গৃহ মন্ত্ৰালয়
হাৰিয়ানাৰ ফৰিদাবাদত সোমবাৰে উত্তৰ মাণ্ডলিকপৰিষদৰ ৩২সংখ্যক বৈঠকৰ সভাপতিত্ব কৰিব কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে টীম ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী দাঙি ধৰিছে আৰু এই দিশত মাণ্ডলিক পৰিষদসমূহে যথেষ্ট অৰিহণা যোগাই আহিছে
‘শক্তিশালী ৰাজ্যসমূহে শক্তিশালী দেশ গঢ়ি তোলে’ৰ মনোভাৱেৰে আঞ্চলিক পৰিষদসমূহে দুখন বা ততোধিক ৰাজ্য বা কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহক প্ৰভাৱিত কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত এক সংগঠিত ব্যৱস্থাৰ আলোচনাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ প্ৰদান কৰে
16 NOV 2025 11:39AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ১৭নৱেম্বৰ, ২০২৫, সোমবাৰে হাৰিয়ানাৰ ফৰিদাবাদত উত্তৰ মাণ্ডলিক পৰিষদৰ ৩২সংখ্যক বৈঠকৰ সভাপতিত্ব কৰিব। উত্তৰ মাণ্ডলিক পৰিষদত হাৰিয়ানা, হিমাচল প্ৰদেশ, পঞ্জাৱ, ৰাজস্থান, দিল্লী, জম্মু-কাশ্মীৰ, লাডাখ আৰু চণ্ডীগড় ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত। ভাৰত চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিব। ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ আন্তঃৰাজ্যিক পৰিষদ সচিবালয়ৰ উদ্যোগত হাৰিয়ানা চৰকাৰক আয়োজক হিচাপে লৈ এই বৈঠকৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
১৯৫৬ চনৰ ৰাজ্য পুনৰ গঠন আইনৰ ১৫ৰ পৰা ২২নং ধাৰাত উত্তৰ মণ্ডল পৰিষদকে ধৰি পাঁচখন মাণ্ডলিক পৰিষদ গঠন কৰা হয়। কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ উত্তৰ মাণ্ডলিক পৰিষদৰ অধ্যক্ষ আৰু হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী উপাধ্যক্ষ। এখন সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে (প্ৰতি বছৰে সলনি হয়) উপাধ্যক্ষ হিচাপে কাম কৰে। প্ৰতিখন সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ পৰা ৰাজ্যপালে দুজন মন্ত্ৰীক পৰিষদৰ সদস্য হিচাপে মনোনীত কৰে। প্ৰতিখন খণ্ড পৰিষদে মুখ্য সচিব পৰ্যায়তো এখন স্থায়ী সমিতি গঠন কৰিছে। ৰাজ্যসমূহে প্ৰস্তাৱ কৰা বিষয়সমূহ প্ৰথমে সংশ্লিষ্ট মাণ্ডলিক পৰিষদৰ স্থায়ী সমিতিৰ সন্মুখত আলোচনাৰ বাবে দাখিল কৰা হয়। স্থায়ী সমিতিৰ দ্বাৰা বিবেচনাৰ পিছত বাকী থকা বিষয়সমূহ পৰৱৰ্তী আলোচনাৰ বাবে মাণ্ডলিক পৰিষদৰ বৈঠকত দাখিল কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে টীম ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী দাঙি ধৰিছে আৰু এই দিশত মাণ্ডলিক পৰিষদসমূহে যথেষ্ট অৰিহণা যোগাই আহিছে। শক্তিশালী ৰাজ্যসমূহে শক্তিশালী দেশ গঠন কৰে বুলি বিশ্বাস কৰি মণ্ডল পৰিষদসমূহে দুখন বা ততোধিক ৰাজ্য বা কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যক প্ৰভাৱিত কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনাৰ বাবে এক গাঁথনিগত ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে পাৰস্পৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ হিচাপে কাম কৰে।
মাণ্ডলিক পৰিষদসমূহৰ ভূমিকা পৰামৰ্শমূলক, অৱশ্যে বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা এই পৰিষদসমূহে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আৰু সহযোগিতাৰ সুস্থ বান্ধোনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, বিভাগৰ সহযোগত বিগত এঘাৰ বছৰত বিভিন্ন মাণ্ডলিক পৰিষদ আৰু ইয়াৰ স্থায়ী সমিতিসমূহৰ মুঠ ৬৩খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে।
কেন্দ্ৰ আৰু সদস্য ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মাজত, সদস্য ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মাজত আৰু মণ্ডলৰ ভিতৰত সমস্যা আৰু বিবাদসমূহ সমাধান আৰু অগ্ৰগতিৰ বাবে মণ্ডল পৰিষদসমূহে এক উৎকৃষ্ট মঞ্চ প্ৰদান কৰে। মণ্ডল পৰিষদসমূহে মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে যৌন অপৰাধৰ গোচৰৰ ক্ষিপ্ৰ তদন্ত আৰু ইয়াৰ ক্ষিপ্ৰ নিষ্পত্তিৰ বাবে ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালত (এফটিএছচি) ৰূপায়ণ; প্ৰতিখন গাঁৱৰ নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলৰ ভিতৰত সুদৃঢ় বেংকিং সুবিধা প্ৰদান কৰা; জৰুৰীকালীন সঁহাৰি সমৰ্থন ব্যৱস্থা (ERSS-112) প্ৰণয়ন; আৰু বিভিন্ন আঞ্চলিক পৰ্যায়ৰ সাধাৰণ স্বাৰ্থৰ বিষয় যেনে পুষ্টি, শিক্ষা, স্বাস্থ্য, বিদ্যুৎ, নগৰ পৰিকল্পনা আৰু সমবায় ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ ওপৰতো আলোচনা কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah to chair the 32nd meeting of Northern Zonal Council on Monday in Faridabad, Haryana
Prime Minister Shri Narendra Modi has given the vision of TEAM BHARAT and the Zonal Councils have been significantly contributing in this direction
With the belief that strong states make a strong nation, the Zonal Councils provide a structured mechanism and an important platform for dialogue and discussion on issues affecting two or more states or the centre and the states
16 NOV 2025 11:39AM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will chair the 32nd meeting of the Northern Zonal Council on Monday, 17th November, 2025, in Faridabad, Haryana. The Northern Zonal Council comprises the states/UTs of Haryana, Himachal Pradesh, Punjab, Rajasthan, Delhi, Jammu and Kashmir, Ladakh, and Chandigarh. Senior officials from the Government of India, state governments, and Union Territories will also participate in the meeting. This meeting is being organized by the Inter-State Council Secretariat, Ministry of Home Affairs, Government of India, with the Government of Haryana as its host.
Under Sections 15 to 22 of the States Reorganisation Act, 1956, five Zonal Councils, including Northern Zonal Council, were established. Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah is the chairperson of the Northern Zonal Council and the Chief Minister of Haryana is its vice-chairperson. The Chief Minister of one member state (rotating every year) acts as the vice-chairperson. From each member state, the Governor nominates two ministers as members of the council. Each Zonal Council has also formed a permanent committee at the level of Chief Secretaries. Issues proposed by the states are initially presented to the permanent committee of the concerned Zonal Council for discussion. After consideration by the permanent committee, the remaining issues are then presented to the Zonal Council meeting for further deliberation.
Prime Minister Shri Narendra Modi has given the vision of TEAM BHARAT and the Zonal Councils have been significantly contributing in this direction. With the belief that strong states make a strong nation, the Zonal Councils provide a structured mechanism for dialogue and discussion on issues affecting two or more states or the centre and states, and through this, serve as an important platform to enhance mutual cooperation.
The role of the Zonal Councils is advisory, however, over the past few years, these councils have proven to be an important factor in promoting healthy bonds of mutual understanding and cooperation in various fields. With the cooperation of all state governments, central ministries, and departments, a total of 63 meetings of the various Zonal Councils and their permanent committees have been held in the last eleven years.
The Zonal Councils provide an excellent forum for resolving and progressing issues and disputes between the Centre and the Member States/UTs, among the Member States/UTs, and within the zone. The Zonal Councils also discuss broad issues of national importance, including the speedy investigation of cases of sexual offenses against women and children and the implementation of Fast Track Special Courts (FTSC) for their swift disposal; providing brick-and-mortar banking facilities within the designated area of every village; implementation of the Emergency Response Support System (ERSS-112); and various regional-level common interest issues such as strengthening nutrition, education, health, electricity, urban planning, and the cooperative system.