ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 NOV 2025 4:36PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ନମସ୍କାର !
ଆରମ୍ଭରେ, ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ରାମାଫୋସାଙ୍କୁ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଚମତ୍କାର ଆୟୋଜନ ଏବଂ ସଫଳ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ, ଦକ୍ଷ ପ୍ରବାସ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, କୃତ୍ରିମ ଶକ୍ତି, ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଏଠାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଜି୨୦ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆକାର ଦେଇଛି। ତଥାପି, ବିଶ୍ୱ ଯେଉଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁସରଣ କରିଛି ତାହା ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶକୁ ସମ୍ବଳରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଛି। ସେମାନେ ପ୍ରକୃତିର ଅତ୍ୟଧିକ ଶୋଷଣରେ ମଧ୍ୟ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି। ଆଫ୍ରିକା ଏହି ପରିଣାମର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆଜି, ଆଫ୍ରିକା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରୁଥିବାରୁ, ଆମ ପାଇଁ ବିକାଶର ମାନଦଣ୍ଡ ଗୁଡ଼ିକର ପୁନର୍ବିଚାର କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ।
ଭାରତର ସଭ୍ୟତାଗତ ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ଗୋଟିଏ ପଥ ନିହିତ ଅଛି, ତାହା ହେଉଛି ଅଖଣ୍ଡ ମାନବବାଦର ପଥ। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆମକୁ ବ୍ୟକ୍ତି, ସମାଜ ଏବଂ ପ୍ରକୃତିକୁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ସମଷ୍ଟି ଭାବରେ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ କରେ। କେବଳ ସେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକୃତ ସମନ୍ୱୟ ହାସଲ କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାରା ବିଶ୍ୱରେ, ଅନେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ପରିବେଶ-ସନ୍ତୁଳିତ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଜ୍ଞାନ, ସାମାଜିକ ସଂହତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତ ଜି୨୦ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖିଛି। ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଣାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚ ମାନବତାର ସାମୂହିକ ଜ୍ଞାନକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରସାରିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଫ୍ରିକାର ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଏହାର ଯୁବ ପ୍ରତିଭାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ହିତକର। ତେଣୁ, ଭାରତ ଜି୨୦ -ଆଫ୍ରିକା ଦକ୍ଷତା ଗୁଣକ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖିଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ 'ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷଣ' ମଡେଲ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ। ସମସ୍ତ ଜି୨୦ ଅଂଶୀଦାର ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବେ।
ଆମର ସାମୂହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆଫ୍ରିକାରେ ଦଶ ଲକ୍ଷ ପ୍ରମାଣିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା। ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଗୁଣକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ। ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ମୁକାବିଲା କରିବା ମଧ୍ୟ ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ। ତେଣୁ, ଭାରତ ଏକ ଜି୨୦ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ହେଲଥ୍ କେୟାର୍ ରେସପନ୍ସ ଟିମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖିଛି। ଏହି ଦଳରେ ଜି୨୦ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଚିକିତ୍ସା ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ରହିବେ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍କଟ କିମ୍ବା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ତ୍ଵରିତ ନିୟୋଜିତ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ନିଶା ଚାଲାଣ, ବିଶେଷ କରି ଫେଣ୍ଟାନିଲ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଘାତକ ପଦାର୍ଥର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରସାର। ଏହା ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସାମାଜିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ଆହ୍ଵାନ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଏହି ବିଶ୍ୱ ବିପଦକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ଔଷଧ- ଆତଙ୍କ ନେକ୍ସସ୍ ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଜି୨୦ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଅର୍ଥ, ଶାସନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟକୁ ଏକାଠି କରିପାରିବା। ସେତେବେଳେ ହିଁ ଔଷଧ- ଆତଙ୍କ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଦୁର୍ବଳ କରାଯାଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ-ଆଫ୍ରିକା ସଂହତି ସର୍ବଦା ଦୃଢ଼ ରହିଆସିଛି। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଏହି ସହଭାଗୀତାର ଭାବନା ଜି୨୦ ବାହାରେ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଥାଏ। ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍‌ର ସ୍ୱରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement during the G20 Summit: Session 1
22 NOV 2025 4:36PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
At the outset, I extend my congratulations to President Ramaphosa for the excellent hosting of the G20 Summit and for the successful presidency.
Under South Africa’s presidency, commendable progress has been made on key areas such as skilled migration, tourism, food security, AI, digital economy, innovation, and women’s empowerment.
The historic initiatives undertaken at the New Delhi G20 Summit have been carried forward here.
Friends,
Over the past several decades, the G20 has provided direction to global finance and global economic growth. However, the parameters of growth on which the world has worked so far have left a large section of the population deprived of resources. They have also contributed to the over-exploitation of nature. Africa has been one of the greatest sufferers of these consequences. Today, as Africa hosts the G20 Summit for the first time, it is imperative for us to reconsider the parameters of development.
One pathway lies in India’s civilizational values, the pathway of Integral Humanism. This approach calls upon us to view the individual, society, and nature as an integrated whole. Only then can we achieve true harmony between progress and nature.
Friends,
Across the world, there are several communities that have preserved their traditional and eco-balanced ways of life. These traditions not only embody sustainability, but also reflect profound cultural wisdom, social cohesion, and deep reverence for nature.
India proposes the creation of a Global Traditional Knowledge Repository under the G20 framework. India’s own Indian Knowledge Systems initiative can serve as its foundation. This global platform will help transmit the collective wisdom of humanity to future generations.
Friends,
Advancing Africa’s development and empowering its young talent is in the interest of the entire world. Therefore, India proposes the G20–Africa Skills Multiplier Initiative. This initiative can operate under a ‘train-the-trainers’ model across various sectors. All G20 partners can finance and support this effort.
Our collective goal will be to prepare one million certified trainers in Africa over the next decade. These trainers will, in turn, help equip millions of young people with skills. This initiative will have a powerful multiplier effect. It will strengthen local capacity and significantly contribute to Africa’s long-term development.
Friends,
Addressing health emergencies and natural disasters is also our collective responsibility. Therefore, India proposes the establishment of a G20 Global Healthcare Response Team. This team would comprise trained medical experts from G20 countries and be prepared for rapid deployment in the event of any global health crisis or natural disaster.
Friends,
Another critical issue is drug trafficking, particularly the rapid spread of highly lethal substances like fentanyl. This has emerged as a serious challenge to public health, social stability, and global security. It also serves as a significant channel for financing terrorism.
To effectively address this global threat, India proposes the G20 Initiative on Countering the Drug–Terror Nexus. Under this initiative, we can bring together various instruments related to finance, governance, and security. Only then can the drug-terror economy be effectively weakened.
Friends,
India-Africa solidarity has always been strong. During the New Delhi Summit, the African Union becoming a permanent member of this group was a significant initiative. It is now essential that the spirit of this partnership extends beyond the G20. We must work together to ensure that the voice of the Global South is heard and strengthened across all global institutions.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.