years efforts are being made to end it. He stated that where once violence and bloodshed prevailed in the Northeast, today digital connectivity through 4G and 5G technology is reaching these areas. The Prime Minister emphasized that districts once considered violence-affected are now developing as aspirational districts, and in the coming times these very regions will become industrial corridors. He underlined that a new confidence has arisen regarding the Northeast, and stressed the need to strengthen it further.
The Prime Minister remarked that success in the development of Assam and the Northeast is also being achieved because the government is safeguarding the identity and culture of the region. He highlighted that the opposition by conspiring to erase this identity, and this conspiracy was not limited to just a few years. He stated that the roots of this wrongdoing go back to the pre-independence era, when the Muslim League and the British government were preparing the ground for India’s partition, and at that time there was also a plan to make Assam a part of undivided Bengal, that is, East Pakistan. Shri Modi noted that Congress was going to be part of this conspiracy, but Shri Bardoloi ji stood against his own party, opposed this plot to destroy Assam’s identity, and saved Assam from being separated from the country. He emphasized that their party rises above party lines to honor every patriot, and under the leadership of Shri Atal Bihari Vajpayee ji, when their government came to power, Bardoloi ji was conferred the Bharat Ratna.
The Prime Minister remarked that while Shri Bardoloi ji had saved Assam before independence, the first ruling dispensation in the post- independence era once again began anti-Assam and anti-national activities thereafter. He highlighted that they conspired to expand their vote bank through religious appeasement, giving free rein to infiltrators in Bengal and Assam. He stated that the region’s demography was altered, and these infiltrators encroached upon forests and lands. The Prime Minister emphasized that as a result, the security and identity of the entire state of Assam were put at risk.
Shri Modi remarked that the government under Shri Himanta Biswa Sarma is working diligently to free Assam’s resources from illegal and anti-national encroachments. He highlighted that efforts are being made at every level to ensure Assam’s resources benefit the people of Assam. He stated that the Union government has also taken strict measures to stop infiltration, with identification processes underway to remove illegal infiltrators.
The Prime Minister emphasized that the Opposition and their alliance have openly adopted anti-national agendas, even as the Supreme Court has spoken about removing infiltrators. He noted that these parties are issuing statements in defense of infiltrators, and their lawyers are pleading in court to settle them. He remarked that when the Election Commission is conducting the SIR process to ensure fair elections, these groups are opposing it. The Prime Minister underlined that such people will not protect the interests of Assamese brothers and sisters, and will allow others to occupy their land and forests. He warned that their anti-national mindset could recreate the violence and unrest of earlier times. He stressed that it is therefore essential to remain vigilant, for the people of Assam to stay united, and to continue defeating the Opposition's conspiracies to prevent Assam’s development from being derailed.
“Today the world is looking towards India with hope, and the new sunrise of India’s future is to begin from the Northeast’, affirmed Shri Modi. He highlighted that for this, collective efforts are required to work towards shared dreams, with Assam’s development kept at the forefront. He expressed confidence that these joint endeavors will take Assam to new heights and fulfill the vision of a developed India. Concluding his remarks, the Prime Minister once again extended congratulations on the inauguration of the new terminal.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Ministers, Shri Sarbananda Sonowal, Shri K Rammohan Naidu, Shri Murlidhar Mohol, Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
The newly completed Integrated New Terminal Building Of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati, spread over nearly 1.4 lakh square metres, is designed to handle up to 1.3 crore passengers annually, supported by major upgrades to the runway, airfield systems, aprons and taxiways.
India’s first nature-themed airport terminal, the airport’s design draws inspiration from Assam’s biodiversity and cultural heritage under the theme “Bamboo Orchids”. The terminal makes pioneering use of about 140 metric tonnes of locally sourced Northeast bamboo, complemented by Kaziranga-inspired green landscapes, japi motifs, the iconic rhino symbol and 57 orchid-inspired columns reflecting the Kopou flower. A unique “Sky Forest”, featuring nearly one lakh plants of indigenous species, offers arriving passengers an immersive, forest-like experience.
The terminal sets new benchmarks in passenger convenience and digital innovation. Features such as full-body scanners for fast, non-intrusive security screening, DigiYatra-enabled contactless travel, automated baggage handling, fast-track immigration and AI-driven airport operations ensure seamless, secure and efficient journeys.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ଗୌହାଟୀରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ଗୋପୀନାଥ ବାର୍ଦୋଲୋଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍‌ଡିଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 DEC 2025 5:50PM by PIB Bhubaneswar
- ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଆଜି, ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶର ନୂତନ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୦.୧୨.୨୨୫ : ଆସାମର ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଆର୍ଥିକ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୌହାଟୀରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ଗୋପୀନାଥ ବର୍ଦୋଲୋଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପର୍ବ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଗତିର ଆଲୋକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ, ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଥ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଛୁଇଁବା ଆରମ୍ଭ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଆସାମ ଭୂମି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ଆସକ୍ତି, ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରେମ ଏବଂ ସ୍ନେହ, ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ଆତ୍ମୀୟତା ତାଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରେ। ଯେ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଆସାମର ବିକାଶରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡା ହେଉଛି। ଭାରତରତ୍ନ ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ଧାଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ମହାଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀର କୂଳ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ, ଅନ୍ଧାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାଚୀର ଭାଙ୍ଗିଯିବ, ଏବଂ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଘଟିବ କାରଣ ଏହା ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରତିଜ୍ଞା।
ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ପଂକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଏକ ଗୀତ ନୁହେଁ ବରଂ ଆସାମକୁ ଭଲ ପାଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହାନ ଆତ୍ମାଙ୍କର ଏକ ଗମ୍ଭୀର ସଂକଳ୍ପ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେଉଛି। ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେପରି ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରର ମହାନ ସ୍ରୋତ କେବେ ବନ୍ଦ ହୁଏ ନାହିଁ, ସେହିପରି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଆସାମରେ ବିକାଶର ଧାରା ଅବିରତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକପ୍ରିୟ ଗୋପୀନାଥ ବର୍ଦୋଲୋଇ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ, ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ପାଇଁ ଆସାମବାସୀ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କୁ ଆସାମର ପ୍ରଥମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବର ଉତ୍ସ ଗୋପୀନାଥ ବର୍ଦୋଲୋଇଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ବର୍ଦୋଲୋଇ ଆସାମର ପରିଚୟ, ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ କେବେବି ସାଲିସ କରି ନାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିବ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସାମ ପାଇଁ ଗର୍ବର ଗଭୀର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
"ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର ସୁବିଧା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସୁଯୋଗର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଠିଆ ହୁଏ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଆସାମରେ ଚମତ୍କାର ରାଜପଥ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ଦେଖନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜେ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଯେ ଆସାମ ପାଇଁ ପ୍ରକୃତ ନ୍ୟାୟ ଶେଷରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ଏହାକୁ ଅତୀତ ସହିତ ତୁଳନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ କେବେବି ସେମାନଙ୍କ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ନଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ନେତାମାନେ କହୁଥିଲେ, "ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ କିଏ ଯାଏ?" ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର, ରାଜପଥ ତଥା ଉନ୍ନତ ରେଳପଥର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମାନସିକତା ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅବହେଳା କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା।
ଛଅରୁ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଉଛି । ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ନେତାମାନେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତ କରନ୍ତୁ କି ନକରନ୍ତୁ, ସେ ଯେତେବେଳେ ଆସାମ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆସନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସେ ନିଜେ ନିଜ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିଜର ଏକତା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ, ଆସାମର ବିକାଶ କେବଳ ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆସାମ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଦେଶର ଏକ ନମ୍ବର ରାଜ୍ୟ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆସାମ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ମାର୍ଟ ପ୍ରିପେଡ୍ ମିଟର ସ୍ଥାପନ କରି ଏକ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ସେ ଏହାକୁ ପୂର୍ବ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୁଗ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଲାଞ୍ଚ କିମ୍ବା ସୁପାରିଶ ବିନା ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇବା ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା, ଏବଂ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଏପରି ଅଭ୍ୟାସ ବିନା ଚାକିରି ପାଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଅଧୀନରେ, ଆସାମର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ୧୩ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ ମସିହାର ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ମନେ ପକାଇଲେ, ଯେତେବେଳେ ୧୧,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କଳାକାର ଗୌହାଟି ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏକତ୍ର ବିହୁ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡରେ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପରି ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରି ଆସାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ଏହି ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ସହିତ ଗୌହାଟି ଏବଂ ଆସାମର କ୍ଷମତା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ୧.୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆସାମ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ ଏବଂ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବା ସହଜ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲରେ ପାଦ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ବିକାଶର ମନ୍ତ୍ରର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଆସାମର ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଭିତରେ ସବୁଜିମା ଏବଂ ଏକ ଭିତର ଜଙ୍ଗଲ ପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଡିଜାଇନ୍ ଚାରିପାଖରେ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ଜଡିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଆରାମ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ। ସେ ନିର୍ମାଣରେ ବାଉଁଶର ବିଶେଷ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଆହୁରି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବାଉଁଶ ଆସାମର ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଉଭୟର ପ୍ରତୀକ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରାଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ୨୦୧୭ ମସିହାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଭାରତୀୟ ବନ ଆଇନ, ୧୯୨୭ ମସିହାରେ ସଂଶୋଧନ କରି ଅଣ-ଜଙ୍ଗଲ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଷ ହେଉଥିବା ବାଉଁଶକୁ "ଗଛ" ପରିବର୍ତ୍ତେ "ଘାସ" ଭାବରେ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ପୁନଃବର୍ଗୀକୃତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଆକାରରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଗଠନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଏହା ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପଥ ଖୋଲିଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଆଶ୍ୱାସନା ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। "ଆଜି, ଆସାମ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାର ଏହି ଉଡ଼ାଣରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଦେଖାଯାଉଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଭାରତର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ପଥରେ। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ମାତ୍ର ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା କିପରି ହାସଲ ହେଲା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛି, ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ମହାନ ବିକାଶ ଅଭିଯାନର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ଅଂଶଗ୍ରହଣ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏକତ୍ର ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମିଶନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏହି ମିଶନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ନେଇ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଆସାମ ଭାରତର ପୂର୍ବ ପ୍ରବେଶ ପଥ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ଏସିଆନ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭାରତକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ସେତୁର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆରମ୍ଭ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଆସାମ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଇଞ୍ଜିନ ହେବ।
"ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶର ନୂତନ ପ୍ରବେଶ ପଥ ହେଉଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ବହୁ-ମୋଡାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅବସ୍ଥା ଏବଂ ଦିଗକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମରେ ନୂତନ ସେତୁ ନିର୍ମାଣର ଗତି, ନୂତନ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନର ଗତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଗତି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଉପରେ ନିର୍ମିତ ସେତୁ ଆସାମକୁ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଛଅରୁ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ କେବଳ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଚାରୋଟି ନୂତନ ମେଗା ସେତୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି, ସହିତ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ରୂପ ନେଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବୋଗିବିଲ ଏବଂ ଧୋଲା-ସାଦିଆ ଭଳି ଦୀର୍ଘତମ ସେତୁ ଆସାମକୁ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ଅଧିକ ମଜବୁତ କରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ବୋଗିବିଲ ସେତୁ ଉପର ଆସାମ ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗୌହାଟୀରୁ ନୂତନ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆସାମ ଜଳପଥର ବିକାଶରୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପାଉଛି, ମାଲ ପରିବହନ ୧୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଯେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର କେବଳ ଏକ ନଦୀ ନୁହେଁ ବରଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରବାହ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାଣ୍ଡୁରେ ପ୍ରଥମ ଜାହାଜ ମରାମତି ସୁବିଧା ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଏବଂ ବାରାଣସୀରୁ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଙ୍ଗା ବିଳାସ କ୍ରୁଜ୍ ଚାରିପାଖରେ ଉତ୍ସାହ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ବିଶ୍ୱ କ୍ରୁଜ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି।
ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ବିକାଶରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୁରକ୍ଷା, ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଶକୁ ଏକ ଭାରୀ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡିଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଶାସନରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ହିଂସା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବ-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଥରେ ହିଂସା ଏବଂ ରକ୍ତପାତ ବ୍ୟାପିଥିଲା, ଆଜି ୪ଜି ଏବଂ ୫ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ହିଂସା ପ୍ରଭାବିତ ବୋଲି ବିବେଚିତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଶିଳ୍ପ କରିଡରରେ ପରିଣତ ହେବ। ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ବୋଲି ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଉଛି କାରଣ ସରକାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପରିଚୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖୁଛନ୍ତି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଏହି ପରିଚୟକୁ ଲିଭାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରି ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କେବଳ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭୁଲର ମୂଳ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବ ଯୁଗରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁସଲିମ ଲିଗ୍ ଏବଂ ବ୍ରିଟିଶ ସରକାର ଭାରତର ବିଭାଜନ ପାଇଁ ଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିଲେ, ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଆସାମକୁ ଅବିଭକ୍ତ ବଙ୍ଗଳା, ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ବ ପାକିସ୍ତାନର ଏକ ଅଂଶ କରିବାର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କଂଗ୍ରେସ ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଶ୍ରୀ ବର୍ଦୋଲୋଇ ଜୀ ନିଜ ଦଳର ବିରୋଧରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ, ଆସାମର ପରିଚୟ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆସାମକୁ ଦେଶରୁ ପୃଥକ ହେବାରୁ ରକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଦଳୀୟ ସୀମାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠିଥାଏ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲା, ବର୍ଦୋଲୋଇ ଜୀଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ବର୍ଦୋଲୋଇ ଜୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଆସାମକୁ ରକ୍ଷା କରିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯୁଗରେ ପ୍ରଥମ ଶାସକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୁଣି ଥରେ ଆସାମ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଦେଶ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଧାର୍ମିକ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରିଥିଲେ, ବଙ୍ଗ ଏବଂ ଆସାମରେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନେ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜମି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସମଗ୍ର ଆସାମ ରାଜ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପରିଚୟ ବିପଦରେ ପଡ଼ିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଆସାମ ସମ୍ପଦକୁ ବେଆଇନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ବିରୋଧୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ସମ୍ପଦଗୁଡ଼ିକ ଆସାମବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ନେଇଛନ୍ତି, ବେଆଇନ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମେଣ୍ଟ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ଦେଶ ବିରୋଧୀ ଏଜେଣ୍ଡା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଏପରିକି ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ହଟାଇବା ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ବିବୃତ୍ତି ଜାରି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଓକିଲମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ କୋର୍ଟରେ ନିବେଦନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନ ନିରପେକ୍ଷ ନିର୍ବାଚନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏସଆଇଆର ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଲୋକମାନେ ଆସାମୀୟ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜମି ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ଦଖଲ କରିବାକୁ ଦେବେ। ସେ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଦେଶ ବିରୋଧୀ ମାନସିକତା ପୂର୍ବ ସମୟର ହିଂସା ଏବଂ ଅଶାନ୍ତିକୁ ପୁନର୍ବାର ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ତେଣୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମବାସୀ ଏକତାରେ ରହିବା ଏବଂ ଆସାମର ବିକାଶକୁ ପଥଚ୍ୟୁତ ହେବାରୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସତର୍କ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ।
"ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଆଶାର ସହିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଚାହିଁ ରହିଛି, ଏବଂ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ନୂତନ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଆସାମର ବିକାଶକୁ ପ୍ରମୁଖ ରଖି ସହଭାଗୀ ସ୍ୱପ୍ନ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଆସାମକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ପୁଣିଥରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଆସାମ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ, ଶ୍ରୀ କେ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ, ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ, ଶ୍ରୀ ପବିତ୍ର ମାର୍ଗେରିଟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଗୌହାଟୀର ଲୋକପ୍ରିୟା ଗୋପୀନାଥ ବାର୍ଦୋଲୋଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଭାବରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ସମନ୍ୱିତ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା, ପ୍ରାୟ ୧.୪ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ ମିଟରରେ ବିସ୍ତାରିତ, ବାର୍ଷିକ ୧.୩ କୋଟି ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ରନୱେ, ଏୟାରଫିଲ୍ଡ ସିଷ୍ଟମ, ଆପ୍ରନ ଏବଂ ଟ୍ୟାକ୍ସିୱେରେ ପ୍ରମୁଖ ଉନ୍ନତି ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ।
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପ୍ରକୃତି-ଥିମ୍ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ, ବିମାନବନ୍ଦରର ଡିଜାଇନ୍ "ବାଉଁଶ ଅର୍କିଡ୍" ଥିମ୍ ଅଧୀନରେ ଆସାମର ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟରୁ ପ୍ରେରଣା ଆଣେ। ଏହି ଟର୍ମିନାଲ ପ୍ରାୟ ୧୪୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବାଉଁଶର ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟବହାର କରେ, ଯାହା କାଜିରଙ୍ଗା-ପ୍ରେରିତ ସବୁଜ ଭୂଦୃଶ୍ୟ, ଜାପି ମୋଟିଫ୍, ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଗଣ୍ଡା ପ୍ରତୀକ ଏବଂ କୋପୋଉ ଫୁଲକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ୫୭ ଅର୍କିଡ୍-ପ୍ରେରିତ ସ୍ତମ୍ଭ ଦ୍ୱାରା ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ପ୍ରଜାତିର ଗଛଲତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ଅନନ୍ୟ "ସ୍କାଏ ଫରେଷ୍ଟ", ଆସୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ନିମଜ୍ଜିତ, ଜଙ୍ଗଲ ପରି ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଟର୍ମିନାଲ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ନବସୃଜନରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରେ। ଦ୍ରୁତ, ଅଣ-ଅନୁପସ୍ଥିତ ସୁରକ୍ଷା ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ-ବଡି ସ୍କାନର, ଡିଜିଯାତ୍ରା-ସକ୍ଷମ କଣ୍ଟାକ୍ଟଲେସ୍ ଯାତ୍ରା, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ବ୍ୟାଗେଜ ପରିଚାଳନା, ଦ୍ରୁତ-ଟ୍ରାକ୍ ଇମିଗ୍ରେସନ ଏବଂ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ବିମାନବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସୁଗମ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।