প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-২০ পৰ্যটন মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰাচীন সংস্কৃত পদ্য ‘অতিথি দেৱো ভৱঃ’ যাৰ অৰ্থ হৈছে ‘অতিথি ঈশ্বৰ’”
“পৰ্যটন খণ্ডত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা পৰ্যটনৰ বাবে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে ইয়াৰ চহকী ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত”
“যোৱা ৯ বছৰত আমি দেশৰ পৰ্যটনৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো”
“ভাৰতেও বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যসমূহ ক্ষিপ্ৰতাৰে লাভ কৰাৰ বাবে পৰ্যটন খণ্ডৰ প্ৰাসংগিকতাক স্বীকৃতি দিছে”
“চৰকাৰ, উদ্যোগী, বিনিয়োগকাৰী আৰু শিক্ষাবিদৰ মাজত সহযোগিতাই পৰ্যটন খণ্ডত প্ৰযুক্তিগত ৰূপায়ণ ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে”
“সন্ত্ৰাসবাদে বিভাজন কৰে কিন্তু পৰ্যটন একত্ৰিত হয়”
“ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ মূলমন্ত্ৰ, ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ - ‘এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত’ নিজেই বিশ্ব পৰ্যটনৰ মূলমন্ত্ৰ হ’ব পাৰে”
“গণতন্ত্ৰৰ মাতৃত গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱ দৰ্শন কৰিব লাগে”
21 JUN 2023 2:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী, শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গোৱাত অনুষ্ঠিত জি-২০ পৰ্যটন মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকত ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে সম্বোধন কৰে।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অতলনীয় ভাৰতৰ আত্মাক আমন্ত্ৰণ জনাই কয় যে বিশ্বজুৰি দুই ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ ওপৰৰ এটা খণ্ড চম্ভালিলেও পৰ্যটন মন্ত্ৰীসকলে নিজেই পৰ্যটক হোৱাৰ সুযোগ খুব কমেইহে পায়। ভাৰতৰ অন্যতম প্ৰধান পৰ্যটনস্থলী গোৱাত জি-২০ পৰ্যটন মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হোৱাটো লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলক তেওঁলোকৰ গুৰুতৰ আলোচনাৰ পৰা কিছু সময় উলিয়াই গোৱাৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য আৰু আধ্যাত্মিক দিশটো অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰাচীন সংস্কৃত পদ্য ‘অতিথি দেৱো ভৱহ’ যাৰ অৰ্থ হৈছে ‘অতিথি ঈশ্বৰ’। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে পৰ্যটন কেৱল দৰ্শনীয় স্থান নহয় বৰঞ্চ ই এক নিমজ্জিত অভিজ্ঞতা। “সংগীত হওক বা খাদ্য হওক, কলা হওক বা সংস্কৃতি হওক, ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য সঁচাকৈয়ে মহিমামণ্ডিত”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু কয়, “উচ্চ হিমালয়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ঘন অৰণ্য, শুকান মৰুভূমিৰ পৰা ধুনীয়া বিল, দুঃসাহসিক ক্ৰীড়াৰ পৰা ধ্যান ৰিট্ৰিটলৈকে ভাৰতত সকলোৰে বাবে কিবা নহয় কিবা আছে।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছে যে ভাৰতে জি-২০ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বৰ সময়ছোৱাত সমগ্ৰ দেশৰ ১০০টা ভিন্ন স্থানত প্ৰায় ২০০খন বৈঠকৰ আয়োজন কৰি প্ৰতিটো অভিজ্ঞতাক আনটোতকৈ পৃথক কৰি তুলিছে। “ইতিমধ্যে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰা আপোনাৰ বন্ধুসকলক যদি এই বৈঠকসমূহৰ বাবে সুধিব, তেন্তে মই নিশ্চিত যে কোনো দুটা অভিজ্ঞতা একে নহ’ব”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে পৰ্যটন খণ্ডত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা পৰ্যটনৰ বাবে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে ইয়াৰ চহকী ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত। ভাৰতে বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰধান ধৰ্মৰ তীৰ্থযাত্ৰীক আকৰ্ষণ কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধ্যাত্মিক পৰ্যটনক অন্যতম কেন্দ্ৰবিন্দু ক্ষেত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জনোৱা মতে, আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম চিৰন্তন চহৰ বাৰাণসীত আন্তঃগাঁথনি উন্নীতকৰণৰ ফলত আজি তীৰ্থযাত্ৰীৰ সংখ্যা দহগুণ বৃদ্ধি পাই ৭ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতে নতুন পৰ্যটকৰ আকৰ্ষণৰ সৃষ্টি কৰা বুলিও তেওঁ আঁত ধৰে আৰু উদ্বোধনৰ এবছৰৰ ভিতৰতে প্ৰায় ২৭ লাখ পৰ্যটকক আকৰ্ষণ কৰা বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ প্ৰতিমূৰ্তি ষ্টেচু অৱ ইউনিটিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। বিগত ৯ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি দেশৰ পৰ্যটনৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিছো। “পৰিবহন আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা আতিথ্য খণ্ডলৈকে দক্ষতা বিকাশলৈকে, আনকি আমাৰ ভিছা ব্যৱস্থাতো আমি পৰ্যটন খণ্ডক আমাৰ সংস্কাৰৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হিচাপে ৰাখিছো”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ আতিথ্য খণ্ডত আন খণ্ডৰ তুলনাত অধিক মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীক নিয়োগ কৰাৰ লগতে নিয়োগ সৃষ্টি, সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তি আৰু অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে বুলি আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সুখ প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যসমূহ ক্ষিপ্ৰতাৰে লাভৰ বাবে পৰ্যটন খণ্ডৰ প্ৰাসংগিকতাক স্বীকৃতি দিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে সেউজ পৰ্যটন, ডিজিটেলাইজেচন, দক্ষতা বিকাশ, পৰ্যটন এমএছএমই, আৰু গন্তব্যস্থান ব্যৱস্থাপনা আদি পাঁচটা আন্তঃসংযোগী অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰই ভাৰতৰ লগতে গ্ল’বেল চাউথৰ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰতিফলিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিবলৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু বৰ্ধিত বাস্তৱৰ দৰে উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ অধিক ব্যৱহাৰৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায় আৰু দেশত কথিত বিভিন্ন ভাষাৰ বাস্তৱ সময়ৰ অনুবাদ সক্ষম কৰা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দিশত ভাৰতে কাম কৰি আছে বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে চৰকাৰ, উদ্যোগী, বিনিয়োগকাৰী আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ মাজত সহযোগিতাই পৰ্যটন খণ্ডত এনে প্ৰযুক্তিগত ৰূপায়ণ ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যটন কোম্পানীসমূহৰ বাবে ব্যৱসায়িক নিয়মসমূহ সহজ কৰি তোলাৰ লগতে বিত্তৰ সুবিধা বৃদ্ধি আৰু দক্ষতা বিকাশত বিনিয়োগ কৰাত সহায়ক হোৱাকৈ একেলগে কাম কৰাৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়।
“সন্ত্ৰাসবাদে বিভাজন কৰে কিন্তু পৰ্যটন একত্ৰিত হয়”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয় যে পৰ্যটনই সকলো শ্ৰেণীৰ লোকক একত্ৰিত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে যাৰ ফলত এখন সুসম সমাজৰ সৃষ্টি হয়। শ্ৰী মোদীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে ইউএনডব্লিউটিঅ’ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে জি-২০ পৰ্যটন ডেচব’ৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে যিটো হ’ব শ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি, কেছ ষ্টাডি আৰু প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনীসমূহ একত্ৰিত কৰা প্ৰথমটো মঞ্চ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই আলোচনা আৰু ‘গোৱা ৰোডমেপ’ই পৰ্যটনৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তিক বাস্তৱায়িত কৰাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাক বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিব। “ভাৰতৰ জি-২০ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বৰ মূলমন্ত্ৰ, ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ - ‘এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত’ নিজেই বিশ্ব পৰ্যটনৰ বাবে এক মূলমন্ত্ৰ হ’ব পাৰে”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোৱাত আগন্তুক সাও জোৱাও মহোৎসৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ভাৰত এখন উৎসৱৰ ভূমি। অহা বছৰ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গণতন্ত্ৰৰ মাতৃত গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱৰ সাক্ষী হ’বলৈ গণতন্ত্ৰৰ মাতৃত গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ প্ৰতি থকা প্ৰায় এক বিলিয়ন ভোটাৰে অংশগ্ৰহণ কৰি গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ চিৰস্থায়ী বিশ্বাস পুনৰ দৃঢ়তাৰে অংশগ্ৰহণ কৰিব। “এলাখতকৈও অধিক ভোটিং বুথ থকাৰ বাবে এই উৎসৱৰ সকলো বৈচিত্ৰ্যৰে সাক্ষী হ’বলৈ আপোনালোকৰ বাবে ঠাইৰ অভাৱ নহ’ব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱৰ সময়ত ভাৰত ভ্ৰমণৰ আমন্ত্ৰণ জনাই ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses G20 Tourism Ministers’ Meet
“India’s approach to tourism is based on the ancient Sanskrit verse ‘Atithi Devo Bhavah’ which means ‘Guest is God’”
“India’s efforts in the tourism sector are centered on preserving its rich heritage while creating a world-class infrastructure for tourism”
“In the last nine years, we have placed special emphasis on developing the entire ecosystem of tourism in the country”
“India is also recognizing the relevance of the tourism sector for the speedy achievement of Sustainable Development Goals”
“Collaboration among governments, entrepreneurs, investors and academia can accelerate technological implementation in the tourism sector”
“Terrorism divides but Tourism unites”
“The motto of India's G20 Presidency, ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ - ‘One Earth, One Family, One Future’ can itself be a motto for global tourism”
“You must visit the festival of democracy in the mother of democracy”
21 JUN 2023 2:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Tourism Ministers’ Meet held in Goa via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister invoked the spirit of Incredible India and said that the tourism ministers rarely get a chance to be tourists themselves even though they are handling a sector worth over two trillion dollars globally. Noting that the G20 Tourism Ministers’ Meet is taking place in Goa, one of the major tourist attractions in India, the Prime Minister urged the dignitaries to take out some time from their serious discussions and explore the natural beauty and the spiritual side of Goa.
The Prime Minister said that India’s approach to tourism is based on the ancient Sanskrit verse ‘Atithi Devo Bhavah’ which means ‘Guest is God’. Shri Modi emphasized that tourism is not just about sightseeing but it is an immersive experience. “Be it Music or Food, Arts or Culture, the diversity of India is truly majestic”, the Prime Minister continued, “From the high Himalayas to dense forests, dry deserts to beautiful beaches, adventure sports to meditation retreats, India has something for everyone.” The Prime Minister informed that India during its G-20 presidency is organizing nearly 200 meetings in 100 different locations all over the country making every experience different from the other. “If you ask your friends who have already visited India for these meetings, I am sure that no two experiences will be alike”, he added.
The Prime Minister underlined that India’s efforts in the tourism sector are centered on preserving its rich heritage while creating a world-class infrastructure for tourism. Noting that India attracts pilgrims of every major religion of the world, the Prime Minister emphasized the development of spiritual tourism as one of the focus areas. He informed that the infrastructure upgrade in the eternal city of Varanasi, one of the major spiritual centers, led to a ten-fold increase in pilgrims taking the number to 70 million today. He also underlined that India is creating new tourist attractions and gave the example of the Statue of Unity, the tallest statue in the world, which attracted about 2.7 million tourists within a year of its inauguration. In the last nine years, the Prime Minister said, we have placed special emphasis on developing the entire ecosystem of tourism in the country. “From transport infrastructure to the hospitality sector to skill development, and even in our visa systems, we have kept the tourism sector as a focal point of our reforms”, Shri Modi said. He highlighted that the hospitality sector has great potential for employment generation, social inclusion and economic progress while employing more women and youth compared to the other sectors. The Prime Minister expressed happiness that India is also recognizing the relevance of the tourism sector for the speedy achievement of Sustainable Development Goals.
The Prime Minister highlighted that the five inter-connected priority areas of Green Tourism, Digitalization, Skill Development, Tourism MSMEs, and Destination Management reflect the priorities of India as well as the Global South. Shri Modi suggested greater use of emerging technologies like artificial intelligence and augmented reality to drive innovation and highlighted that India is working towards artificial intelligence enabling real-time translation of various languages spoken in the country. He expressed confidence that collaboration among governments, entrepreneurs, investors and academia can accelerate such technological implementation in the tourism sector. The Prime Minister also suggested working together to ease business regulations for tourism companies and assist them in increasing their access to finances and investing in skill development.
“Terrorism divides but Tourism unites”, the Prime Minister remarked. He said that tourism has the potential to unite people from all walks of life thereby creating a harmonious society. Shri Modi expressed happiness that a G20 Tourism dashboard is being developed in partnership with UNWTO which will be a first-of-its-kind platform bringing together best practices, case studies and inspiring stories. The Prime Minister expressed confidence that the deliberations and the ‘Goa Roadmap’ would multiply the collective efforts to realize tourism’s transformative power. “The motto of India's G20 Presidency, ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ - ‘One Earth, One Family, One Future’ can itself be a motto for global tourism”, he added.
The Prime Minister highlighted the upcoming Sao Joao Festival in Goa and said that India is a land of festivals. Referring to the General Elections to be held next year, the Prime Minister urged the dignitaries to witness the festival of democracy in the mother of democracy where nearly a billion voters will be taking part for over a month re-affirming their abiding faith in democratic values. “With more than a million voting booths, there will be no shortage of places for you to witness this festival in all its diversity”, the Prime Minister said. He concluded the address by extending an invitation to visit India during the festival of democracy.