ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର
19 SEP 2023 5:46PM by PIB Bhubaneshwar
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଆଜିର ଦିନଟି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ଏବଂ ଐତିହାସିକ। ପୂର୍ବରୁ, ମୋତେ ଲୋକସଭାରେ ମୋର ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏବେ, ଆପଣ ମୋତେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ଉଚ୍ଚ ସଦନ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପନା କରେ। ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣେତାମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସଦନ, ରାଜନୀତିର କୋଳାହଳରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠି, ଗମ୍ଭୀର, ବୌଦ୍ଧିକ ବିଚାରବିମର୍ଶର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ ଏବଂ ଏହା ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପନ୍ନ କରିବ। ଏହା ଦେଶର ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଆଶା ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସମୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଅବଦାନ ସେହି ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏହି ସଦନ ଅନେକ ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ବାସସ୍ଥାନ ହୋଇଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ନାମ ଉଲ୍ଲେଖ କରିପାରିବି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ, ଗୋବିନ୍ଦ ବଲ୍ଲଭ ପନ୍ତ, ଲାଲକୃଷ୍ଣ ଆଡଭାନୀ, ପ୍ରଣବ ମୁଖାର୍ଜୀ ଏବଂ ଅରୁଣ ଜେଟଲୀ - ଅଗଣିତ ବିଦ୍ୱାନ, ସୃଜନଶୀଳ ମନ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ - ଏହି ସଦନର ଶୋଭା ବର୍ଦ୍ଧନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମେ ଅଗଣିତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ ଯେଉଁମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ, ନିଜସ୍ୱ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ, ସ୍ୱାଧୀନ ଚିନ୍ତନ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତିର ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସଂସଦୀୟ ଇତିହାସର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ଡକ୍ଟର ସର୍ବପଲ୍ଲୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ, ରାଜ୍ୟସଭାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, "ସଂସଦ କେବଳ ଏକ ବିଧାନସଭା ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିଚାରବିମର୍ଷକାରୀ ସଂସ୍ଥା।" ଦେଶର ଜନତା ରାଜ୍ୟସଭାଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ଆଶା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଶୁଣିବା ଏବଂ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏକ ପ୍ରକୃତ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଅବସର। ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ କେବଳ ଏକ ନୂତନ କୋଠା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭର ପ୍ରତୀକ। ଆମେ ଏହାକୁ ଆମର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ କୌଣସି ନୂତନ ଜିନିଷ ସହିତ ଜଡିତ ହେଉ, ଆମର ମନ ପ୍ରଥମେ ଭାବୁଛି ଯେ, ଏବେ ମୁଁ ଏକ ନୂତନ ପରିବେଶର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ କରିବି, ମୁଁ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବେଶରେ କାମ କରିବି, ଏହା ଆମର ସ୍ୱଭାବ। ଅମୃତକାଳର ଆରମ୍ଭରେ ଏହି କୋଠାର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଏହି କୋଠାରେ ଆମର ପ୍ରବେଶ, ଏହା ଆମ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଭରିଦେବ। ଏହା ନୂତନ ଆଶା ଏବଂ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଆମକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। କାରଣ ଦେଶ, ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି, ଅଧିକ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ମଣିଷ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲା, "ଆମ ପିତାମାତା ଏହିପରି ବଞ୍ଚିଥିଲେ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ବଞ୍ଚିପାରିବୁ, ଏହା ଆମର ଭାଗ୍ୟ ଥିଲା, ଏବଂ ଆମେ ବଞ୍ଚିବୁ।" ଆଜି, ସମାଜର ଏବଂ ବିଶେଷକରି ନୂତନ ପିଢ଼ିର ମାନସିକତା ଏପରି ନୁହେଁ। ତେଣୁ, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଏକ ନୂତନ ମାନସିକତା ଓ ଏକ ନୂତନ ଶୈଳୀ ସହିତ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରାର ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଦେଶର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଆମର ଅବଦାନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ଏହି ନୂତନ ଭବନରେ, ଏହି ଉଚ୍ଚ ସଦନରେ, ଆମେ ଆମର ଆଚରଣ ଏବଂ ଆଚରଣ ମାଧ୍ୟମରେ, ସଂସଦୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବା, ଦେଶର ବିଧାନସଭା, ଦେଶର ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱାୟତ୍ତଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରିବୁ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ଏହା ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ସମ୍ଭାବନା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ, ଏବଂ ଦେଶ ଏଥିରୁ ଲାଭ ପାଇବା ଉଚିତ, ଦେଶର ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନେ, ସେ ଗ୍ରାମ ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ ନିର୍ବାଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ସଂସଦରେ। ଆମେ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଏଠାରୁ କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉ?
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ଧରି, ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ସହିତ, ଆମକୁ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆମକୁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ଓ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେହି ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଓ ଏପରି ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର, ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ମଧ୍ୟ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନୁପଯୁକ୍ତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ କିଛି ସାହସ ଦେଖାଇଛୁ। ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଆମର ସଂଖ୍ୟା ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ, ରାଜ୍ୟସଭା ଦଳୀୟ ସୀମାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ। ଆଜି, ମୁଁ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ କହିପାରୁଛି ଯେ, ଆମର ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମର ଉଦାର ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୋଗୁଁ, ଆପଣ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କ ପରିପକ୍ୱତା ଏବଂ ବୁଝାମଣା ଯୋଗୁଁ, ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗରେ, ଆମେ ଅନେକ କଷ୍ଟକର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିଲୁ। ରାଜ୍ୟସଭାର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ସଦସ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ବଳରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ବୁଝାମଣା ବଳରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲା। ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସନ୍ତୋଷ ଆଉ କଣ ହୋଇପାରେ? ସେଥିପାଇଁ, ମୁଁ ଏହି ସଦନର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କୁ, ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ସେଠାରେ ଥିଲେ, ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ କିଏ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବ, କିଏ ଆସିବ ନାହିଁ, ଏବଂ କିଏ କେବେ ଆସିବ ତାହାର ଚକ୍ର ଜାରି ରହିଥାଏ। ଏହା ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ, ଏବଂ ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପ୍ରବୃତ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ରାଜନୀତିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠି ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିଛୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ରାଜ୍ୟସଭା, ଏକ ପ୍ରକାରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଏକ ପ୍ରକାରେ, ସହଯୋଗ ସଂଘୀୟତା, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସହଯୋଗ ସଂଘୀୟତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ସର୍ବାଧିକ ସହଯୋଗ ସହିତ, ଏପରି ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟ ବିରାଟ ଥିଲା। ବିଶ୍ୱ କଷ୍ଟ ପାଇଛି, ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଭୋଗିଛୁ। କିନ୍ତୁ ଆମର ସଂଘୀୟତାର ଶକ୍ତି ଥିଲା ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ, ଯଥାସମ୍ଭବ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରି, ଦେଶକୁ ଏହି ବିଶାଳ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଏହା ଆମର ସହଯୋଗ ସଂଘୀୟତାର ଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ। ଆମେ ଆମର ସଂଘୀୟ ଢାଞ୍ଚାର ଶକ୍ତି ସହିତ ଅନେକ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛୁ। ଆମେ କେବଳ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ, ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ଭାରତର ବିବିଧତା, ଏହାର ଅନେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ଏହାର ଅସଂଖ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା, ଏହାର ଜୀବନଶୈଳୀ, ଏହାର ଭାଷା - ଏହି ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀରେ ବହୁତ ବିଳମ୍ବରେ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ, ଦେଶ ୬୦ଟି ସହରରେ ୨୨୦ ରୁ ଅଧିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହୀ ଆତିଥ୍ୟ, ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ତାହା ବିଶ୍ୱକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଏହା ଆମର ସଂଘୀୟତାର ଶକ୍ତି, ଏବଂ ସେହି ସଂଘୀୟତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ସଂଘୀୟତା ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଆମେ ପ୍ରଗତି କରୁଛୁ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏହି ନୂତନ ଗୃହରେ, ଆମର ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ସଂଘୀୟତାର ଏକ ଚିହ୍ନ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। କାରଣ ଯେତେବେଳେ ଏହା ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିଲା, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏପରି ଅନେକ ଜିନିଷ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆମକୁ ଏଠାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର କିଛି ସ୍ମରଣ କରାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଏହା ଏପରି ଅନୁଭବ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଏହା ଭାରତର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଏବଂ ଏହିପରି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କଳାକୃତି ଏବଂ ଚିତ୍ର ଆମ କାନ୍ଥକୁ ସଜାଏ। ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୃଷ୍ଟିକୁ ଚୟନ କରି ପଠାଇଛନ୍ତି। ଏକ ପ୍ରକାରେ, ଏଠାକାର ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର, ରାଜ୍ୟର ବିବିଧତା ଏବଂ ସଂଘୀୟତାର ସାରର ପ୍ରତିଫଳନ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଜୀବନକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ପୂର୍ବରୁ ୫୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବେ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଘଟୁଛି। ଆଧୁନିକତା ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଲଟିଛି, ଏବଂ ଆଧୁନିକତା ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଭାବରେ ନିଜକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ। ତେବେ ହିଁ ଆମେ ସେହି ଆଧୁନିକତା ସହିତ ତାଳ ଦେଇପାରିବା।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ପୁରୁଣା କୋଠାରେ, ଯାହାକୁ ଆପଣ ସମ୍ବିଧାନ ଗୃହ ବୋଲି କହିଥିଲେ, ଆମେ ଥରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ବହୁତ ଗର୍ବ ଏବଂ ଗୌରବର ସହିତ ପାଳନ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ଆମର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବୁ, ତାହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଶତବାର୍ଷିକୀ ହେବ। ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ପୁରୁଣା କୋଠାରେ, ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଅର୍ଥନୀତିରେ 5ମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ, ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ 3 ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବୁ ଏବଂ ଅଧିକାର କରିବୁ। ପୁରୁଣା ସଂସଦ ଭବନରେ, ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବେ, ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ, ଆମକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦୦% ସଂତୃପ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏହି ନୂତନ ଗୃହର କାନ୍ଥ ସହିତ, ଆମକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଡଜଷ୍ଟ ହେବାକୁ ପଡିବ, କାରଣ ଏବେ ସବୁକିଛି iPads ରେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି। ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ, ଯଦି ଅନେକ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ କାଲି କିଛି ସମୟ ନେଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ପରିଚିତ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ। ସେମାନେ ସେଠାରେ ବସିବେ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍କ୍ରିନ୍ ଏବଂ ଏହି ସ୍କ୍ରିନ୍ ଦେଖିବେ, ଏବଂ ସେମାନେ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଲୋକସଭାରେ ଥିଲି, ଅନେକ ସହକର୍ମୀ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। ତେଣୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ଯଦି ଆମେ କାଲି କିଛି ସମୟ ନେଇ ଏହା କରିପାରିବା, ତେବେ ଏହା ଭଲ ହେବ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏହା ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗ। ଆମକୁ ଏହି ଗୃହକୁ ଏକ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ। ପ୍ରାରମ୍ଭରେ କିଛି ଦିନ ଲାଗେ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ଜିନିଷ ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହଜ। ଏବେ ଏହା କରନ୍ତୁ। ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇଛୁ, ଯାହା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖେଳ ପରିବର୍ତ୍ତକ, ଏବଂ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଆମେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଆଜି, ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ଲୋକସଭାରେ ଏକ ବିଲ୍ ଆଗତ ହୋଇଛି। ସେଠାରେ ଆଲୋଚନା ପରେ, ଏହାକୁ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆଗତ କରାଯିବ। ଆଜି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପରେ। ସରକାର ଜୀବନଯାପନର ସହଜତା ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଜୀବନଯାପନର ସହଜତା ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନର କଥା ଆସେ, ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ଏବଂ ଆମର ମହିଳାମାନେ ପ୍ରଥମ ଲାଭାର୍ଥୀ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁକିଛି ସହ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼େ। ତେଣୁ, ଏହା ଆମର ପ୍ରୟାସ ହୋଇଛି, ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସମାନ ଭାବରେ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ଅନେକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳା ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନିରନ୍ତର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କାମ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆମର ନିଜ ସାଂସଦଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ନିଆଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସ୍କୁଲର ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦେଇଥିଲୁ କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ସମ୍ଭାବନାକୁ ଏବେ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଯଦି କିନ୍ତୁ ଯୁଗ ଶେଷ ହୋଇଗଲା। ଆମେ ଯେତେ ଅଧିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବୁ, ଆମର ଝିଅ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ସେତେ ଅଧିକ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ। "ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ" ଅଭିଯାନ କୌଣସି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ; ସମାଜ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଏବଂ ସମାଜ ଭିତରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ଭାବନା ଉଭା ହୋଇଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ହେଉ କି ଜନଧନ ଯୋଜନା, ମହିଳାମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ଅବଦାନ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିରେ ସ୍ପଷ୍ଟ; ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହା ନିଜେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରରେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ଜାତୀୟ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଶକ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଆମେ ଆମର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ। ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, ଆମକୁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ସାଂସଦଙ୍କ ଘରକୁ ବୁଲିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ଏହା ଯୋଗାଇବା ଏକ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ, ତିନି ତଲାକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ରାଜନୈତିକ ଚାଲ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଲାଭର ଶିକାର ହୋଇଆସିଥିଲା। ତଥାପି, ଆମର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ଏପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନବିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଆମେ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିପାରିଛୁ। ଜି-୨୦ରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଆଲୋଚନାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ଥିଲା। ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ଦେଶ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ବିଷୟ ଏକ ନୂତନ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, କିଛି ଅନନ୍ୟ ସ୍ୱର ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ତଥାପି, ଜି-୨୦ ଘୋଷଣାନାମାରେ, ସମସ୍ତେ ଏବେ ଭାରତରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ବିଷୟ ନେଇ ଯାଇଛନ୍ତି। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
ସମ୍ମାନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏହି ପୃଷ୍ଠଭୂମି ବିରୁଦ୍ଧରେ, ବିଧାନସଭା ଏବଂ ଲୋକସଭାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିର୍ବାଚନରେ ​​ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଆଲୋଚନା ହୋଇଆସୁଛି। ସମସ୍ତେ କିଛି ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ୧୯୯୬ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ, ଅନେକ ବିଲ୍ ଆଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ତଥାପି, ସଂଖ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନଥିଲା, ଏବଂ ପ୍ରବଳ ବିରୋଧର ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ଥିଲା, ଯାହା ଏପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର କରିଦେଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ନୂତନ ଗୃହକୁ ଆସିଛୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ସ୍ଥିତିରେ ଅଛୁ। ନୂତନ ହେବା ପାଇଁ ଏକ ଜରୁରୀତା ​​ମଧ୍ୟ ଅଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ଦୀର୍ଘ ଆଲୋଚନା ବିଷୟ ଉପରେ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବାର ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ତେଣୁ, ସରକାର ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନା ଆଇନକୁ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଭାବରେ ପ୍ରଣୟନ କରିବାକୁ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଆସନ୍ତାକାଲି ଲୋକସଭାରେ ଆଲୋଚନା ହେବ, ଏବଂ ତାପରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହେବ। ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଏହା ଏପରି ଏକ ବିଷୟ, ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା, ତେବେ ସେହି ଶକ୍ତି ବହୁଗୁଣିତ ହେବ। ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ମୋର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଆସିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସୁଯୋଗ ଆସିବ, ମୁଁ ଆଗାମୀ ଦିନ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଦିନରେ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in Rajya Sabha in the New Parliament Building
19 SEP 2023 5:46PM by PIB Delhi
Respected Mr Chairman Sir,
Today is a memorable day for all of us. It is also historic. Before this, I had the opportunity to express my views in the Lok Sabha. Now, you have given me the opportunity in the Rajya Sabha today, and I am grateful to you.
Respected Mr Chairman Sir,
The concept of the Rajya Sabha has been envisioned as the Upper House of Parliament in our Constitution. The framers of the Constitution expected that this House should rise above the turmoil of politics and become a centre for serious intellectual discourse, capable of providing direction to the nation. This is a natural expectation for a country and it can contribute to the enrichment of democracy.
Respected Mr Chairman Sir,
There have been many great individuals in this House. While I may not be able to mention them all, figures like Lal Bahadur Shastri ji, Govind Vallabh Pant Saheb, Lal Krishna Advani ji, Pranab Mukherjee Saheb, Arun Jaitley ji and countless others have adorned this House and provided guidance to the nation. There are also numerous members who, in a way, served as independent think tanks, much like institutions unto themselves, capable of benefiting the country with their wisdom and contributions. During the early days of the Parliament's history, Dr Sarvepalli Radhakrishnan ji emphasized the significance of the Rajya Sabha, stating that Parliament is not only a legislative but a deliberative body. The Rajya Sabha carries many high and loftiest expectations of the people. Hence, it is a great pleasure to have serious discussions on important matters and hear them among Hon’ble members. The new Sansad Bhavan is not just a new structure; it symbolizes a new beginning. We experience this in our personal lives as well when we connect with something new, our mind naturally seeks to utilize it optimally, to work within its most favourable environment. The construction of this building at the dawn of the ‘Amrit Kaal’, and our entry into it, represents a new energy, which will fulfil the hopes and aspirations of our nation's 140 crore citizens. It will invigorate us with fresh hope and newfound confidence.
Respected Mr Chairman Sir,
We must achieve our goals within a defined timeframe because as I have mentioned before, the country cannot afford to wait any longer. There was a time when people used to think that it's okay; our parents went through such hardships, and we can too. It was believed that fate would somehow carry us through. Today, society's mindset, especially that of the younger generation, is different. Therefore, we must expand the scope of our work with a new approach, aligning with the hopes and aspirations of ordinary citizens. We need to surpass the limits of our thinking and enhance our capabilities. As our abilities grow, so will our contribution to enhancing the nation's capabilities.
Respected Mr Chairman Sir,
I believe that in this new building, in the Upper House, we can serve as symbols of parliamentary decorum, inspiring the legislative bodies of our nation, the institutions of local self-governance and the entire system through our conduct and behaviour. I believe that this place has the utmost potential and the country should reap the benefits of it. It should benefit the representatives of the people, whether they are elected as ‘Gram Pradhan’ or come to Parliament. We must ponder how to carry forward this tradition.
Respected Mr Chairman Sir,
I have had the opportunity to serve the nation with your cooperation for the last nine years. Many significant decisions were made, some of which had been pending for decades. Some of these decisions were considered extremely challenging and politically sensitive. However, despite these challenges, we showed the courage to move forward in that direction. We did not have the required numbers in the Rajya Sabha, but we had the confidence that the Rajya Sabha would rise above partisan thinking and make decisions in the interest of the nation. Today, I can say with satisfaction that the results of your broad-minded approach, your understanding, your sense of responsibility towards the nation, and your cooperation enabled us to make difficult decisions, which elevated the dignity of the Rajya Sabha not just through the strength of numbers but through the power of wisdom. What greater satisfaction could there be? Therefore, I express my gratitude to all the Hon’ble members of this House, both present and past.
Respected Mr Chairman Sir,
In a democracy, there is a natural course of who comes to power, who doesn't and when they come to power. This is both natural and inherent to the nature and character of democracy. However, whenever issues concerning the nation arise, we have all made efforts to rise above politics, prioritizing the interests of the country and working together.
Respected Mr Chairman Sir,
Rajya Sabha serves as a representation of the states in a way. It is a form of cooperative federalism, and now we see there is a greater emphasis on competitive cooperative federalism. We can see that the country has progressed with immense cooperation even as we dealt with numerous issues. The Covid crisis was significant. The world also faced this crisis. However, it was the strength of our federalism that allowed the central and state governments to work together to rescue the country from a severe crisis. This showcases the power of our cooperative federalism. Our federal structure has faced many challenges not only during crises but also during times of celebration, but we have presented our strength to the world, impressing it. Bharat’s diversity, its numerous political parties, media houses, languages, and cultures—all of these aspects have influenced the world through events like the G20 Summit and various state-level summits. Before Delhi, which was the last city to host the Summit, more than 220 summits were organised in over 60 cities across the country with great enthusiasm and the impact that it has had on the world, demonstrates our hospitality and our capacity to provide direction to the world through deliberations. This is the strength of our federalism, and it is due to cooperative federalism that we are making progress today.
Respected Mr Chairman Sir,
In this new House, as well as in our new Parliament building, we can indeed see an element of federalism. When it was being constructed, requests were made to the states to contribute various elements that represent them. It was important to ensure that all states of the country were somehow represented here. We can see that various forms of art and numerous paintings adorning our walls are enhancing the grandeur of this building. States have chosen their best artefacts to be showcased here. In a way, states are represented here, and their diversity is evident, adding to the essence of federalism within this environment.
Respected Mr Chairman Sir,
Technology has significantly impacted our lives at an unprecedented pace. What used to take 50 years to change in technology now happens in a matter of weeks. Modernity has become essential, and to keep up with it, we must continually and dynamically advance ourselves. Only then can we step forward in harmony with modernity and progress step by step.
Respected Mr Chairman Sir,
In the old building, which you referred to as the Samvidhan Sadan, we celebrated the ‘Amrit Mahotsav’ of Independence with great pomp and grandeur. We looked back at our 75-year journey, and we also initiated efforts to chart a new direction and make new resolutions. However, I have complete confidence that when we celebrate the centenary of Independence in the new Parliament building, the golden jubilee will belong to a developed Bharat. In the old building, we became the 5th economy in the world. I believe that we will become one of the top three economies in the world in the new Sansad Bhavan. In the old Sansad Bhavan, several initiatives were taken for the welfare of the poor, and many works were accomplished. In the new Sansad Bhavan, we will now achieve 100% saturation, ensuring that everyone gets their rightful share.
Respected Mr Chairman Sir,
Along with its walls in this new House, we will need to adjust ourselves to technology. Everything will be in front of us on iPads. I would like to suggest that, if possible, many Hon’ble members should be familiarized with technology by taking some time tomorrow. It will be convenient for them to sit and view their screens. I observed today in the Lok Sabha that some colleagues faced difficulties in operating these devices. Therefore, it is our responsibility to help everyone in this regard. If we can allocate some time tomorrow for this purpose, it will be beneficial.
Respected Mr Chairman Sir,
This is the era of digitization. We will need to make ourselves a part of these things in this House as well. Initially, it may take a little time, but now many things are very user-friendly, and these can be adopted easily. Now, let's do it. ‘Make in India’ has been a game-changer globally and we have benefitted immensely. I have said earlier that with new thinking, new enthusiasm, new energy, and new vigour, we can move forward and achieve great things.
Respected Mr Chairman Sir,
Today, the new Sansad Bhavan is witnessing an important historic decision for the country. A bill has been presented in the Lok Sabha and after discussions there, it will also come here. Many important steps have been taken in the last several years in the direction of women’s empowerment. Today we are collectively taking an extremely important step. The government has been striving to improve the ease of living and quality of life. When we talk about ease of living and quality of life, the rightful beneficiaries of this effort are our sisters, our women, because they have to endure so many difficulties. Therefore, our effort is to involve them in nation-building and it is our responsibility as well. There are many new sectors where the power of women, the participation of women, is being continuously ensured. The decision that women can work in mining was possible because of our MPs. We have opened the doors of all schools for girls because our daughters have the capability. This capability should now get opportunities. Now, the era of "ifs and buts" should end in their lives. The more facilities we provide, the more capability our daughters and sisters will demonstrate. ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ is not just a government program, it has become a part of society due to which a sense of respect for daughters and women has developed in society. Whether it's the Mudra Yojana or the Jan Dhan Yojana, women have actively benefited from these initiatives. Bharat is witnessing the active participation of women as far as financial inclusion is concerned. This in itself, I think, reveals their potential in the lives of their families as well. Now the time has come for this potential to be manifested in national life too. We have endeavoured to launch the Ujjwala scheme keeping in mind the health of our mothers and sisters. We know that earlier one had to make several visits to the MP's house for a gas cylinder. I know it is a huge financial burden to deliver it free to poor families, but I did it keeping the lives of women in mind. The issue of Triple Talaq was hanging fire for a long time and was a victim of political interests. Such an important step could become possible with the help of all our Hon’ble Members of Parliament. We have also worked to create strict laws for women's safety. Women-led development was at the forefront during the G-20 discussions, and there are many countries in the world for whom the subject of women-led development was somewhat of a new experience. When discussions on this topic were held, their views did not align. However, in the G20 Declaration, the subject of women-led development has now reached the world through Bharat, and this is a matter of pride for all of us.
Respected Mr Chairman Sir,
In this background, a discussion about ensuring the participation of sisters directly in the legislative assemblies and parliament elections through reservation continued for a long time. Efforts have been made by everyone in the past. It all started in 1996 and during the time of Atal ji, bills were brought many times. But the numbers fell short and there was a hostile environment against the bill, making it challenging to carry out this important task. However, now that we have come to the new House, there is also a sense of novelty and I believe that the time has come for us to ensure the participation of women power in our country's development journey through legislation. Therefore, the government has considered introducing the ‘Nari Shakti Vandan Adhiniyam’ through a constitutional amendment. It was introduced in the Lok Sabha today, and it will be discussed in the Lok Sabha tomorrow, followed by its consideration in the Rajya Sabha. Today, I request all of you with utmost sincerity that it is a subject which will exponentially enhance the power of togetherness if we move forward unanimously. Whenever the bill comes before all of us, I appeal to all my esteemed colleagues in the Rajya Sabha to consider it with consensus when the opportunity arises in the coming days. With these words, I pause my speech.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.