প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন সংসদ ভৱনত ৰাজ্যসভাৰ অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
19 SEP 2023 5:46PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আজিৰ এই দিনটো আমাৰ সকলোৰে বাবে অতি স্মৰণীয় আৰু ঐতিহাসিক হৈ ৰ’ব। ইয়াৰ পূৰ্বে, মই লোকসভাতো মোৰ অনুভূতি প্ৰকাশ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। এতিয়া, ৰাজ্যসভাতো, আজি আপোনালোকে মোক এই সুযোগকণ দিছে। মই আপোনালোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সংবিধানে ৰাজ্যসভাক উচ্চসদন হিচাপে গৰিমা প্ৰদান কৰিছে। সংবিধান প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলৰ উদ্দেশ্য আছিল যে এই সদনে ৰাজনীতিৰ কোলাহলৰ উৰ্ধ্বত থাকি গুৰুত্বপূৰ্ণ, বৌদ্ধিক আলোচনাৰ কেন্দ্ৰ বিন্দু হ’ব লাগে আৰু দেশক এক সুস্থ আৰু সঠিক নিৰ্দেশনা দিয়াৰ ক্ষমতা ইয়াৰ পৰা আহিব লাগে। এয়া দেশৰ এক স্বাভাৱিক আশা আৰু গণতন্ত্ৰৰ সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত এই অৱদানে সেই সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সোণত সুৱগা চৰাব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সদনক বহু মহান ব্যক্তিয়ে মহীয়ান কৰি গৈছে। মই হয়তো সকলোৰে নাম উল্লেখ কৰিব নোৱাৰিম, কিন্তু লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰীজী, গোবিন্দ বল্লভ পন্ত চাহিব, এল কে আদৱানীজী, প্ৰণৱ মুখাৰ্জী ডাঙৰীয়া, অৰুণ জেটলীজী, এনে অগণন পণ্ডিত, সৃষ্টিকৰ্তা আৰু ৰাজহুৱা জীৱনত বছৰ বছৰ ধৰি তপস্যা কৰা লোকে এই সদনক সুশোভিত কৰি গৈছে আৰু দেশক সঠিক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে। সংসদৰ এনে বহুতো সদস্য আছে যিয়ে এক প্ৰকাৰে এক প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে, এক স্বতন্ত্ৰ থিংক টেংক হিচাপে নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে, যিয়ে আমাক তেওঁলোকৰ গুণৰ লাভাৰ্থী কৰি তুলিছে, লগতে দেশকো সেৱা প্ৰদান কৰিছে। সংসদীয় ইতিহাসৰ প্ৰাৰম্ভিক দিনবোৰত ড০ সৰ্বপল্লী ৰাধাকৃষ্ণজীয়ে ৰাজ্যসভাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত কৈছিল যে সংসদ কেৱল আইনী সংস্থা নহয়, ই এক বিবেচনামূলক সংস্থা।
ৰাজ্যসভাৰ পৰা দেশৰ জনসাধাৰণে বহু আশা কৰে, বহু প্ৰত্যাশা ৰাখে, আৰু সেয়েহে, মাননীয় সদস্যসকলৰ মাজত গুৰুতৰ বিষয়বোৰ আলোচনা কৰা আৰু শুনাটোও এক অতি আনন্দদায়ক উপলক্ষ। নতুন সংসদ ভৱনটো কেৱল এটা নতুন ভৱন নহয়, ই এক নতুন আৰম্ভণিকো চিহ্নিত কৰে। আমি ইয়াক ব্যক্তিগত জীৱনতো দেখিছো। যেতিয়া আমি যিকোনো নতুন বস্তুৰ সৈতে জড়িত হওঁ, আমি প্ৰথম কথাটো অনুভৱ কৰোঁ যে এতিয়া মই এক নতুন পৰিৱেশৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰিম। ইয়াৰ প্ৰকৃতিয়েই আছে যে ই আটাইতকৈ ইতিবাচক দিশত কাম কৰাৰ এক পৰিৱেশ গঢ়ি তোলে। আৰু অমৃত কালৰ আৰম্ভণিতে এই ভৱনটোৰ নিৰ্মাণ আৰু এই ভৱনটোত আমাৰ সকলোৰে প্ৰৱেশে আমাৰ দেশৰ ১০৪ কোটি নাগৰিকৰ আশা আৰু আকাংক্ষাত এক নতুন শক্তি ৰোপন কৰিব। নতুন আশা আৰু নতুন আত্মবিশ্বাস সৃষ্টি কৰিব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত লক্ষ্যত উপনীত হ’ব লাগিব। কিয়নো মই পূৰ্বেই কোৱাৰ দৰে দেশখনে বেছি সময় অপেক্ষা কৰিব নোৱাৰে। এটা সময় আছিল যেতিয়া সাধাৰণ মনটোৱে ভাবিছিল যে ঠিক আছে, আমাৰ মা-দেউতাই দিনবোৰ এনেকৈয়ে কটালে, আমিও এনেকৈয়ে কটাম, এনেকৈয়ে আমি জীয়াই থাকিব লাগিব। আজি সামাজিক জীৱনৰ, বিশেষকৈ নতুন প্ৰজন্মৰ চিন্তাধাৰা তেনেধৰণৰ নহয় আৰু সেয়েহে আমি নতুন চিন্তাধাৰাৰে, এক নতুন শৈলীৰে সাধাৰণ মানুহৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ আমাৰ কামৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই নতুন ভৱনটোত, এই উচ্চ সদনত আমি আমাৰ আচৰণেৰে, আমাৰ ব্যৱহাৰেৰে সংসদীয় তথ্যৰ প্ৰতীক হিচাপে দেশৰ স্থানীয় স্ব-শাসনৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰিম আৰু মই ভাবো যে এই ঠাইখনত এনে এক সৰ্বোচ্চ ক্ষমতা আছে, যিয়ে দেশক অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ লগতে দেশক লাভান্বিত কৰোৱাৰো সামৰ্থ্য আছে। সেই লাভ দেশবাসীয়ে পাব লাগে, সেই লাভ দেশৰ জনপ্ৰতিনিধিয়ে লাভ কৰা উচিত, তেওঁ লাগিলে গাওঁৰ মূৰব্বী হিচাপেই নিৰ্বাচিত হওঁক, তেওঁ লাগিলে সংসদলৈ আহক বা নাহক, আমি এই পৰম্পৰা আগুৱাই নিব লাগে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিগত ৯ বছৰ ধৰি, আমি আপোনালোক সকলোৰে সমৰ্থনত দেশৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছো। ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সুযোগ আহিছে বহুতো আৰু বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ ওপৰতো সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে আৰু ইয়াৰ ভিতৰত এনে বহুতো সিদ্ধান্ত আছিল যিবোৰ কেইবা দশক ধৰি স্থগিত আছিল। এনে বহুতো সিদ্ধান্ত আছিল যিবোৰ কঠোৰ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, কঠিন বুলি গণ্য কৰা হৈছিল আৰু আনকি সেইবোৰক ৰাজনৈতিক দৃষ্টিকোণেৰেও স্পৰ্শ কৰা হৈছিল। কিন্তু এই সকলোবোৰৰ পিছতো, আমি সেই দিশত কিছু সাহস দেখুৱাইছিলো। ৰাজ্যসভাত আমাৰ সেই সংখ্যা নাছিল, কিন্তু আমাৰ বিশ্বাস আছিল যে ৰাজ্যসভা দলীয় বিবেচনাৰ উৰ্ধ্বত থাকি দেশৰ স্বাৰ্থত নিজা সিদ্ধান্ত ল’ব। আৰু মই আজি সন্তুষ্টিৰে ক’ব পাৰোঁ যে আপোনালোক সকলোৰে পৰিপক্কতাৰ বাবে, বুজাবুজিৰ বাবে, ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ বাবে, আপোনালোক সকলোৰে সহযোগিতাৰ বাবে, আমি এনে বহুতো কঠিন সিদ্ধান্ত ল'বলৈ সক্ষম হৈছিলোঁ আৰু প্ৰমাণ কৰি দিছো যে ৰাজ্যসভাৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধিৰ কাম কেৱল সদস্যৰ সংখ্যাৰ বলত নহয়, সেয়া আগবাঢ়ে বুজাবুজিৰ শক্তিৰ ভেটিত। ইয়াতকৈ অধিক সন্তুষ্টি কি হ'ব পাৰে? আৰু সেয়েহে যিসকল মাননীয় সাংসদ আজি ইয়াত আছে আৰু যিসকল ইয়াত আছিল, সেই সকলোকে মই ধন্যবাদ জনাইছো।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
গণতন্ত্ৰত, কোন ক্ষমতালৈ আহিব, কোন নাহিব, কোন কেতিয়া আহিব, এই ক্ৰম অব্যাহত থাকে। সেইবোৰো অতি স্বাভাৱিক আৰু সেয়া হৈছে গণতন্ত্ৰৰ স্বাভাৱিক প্ৰকৃতি আৰু প্ৰৱণতা। কিন্তু যেতিয়াই বিষয়টোত দেশৰ কথা উল্লেখ থাকে, তেতিয়াই আমি সকলোৱে ৰাজনীতিৰ উৰ্ধ্বত থাকি আৰু দেশৰ স্বাৰ্থক সৰ্বোচ্চ স্থানত ৰাখি একেলগে কাম কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাজ্যসভাই এক প্ৰকাৰে ৰাজ্যসমূহকো প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। এক প্ৰকাৰে, সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু যেতিয়া আমি প্ৰতিযোগিতামূলক সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আছো, আমি দেখিছো যে এনে বহুতো বিষয় যথেষ্ট সহযোগিতাৰে হৈছে, যাৰ বাবেই দেশখন সুন্দৰকৈ আগবাঢ়িছে। কোভিডৰ সংকটটো যথেষ্ট ডাঙৰ আছিল। সমগ্ৰ পৃথিৱী ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল, আমিও ভুগিছিলো। কিন্তু আমাৰ যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদৰ শক্তি আছিল যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহে একেলগে দেশখনক এক ডাঙৰ সংকটৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব আৰু ইয়েই আমাৰ সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ ভেটি শক্তিশালী কৰে। আমি আমাৰ ফেডাৰেল গাঁথনিৰ শক্তিৰ পৰা বহুতো সংকটৰ সন্মুখীন হৈছো সাহসিকতাৰে।
আৰু আমি কেৱল সংকটৰ সময়তে নহয়, উদযাপনৰ সময়তো বিশ্বৰ আগত আমাৰ শক্তি উপস্থাপন কৰিছো, যিয়ে বিশ্বক প্ৰভাৱিত কৰিছে। ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য, ভাৰতৰ ইমানবোৰ ৰাজনৈতিক দল, ভাৰতৰ ইমানবোৰ মিডিয়া হাউচ, ভাৰতৰ ইমানবোৰ জীৱনশৈলী আৰু উপভাষা, এই সকলোবোৰ ঘটনা জি-২০ সন্মিলনৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত হোৱা বৈঠকবোৰত সমাৱেশ ঘটিছিল, কিয়নো দিল্লীত বহু পলমকৈ আহিছিল এই সন্মিলন। কিন্তু তাৰ আগতে দেশৰ ৬০ খন চহৰত আৰু প্ৰতিখন ৰাজ্যতে ২২০ খনতকৈও অধিক সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল, তেওঁলোকে বিশ্বক অতি উৎসাহেৰে আদৰণি জনাইছিল আৰু যি আলোচনা হৈছিল সেইবোৰে বিশ্বক দিশ দিয়াৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আৰু এয়া হৈছে আমাৰ ফেডাৰেলিজমৰ শক্তি আৰু একেই ফেডাৰেলিজমৰ বাবে আৰু একে সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ বাবে, আমি আজি ইয়াত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই নতুন সদনতো, এই নতুন সংসদ ভৱনতো সেই ফেডাৰেলিজমৰ এটা অংশ নিশ্চিতভাৱে দৃশ্যমান। কিয়নো যেতিয়া ইয়াক গঠন কৰা হৈছিল, ৰাজ্যবোৰৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা কৰা হৈছিল যে এনে বহুতো বস্তু আছে য’ত আমাক ইয়াত থকা ৰাজ্যবোৰৰ কিছু স্মৃতিৰ প্ৰয়োজন। এনে লাগিব যে এয়া হৈছে ভাৰতৰ সকলো ৰাজ্যৰ প্ৰতিনিধিত্ব আৰু ইয়াত এনে ধৰণৰ বহুতো শিল্পকলা, বহুতো চিত্ৰই আমাৰ দেৱালবোৰক চৌপাশে শোভিত কৰি ৰাখিছে, সেই ৰাজ্যবোৰে যেন তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ বস্তুটো প্ৰেৰণ কৰিছে। অৰ্থাৎ, এক প্ৰকাৰে, ইয়াত দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ পৰিৱেশ আছে, ৰাজ্যবোৰৰ বৈচিত্ৰ্যও আছে আৰু ফেডাৰেলিজমৰ সুবাসো আছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰযুক্তিয়ে জীৱনক অতি দ্ৰুতগতিত প্ৰভাৱিত কৰিছে। আগতে, প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ৫০-৫০ বছৰ সময় লাগিছিল, আজিকালি কেইসপ্তাহমানৰ ভিতৰত আহে। আধুনিকতা এক অপৰিহাৰ্য হৈ পৰিছে আৰু আধুনিকতাৰ সৈতে মিলাবলৈ, আমি নিৰন্তৰ গতিশীলভাৱে আগবাঢ়িব লাগিব যেতিয়া আমি সেই আধুনিকতাৰ সৈতে ধাপে ধাপে আগবাঢ়িব পাৰোঁ।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
পুৰণি ভৱনটো, যাক আপুনি এতিয়া সংবিধান সদন বুলি অভিহিত কৰিছে, তাত আমি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ অতি ধুমধামেৰে উদযাপন কৰিছো, আমি আমাৰ ৭৫ বছৰীয়া যাত্ৰাটোও তাতেই চাইছো আৰু লগতে এক নতুন দিশ, এক নতুন প্ৰস্তাৱ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়াস আৰম্ভ কৰিছো। কিন্তু মই নিশ্চিত যে যেতিয়া আমি নতুন সংসদ ভৱনত স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিম, সেই সোণালী শতবাৰ্ষিকী হ’ব ভাৰতৰ বিকাশৰ বাবে। মই নিশ্চিত যে ভাৰত বিকশিত হ'ব। পুৰণি ভৱনটোত, আমি ৫ম অৰ্থনীতিত উপনীত হৈছিলো, মই নিশ্চিত যে নতুন সংসদ ভৱনত, আমি বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩ টা অৰ্থনীতিৰ অন্যতম হৈ পৰিম। পুৰণি সংসদ ভৱনত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে বহুতো পদক্ষেপ লোৱা হৈছিল, বহুতো কাম কৰা হৈছিল, নতুন সংসদ ভৱনত, আমি এতিয়া ১০০ শতাংশ সংপৃক্ততা লাভ কৰিছো, যাৰ লাভালাভ দেশ পাব লাগিব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই নতুন সদনৰ দেৱালৰ লগতে, আমি প্ৰযুক্তিৰ সৈতে নিজকে মিলাব লাগিব, কিয়নো এতিয়া সকলোবোৰ আমাৰ সন্মুখত আই-পেডত আছে। মই প্ৰাৰ্থনা কৰিব বিচাৰো যে বহুতো মাননীয় সদস্যই কাইলৈ তেওঁলোকক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে পৰিচিত কৰিবলৈ কিছু সময় উলিয়াব পাৰিব, তেওঁলোকে তাত বহিব, স্ক্ৰীণত চকু দিব আৰু, তেতিয়া তেওঁলোকে কোনো অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহ’ব, কিয়নো আজি যেতিয়া মই লোকসভাত আছিলো, বহুসহকৰ্মীয়ে এইবোৰ চলাবলৈ অসুবিধা পাইছিল। গতিকে ইয়াত সকলোকে সহায় কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব, সেয়েহে কাইলৈ কিছু সময় উলিয়াই এইটো কৰিব পাৰিলে ভাল হ'ব।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এয়া ডিজিটেল যুগ। আমি অভ্যাসগতভাৱে এই সদনক সেই বস্তুবোৰৰ সৈতে আমাৰ অংশ কৰি তুলিব লাগিব। আৰম্ভণিতে কিছুসময় লাগে, কিন্তু এতিয়া বহুতো বস্তু ব্যৱহাৰকাৰী-অনুকূল, এই বস্তুবোৰ অতি সহজে গ্ৰহণ কৰিব পাৰি। এতিয়া এয়াই কৰক। এক প্ৰকাৰে, এক গোলকীয় গেম-চেঞ্জাৰ হিচাপে, আমি ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লৈছো আৰু মই কৈছিলো যে আমি নতুন চিন্তাধাৰা, নতুন উৎসাহ, নতুন উৎসাহ, নতুন শক্তিৰে আগবাঢ়িব পাৰোঁ।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি নতুন সংসদ ভৱনত দেশৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত দেখা গৈছে। এতিয়া, লোকসভাত এখন বিধেয়ক উত্থাপন কৰা হৈছে। তাত আলোচনাৰ পিছত, সেয়া ইয়ালৈকো আহিব। যোৱা বহুবছৰ ধৰি মহিলা শক্তিৰ সৱলীকৰণৰ দিশত গ্ৰহণ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপসমূহত আমি একেলগে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছো। যেতিয়া আমি জীৱনৰ মানদণ্ড আৰু জীৱনৰ সুচলতাৰ বিষয়ে কওঁ, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰথম হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ ভগ্নীসকল, কাৰণ তেওঁলোকে সকলো বহন কৰিব লাগিব। আৰু সেইকাৰণে এইটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা আছিল আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত তেওঁলোকৰ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়াটোও সমানে আমাৰ দায়িত্ব। এনে বহুতো নতুন খণ্ড আছে য’ত মহিলাৰ শক্তি, মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ নিৰন্তৰভাৱে নিশ্চিত কৰা হৈছে।
খনিত মহিলাসকলে কাম কৰাৰ এই সিদ্ধান্তটো আমাৰ নিজৰ সাংসদসকলৰ সহায়ত লোৱা হৈছে। আমি কন্যাসকলৰ বাবে সকলো বিদ্যালয়ৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছো, কিয়নো কন্যাসকলৰ যি সামৰ্থ্য সম্ভাৱনা, সেই সম্ভাৱনাক এতিয়া এটা সুযোগ দিয়া উচিত। তেওঁলোকৰ জীৱনত ‘কিন্তু-পৰন্তু’ৰ যুগ শেষ হৈছে। আমাৰ কন্যা আৰু ভগ্নীসকলে এতিয়া আমি প্ৰদান কৰা সুবিধাবোৰৰ শক্তি দেখুৱাব। 'বেটি বচাও, বেটি পঢ়াও'ৰ প্ৰচাৰ কোনো চৰকাৰী কাৰ্যসূচী নহয়, ইয়াক সমাজে নিজৰ কৰি লৈছে আৰু কন্যাৰ মৰ্যাদাৰ প্ৰতি সমাজত এক ধাৰণাৰ সৃষ্টি হৈছে। মুদ্ৰা যোজনাই হওক, জন-ধন যোজনাই হওঁক, মহিলাসকলে ইয়াৰ বৃহৎ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিছে। আজি বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতত মহিলাসকলৰ সক্ৰিয় অৱদানে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ জীৱনত তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱনতো সেই শক্তি প্ৰকাশ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ স্বাস্থ্যৰ কথা মনত ৰাখি, দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰলৈ উজ্জ্বলা আঁচনি সম্প্ৰসাৰিত কৰা, যদিও ই এক বৃহৎ আৰ্থিক বোজা, তথাপি আমি সেয়া কৰিবই লাগিব। মই মোৰ দেশৰ মহিলাসকলৰ জীৱনৰ কথা মনত ৰাখিয়েই সেই কামটো কৰিছিলো। তিনি তালাক দীৰ্ঘদিন ধৰি ৰাজনৈতিক প্ৰচেষ্টা, মহিলাৰ সন্মানৰ বাবে ৰাজনৈতিক লাভৰ ভুক্তভোগী হৈ আছিল। আমি সকলো মাননীয় সাংসদৰ সহায়ত ইমান ডাঙৰ এক মানৱীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলোঁ। আমি মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে কঠোৰ আইন প্ৰস্তুত কৰিবলৈও সক্ষম হৈছো। মহিলাৰ নেতৃত্বত বিকাশ আছিল জি-২০ৰ আলোচনাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিষয় আৰু পৃথিৱীত এনে বহুতো দেশ আছে যাৰ বাবে মহিলাৰ নেতৃত্বত বিকাশৰ বিষয়টো অলপ নতুন আছিল আৰু যেতিয়া তেওঁলোকৰ আলোচনাত সুৰ আহিছিল, কিছুমান বেলেগ বেলেগ মাত শুনা গৈছিল। কিন্তু জি-২০ ডিক্লেৰেশ্যনত, দেখা গ’ল যে এইটো আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয় হৈ পৰিল যে মহিলাৰ নেতৃত্বত বিকাশৰ বিষয়টো এতিয়া ভাৰতৰ পৰা বিশ্বলৈ পৰ্যবসিত হৈছে।
আদৰণীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দীৰ্ঘদিন ধৰি বিধানসভা আৰু লোকসভাত প্ৰত্যক্ষ নিৰ্বাচনত আমাৰ ভগ্নীসকলৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ বিষয়টো আৰু এই সংৰক্ষণৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল। সকলোৱে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰি আহিছে। অৱশ্যে ই ১৯৯৬ চনৰ পৰা শক্তিশালী ৰূপত আৰম্ভ হৈছে আৰু অটলজীৰ সময়ত বহুবাৰ এই সংক্ৰান্তীয় বিধেয়ক অনা হৈছিল। কিন্তু সংখ্যা কম আছিল, তীব্ৰ বিৰোধিতাৰ পৰিৱেশো আছিল, এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰাত যথেষ্ট অসুবিধা আহি পৰিছিল। কিন্তু যেতিয়া নতুন সদন আহিল। নতুন কাম হোৱাৰ আকাংক্ষাও আহিল, সেয়েহে মই বিশ্বাস কৰোঁ যে দীৰ্ঘদিন ধৰি আলোচনা হৈ অহা এই বিষয়ত এখন আইন প্ৰণয়ন কৰি আমাৰ দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত নাৰী শক্তিৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ সময় আহি পৰিছে।
আৰু সেয়েহে, চৰকাৰে নাৰী শক্তি বন্দনা আইনক এক সাংবিধানিক সংশোধনীৰ ৰূপত অনাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে, যিটো আজি লোকসভাত ৰখা হৈছে, সেয়া কাইলৈ লোকসভাত আলোচনা কৰা হ'ব আৰু তাৰ পিছত ৰাজ্যসভাতো উত্থাপিত হ’ব। মই আজি আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে এনে এটা বিষয় আছে যিটোত আমি যদি সহমতেৰে আগবাঢ়ি যাওঁ, তেন্তে সঁচাকৈয়ে তাৰ শক্তি বহুগুণে বৃদ্ধি পাব। আৰু যেতিয়াই মই আপোনালোকৰ সন্মূখলৈ আহো, মই মোৰ সকলো সন্মানীয় সাংসদক অনুৰোধ জনাইছো যে অহা এক বা দুদিনৰ ভিতৰত যেতিয়াই আমি সৰ্বসন্মত সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সুযোগ পাওঁ তেতিয়াই আপোনালোক সকলোৰে যেন সহায় সহযোগিতা আমি লাভ কৰো, তাৰেই কামনাৰে মোৰ ভাষণ সামৰিছো। বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in Rajya Sabha in the New Parliament Building
19 SEP 2023 5:46PM by PIB Delhi
Respected Mr Chairman Sir,
Today is a memorable day for all of us. It is also historic. Before this, I had the opportunity to express my views in the Lok Sabha. Now, you have given me the opportunity in the Rajya Sabha today, and I am grateful to you.
Respected Mr Chairman Sir,
The concept of the Rajya Sabha has been envisioned as the Upper House of Parliament in our Constitution. The framers of the Constitution expected that this House should rise above the turmoil of politics and become a centre for serious intellectual discourse, capable of providing direction to the nation. This is a natural expectation for a country and it can contribute to the enrichment of democracy.
Respected Mr Chairman Sir,
There have been many great individuals in this House. While I may not be able to mention them all, figures like Lal Bahadur Shastri ji, Govind Vallabh Pant Saheb, Lal Krishna Advani ji, Pranab Mukherjee Saheb, Arun Jaitley ji and countless others have adorned this House and provided guidance to the nation. There are also numerous members who, in a way, served as independent think tanks, much like institutions unto themselves, capable of benefiting the country with their wisdom and contributions. During the early days of the Parliament's history, Dr Sarvepalli Radhakrishnan ji emphasized the significance of the Rajya Sabha, stating that Parliament is not only a legislative but a deliberative body. The Rajya Sabha carries many high and loftiest expectations of the people. Hence, it is a great pleasure to have serious discussions on important matters and hear them among Hon’ble members. The new Sansad Bhavan is not just a new structure; it symbolizes a new beginning. We experience this in our personal lives as well when we connect with something new, our mind naturally seeks to utilize it optimally, to work within its most favourable environment. The construction of this building at the dawn of the ‘Amrit Kaal’, and our entry into it, represents a new energy, which will fulfil the hopes and aspirations of our nation's 140 crore citizens. It will invigorate us with fresh hope and newfound confidence.
Respected Mr Chairman Sir,
We must achieve our goals within a defined timeframe because as I have mentioned before, the country cannot afford to wait any longer. There was a time when people used to think that it's okay; our parents went through such hardships, and we can too. It was believed that fate would somehow carry us through. Today, society's mindset, especially that of the younger generation, is different. Therefore, we must expand the scope of our work with a new approach, aligning with the hopes and aspirations of ordinary citizens. We need to surpass the limits of our thinking and enhance our capabilities. As our abilities grow, so will our contribution to enhancing the nation's capabilities.
Respected Mr Chairman Sir,
I believe that in this new building, in the Upper House, we can serve as symbols of parliamentary decorum, inspiring the legislative bodies of our nation, the institutions of local self-governance and the entire system through our conduct and behaviour. I believe that this place has the utmost potential and the country should reap the benefits of it. It should benefit the representatives of the people, whether they are elected as ‘Gram Pradhan’ or come to Parliament. We must ponder how to carry forward this tradition.
Respected Mr Chairman Sir,
I have had the opportunity to serve the nation with your cooperation for the last nine years. Many significant decisions were made, some of which had been pending for decades. Some of these decisions were considered extremely challenging and politically sensitive. However, despite these challenges, we showed the courage to move forward in that direction. We did not have the required numbers in the Rajya Sabha, but we had the confidence that the Rajya Sabha would rise above partisan thinking and make decisions in the interest of the nation. Today, I can say with satisfaction that the results of your broad-minded approach, your understanding, your sense of responsibility towards the nation, and your cooperation enabled us to make difficult decisions, which elevated the dignity of the Rajya Sabha not just through the strength of numbers but through the power of wisdom. What greater satisfaction could there be? Therefore, I express my gratitude to all the Hon’ble members of this House, both present and past.
Respected Mr Chairman Sir,
In a democracy, there is a natural course of who comes to power, who doesn't and when they come to power. This is both natural and inherent to the nature and character of democracy. However, whenever issues concerning the nation arise, we have all made efforts to rise above politics, prioritizing the interests of the country and working together.
Respected Mr Chairman Sir,
Rajya Sabha serves as a representation of the states in a way. It is a form of cooperative federalism, and now we see there is a greater emphasis on competitive cooperative federalism. We can see that the country has progressed with immense cooperation even as we dealt with numerous issues. The Covid crisis was significant. The world also faced this crisis. However, it was the strength of our federalism that allowed the central and state governments to work together to rescue the country from a severe crisis. This showcases the power of our cooperative federalism. Our federal structure has faced many challenges not only during crises but also during times of celebration, but we have presented our strength to the world, impressing it. Bharat’s diversity, its numerous political parties, media houses, languages, and cultures—all of these aspects have influenced the world through events like the G20 Summit and various state-level summits. Before Delhi, which was the last city to host the Summit, more than 220 summits were organised in over 60 cities across the country with great enthusiasm and the impact that it has had on the world, demonstrates our hospitality and our capacity to provide direction to the world through deliberations. This is the strength of our federalism, and it is due to cooperative federalism that we are making progress today.
Respected Mr Chairman Sir,
In this new House, as well as in our new Parliament building, we can indeed see an element of federalism. When it was being constructed, requests were made to the states to contribute various elements that represent them. It was important to ensure that all states of the country were somehow represented here. We can see that various forms of art and numerous paintings adorning our walls are enhancing the grandeur of this building. States have chosen their best artefacts to be showcased here. In a way, states are represented here, and their diversity is evident, adding to the essence of federalism within this environment.
Respected Mr Chairman Sir,
Technology has significantly impacted our lives at an unprecedented pace. What used to take 50 years to change in technology now happens in a matter of weeks. Modernity has become essential, and to keep up with it, we must continually and dynamically advance ourselves. Only then can we step forward in harmony with modernity and progress step by step.
Respected Mr Chairman Sir,
In the old building, which you referred to as the Samvidhan Sadan, we celebrated the ‘Amrit Mahotsav’ of Independence with great pomp and grandeur. We looked back at our 75-year journey, and we also initiated efforts to chart a new direction and make new resolutions. However, I have complete confidence that when we celebrate the centenary of Independence in the new Parliament building, the golden jubilee will belong to a developed Bharat. In the old building, we became the 5th economy in the world. I believe that we will become one of the top three economies in the world in the new Sansad Bhavan. In the old Sansad Bhavan, several initiatives were taken for the welfare of the poor, and many works were accomplished. In the new Sansad Bhavan, we will now achieve 100% saturation, ensuring that everyone gets their rightful share.
Respected Mr Chairman Sir,
Along with its walls in this new House, we will need to adjust ourselves to technology. Everything will be in front of us on iPads. I would like to suggest that, if possible, many Hon’ble members should be familiarized with technology by taking some time tomorrow. It will be convenient for them to sit and view their screens. I observed today in the Lok Sabha that some colleagues faced difficulties in operating these devices. Therefore, it is our responsibility to help everyone in this regard. If we can allocate some time tomorrow for this purpose, it will be beneficial.
Respected Mr Chairman Sir,
This is the era of digitization. We will need to make ourselves a part of these things in this House as well. Initially, it may take a little time, but now many things are very user-friendly, and these can be adopted easily. Now, let's do it. ‘Make in India’ has been a game-changer globally and we have benefitted immensely. I have said earlier that with new thinking, new enthusiasm, new energy, and new vigour, we can move forward and achieve great things.
Respected Mr Chairman Sir,
Today, the new Sansad Bhavan is witnessing an important historic decision for the country. A bill has been presented in the Lok Sabha and after discussions there, it will also come here. Many important steps have been taken in the last several years in the direction of women’s empowerment. Today we are collectively taking an extremely important step. The government has been striving to improve the ease of living and quality of life. When we talk about ease of living and quality of life, the rightful beneficiaries of this effort are our sisters, our women, because they have to endure so many difficulties. Therefore, our effort is to involve them in nation-building and it is our responsibility as well. There are many new sectors where the power of women, the participation of women, is being continuously ensured. The decision that women can work in mining was possible because of our MPs. We have opened the doors of all schools for girls because our daughters have the capability. This capability should now get opportunities. Now, the era of "ifs and buts" should end in their lives. The more facilities we provide, the more capability our daughters and sisters will demonstrate. ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ is not just a government program, it has become a part of society due to which a sense of respect for daughters and women has developed in society. Whether it's the Mudra Yojana or the Jan Dhan Yojana, women have actively benefited from these initiatives. Bharat is witnessing the active participation of women as far as financial inclusion is concerned. This in itself, I think, reveals their potential in the lives of their families as well. Now the time has come for this potential to be manifested in national life too. We have endeavoured to launch the Ujjwala scheme keeping in mind the health of our mothers and sisters. We know that earlier one had to make several visits to the MP's house for a gas cylinder. I know it is a huge financial burden to deliver it free to poor families, but I did it keeping the lives of women in mind. The issue of Triple Talaq was hanging fire for a long time and was a victim of political interests. Such an important step could become possible with the help of all our Hon’ble Members of Parliament. We have also worked to create strict laws for women's safety. Women-led development was at the forefront during the G-20 discussions, and there are many countries in the world for whom the subject of women-led development was somewhat of a new experience. When discussions on this topic were held, their views did not align. However, in the G20 Declaration, the subject of women-led development has now reached the world through Bharat, and this is a matter of pride for all of us.
Respected Mr Chairman Sir,
In this background, a discussion about ensuring the participation of sisters directly in the legislative assemblies and parliament elections through reservation continued for a long time. Efforts have been made by everyone in the past. It all started in 1996 and during the time of Atal ji, bills were brought many times. But the numbers fell short and there was a hostile environment against the bill, making it challenging to carry out this important task. However, now that we have come to the new House, there is also a sense of novelty and I believe that the time has come for us to ensure the participation of women power in our country's development journey through legislation. Therefore, the government has considered introducing the ‘Nari Shakti Vandan Adhiniyam’ through a constitutional amendment. It was introduced in the Lok Sabha today, and it will be discussed in the Lok Sabha tomorrow, followed by its consideration in the Rajya Sabha. Today, I request all of you with utmost sincerity that it is a subject which will exponentially enhance the power of togetherness if we move forward unanimously. Whenever the bill comes before all of us, I appeal to all my esteemed colleagues in the Rajya Sabha to consider it with consensus when the opportunity arises in the coming days. With these words, I pause my speech.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.