ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବ୍ରଡଗେଜ ନେଟୱାର୍କର ୯୯.୨% ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ : ବ୍ରିଟେନ, ଋଷ ଏବଂ ଚୀନ ଠାରୁ ବହୁ ଆଗରେ
୧୪ଟି ରେଳ ଜୋନ୍ ଏବଂ ୨୫ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୦୦% ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ
17 DEC 2025 3:53PM by PIB Bhubaneswar
ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଏକ ମିଶନ ମୋଡରେ କରାଯାଇଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୯୯.୨ ପ୍ରତିଶତ ବ୍ରଡ୍ ଗେଜ୍ (ବିଜି) ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଅବଶିଷ୍ଟ ନେଟୱର୍କର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି। ୨୦୧୪-୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଇଥିବା ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ସମୟ
କିଲୋମିଟର
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ (ପ୍ରାୟ ୬୦ ବର୍ଷ)
୨୧,୮୦୧
୨୦୧୪-୨୫
୪୬,୯୦୦
ରେଳବାଇର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସଫଳତା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଜୁନ ୨୦୨୫ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ୟୁନିଅନ ଅଫ୍ ରେଲୱେ (ୟୁଆଇସି)ର ସଦ୍ୟତମ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ଦେଶ
ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ
ବ୍ରିଟେନ
୩୯%
ଫ୍ରାନ୍ସ
୬୦%
ସ୍ପେନ୍‍
୬୭%
ଋଷ
୫୨%
ଜାପାନ
୬୪%
ଚୀନ୍‍
୮୨%
ସୁଇଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ
୧୦୦%
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ ଏବଂ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ରେଳବାଇ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଯଥାକ୍ରମେ ୭,୧୮୮ ଏବଂ ୨,୭୦୧ ମାର୍ଗ କିଲୋମିଟର (ଆରକେଏମ) ହାସଲ କରିଛି। ଆହୁରି, ସମସ୍ତ ନୂତନ ଲାଇନ/ମଲ୍ଟି-ଟ୍ରାକିଂ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସହିତ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ଜୋନ ଓ୍ବାରୀ ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
କ୍ରମିକ ନଂ
ଜୋନ୍
ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ
୧
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୨
ପୂର୍ବତଟ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୩
ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୪
ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୫
କୋଙ୍କଣ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୬
କୋଲକତା ମେଟ୍ରୋ
୧୦୦%
୭
ଉତ୍ତର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୮
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୯
ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୧୦
ଦକ୍ଷିଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୧୧
ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୧୨
ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୧୩
ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୧୪
ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ
୧୦୦%
୧୫
ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ
୯୮%
୧୬
ଦକ୍ଷିଣ ରେଳବାଇ
୯୮%
୧୭
ଉତ୍ତରପୂର୍ବ ଫ୍ରଣ୍ଟିଅର ରେଳବାଇ
୯୫%
୧୮
ଦକ୍ଷିଣ ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ
୯୫%
ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ସମେତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳୱାରୀ ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
କ୍ରମିକ ନଂ
ରାଜ୍ୟ
ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ
କ୍ରମିକ ନଂ
ରାଜ୍ୟ
ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ
୧
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
୧୦୦%
୧୬
ମିଜୋରାମ
୧୦୦%
୨
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
୧୦୦%
୧୭
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
୧୦୦%
୩
ବିହାର
୧୦୦%
୧୮
ଓଡିଶା
୧୦୦%
୪
ଚଣ୍ଡିଗଡ
୧୦୦%
୧୯
ପୁଡୁଚେରୀ
୧୦୦%
୫
ଛତିଶଗଡ
୧୦୦%
୨୦
ପଞ୍ଜାମ
୧୦୦%
୬
ଦିଲ୍ଲୀ
୧୦୦%
୨୧
ତେଲେଙ୍ଗାନା
୧୦୦%
୭
ଗୁଜୁରାଟ
୧୦୦%
୨୨
ତ୍ରିପୁରା
୧୦୦%
୮
ହରିଆନା
୧୦୦%
୨୩
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
୧୦୦%
୯
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
୧୦୦%
୨୪
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
୧୦୦%
୧୦
ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର
୧୦୦%
୨୫
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
୧୦୦%
୧୧
ଝାଡଖଣ୍ଡ
୧୦୦%
୨୬
ରାଜସ୍ଥାନ
୯୯%
୧୨
କେରଳ
୧୦୦%
୨୭
ତାମିଲନାଡୁ
୯୭%
୧୩
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ
୧୦୦%
୨୮
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
୯୬%
୧୪
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
୧୦୦%
୨୯
ଆସାମ
୯୨%
୧୫
ମେଘାଳୟ
୧୦୦%
୩୦
ଗୋଆ
୯୧%
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମେଘାଳୟ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ମିଜୋରାମ ରାଜ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟମାନ ବ୍ରଡଗଜ୍‍ ନେଟୱାର୍କକୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଆହୁରି, ସମସ୍ତ ନୂତନ ଲାଇନ/ମଲ୍ଟି-ଟ୍ରାକିଂ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ସହିତ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଆସାମରେ ୯୨ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇ ଅବଶିଷ୍ଟ ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି।
ରେଳବାଇ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ସଦ୍ୟତମ ବିବରଣୀ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ୱେବସାଇଟରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲିଙ୍କରେ ଉପଲବ୍ଧ:
https://indianrailways.gov.in/railwayboard/uploads/directorate/ele_engg/2025/Status%20of%20Railway%C2%A0Electrification%20as%20on%C2%A030_11_2025.pdf
ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଗୁଡ଼ିକ) ର ସମାପ୍ତି ବିଭିନ୍ନ କାରଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ଯେପରିକି ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜଙ୍ଗଲ ମଞ୍ଜୁରୀ, ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ କରୁଥିବା ଉପଯୋଗିତାଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାନାନ୍ତର, ବିଭିନ୍ନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଠାରୁ ବୈଧାନିକ ମଞ୍ଜୁରୀ, ଅଞ୍ଚଳର ଭୂତାତ୍ତ୍ୱିକ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥା, ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାନରେ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି, ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି କାରଣରୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ବର୍ଷରେ କାର୍ଯ୍ୟ ମାସ ସଂଖ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି। ଏହି ସମସ୍ତ କାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଗୁଡ଼ିକ) ର ସମାପ୍ତି ସମୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ।
ସଡ଼କ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ପରିବହନରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନରେ ହ୍ରାସ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି (ସନ୍ଦର୍ଭ:-ନୀତି ଆୟୋଗଙ୍କ "ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତ ଟ୍ରାକିଂ ମାଲ ପରିବହନ, ଜୁନ୍ ୨୦୨୧" ଶୀର୍ଷକ ରିପୋର୍ଟ)
ପରିବହନ
ଗୋଟିଏ କିଲୋମିଟରରେ ଗୋଟିଏ ଟନ୍‍ ମାଲ ପରିବହନ ଦ୍ବାରା ହ୍ରାସ ହେଉଥିବା ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ
ସଡକ
୧୦୧ ଗ୍ରାମ
ରେଳ
୧୧.୫ ଗ୍ରାମ (ପ୍ରାୟ ୮୯% କମ୍‍)
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ, ସୌର, ପବନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅକ୍ଷୟ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ଉପଯୋଗ ସହିତ ପାଖାପାଖି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ରଣନୈତିକ ଶକ୍ତି କ୍ରୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଏହିପରି କାର୍ବନ ହ୍ରାସରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Railways
Indian Railways Nears Full Electrification at 99.2% of Broad Gauge Network, Far Ahead of UK (39%), Russia (52%) & China (82%)
100% Electrification Across 14 Railway Zones and 25 States/UTs
17 DEC 2025 3:53PM by PIB Delhi
Electrification of railway network on Indian Railways (IR) has been taken up in mission mode. So far, about 99.2% of Broad Gauge (BG) network has been electrified. The electrification in remaining network has been taken up. Electrification carried out during 2014-25 and before 2014 is as under:
Period
Route Kilometer
Before 2014 (about 60 years)
21,801
2014-25
46,900
Indian Railways’ achievement in railway electrification stand out globally. According to the latest report of International Union of Railways (UIC) of June, 2025, railway electrification in important railway systems is as under:
Country
Railway Electrification
United Kingdom
39%
France
60%
Spain
67%
Russia
52%
Japan
64%
China
82%
Switzerland
100%
Railway Electrification achieved during Financial Year 2023-24 and 2024-25 is 7,188 and 2,701 Route kilometer (RKM) respectively. Further, all new line / multi-tracking projects are being sanctioned and constructed with electrification.
Zone wise status of electrification is as under:
SN
ZONE
% Electrified
1
Central Railway
100%
2
East Coast Railway
100%
3
East Central Railway
100%
4
Eastern Railway
100%
5
Konkan Railway
100%
6
Kolkata Metro
100%
7
North Central Railway
100%
8
North Eastern Railway
100%
9
Northern Railway
100%
10
South Central Railway
100%
11
South East Central Railway
100%
12
South Eastern Railway
100%
13
West Central Railway
100%
14
Western Railway
100%
15
North Western Railway
98%
16
Southern Railway
98%
17
Northeast Frontier Railway
95%
18
South Western Railway
95%
State/UT wise status of electrification including Bihar, Jharkhand, Rajasthan, Chhattisgarh and Tamil Nadu is as under:
SN
STATE
% Electrified
SN
STATE
% Electrified
1
Andhra Pradesh
100%
16
Mizoram
100%
2
Arunachal Pradesh
100%
17
Nagaland
100%
3
Bihar
100%
18
Odisha
100%
4
Chandigarh
100%
19
Puducherry
100%
5
Chhattisgarh
100%
20
Punjab
100%
6
Delhi
100%
21
Telangana
100%
7
Gujarat
100%
22
Tripura
100%
8
Haryana
100%
23
Uttar Pradesh
100%
9
Himachal Pradesh
100%
24
Uttarakhand
100%
10
Jammu & Kashmir
100%
25
West Bengal
100%
11
Jharkhand
100%
26
Rajasthan
99%
12
Kerala
100%
27
Tamil Nadu
97%
13
Madhya Pradesh
100%
28
Karnataka
96%
14
Maharashtra
100%
29
Assam
92%
15
Meghalaya
100%
30
Goa
91%
Existing BG network in Arunachal Pradesh, Meghalaya, Nagaland, Tripura and Mizoram states of North eastern region have been 100% electrified. Further, all new line / multi-tracking projects are being sanctioned and constructed with electrification. Assam has been 92% electrified and electrification in remaining network has been taken up.
The latest details of Railway Electrification are available on Indian Railways’ website at following link:
https://indianrailways.gov.in/railwayboard/uploads/directorate/ele_engg/2025/Status%20of%20Railway%C2%A0Electrification%20as%20on%C2%A030_11_2025.pdf
The completion of Electrification project(s) depends on various factors like forest clearances by officials of forest department, shifting of infringing utilities, statutory clearances from various authorities,geological and topographical conditions of area, law & order situation in the area of project(s) site, number of working months in a year for particular project site due to climatic conditions etc. All these factors affect the completion time of the project(s).
Reduction in CO2 emissions in transportation by railways as compared to transportation by road is as under (Ref:- NITI Aayog Report titled “Fast Tracking Freight In India, June 2021)
Mode of Transportation
CO2 emission for transportation of 1 tonne for 1 km
Road
101 gm
Rail
11.5 gm (about 89% less)
Indian Railways is committed to sustainable operation through near total Railway Electrification combined with use of renewable energy sources, a combination of solar, wind and other renewable sources based on strategic power procurement planning, thus contributing to carbon footprint reduction.
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a written reply to a question in Lok Sabha today.