গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
ই-জাগৃতিয়ে ২০২৫ চনত গ্ৰাহকৰ বাবে ন্যায় লাভত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিছে: দ্ৰুত প্ৰতিকাৰ প্ৰদান কৰা আৰু ২০২৪ চনৰ বিধানসমূহ সঠিকৰূপত সম্পন্ন কৰিছে
১৩৮৮ জন প্ৰবাসী ভাৰতীয়কে ধৰি ২.৭৫ লাখতকৈ অধিক ব্যৱহাৰকাৰীয়ে ইয়াত পঞ্জীয়ন কৰিছে, বিশ্বজোৰা প্ৰৱেশ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন গ্ৰাহকৰ অভিযোগ নিৰাময় সক্ষম কৰি তুলিছে
এআই -চালিত, বহুভাষিক, অভিগম্য আন্তঃপৃষ্ঠই গ্ৰাহকৰ বাবে ফাইলিং, ভাৰ্চুৱেল শুনানি আৰু বাস্তৱ সময়ৰ অনুসৰণ সহজ কৰি তোলাটো নিশ্চিত কৰিছে
16 NOV 2025 4:40PM by PIB Guwahati
গ্ৰাহকৰ অধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ সকাহ দিবলৈ গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ উদ্যোগত ২০২৫ চনৰ ১ জানুৱাৰীত ই-জাগৃতি মঞ্চ আৰম্ভ হোৱাৰে পৰা দুইলাখৰো অধিক ব্যৱহাৰকাৰীয়ে ইয়াত পঞ্জীয়ন কৰিছে আৰু এক পৰিৱৰ্তনশীল ডিজিটেল অভিযোগ নিৰাময় ব্যৱস্থা হিচাপে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি ভৌগোলিক বাধাসমূহ আঁতৰাই প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলক বহিঃদেশৰ পৰা গ্ৰাহকৰ অধিকাৰ সাব্যস্ত কৰিব পৰাকৈ সুবিধা প্ৰদান কৰি ই প্ৰৱেশৰ সুবিধাক সুদৃঢ় কৰিছে।
২০২৫ চনৰ ১৩ নৱেম্বৰলৈকে এই ঐক্যবদ্ধ পৰ্টেলে ১,৩০,৫৫০টা গোচৰ দাখিলৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে আৰু ১,২৭,০৫৮টা গোচৰৰ নিষ্পত্তি নিশ্চিত কৰিছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশতে গ্ৰাহক সুৰক্ষাৰ দিশটো শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে। ইয়াৰ সহজ অ’টিপি ভিত্তিক পঞ্জীয়নৰ জৰিয়তে ই-জাগৃতিয়ে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলক অভিযোগ দাখিল কৰিবলৈ, ডিজিটেল বা অফলাইন মাচুল পৰিশোধ কৰিবলৈ, ভাৰ্চুৱেল শুনানিত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ, অনলাইনত নথিপত্ৰ বিনিময় কৰিবলৈ আৰু বাস্তৱ সময়ত গোচৰসমূহ অনুসৰণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে , যাৰ ফলত তেওঁলোকে ভাৰতত কায়িকভাবে উপস্থিতিৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাইকিয়া হৈ পৰিছে।
১৩৮৮ গৰাকী প্ৰবাসী ভাৰতকে ধৰি ২.৭৫ লাখতকৈ অধিক ব্যৱহাৰকাৰীয়ে ইয়াত পঞ্জীয়ন কৰিছে , গোলকীয় প্ৰৱেশ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন গ্ৰাহক অভিযোগ নিৰাময়ৰ এই প্লেটফৰ্মে বিদেশৰ পৰা অভিযোগ দাখিল, ভাৰ্চুৱেল শুনানি আৰু বাস্তৱ সময়ৰ অনুসৰণ, সকলোৰে বাবে সুলভ কৰি তুলিছে । ই-জাগৃতিয়ে নাগৰিককেন্দ্ৰিক, প্ৰযুক্তি-চালিত শাসনৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে আৰু কাগজবিহীন, তথা দক্ষ অভিযোগ নিৰাময়ৰে গ্ৰাহকক শক্তিশালী কৰিছে। এআই -চালিত, বহুভাষিক, অভিগম্য আন্তঃপৃষ্ঠই গ্ৰাহকৰ বাবে ফাইলিং, ভাৰ্চুৱেল শুনানি আৰু বাস্তৱ সময়ৰ অনুসৰণ সহজ কৰি তোলাটো নিশ্চিত কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি ভইচ-টু-টেক্সট কাৰ্য্যকৰীতা, চেটবট আৰু সংহত ডেচব'ৰ্ডে বিশেষভাৱে সক্ষম গ্ৰাহকৰ বাবে অভিগম্যতা বৃদ্ধি কৰিছে ।
এইবাৰ এই প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে ৪৬৬গৰাকী প্ৰবাসী ভাৰতীয়ই অভিযোগ দাখিল কৰিছে , য’ত আমেৰিকা (১৪৬), যুক্তৰাজ্য (৫২), ইউ এ ই (৪৭), কানাডা (৩৯), অষ্ট্ৰেলিয়া (২৬) আৰু জাৰ্মানী (১৮) আদি দেশৰ পৰা বহু লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছে । এই প্লেটফৰ্মৰ অন্তৰ্ভুক্ত বৈশিষ্ট্যসমূহৰ ভিতৰত আছে বহুভাষিক আন্তঃপৃষ্ঠ, চেটবট সহায়, দৃষ্টিহীন আৰু বৃদ্ধ ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ বাবে ভয়েচ-টু-টেক্সট সমৰ্থন, আৰু এণ্ড-টু-এণ্ড এনক্ৰিপচন যিয়ে অভিগম্যতা, স্বচ্ছতা, আৰু ব্যৱহাৰকাৰী সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰে৷
ভাৰতত থকা নাগৰিকসকলৰ বাবে ই-জাগৃতিয়ে অ’চিএমএছ, ই-দাখিল, এনচিডিআৰচি চিএমএছ আৰু কনফ’নেটৰ দৰে লিগেচি ব্যৱস্থাসমূহক এক একক তথা নিৰৱচ্ছিন্ন আন্তঃপৃষ্ঠত একত্ৰিত কৰিছে। এই ডিজিটেলাইজেশ্যনে বিষয়সমূহৰ খণ্ডিতকৰণ হ্ৰাস কৰিছে, স্বচ্ছতাক প্ৰসাৰিত কৰিছে আৰু গোচৰ নিষ্পত্তি ত্বৰান্বিত কৰিছে। ২০২৫ চনৰ ১৩ নৱেম্বৰলৈকে দেশজুৰি মুঠ ১,৩০,৫৫০ টা অভিযোগ দাখিল কৰা হৈছে, যিবোৰ গুজৰাট (১৪, ৭৫৮ টা গোচৰ), উত্তৰ প্ৰদেশ (১৪,০৫০ গোচৰ) আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ (১২,৪৮৪ গোচৰ) আদি ৰাজ্যত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্লেটফৰ্মৰ সংহত ডেচব’ৰ্ডে অধিবক্তাসকলক গোচৰসমূহ অনুসৰণ কৰিবলৈ, নথিপত্ৰ আপলোড কৰিবলৈ আৰু সতৰ্কবাণী লাভ কৰিবলৈ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, আনহাতে বিচাৰকসকলৰ সুবিধাৰ বাবেও শুনানিৰ সময়ত ডিজিটেল ফাইল বিশ্লেষণ তথা ভাৰ্চুৱেল আদালতৰ ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰিছে।
ই-জাগৃতিৰ মূল সুবিধাসমূহ হ’ল-
• বিশ্বব্যাপী অভিগম্যতা: প্ৰবাসী ভাৰতীয় আৰু দেশৰ নাগৰিকে যিকোনো স্থানৰ পৰা গোচৰ দাখিল আৰু পৰিচালনা কৰিব পাৰে, সুৰক্ষিত এণ্ড-টু-এণ্ড এনক্ৰিপচন আৰু ভূমিকা-ভিত্তিক অনুমতিৰ সৈতে।
• দক্ষতা আৰু গতি: স্বয়ংক্ৰিয় কাৰ্য্যপ্ৰবাহ, এছএমএছ/ইমেইল আৰু ভাৰ্চুৱেল শুনানিৰ জৰিয়তে বাস্তৱ সময়ৰ আপডেটে শেহতীয়াকৈ ১০খন ৰাজ্য আৰু এনচিডিআৰচিত নিষ্কাশনৰ হাৰ ১০০%তকৈ অধিক হোৱাত অৰিহণা যোগাইছে।
• অন্তৰ্ভুক্তি: বহুভাষিক আন্তঃপৃষ্ঠ আৰু অভিগম্যতাৰ সঁজুলিৰ দৰে বৈশিষ্ট্যসমূহে ইয়াক বিভিন্ন লোকৰ বাবে সহজে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা কৰি তুলিছে।
• নিৰাপদ লেনদেন: ভাৰত কোষ আৰু পেগভ গেটৱেৰ সৈতে একত্ৰীকৰণে সহজে মাচুল পৰিশোধ নিশ্চিত কৰিছে।
এই প্লেটফৰ্মে ২ লাখতকৈ অধিক এছএমএছ সতৰ্কবাণী আৰু ১২ লাখৰো অধিক ইমেইল জাননী প্ৰেৰণ কৰিছে, য’ত পঞ্জীয়ন আৰু ৰিজ’ইণ্ডাৰ জমা দিয়াৰ বাবে অ’টিপি পৰীক্ষণ, কেছ অনুমোদন বা ৰিভাৰ্ছন নিশ্চিতকৰণ, সফল ই-ফাইলিং স্বীকৃতি, প্ৰফাইল সুৰক্ষা সতৰ্কবাণী আৰু জাৰি কৰা জাননীসমূহৰ ওপৰত বাস্তৱ সময়ৰ আপডেট আদি মূল পৰিঘটনাসমূহ সামৰি লোৱা হৈছে। সংহত এছএমএছ আৰু ইমেইল গেটৱেৰ জৰিয়তে তৎক্ষণাত প্ৰদান কৰা এই স্বয়ংক্ৰিয়, বহুভাষিক যোগাযোগসমূহে নিশ্চিত কৰিছে যে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলকে ধৰি ব্যৱহাৰকাৰীসকলে কেতিয়াও সময়সীমা বা উন্নয়নসমূহৰ পৰা বাদ পৰি নাযায় , যাৰ ফলত পদ্ধতিগত বিলম্ব হ্ৰাস পাইছে আৰু ডিজিটেল প্ৰতিকাৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ ওপৰত মানুহৰ আস্থা বৃদ্ধি পাইছে ।
২০২৫ চনৰ জুলাই–আগষ্টৰ ভিতৰত ২৭,০৮০টা গোচৰৰ বিপৰীতে ২৭,৫৪৫টা গোচৰ নিষ্পত্তি কৰা হৈছে আৰু ছেপ্টেম্বৰ–অক্টোবৰ মাহত ২১,৫৯২টা গোচৰৰ বিপৰীতে ২৪,৫০৪টা গোচৰ নিষ্পত্তি কৰা হৈছে , যিয়ে ২০২৪ চনত প্ৰদৰ্শন কৰা কাৰ্যক অতিক্ৰম কৰিছে।
প্ৰক্ৰিয়াসমূহ অধিক সুশৃংখলিত কৰিবলৈ এনচিডিআৰচিয়ে অতিৰিক্ত নথি-পত্ৰ দাখিল হ্ৰাস কৰাৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ কথা বিবেচনা কৰিছে, বিবাদীসকলৰ বাবে অনুসৰণ সহজ কৰি তুলিছে আৰু প্ৰায় কাগজবিহীন কাৰ্য্যবিধিৰ দিশত আগবাঢ়িছে। ভাৰতলৈ অহাৰ প্ৰয়োজন নোহোৱাকৈ বীমাৰ দাবী আৰু সামগ্ৰীৰ বিসংগতিৰ দৰে বিবাদ সফলতাৰে নিষ্পত্তি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ বাবেও এই প্লেটফৰ্মে সময়মতে সমাধান আগবঢ়াই আহিছে।
ই-জাগৃতি পৰ্টেলৰ ফলপ্ৰসূতা প্ৰদৰ্শন কৰা কেইটামান সফলতাৰ কাহিনী আগবঢ়ালোঁ:
• অনলাইন পাঠ্যক্ৰম কেলেংকাৰীৰ বাবে ২৫ দিনত গ্ৰাহকে ৩.০৫ লাখ টকা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
আয়োগঃ অসম (মৰিগাঁও)
গোচৰৰ সময়সীমা: ২৫ দিন (কেছ নম্বৰ: ডিচি/২৯৬/চিচি/৩/২০২৫)
এজন অভিভাৱকে মাছুল আদায় দিয়াৰ পিছতো নিম্নমানৰ অনলাইন ক্লাছৰ নামত ৫৪,৯৮৭ টকা ভৰিবলগীয়া হৈছিল । আয়োগে এইক্ষেত্ৰত সঠিক সেৱাৰ অভাৱ আৰু অন্যায়ভাবে ব্যৱসায় কৰাৰ বিৰুদ্ধে ৰায় প্ৰদান কৰি অভিভাৱকজনক সম্পূৰ্ণ ধন ঘূৰাই দিয়াৰ লগতে আৰ্থিক লোকচানৰ বাবে ২.৫ লাখ টকা ক্ষতিপূৰণ দিয়াৰ নিৰ্দেশ দিয়ে।
প্ৰভাৱঃ এনে ৰায়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এনে সমস্যাৰ ক্ষিপ্ৰ সমাধান; এড-টেক প্লেটফৰ্মৰ দ্বাৰা অকৰ্তৃত্বশীল ডিজিটেল কৰ্তন আৰু ভুৱা নিশ্চয়তাৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ নজিৰ স্থাপন কৰে।
• ত্ৰিপুৰাত ৮ বছৰীয়া ত্ৰুটিপূৰ্ণ এল জি ফ্ৰীজৰ বাবে গ্ৰাহকক ১.৬৭ লাখ+টকাৰ ক্ষতিপূৰণ
আয়োগঃ ত্ৰিপুৰা (পশ্চিম ত্ৰিপুৰা)
গোচৰৰ সময়সীমা: ৫ মাহ (কেছ নম্বৰ: ডিচি/২৭২/চিচি/৩৩/২০২৫)
৮৫,০০০ টকীয়া এল জি ছাইড বাই ছাইড ফ্ৰীজ এটাত পানী লিক হৈ ২০১৭ চনত বাৰে বাৰে ইয়াক মেৰামতি কৰাৰ পিছতো খাদ্য নষ্ট হৈ পৰে। সেৱাৰ অভাৱ আৰু অন্যায়ভাবে বাণিজ্য চলোৱাৰ বাবে এল জি চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ আৰু এল জি ইণ্ডিয়াক যৌথভাৱে জগৰীয়া কৰা হৈছিল। আয়োগে ৭.৫% সূতৰ সৈতে সম্পূৰ্ণ ধন ঘূৰাই দিয়াৰ নিৰ্দেশ দিছিল। সুত, ১২,০০০ টকা, মেৰামতিৰ খৰচ, ৫০,০০০ টকা, মানসিক যন্ত্ৰণা দিয়া বাবে আৰু গোচৰৰ খৰচৰ নামত ২০,০০০ টকা, ৩০ দিনৰ ভিতৰত আদায় দিবলৈ নিৰ্দেশ দিছিল।
প্ৰভাৱ: এনে ৰায়ে প্ৰমাণ কৰে যে ই-জাগৃতিয়ে সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ বছৰৰ পিছত বছৰৰ পিছতো গ্ৰাহকক সুৰক্ষা দিয়ে; ব্ৰেণ্ডসমূহক দীৰ্ঘম্যাদী সেৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক সন্মান কৰিবলৈ বাধ্য কৰে।
গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা বিভাগে প্ৰবাসী ভাৰতীয়কে ধৰি সকলো গ্ৰাহকক অভিযোগ নিৰাময়ৰ বাবে ই-জাগৃতিৰ সহায় ল’বলৈ আহ্বান জনাইছে। সমগ্ৰ দেশতে কাৰ্যক্ষম হৈ থকা এই পৰ্টেলে ডিজিটেলভাৱে সবল ভাৰতৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি হিচাবে পৰিগণিত হৈছে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
e-Jagriti Revolutionizes Consumer Justice in 2025: Delivering Swifter Redressal and Outperforming 2024 Benchmarks
Over 2.75 Lakh Users Including 1388 NRIs Register, Enabling Global Access and Seamless Consumer Grievance Redressal
AI-Powered, Multilingual, Accessible Interface Ensures Ease of Filing, Virtual Hearings and Real-Time Tracking for Consumers
16 NOV 2025 4:40PM by PIB Delhi
In a major boost to consumer rights, the e-Jagriti platform of the Department of Consumer Affairs has emerged as a transformative digital grievance redressal system, registering over two lakh users since its launch on January 1, 2025. The platform streamlines procedures for citizens by reducing paperwork, minimizing travel, and cutting down physical documentation, thereby promoting environmental sustainability. It also strengthens access for NRIs by removing geographical barriers and enabling them to assert their consumer rights from abroad.
As of November 13, 2025, the unified portal has facilitated 1,30,550 case filings and ensured the disposal of 1,27,058 cases, reflecting its efficiency in strengthening consumer protection across the country. With its simple OTP-based registration, e-Jagriti enables NRIs to file complaints, make digital or offline fee payments, participate in virtual hearings, exchange documents online, and track cases in real time, eliminating the need for physical presence in India.
Over 2.75 Lakh Users Including 1388 NRIs Register, Enabling Global Access and Seamless Consumer Grievance Redressal Platform Enables Filing Complaints from Abroad, Virtual Hearings and Real-Time Tracking, Ensuring Accessible Justice for All. E-Jagriti Reflects Government’s Commitment to Citizen-Centric, Technology-Driven Governance and Empowers Consumers with Paperless, Contactless and Efficient Grievance Redressal. AI-Powered, Multilingual, Accessible Interface Ensures Ease of Filing, Virtual Hearings and Real-Time Tracking for Consumers. Additionally, Voice-To-Text Functionality, Chatbot and Integrated Dashboards Boost Accessibility for Elderly and Differently-Abled Consumers.
This year, 466 NRI complaints have been filed through the platform, with major participation from countries such as the United States (146), United Kingdom (52), UAE (47), Canada (39), Australia (26) and Germany (18). The platform’s inclusive features include multilingual interface, chatbot assistance, voice-to-text support for visually impaired and elderly users, and end-to-end encryption which enhance accessibility, transparency, and user security.
For citizens within India, e-Jagriti integrates legacy systems like OCMS, e-Daakhil, NCDRC CMS and CONFONET into a single, seamless interface. This digitization reduces fragmentation, promotes transparency and accelerates case disposal. As of November 13, 2025, a total of 1,30,550 complaints have been lodged nationwide, with high adoption in states like Gujarat (14, 758 cases), Uttar Pradesh (14,050 cases) and Maharashtra (12,484 cases). The platform's role-based dashboards provide advocates with tools to track cases, upload documents and receive alerts, while judges access digital files, analytics and virtual courtrooms for efficient hearings.
Key benefits of e-Jagriti include:
• Global Accessibility: NRIs and citizens can file and manage cases from any location, with secure end-to-end encryption and role-based permissions.
• Efficiency and Speed: Automated workflows, real-time updates via SMS/email and virtual hearings have contributed to disposal rates exceeding 100% in 10 states and the NCDRC recently.
• Inclusivity: Features like multilingual interfaces and accessibility tools make it user-friendly for diverse demographics.
• Secure Transactions: Integration with Bharat Kosh and PayGov gateways ensures hassle-free fee payments.
The platform has dispatched over 2 lakh SMS alerts and over 12 lakh email notifications, covering key events such as OTP verifications for registration and rejoinder submissions, case approval or reversion confirmations, successful e-filing acknowledgments, profile security alerts and real-time updates on notices issued. These automated, multilingual communications delivered instantly via integrated SMS and email gateways ensure that users, including NRIs operating across time zones, never miss deadlines or developments, thereby reducing procedural delays and reinforcing trust in the digital redressal process.
The platform has recorded a clear rise in disposal efficiency in 2025. Between July–August, 27,545 cases were disposed against 27,080 filed, and in September–October, 24,504 cases disposed against 21,592 filed both surpassing 2024 performance and demonstrating faster backlog clearance.
To further streamline processes, the NCDRC is considering measures to reduce redundant paper submissions, easing compliance for litigants and moving toward near-paperless proceedings. The platform continues to deliver timely resolutions, including for NRIs, who have successfully settled disputes such as insurance claims and product defects without needing to travel to India.
Here are a few success stories demonstrating the effectiveness of the eJagriti portal:
· Consumer Secures ₹3.05 Lakh in 25-Day Resolution for Online Course Scam
Commission: Assam (Morigaon)
Case Duration: 25 days (Case Number: DC/296/CC/3/2025)
A parent cancelled poor-quality online classes after assurance of no further charges, yet ₹54,987 was auto-debited. The Commission ruled deficiency in service and unfair trade practice, ordering full refund plus ₹2.5 lakh for financial loss.
Impact: Speedy resolution in North Eastern Region; sets precedent against unauthorized digital deductions and false assurances by ed-tech platforms.
• Consumer Awarded ₹1.67 Lakh+ for 8-Year-Old Defective LG Fridge in Tripura
Commission: Tripura (West Tripura)
Case Duration: 5 months (Case Number: DC/272/CC/33/2025)
A ₹85,000 LG Side-by-Side refrigerator leaked water and failed to defrost since 2017, spoiling food despite repeated repairs. LG Service Centre and LG India were held jointly liable for deficiency in service and unfair trade practices. The Commission ordered full refund with 7.5% p.a. interest, ₹12,000 repair costs, ₹50,000 for mental agony and ₹20,000 litigation cost—payable within 30 days.
Impact: Proves eJagriti protects consumers even years after purchase; forces brands to honor long-term service commitments.
The Department of Consumer Affairs urges all consumers, including NRIs, to leverage e-Jagriti for empowered grievance redressal. Operational across the country, the portal marks a significant stride toward a digitally empowered India.