Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates New Terminal Building of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati, Assam
Modern airports and advanced connectivity infrastructure serve as gateways to new possibilities and new opportunities for any state: PM
Today, Assam and the entire North East are emerging as the new gateway to India's development: PM
The North East will lead India's future growth: PM
20 DEC 2025 5:50PM by PIB Delhi
Marking a transformative milestone in Assam’s connectivity, economic expansion and global engagement, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the New Terminal Building of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi said that today marks the festival of development and progress of Assam and the North East. He highlighted that when the light of progress reaches people, every path in life begins to touch new heights. The Prime Minister further remarked that his deep attachment to the land of Assam, the love and affection of its people, and especially the warmth and belongingness of the mothers and sisters of Assam and the Northeast continuously inspire him and strengthen the collective resolve for the development of the region. He highlighted that today once again a new chapter is being added in Assam’s development. Referring to Bharat Ratna Bhupen Hazarika’s lines, Shri Modi emphasized that this means the banks of the mighty Brahmaputra river will shine, every wall of darkness will be broken, and this will certainly happen as it is the nation’s resolve and solemn pledge.
Highlighting that Bhupen Hazarika’s lines were not merely a song but a solemn resolve of every great soul who loved Assam, and today this resolve is being fulfilled, Shri Modi remarked that just as the mighty currents of the Brahmaputra never stop, similarly under their governments at the Union and State, the stream of development in Assam continues uninterrupted. He stated that the inauguration of the new terminal at the Lokapriya Gopinath Bardoloi Airport stands as proof of this commitment, and extended congratulations to the people of Assam and the nation for this new terminal building.
The Prime Minister further remarked that a short while ago he had the privilege of unveiling the statue of Gopinath Bardoloi, Assam’s first Chief Minister and a source of pride for the state. He emphasized that Shri Bardoloi never compromised on Assam’s identity, future, and interests, and his statue will continue to inspire future generations, instilling in them a deep sense of pride for Assam.
“Modern airport facilities and advanced connectivity infrastructure serve as gateways to new possibilities and opportunities for any state, and stand as pillars of growing confidence and trust among the people”, exclaimed the Prime Minister. He remarked that when people witness the construction of magnificent highways and airports in Assam, they themselves acknowledge that true justice for Assam has finally begun. He contrasted this with the past, stating that for the previous governments, the development of Assam and the Northeast was never on their agenda. He noted that leaders in those governments used to say, “Who even goes to Assam and the Northeast?” and questioned the need for modern airports, highways, and better railways in the region. The Prime Minister emphasized that this mindset led the opposition to neglect the entire region for decades.
Pointing out that the mistakes committed by the opposition over six to seven decades are being corrected one by one under his leadership, Shri Modi stated that whether opposition leaders visit the Northeast or not, he himself feels a sense of belonging among his own people whenever he comes to Assam and the region. He emphasized that for him, the development of Assam is not only a necessity but also a responsibility and an accountability. The Prime Minister highlighted that in the past eleven years, development projects worth lakhs of crores of rupees have been initiated for Assam and the Northeast. He noted that Assam is progressing further and creating new milestones, mentioning with satisfaction that Assam has become the number one state in the country to implement the Bharatiya Nyaya Sanhita. He added that Assam has also set a record by installing more than 50 lakh smart prepaid meters. He contrasted this with the previous dispensation era, when obtaining a government job without bribes or recommendations was impossible, and underlined that today thousands of youth are getting jobs without such practices. Shri Modi further highlighted that under their government, Assam’s culture is being promoted on every platform. He recalled the historic event of 13 April 2023, when more than 11,000 artists performed the Bihu dance together at the Guwahati stadium, an achievement that was recorded in the Guinness World Records. He remarked that by creating such new records, Assam is moving forward rapidly.
Underlining that with this new terminal building, the capacity of Guwahati and Assam will increase significantly, enabling more than 1.25 crore passengers to travel annually, Shri Modi highlighted that this will also allow a large number of tourists to visit Assam and make it easier for devotees to have darshan of Maa Kamakhya. He stated that stepping into this new airport terminal clearly reflects the true meaning of the mantra of development along with heritage. The Prime Minister emphasized that the airport has been designed keeping in mind Assam’s nature and culture, with greenery inside and arrangements resembling an indoor forest. He noted that the design is connected to nature all around so that every passenger feels peace and comfort. He further highlighted the special use of bamboo in the construction, underscoring that bamboo is an integral part of life in Assam, symbolizing both strength and beauty. Shri Modi also recalled that their government in a landmark move in 2017, amended the Indian Forest Act, 1927, to legally reclassify bamboo grown in non-forest areas as a "grass" instead of a "tree". This move, he said, has led to the creation of a wonderful structure in the form of a new Terminal today.
Underscoring the development of infrastructure carries a very significant message, the Prime Minister highlighted that it boosts industries, gives investors confidence in connectivity, and opens pathways for local products to reach global markets. He emphasized that the greatest assurance is given to the youth, for whom new opportunities are created. “Today, Assam is seen advancing on this very flight of limitless possibilities”, stated the Prime Minister.
Shri Modi remarked that today the world’s perspective towards India has changed, and India’s role has also transformed. He highlighted that India is now on the path to becoming the world’s third-largest economy. He questioned how this was achieved within just 11 years and emphasized that the development of modern infrastructure has played a major role. The Prime Minister stated that India is preparing for 2047, focusing on infrastructure to fulfill the resolve of a developed nation. He underlined that the most important aspect of this grand development campaign is the participation of every state and every region. He noted that the government is prioritizing the underprivileged, ensuring that every state progresses together and contributes to the mission of a developed India. He expressed happiness that Assam and the Northeast are leading this mission. Shri Modi highlighted that through the Act East Policy, the Northeast has been given priority, and today Assam is emerging as India’s Eastern Gateway. He remarked that Assam is playing the role of a bridge connecting India with ASEAN countries. He affirmed that this beginning will go much further, and Assam will become an engine of developed India in many sectors.
“Assam and the entire Northeast are becoming the new gateway of India’s development,” emphasised Shri Modi, highlighting that the vision of multi-modal connectivity has transformed both the condition and direction of this region. He stated that the pace of building new bridges in Assam, the speed of installing new mobile towers, and the momentum of every development project are turning dreams into reality. He emphasized that the bridges built over the Brahmaputra have given Assam new strength and confidence in connectivity. The Prime Minister pointed out that in the six to seven decades after independence, only three major bridges were built here, but in the last decade four new mega bridges have been completed, along with several historic projects taking shape. He noted that the longest bridges such as Bogibeel and Dhola-Sadiya have made Assam strategically stronger. He underlined that railway connectivity has also undergone a revolutionary change, with the Bogibeel Bridge reducing the distance between Upper Assam and the rest of the country. He remarked that the Vande Bharat Express running from Guwahati to New Jalpaiguri has reduced travel time. Shri Modi further highlighted that Assam is also benefiting from the development of waterways, with cargo traffic increasing by 140 percent, proving that the Brahmaputra is not just a river but a flow of economic power. He stated that the first ship repair facility is being developed at Pandu, and the enthusiasm around the Ganga Vilas Cruise from Varanasi to Dibrugarh has placed the Northeast firmly on the global cruise tourism map.
Criticizing the previous governments for keeping Assam and the Northeast away from development, Shri Modi said the nation had to pay a heavy price in terms of security, unity, and integrity. He highlighted that under opposition rule, violence thrived for decades, whereas in the last 10–11 years efforts are being made to end it. He stated that where once violence and bloodshed prevailed in the Northeast, today digital connectivity through 4G and 5G technology is reaching these areas. The Prime Minister emphasized that districts once considered violence-affected are now developing as aspirational districts, and in the coming times these very regions will become industrial corridors. He underlined that a new confidence has arisen regarding the Northeast, and stressed the need to strengthen it further.
The Prime Minister remarked that success in the development of Assam and the Northeast is also being achieved because the government is safeguarding the identity and culture of the region. He highlighted that the opposition by conspiring to erase this identity, and this conspiracy was not limited to just a few years. He stated that the roots of this wrongdoing go back to the pre-independence era, when the Muslim League and the British government were preparing the ground for India’s partition, and at that time there was also a plan to make Assam a part of undivided Bengal, that is, East Pakistan. Shri Modi noted that Congress was going to be part of this conspiracy, but Shri Bardoloi ji stood against his own party, opposed this plot to destroy Assam’s identity, and saved Assam from being separated from the country. He emphasized that their party rises above party lines to honor every patriot, and under the leadership of Shri Atal Bihari Vajpayee ji, when their government came to power, Bardoloi ji was conferred the Bharat Ratna.
The Prime Minister remarked that while Shri Bardoloi ji had saved Assam before independence, the first ruling dispensation in the post- independence era once again began anti-Assam and anti-national activities thereafter. He highlighted that they conspired to expand their vote bank through religious appeasement, giving free rein to infiltrators in Bengal and Assam. He stated that the region’s demography was altered, and these infiltrators encroached upon forests and lands. The Prime Minister emphasized that as a result, the security and identity of the entire state of Assam were put at risk.
Shri Modi remarked that the government under Shri Himanta Biswa Sarma is working diligently to free Assam’s resources from illegal and anti-national encroachments. He highlighted that efforts are being made at every level to ensure Assam’s resources benefit the people of Assam. He stated that the Union government has also taken strict measures to stop infiltration, with identification processes underway to remove illegal infiltrators.
The Prime Minister emphasized that the Opposition and their alliance have openly adopted anti-national agendas, even as the Supreme Court has spoken about removing infiltrators. He noted that these parties are issuing statements in defense of infiltrators, and their lawyers are pleading in court to settle them. He remarked that when the Election Commission is conducting the SIR process to ensure fair elections, these groups are opposing it. The Prime Minister underlined that such people will not protect the interests of Assamese brothers and sisters, and will allow others to occupy their land and forests. He warned that their anti-national mindset could recreate the violence and unrest of earlier times. He stressed that it is therefore essential to remain vigilant, for the people of Assam to stay united, and to continue defeating the Opposition's conspiracies to prevent Assam’s development from being derailed.
“Today the world is looking towards India with hope, and the new sunrise of India’s future is to begin from the Northeast’, affirmed Shri Modi. He highlighted that for this, collective efforts are required to work towards shared dreams, with Assam’s development kept at the forefront. He expressed confidence that these joint endeavors will take Assam to new heights and fulfill the vision of a developed India. Concluding his remarks, the Prime Minister once again extended congratulations on the inauguration of the new terminal.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Ministers, Shri Sarbananda Sonowal, Shri K Rammohan Naidu, Shri Murlidhar Mohol, Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
The newly completed Integrated New Terminal Building Of Lokapriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati, spread over nearly 1.4 lakh square metres, is designed to handle up to 1.3 crore passengers annually, supported by major upgrades to the runway, airfield systems, aprons and taxiways.
India’s first nature-themed airport terminal, the airport’s design draws inspiration from Assam’s biodiversity and cultural heritage under the theme “Bamboo Orchids”. The terminal makes pioneering use of about 140 metric tonnes of locally sourced Northeast bamboo, complemented by Kaziranga-inspired green landscapes, japi motifs, the iconic rhino symbol and 57 orchid-inspired columns reflecting the Kopou flower. A unique “Sky Forest”, featuring nearly one lakh plants of indigenous species, offers arriving passengers an immersive, forest-like experience.
The terminal sets new benchmarks in passenger convenience and digital innovation. Features such as full-body scanners for fast, non-intrusive security screening, DigiYatra-enabled contactless travel, automated baggage handling, fast-track immigration and AI-driven airport operations ensure seamless, secure and efficient journeys.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী গুৱাহাতিদা লোকপ্রিয়া গোপিনাথ বরদোলোই ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাখ্রে
মতমগা চুনবা এয়রপোর্তশিং অমসুং এদভান্স কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচরনা রাজ্য অমা হেক্তগীদমক অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং লাক্নবা থোং ওইরি: পি.এম.
ঙসি, অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক পুম্বনা ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎকী অনৌবা থোং ওইরক্লি: পি.এম.
অৱাং নোংপোক্না ভারতকী তুংলমচৎকী চাউখৎপদা লমজিংগনি: পি.এম.
20 DEC 2025 5:50PM by PIB Imphal
অসামগী কন্নেক্তিবিতী, ইকোনোমিক এক্সপান্সন অমসুং গ্লোবেল এঙ্গেজমেন্তদা অহোংবা পুরকপা মাইলস্তোন অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুৱাহাতিদা লোকপ্রিয়া গোপিনাথ বরদোলোই ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিলদিং শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং খুমাং চাউশিনবগী কুম্মৈনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি চাউখৎপগী মঙালনা মীওইবদা য়ৌরকপা মতমদা, পুন্সিগী লম্বী খুদিংমক অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরকই। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি অসামগী লমদমগা মহাক্কী নক্নবা মরী, মসিগী মীয়ামগী নুংশিবা অমসুং মীনুংশি, অমসুং মরু ওইনা অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী মমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী নুংশিবা অমসুং মরী লৈনবগী ৱাখল্লোন অসিনা মহাকপু লেপ্পা লৈতনা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অপুনবা ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি অসামগী চাউখৎ-থৌরাংদা অনৌবা পন্দুপ অমা হাপচিল্লে। ভারত রত্ন ভুপেন হাজরিকাগা মরী লৈনবা ৱাহৈশিং পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিগী ৱাহন্থোক্তি শক্তি লৈরবা ব্রহ্মপুত্রা তুরেলগী তোর্বান্না মঙাল ফংগনি, অমম্বা ফক্লাং খুদিংমক কায়থরগনি, অমসুং মসি তশেংনা থোক্লগনি মরমদি মসি লৈবাক অসিগী ৱারেপ অমসুং শেংলবা ৱাশক অমনি।
ভুপেন হাজারিকাগী ৱাহৈশিং অসি ঈশৈ খক্তমক নত্তে, মসি অসামবু নুংশিজবা অচৌবা মীওই খুদিংমক্কী অচেৎপা ৱারেপ অমনি অমসুং ঙসিদি ৱারেপ অসি মপুং ফানা পাংথোক্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ব্রহ্মপুত্রাগী শিংথানীংঙাই ওইরবা ঈচেল অসি কৈদৌঙৈদসু লেপখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি লোকপ্রিয়া গোপিনাথ বরদোলোই এয়রপোর্ত্তা অনৌবা তর্মিনেল শঙ্গাবা অসি মসিগী অচেৎপা ফিরেপ অসিগী খুদম অমনি। অনৌবা তর্মিনেল বিলদিং অসিগীদমক্তা অসামগী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মতম খরগী মমাংদা মহাক্না অসামগী অহানবা মুখ্য মন্ত্রী অমসুং রাজ্য অসিগী চাউথোকচবগী মরম অমা ওইরিবা গোপিনাথ বরদোলোইগী মীতম অমা মাইখুম হাংদোকপগী খুদোংচাবা ফংখি। শ্রী বরদোলোইনা অসামগী শক্তম, তুংলমচৎ অমসুং কান্নবশিংগীদমক কৈদৌঙৈদসু কমপ্রোমাইজ তৌখিদে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্কী মীতম অসিনা তুংলমচৎকী মীরোলশিংদা অসামগীদমক চাউথোকচবগী ইথিল পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মোদর্ন এয়রপোর্ত ফেসিলিতীশিং অমসুং এদভান্স কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচরনা রাজ্য খুদিংমক্কী অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগী থোঙ ওইরি, অমসুং মীয়ামগী মরক্তা কনফিদেন্স অমসুং থাজবা হেনগৎলকপগী য়ুম্বী ওইরি।" মহাক্না হায়খি মদুদি অসামদা অচৌবা হায়ৱে অমসুং এয়রপোর্ত শাবগী থবকশিং মীয়াম্না উরকপা মতমদা, অসামগীদমক অচুম্বা ৱায়েল হৌরে হায়না মখোয় মশানা খঙবা ঙমগনি। মমাংগী সরকারশিংগীদমক্তদি, অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎপা অসি মখোয়গী এজেন্দাদা লৈখিদে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারশিং অদুগী লুচিংবশিংনা হায়নরম্মি, "অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমদা কনানা চৎকদগে?" অমসুং লমদম অসিদা মোদর্ন এয়রপোর্তশিং, হায়ৱেশিং, অমসুং হেন্না ফবা রেলৱেজশিং মথৌ তাবগী মতাংদা ৱাহং হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ৱাখল্লোন অসিনা ওপোজিসনবু চহি তরাগী খুজিং কয়া লমদম পুম্বা অসিদা মীৎয়েং চংবিদনা লাকখি।
চহী তরাগী খুজিং তরুক্তা ওপোজিসনশিংনা তৌখিবা অশোয়বা অদু মহাক্কী লুচিং মখাদা অমমম চুমথোক্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী লুচিংবশিংনা অৱাং নোংপোক লমদমদা চৎলুবা নৎত্রগা চৎতবা তারবসু, মহাক মশামক্না অসাম অমসুং লমদম অসিদা লাকপা খুদিংদা মহাক্কী মীয়ামগা লোয়নবগী ৱাখল্লোন অমা ফাওই। অসামগী চাউখৎ-থৌরাং অসি তঙাইফদবা অমা ওইবতা নত্তনা মহাক্কীদমক্তদি থৌদাং অমসুং পাউখুম পীবগী থৌদাং অমসু ওইরি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। হৌখিবা চহি 11 অসিদা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগীদমক লুপা করোর লাখ কয়াগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং পায়খৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অসামনা হেন্না খুমাং চাউশিল্লক্লি অমসুং অনৌবা মাইলস্তোনশিং শেমগৎলি হায়না মহাক্না পনখি। অসামনা ভারতিয়া ন্যায় সনহিতা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা লৈবাক অসিগী নম্বর ৱান স্তেৎ ওইরকপদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। অসামদা স্মার্ত প্রিপেদ মিতর লাখ 50 হেন্না ইনস্তোল তৌদুনা রেকোর্দ অমা শেমখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না মসি মমাংগী দিসপেন্সন ইরাগা চাংদমনখি, মতম অদুদা ব্রাইব নৎত্রগা রিকমেন্দেসন য়াওদনা সরকারগী থবক অমা ফংবা ঙম্লমদে, অমসুং ঙসিদি নহা লিশিং কয়া অসি অসিগুম্বা থৌওংশিং য়াওদনা থবক ফংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মখোয়গী সরকারগী মখাদা, অসামগী কলচর অসি প্লেৎফোর্ম খুদিংমক্তা প্রমোৎ তৌরি। মহাক্না 2023গী এপ্রিল 13গী পুৱারী ওইরবা থৌদোক অদু নীংশিংখি, মতম অদুদা আর্টিস্ত 11,000 হেনবনা গুৱাহাতি স্তেদিয়মদা পুন্না বিহু জগোয় শাখি। মসি গিনিস ৱার্ল্দ রেকোর্দসতা রেকোর্দ তৌখি। অসিগুম্বা অনৌবা রেকোর্দশিং শেমদুনা অসামনা খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসিগা লোয়ননা গুৱাহাতি অমসুং অসামগী কেপাসিতী অসি য়াম্না হেনগৎলগনি, মসিনা চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর করোর 1.25 হেন্না চৎপা ঙম্লগনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা অসামদা তুরিস্ত মশিং য়াম্না লাকপা ঙম্লগনি অমসুং ভক্তশিংনা মা কামাখ্যাগী দর্শন ফংবদা লাইথোক্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল অসিদা চঙশিনবা অসিনা হেরিতেজকা লোয়ননা দিবেলপমেন্তকী মন্ত্রগী অশেংবা ৱাহন্থোক অদু ময়েক শেংনা উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি এয়রপোর্ত অসি অসামগী মওং-মতৌ অমসুং চৎনবীগা চুনবা মওংদা দিজাইন তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা গ্রীনরী লৈরি অমসুং ইনদোর ফোরেস্তকা মান্ননা শেম-শারি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিজাইন অসি অকোইবদা লৈরিবা মহৌশাগী ফিভমগা মরী লৈনৈ মরম অদুনা পেসেঞ্জর খুদিংমক্না শান্তি অমসুং কমফোর্ৎ ফাওই। মহাক্না মখা তারদুনা কন্সত্রক্সনদা ৱাগী অখন্নবা শীজিন্নবগী মতাংদা পনখি। ৱা অসি অসামগী পুন্সিগী শরুক অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিনা মপাঙ্গল অমসুং ফজবগী খুদম্নি। শ্রী মোদীনা নৌনা নিংশিংখি মদুদি 2017তা মহাক্কী সরকারনা মরুওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎতুনা, ইন্দিয়ন ফোরেস্ত এক্ত, 1927বু শেমদোকখি। মসিনা মরম ওইদুনা উমং নত্তবা মফমশিংদা থারিবা পাম্বীশিংবু "নাপী" অমা ওইনা লৌবগী মহুত্তা "উ পাম্বী" অমা ওইনা লৌখি। মহাক্না হায়খি, খোঙথাং অসিনা ঙসি অনৌবা তর্মিনেলগী মওংদা অঙকপা স্ত্রকচর অমা শেমগৎলক্লি।
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউখৎপা অসিনা য়াম্না মরু ওইবা পাউজেল অমা পীরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা ইন্দস্ত্রীশিংবু হেনগৎহল্লি, কন্নেক্তিবিতীদা ইনভেস্তরশিংদা থাজবা পীরি অমসুং লোকেল প্রদক্তশিংনা মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌনবা লম্বী হাংহল্লি। মহাক্না মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি অনৌবা খুদোংচাবশিং শেম্লিবা নহারোলশিংদা খ্বাইদগী চাউবা থাজবা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিদি অসাম অসি ঙমখৈ লৈতবা ওইথোকপা য়াবশিংগী ফ্লাইৎ অসিদা খুমাং চাউশিল্লি।"
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি ভারতকী মায়কৈদা মালেমগী মীৎয়েং হোংখ্রে অমসুং ভারতকী থৌদাংসু হোংখ্রে। ভারতনা হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইবগী লম্বীদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। চহি 11 খক্তগী মনুংদা মসি করম্না ফংখিবগে হায়না মহাক্না ৱাহং হংখি অমসুং মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা 2047কীদমক শেম-শারি, চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং থম্লি। চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা খোংজং অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা মওংদি রাজ্য খুদিংমক্কী অমসুং মফম খুদিংমক্কী শরুক য়াবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা শোত্থরবা মীওইশিংবু মরুওইনা লৌরি। রাজ্য খুদিংমক্না পুন্না চাউখৎপা ঙমহন্নবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী মিসনদা মতেং পাংনবা মহাক্না থাজবা পীখি। অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদম্না মিসন অসিগী লুচিংবা ওইরিবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি এক্ত ইস্ত পোলিসীগী খুত্থাংদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি অমসুং ঙসি আসাম অসি ভারতকী নোংপোক থংবা থোঙনাং অমা ওইনা থোরক্লি। অসামনা ভারতপু আসিয়ান লৈবাকশিংগা শম্নহল্লিবা থোং অমগী থৌদাং লৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী অহৌবা অসি মখা চত্থখিগনি অমসুং অসাম অসি সেক্তর কয়াদা চাউখৎলবা ভারতকী ইঞ্জিন অমা ওইরক্লগনি।
“অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক পুম্নমক ভারতকী চাউখৎপগী অনৌবা থোং ওইরক্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতীগী ভিজন অসিনা লমদম অসিগী ফিভম অমসুং মায়কৈ অনিমক হোংদোক্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অসামদা অনৌবা থোংশিং শেমগৎপগী খোঙজেল, অনৌবা মোবাইল তাৱরশিং হাপচিনবগী খোঙজেল, অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত খুদিংমক্কী খোঙজেল অসিনা মঙলানশিং অদু তশেং তশেং ওইহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ব্রহ্মপুত্রাগী মথক্তা শাখিবা থোংশিং অসিনা আসামদা অনৌবা শক্তি অমসুং কন্নেক্তিবিতীদা থাজবা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি নীংতম্লবা মতুং চহি তরাগী খুজিং তরাদগী তরেৎ ফাওবগী মনুংদা, মফম অসিদা মরুওইবা থোং অহুমখক্তমক শাখি, অদুবু হৌখিবা চহি তরা অসিদা পুৱারী ওইরবা প্রোজেক্ত কয়ামরুমগা লোয়ননা অনৌবা মেগা থোং মরি শাবা লোইশিনখ্রে। বোগিবিল অমসুং ধোলা-সাদিয়াগুম্বা খ্বাইদগী শাংবা থোংশিংনা অসামবু স্ত্রেতেজিক ওইনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি রেলৱে কন্নেক্তিবিতীদসু অহোংবা অমা লাক্লে। বোগিবিল ব্রিজ অসিনা অপ্পর অসাম অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদু হন্থহল্লে। গুৱাহাতিদগী ন্যু জলপাইগুরি ফাওবা চৎপা বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা চৎপগী মতম হন্থহনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি ব্রহ্মপুত্র অসি তুরেল খক্তা নত্তে অদুবু ইকোনোমিক পাৱরগী ফ্লো অমনি হায়বা উৎতুনা কার্গো ত্রাফিক চাদা 140 হেনগৎতুনা অসামসু ৱাতরৱেজ শেমগৎলকপদগী কান্নবা ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি পান্দুদা অহানবা শিপ রিপেয়রিং ফেসিলিতী শেমগৎলি। বরানসীদগী দিব্রুগর ফাওবদা গঙ্গা ভিলাস ক্রুজগীদমক মীৎয়েং চংনরক্লিবা অসিনা অৱাং নোংপোক লমদম অসি গ্লোবেল ক্রুজ তুরিজম মেপতা মপুং ফানা থম্লে।
অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদম অসি চাউখৎপা ঙমহন্দুনা থমখিবগীদমক মমাংগী সরকারশিংবু কুপ্না য়েৎলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা সেক্যুরিতী, য়ুনিতী অমসুং ইন্তিগ্রিতীগী মতাংদদি অচৌবা খোঙথাং অমা চংগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী লৈঙাক্কী মখাদা চহী তরাগী খুজিং কয়া হিংসা অসি লৈরকখি, অদুবু হৌখিবা চহি 10-11 অসিদা হিংশা অসি লোইশিন্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক লমদমদা হিংসা অমসুং ঈগী ঈচাউ লৈরম্বা অদুগা ঙসিদি 4G অমসুং 5G তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী অসি মফমশিং অসিদা য়ৌরে। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মতম অমদা হিংসাগী মায়োক্তা লৈরম্বা জিলাশিং অসি হৌজিক এস্পিরেস্নেল জিলাশিং ওইনা শেমগৎলি, অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা হায়রিবা মফমশিং অসি ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং ওইগনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী মতাংদা অনৌবা থাজবা অমা লাক্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি অমসুং মসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবগী তঙাই ফদবা অদুসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী মায় পাকপা অসি সরকার অসিনা লমদম অসিগী আইদেন্তিতী অমসুং চৎনবীবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বদগী ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন্না মসিগী আইদেন্তিতী অসি মুত্থৎনবা কন্সপিরেসী তৌখি, অমসুং মসিগী কন্সপিরেসী অসি চহি খরখক্তদা অকক্নবা ওইখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি অরানবা থবকশিং অসিগী হৌরকফম অসি নিংতম্বা ফংদ্রিঙৈগী মতমদগীনি, মতম অদুদা মুস্লিম লীগ অমসুং ব্রিতিশ সরকারনা ভারত খায়দোক্নবগীদমক লম শেমগৎলম্মি অমসুং মতম অদুদা অসামবু তোঙান-তোঙানবা বেঙ্গলগী শরুক অমা ওইহন্নবা থৌরাং অমসু লৈরম্মি, হায়বদি নোংপোক পাকিস্তান। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কংগ্রেস অসি মসিগী থৌওং অসিদা শরুক য়াগদৌরি, অদুবু শ্রী বরদোলোই জীনা মহাক্কী পার্তীগী মায়োক্তা লেপখি, অসামগী শক্তম কাইহন্নবা থৌওং অসি য়ানীংদবা ফোংদোকখি, অমসুং অসাম অসি লৈবাক অসিদগী তোঙান্না তাহন্দনা ঙাক্তুন থমখি। মহাক্না মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি মখোয়গী পার্তী অসি লৈবাকনীংবা খুদিংমকপু ইকায় খুম্নবা উৎনবা পার্তীগী কাংলোনগী ৱাংমদা লেপ্লি। শ্রী অতল বিহারী বাজপেয়ী জীগী লুচিং মখাদা, মখোয়গী সরকারনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা, বরদোলোইজীদা ভারত রত্ন পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী বরদোলোইজীনা নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈদা অসামবু কল্লমখি অদুবু নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা অহানবা লৈঙাকপা কাঙলূপ অসিনা অমুক হন্না এন্তি-অসামগী অমসুং এন্তি-নেস্নেলগী থবক পায়খৎপা হৌরকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না রিলিজন এপিজমেন্তগী খুত্থাংদা মখোয়গী ভোৎ বেঙ্ক পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং তৌখি, মসিনা বেঙ্গল অমসুং অসামদা চঙশিল্লকপা মীওইশিংদা অয়াবা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লমদম অসিগী দেমোগ্রাফী অসি হোংহনখ্রে, অমসুং হায়রিবা ইনফিলত্রেসনশিং অসিনা উমং অমসুং লমশিংদা লান্দারক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, আসাম রাজ্য পুম্নমক্কী সেক্যুরিতী অমসুং আইদেন্তিতী অসি খুদোংথীবা মায়োক্নখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি শ্রী হিমন্ত বিশ্ব শর্ম্মাগী লুচিং মখাদা সরকারনা অসামগী রিসোর্সশিং অসি ইলিগেল অমসুং এন্তি-নেস্নেল এনক্রোচমেন্তশিংদগী ঙাকথোক্নবা কন্না হোৎনরি। অসামগী রিসোর্সশিং অসি অসামগী মীয়ামদা কান্নবা ফংহন্নবা থাক খুদিংমক্তা হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা ইনফিলত্রেসন থিংনবা অকনবা থৌরাং লৌখৎলি। আইন্না য়াদবা ইনফিলত্রেসনশিং লৌথোক্নবা মশক খঙদোকপগী থৌওং চত্থরি।
প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ওপোজিসন অমসুং মখোয়গী এল্লাইন্সনা লৈবাক অসিগী মায়োক্তা ময়েক শেংনা এজেন্দাশিং লৌখৎলি, সুপ্রিম কোর্তনা ইনফিলত্রেতরশিং লৌথোক্নবা ৱা ঙাংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি পার্তীশিং অসিনা ইনফিলত্রেসনশিংবু ঙাক শেনবগীদমক্তা স্তেতমেন্তশিং থাগৎলি, অমসুং মখোয়গী উকিলশিংনা মখোয়শিং অদুগী মরক্তা ৱারোইশিন পুরক্নবা কোর্ত্তা ৱাকৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইলেক্সন কম্মিসন্না অচুম্বা মীখল অমা পাংথোক্নবা SIR প্রোসেস পাংথোক্লি অদুবু কাংলুপ অসিনা য়ানীংদ্রি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা অসামীজ ইচিল-ইনাওশিংগী কান্নবশিং ঙাক্লোই, অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংনা মখোয়গী লম অমসুং উমংশিং লৌশিনবা য়াহল্লগনি। মখোয়গী এন্তি-নেস্নেল মাইন্দসেৎনা মমাংগী মতমগী হিংসা অমসুং অৱা-অনাশিং অমুক হন্না থোকহল্লকপা য়াই হায়না মহাক্না পনখি। অসামগী চাউখৎ-থৌরাং অসি তপথহন্দনবা ওপোজিসনগী থৌওংশিং অসামগী মীয়াম্না পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং মায়থিবা পীনবা তঙাইফদবা অমনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
“ঙসিদি মালেমনা ভারতকী মায়কৈদা আশাগা লোয়ননা য়েংলি, অমসুং ভারতকী তুংলমচৎকী অনৌবা নুমিৎকী মঙাল অসি অৱাং-নোংপোক্তগী হৌগদৌরিবনি" হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিগীদমক্তা, অসামগী চাউখৎ-থৌরাংবু মাংদা থমদুনা, অপুনবা মঙলানগী মায়কৈদা থবক তৌনবা পুন্না হোৎনমিন্নবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না পনখি। অসিগুম্বা পুন্না হোৎনমিন্নবা অসিনা অসামবু অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু মপুং ফাহনগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা তর্মিনেল শঙ্গাবগী থৌরম অসিদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা অসামগী গবর্নর শ্রী লক্ষ্মন প্রসাদ আচার্য়, অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী হিমন্ত বিশ্ব শর্ম্মা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, শ্রী কে রামমোহন নাইদু, শ্রী মুরলিধর মোহল, শ্রী পবিত্রা মার্গেরেতা অমসুং অতৈ মকোক থোংবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
গুৱাহাতিদা লোকপ্রিয়া গোপিনাথ বরদোলোই ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তকী নৌনা লোইশিনখিবা ইন্তিগ্রেতেদ ন্যু তর্মিনেল বিল্দিং অসি চাউরাক্না স্ক্বার মিতর লাখ 1.4 পাক-চাউই। রনৱে, এয়রফিল্দ সিস্তেমশিং, এপ্রোনশিং অমসুং তেক্সিৱেশিংদা অচৌবা অপগ্রেদশিং তৌদুনা চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর করোর 1.3 ফাওবা হেন্দল তৌবা ঙম্নবা দিজাইন তৌখ্রে।
ভারতকী অহানবা নেচর-থিম ওইবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল, এয়রপোর্ত অসিগী দিজাইন অসি অসামগী বাইওদাইভর্সিতী অমসুং কলচরেল হেরিতেজদগী ইথিল লৌদুনা "বেম্বু ওর্কিদস" হায়বা থিমদা শেমখি। তর্মিনেল অসিনা কাজিরঙ্গাদা ইথিল পীরবা গ্রীন লেন্দস্কেপশিং, জাপি মোতিফশিং, আইকোনিক রাইনো সিম্বোল অমসুং কোপৌগী লৈ উৎলিব ওর্কিদনা ইথিল পীরবা কলম 57না মগুন হাপতুনা অৱাং নোংপোক্তগী লৌবা ৱা মেত্রিক তন 140 রোম শিজিন্নরি। অখন্নবা "স্কাই ফোরেস্ত" অসিদা লমদমসিগী পাম্বী মখল লাখ অমা উৎলি, মসিদা লাকপা পেসেঞ্জরশিংদা ইম্মরসিব ওইবা অমসুং উমংগা মান্নবা এক্সপরিয়েন্স অমা ফংহল্লি।
তর্মিনেল অসিনা পেসেঞ্জরশিংগী খুদোংচাবশিং অমসুং দিজিতেল ইন্নোবেসনগী মতাংদা অনৌবা থাকশিং শেম্লে। খোঙজেল য়াংবা ফুল-বোদী স্কেন্নরশিং, নন-ইনত্রুসিব সেক্যুরিতী স্ক্রীনিং, দিজিয়াত্রাগী খুত্থাংদা কন্তেক্তলেস ত্রেভেল, ওতোমেতেদ বেগেজ হেন্দলিং, ফাস্ত ত্রেক ইমিগ্রেশন অমসুং এ.আই. দ্রিভেন এয়রপোর্ত ওপরেসনশিং অসিগুম্বা ফিচরশিং অসিনা খোঙচৎশিংবু খুদোংচাদবা লৈতবা, সেক্যুরিতী অমসুং ইফিসিএন্ত ওইবা ওইহল্লগনি।