ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
13 DEC 2025 5:35PM by PIB Bhubaneswar
• ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ବସ୍ତର ସମେତ ସମଗ୍ର ଭାରତରୁ ଶେଷ ହେବ ନକ୍ସଲବାଦ
• ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବସ୍ତର ଡିଭିଜନ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ଆଦିବାସୀ ଡିଭିଜନ ସାଜିବ
• ୨୦୨୬ର ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ବସ୍ତରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
• ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ-ଯୁବତୀ ନକ୍ସଲବାଦ ଛାଡ଼ି ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ୨୦୨୫ରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି
• ଯେଉଁମାନେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଭୟ ଉପରେ ଆଶା ଏବଂ ବିନାଶ ଉପରେ ବିକାଶକୁ ବାଛିଥିଲେ; ଏହା ମୋଦିଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ ଏକ ବିକଶିତ ବସ୍ତର
• ଏକଦା 'ଲାଲ ସଲାମ ’ ସ୍ଲୋଗାନ ଦିଆଯାଉଥିବା ବସ୍ତର ଏବେ ' ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ’ ସ୍ଲୋଗାନରେ ପ୍ରକମ୍ପିତ ହେଉଛି
• କେବଳ ଶାନ୍ତି ହିଁ ବିକାଶର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିପାରିବ, ତେଣୁ, ନକ୍ସଲମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରିବା ଉଚିତ, ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ଯୋଗଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ନୀତିର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉଚିତ
• ଆଗାମୀ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ବସ୍ତରର ଖେଳାଳିମାନେ ଯେପରି ଦେଶକୁ ଗୌରବ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ, ସେଥିପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି
• ୩,୯୧,୦୦୦ ଖେଳାଳିମାନେ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ୨୦୨୫ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅଢ଼େଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଖେଳାଳିଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଭଉଣୀମାନେ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି
• ଯେଉଁମାନେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ନକ୍ସଲ ହିଂସାର ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପୁନର୍ବାସ ଯୋଜନା ଆଣିବୁ
• କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ଏକ ବିକଶିତ ବସ୍ତର ଗଠନ ପାଇଁ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
• ସଶସ୍ତ୍ର ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତାଇ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନେତା ଏବଂ ସାମାଜିକ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରିଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ଜଗଦଲପୁରରେ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଛତିଶଗଡ଼ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ଶର୍ମା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆମେ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ବାମପନ୍ଥୀ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ମୂଳପୋଛ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ ଏବଂ ଆଜି ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ-୨୦୨୫ରେ ଆମେ ତାହା ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛୁ। ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ନଭେମ୍ବର-ଡିସେମ୍ବରରେ ହେବାକୁ ଥିବା ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ-୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଛତିଶଗଡ଼ ସମେତ ଦେଶରୁ ଲାଲ ଆତଙ୍କବାଦ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମୂଳପୋଛ ହୋଇଥିବ ଏବଂ ଏକ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ବସ୍ତର ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ସମଗ୍ର ବସ୍ତର ଏବଂ ଭାରତକୁ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ। ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ସାତଟି ଜିଲ୍ଲା-କଙ୍କେର, କୋଣ୍ଡଗାଓଁ, ବସ୍ତର, ସୁକମା, ବିଜାପୁର, ନାରାୟଣପୁର ଏବଂ ଦାନ୍ତେୱାଡ଼ାକୁ ନେଇ ଗଠିତ ବସ୍ତର ଡିଭିଜନ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ଆଦିବାସୀ ଡିଭିଜନରେ ପରିଣତ ହେବ। ବସ୍ତରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଘର, ବିଜୁଳି, ଶୌଚାଳୟ, ଟ୍ୟାପ୍ ଜରିଆରେ ପାନୀୟ ଜଳ, ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର୍, ୫ କିଲୋ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ। ଆମେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବସ୍ତରକୁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ଆଦିବାସୀ ଡିଭିଜନରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଏକ ବିକଶିତ ବସ୍ତର ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବସ୍ତରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡି ହେବ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ୫ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାସାର୍ଦ୍ଧ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସୁବିଧା ମିଳିବ, ଏବଂ ଆମ ସରକାର ପିଏଚସି/ସିଏଚସିର ଏକ ବଡ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ସମବାୟ ସମିତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ବସ୍ତରର ସମସ୍ତ ସାତୋଟି ଜିଲ୍ଲା ସମସ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଜିଲ୍ଲାରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ। ଆମେ ବସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବୁ, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ, ଭାରତର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡାକ୍ତରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଅପପୁଷ୍ଟି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଯେଉଁମାନେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦ କାରଣରୁ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପୁନର୍ବାସ ନୀତି ଆଣିବୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ନକ୍ସଲବାଦକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା, କାରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ନକ୍ସଲବାଦୀମାନେ କୋବ୍ରା ଭଳି ବସିଛନ୍ତି। ନକ୍ସଲବାଦର ସମାପ୍ତି ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହା ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିଣତ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ-୨୦୨୫ରେ ସାତଟି ଜିଲ୍ଲାରୁ ସାତଟି ଦଳ ଏବଂ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିବା ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗୋଟିଏ ଦଳ ଥିଲା। ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିବା ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ଏହି ଖେଳରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବାର ଦେଖି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା। ଯେଉଁମାନେ ନକ୍ସଲବାଦର ପ୍ରତାରଣା ଦ୍ୱାରା ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ନଷ୍ଟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରି ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ାର ପଥରେ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଦେଶ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବ। ହିଂସାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁମାନେ ପଥଭ୍ରଷ୍ଟ ହୋଇ ହାତରେ ଅସ୍ତ୍ର ଧରି ବସିଛନ୍ତି। ଆମ ନିଜ ଲୋକମାନେ, ସେମାନେ ଅସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରିବା ଉଚିତ, ପୁନର୍ବାସ ନୀତିର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉଚିତ, ନିଜ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିଜ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ବସ୍ତର ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପରେ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ। ନକ୍ସଲବାଦ କାହାରି ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ, ଯେଉଁମାନେ ଅସ୍ତ୍ର ଉଠାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ, ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ, ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀଙ୍କୁ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଶାନ୍ତି ହିଁ ବିକାଶର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିବା ୭୦୦ ଜଣ ନକ୍ସଲ ଏହି ଖେଳରେ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ଆଗକୁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଖେଳାଳିମାନେ ଭୟ ଉପରେ ଆଶା, ବିଭାଜନ ଉପରେ ଏକତାର ମାର୍ଗ ଏବଂ ବିନାଶ ଉପରେ ବିକାଶର ମାର୍ଗକୁ ବାଛିଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନୂତନ ଭାରତ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ବସ୍ତରର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି। ଆମ ବସ୍ତରର ସଂସ୍କୃତି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମସ୍ତ ଜନଜାତିର ଖାଦ୍ୟ, ପରିବେଶ, କଳା, ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର, ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳ କେବଳ ଛତିଶଗଡ଼ର ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ନିକଟରେ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ଏକ ଆଧୁନିକ ରେକର୍ଡିଂ ଷ୍ଟୁଡିଓ ନିର୍ମାଣ କରି ପାରମ୍ପରିକ ଗୀତର ସଂରକ୍ଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ପାରମ୍ପରିକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ, ଯାହା ନକ୍ସଲବାଦର ଲାଲ ଆତଙ୍କ ଛାୟାରେ ବିଲୁପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି। ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଖେଳାଳିଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରାଧିକରଣର ଏକ ଅଧିକାରୀ ଦଳ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହି ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ଆମ ସରକାର ବସ୍ତରରୁ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ସେହି ସ୍ତରକୁ ନେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଆଗାମୀ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ଗତ ବର୍ଷ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ୧ ଲକ୍ଷ ୬୫ ହଜାର ଖେଳାଳି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୩ ଲକ୍ଷ ୯୧ ହଜାର ଖେଳାଳି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ପାଖାପାଖି ୨.୫ ଗୁଣ ଅଧିକ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପ୍ରାୟ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉତ୍ସାହକୁ ଦେଖି ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଦିବାସୀ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବସ୍ତର ଏବେ ବଦଳୁଛି ଏବଂ ବସ୍ତର ଏବେ ଭୟ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଭବିଷ୍ୟତର ସମାର୍ଥକ ହୋଇଯାଇଛି। ଯେଉଁଠି ଗୁଳିମାଡ଼ର ପ୍ରତିଧ୍ୱନି ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା, ସେଠାରେ ଆଜି ସ୍କୁଲର ଘଣ୍ଟି ବାଜୁଛି। ଯେଉଁଠି ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଆଜି ସେଠାରେ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଯେଉଁଠାରେ 'ଲାଲ ସଲାମ’ ସ୍ଲୋଗାନ ଦିଆଯାଉଥିଲା, ସେଠାରେ ଆଜି 'ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ’ ସ୍ଲୋଗାନ ଶୁଣା ଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକ ବିକଶିତ ବସ୍ତର ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାରଙ୍କର କେବେ ବି ଏନକାଉଣ୍ଟରରେ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନଥିଲା, କାରଣ ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ନକ୍ସଲ ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ନେତାମାନେ ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି; ସେମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ନକ୍ସଲ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାହସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଆଦିବାସୀ ନେତା ଏବଂ ସାମାଜିକ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରି ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ବି ହାତରେ ଅସ୍ତ୍ର ଧରି ବୁଲୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରିବା ପାଇଁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତାଇବା ଉଚିତ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the closing ceremony of Bastar Olympics in Jagdalpur, Chhattisgarh
Naxalism will end from entire India including Bastar by 31st March, 2026
In the next 5 years, Bastar division will become the most developed tribal division in the country
The 2026 Bastar Olympics will be held in a Naxal-free Bastar
It is a matter of pride for all of us that more than 700 youths have joined the Bastar Olympics 2025 after giving up Naxalism
Those who surrendered chose hope over fear and development over destruction; this is a developed Bastar envisioned by Modi Ji
Bastar where slogans of 'Lal Salaam' were once raised, now resonates with slogans of 'Bharat Mata Ki Jai'
Only peace can pave the way for development, therefore, Naxalites should lay down their arms, join the mainstream, and avail the benefits of the rehabilitation policy
Arrangements are being made so that players from Bastar can bring glory to the country in the upcoming Commonwealth Games and Olympics
3,91,000 players participated in the Bastar Olympics 2025, which is a two-and-a-half-fold increase, in terms of the increased participation rate of players, the sisters have surpassed the brothers
We will bring very attractive rehabilitation schemes for those who have surrendered and those who have been victims of Naxal violence
The Central and Chhattisgarh governments are working shoulder to shoulder to create a developed Bastar
Union Home Minister appeals to community leaders and social workers to help in bringing the armed Naxalites back into the mainstream of society by persuading them
13 DEC 2025 5:35PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the closing ceremony of the Bastar Olympics in Jagdalpur, Chhattisgarh. On this occasion, Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai, Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, and many other dignitaries were present.
On this occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that we had resolved to eliminate Left Wing Extremism from the entire country before March 31, 2026, and today at the Bastar Olympics-2025, we stand on the cusp of achieving that. He said that by next year, by the time of the Bastar Olympics-2026 in November-December, red terror would have been completely eradicated from the country including Chhattisgarh, and a Naxal-free Bastar will be progressing forward.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we have taken a resolve to make the entire Bastar and India free from Naxalism. He said that we must not stop here, we should rather ensure that the Bastar division comprising the seven districts of Kanker, Kondagaon, Bastar, Sukma, Bijapur, Narayanpur and Dantewada, becomes the most developed tribal division in the country by December 2030. He said that it is our government's resolve to provide every person in Bastar with a house, electricity, toilet, drinking water through tap, gas cylinder, 5 kg food grains and free medical treatment up to 5 lakh rupees. Shri Shah said that we have taken a resolve to make Bastar the most developed tribal division in the country in the next five years. He said that in this effort, under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India, and under the leadership of Shri Vishnu Deo Sai, the Chhattisgarh government, will work shoulder to shoulder to move forward in making a developed Bastar.
Union Home Minister said that every village in Bastar will be connected by roads, there will be electricity, banking facilities will be available within a 5-kilometer radius, and our government will also work to create a dense network of PHCs/CHCs. He said that units based on cooperatives will be set up for processing forest produce in Chhattisgarh. He said that all seven districts of Bastar will become the districts that produce the highest quantity of milk among all tribal districts and increase their income through dairying. He said that we will also establish new industries in Bastar, arrangements will be made for higher education, the best sports complex in Indiaand state-of-the-art hospitals will be set up. Shri Shah said that a special scheme will also be run to address malnutrition. He said that we will bring a very attractive rehabilitation policy for those who have surrendered and those who have been injured due to Naxalism. Home Minister said that our goal is to end Naxalism because Naxalites are sitting like a cobra spreading its hood over the development of this region. He said that with the end of Naxalism, a new beginning of development will start in this area, and under the leadership of Prime Minister Modi ji and Shri Vishnu Deo ji, it will become the most developed region.
Shri Amit Shah said that in the Bastar Olympics-2025, there were seven teams from the seven districts and one team consisting of surrendered Naxalites. He said that it felt very good to see more than 700 surrendered Naxalites participating in these games. He said that those who fall for the deception of Naxalism ruining their entire lives, and more than 700 such youth who have laid down arms and joined the mainstream have today come onto the path of sports. Shri Shah reiterated that by March 31, 2026, this country will be free from Naxalism. Appealing to the Naxalites involved in violence, Shri Shah said that even now, those who are misled and sitting with weapons in their hands—our own people—should lay down their arms, take advantage of the rehabilitation policy, think about their own welfare and that of their families, and join the resolve for a developed Bastar. He said that Naxalism benefits no one—not those who take up arms, not the tribals, and not the security forces. He said that only peace can pave the way for development.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the 700 surrendered Naxalites have come forward as players in these games and set a very big example before the entire country. He said that these players have chosen hope over fear, the path of unity over division, and the path of development over destruction, and this is precisely the vision of Prime Minister Modi ji's New India and a developed Bastar. He said that the culture of our Bastar is one of the richest cultures in the world. He said that the food, environment, art, musical instruments, dance, and traditional games of all the tribes are not only the richest heritage of Chhattisgarh but of the entire India.
Shri Amit Shah said that recently, the Chhattisgarh government has started preserving the traditional songs by building a modern recording studio. He said that many traditional festivals, which were on the verge of extinction under the shadow of the red terror of Naxalism, have also been promoted. He said that a team of officials from the Sports Authority of India has come here to spot the talent of the players who have participated in the Bastar Olympics. Shri Shah said that by recognizing the talent of these players, our government has made arrangements to take the players from Bastar to the level where they can participate in the upcoming Commonwealth Games and Olympic Games. Shri Shah said that last year, 1 lakh 65 thousand players participated in the Bastar Olympics, while this year, 3 lakh 91 thousand players have participated, almost 2.5 times more, and the participation of women has increased by almost three times. He said that seeing this enthusiasm, in the coming days, Prime Minister Modi ji has selected Chhattisgarh for the Khelo India Tribal Games.
Union Home Minister said that Bastar is now changing, and Bastar has now become synonymous with the future rather than fear. Where the echoes of gunfire used to be heard, today the school bells are ringing. Where building roads was once a dream, today railway tracks and highways are being laid. Where slogans of "Lal Salaam" used to be raised, today slogans of "Bharat Mata ki Jai" are being heard. He said that we are all firmly resolved for a developed Bastar. He said that the Government of India and the Chhattisgarh government never had the objective of killing Naxalites in encounters, as more than 2000 Naxalite youths have also surrendered. He said that the leaders of our tribal society have made a very significant contribution to this; their guidance has instilled confidence and courage in the Naxalite youths. The Home Minister, appealing to the tribal leaders and social workers, said that those who are still roaming with weapons in their hands should be persuaded to come back into the mainstream of society.