Ministry of Railways
Mizoram Gets its First Rail-Carried Cars, Marking a Significant Milestone in the Region's Transportation
119 Cars Reach Sairang by Rail, Historic Rail Movement to Strengthen Mizoram’s Infrastructure and Economy
14 DEC 2025 3:36PM by PIB Delhi
Sairang Railway Station handled its first-ever direct inward automobile rake, carrying 119 Maruti cars from Changsari near Guwahati. This historic movement will enhance vehicle availability in Aizawl, reduce dependence on long road transport, and benefit Mizoram’s automobile sector, including dealers, service providers, and customers, marking a significant step in the State’s infrastructural and economic development. This achievement reflects Indian Railways’ commitment to expanding connectivity, supporting regional development, and fostering inclusive growth across the country.
Automobile Unloading
The Bairabi-Sairang railway line is a major infrastructure milestone for Mizoram. Carved meticulously through challenging terrain, the line stretches over 51.38 km and passes through 45 tunnels. This railway line plays a very important role in supporting the region’s strategic integration with the rest of the country.
The line was inaugurated by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 13 September 2025. On this occasion, he flagged off the Rajdhani Express between Aizawl (Sairang) and Delhi (Anand Vihar Terminal), the Mizoram Express between Aizawl (Sairang) and Guwahati, and an Express train between Aizawl (Sairang) and Kolkata. This marked Mizoram’s full integration into India’s national rail network.
Passenger response to the new train services has been very encouraging. All three trains are running with high occupancy i.e. the Sairang-Anand Vihar Terminal Rajdhani Express at 147%, the Sairang-Guwahati Mizoram Express at 115%, and the Sairang-Kolkata Express at 139%. Passengers find the trains convenient, pocket friendly and save significant time. Rail connectivity has improved the ease of travel to major cities and economic hubs. It has also enhanced access to education and medical facilities in nearby states.
Freight operations on the Bairabi-Sairang line began soon after the inauguration. The first freight movement on 14 September 2025 carried 21 cement wagons from Assam to Aizawl. Since then, the route has transported essential goods like cement, construction materials, automobiles, sand, and stone chips.
The first parcel consignment from Sairang was also booked on 19 September 2025, when Anthurium flowers were transported to Anand Vihar Terminal through the parcel van (Sairang–Anand Vihar Terminal Rajdhani Express). Between 17 September and 12 December 2025, a total of 17 rakes were handled. These developments show the line is becoming a reliable logistics corridor, lowering transport costs and supporting Mizoram’s economic and infrastructural growth.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମିଜୋରାମକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରେଳ ରେକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆସିଲା କାର୍
ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଇରାଙ୍ଗରେ ପହଞ୍ଚିଲା ୧୧୯ଟି କାର; ଏହି ଐତିହାସିକ ଟ୍ରେନ୍ ପରିବହନ ମିଜୋରାମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବ
14 DEC 2025 3:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ସିଧାସଳଖ ଅଟୋମୋବାଇଲ ରେକ୍ ମିଜୋରାମର ସାଇରଙ୍ଗ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଗୁଆହାଟୀର ଚାଙ୍ଗସାରିରୁ ଆସିଥିବା ଏହି ରେକରେ ୧୧୯ଟି ମାରୁତି କାର ଥିଲା ।
ଏହି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆଇଜଲରେ ଯାନବାହାନ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଲମ୍ବା ସଡ଼କ ପରିବହନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଡିଲର୍, ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ସମେତ ମିଜୋରାମର ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲାଭ ଦେବ । ଏହାକୁ ରାଜ୍ୟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଏହି ସଫଳତା ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।
ବୈରାବି-ସାଇରଙ୍ଗ ରେଳ ଲାଇନ ମିଜୋରାମ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କତାର ସହ ନିର୍ମିତ ଏହି ଲାଇନ ୫୧.୩୮ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଏବଂ ୪୫ଟି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଦେଇ ଗତି କରେ। ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶ ସହିତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ରଣନୈତିକ ସଂଯୋଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୩, ୨୦୨୫ରେ ଏହି ରେଳ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ, ସେ ଆଇଜଲ (ସାଇରଙ୍ଗ) ଓ ଦିଲ୍ଲୀ (ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ) ମଧ୍ୟରେ ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଆଇଜଲ (ସାଇରଙ୍ଗ) ଓ ଗୌହାଟି ମଧ୍ୟରେ ମିଜୋରାମ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ତଥା ଆଇଜଲ (ସାଇରଙ୍ଗ) ଏବଂ କୋଲକାତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହା ଭାରତର ଜାତୀୟ ରେଳ ନେଟୱାର୍କରେ ମିଜୋରାମର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଦର୍ଶାଏ ।
ଏହି ନୂତନ ରେଳ ସେବା ପ୍ରତି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହଜନକ ରହଛି। ତିନୋଟିଯାକ ଟ୍ରେନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପସ୍ଥିତି ସହ ଚାଲୁଛି । ସାଇରଙ୍ଗ-ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୧୪୭ ପ୍ରତିଶତ ଉପସ୍ଥିତି ସହ ଚାଲୁଥିବାବେଳେ ସାଇରଙ୍ଗ-ଗୌହାଟି ମିଜୋରାମ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୧୧୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ସାଇରଙ୍ଗ-କୋଲକାତା ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୧୩୯ ପ୍ରତିଶତ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଚାଲୁଛି। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ, ମିତବ୍ୟୟୀ ଏବଂ ସମୟ ସଞ୍ଚୟକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି। ରେଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରମୁଖ ସହର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିଛି, ଏବଂ ଆଖପାଖ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି।
ଉଦଘାଟନ ପରେ ପରେ ହିଁ ବୈରାବି-ସାଇରଙ୍ଗ ଲାଇନରେ ମାଲ ପରିବହନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଆସାମରୁ ଆଇଜଲକୁ ୨୧ଟି ସିମେଣ୍ଟ ୱାଗନ ବହନ କରୁଥିବା ପ୍ରଥମ ମାଲ ପରିବହନ ଟ୍ରେନ ୧୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ରେ ଚାଲିଥିଲା। ସେବେଠାରୁ, ଏହି ରୁଟରେ ସିମେଣ୍ଟ, ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀ, ଯାନବାହାନ, ବାଲି ଏବଂ ପଥର ଖଣ୍ଡ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରାଯାଉଛି।
ସାଇରଙ୍ଗରୁ ପ୍ରଥମ ପାର୍ସଲ ମଧ୍ୟ ୧୯ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ରେ ବୁକ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆନ୍ଥୁରିୟମ୍ ଫୁଲକୁ ପାର୍ସଲ ଭ୍ୟାନ୍ (ସାଇରଙ୍ଗ-ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ) ମାଧ୍ୟମରେ ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲକୁ ପରିବହନ କରାଯାଇଥିଲା।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ରୁ ଡିସେମ୍ବର ୧୨, ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୧୭ଟି ରେକ୍ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହି ଲାଇନ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କରିଡରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି, ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରୁଛି ଏବଂ ମିଜୋରାମର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି।