প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আইনগী মতেং ফংহন্নবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নেসনেল কনফরেন্স মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
08 NOV 2025 7:30PM by PIB Imphal
সি.জি.আই শ্রী বি.আর গাবাই জি, জজতিস সুর্য়া কান্ত জি, জজতিস বিক্রম নাথ জি, কেন্দ্রগী ঐগী মরুপ অর্জুন রাম মেঘৱাল জি, সুপ্রিম কোর্তকী অতোপ্পা ইকায়খুম্নরবা জজশিং, হয় কোর্তশিংগী চীফ জজতিসশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং,
মরুওইবা থৌরম অসিদা ময়ামগী মরক্ত শরুক য়াবা অসি লাইবক ফবা অমনি। আইনগী মতেং ফংহন্নবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লিগেল সর্বিসেস দেগা মরী লৈনবা থৌরম অসিনা ঐখোয়গী ৱায়েল কাংলোন্দা অনৌবা মপাঙ্গল হাপ্লগনি। ২০ শুবা নেসনেল কনফরেন্স অসিগীদমক ঐনা ময়ামগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অয়ুক্তগী হৌনা থৌরম অসি পাংথোক্তুনা লাকপনি হায়বা ঐ খঙলে, মরম অদুনা ঐনা অদোমগী মতম য়াম্না লৌজরোই। মফম অসিদা তিল্লিবা ইকায়খুম্নরবশিং, জুদিসিয়ারিগী মেম্বরশিং অমসুং লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিশিংগী মীওইশিং ঐনা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
মতম চানা মীওই খুদিংমক্ত অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবা মতমদা, মখোয়গী খুন্নাই নত্ত্রগা শেন-থুমগী ফিবম থিদনা মীওই খুদিংমক্ত অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবা মতমদা, মতম অদু খক্তদা খুন্নাইগী অচুম্বগী য়ুম্ফম থোনগনি। মীওই খুদিংমক্ত অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবদা লিগেল এদনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। জাতি থাক্তগী হৌরগা তালুকা থাক ফাওবা, লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিশিংনা জুদিসিয়ারি অমসুং মীচম মীয়ামগী মরক্ত থোঙ অমা ওইরি। য়াম্না থুনা, মরুপ-মপাং ওইনা অমসুং শেন চঙদনা খৎনবা লাখ কয়া লোক অদালতশিং অমসুং কেস শোক্নদ্রিঙৈ মমাংদা য়ানবা পুরক্তুনা ৱারোইশিন পুরকপদা ঐ হরাওই। ভারত সরকারনা হৌদোকখিবা লিগেল এদ দিফেন্স কাউন্সিল সিষ্টেমগী মখাদা, চাউরাক্না ক্রিমিনেল ক্রেস লাখ ৮ রোম য়ানবা পুরকখ্রে। সরকারগী থবকশিং অসিনা লায়রবশিং, দলিতশিং, নৈহৎপীরবশিং অমসুং তোল্লবশিংদা য়াম্না লাইনা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১ দা, ললোন-ইতিক পাংথোকপা অমসুং হিংবদা লাইহন্নবা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙলে অমসুং ঐখোয়না থবক কয়া পায়খৎলে। ললোন-ইতিক্কীদমক দরকার ওইদবা কমপ্লাইয়েন্স লিশিং ৪০ হেন্না লৌথোক্লে। জন বিশ্বাস এক্তকী খুৎথাংদা লিগেল সেক্সন ৩৪০০ হেন্না দিক্রিমিনেলাইজ তৌরে। চুনদ্রবা অমসুং অরিবা আইন ১৫০০ হেন্না চৎনহন্দ্রে। চহি কয়া লৈরক্লবা অরিবা আইনশিং হৌজিক ভারতিয়া ন্যয়া সনহিতানা মহুৎশিল্লে।
মরুপশিং,
ঐনা মমাঙদা হায়খিবগুম, ললোন-ইতিক লাইহনবা অমসুং হিংবদা লাইহনবা খক্তনা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবদা লাইহনগনি। হৌখিবা চহি খরদা, অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবা লাইহন্নবা হেনগৎহন্নবা থবক কয়াসু পায়খৎলে। মতুং তারকপদা, মাইকৈ অসিদা ঐখোয় হেন্না য়াংনা চঙশিনগনি।
মরুপশিং,
চহি অসিদা নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিশিং চহি ৩০ মপুংফারে। হৌখিবা চহি ৩০ অসিদা, লৈবাক অসিগী লায়রবা মীয়ামদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবা নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিনা মরুওইবা থবক অমা পায়খৎখ্রে। শেন পায়জদবা অমসুং থাজবা লৈত্রবা মীওইশিংনা নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিশিংদা লাকখি। মখোয়দা থাজবা অমসুং মতেং পীবা অসি “সর্বিস” হায়রিবা ৱাহৈ অসিগী অশেংবা ৱাহন্থোক্নি অমসুং মসি ‘নালসা’ হায়রিবা মমিং অসিদা য়াওজরে। মরম অদুনা, খাংবা কনবা অমসুং শীনফম অসিগী গুন কয়াগা লোয়ননা মখা তানা থবক তৌনবা মসিগী মেম্বরশিংদা ঐনা থাজবা মপুংফানা থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিগী কম্মুনিতি মেদিয়েসন ত্রেনিং মোদুল হৌদোক্লে, মসিগী খুৎথাংদা ঐখোয়না ৱারি শানদুনা অমসুং ৱাখল তামিন্নদুনা য়ানদবশিং য়ানবা পুরকপা ভারতকী চৎনবীগী অরিবা লৌশিং ফংবা ঙম্লে। খুঙ্গংগী কাউন্সিলশিংদগী হৌরগা খুঙ্গংগী অহল-লমনশিং ফাওবদা, য়ানশিন্নবা পুরকপা হায়বসি ঐখোয়গী সভেত্যগী শরুক অমনি। চৎনবী অসি অনৌবা মেদিয়েসন এক্তনা থবক ওইনা পাংথোক্লি অমসুং মসিগী অনৌবা মশক অমা তাক্লে। ত্রেনিং মোদুল অসিগী খুৎথাংদা, য়ানদবশিং ৱারোইশিন পুরকপদা মতেং পাংনবা কম্মুনিতি মেদিয়েসন শেম্বদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
তেক্নোলোজি অসি অপনবা পীবা শাফু অমনি। করিগুম্বা মসিনা মীয়ামগী য়াইফনবা মীৎয়েং চঙলবদি, হায়রিবা তেক্নোলোজি অদু গনতন্ত্রগী শক্তি অমা ওইরকই। য়ু.পি.আইনা কমদৌনা দিজিতেল পেমেন্তশিং অওনবা পুরকখিবগে হায়বা ঐখোয়না উরে। ঙসিদি, খ্বাইদগী পীকপা দুকানশিং ফাওবা দিজিতেল ইকোনোমিগী শরুক অমা ওইরে। ওপ্তিকেল ফাইবর কিলোমিতর লাখ কয়ানা খুঙ্গংশিং শম্নহল্লে। চয়োল খরগী মমাংদা, খুঙ্গংগী মফমদশিংদা মোবাইল তৱার লাখ ১ রোম হাংদোকখ্রে। মসিনা তাকপদি ঙসিদি তেক্নোলোজি অসি মীওই খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং চাউখৎহন্নবা পাম্বৈ অমা ওইরে হায়বনি। অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবদা ই-কোর্ত প্রোজেক মসিগী অচৌবা খুদম অমনি। কমদৌনা তেক্নোলোজিনা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবগী থবকশিং মতমগা চুনবা ওইহনবগে অমসুং মীওইবগী য়াইফনবা ওইহনবগে হায়বা মসিনা তাক্লে। ই-ফাইল তৌবদগী হৌরগা ই-সম্মোন থাবগী থবকশিং ফাওবা, ভর্চুএল হিয়াংরিংশিংদগী হৌরগা ভিদিও কনফরেন্সিং ফাওবদা, থবক খুদিংমক তেক্নোলোজিনা লাইহল্লে। মসিনা অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবগী লম্বী লাইহল্লে। অদোম খঙলে মদুদি, প্রোজেক অসিগী অহুমবা ফেজগী বজেত লুপা করোর লিশিং ৭ দা হেনগৎলে। প্রোজেক অসিদা সরকারনা অকনবা মীৎয়েং চঙলি হায়বা মসিনা তাক্লে।
মরুপশিং,
আইনগী মরমদা মীয়ামদা ৱাখল তাহনবগী মরুওইবা ঐখোয়সু খঙলে। মহাক্কী হকশিং, আইনশিং খঙদ্রবদি অমসুং থবক অসিগী অরুবা খঙদ্রবদি লায়রবা মীওই অমনা অচুম্বা ৱায়েল ফংবা ঙমদে। মরম অদুনা শোৎথরবা কাংলুপশিং, নুপীশিং অমসুং অহলশিংদা আইনগী মরমদা খঙহনবা হেনগৎহনবা য়াম্না মরুওই। মাইকৈ অসিদা অদোম অমসুং ঐখোয়গী কোর্তশিংনা মখা তানা থবকশিং পায়খৎলি। মসিদা ঐখোয়গী নহারোলশিং, মরুওইনা লো তম্লিবা মহৈরোয়শিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না ঐনা থাজৈ। খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা লায়রবা মীওইগা শম্ননবা করিগুম্বা নহা ওইরিবা লোগী মহৈরোয়শিংগী পুক্নিং থৌগৎলবা অমসুং মখোয়গী আইনগী হকশিং অমসুং আইনগী থবকশিংগী মতাংদা মখোয়দা খঙহল্লবদি, খুন্নাইগী মীহুল খঙনবগী খুদোংচাবা অমা মখোয়দা পীগনি। হেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং, কোওপরেতিপশিং, পঞ্জয়াতি রাজ ইন্সতিতুসনশিং অমসুং অতোপ্পা মীয়ামগী নেতৱার্কশিংগা থবক তৌমিন্নরবদি, ঐখোয়গী য়ুমথোং খুদিংমক্ত আইনগী মরমদা খঙহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঐনা য়াম্না তোইনা খন্নবা লিগেল এদগা মরী লৈনবা অতোপ্পা ৱাফম অমা লৈরি। অচুম্বা ৱায়েলগী লোল অসি অচুম্বা ৱায়েল ফংনবা হোৎনরিবা মীওই অদুনা খঙবা লোল ওইগদগবনি। আইন শেম্বা মতমদা মসি খনবা য়াম্না মরুওই। মীয়াম্না মখোয়গী লোলদা আইন খঙবা মতমদা, মসিনা কেস শোক্নবা হন্থহনগনি। মসিগা লোয়ননা জজমেন্দশিং অমসুং আইনগী চে-চাংশিং লমদম অমগী লোলশিং ফংহনগদবনি। জজমেন্দ লিশিং ৮০ হেন্না ভারতকী লোল ১৮ দা হন্দোকখিবা সুপ্রিম কোর্তকী থবকশিং অসি তশেংনা থাগৎনিঙাইনি। থবক অসি মখা তানা হায় কোর্তশিং অমসুং জিলা থাক্কী কোর্তশিংদা পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয় বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিনবগা লোয়ননা, ঐখোয়না চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরে হায়না ঐখোয় ইশানা হায়জবা মতমদা ঐখোয়গী অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবা থবক অসি করি ওইগনি হায়বা খন্নবা আইনগী লমদা থবক তৌরিবশিং, জুদিসিএল সর্বিসশিং অমসুং মরী লৈনবা খুদিংমক্ত ঐনা হায়জরি। মাইকৈ অসিদা পুন্না চঙশিনমিন্নগদবনি। অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবগী থবক্ত শরুক য়ারিবা নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতি, আইনগী লমদা থবক তৌরিবশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অমুক হন্না, থৌরম অসিগীদমক ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি অমসুং অদোমগী মরক্ত শরুক য়ানবা খুদোংচাবা পীবগীদমক ঐনা অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during National Conference on Strengthening Legal Aid Delivery Mechanisms in New Delhi
08 NOV 2025 7:30PM by PIB Delhi
CJI Shri B R Gavai Ji, Justice Surya Kant Ji, Justice Vikram Nath Ji, my colleague at the Centre Arjun Ram Meghwal Ji, other honourable judges of the Supreme Court, Chief Justices of the High Courts, ladies and gentlemen,
It is a privilege to be present among you all on this important occasion. Strengthening the legal aid delivery mechanism, and this event associated with Legal Services Day, will give new strength to our judicial system. I wish you all the best for the 20th National Conference. I have been told that you people have been engaged in this work since this morning, so I will not take much of your time. I greet the Dignitaries, members of the judiciary, and Legal Services Authorities present here.
Friends,
When justice is accessible to all, is timely, when justice reaches every person regardless of their social or financial background, only then it becomes the foundation of social justice. Legal aid plays a vital role in ensuring that justice is accessible to all. From the national level to the taluka level, legal services authorities act as a bridge between the judiciary and the common man. I am satisfied that today, through Lok Adalats and pre-litigation settlements, millions of disputes are being resolved quickly, amicably, and at low cost. Under the Legal Aid Defence Council System launched by the Government of India, in just three years, around 8 lakh criminal cases have been settled. These efforts of the government have ensured ease of justice to the poor, Dalits, oppressed, exploited and deprived people of the country.
Friends,
Over the last 11 years, our focus has been consistently and firmly on Ease of Doing Business and Ease of Living and we have been taking various steps. More than 40 thousand unnecessary compliances have been removed for businesses. More than 3,400 legal sections have been decriminalized through the Jan Vishwas Act. More than 1,500 irrelevant and outdated laws have been repealed. The old laws that were in existence for decades have now been replaced by the Bhartiya Nyaya Sanhita.
And friends,
As I have said earlier, Ease of Doing Business and Ease of Living are possible only when Ease of Justice is also ensured. In the last few years, many steps have also been taken to enhance the Ease of Justice. And going forward, we will move even faster in this direction.
Friends,
This year marks the 30th anniversary of NALSA, the National Legal Services Authority. In these three decades, NALSA has made a very important effort to connect the judiciary with the poor citizens of the country. People who approach legal services authorities often have no resources, no representation, and sometimes no hope. Giving them hope and support is the true meaning of the word “service”, and this is also present in the name ‘NALSA’. Therefore, I have full confidence that each of its members will continue their work with patience and professionalism.
Friends,
Today we are launching the Community Mediation Training Module of NALSA, through this we are reviving the ancient knowledge of Indian tradition, in which disputes were resolved through dialogue and consensus. From village councils to village elders, mediation has always been a part of our civilization. The new Mediation Act is carrying forward this tradition and giving it a modern form. I am confident that through this training module, resources will be created for Community Mediations, which will help in resolving disputes, maintaining harmony and reducing litigation.
Friends,
Technology is certainly a disruptive force. But if it has a pro-people focus, then the same technology becomes a power of democratization. We've seen how UPI revolutionized digital payments. Today, even the smallest vendors have become part of the digital economy. Villages have been connected with millions of kilometers of optical fiber. Just a few weeks ago, about one lakh mobile towers were launched simultaneously in rural areas. That means technology today is becoming a medium of inclusion and empowerment. The E-Courts project in justice delivery is also a great example of this. This shows how technology can make judicial processes modern and humane. From e-filing to electronic summons service, from virtual hearings to video conferencing, technology has made everything easier. This has made the path to justice easier. As you all know, the budget for the third phase of this project has been increased to more than Rs 7 thousand crore. This demonstrates the government's strong commitment to this project.
Friends,
We all also know the importance of legal awareness. A poor person cannot get justice unless he knows his rights, understands the law, and feels intimidated by the complexity of the system. Therefore, increasing legal awareness among weaker sections, women and the elderly is our priority. All of you and our courts have been continuously making efforts in this direction. I believe that our youth, especially law students, can play a transformative role in this. If young law students are encouraged to connect with the poor and people living in villages, and explain to them their legal rights and legal processes, it will give them an opportunity to feel the pulse of the society directly. By working with self-help groups, cooperatives, Panchayati Raj institutions, and other strong grassroots networks, we can bring legal knowledge to every doorstep.
Friends,
There is another aspect related to legal aid, which I often discuss. The language of justice should be such that it is understood by the person seeking justice. It is very important to keep this in mind when drafting the law. When people understand the law in their own language, it leads to better compliance and reduces litigation. Along with this, it is also necessary that judgments and legal documents should be made available in the local language. It is indeed commendable that the Supreme Court has taken the initiative to translate more than 80 thousand judgments into 18 Indian languages. I am confident that this effort will continue in the High Courts and at the district level as well.
Friends,
As we move towards a developed India, I urge the Legal Profession, Judicial Services and all those associated with it to imagine what our justice delivery system would be like when we call ourselves a developed nation? We have to move forward together in that direction. I extend my heartfelt congratulations to NALSA, the entire legal fraternity, and everyone involved in justice delivery. Once again, I wish you all the best for this event and I am also very grateful to you all for giving me the opportunity to be among you all. Thank you.