প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তামিল নাদুগী কোয়েম্বতোরদা সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সম্মিৎ ২০২৫ দা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
19 NOV 2025 6:53PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
তামিল নাদুগী রাজ্যপাল আর.এন রবি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ এল. মুরুগান, তামিল নাদু এগ্রিকচরেল য়ুনিভর্সিতিগী হান্নগী ভাইস চান্সেল্লর দোক্তর কে.রামাশ্বামী, তোঙান তোঙানবা লৌউ-শিংউগী লুপশিংগী শক্নাইরবশিং, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, ঐগী নুংশিরবা লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা থৌরম শরুক য়ারিবা লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমী লাখ কয়া। মফম অসিনা ঐনা মখোয়দা বনাক্কাম হায়জরি অমসুং ঐনা খুরুমজরি হায়রি। অহানবদা, লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিংদা ঙাকপীনবা ঐনা হায়জরি। ঙসি পুত্তরপরতিদা সত্য সাই বাবাগী থৌরম অমা ঐনা শরুক য়াবদগী ঐ পুং ১ রোম থেংখিবনি। থৌরম অদু খর শাংবদগী ঐ থেংখিবনি। ঐনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা থোকহনবগীদমক ঙাকপীনবা ঐনা মীয়ামদা হায়জরি। লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই কয়া তিনবা ঐ উরে।
ঐনা পান্দিয়ান জিগী ৱারোল তাবদা, ঐনা অঙাং ওইরিঙৈদগী কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা তামিল তম্বীরবদি য়াম্না ফগনি হায়না ঐনা পুক্নিংদা ফাওখি। ঙসি ঐনা ৱারোল অদু য়াম্না নুংঙাইখি, অদুবু লাইবক থিবদি, ঐনা খঙবা ঙমখিদে, মহাক্না জালিকাত্তুগী মরমদা ঙাংখি, কোবিদ মতমদা থেংনখিবা খুদোংচাদবশিং মহাক্না পনখি। অদুবু পান্দিয়ান জিগী ৱারোল অদু হিন্দী অমসুং ইংলিসতা শেম-শারগা মদু ঐঙোন্দা থারক্নবা ঐনা রবি জিদা হায়খ্রে। ৱারোল অদু পাবা ঐনা পাম্মী। ঐনা ফম্বাক্ত কারকপা মতমদা, লৌমী ইনাও অমসুং ইচল কয়া ঐনা উখি অমসুং মখোয়গী ফিশিং মখোয়না হাইখি, ঐনা থংলদ্রিঙৈ মমাংদা বিহারগী নুংশিৎ য়ৌরকখ্রে হায়না ঐনা খনখি।
ঐগী নুংশিরবা লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
কোয়েম্বতোরগী শেংলবা লমদমদা মরুধামালাইগী ভগবন মুরুগানগী মফমদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। কোয়েম্বতোর অসি নাৎ, মীনুংশি অমসুং অনৌবা থবকশিংগী লমদম অমনি অমসুং মফম অসি খা ভারতকী ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপকী মপাঙ্গলগী মফম অমনি। সহরগী তেক্সতাইলগী থবকশিংনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না চাউবা মতেং পাংলি। সহর অসিগী হান্নগী এম.পি শ্রী সি.পি রাধকৃষ্ণন হৌজিক লৈবাক অসিগী উপ-রাষ্ট্রপতি ওইদুনা হৌজিক কোয়েম্বতোর মখা তানা মশক খঙনরে অমসুং মহাক্না ঐখোয় পুম্নমক লমজিংলি।
মরুপশিং,
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসি ঐগী থম্মোয়গা য়াম্না নকশিন্নবা হিরম অমনি। সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সম্মিৎ শীনবগীদমক তামিল নাদুগী লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং ঐনা থাগৎলি। ঐ একজিবসন য়েংলুরে অমসুং লৌমী কয়াগা ৱারি শান্নবগী খুদোংচাবা ফংলে। লৌমী খরদি মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং পি.ঐচ.দি তম্লি, খরনা নাসাদা চন্দ্রয়ানগী থবক তোক্লবা মতুংদা লৌ উবগী থবক তৌরি অমসুং খরনা মখোয় মশামক লৌ উরি। মসি খক নত্তনা, মখোয়না লৌমী কয়া পুথোক্লি অমসুং নহারোলশিংদা ত্রেনিং পীরি। করিগুম্বা ঐ থৌরম অসিদা লাক্লমদ্রবদি, ঐগী পুন্সিদা অচৌবা মাঙজবা অমা ওইগনি হায়না ঙসি ঐনা মীয়াম মমাঙদা হায়রি। মফম অসিদা লাকপদা ঐ অসুক্কী মতিক খঙলে। তামিল নাদুগী লৌমীশিংগী থৌনা অমসুং অহোংবা পুরক্নবা মখোয়গী মপাঙ্গলদা ঐনা থম্মোয় শেংনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা লৌমীশিং, লৌউ-শিংউগী বিজ্ঞান্নিকশিং, উদ্যোগকী মীওইশিং, ষ্টার্দঅপশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংদা ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
লাক্লিবা চহিশিংদা ভারতকী লৌউ-শিংউদা অচৌবা অওনবশিং পুরক্নবা ঐনা পান্দম থম্লি। মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্ত মালেমগী মফম অমা ওইরক্নবা লম্বীদা ভারত লৈরে। ভারতকী বাইওদাইভর্সিতি অসি অওনবা লাক্লি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংনা লৌউ-শিংউ অসি অনৌবা মতমগী অমসুং লাইনা ফংবা ঙম্বা খুদোংচাবা অমা ওইনা মশক খঙবা হেনগৎলক্লি। অহোংবা অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপুংফানা ফগৎহনগনি।
ঐগী নুংশিরবা লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
হৌখিবা চহি ১১ দা লৌউ-শিংউগী হিরমদা শিংথানিঙাই ওইনা অহোংবা লাক্লে। ভারতকী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং লৌউ-শিংউগী থবক মতমগা চুন্না পায়খৎনবা লৌমশিং মতেং পাংনবা পীবা য়াবা খুদোংচাবশিং সরকারনা পীরে। চহি অসিদা কিষান ক্রেদিৎ কার্দ স্কিমনা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ১০ হেন্না ফংহনখ্রে। চহি ৭ গী মমাঙদা শা-ষন লোইবা লৌমীশিং অমসুং ঙামীশিংদা কিষান ক্রেদিৎ কার্দগী কান্নবশিং ফংহনখিবদগী, হিরমশিং অসিদা থবক তৌরিবা লৌমীশিং খুদোংচাবা মপুংফানা ফংলে। বাইও-ফর্তিলাইজরদা জি.এস.তি হন্থবা অসিনা মখা তানা লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ঙাইহাক্কী মমাঙদা, মফম অসিদগী, লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমীশিংদা পি.এম-কিষান সম্মান নিধিগী ২১শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্তুনা লৌমীশিংদা লুপা করোর ১৮,০০০ ফংহনখ্রে। তামিল নাদুদা লৌমী লাখ কয়া মখোয়গী একাউন্তশিংদা শেনফমশিং ফংলে।
মরুপশিং,
স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা, লায়রবা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৪ হকথেংননা ফংহনখ্রে অমসুং লৌউ-শিংগী মখোয়গী দরকার ওইবশিং ফংহনখ্রে। থবক অসিগী কান্নবা ফংলবা লৌমী করোর কয়াদা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি। নুপীমচা অনি প্লেকার্দশিং পায়দুনা মফম অসিদা মতম শাংনা লেপ্লি, মখোয়গী খুৎশিং ৱারম্লগনি। কার্দশিং অদু ঐঙোন্দা পুরক্নবা ঐনা সেকুরিতি পর্সোনেলদা হায়গনি অমসুং অদোমগী পাউজেলশিং ঐনা লুম্না লৌগনি। কার্দ অদু লৌশিল্লগা মদু ঐঙোন্দা পীবীয়ু।
মরুপশিং,
ইচানুপা অদোম থাগৎচরি, অদোমগী খুৎশিং থাংগৎতুনা অদোম মতম শানা লেপতুনা লৈরি।
মরুপশিং,
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পাকথোক-চাউথোকহনবা অসি ২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবনি। দরকার ওইবা হেনগৎলকপদগী লৌবুকশিং অমসুং লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা কেমিকেলশিং শীজিন্নবা অঙকপা ফংনা হেনগৎলক্লি। কা হেন্না কেমিকেলগী হারশিং অমসুং তিলহাৎ হিদাকশিং শীজিন্নবনা লৈবাক লৈহাও মাঙশিল্লকই, লৈবাক লৈহাওদা ইনিল লৈবা হন্থরকই অমসুং চহি কয়াগী মতুংদা লৌ উবদা শেন চঙবা হেনগৎলকই। মসি কোকহন্নবা পাম্বৈশিংদি মহৈ-মরোং মখল কয়া থোক্না থাবা অমসুং মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎপনি।
মরুপশিং,
লৈবাক লৈহাওগী ফিবম অমুক হন্না ফগৎহনবা অমসুং মহৈ-মরোংশিংগী মহাও লৈবা হেনগৎহনবগী লৈবাক অসি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্কী মাইকৈদা চঙশিনগদবনি। মসি মঙলান অমনি অমসুং দরকার ওইবা অমনি। মতম অদু খক্তদা তুংগী মীরোলশিংগীদমক ঐখোয়না ঐখোয়গী বাইওদাইভর্সিতি ঙাক-শেনবা ঙমগনি। অইং-অশাগী খল হোংলকপা অমসুং নোংজু-নুংশাগী শাথিরবা ফিবমশিং মায়োক্নবদা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্না ঐখোয়গী মতেং পাংলি, ঐখোয়গী লৈবাক লৈহাও ফগৎহল্লি অমসুং হকচাং শোকপা কেমিকেলশিংদগী মীওইশিং ঙাকথোকই। মরুওইবা মিসন অসি খুমাঙচাউশিনহনবদা ঙসিগী থৌরম অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎনবা ভারত সরকারনা থৱায় য়াওনা লৌমীশিংগী পুক্নিং থৌগৎলি। চহি অমগী মমাঙদা, কেন্দ্র সরকারনা নেসনেল মিসন ওন নেচরেল ফার্মিং হৌদোক্তুনা লৌমী লাখ কয়াগা শম্নরে। হৌজিক তামিল নাদু খক্তদা লম হেক্তর ৩৫,০০০ রোমদা ওর্গনিক অমসুং মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎতুনা থবক অসিগী কান্নবা খা ভারত শীনবা থুংনা উরে।
মরুপশিং,
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্কী ৱাখল্লোন ভারত মশাগী ৱাখল্লোন্নি। অসি মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা নত্তে- লমদম অসিগীচৎনবীদগী পোক্লকখিবনি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগা চুনরে। খা ভারতকী লৌমীশিংনা পঞ্চগাব্যা, জিবামরিত,বীজামরিত অমসুং মুলচিংগুম্বা মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎপদা ঐ হরাওই। হায়রিবা থবকশিং অসিনা লৈবাক লৈহাও ফগৎহল্লি, মহৈ-মরোশিং কেমিকেল য়াওহন্দে অমসুং লৌ উবদা চঙবা শেনফম হন্থহল্লি।
মরুপশিং,
মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসিগা শ্রী অন্না-মিলেতশিং থাবগা পুনশিনবনা মালেম ইমা ঙাক-শেনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। তামিল নাদুদা, খোইহি অমসুং শ্রী অন্নদগী শেম্বা মথেল অমা তেনুম তিনাই মাভুম ভগবন মুরুগান্দা কৎলি। তামিল লমদমগী কাম্বু অমসুং সমাইগুম্বা মিলেতশিং, কেরলা অমসুং কর্নাতকাগী রাগী অমসুং তেলুগু ঙাংবা রাজ্যশিংগী সাজা অমসুং জোন্না মীরোল কয়াগী চীঞ্জাকশিংগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। কান্নরবা চীঞ্জাক অসি মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং মখোয় মালেমগী লৈবাকশিংদা য়ৌহনবদা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অমসুং কেমিকেল য়াওদবা লৌ উবগী থবক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মরম অদুনা পাংথোক্লিবা মীফম অসিদা অসিগুম্বা থবকশিংগী খন্ন-নৈনবশিং য়াওহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
মহৈ-মরোং মখল অমা খক থাবগী মহুত্ত তোঙান তোঙানবা মহৈ-মরোংশিং থাবগী থবক য়োকখৎনবা ঐনা অপীল তৌরি। হিরম অসিগী মতাংদা খা ভারতকী রাজ্য কয়া ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরি। কেরলা অমসুং কর্নাতকাগী চীঙগী শরুকশিংদা থাক-থাক নাইদুনা লৌউ-শিংউগী থবক পায়খৎপা উরে। লৌফম অমদা, য়ুবী, ক্বা অমসুং উহৈ পানবা পাম্বীশিং থারে অমসুং মদুগী মখাদা স্পাইসশিং অমসুং ব্লেক পেপর থারে। অপীকপা লৌবুক অমদা মহৈ-মরোংশিং পুন্না থাবা অসি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্কী নুঙগী ওইবা ৱাখল্লোন্নি। অসিগুম্বা লৌউ-শিংউগী নমুনা অসি ভারত শীনবা থুংবগী থাক্ত য়োকখৎকদবনি। লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অসিগুম্বা থবকশিং কমদৌনা পায়খৎকদগে হায়বগী মতাংদা খন্ননবা ঐনা রাজ্য সরকারশিংদা হায়গনি।
মরুপশিং,
খা ভারত লৌউ-শিংউগী অহিংবা য়ুনিভর্সিতি অমনি। লমদম অসিদা মালেমদা খ্বাইদগী লিরবা মথৌ পাংথোক্লিবা দাম খর লৈরি অমসুং কালিঙ্গরায়ান কেনেল ১৩ শুবা চহিচাদা শাখিবনি। লমদম অসিগী লাইশঙদা লৈরিবা ইকোনশিংনা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ঈশিং তুংশিন্দুনা থম্বগী থবকশিংগী নমুনাশিং ওইরে। লৌ-শিংউগী থবকশিংগীদমক তুরেলগী ঈশিং শীজিন্নদুনা চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদা লমদম অসিনা সাইন্তিফিক ওইনা ঈশিং শীজিন্নবগী থবকশিংদা মাঙজিল থাখি। মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্ত লমদম অসিনা লৈবাক অসি লমজিংগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমগীদমক তুংগী লৌউ-শিংউগী থবক অমা শেমগৎনবা অপুনবগী থবকশিং দরকার ওইরে। লৌমীশিংনা “একর অমা, কুম অমা” পাংথোকপা হৌনবা লৈবাক শীনবা থুংবগী ঐগী লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং অমসুং তামিল নাদুগী লৌমীশিংদা ঐনা হায়নিংই। কুম অমদা লম একর অমদা নেচরেল ফার্মিং (মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক) পায়খৎকদবনি। অদোম্না ফংলিবা ফলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, অনিশুবা চহিদা খর হেন্না পাংথোক্কনি, অহুমশুবা চহিদা খরগা হেন্না পাংথোক্কনি অমসুং মাঙলোমদা চঙশিনগনি। বিজ্ঞান্নিকশিং অমসুং রিছার্স ইন্সতিতুসনশিংনা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসি এগ্রিকচরল করিকুলমগী মরুওইবা শরুক অমা ওইহনগদবনি, লৌমীশিংগী লৌবুকশিং অহিংবা লেবোরেতোরিশিং ওইনা লৌনবা মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎকদবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক অসি বিজ্ঞান্না মপুংফানা শৌগৎপা খোঙজং অমা ওইহনবনি। খোঙজং অসিদা রাজ্য সরকারশিং অমসুং ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসনশিংগী মরুওইবা থৌদাং অমা লৈরি। হৌখিবা চহি খরদা লৈবাক অসিদা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন ১০,০০০ শেমখ্রে। মখোয়না শৌগৎতুনা, লায়রবা লৌমীশিংগী ক্লষ্টরশিং শেম্লে, চামথোক্নবা, য়োম্নবা অমসুং শেম-শানবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে অমসুং ই-নামগুম্বা ওনলাইন কৈথেলশিংগা হকথেংননা শম্নরে। মমাংঙৈগী লৌশিং, সাইন্সকী মপাঙ্গল অমসুং সরকারগী মতেং পুন্না চৎমিন্নবা মতমদা, লৌমীশিং নুংঙাই য়াইফগনি অমসুং মালেম ইমা মশা ফনা লৈগনি।
মরুপশিং,
সম্মিৎ অসিনা লৈবাক অসিদা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবক্ত ঐখোয়গী লৌমী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংদা লমজিংগনি অমসুং অনৌবা মাইকৈ অমা তাক্কনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজবা থম্লি। মফম অসিদগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং পাম্বৈশিং থোক্লক্কনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ময়ামগী মফমদা ঐনা অমুক হন্না ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি! ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি:
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
অদোম থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in South India Natural Farming Summit 2025 at Coimbatore, Tamil Nadu
19 NOV 2025 6:53PM by PIB Delhi
Vanakkam!
Governor of Tamil Nadu R.N. Ravi ji, my colleague in the Union Cabinet L. Murugan ji, former Vice Chancellor of Tamil Nadu Agricultural University Dr. K. Ramasamy ji, all the distinguished dignitaries from various agricultural organizations, other public representatives present here, my dear farmer brothers and sisters, and lakhs of farmers from across the country who have joined us through digital technology! I greet all of you with Vanakkam and Namaskar. First of all, I want to apologize to all of you here and to all my farmer brothers and sisters across the country. I am almost an hour late in reaching here because earlier today I was in Puttaparthi for a program dedicated to Sathya Sai Baba, and the event there went on longer than expected. That caused a delay in my arrival. I sincerely apologize for any inconvenience this may have caused you. I am seeing that many people across the country have been waiting, so I seek your forgiveness.
When I was listening to Pandian ji’s speech, I felt that it would have been wonderful if someone had taught me Tamil in my childhood so that I could have enjoyed his speech even more. But I did not have that good fortune. Still, whatever I was able to understand, I could sense he was speaking about Jallikattu and also referring to the difficulties faced during the COVID period. I have requested Ravi ji to send me Pandian ji’s speech translated into Hindi and English. I would like to read it. But I was able to fully feel and absorb his emotions, and it was a very special moment for me. When I came onto the stage here, I noticed many farmer brothers and sisters waving their gamchas. It felt as if the breeze of Bihar had reached here even before I arrived.
My dear farmer brothers and sisters,
On this sacred land of Coimbatore, first of all, I bow to Lord Murugan of Marudhamalai. Coimbatore is the land of culture, compassion, and creativity. This city is the power centre of South Bharat’s entrepreneurial strength. Its textile sector is a major contributor to our country's economy. And now, Coimbatore has become even more special because its former MP, C.P. Radhakrishnan ji, is now guiding us all in the role of Vice President.
Friends,
Natural farming is a subject very close to my heart. I congratulate all the farmer brothers and sisters of Tamil Nadu for organizing this extraordinary South India Natural Farming Summit. I had the opportunity to visit the exhibition just now and interact with many farmers. Some have completed mechanical engineering and PhDs and then chosen farming. Some have left prestigious work related to Chandrayaan in NASA and come back to farming. Not only are they cultivating themselves, they are also training many other farmers and young people. Today, I must publicly acknowledge that if I had not come to this event, I would have missed something very important in my life. I have learned so much here today. I wholeheartedly salute the courage of the farmers of Tamil Nadu and their strength to embrace change. Here, farmer brothers and sisters, agricultural scientists, industry partners, start-ups and innovators have all come together. I warmly congratulate all of you.
Friends,
I see many major changes taking place in Indian agriculture in the coming years. Bharat is on the path to becoming the global hub of natural farming. Our biodiversity is taking a new shape, and the youth of our country now see agriculture as a modern, scalable opportunity. This is going to give tremendous strength to the rural economy of our nation.
My farmer brothers and sisters,
In the last 11 years, the entire agriculture sector of the country has undergone a massive transformation. Our agricultural exports have nearly doubled. To modernize farming, the government has opened every possible avenue to support farmers. Farmers have received more than 10 lakh crore rupees in assistance this year alone through the Kisan Credit Card. This figure of 10 lakh crore rupees is extremely significant. After livestock farmers and fishermen were also included under the KCC scheme seven years ago, they too have greatly benefited from it. Reducing GST on bio-fertilizers has also brought substantial advantages to farmers.
Friends,
Just a short while ago, we released the next instalment of the PM-Kisan Samman Nidhi for the farmers of the country from here. Farmers across the country have received 18,000 crore rupees directly in their accounts. Here in Tamil Nadu too, lakhs of farmers have received money under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme.
Friends,
So far, 4 lakh crore rupees has been directly transferred to the bank accounts of small farmers across the country under this scheme. This amount has helped farmers fulfil various agriculture-related needs. I extend my heartfelt congratulations to the crores of farmer brothers and sisters who are beneficiaries of this scheme. There are two young girls standing at the back holding placards for a long time. Their hands will get tired. I request the security personnel to collect the placards from them and give them to me. Whatever message they have, I will take it very seriously. Please collect it and bring it to me.
Friends,
Thank you, daughter. You were standing with your hand raised for such a long time.
Friends,
The expansion of natural farming is the need of 21st-century agriculture. Over the years, the use of chemicals has rapidly increased in fields and in many agriculture-related sectors due to rising demand. Soil fertility is declining due to excessive use of chemical fertilizers and pesticides, soil moisture is being affected, and along with all this, the cost of farming keeps increasing every year. The solution to this lies in crop diversification and natural farming.
Friends,
We must move forward on the path of natural farming to restore the fertility of our soil and the nutritional value of our crops. This is both our vision and our necessity. Only then will we be able to preserve our biodiversity for future generations. Natural farming helps us face climate change and the shifts in weather patterns. It keeps our soil healthy and protects people from harmful chemicals. Today’s event is going to play a significant role in this direction.
Friends,
Our government is giving huge encouragement to the farmers of Bharat to adopt natural farming. A year ago, the central government launched the National Mission on Natural Farming. Lakhs of farmers have already joined it. Its positive impact is especially visible across South Bharat. Here in Tamil Nadu alone, nearly 35,000 hectares of land are under organic and natural farming.
Friends,
Natural farming is an indigenous concept of Bharat. We have not imported it from anywhere. It is born from our own traditions. Our ancestors developed it with great dedication, and it is perfectly aligned with our environment. I am happy that the farmers of South Bharat continue to follow traditional methods of natural farming such as Panchagavya, Jeevamrit, Beejamrit, Aachadan etc. These practices improve soil health, keep crops chemical-free, and significantly reduce input costs.
Friends,
When we combine natural farming with the cultivation of Shri Anna–millets, it also plays a crucial role in protecting Mother Earth. In Tamil Nadu, even Lord Murugan is offered thenum thinai maavum — a sacred offering made from honey and millets. Kambu and samai in Tamil regions, Ragi in Kerala and Karnataka, and sajja and jonna in Telugu-speaking states have been part of our diet for generations. Our government is making efforts to ensure that this superfood reaches global markets. Natural farming and chemical-free farming are going to play a major role in enhancing their global acceptance. Therefore, I believe that the efforts related to this topic must certainly be discussed in this summit.
Friends,
I have always encouraged multiculture agriculture instead of monoculture. We get great inspiration for this from many regions of South Bharat. If we go to the hilly areas of Kerala or Karnataka, we can see examples of multi-storey agriculture. In a single field, there are coconut trees, areca nut trees, and fruit plants. Below them, spices and black pepper are cultivated. This means that multiple crops can be grown in a small area, with proper planning. This is the fundamental philosophy of natural farming. We must take this model of farming to the pan-India level. I would also urge state governments to consider how these practices can be implemented in different regions of the country.
Friends,
South India has been a living university of agriculture. The world’s oldest functioning dams were built in this region. The Kalingarayan Canal was built here in the 13th century. The temple ponds here became models of decentralized water conservation systems. This land developed a scientific model of controlling river water and using it for farming. This region displayed advanced water engineering thousands of years ago. Therefore, I firmly believe that the leadership in natural farming for the country and the world will also emerge from this region.
Friends,
We must all work together to build a futuristic agriculture ecosystem for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I urge my farmer brothers and sisters across the country, especially my farmer friends in Tamil Nadu, to start with one acre in one season. Meaning, try natural farming on just one acre in one season. You choose a corner of your field and experiment. Based on the results, expand it next year, expand it further the third year, and keep moving ahead. I also request all scientists and research institutions to make natural farming a core part of the agricultural curriculum. Go to villages, make farmers’ fields your laboratories. We must transform natural farming into a science-backed movement. The role of state governments and FPOs is extremely important in this campaign of natural farming. In the past few years, 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been formed in the country. With the help of FPOs, we can create small clusters of farmers. We should provide cleaning, packaging, and processing facilities locally. We should connect them directly to online markets like e-NAM. This will greatly increase the benefits for farmers engaged in natural farming. When the traditional knowledge of our farmers, the power of science, and government support come together, then not only will our farmers prosper, but our Mother Earth will also remain healthy.
Friends,
I firmly believe that this summit and especially the leadership shown by our farmer brothers and sisters will give a new direction to natural farming in the country. New ideas and new solutions will emerge from here. With this hope, I once again extend my heartfelt best wishes to all of you. Thank you very much!
Please join me in saying:
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!