ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ୩୨ତମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
16 NOV 2025 11:39AM by PIB Bhubaneswar
ସୋମବାର ଦିନ ହରିୟାଣାର ଫରିଦାବାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୈଠକ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 'ଟିମ୍ ଭାରତ’ ର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତ
'ସଶକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏକ ସଶକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ କରନ୍ତି' ଏହି ଭାବନାରେ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତତୋଧିକ ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସୋମବାର, ନଭେମ୍ବର ୧୭, ୨୦୨୫ ରେ ହରିୟାଣାର ଫରିଦାବାଦରେ ଉତ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ୩୨ତମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ। ଉତ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦ ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, ଲଦାଖ ଏବଂ ଚଣ୍ଡୀଗଡ଼ ଆଦି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନେଇ ଗଠିତ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଏହି ବୈଠକଟି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପରିଷଦ ସଚିବାଳୟ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି, ଯାହାର ଆୟୋଜକ ହେଉଛନ୍ତି ହରିୟାଣା ସରକାର।
ରାଜ୍ୟ ପୁନର୍ଗଠନ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୬ର ଧାରା ୧୫ ରୁ ୨୨ ଅନୁଯାୟୀ, ଉତ୍ତର ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ସମେତ ପାଞ୍ଚଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଅଟନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ (ପ୍ରତିବର୍ଷ ବଦଳ କରି) ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଦୁଇ ଜଣ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିଷଦର ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ମନୋନୀତ କରିଥାନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦ ମଧ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ସ୍ତରରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ କମିଟି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଥମେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦର ସ୍ଥାୟୀ କମିଟି ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥାଏ। ସ୍ଥାୟୀ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ବିଚାର କରାଯିବା ପରେ, ଅବଶିଷ୍ଟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୁଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 'ଟିମ୍ ଭାରତ’ ର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଯେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ କରନ୍ତି, ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇ କିମ୍ବା ଅଧିକ ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକ ସଂରଚିତ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି।
ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ହେଉଛି ପରାମର୍ଶ, ମାତ୍ର ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ଏହି ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ସହଯୋଗର ଭଲ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରକ ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗର ସହଯୋଗରେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପରିଷଦ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଥାୟୀ କମିଟିଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ୬୩ଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ, ସଦସ୍ୟ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ଜୋନ୍ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ବିବାଦର ସମାଧାନ ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ ମାମଲାର ତ୍ୱରିତ ତଦନ୍ତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋର୍ଟ (ଏଫଟିଏସସି)ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମେତ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତି; ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ନିଜସ୍ବ ଶାଖା ଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା; ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଇ. ଆରଏସଏସ-୧୧୨)ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା; ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବିଦ୍ୟୁତ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ତରୀୟ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ଆଦି ପ୍ରସଙ୍ଗ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah to chair the 32nd meeting of Northern Zonal Council on Monday in Faridabad, Haryana
Prime Minister Shri Narendra Modi has given the vision of TEAM BHARAT and the Zonal Councils have been significantly contributing in this direction
With the belief that strong states make a strong nation, the Zonal Councils provide a structured mechanism and an important platform for dialogue and discussion on issues affecting two or more states or the centre and the states
16 NOV 2025 11:39AM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will chair the 32nd meeting of the Northern Zonal Council on Monday, 17th November, 2025, in Faridabad, Haryana. The Northern Zonal Council comprises the states/UTs of Haryana, Himachal Pradesh, Punjab, Rajasthan, Delhi, Jammu and Kashmir, Ladakh, and Chandigarh. Senior officials from the Government of India, state governments, and Union Territories will also participate in the meeting. This meeting is being organized by the Inter-State Council Secretariat, Ministry of Home Affairs, Government of India, with the Government of Haryana as its host.
Under Sections 15 to 22 of the States Reorganisation Act, 1956, five Zonal Councils, including Northern Zonal Council, were established. Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah is the chairperson of the Northern Zonal Council and the Chief Minister of Haryana is its vice-chairperson. The Chief Minister of one member state (rotating every year) acts as the vice-chairperson. From each member state, the Governor nominates two ministers as members of the council. Each Zonal Council has also formed a permanent committee at the level of Chief Secretaries. Issues proposed by the states are initially presented to the permanent committee of the concerned Zonal Council for discussion. After consideration by the permanent committee, the remaining issues are then presented to the Zonal Council meeting for further deliberation.
Prime Minister Shri Narendra Modi has given the vision of TEAM BHARAT and the Zonal Councils have been significantly contributing in this direction. With the belief that strong states make a strong nation, the Zonal Councils provide a structured mechanism for dialogue and discussion on issues affecting two or more states or the centre and states, and through this, serve as an important platform to enhance mutual cooperation.
The role of the Zonal Councils is advisory, however, over the past few years, these councils have proven to be an important factor in promoting healthy bonds of mutual understanding and cooperation in various fields. With the cooperation of all state governments, central ministries, and departments, a total of 63 meetings of the various Zonal Councils and their permanent committees have been held in the last eleven years.
The Zonal Councils provide an excellent forum for resolving and progressing issues and disputes between the Centre and the Member States/UTs, among the Member States/UTs, and within the zone. The Zonal Councils also discuss broad issues of national importance, including the speedy investigation of cases of sexual offenses against women and children and the implementation of Fast Track Special Courts (FTSC) for their swift disposal; providing brick-and-mortar banking facilities within the designated area of every village; implementation of the Emergency Response Support System (ERSS-112); and various regional-level common interest issues such as strengthening nutrition, education, health, electricity, urban planning, and the cooperative system.