Prime Minister's Office
PM addresses G20 Tourism Ministers’ Meet
“India’s approach to tourism is based on the ancient Sanskrit verse ‘Atithi Devo Bhavah’ which means ‘Guest is God’”
“India’s efforts in the tourism sector are centered on preserving its rich heritage while creating a world-class infrastructure for tourism”
“In the last nine years, we have placed special emphasis on developing the entire ecosystem of tourism in the country”
“India is also recognizing the relevance of the tourism sector for the speedy achievement of Sustainable Development Goals”
“Collaboration among governments, entrepreneurs, investors and academia can accelerate technological implementation in the tourism sector”
“Terrorism divides but Tourism unites”
“The motto of India's G20 Presidency, ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ - ‘One Earth, One Family, One Future’ can itself be a motto for global tourism”
“You must visit the festival of democracy in the mother of democracy”
21 JUN 2023 2:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Tourism Ministers’ Meet held in Goa via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister invoked the spirit of Incredible India and said that the tourism ministers rarely get a chance to be tourists themselves even though they are handling a sector worth over two trillion dollars globally. Noting that the G20 Tourism Ministers’ Meet is taking place in Goa, one of the major tourist attractions in India, the Prime Minister urged the dignitaries to take out some time from their serious discussions and explore the natural beauty and the spiritual side of Goa.
The Prime Minister said that India’s approach to tourism is based on the ancient Sanskrit verse ‘Atithi Devo Bhavah’ which means ‘Guest is God’. Shri Modi emphasized that tourism is not just about sightseeing but it is an immersive experience. “Be it Music or Food, Arts or Culture, the diversity of India is truly majestic”, the Prime Minister continued, “From the high Himalayas to dense forests, dry deserts to beautiful beaches, adventure sports to meditation retreats, India has something for everyone.” The Prime Minister informed that India during its G-20 presidency is organizing nearly 200 meetings in 100 different locations all over the country making every experience different from the other. “If you ask your friends who have already visited India for these meetings, I am sure that no two experiences will be alike”, he added.
The Prime Minister underlined that India’s efforts in the tourism sector are centered on preserving its rich heritage while creating a world-class infrastructure for tourism. Noting that India attracts pilgrims of every major religion of the world, the Prime Minister emphasized the development of spiritual tourism as one of the focus areas. He informed that the infrastructure upgrade in the eternal city of Varanasi, one of the major spiritual centers, led to a ten-fold increase in pilgrims taking the number to 70 million today. He also underlined that India is creating new tourist attractions and gave the example of the Statue of Unity, the tallest statue in the world, which attracted about 2.7 million tourists within a year of its inauguration. In the last nine years, the Prime Minister said, we have placed special emphasis on developing the entire ecosystem of tourism in the country. “From transport infrastructure to the hospitality sector to skill development, and even in our visa systems, we have kept the tourism sector as a focal point of our reforms”, Shri Modi said. He highlighted that the hospitality sector has great potential for employment generation, social inclusion and economic progress while employing more women and youth compared to the other sectors. The Prime Minister expressed happiness that India is also recognizing the relevance of the tourism sector for the speedy achievement of Sustainable Development Goals.
The Prime Minister highlighted that the five inter-connected priority areas of Green Tourism, Digitalization, Skill Development, Tourism MSMEs, and Destination Management reflect the priorities of India as well as the Global South. Shri Modi suggested greater use of emerging technologies like artificial intelligence and augmented reality to drive innovation and highlighted that India is working towards artificial intelligence enabling real-time translation of various languages spoken in the country. He expressed confidence that collaboration among governments, entrepreneurs, investors and academia can accelerate such technological implementation in the tourism sector. The Prime Minister also suggested working together to ease business regulations for tourism companies and assist them in increasing their access to finances and investing in skill development.
“Terrorism divides but Tourism unites”, the Prime Minister remarked. He said that tourism has the potential to unite people from all walks of life thereby creating a harmonious society. Shri Modi expressed happiness that a G20 Tourism dashboard is being developed in partnership with UNWTO which will be a first-of-its-kind platform bringing together best practices, case studies and inspiring stories. The Prime Minister expressed confidence that the deliberations and the ‘Goa Roadmap’ would multiply the collective efforts to realize tourism’s transformative power. “The motto of India's G20 Presidency, ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ - ‘One Earth, One Family, One Future’ can itself be a motto for global tourism”, he added.
The Prime Minister highlighted the upcoming Sao Joao Festival in Goa and said that India is a land of festivals. Referring to the General Elections to be held next year, the Prime Minister urged the dignitaries to witness the festival of democracy in the mother of democracy where nearly a billion voters will be taking part for over a month re-affirming their abiding faith in democratic values. “With more than a million voting booths, there will be no shortage of places for you to witness this festival in all its diversity”, the Prime Minister said. He concluded the address by extending an invitation to visit India during the festival of democracy.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জি২০ তুরিজম মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“তুরিজমগী লমদা ভারতনা থাংজিল্লিবা খোঙথাঙ অসি অরিবা সংস্কৃৎ ৱারোল ‘অতিথী দেবো ভবহ’ হায়বদি ‘মীথুংদি লাইগী মশক্নি’ হায়বসিদা য়ুম্ফম ওইবনি”
“তুরিজম সেক্তরদা ভারতনা হোৎনরিবশিং অসি তুরিজমগী মালেমগী থাক্কী মচাক মথুমশিং শেমগৎপগা লোয়ননা লমদমসিগী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী লনথুম ঙাক শেনবদা য়ুম্ফম ওইবনি”
“হৌখিবা চহি মাপনসিদা, ঐখোয়না লৈবাকসিগী তুরিজমগী ইকোসিস্তেম পুম্বা চাওখৎহন্নবগী লমদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থম্লক্লি”
“সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং খোঙলৈ থুনা ফংনবগীদমক ভারতনা তুরিজম সেক্তরগী মরুওইববুসু শকখঙলি”
“লৈঙাক, ওন্ত্রপ্রিন্যুর, ইনভেস্তর অমদি একাদমিয়াশিংগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবনা তুরিজম সেক্তরদা তেক্নোলোজী শীজিন্নববু খোঙজেল য়াঙখৎহনগনি”
“তেরোরিজম্না খাইদোকই অদুবু তুরিজম্না পুনশিল্লি”
“ভারতকী জি২০ প্রেসিদেন্সীগী মোত্তো, ‘বসুদৈব কুতুম্বকম’ – ‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়রিবসি মালেমগী তুরিজমগী মোত্তো অমা অদুমক ওইবা য়াই”
“অদোম্না দিমোক্রেসীগী পোক্নফম অসিদা দিমোক্রেসীগী কুমহৈদা শরুক য়াবা চৎকদবনি”
21 JUN 2023 2:37PM by PIB Imphal
প্রদান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা গোৱাদা পাঙথোকপা জি২০ তুরিজম মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইনক্রেদিবল ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোনবু হৌদোকখি অমদি তুরিজম মন্ত্রীশিং অসি মালেমগী ওইনা দোলর ত্রিলিয়ন অনিগী সেক্তর পায়জরবসু তুরিস্ত অমা ওইবগী খুদোংচাবা তাঙনা ফংই‍। জি২০- তুরিজম মন্ত্রীশিংগী মীফম অসি ভারতকী অচৌবা লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিনফমশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা গোৱাদা পাঙথোক্লি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীথুংশিংগী মফমদা মখোয়না অরুবা ৱাফম কয়া খন্নরিবদুদগী মতম খরা কাইথোক্তুনা গোৱাগী মহৌশাগী ফজবা অমদি লাইনিংগী মাইওনশিংবুসু য়েংননা মতম লৌবিয়ু হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী তুরিজম অসি অরিবা সংস্কৃৎকী ৱারোল ‘অতিথী দেবো ভবহ’ হায়বদি ‘মীথুংনা লাইগী মশক্নি’ হায়বসিদা য়ুম্ফম ওইবনি হায়খি‍। তুরিজম অসি কোইবখক নত্তে পুক্নিং লুপশিনবা এক্সপরিএন্স অমনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। “ঈশৈ-নোংমাই নৎত্রগা চীঞ্জাক, কলা নৎত্রগা নাৎপু ওইরবসু, ভারতকী খেন্নবা মশকশিং অসি তশেংনা নীংথিজৈ‍। হিমালয়গী অৱাংবা চীংদোলদগী শোঙলবা উমং ফাওবা, অকংবা লৈকংলাদগী ফজরবা সমুদ্র খোঙপান ফাওবা, এদভেঞ্চর স্পোর্তসতগী হীরী কোনফম মফমশিং ফাওবদা, ভারত্তা মীপুম খুদিংমক্কী করিগুম্বা অমদি অদুমক লৈ,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা মাগী জি-২০ প্রেসিদেন্সী মনুংদা লৈবাক পুম্বদা তোঙান তোঙানবা মফম ১০০দা মীফম ২০০গী ময়াদা শীন্দুনা অমনা অমদগী খেন্নবা মহাওশিং পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। “করিগুম্বা অদোম্না মীফমশিং অসিগীদমক ভারত্তা হান্ননা লাকখ্রবা অদোমগী মরূপ মপাংশিংদা হংলবদি, এক্সপরিএন্স অমত্তা কৈদৌঙৈদসু মান্নরম্লোই হায়না ঐনা থাজৈ,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
তুরিজম সেক্তরদা ভারতনা হোৎনরিবশিং অসি তুরিজমগী মালেমগী থাক্কী মচাক মথুমশিং শেমগৎপগা লোয়ননা লমদমসিগী ইনাক খুল্লবা পারী পুরীগী লনথুম ঙাক শেনবদা য়ুম্ফম ওইবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা মালেমগী অচৌবা লাইনিং খুদিংমক্কী লাই খুরুম্বা লাকপশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্পিরিচুএল তুরিজম শেমগৎপা অসিসু মীৎয়েঙ চঙলিবা হীরমশিংগী মনুংদা অমনি হায়খি‍। অচৌবা লাইনিংগী মফম অমা ওইরিবা বরানসীগী শেংলবা ময়োল্লমদা শেমগৎলিবা মচাক মথুমশিং অসিনা লাই খুরুম্বা লাকপা মীশিং শরুক তরা হেনগৎহন্দুনা ঙসিদি মিলিয়ন ৭০ য়ৌরে‍ হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। ভারতনা লমকোইবশিংগী অনৌবা পুক্নিং চিংশিনফমশিং শেমগৎলি হায়রদুনা মহাক্না শঙ্গাখিবা চহি অমগী মনুংদা লম কোইবা মীওই মিলিয়ন ২.৭গী পুক্নিং চিংশিনখিবা, মালেমগী খ্বায়দগী ৱাংবা মীতম ওইরিবা, স্তেচু ওফ য়ুনিতীবু খুদম ওইনা পীখি‍। হৌখিবা চহি মাপনসিদা ঐখোয়না লৈবাকসিগী তুরিজমগী অপুনবা ইকোসিস্তেম শেমগৎপদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী হোস্পিতালিতা সেক্তর অমদি স্কিল দিভেলপমেন্ত ফাওবদা, অমদি ঐখোয়গী ভিজা সিস্তেম ফাওবদা, ঐখোয়না তুরিজম সেক্তরবু ঐখোয়গী রিফোর্মগী মরুওইবা মীৎয়েঙফম ওইনা থম্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। হোস্পিতালিতী সেক্তর অসিনা অতৈ সেক্তরশিংগা চাংদম্নবদা নুপী অমদি নহা মশিং হেন্না থবক পীদুনা মসিদা থবক পীনবা, পুম্নমক্কী ওইবা খুন্নাই অমদি শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবগী মতিং চাউনা লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং খোঙজেল য়াঙনা ফংনবগীদমক তুরিজম সেক্তরগী মরু ওইববুসু ভারতনা শকখঙলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি‍।
গ্রীন তুরিজম, দিজিতেলাইজেসন, স্কিল দিভেলপমেন্ত, তুরিজম এম.এস.এম.ই., অমদি দেস্তেনেসম মেনেজমেন্ত হায়রিবা অমগা অমগা মরী লৈনবা মরুওইবা হীরমশিংসিদা ভারতকী অমদি মালেমগী খা থংবা শরুক্কী প্রাইওরিতীশিংগী মমি তারি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। শ্রী মোদীনা ইনোভেসনবু মথৌ হাপ্নবগীদমক আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স অমদি ওগমেন্তেদ রিএলিতীনচিংবা নৌনা থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিং হেন্না পাক চাউনা শীজিন্ননবা ৱাফম থমখি অমদি ভারতনা লৈবাকসিদা ঙাঙনরিবা তোঙান তোঙানবা লোলশিংগী রিএল-তাইম ৱাহন্থোক পীবা ঙমহন্নবা আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্সগী লমদা থবক পায়খৎলি হায়খি‍। লৈঙাক, ওন্ত্রপ্রিন্যুর, ইনভেস্তর অমদি একাদমিয়াশিংগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবনা তুরিজম সেক্তরদা তেক্নোলোজী শীজিন্নববু খোঙজেল য়াঙখৎহনগনি হায়বগী থাজবা মহাক্না ফোঙদোকখি‍। তুরিজম কম্পেনীশিংগী বিজিনেস রিগুলেসন কোমথোকহন্নবা অমদি ফাইনান্স অমদি স্কিল দিভেলপমেন্ততা শেল থাদবগী লমদা মখোয়গী এক্সেস হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি‍।
“তেরোরিজম্না খাইদোকই অদুবু তুরিজম্না পুনশিল্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। তুরিজমদা পুন্সিগী শিনফম কয়াদা লৈবা মীওইশিংবু পুনশিন্নদুনা পুকচেল খোইজেল তিন্নবা খুন্নাই অমা শেম্নবগী মতিং লৈ হায়না মহাক্না হায়খি‍। খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং, কেস স্তদীশিং অমদি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ৱারীশিং পুনশিন্নরিবা অসিগুম্বা মখলগী অহানবা প্লেতফোর্ম ওইরিবা জি২০ তুরিজম দেসবোর্দ অসি য়ু.এন.দব্লিউ.তি.ও.গা খোঙবু ওইদুনা শেমগৎমিন্নরি হায়না শ্রী মোদীনা হরাওবা ফোঙদোকখি‍। ‘গোৱা রোদমেপ’কী মখাদা খন্ন-নৈনরিবা অসিনা তুরিজমগী অহোংবা পুরকপগী মপাঙ্গল ফুদোকহন্নবগী অপুনবগী থৌওংবু হেন্না মথৌ হাপকনি হায়বগী থাজবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “ভারতকী জি২০ প্রেসিদেন্সীগী মোত্তো, ‘বসুদৈব কুতুম্বকম’ – ‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়রিবসি মালেমগী তুরিজমগী মোত্তো অমা অদুমক ওইবা য়াই” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা গোৱাগী লাক্কদৌরিবা কুমহৈ সাও জাও কুমহৈগী মরমদা পল্লদুনা, ভারত অসি কুমহৈগী লমদম্নি হায়খি‍। মথঙ চহিদা পাঙথোক্কদৌরিবা জেনেরেল মীখলগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীথুংশিংদা দিমোক্রেসীগী মমা ওইরিবা লৈবাকসিদা মীওই বিলিয়ন অমরোম্না থা অমা চুপ্না দিমোক্রেতিক ভেল্যুশিংদা লৈরিবা মখোয়গী থাজবা চেৎশিনহন্দুনা শরুক য়াগদৌরিবা দিমোক্রেসীগী কুমহৈ অসিবু মীৎয়েঙ তাবিরনবা হায়খি‍। “ভোতিং বুথ মিলিয়ন অমা হেন্না লৈদুনা, অদোম্না কুমহৈ অসিগী খেন্নবা মশকশিং য়েংননবগী মফমগী অৱাৎপা অমত্তা লৈরোই,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। দিমোক্রেসীগী কুমহৈ মনুংদা ভারত্তা লেঙলক্নবা পাউজেল পীদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।