প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দেহরাদুনদা পাংথোকখিবা উত্তরাখন্দ শেমখিবগী সিলভর জুবিলীগী পালন থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
09 NOV 2025 3:31PM by PIB Imphal
দেবভুমি উত্তরাখন্দগী ঐগী ইয়াম্বা-ইনাওশিং, ইচে-ইচলশিং, অহললমনশিং। ময়াম পুম্নমক্তা ঐহাক্না খুরুমজরি, ঐগী নুংশিবা অমসুং শেবা উৎচরি।
উত্তরাখন্দগী রাজ্যপাল গুরমিত সিংহ জী, মুখ্য মন্ত্রী ভাই পুস্কর সিংহ, কেন্দ্রগী ঐহাক্কী মরুপ অজয় তম্তা, এসেমব্লীগী স্পিকরগী ইচল রিতু জী, উত্তরাখন্দ সরকারগী মন্ত্রীশিং, হান্নগী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং স্তেজতা লংশিল্লিবা এম.পি.শিং, মশিং য়াম্লবা মীওই কয়া লাক্লদুনা ঐহাক্কী মফমদা য়াইফ-মঙ্গোল পীবীরিবা মশক নাইরবশিং অমসুং উত্তরাখন্দগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং।
মরুপশিং,
নবেম্বরগী তাং 9 অসি অশাংবা অমসুং অৱাবা খোঙচৎ অমগী মহৈনি। ঙসিগী নুমিৎ অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি। উত্তরাখন্দগী লাইগুম্লবা মীয়াম্না চহি কয়াগী মমাংদগী খল্লি। হৌখিবা চহি 25গী খোঙচৎ অসিগী মতুংদা, উত্তরাখন্দনা ঙসি ফংলিবা থাক অসি য়েংদুনা, মসিগী ফজরবা রাজ্য অসি শেমগৎনবা হোৎনখিবা মীওই খুদিংমক্না নুংঙাইবা ফাওবা হায়বসি মহৌশানি। চীংশিংবু নুংশিজবা, উত্তরাখন্দগী চৎনবী, মাগী মহৌশাগী ফজবা অমসুং দেবভুমিগী মীয়ামগা চেৎনা শাগোন্নরিবশিংনা ঙসি মখোয়গী থম্মোয়দা হরাও নুংঙাইবা ফাওরি।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন BJP সরকারনা উত্তরাখন্দগী পোতেন্সিএলবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা হোৎনরিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। উত্তরাখন্দগী সিলভর জুবিলীগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসিগী থৌরম অসিদা, খোঙজং অদুগী মনুংদা মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা উত্তরাখন্দগী অথৌবশিংবুসু ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মতম অদুগী এজিতেতর পুম্নমকপু ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি অমসুং থাগৎচরি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগা ঐহাক্কা লৈনরিবা মরী অসি কয়া য়াম্না চেৎবগে হায়বসি অদোম্না খংই। ঐহাক্না মফম অসিদা স্পিরিচুএলগী খোঙচৎ অমদা লাকপা মতমদা, চীংগী লমদা লৈবা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং, মখোয়গী কন্না হোৎনজবা অমসুং অৱাবা কয়া মায়োক্ননবা মখোয়গী ৱারেপ্না ঐহাকপু মতম চুপ্পদা ইথিল পীখি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মফম অসিদা লৈখিবা মতমশিং অসিনা উত্তরাখন্দগী অপুনবা পোতেন্সিএল অদু ঐহাক্না হকথেংননা উবা ফংলে। মরম অদুনা, বাবা কেদর্নাথ চৎলবা মতুংদা, ঐনা চহি তরাগী খুজিং অসি উত্তরাখন্দগীনি হায়খিবা মতমদা মসি শুপ্নগী ৱাহৈ খক্তা নত্তে, ঐনা হায়খিবা অদুদা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা থাজবা থমখি। ঙসি, উত্তরাখন্দনা মাগী 25শুবা চহি মপুং ফারকপগা লোয়ননা, উত্তরাখন্দগী চাউখৎপগী মতম অসি ওইগনি হায়বা ঐহাক্কী থাজবা অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লি।
মরুপশিং,
চহি 25গী মমাংদা, উত্তরাখন্দ শেমখিবা মতমদা, শিংনবশিং অসি মশিং য়ামখি। রিসোর্সশিং অদু অকক্নবা ওইখি, স্তেৎ বজেৎ অদু অপীকপা ওইখি, ইনকমগী সোর্সশিং অদু মরাং কায়খিদে, অমসুং অয়াম্বা মথৌ তাবশিং অদু সেন্ত্রেল এসিস্তেন্সকী মতেংদগী ফংখি। ঙসিদি, ফিভম অসি মপুং ফানা হোংখ্রে। ঐহাক মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা, সিলভর জুবিলীগী থৌরমদা কত্থোকপা য়াম্না ফজবা একজিবিসন অদু ঐহাক্না উখি। উত্তরাখন্দগী মীপুম খুদিংমক্না মসিগী একজিবিসন অসি য়েংবা মথৌ তাই হায়না ঐহাক্না অদোমদা হায়জরি। মসিনা হৌখিবা চহি 25 অসিদা উত্তরাখন্দনা চৎখিবা খোঙচৎ অদু উৎলি। ইনফ্রাস্ত্রকচর, এজুকেসন, ইন্দস্ত্রী, তুরিজম, হকশেল, পাৱর অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত য়াওনা হিরম কয়াদা মাই পাকপগী ৱারীশিং অসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই। চহি 25গী মমাংদা, উত্তরাখন্দগী বজেৎ অসি লুপা করোর লিশিং মরিখক ওইরম্মি। ঙসি চহি 25 শুরবী মীওইশিংনা মদু করম্না ওইরম্বা হায়বদু খক খঙবা ঙম্লোই। মতম অদুদা, বজেৎ অসি লুপা করোর লিশিং মরি ওইরম্মি। ঙসিদি, মসি লুপা করোর লাখ অমা হেনখ্রে। চহি 25দা উত্তরাখন্দদা পাৱর পুথোকপা অসি শরুক মরি হেনগৎলে। চহি 25গী মনুংদা উত্তরাখন্দদা লম্বীগী অশাংবা শরুক অনি হেনগৎলে। অমসুং মফম অসিদা, থা তরুক খুদিংগী পেসেঞ্জর 4,000না প্লেনদা লাকখি। ঙসিদি নোংমদা পেসেঞ্জর 4,000 হেন্না প্লেনদা থুংলরি।
মরুপশিং,
চহি 25 অসিদা, ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজশিংগী মশিং অসি শরুক 10 হেনগৎলে। মমাংদা, মেদিকেল কোলেজ অমা খক্তমক লৈরম্মি। ঙসিদি, মেদিকেল কোলেজ 10 লৈরে। চহি 25গী মমাংদা, ভেক্সিন কাপ্পগী চাং অসি চাদা 25 ফাওবা ওইরমদে। মীওই চাদা 75 হেনবনা ভেক্সিনেসন তৌদনা মখোয়গী পুন্সি হৌখি। ঙসিদি উত্তরাখন্দগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা ভেক্সিন কভরেজ ফংলে। মসিনা তাকপদি উত্তরাখন্দনা পুন্সিগী হিরম খুদিংদা চাউখৎপা কয়া অমা উবা ফংলে। চাউখৎপগী খোঙচৎ অসি য়াম্না শিংথানীংঙাই ওই। অহোংবা অসি ইনক্লুসিবনেসকী পোলিসী অমসুং উত্তরাখন্দী খুদিংমক্কী ৱারেপকী মহৈনি। অহানবা চীংশিং কাবনা চাউখৎপগী লম্বী থিংখি। হৌজিক্তি, অহোংবশিং অদু মায়োক্নবা ঙমখ্রে, অমসুং অনৌবা লম্বীশিং হাংদোকপা হৌরে।
মরুপশিং,
মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্না উত্তরাখন্দগী নহাশিং অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিংগা ৱারী শানখি। মখোয় পুম্নমক উত্তরাখন্দগী চাউখৎপগী মতাংদা য়াম্না থৱায় য়াওনৈ। করিগুম্বা ঐহাক্না গার্হৱালিদা ঙসি উত্তরাখন্দগী মীয়ামগী ৱাখল্লোনশিং অদু হায়রবদি ঐহাক্না অশোয়বা অমা তৌরকপা য়াই। অদুবু 2047দা, ভারত অসি চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী লীগ অমদা লৈখি, অমসুং ঐগী উত্তরাখন্দ, ঐগী লাইশিংগী লম অসি মপুং ফানা শেম-শারি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎ অসি খুমাং চাউশিলহন্নবা, প্রোজেক্ত কয়া অমা ঙসি শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। এজুকেসন, হেল্থ, তুরিজম অমসুং স্পোর্তসকা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং অসিনা অনৌবা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা পীগনি। জামরানী অমসুং সোং দাম প্রোজেক্তশিংনা দেরাদুন অমসুং হালদ্ৱানিদা থক্নবা ঈশিংগী সমস্যা কোকহন্নবা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। স্কিমশিং অসিদা লুপা করোর 8,000 হেন্না চাদিং তৌগনি। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক উত্তরাখন্দগী মীয়াম্বু ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দ সরকারনা হৌজিক্তি শেম অমসুং কিৱি লৌমীশিংদা দিজিতেল করেন্সীদা সবসিদী পীরি। অনৌবা তেক্নোলোজীনা শেলগী তেংবাংবু মপুং ফানা ত্রেক তৌবা ঙমহল্লি। মসিগীদমক ঐনা রাজ্য সরকার, রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী দেবভুমি অসি ভারতকী স্পিরিচুএল হার্তবিৎনি। গঙ্গোত্রি, য়ামুনোত্রি, কেদর্নাথ, বদ্রীনাথ, জাগেশ্বর অমসুং আদি কৈলাশকুম্বা মশীং থীঙমদ্রবা ঈশ্বরগী মফমশিং অসি ঐখোয়গী থাজবগী খুদম্নি। চহি খুদিংগী ভক্ত মিলিয়ন কয়ানা মসিগী অশেংবা লাইশঙশিং অসিদা চৎলি। মখোয়গী খোঙচৎ অসিনা ভক্তিগী লম্বী অমা হাংদোক্লি, অমসুং, মসিগা লোয়ননা উত্তরাখন্দগী শেন্মিৎলোনদা অনৌবা ইনর্জী পীরি।
মরুপশিং,
হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী অসি উত্তরাখন্দগী চাউখৎ-থৌরাংগা য়াম্না মরী লৈনৈ। মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি রাজ্য অসিদা লুপা করোর লাখ 2 হেনবগী প্রোজেক্তশিং পায়খৎলি। রিশিকেশ-কার্নপ্রয়াগ রেল প্রোজেক্ত অসি মাংলোমদা চংশিল্লি। দিল্লী-দেহরাদুন এক্সপ্রেসৱে অসি হৌজিক লোইশিল্লক্লে। গৌরিকুন্দ-কেদারনাথ অমসুং গোবিন্দঘাত-হেমকুন্ত সাহিব রোপৱেগী উরেপ উয়ুংসু থমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা উত্তরাখন্দগী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দনা চহি 25 অসিদা চাউখৎপগী অশাংবা খোঙচৎ অমা চৎখ্রে। হৌজিক লাক্লিবা ৱাহংদি, লাক্কদৌরিবা চহি 25 অসিদা উত্তরাখন্দনা করম্বা থাক্তা য়ৌরকপা পাম্বগে হায়বসিনি। "করিগুম্বা অমা তৌগে খল্লবদি, মদু পাংথোক্নবা পাম্বৈ অমা লৈ" হায়বা ৱাহৈ অসি অদোম্না তারমগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দমশিং খঙলবা মতমদা, মখোয়শিং অদু ফংনবগী রোদমেপ অদু য়াম্না থুনা শেমগনি। অমসুং ঐখোয়গী পান্দমশিং অদু খন্ননবা নবেম্বর 9দগী হেন্না অফবা নুমিৎ করি লৈবগে?
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী অশেংবা মশক অসি মাগী স্পিরিচুএল পাৱরনি। করিগুম্বা উত্তরাখন্দ অসি লেপ্পা লৈতনা হোৎনরবদি, লাক্কদৌরিবা চহি খরগী মনুংদা মসিনা মশাবু "স্পিরিচুএল কেপিতেল ওফ ৱার্ল্দ" ওইনা লিংখৎপা ঙমগনি। ঐখোয়না মাগী লাইশঙশিং, আশ্রমশিং, মেদিতেসন অমসুং য়োগ কেন্দ্রশিং অসি মালেমগী নেৎৱার্ক্কা শম্নহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং মপান লৈবাক্কী মীওইশিংনা মফম অসিদা হকচাং ফনা লৈনবা লাকই। লোকেল হর্বশিং অমসুং আয়ুর্বেদকী হিদাক-লাংথকশিংগী দিমান্দ অসি য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহি 25 অসিদা, উত্তরাখন্দনা অরোমেতিক প্লান্তশিং, আয়ুর্বেদিক হর্বশিং, য়োগ অমসুং ৱেলনেস তুরিজমদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লে। হৌজিক্তি উত্তরাখন্দগী এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সি খুদিংদা য়োগ সেন্তরশিং, আয়ুর্বেদ সেন্তরশিং, নেচরোপেথী ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং হোমস্তেশিং - মপুং ফাবা পেকেজ অমা - লিংখৎনবা খন্নবগী মতম ওইরে। মসিনা ঐখোয়গী মপান লমগী তুরিস্তশিংবু য়াম্না পুক্নিং চিংশিনগনি।
মরুপশিং,
ভারত সরকারনা ঙমখৈদা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোজেক্তদা কয়া য়াম্না মরুওইনা লৌরি হায়বদু অদোম্না খঙই। উত্তরাখন্দগী ভাইব্রেন্ত ভিলেজ খুদিংমক মশাবু মিনি তুরিস্ত দেস্তিনেসন অমা ওইহনবা ঐনা পাম্মি। মফম অদুদা হোমস্তেশিং লিংখৎকদবনি, অমসুং মফম অদুগী চিঞ্জাক অমসুং কলচরবু শৌগৎকদবনি। মপান্দগী লাকপা তুরিস্তশিংনা য়ুমগুম্বা এতমোস্ফিয়র অমদা লৈরবা, চুদাকানি, রোতি-আর্সা, রাস-ভাত, অমসুং ঝাঙ্গোরা খিয়র চাবগী নুংঙাইবা অদু খল্লু। মসিগী নুংঙাইবা অসিনা মখোয়বু উত্তরাখন্দদা অনিরক, অহুমরক ওইনা অমুক হন্না পুরক্কনি।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয়না উত্তরাখন্দগী লাপ্লবা পোতেন্সিএল পাকথোক চাউথোকহনবদা মীৎয়েং থমগদবনি। হেরেলা, ফোলেদী, অমসুং ভিতোলিগুম্বা কুমহৈশিংদা শরুক য়ারিবা তুরিস্তশিংনা মতম পুম্নমক্তা মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসিবু নীংশিংদুনা লৈ। মফম অসিগী মেলাশিং অসিসু চপ মান্ননা শিংথানিংঙাই ওই। নন্দা দেবী মেলা, জৌলজীবী মেলা, বাগেশ্বরদা উত্তরায়নি মেলা, দেবীধুরা মেলা, শ্রাবনী মেলা অমসুং বতর ফেস্তিবেল অসি উত্তরাখন্দগী থম্মোয়নি। লোকেল ফেয়র অমসুং ফেস্তিবেলশিং মালেমগী মেপতা পুথোক্নবা "ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান ফেস্তিবেল" অসিগুম্বা কেম্পেন অমা হৌদোকপা য়াই।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী চীংগী জিলা পুম্নমক্তা মহৈ-মরোং পুথোকপগী অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ। ঐখোয়না চীংগী লমশিং অসি হোর্তিকলচর সেন্তরশিং ওইহন্নবা মীৎয়েং থমগদবনি। ব্লুবেরী, কিৱি, হর্বেল অমসুং হিদাক-লাংথক শিজিন্নবা পাম্বীশিং অসি তুংলমচৎকী মহৈ-মরোংশিংনি। উত্তরাখন্দনা MSMEশিংবু ফুদ প্রোসেসিং, হন্দিক্রাফ্ত অমসুং ওর্গানিক প্রদক্তশিংগীদমক অমুক হন্না থৌগৎপা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দদা চহি চুপ্পগী ওইবা তুরিজমগী পোতেন্সিএল লৈরি। হৌজিক্তি, কনেক্তিবিতী ফগৎলক্লি, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না ওল-ৱেদর তুরিজমগী মায়কৈদা চংশিনগদবনি। উত্তরাখন্দনা ৱিন্তর তুরিজমদা অনৌবা দাইমেন্সন অমা পীরক্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্না ফংলকখিবা অনৌবা পাউশিং অসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি। ৱিন্তর তুরিস্ত মশিং য়াম্না হেনগৎলক্লি। ফিৎ 14,000গী ৱাংমদা লৈবা পিথোরাগরদা অৱাংবা মফমদা মেরাথোন অমা পাংথোকখি। আদি কৈলাশ পরিক্রম রন অসিসু লৈবাক অসিগীদমক্তা ইথিল অমা ওইরক্লি। চহি অহুমগী মমাংদা, অদি কৈলাশ য়াত্রাদা তীর্থয়াত্রী লিশিং অনিদগী হন্থনা শরুক য়াখি। হৌজিক, হায়রিবা মশিং অসি লিশিং তরাগী মথক্তা হেনগৎখ্রে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, কেদর্নাথ লাইশঙগী থোঙশিং থিংখি। চহি অসিদা, চাউরাক্না ভক্ত মিলিয়ন 1.7না দর্শনগীদমক্তা কেদর্নাথ ধামদা চৎখি। পিলগ্রিমেজ অমসুং ওল-ৱেদর তুরিজম অসি উত্তরাখন্দগী মপাঙ্গলনি, মসিনা তুং কোইনা চৎনগদবা চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি। ইকো-তুরিজম অমসুং এদভেঞ্চর তুরিজমগীদমক্তা অচৌবা পোতেন্সিএলসু লৈ। মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা নহাশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা মফম অমা ওইরকপা য়াই।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দসু ফিল্মগী লম অমা ওইনা থোরক্লি। স্তেৎকী অনৌবা ফিল্ম পোলিসীনা শুতিংবু হেন্না লায়থোকহল্লে। উত্তরাখন্দসু লুহোংবগী মফম অমা ওইনা মীয়াম্না পাম্নরক্লি। অমসুং ঐহাক্না "ৱেদ ইন ইন্দিয়া" কৌবা কেম্পেন অমা চত্থরি। "ৱেদ ইন ইন্দিয়া"গীদমক্তা, উত্তরাখন্দনা চপ মান্নবা থাক্কী ফজরবা ফেসিলিতীশিং শেমগৎকদবনি। মসি ফংনবগীদমক ঐখোয়না মরুওইবা মফম 5-7 মশক খঙদোকপা অমসুং মখোয়শিং অসি চাউখৎহনবা য়াই।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা আত্মনির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা ৱারেপ লৌরে। মসিগী লম্বী অসি ভোকেল ফোর লোকেলনা লেপকনি। উত্তরাখন্দনা মতম পুম্নমক্তা মসিগী মীৎয়েং অসি হিংদুনা লাক্লি। লমদমসিগী পোত্থোকশিংবু নুংশিবা, মখোয়বু শীজিন্নবা, অমসুং মখোয়বু পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনবা অসি লমদমসিগী চৎনবীগী মরুওইবা শরুক অমনি। উত্তরাখন্দ সরকারনা ভোকেল ফোর লোকেল কেম্পেন অসি খোঙজেল য়াংখৎহনবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। কেম্পেন অসিগী মতুং ইন্না উত্তরাখন্দগী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক 15দা GI লোকেল বেদু মহৈ-মরোং অমসুং বদ্রী গাউ ঘীদা GI তেগ ফংখিবা অসি তশেংনা চাউথোকচনিংঙাইনি। বদ্রী কাউ ঘী অসি চীংগী ইমুং খুদিংমক্কী চাউথোকচবনি। হৌজিক, বেদু অসি চীংগী খুঙ্গংশিংদগী হেন্দোক্লগা মপানগী কৈথেলশিংদা য়ৌরক্লি। মসিদগী শেম্বা পোত্থোকশিংদা হৌজিক্তি GI তেগ লৈরগনি। হায়রিবা পোত্থোকশিং অসি চৎপা মফম খুদিংমক্তা, মখোয়না উত্তরাখন্দগী মশক অদু মখোয়গা লোয়ননা চৎলগনি। GI তেগ তৌরবা পোত্থোকশিং অসি লৈবাক অসিগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা য়ৌহনগদবনি।
মরুপশিং,
হাউস ওফ হিমালয়স অসি উত্তরাখন্দদা লোকেল আইদেন্তিতী পুনশিন্নদুনা ব্রান্দ অমা ওইরক্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ব্রান্দ অসিগী মখাদা, রাজ্য অসিগী পোত্থোক কয়া অসি মালেমগী কৈথেলদা চাংদম্নবা ঙম্নবগীদমক্তা মান্নবা মশক অমা পীরি। স্তেত অসিগী পোত্থোক কয়া অমা হৌজিক দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংদা ফংলি। মসিনা কস্তমরশিংগা হকথেংননা চৎনবা খুদোংচাবা ফংহল্লে অমসুং লৌমীশিং, আর্তিসানশিং অমসুং অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওরশিংগীদমক্তা অনৌবা কৈথেল অমা হাংদোক্লে। অদোম্না হাউস ওফ হিমালয়সকী ব্রান্দিংসু নৌনা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না ব্রান্দেদ প্রদক্তশিং অসিগী দেলিভরী মেকানিজমশিংদা লেপ্তনা থবক তৌবগী তঙাইফদবা অদু লৈগনি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎ অসিদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি হায়বসি অদোম্না খঙই। অদুম ওইনমক, BJPগী মপাঙ্গল কনবা সরকারনা মসিগী খুদোংচাদবশিং অসি মতম খুদিংগী মায়োক্নদুনা, চাউখৎপগী খোঙজেল অসি হোংহন্দনা লৈহন্নবা হোৎনরি। উত্তরাখন্দগী ধামি সরকারনা য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদ অসি চৎনহনবদা লৌখিবা অচৌবা থৌদাং অসি অতোপ্পা রাজ্যশিংদা খুদম অমনি। রাজ্য সরকারনা জাতিগী ইন্তরেস্তকী হীরমশিংদা, হায়বদি কনভর্সন থিংনবা আইন অমসুং রায়ত লাকশিন্নবা আইন অসিগুম্বা থৌনা ফবা পোলিসীশিং লৌখৎলি। রাজ্য অসিদা খোঙজেল য়াংনা থোক্লক্লিবা লম লৌশিনবা অমসুং দেমোগ্রাফিক চেঞ্জগুম্বা সেন্সিতিব ইসুশিংদা BJP সরকারনা অকনবা খোঙথাং লৌখৎলি। দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী লমদা, উত্তরাখন্দ সরকারনা মীয়ামদা পীবা য়াবা মতেং পুম্নমক পীদুনা, য়াম্না থুনা অমসুং সেন্সিবিতী লৈনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়না রাজ্য অসি শেমখিবগী সিলভর জুবিলী পাংথোক্লিবা অসিদা, লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ঐখোয়গী উত্তরাখন্দনা চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাকশিং য়ৌহল্লগনি, মসিগী চৎনবী অমসুং মশক অসি চাউথোকচবা অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না উত্তরাখন্দগী মীয়াম পুম্নমকপু মখোয়গী সিলভর জুবিলী থৌরমদা হরাও-তয়াম্বা ফোংদোকচরি। অমসুং ঐহাক্না অদোমদগী অদোমগী পান্দমশিং অদু লেপথোক্নবা, অদোমগী লম্বী অদু খন্বা, অমসুং চহি 25গী মতুংদা লৈবাক অসিনা নীংতম্বা চহি 100 শুরকপা মতমদা উত্তরাখন্দ অসি কদাইদা লৈগদগে হায়বদু য়েংনবা লেপ্পা লৈতনা থবক পায়খৎনবা আশা তৌজরি। ভারত সরকারনা মতম পুম্নমক্তা উত্তরাখন্দ সরকারগা লোয়ননা লেপমিন্নগনি হায়নসু ঐহাক্না থাজবা পীজরি। খোঙথাং খুদিংমক্তা ঐখোয়না অদোমবু মতেং পাংনবা শেম-শারি। উত্তরাখন্দগী ইমুং খুদিংমক্তা অমসুং নাগরিক খুদিংমক্তা নুংঙাইবা, চাউখৎপা অমসুং অফবা তুংলমচৎ অমা ওইরসনু হায়না ঐহাক্না থৌনিজরি। ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
ভন্দে মাতরমনা চহি 150 শুরকপা অসিদা ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু -
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the Silver Jubilee Celebration of formation of Uttarakhand in Dehradun
09 NOV 2025 3:31PM by PIB Delhi
Greetings to my brothers and sisters, friends, sisters, and elders of Devbhoomi Uttarakhand.
The Governor of Uttarakhand, Gurmeet Singh ji; Chief Minister Pushkar Singh ji; my colleague in the Union government, Ajay Tamta ji; Speaker of the Legislative Assembly, Sister Ritu ji; ministers of the Uttarakhand government; former chief ministers and Members of Parliament present on stage; revered saints who have come in large numbers to bless us; and all other distinguished guests, my brothers and sisters of Uttarakhand!
Friends,
This day, i.e., November 9 is the result of a long penance. Today fills us all with a sense of pride. The devout people of Uttarakhand had long dreamed of this day, and that dream was fulfilled 25 years ago during Atal ji’s government. Now, after 25 years of that journey, seeing the heights that Uttarakhand has reached today, it is natural for every person who struggled for the creation of this beautiful state to feel joy and pride. The hearts of those who love the mountains, who are attached to the culture, natural beauty, and the people of Devbhoomi Uttarakhand are filled with happiness and delight today.
Friends,
I am also happy that the double-engine BJP government is working tirelessly to take Uttarakhand’s potential to new heights. I extend my heartfelt congratulations to all of you on the Silver Jubilee of Uttarakhand. On this occasion, I pay homage to those martyrs of Uttarakhand who sacrificed their lives during the movement for statehood. I also bow to all those who participated in that movement.
Friends,
You all know how deep my connection with Uttarakhand is. When I used to come here on spiritual journeys, I was always inspired by the struggles of my brothers and sisters living in these mountains, their hard work, their perseverance, and their determination to overcome every difficulty.
Friends,
The days I spent here gave me a firsthand experience of Uttarakhand’s boundless potential. That is why, after having the darshan of Baba Kedar, when I said that this decade belongs to Uttarakhand, it was not just a mere statement. I said it with complete faith in all of you. And today, as Uttarakhand completes 25 years of its formation, my faith has only grown stronger that this is truly the era of Uttarakhand’s rise and glory.
Friends,
When Uttarakhand was newly formed 25 years ago, the challenges were immense. Resources were limited, the state’s budget was meagre, sources of income were very few, and most needs were met through central assistance. But today, the picture has completely changed. Before coming here, I visited the magnificent exhibition organized for the Silver Jubilee celebrations. I urge all of you, every citizen of Uttarakhand, to visit that exhibition. It showcases glimpses of Uttarakhand’s journey over the past 25 years. The inspiring stories of success in infrastructure, education, industry, tourism, health, power, and rural development are truly commendable. Twenty-five years ago, the budget of Uttarakhand was only 4,000 crore rupees. Today’s youth who are 25 years old would have no idea what that time was like. Back then, the annual budget of the state was 4,000 crore rupees. Today, it has crossed 1 lakh crore rupees. In these 25 years, power generation in Uttarakhand has increased fourfold. The total length of roads has doubled in the last 25 years. Earlier, only 4,000 air passengers used to come here in six months. Now, more than 4,000 people arrive in a single day by air.
Friends,
In these 25 years, the number of engineering colleges has increased more than tenfold. Earlier, there was only one medical college. Today there are ten medical colleges. Twenty-five years ago, vaccine coverage was not even 25 percent; more than 75 percent of people began life without any vaccination. But today, nearly every village in Uttarakhand has come under full vaccine coverage. That means, Uttarakhand has made remarkable progress in every aspect of life. This journey of development has been extraordinary. This is the result of inclusive policies, and the determination of every Uttarakhandi. Earlier, steep mountain slopes seemed to block the road of development, but now, those very paths have opened new ways forward.
Friends,
A short while ago, I spoke with the youth and entrepreneurs of Uttarakhand. They are all very enthusiastic about the state’s growth. Though I might make a few mistakes, I would like to express the feelings of the people of Uttarakhand in Garhwali that by 2047, when Bharat stands among the developed nations, my Uttarakhand, my Devbhoomi, will be fully ready for it.
Friends,
Several projects have been inaugurated and their foundations laid today to further accelerate Uttarakhand’s development journey. These projects, related to education, health, tourism, and sports, will create new employment opportunities. The Jamrani and Song Dam projects will play a major role in solving the drinking water problems of Dehradun and Haldwani. More than 8,000 crore rupees will be spent on these schemes. I congratulate the people of Uttarakhand on these important projects.
Friends,
The Uttarakhand government has now started giving subsidies to apple and kiwi farmers through digital currency. With the help of modern technology, it is now possible to track this financial assistance transparently. For this initiative, I appreciate the state government, the Reserve Bank of India, and all other stakeholders involved.
Friends,
Devbhoomi Uttarakhand is the heartbeat of Bharat’s spiritual life. Countless pilgrimage sites like Gangotri, Yamunotri, Kedarnath, Badrinath, Jageshwar and Adi Kailash are symbols of our deep faith. Every year, millions of devotees visit these sacred shrines. Their journeys open the path of devotion and, at the same time, infuse new energy into Uttarakhand’s economy.
Friends,
Better connectivity is deeply linked to Uttarakhand’s development. That’s why projects worth more than 2 lakh crore rupees are currently underway in the state. The Rishikesh–Karnaprayag rail project is progressing rapidly. The Delhi–Dehradun expressway is now nearly complete. The foundation stones have been laid for the Gaurikund–Kedarnath and Govindghat–Hemkund Sahib ropeways. These projects are giving fresh momentum to Uttarakhand’s development.
Friends,
Uttarakhand has traversed a long road of progress over the past 25 years. Now the question before us is what heights do we want to see Uttarakhand reach in the next 25 years? You’ve all heard the saying: “Where there is a will, there is a way.” So, once we know clearly what our goal is, the roadmap to reach it will also form quickly. And what better day than November 9th to reflect on these goals?
Friends,
The true identity of Uttarakhand lies in its spiritual strength. If Uttarakhand resolves to do so, it can establish itself as the “Spiritual Capital of the World” within just a few years. The temples, ashrams, meditation, and yoga centres here can be connected to a global network.
Friends,
People from across the country and the world come here seeking wellness. The demand for Uttarakhand’s herbs and Ayurvedic medicines is rising rapidly. Over the past 25 years, Uttarakhand has made remarkable progress in aromatic plants, Ayurvedic herbs, yoga, and wellness tourism. Now is the time to envision every assembly constituency in Uttarakhand having yoga centres, Ayurveda centres, naturopathy institutes, and homestays, creating a complete wellness package. This will be especially appealing to our international tourists.
Friends,
You all know how much emphasis the Government of Bharat is placing on the Vibrant Villages Programme along the border. I want every vibrant village of Uttarakhand to develop into a small tourism hub in itself. There should be homestays, and local cuisine and local culture should be promoted. Just imagine when visitors from other parts of Bharat or abroad experience a warm, homely atmosphere and enjoy traditional dishes like dubke, chudkani, rot-arsa, ras-bhaat, and jhangore ki kheer, how delighted they will be! That joy will draw them back to Uttarakhand, not just once, but again and again.
Friends,
Now we must focus on unlocking the hidden potential of Uttarakhand. Tourists who become part of local festivals like Harela, Phooldei, and Bhitauli cherish those experiences for a lifetime. The fairs here are equally vibrant. Nanda Devi Mela, Jauljivi Mela, Bageshwar’s Uttarayani Mela, Devidhura Mela, Shravani Mela, and the Butter Festival are the very soul of Uttarakhand. To showcase these local fairs and festivals on the world map, we can launch a campaign such as “One District, One Festival.”
Friends,
All the hilly districts of Uttarakhand hold tremendous potential for fruit cultivation. We should focus on turning these hilly districts into horticulture centres. Crops like blueberries, kiwi, herbs, and medicinal plants represent the farming of the future. Uttarakhand needs to strengthen its MSMEs afresh to boost sectors like food processing, handicrafts, and organic products.
Friends,
Uttarakhand has always had immense potential for year-round tourism. Now that connectivity is improving, I had earlier suggested that we should move toward all-season tourism. I am happy that Uttarakhand is giving a new dimension to winter tourism. The recent figures I received are truly encouraging. The number of winter tourists has increased sharply. In Pithoragarh, a high-altitude marathon was held at an altitude of over 14,000 feet. The Adi Kailash Parikrama Run has also become an inspiration for the entire country. Three years ago, fewer than 2,000 devotees used to undertake the Adi Kailash Yatra. Today, that number has risen to over 30,000. Just a few days ago, the doors of the Kedarnath Temple were closed for the season. This year, nearly 17 lakh devotees visited Kedarnath Dham for darshan. Pilgrimage and year-round tourism are the strengths of Uttarakhand that will continue to take it to new heights of development. There is vast potential for eco-tourism and adventure tourism too. Uttarakhand can become a major attraction for the youth of the entire country.
Friends,
Uttarakhand is also emerging as a film destination. The state’s new film policy has made shooting even easier. Uttarakhand is also gaining popularity as a wedding destination. And as you know, I’ve been promoting the campaign “Wed in India.” For Wed in India, Uttarakhand should develop world-class wedding facilities within the state. To achieve this, 5–7 major destinations can be identified and developed as premier wedding venues.
Friends,
The nation has resolved to build an Aatmanirbhar Bharat (a self-reliant India). The path to this goal lies through the spirit of “Vocal for Local.” Uttarakhand has always lived by this vision. The love for local products, their use, and their integration into everyday life are an inseparable part of the state’s traditions. I am glad that the Uttarakhand government has accelerated the Vocal for Local campaign. As a result of these efforts, 15 agricultural products from Uttarakhand have received the GI (Geographical Indication) tag. It is indeed a matter of great pride that Bedu fruit and ghee from the Badri cow have recently received GI tags. The ghee from the Badri cow is a source of pride in every mountain household. Now, Bedu is traveling from the villages of the hills to markets outside the state. Products made from it will carry the GI tag and wherever these products go, they will carry the identity of Uttarakhand with them. We must ensure that such GI-tagged products reach households across the entire country.
Friends,
I am happy that “House of Himalayas” is emerging as a strong brand of Uttarakhand, one that brings local identities together on a common platform. Under this brand, the state’s diverse products have been given a unified identity, so that they can compete in the global market. Many of the state’s products are now available on digital platforms, giving them direct access to customers and opening new markets for farmers, artisans, and small entrepreneurs. We must now put renewed energy into the branding of House of Himalayas, and also continue to improve its delivery mechanisms.
Friends,
You know that Uttarakhand’s journey of development has faced many challenges over the years. But the strong BJP government has always overcome these obstacles and ensured that the pace of progress never slows down. The Dhami government of Uttarakhand has implemented the Uniform Civil Code with great seriousness, setting an example for other states. The state government has also taken bold steps on issues of national interest such as the anti-conversion law and the riot control law. On sensitive matters like illegal land encroachment and demographic changes, the BJP government has taken firm action. In the field of disaster management, the Uttarakhand government has acted swiftly and sensitively, doing everything possible to help its people.
Friends,
As we celebrate the Silver Jubilee of Uttarakhand’s formation, I am confident that in the years ahead, our Uttarakhand will scale new heights of development, while proudly carrying forward its rich culture and distinct identity. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all the residents of Uttarakhand on this Silver Jubilee celebration. And I urge you that as we look 25 years ahead, when our nation will celebrate 100 years of independence, let us set our goals now. Let us choose the right path today and move forward without delay. I assure you that the Government of Bharat stands firmly with the Government of Uttarakhand, ready to support you at every step. I wish every family and every citizen of Uttarakhand happiness, prosperity, and a bright future. Thank you all very much.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
This year marks the 150th anniversary of “Vande Mataram.” So, together let us say —
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you very much.