रेल मन्त्रालय
मिजोरमले आफ्नो पहिलो रेल ढुवानी कारहरू प्राप्त गर्‍यो, क्षेत्रको परिवहनमा महत्त्वपूर्ण उपलब्धि हासिल गर्‍यो
११९ कारहरू रेलबाट साइरङ पुग्यो, मिजोरमको पूर्वाधार र अर्थतन्त्रलाई मजबुत बनाउनका लागि ऐतिहासिक रेल आन्दोलन
14 DEC 2025 3:36PM by PIB Gangtok
साइरङ रेलवे स्टेशनले गुवाहाटी नजिकैको चाङसारीबाट ११९ मारुति कारहरू बोकेर आफ्नो पहिलो प्रत्यक्ष आन्तरिक अटोमोबाइल रेक ह्यान्डल गरेको छ। यो ऐतिहासिक आन्दोलनले आइजोलमा सवारी साधनको उपलब्धता बढाउनेछ, लामो सडक यातायातमा निर्भरता घटाउनेछ र डिलर, सेवा प्रदायक र ग्राहकहरू सहित मिजोरमको अटोमोबाइल क्षेत्रलाई फाइदा पुर्‍याउनेछ, जसले राज्यको पूर्वाधार र आर्थिक विकासमा महत्त्वपूर्ण कदम चाल्नेछ। यो उपलब्धिले कनेक्टिभिटी विस्तार गर्ने, क्षेत्रीय विकासलाई समर्थन गर्ने र देशभर समावेशी विकासलाई बढावा दिने भारतीय रेलवेको प्रतिबद्धतालाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।
अटोमोबाइल अपलोडिङ
बैरबी-साइरङ रेलवे लाइन मिजोरमको लागि एक प्रमुख पूर्वाधार कोशेढुङ्गा हो। चुनौतीपूर्ण भूभागमा सावधानीपूर्वक बिछ्याइएको, यो लाइन ५१.३८ किलोमिटर भन्दा लामो फैलिएको छ र यो ४५ सुरुङहरू पा गर्दै जान्छ। यो रेलवे लाइनले देशको बाँकी भागसँग क्षेत्रको रणनीतिक एकीकरणलाई समर्थन गर्नका लागि धेरै महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्छ।
यो लाइनको उद्घाटन माननीय प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले १३ सेप्टेम्बर २०२५ मा गरेका थिए। यस अवसरमा, उनले आइजोल (साइरङ) र दिल्ली (आनन्द विहार टर्मिनल) बीचको राजधानी एक्सप्रेस, आइजोल (साइरङ) र गुवाहाटी बीचको मिजोरम एक्सप्रेस र आइजोल (साइरङ) र कोलकाता बीचको एक्सप्रेस रेललाई झण्डा देखाएर उद्घाटन गरेका थिए। यसले भारतको राष्ट्रिय रेल नेटवर्कमा मिजोरमको पूर्ण एकीकरणलाई चिन्हित गर्‍यो।
नयाँ रेल सेवाहरूप्रति यात्रुहरूको प्रतिक्रिया धेरै उत्साहजनक रहेको छ। तीनवटै रेलहरू उच्च अकुपेन्सीका साथ चलिरहेका छन् जस्तै साइरङ-आनन्द विहार टर्मिनल राजधानी एक्सप्रेस १४७%, साइरङ-गुवाहाटी मिजोरम एक्सप्रेस ११५% र साइरङ-कोलकाता एक्सप्रेस १३९% छन्।
यात्रुहरूले रेलहरू सुविधाजनक, पकेटमैत्री पाएका छन् र समयको उल्लेखनीय बचत गर्दछन्। रेल जडानले प्रमुख शहर र आर्थिक केन्द्रहरूमा यात्राको सहजतामा सुधार गरेको छ। यसले नजिकैका राज्यहरूमा शिक्षा र चिकित्सा सुविधाहरूमा पहुँच पनि बढाएको छ।
उद्घाटन लगत्तै बैरबी-साइरङ लाइनमा माल ढुवानी शुरु भएको छ। १४ सेप्टेम्बर २०२५ मा पहिलो माल ढुवानीले असमबाट आइजोलसम्म २१ सिमेन्ट वैगनहरू बोकेको थियो। त्यस बेलादेखि, यस मार्गले सिमेन्ट, निर्माण सामग्री, अटोमोबाइल, बालुवा र गिटी ढुङ्गाहरू जस्ता आवश्यक सामानहरू ढुवानी गरेको छ।
भ्यान साइरङबाट पहिलो पार्सल कन्साइनमेन्ट पनि १९ सेप्टेम्बर २०२५ मा बुक गरिएको थियो, जब एन्थुरियम फूलहरू पार्सल (साइरङ-आनन्द विहार टर्मिनल राजधानी एक्सप्रेस) को माध्यमद्वारा आनन्द विहार टर्मिनलमा ढुवानी गरिएको थियो। १७ सेप्टेम्बर र १२ दिसम्बर २०२५ को बीचमा, कुल १७ रेकहरू ह्यान्डल गरिएको थियो। यी विकासहरूले के देखाउँछन् भने लाइन एक विश्वसनीय रसद कोरिडोर बन्दैछ, यातायात लागत घटाउँदै र मिजोरमको आर्थिक र पूर्वाधार विकासलाई समर्थन गर्दैछ।

Ministry of Railways
Mizoram Gets its First Rail-Carried Cars, Marking a Significant Milestone in the Region's Transportation
119 Cars Reach Sairang by Rail, Historic Rail Movement to Strengthen Mizoram’s Infrastructure and Economy
14 DEC 2025 3:36PM by PIB Delhi
Sairang Railway Station handled its first-ever direct inward automobile rake, carrying 119 Maruti cars from Changsari near Guwahati. This historic movement will enhance vehicle availability in Aizawl, reduce dependence on long road transport, and benefit Mizoram’s automobile sector, including dealers, service providers, and customers, marking a significant step in the State’s infrastructural and economic development. This achievement reflects Indian Railways’ commitment to expanding connectivity, supporting regional development, and fostering inclusive growth across the country.
Automobile Unloading
The Bairabi-Sairang railway line is a major infrastructure milestone for Mizoram. Carved meticulously through challenging terrain, the line stretches over 51.38 km and passes through 45 tunnels. This railway line plays a very important role in supporting the region’s strategic integration with the rest of the country.
The line was inaugurated by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 13 September 2025. On this occasion, he flagged off the Rajdhani Express between Aizawl (Sairang) and Delhi (Anand Vihar Terminal), the Mizoram Express between Aizawl (Sairang) and Guwahati, and an Express train between Aizawl (Sairang) and Kolkata. This marked Mizoram’s full integration into India’s national rail network.
Passenger response to the new train services has been very encouraging. All three trains are running with high occupancy i.e. the Sairang-Anand Vihar Terminal Rajdhani Express at 147%, the Sairang-Guwahati Mizoram Express at 115%, and the Sairang-Kolkata Express at 139%. Passengers find the trains convenient, pocket friendly and save significant time. Rail connectivity has improved the ease of travel to major cities and economic hubs. It has also enhanced access to education and medical facilities in nearby states.
Freight operations on the Bairabi-Sairang line began soon after the inauguration. The first freight movement on 14 September 2025 carried 21 cement wagons from Assam to Aizawl. Since then, the route has transported essential goods like cement, construction materials, automobiles, sand, and stone chips.
The first parcel consignment from Sairang was also booked on 19 September 2025, when Anthurium flowers were transported to Anand Vihar Terminal through the parcel van (Sairang–Anand Vihar Terminal Rajdhani Express). Between 17 September and 12 December 2025, a total of 17 rakes were handled. These developments show the line is becoming a reliable logistics corridor, lowering transport costs and supporting Mizoram’s economic and infrastructural growth.