ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ, ନିଯୁକ୍ତିର ନୂଆ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି
16 DEC 2025 1:14PM by PIB Bhubaneswar
• ଲୋକସଭାରେ ଆଜି ବିକଶିତ ଭାରତ - ରୋଜଗାର ଏବଂ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି: ଭିବି - ଜି ରାମ ଜି (ବିକଶିତ ଭାରତ - ଜି ରାମ ଜି) ବିଲ୍, 2025 ଉପସ୍ଥାପନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
• ଏହି ବିଲ୍ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ 125 ଦିନର ମଜୁରି ଆଧାରିତ ନିଯୁକ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ, ବିକାଶ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି
• ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ‘ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଯୋଜନା’ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ
• ଗ୍ରାମୀଣ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ‘‘ବିକଶିତ ଭାରତ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଷ୍ଟାକ୍’’ର ପରିକଳ୍ପନା
• ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ମୌଳିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜୀବିକା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଉପରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବ
• କୃଷି ଋତୁରେ କୃଷି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା।
• ଏକ ସାପ୍ତାହିକ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିପ୍ରକାଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସାମାଜିକ ଅଡିଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ
• ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ସଚ୍ଚୋଟତାପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଶାସନିକ ଢାଞ୍ଚା
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ - ରୋଜଗାର ଏବଂ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି: ଭିବି - ଜି ରାମ ଜି (ବିକଶିତ ଭାରତ - ଜି ରାମ ଜି) ବିଲ୍, 2025 ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବିଲର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି, 2047 ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ଅନୁରୂପ ଏକ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା। ଏହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ଯାହାର ବୟସ୍କ ସଦସ୍ୟ ଅଣକୁଶଳୀ ଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 125 ଦିନର ମଜୁରି ଆଧାରିତ ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ବୈଧାନିକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହାସହିତ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ପାଇଁ ସଶକ୍ତିକରଣ, ବିକାଶ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।
ଏହି ଐତିହାସିକ ବିଲ୍ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଆଧାରିତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହା 2047 ମସିହାରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁରୂପ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ। ଫଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯିବ। ଏହି ବିଲ୍ ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଯୋଜନାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ସହିତ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ରୂପ ଦେବ। ଏହାକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଷ୍ଟାକରେ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଆଇନଗତ ଓ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
ବିକଶିତ ଭାରତ - ରୋଜଗାର ଏବଂ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି: ଭିବି - ଜି ରାମ ଜି (ବିକଶିତ ଭାରତ - ଜି ରାମ ଜି) ବିଲ୍, 2025 ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରର ଅକୁଶଳୀ ଶାରୀରିକ ଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ବୟସ୍କ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବୈଧାନିକ ମଜୁରୀ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି 125 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଏହି ବିଲ୍ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଷ୍ଟାକ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବ। ଏହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଜାତୀୟ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜଳ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ; ମୌଳିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି; ଜୀବିକା-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି; ଏବଂ ଅତିଖରାପ ପାଣିପାଗ ପ୍ରଶମନ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ। ଏହି ପଦ୍ଧତି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଫଳପ୍ରଦ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ, ଦୃଢ଼ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଏହି ବିଲ୍ ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବଟମ୍‌ ଅପ୍‌ ପଦ୍ଧତି, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ଲକ, ଜିଲ୍ଲା ଓ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ସଂଯୋଜିତ ହେବ ଏବଂ ଏକ ସମନ୍ୱିତ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହି ବିକଶିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଜିପିଏସ ପରି ଭୂ-ସ୍ଥାନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ଏବଂ ପିଏମ ଗତି-ଶକ୍ତି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବ।
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗୁଆ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିବାକୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯିବ। ଏଥିପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 60 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟସୀମା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରାଯିବ ଯେଉଁ ସମୟରେ ଏହି ବିଲ୍ ଅନୁଯାୟୀ କାମ ବନ୍ଦ ରହିବ। ଫଳରେ ସର୍ବାଧିକ ବିହନ ଏବଂ ଅମଳ ଋତୁରେ କୃଷି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଏହି ବିଲ୍ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆଇନ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ତାରିଖଠାରୁ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା (ସିଏସଏସ) ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ହେବ, ଯାହାର ପାଣ୍ଠି ବଣ୍ଟନ ଢାଞ୍ଚା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ହିମାଳୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ 90:10 ଏବଂ ବିଧାନସଭା ଥିବା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ 60:40 ହେବ।
ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳର ସମାନ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ବିଲ୍ ବସ୍ତୁଗତ ମାପଦଣ୍ଡ ଉପରେ ଆଧାରିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଦର୍ଶ ଆବଣ୍ଟନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ମଧ୍ୟରେ ପାଣ୍ଠିର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା-ଭିତ୍ତିକ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ। ପଞ୍ଚାୟତର ବର୍ଗ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବିକାଶ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏହି ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସମାନତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ।
ଏହି ବିଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶାସନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏଥିରେ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ପ୍ରମାଣୀକରଣ, ଭୂ-ସ୍ଥାନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଆଧାରିତ ଯୋଜନା ଏବଂ ତଦାରଖ, ମୋବାଇଲ୍-ଆଧାରିତ ରିପୋର୍ଟିଂ ସହିତ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ, ଏଆଇ ଆଧାରିତ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ସଚ୍ଚୋଟତା ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସାମାଜିକ ଅଡିଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥିତି, ଦେୟ, ଅଭିଯୋଗ, କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଗତି, ମଷ୍ଟର ରୋଲ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନରେ ସାପ୍ତାହିକ ସୂଚନା ବୈଠକ କରିବେ। ଏହା ସହିତ, ସାପ୍ତାହିକ ସୂଚନା ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ ଫର୍ମାଟରେ, ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉଭୟ ସ୍ୱରୂପରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ଏହି ବିଲ୍ ଅଧୀନରେ ମଜୁରୀ ହାର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦ୍ୱାରା ସୂଚିତ କରାଯିବ। ନୂତନ ହାର ଜାରି ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆଇନ (ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏ) ଅଧୀନରେ ପ୍ରଚଳିତ ମଜୁରୀ ହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ରହିବ। ଯଦି 15 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାନଯାଏ, ତେବେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହାରରେ ବେକାରୀ ଭତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ଯାହାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି : ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ରୂପାନ୍ତରଣ
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା; ଗ୍ରାମୀଣ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଗୃହ, ପାନୀୟ ଜଳ, ପରିମଳ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ପ୍ରସାର; ଉନ୍ନତ ଡିଜିଟାଲ ସୁବିଧା ସହିତ ଗଭୀର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ; ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ବିବିଧତା; ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଆୟ, ଉତ୍ପାଦକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଅଧିକ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତା ଭଳି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆକାଂକ୍ଷା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସବୁ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ପୁନଃସନ୍ତୁଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହା ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଉଥିବ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଉପଯୋଗ କରୁଥିବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଥିବ।
ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପରିପୂରକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାକୁ ନେଇ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଦୃଢ଼ ସମନ୍ୱୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବିଭାଜିତ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଉଚିତ୍‌ । ଦେଶର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବସ୍ତୁନିଷ୍ଠ ମାପଦଣ୍ଡକୁ ଆଧାର କରି ସମନ୍ୱିତ ସମ୍ବଳ ବିତରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ।
ଜାତୀୟ ବିକାଶର ଅଗ୍ରଗତି ସହିତ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ସମୟକ୍ରମେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଫଳରେ ଏହା ଉଦୀୟମାନ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ରହିବ। ଆଜିର ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିରେ, 2047 ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଲାଗି ଏକ ରୂପାନ୍ତରଣକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ଏହି କ୍ରମରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇଁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ତେଣୁ, ଦୃଢ଼ ଜୀବିକା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମଶକ୍ତିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏଥିପାଇଁ, ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇଁ ମଜୁରୀ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ 100 ଦିନରୁ 125 ଦିନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Rural Development
Grameen Vikas ka Naya Sankalp, Rozgar ki Nayi Guarantee
Shri Shivraj Singh Chouhan introduces the Viksit Bharat - Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB G RAM G (विकसित भारत–जी राम जी) Bill, 2025 in Lok Sabha today
The Bill guarantees 125 days of wage employment to rural households and focuses on Empowerment, Growth, Convergence and Saturation
‘Viksit Gram Panchayat Plans’ to be prepared by the Gram Panchayats on Saturation basis with convergence of schemes, using PM Gati Shakti
Integrated 'Viksit Bharat National Rural Infrastructure Stack' envisioned for rural public works
Special focus on water security works, core rural infrastructure, livelihood related infrastructure, and special works to mitigate extreme weather events
Provisions to facilitate availability of farm labour during peak agricultural seasons
Robust transparency and accountability mechanismssuch as weekly public disclosure systems and strengthened Social Audit
Comprehensive governance ecosystem built on digital public infrastructure for efficient and high-integrity implementation
16 DEC 2025 1:14PM by PIB Delhi
The Union Minister of Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan introduced the Viksit Bharat - Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB G RAM G (विकसित भारत–जी राम जी) Bill, 2025 in Lok Sabha today. The Viksit Bharat - Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB G RAM G (विकसित भारत – जी राम जी) Bill, 2025 seeks to establish a rural development framework aligned with the national vision of Viksit Bharat @2047, by providing a statutory guarantee of one hundred and twenty-five days of wage employment in every financial year to every rural household whose adult members volunteer to undertake unskilled manual work; to promote empowerment, growth, convergence and saturation for a prosperous and resilient rural Bharat.
This landmark legislation aims to establish a future-ready,convergence driven,saturation-oriented rural development architecture. It will support the accelerated pace of rural development in accordance with the vision of Viksit Bharat @2047, thereby empowering the rural households through increased employment opportunities. The Bill provides forinstitutionalising convergence of all relevant schemes through a unified planning process anchored in Viksit Gram Panchayat Plans, aggregated into Viksit Bharat National Rural Infrastructure Stack. The Bill provides for Robust transparency and accountability mechanisms through technology-enabled architecture and enforcement via legal and administrative provisions.
Viksit Bharat - Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin): VB G RAM G (विकसितभारतजीरामजी) Bill, 2025will enhance the statutory wage employment guarantee to 125 days per rural household in every financial year, for adults who volunteer to undertake unskilled manual work.
All works undertaken under this Bill will be aggregated into the Viksit Bharat National Rural Infrastructure Stack, creating a unified national framework for rural public works. The thematic priority will be accorded to water security through water-related works, core rural infrastructure, livelihood-related infrastructure, and special works aimed at mitigating the impact of extreme weather events and disaster preparedness. This approach will ensure the creation of productive, durable, resilient and transformative rural assets across the country.
All works under this Bill will be identified throughViksit Gram Panchayat Plans (VGPPs), which are bottom-up, convergence-based and saturation-oriented. These plans will be aggregated at the Block, District and State levels to ensure alignment with broader sectoral priorities, thereby creating a unified, Whole-of-Government rural development framework. The VGPPs will be prepared using spatial technology and integrated with PM Gati Shakti to enable coordinated and efficient planning.
States will be empowered to notify in advance, periods aggregating to 60 days in a financial year during which works under the Bill shall not be undertaken, in order to facilitate the availability of farm labour during peak sowing and harvesting seasons.
Every State Government is required to prepare a Scheme for giving effect to the guarantee proposed under this bill,within six months of the commencement of the Act. It will operate as a Centrally Sponsored Scheme (CSS), with a fund sharing pattern of 90:10 for North-Eastern and Himalayan States/UT and 60:40 for all other States.
To promote inclusive growth and equitable distribution of financial resources in a fair manner, the bill provides for Normative Allocation to States based on objective parameters. States will ensure transparent and need-based intra-State distribution of funds across Districts and Gram Panchayats, taking into account thecategory of the Panchayats and local developmental needs, thereby strengthening equity, transparency and accountability.
The Bill mandates a comprehensive governance ecosystem built on digital public infrastructure, including biometric authentication, spatial-technology-enabled planning and monitoring, mobile-based reporting with real-time dashboards, AI-enabled analyticsand strengthened social audit mechanisms, ensuring transparent, efficient and high-integrity implementation.
The Gram panchayat shall convene Weekly Disclosure meetings in the Gram Panchayat Bhavans to present the status of works, payments, grievances, progress of the works, muster rolls etc. In addition, weekly disclosures shall be automatically generated, and displayed in a publicly accessible physical and digital formats.
Under the Bill, wage rates will be notified by the Central Government and, until such notification, the existing MGNREGA wage rates will continue to apply. Bill provides for Unemployment allowance if employment is not provided within 15 days, at prescribed rates, to be paid by the State Governments.
Background: Transformation in Rural India
Over the past two decades, rural India has undergone transformative changes, marked by saturation-oriented delivery of major Government schemes; expanded rural connectivity, housing, drinking water, sanitation and electrification; deeper financial inclusion with improved digital access; diversification of the rural workforce; and rising aspirations for better incomes, productive infrastructure and greater climate resilience. These developments call for a recalibrated approach that can respond to evolving aspirations, leverage technology and ensure convergence across Central, State and Local schemes.
To cater to the changing aspirations, stronger convergence is required to establish an integrated, Whole-of-Government rural development framework covering several complementary Government schemes. It is essential that rural infrastructure creation must transition from fragmented provisioning to a coherent and future-oriented approach and it is also essential that resources are distributed in a fair manner to reduce disparities and promote inclusive growth across all rural areas of the country based on objective parameters.
As national development advances, rural development programs require periodical revision to remain aligned with emerging needs and further aspirations. In the vastly changed circumstances of today, a transformational approach to rural development is essential to achieve the objectives of Viksit Bharat @2047. The expanding scale of development interventions is expected to create additional employment opportunities for rural households. It is imperative to engage the rural workforce more effectively to support the vision of Viksit Bharat, while empowering them through enhanced livelihood gurarantee. Therefore, the Government has resolved to enhance the wage-employment guarantee for rural households from one hundred days to one hundred and twenty-five days per financial year for anchoring rural asset creation through the enactment of an appropriate Act.
Please click here for backgrounder