ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ତୃତୀୟ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 NOV 2025 3:58PM by PIB Bhubaneswar
ମହାନୁଭବଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆଜିର ଦୁନିଆରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦିନକୁ ଦିନ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରଗତି କରିଚାଲିଛି, ଉଭୟ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସମ୍ପଦ କିଛି ମାତ୍ର ଲୋକଙ୍କ ହାତରେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଠୁଳ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ, ଜଟିଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ତୀବ୍ରତର ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହା ମାନବ ସମାଜ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି, ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ନବାଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହି ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ, ଆମକୁ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଓ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥାରେ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଜରୁରୀ ହୋଇପଡ଼ିଛି।
ଆମକୁ ଅବଶ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଯାହାକି "ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ' ତାହାର ପ୍ରୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ହେବ। ଏହା କୌଣସି ଦୃଷ୍ଟିରୁ "ଅର୍ଥ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ହେବା ଅନୁଚିତ, ଅର୍ଥାତ୍‌, ତାହା କେବଳ 'ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ' ନହୋଇ "ବୈଶ୍ୱିକ', ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ "ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ' ନହୋଇ "ମୁକ୍ତ ଉତ୍ସ' ମଡେଲକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଦରକାର। ଭାରତ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିକଳ୍ପନାକୁ ନିଜର ସମସ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ପ୍ରକଳ୍ପମାନଙ୍କରେ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି।
ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାରଣ ପାଇଁ, ଭାରତ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ୍ କାରବାରରେ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଠାରୁ ନେଇ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ସବୁଠାରେ ସକାରାତ୍ମକତା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଆଧାରିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖିପାରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ପ୍ରତି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମୋଟ ତିନିଗୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା: ସମାନ ମାତ୍ରାରେ ଉପଲବ୍ଧ, ଜନସଂଖ୍ୟା- ମାପକ କୌଶଳ, ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ଭାରତ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ଆମେ ସହଜଲବ୍ଧ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାଯୁକ୍ତ କମ୍ପ୍ୟୁଟିର ବିକାଶ ଘଟାଉଛୁ ଯାହାକି କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞାକୁ ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜସାଧ୍ୟ ହେବ। ଏହା ମାନବୀୟ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ଉଭୟ ମାତ୍ରା ଏବଂ ବେଗ ଯୋଗାଇବ ।
ସେହିଭଳି ଅନୁରୂପ ଭାବରେ, ଆମେ ସଭିଏଁ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ଯେପରି ବୈଶ୍ୱିକ ହିତ ସାଧନ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ଏହାର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ରୋକାଯାଇ ପାରିବ। ଏଥି ନିମନ୍ତେ, ଆମକୁ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ଉପରେ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯାହାକି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମୌଳିକ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ବିଧେୟ। ଏଥିରେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞାର ଡିପ୍ ଫେକ୍‌, ଅପରାଧ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରକୁ ଫଳପ୍ରସୂ ମାନବୀୟ ନିରୀକ୍ଷଣ, ନିରାପତ୍ତାର ଡିଜାଇନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ କଠୋର ନିଷେଧାଜ୍ଞା ମାଧ୍ୟମରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବା ଜରୁରୀ।
କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାହାକି ମାନବ ଜୀବନ, ନିରାପତ୍ତା କିମ୍ବା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବ ତାହାକୁ ଅଧିକ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଶ୍ରାବ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଅଣାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥାଟି ହେଲା, ଯଦ୍ୟପି କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ମାନବୀୟ ଦକ୍ଷତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା, ଏହାର ସର୍ବଶେଷ ଦାୟିତ୍ୱ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ସଦାବେଳେ ମଣିଷ ଉପରେ ହିଁ ନ୍ୟସ୍ତ ରହିବା ଜରୁରୀ।
୨୦୨୬ ମସିହା ଫେବ୍ରୁଆରୀ ମାସରେ, ଭାରତ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ପ୍ରଭାବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଶୀର୍ଷକ ରହିଛଇ: ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ – ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି। ଆମେ ସମସ୍ତ ଜି- ୨୦ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଉଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଏହି କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞାର ଯୁଗରେ, ଆମକୁ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ "ଆଜିର କର୍ମସଂସ୍ଥାନ' ଠାରୁ "ଆସନ୍ତାକାଲିର ଦକ୍ଷତା'କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ହେବ। ପ୍ରଜ୍ଞା ଚଳନଶୀଳତାକୁ ଖୋଲିବା ଜରୁରୀ ଯାହା ଦ୍ରୁତି ନବାଚାର ପାଇଁ ଏକାନ୍ତ କାମ୍ୟ। ଆମେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଜି- ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ଆଗାବୀ ବର୍ଷରେ, ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରଜ୍ଞା ଚଳନଶୀଳତା ନିମନ୍ତେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ଼ ଯୁଗ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଦୁର୍ବଳତାକୁ ଆମ ଆଗରେ ଉନ୍ମୋଚିତ କରିଛି। ଏପରିକି ସଂକଟର ଘଡ଼ିରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ଏବଂ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ପାରିଥିଲା। ଦେଶମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବଜାର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିଲେ ଚଳିବ ନାହିଁ,ଆମକୁ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସମ୍ବେଦନୀ ତଥା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆପଣାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଭାରତର ବାର୍ତ୍ତାର ଏହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ପଷ୍ଟ:
ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବିକାଶ ପୋଷଣୀୟ ହେବା ଜରୁରୀ,
ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ହେବା ବାଞ୍ଛନୀୟ,
ଆର୍ଥିକ କାରବାର ମଧ୍ୟ ନୀତିଗତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ପ୍ରଗତି ସର୍ବ- ସମାବେଶୀ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଥିବା ଦରକାର।
କେବଳ ତାହାହେଲେ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉଚିତ ତଥା ସଠିକ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିପାରିବା।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement during the G20 Summit: Session 3
23 NOV 2025 3:58PM by PIB Delhi
Excellencies,
As technology continues to advance, both opportunities and resources are becoming increasingly concentrated in a few hands. Around the world, competition over critical technologies is intensifying. This is a matter of concern for humanity, and it also poses an obstacle to innovation. To address this, we must bring about a fundamental change in our approach.
We must promote technology applications that are ‘human-centric’ rather than ‘finance-centric’, that are ‘global’ rather than merely ‘national’, and that follow ‘open-source’ models rather than ‘exclusive’ ones. India has sought to integrate this very vision into all of its technology projects.
For this very reason, India today records the highest number of digital payments in the world. From space technology to artificial intelligence, we are witnessing positivity and broad-based participation across every sector.
Friends,
India’s approach to AI is anchored on three pillars - equitable access, population-scale skilling, and responsible deployment. Under the India–AI Mission, we are developing accessible high-performance computing so that the benefits of AI reach every district and every language. This will provide both scale and speed to our efforts toward human development.
At the same time, we must all ensure that AI is used for the global good and that its misuse is prevented. For this, we need a global compact on AI, built upon certain fundamental principles. These should include effective human oversight, safety-by-design, transparency, and strict prohibitions on the use of AI for deepfakes, crime, and terrorist activities.
AI systems that impact human life, security, or public trust must be responsible and auditable. And most importantly, while AI may enhance human capabilities, the ultimate responsibility for decision-making must always remain with human beings.
In February 2026, India will host the AI Impact Summit, with the theme: Sarvajana Hitaya, Sarvajana Sukhaya - welfare for all, happiness for all. We extend an invitation to all G20 countries to participate in this summit.
Friends,
In this age of AI, we must swiftly shift our approach from the ‘jobs of today’ to the ‘capabilities of tomorrow’. Unlocking talent mobility is essential for rapid innovation. We made progress on this issue at the New Delhi G20 Summit. We hope that in the coming years, the G20 will develop a global framework for talent mobility.
Friends,
The COVID era exposed the vulnerabilities of global supply chains. Even during that challenging time, India provided vaccines and medicines to more than 150 countries. Nations cannot be viewed merely as markets; we must adopt a sensitive and long-term approach.
India’s message is clear:
· Development must be sustainable,
· Trade should be trusted,
· Finance must be fair,
· And progress must ensure all-inclusive prosperity.
Only then can we build a fair and just future for all.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.