Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement at the G20 Summit: Session 2
22 NOV 2025 9:57PM by PIB Delhi
Excellencies,
Natural disasters continue to pose a major challenge to humanity. This year as well, they have impacted a large portion of the global population. These events clearly highlight the need to strengthen international cooperation for effective disaster preparedness and response.
To support this idea, India formed the Disaster Risk Reduction Working Group during its G20 Presidency. I also congratulate South Africa for giving priority to this important agenda.
Friends,
Our approach to disaster resilience must move from being ‘response-centric’ to being ‘development-centric.’ This was the idea behind India’s initiative to establish the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). By working together with CDRI, G20 countries can mobilize finance, technology, and skills ensuring a resilient future.
Friends,
India also believes that space technology should benefit all of humanity. That is why we are proposing the G20 Open Satellite Data Partnership. This initiative will make satellite data and analysis from G20 space agencies more accessible, interoperable, and useful—especially for countries in the Global South.
Friends,
Sustainability and clean energy are essential for global growth. Critical minerals are crucial for this and should be seen as a shared resource for humanity. That’s why India proposes the G20 Critical Minerals Circularity Initiative which can drive innovations such as recycling, urban mining, and second-life batteries.
Investing in circularity will lower dependence on primary mining, easing pressure on supply chains and benefiting the environment. This initiative can also enable joint research, common technology standards, and pilot recycling facilities in the Global South.
Friends,
During the New Delhi G20 Summit, we agreed to triple renewable energy and double energy-efficiency rates by 2030. To achieve this goal, developed countries will have to fulfil their commitments to provide affordable climate finance and technology in a time-bound manner.
Friends,
Due to climate change and other challenges, the threat to our agriculture sector and food security is becoming more severe. In many countries, farmers face growing difficulties in accessing fertilizers, technology, credit, insurance, and markets. India is making its own efforts to address these issues.
In India, we run the world's largest food security and nutrition support program. We also run the world’s biggest health insurance program and the largest crop insurance scheme. We are emphasizing Shree Anna, or millets, which are superfoods for both nutrition and the environment.
During the Delhi G20, we agreed on the Deccan Principles regarding these issues. Now, based on these principles, we should develop a G20 roadmap.
Friends,
Resilience cannot be built in silos.
The G20 should promote comprehensive strategies that strengthen global security by connecting nutrition, public health, sustainable agriculture, and disaster preparedness.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଧିବେଶନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 NOV 2025 9:57PM by PIB Bhubaneswar
ମହାନୁଭବଗଣ,
ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ବାନ ହୋଇ ରହିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଆପଦାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଜନବସତି କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଏଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୁଏ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ଆପଦାମାନଙ୍କର ମୁକାବିଲ କରିବା ସକାଶେ, ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗକୁ ଆମେ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ସହିତ ଭାରତ ନିଜର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅବଧିରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ଥାପନା କରିଥିଲା। ଏହି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ ପୂର୍ବକ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଥିବାରୁ ମୁଁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହନଶୀଳତାକୁ ନେଇ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ, "ରେସପନ୍ସ ସେଣ୍ଟ୍ରିକ୍‌' (ମୁକାବିଲା କୈନ୍ଦ୍ରିକ) ଠାରୁ ସୁଦ୍ଧା ଆଗରେ ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ "ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ୍ ସେଣ୍ଟ୍ରିକ୍‌' (ବିକାଶ କୈନ୍ଦ୍ରିକ) ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ସହନଶୀଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନା କରିବା ପଛରେ, ଭାରତର ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ହିଁ ନିହିତ। ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ର, ସିଡିଆରଆଇ ସହିତ ମିଶି ଆର୍ଥିକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଏବଂ କୌଶଳ ବିକାଶକୁ ଚଳନଶୀଳ କରିପାରିବ। ଏହା ଏକ ସହନଶୀଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରୁ ସମଗ୍ର ମାନବ ସମାଜକୁ ସୁଫଳ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ଉଚିତ। ସେଥି ନିମନ୍ତେ, ଭାରତ ଜି-୨୦ ମୁକ୍ତ ଉପଗ୍ରହ ଡାଟା ସହଭାଗିତାର ପ୍ରସ୍ତାବ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଏଥିରୁ ଜି-୨୦ ସଦସ୍ୟଭୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ମହାକାଶ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ଉପଗ୍ରହରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଡାଟା ଏବଂ ଆନାଲିସିିସ୍ ବୈଶ୍ୱିକ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ଦେଶସମୂହ ନିମନ୍ତେ ଅଧିକ ସୁଲଭ, ଆନ୍ତ-କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ କରାଯାଇ ପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୈଶ୍ୱିକ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧ ନିମନ୍ତେ , ପୋଷଣୀୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମାତ୍ରାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଜରୁରୀ। ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସକାଶେ, କ୍ରିଟିକାଲ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଏହା ମାନବତାର ସାମଗ୍ରିକ ସମ୍ପଦ। ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ, ଜି-୨୦ କ୍ରିଟିକାଲ ମିନେରାଲ୍‌ଓ ସର୍କୁଲେଟୋରୀ ଉପକ୍ରମର ପ୍ରସ୍ତାବ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଏହା ଅଧୀନରେ, ପୁନଃଚକ୍ରଣ, ସହରାଞ୍ଚଳ ମାଇନିଂ ଏବଂ ସେକେଣ୍ଡ ଲାଇଫ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଭଳି ନବାଚାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇ ପାରିବ।
ସର୍କୁଲାରିଟିରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ହୋଇପାରିବ। ତାହା ହେଲେ ପ୍ରାଥବିକ ମାଇନିଂ ଉପରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏଥିପାଇଁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଉପରେ ପଡ଼ୁଥିବା ଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ସବୁଠାରୁ ହିତକର ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। ଏହିସବୁ ଉପକ୍ରମ, ମିଳିତ ଗବେଷଣା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମାନ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ପାଇଲଟ ପୁନଃ ଚକ୍ରଣ ସୁବିଧାକୁ ସହଯୋଗ କରିପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲୁ ଯେ, ୨୦୩୦ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିକୁ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସକ୍ରିୟତା ହାରକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବୁ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କ ସୁଲଭ ଜଳବାୟୁ ପୁଞ୍ଜି, ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ସକାଶେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ, ସମୟୋଚିତ ଭାବରେ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ୟା କାରଣରୁ ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ବିପଦ ଅଧିକ ଗମ୍ଭୀର ହୋଇ ଚାଲିଛି। ଅନେକ ଦେଶରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସକାଶେ ସାର, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଋଣ, ବୀମା ଏବଂ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଭାି ସମସ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଚାଲିଛି। ଭାରତ ନିଜ ସ୍ତରରେ ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି।
ଭାରତରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟି ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାରି ରଖିଛୁ। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପ୍ରଚଳନ କରିଛି। ଆମେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଅର୍ଥାତ୍ ମିଲେଟ୍ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛୁ, ଯାହା ପୋଷଣ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଉଭୟ ନିମନ୍ତେ ସୁପରଫୁଡ୍ ହୋଇପାରିବ।
ଦିଲ୍ଲୀ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ, ଏହିସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆମେ ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ନୀତି ଉପରେ ସହମତିରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲୁ। ବର୍ତ୍ତମନ ଆମକୁ ଏହି ନୀତି ଉପରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏକ ଜି-୨୦ ରୋଡ ମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସହନଶୀଳତା କଦାପି ସହମତିର ସହ ଗଠନ ହୋଇପାରିବନାହିଁ।
ଜି-୨୦କୁ ଏଭଳି ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା ପୁଷ୍ଠିକର, ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପୋଷଣୀୟ କୃଷି ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଏକାସଙ୍ଗେ ସଂଯୋଗ କରି ଏକ ମଜଭୁତ ବୈଶ୍ୱିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ କରିପାରିବ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ।