প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত অধীনমৰ সৈতে হোৱা মত বিনিময় অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
27 MAY 2023 10:42PM by PIB Guwahati
नअनैवरुक्कुम् वणक्कम्
ওম নমঃ শিৱায়! শিৱায় নমঃ!
হৰ হৰ মহাদেৱ!
সৰ্বপ্ৰথমে, মই নতমস্তকে আপোনালোকৰ দৰে সকলো পূজনীয় ঋষিসকলক অভিনন্দন জনাইছো যিসকল বিভিন্ন 'অধীনম’ৰ সৈতে জড়িত। আজি আপোনালোকক মোৰ বাসভৱনত পাই মই অত্যন্ত ভাগ্যৱান অনুভৱ কৰিছো। ভগৱান শিৱৰ অনুগ্ৰহৰ বাবেই মই আপোনালোকৰ দৰে শিৱৰ সকলো ভক্তক একেলগে দেখাৰ সুযোগ পাইছো। মই অতি আনন্দিত যে আপোনালোক সকলোৱে ব্যক্তিগতভাৱে আহি কাইলৈ নতুন সংসদ ভৱন উদ্বোধনৰ সময়ত আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিব।
সন্মানীয় ভৱিষ্যদ্ৰষ্টাসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত তামিলনাডুৱে কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। বীৰমঙ্গাই ভেলু নাচিয়াৰৰ পৰা মাৰুথু ভাতৃসকললৈকে, সুব্ৰমনিয়া ভাৰতীৰ পৰা নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ সৈতে হাত মিলোৱা বহু তামিললৈকে তামিলনাডু যুগ যুগ ধৰি ভাৰতীয় জাতীয়তাবাদৰ এক দুৰ্গ হৈ আহিছে। তামিল লোকসকলৰ সদায় ভাৰত মাতৃৰ প্ৰতি আৰু ভাৰতৰ কল্যাণৰ প্ৰতি সেৱাৰ মনোভাৱ আছে। তথাপি, এইটো অতি দুৰ্ভাগ্যজনক যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাত তামিল জনসাধাৰণৰ অৱদানক উচিত গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাই। এতিয়া বিজেপিয়ে এই বিষয়টো গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে উত্থাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এতিয়া দেশৰ জনসাধাৰণেও মহান তামিল পৰম্পৰা আৰু দেশপ্ৰেমৰ প্ৰতীক তামিলনাডুলৈ কৰা ব্যৱহাৰক উপলব্ধি কৰিছে।
স্বাধীনতাৰ সময়ত ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ প্ৰতীক সন্দৰ্ভত প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল। ইয়াৰ বাবে আমাৰ দেশত বিভিন্ন পৰম্পৰা আছে। বিভিন্ন ধৰণৰ ৰীতি-নীতিও চলি আহিছে। কিন্তু সেই সময়ত ৰাজাজী আৰু অধীনমৰ নিৰ্দেশনাত আমি আমাৰ প্ৰাচীন তামিল সংস্কৃতিৰ পৰা এক পুণ্যৱান পথ বিচাৰি পাইছিলোঁ। এইটোৱেই আছিল-চেঙ্গোলৰ মাজেৰে ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ পথ। তামিল পৰম্পৰাত, চেঙ্গোল শাসকক দিয়া হৈছিল। চেঙ্গোল এই কথাৰ প্ৰতীক আছিল যে ইয়াক ধৰি ৰখা ব্যক্তিজন দেশৰ কল্যাণৰ বাবে দায়বদ্ধ আৰু কেতিয়াও কৰ্তব্যৰ পথৰ পৰা বিচ্যুত নহ’ব। ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ প্ৰতীক হিচাপে ১৯৪৭ চনত পবিত্ৰ থিৰুভাদুথুৰাই অধীনমে এক বিশেষ চেঙ্গোল নিৰ্মাণ কৰিছিল। আজি সেই যুগৰ ফটোগ্ৰাফসমূহে আমাক তামিল সংস্কৃতি আৰু আধুনিক গণতন্ত্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ ভাগ্যৰ মাজত থকা আবেগপূৰ্ণ আৰু ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্কৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে। আজি, সেই গভীৰ সম্পৰ্কৰ কাহিনীটো ইতিহাসৰ সমাধিস্থ পৃষ্ঠাবোৰৰ পৰা আকৌ এবাৰ জীৱন্ত হৈ উঠিছে। ই সেই সময়ৰ ঘটনাবোৰ বুজিবলৈ সঠিক দৃষ্টিভংগীও প্ৰদান কৰে। আৰু একে সময়তে, আমি ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ এই সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰতীকটোৰ কি হৈছিল সেই বিষয়ে জানিব পাৰিলো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি মই ৰাজাজী আৰু বিভিন্ন অধীনমৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিও বিশেষ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিম। অধীনমৰ এজন চেঙ্গোলে ভাৰতক শ শ বছৰৰ দাসত্বৰ প্ৰতিটো প্ৰতীকৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ প্ৰথম মুহূৰ্তত, চেঙ্গোলে প্ৰাক-ঔপনিৱেশিক কালটোক স্বাধীন ভাৰতৰ সেই প্ৰাৰম্ভিক মুহূৰ্তৰ সৈতে সুন্দৰভাৱে সংযোগ কৰিছিল। সেয়েহে, এই পবিত্ৰ চেঙ্গোল কেৱল ১৯৪৭ চনত ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ প্ৰতীক হোৱাৰ বাবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয়, বৰঞ্চ ই স্বাধীন ভাৰতৰ ভৱিষ্যতক ঔপনিৱেশিক শাসনৰ পূৰ্বে গৌৰৱোজ্জ্বল ভাৰতৰ সৈতে ইয়াৰ পৰম্পৰাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছিল। স্বাধীনতাৰ পিছত এই পৱিত্ৰ চেঙ্গোলক পৰ্যাপ্ত সন্মান আৰু গৌৰৱৰ স্থান দিয়া হ’লে ভাল হ’লহেঁতেন। কিন্তু এই চেঙ্গোলক প্ৰয়াগৰাজৰ আনন্দ ভৱনত প্ৰদৰ্শনীৰ বাবে ৰখা হৈছিল, কেৱল এডাল খোজ কঢ়া লাঠি হিচাপে। আপোনাৰ আৰু আমাৰ চৰকাৰৰ এই সেৱকে এতিয়া সেই চেঙ্গোলক আনন্দ ভৱনৰ পৰা উলিয়াই আহিছে। আজি আমি নতুন সংসদ ভৱনত চেঙ্গোল স্থাপন কৰি স্বাধীনতাৰ সেই প্ৰথম প্ৰাৰম্ভিক মুহূৰ্তটো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ সুযোগ পাইছো। আজি চেঙ্গোলে গণতন্ত্ৰৰ মন্দিৰত ইয়াৰ সঠিক স্থান লাভ কৰিছে। মই আনন্দিত যে এতিয়া ভাৰতৰ মহান পৰম্পৰাৰ প্ৰতীক সেই একেই চেঙ্গোল নতুন সংসদ ভৱনত স্থাপন কৰা হ'ব। এই চেঙ্গোলে আমাক মনত পেলাই দিব যে আমি কৰ্তব্যৰ পথত চলিব লাগিব আৰু জনসাধাৰণৰ ওচৰত দায়বদ্ধ হৈ থাকিব লাগিব।
সন্মানীয় ভৱিষ্যদ্ৰষ্টাসকল,
অধীনমৰ মহান অনুপ্ৰেৰণামূলক পৰম্পৰা হৈছে প্ৰকৃত সাত্বিক শক্তিৰ প্ৰতীক। আপোনালোক সকলো শৈৱ পৰম্পৰাৰ অনুগামী। আপোনালোকৰ দৰ্শনত এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ চেতনা হৈছে ভাৰতৰ একতা আৰু অখণ্ডতাৰ প্ৰতিফলন। এইটো আপোনালোকৰ বহুতো অধীনমৰ নামত প্ৰতিফলিত হয়। আপোনালোকৰ কিছুমান অধীনমৰ নামত 'কৈলাস’ উল্লেখ কৰা হৈছে। এই পৱিত্ৰ পৰ্বত হিমালয় তামিলনাডুৰ পৰা বহু দূৰত আছে, তথাপি ই আপোনাৰ হৃদয়ৰ ওচৰত আছে। শৈৱ ধৰ্মৰ এগৰাকী বিখ্যাত ঋষি তিৰুমুলাৰ শৈৱ ধৰ্মৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ কৈলাস পৰ্বতৰ পৰা তামিলনাডুলৈ আহিছিল বুলি কোৱা হয়। আজিও ভগৱান শিৱৰ বাবে তেওঁৰ ৰচনা তিৰুমন্তিৰামৰ শ্লোকবোৰ আবৃত্তি কৰা হয়। আপ্পাৰ, সম্বন্দৰ, সুন্দৰাৰ আৰু মাণিকবাসাগৰৰ দৰে বহু মহান ঋষিয়ে উজ্জয়িনী, কেদাৰনাথ আৰু গৌৰীকুণ্ডৰ কথা উল্লেখ কৰিছে। জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদত আজি মই মহাদেৱৰ চহৰ কাশীৰ সাংসদ; সেয়েহে মই আপোনালোককো কাশীৰ বিষয়ে কেইটামান কথা কওঁ। ধৰ্মপুৰম অধীনমৰ স্বামী কুমাৰগুৰুপাৰ তামিলনাডুৰ পৰা কাশীলৈ গৈছিল। তেওঁ বেনাৰসৰ কেদাৰ ঘাটত কেদাৰেশ্বৰ মন্দিৰ স্থাপন কৰিছিল। তামিলনাডুৰ থিৰুপ্পানান্দলত থকা কাশী মঠৰো নাম কাশীৰ নামেৰে ৰখা হৈছে। মই এই মঠটোৰ বিষয়ে এটা আকৰ্ষণীয় তথ্যও জানিব পাৰিলো। বিশ্বাস কৰা হয় যে থিৰুপ্পানান্দালৰ কাশী মঠত তীৰ্থযাত্ৰীসকলক বেংক সেৱা আগবঢ়োৱা হৈছিল। তামিলনাডুৰ কাশী মঠত ধন জমা কৰাৰ পিছত এজন তীৰ্থযাত্ৰীয়ে কাশীত প্ৰমাণপত্ৰ দেখুৱাই ধন উলিয়াব পাৰিছিল। এইদৰে শৈৱ সিদ্ধান্তৰ অনুগামীসকলে কেৱল শৈৱ ধৰ্মৰ প্ৰচাৰেই কৰা নাছিল, লগতে আমাক ইজনে সিজনৰ ওচৰ চপাইছিল।
সন্মানীয় ভৱিষ্যদ্ৰষ্টাসকল,
অধীনমৰ দৰে মহান আৰু ঐশ্বৰিক পৰম্পৰাই পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ বাবেই শ শ বছৰৰ দাসত্বৰ পিছতো তামিলনাডুৰ সংস্কৃতি এতিয়াও জীৱন্ত আৰু সমৃদ্ধিশালী হৈ আছে। ঋষিসকলে নিশ্চিতভাৱে এই পৰম্পৰাক জীয়াই ৰাখিছে, কিন্তু একে সময়তে ইয়াৰ কৃতিত্ব সকলো শোষিত আৰু বঞ্চিত লোকলৈ যায় যিসকলে ইয়াক সুৰক্ষিত কৰি আগুৱাই লৈ গৈছিল। আপোনালোকৰ সকলো প্ৰতিষ্ঠানে ৰাষ্ট্ৰলৈ আগবঢ়োৱা অৱদানৰ ক্ষেত্ৰত এক গৌৰৱোজ্জ্বল ইতিহাস ৰাখিছে। এতিয়া সেই ইতিহাসক আৰু আগুৱাই নিয়াৰ, ইয়াৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হোৱাৰ আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে কাম কৰাৰ সময়।
সন্মানীয় ভৱিষ্যদ্ৰষ্টাসকল,
দেশখনে অহা ২৫ বছৰৰ বাবে কিছুমান লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে আমি স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ভিতৰত এখন শক্তিশালী, আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু সামগ্ৰিক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলা। কোটি কোটি দেশবাসী ১৯৪৭ চনত আপোনালোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ সৈতে পুনৰ পৰিচিত হৈছে। আজি যেতিয়া দেশখনে ২০৪৭ চনৰ বাবে বৃহৎ লক্ষ্য লৈ আগবাঢ়ি আছে, আপোনালোকৰ ভূমিকা আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে। আপোনালোকৰ সংস্থাসমূহে সদায়ে সেৱাৰ মূল্যবোৰ প্ৰকাশ কৰি আহিছে। আপোনালোকে মানুহক ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযোগ কৰা আৰু তেওঁলোকৰ মাজত সমতাৰ ভাৱনা সৃষ্টি কৰাৰ এক মহান উদাহৰণ উপস্থাপন কৰিছে। ভাৰত যিমানেই ঐক্যবদ্ধ হ’ব, সিমানেই শক্তিশালী হ’ব। সেয়েহে যিসকলে আমাৰ প্ৰগতিৰ পথত বাধাৰ সৃষ্টি কৰে তেওঁলোকে বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিব। যিসকলে ভাৰতৰ প্ৰগতি বাধাগ্ৰস্ত কৰে তেওঁলোকে সৰ্বপ্ৰথমে আমাৰ একতা ভংগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব। কিন্তু মই নিশ্চিত যে দেশখনে আপোনালোকৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পৰা লাভ কৰা আধ্যাত্মিকতা আৰু সমাজ সেৱাৰ শক্তিৰে আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ম। আকৌ এবাৰ, মই বিশ্বাস কৰোঁ যে মই ভাগ্যৱান যে আপোনালোক ইয়ালৈ আহিছে আৰু মোক আশীৰ্বাদ দিছে। সেয়েহে, মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো আৰু সকলোকে অভিবাদন জনাইছো। আপোনালোক সকলোৱে নতুন সংসদ ভৱনৰ উদ্বোধনৰ সময়ত ইয়ালৈ আহিছে আৰু আমাক আশীৰ্বাদ দিছে। আমি সকলোৱে নিজকে অত্যন্ত ভাগ্যৱান বুলি অনুভৱ কৰোঁ আৰু সেয়েহে মই আপোনালোকক ইয়াৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো। আকৌ এবাৰ, মই আপোনালোক সকলোকে অভিবাদন জনাইছো।
ওম নমঃ শিৱায়!
वणक्कम!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the interaction with Adheenam in New Delhi
27 MAY 2023 10:42PM by PIB Delhi
नअनैवरुक्कुम् वणक्कम्
Om Namah Shivay! Shivay Namah!
Har Har Mahadev!
First of all, I bow my head and congratulate all the revered sages like you who are associated with various 'Aadheenams'. I feel extremely fortunate to have you at my residence today. It is due to the grace of Lord Shiva that I have got the opportunity to see all the devotees of Shiva like you together. I am also very delighted that all of you are going to personally come and shower your blessings at the inauguration of the new Parliament House tomorrow.
Respected seers,
We all know what an important role Tamil Nadu has played in our freedom struggle. From Veeramangai Velu Nachiyar to the Maruthu brothers, from Subramania Bharati to the many Tamils who joined hands with Netaji Subhas Chandra Bose, Tamil Nadu has been a bastion of Indian nationalism through the ages. Tamil people have always had a spirit of service towards Mother India and towards welfare of India. Despite this, it is very unfortunate that the contribution of Tamil people in India's independence has not been given the importance it should have been given. Now BJP has started raising this issue prominently. Now the people of the country are also realizing the kind of treatment meted out to Tamil Nadu, a symbol of great Tamil tradition and patriotism.
At the time of independence, the question arose regarding the symbol of transfer of power. There are different traditions in our country for this. There have also been different customs. But at that time under the guidance of Rajaji and Aadheenam we had found a virtuous path from our ancient Tamil culture. This was the route - of transfer of power through Sengol. In Tamil tradition, Sengol was given to the ruler. Sengol was a symbol of the fact that the person holding it was responsible for the welfare of the country and would never deviate from the path of duty. To symbolize the transfer of power, a special Sengol was then made by the sacred Thiruvaduthurai Aadheenam in 1947. Today, photographs from that era remind us of the passionate and intimate connection between Tamil culture and India's destiny as a modern democracy. Today, the saga of those deep ties has once again come to life emerging out of the buried pages of history. This also gives the right perspective to understand the events of that time. And at the same time, we learnt about what happened to this greatest symbol of the transfer of power.
My dear countrymen,
Today I would also extend my special salutations to the vision of Rajaji and various Aadheenams. One Sengol of Adheenam, started to free India from every symbol of hundreds of years of slavery. At the very first moment of India's independence, the Sengol beautifully linked the pre-colonial period with that initial moment of independent India. Therefore, this sacred Sengol is important not only because it became a symbol of the transfer of power in 1947 but also because it connected the future of independent India with the glorious India before the colonial rule, with its traditions. It would have been better if after independence this sacred Sengol was given adequate respect and a place of pride. But this Sengol was placed for exhibition in Prayagraj, in Anand Bhawan, simply as a walking stick. This servant of yours and our government has now brought that Sengol out of Anand Bhavan. Today, we have got a chance to revive that first initial moment of independence by placing the Sengol in the new Parliament House. Today Sengol is getting its rightful place in the temple of democracy. I am glad that now the same Sengol, a symbol of India's great tradition, will be installed in the new Parliament House. This Sengol will keep reminding us that we have to walk on the path of duty and remain accountable to the people.
Respected seers,
The great inspirational tradition of Aadheenam is the epitome of true sattvic energy. All of you are followers of Shaiva tradition. The spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat in your philosophy is a reflection of the unity and integrity of India itself. This is reflected in the names of many of your Aadheenams. ‘Kailash’ is mentioned in some of the names of your Aadheenams. This sacred mountain is far away from Tamil Nadu in the Himalayas, yet it is close to your hearts. Tirumular, one of the famous sages of Shaivism, is said to have come to Tamil Nadu from Mount Kailash to propagate Shaivism. Even today, verses from his composition Tirumantiram are recited for Lord Shiva. Many great sages like Appar, Sambandar, Sundarar and Manikkavasagar have mentioned Ujjain, Kedarnath and Gaurikund. With the blessings of the people, today I am the MP of Kashi, the city of Mahadev; so I will also tell you a few things about Kashi. Swami Kumaragurupara of Dharmapuram Aadheenam had gone to Kashi from Tamil Nadu. He established the Kedareshwar temple at Kedar Ghat in Banaras. Kashi Mutt in Thiruppanandal, Tamil Nadu is also named after Kashi. I have also come to know an interesting information about this mutt. It is believed that the Kashi Mutt of Thiruppanandal used to provide banking services to the pilgrims. After depositing money in the Kashi Mutt of Tamil Nadu, a pilgrim could withdraw the money by showing the certificate in Kashi. In this way, the followers of Shaiva Siddhanta not only propagated Shaivism but also brought us closer to each other.
Respected seers,
It is because of the crucial role played by the great and divine tradition like Aadheenam that even after hundreds of years of slavery, the culture of Tamil Nadu is still vibrant and prosperous. Sages have definitely kept this tradition alive, but at the same time the credit goes to all the exploited and the deprived who protected it and carried it forward. All your institutions hold a glorious history in terms of contribution to the nation. Now is the time to further carry that history forward, be inspired by it, and work for the generations to come.
Respected seers,
The country has set some goals for the next 25 years. Our aim is to build a strong, self-reliant and inclusive developed India by the time we complete 100 years of independence. Crores and crores of countrymen have become reacquainted with your significant role in 1947. Today, as the country is moving ahead with the massive goals for 2047, your role has become even more important. Your organizations have always embodied the values of service. You have presented a great example of connecting people with each other and creating a sense of equality among them. The more united India is, the stronger it will be. That's why those who create obstacles in the way of our progress will pose various challenges. Those who hinder India's progress will first of all try to break our unity. But I am sure that with the strength of spirituality and social service that the country is getting from your institutions, we will face every challenge. Once again, I believe that I am fortunate that you have come here and blessed me. So, I once again express my heartfelt gratitude to all of you and I salute you all. You all have come here at the inauguration of the new Parliament House and blessed us. We all feel extremely fortunate and therefore I can't thank you enough for the same. Once again, I salute you all.
Om Namah Shivay!
वणक्कम!