Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a celebration in Patna, Bihar, marking 150 years of the national song ‘Vande Mataram’
Union Home Minister Shri Amit Shah leads the collective recitation of the Swadeshi pledge
During the difficult period of British rule, Bankim Chandra Chatterjee’s ‘Vande Mataram’ became the first proclamation of cultural nationalism
Modi government is fulfilling the dream of a great India envisioned by the heroes of the freedom movement
People across the country should run the #VandeMataram150 campaign on social media in every language
‘Vande Mataram’ made it clear that India is not just a piece of land, but an idea
‘Vande Mataram’ inspired revolutionaries with struggle, sacrifice, and dedication
Drawing inspiration from ‘Vande Mataram’, it is time to build a great India by 2047
On the 150th anniversary of ‘Vande Mataram’, citizens should take a pledge to adopt Swadeshi
07 NOV 2025 3:17PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed a celebration in Patna, Bihar, marking 150 years of the national song ‘Vande Mataram. Shri Amit Shah also led the collective recitation of the Swadeshi pledge. The event was attended by Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan and several other dignitaries.
In his address on the occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is a day of awakening Indian consciousness because 150 years ago, on this very day, great freedom fighter and renowned literary figure Bankim Chandra Chattopadhyay penned ‘Vande Mataram.’ He said that Bankim Chandra, through this song, gave the nation a great mantra of national consciousness, which later became the proclamation and guiding principle of India’s freedom struggle and, after independence, a reason to unite the country. Shri Shah added that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the collective efforts of the nation over the past 11 years have accomplished many tasks toward fulfilling the dreams of a great India envisioned by our freedom fighters.
Shri Amit Shah said that with the collective singing of 'Vande Mataram' today, a phased effort has begun to reawaken India's consciousness over the next year. He emphasized that a nationwide campaign will be launched to align our lives with the mantra and spirit of 'Vande Mataram.' This campaign will be conducted in both physical and digital formats. Shri Shah announced that a social media campaign named ‘#VandeMataram150’ will be launched in all languages, encouraging people to write ‘Vande Mataram’ in all regional languages to strengthen national unity.
Union Home Minister said that on the occasion of the 150th anniversary of ‘Vande Mataram,’ the government has organized several programs. He said that various political parties, voluntary organizations, and people participating in the festival of reawakening the nation’s consciousness have also organized numerous events. He said that ‘Vande Mataram’ is, in a way, a part of the novel Anandamath, which later became the proclamation of the freedom movement. Shri Shah added that when the Indian hockey team collectively sang 'Vande Mataram' before the hockey final at the 1936 Berlin Olympics, it became certain that when our country attained independence, this song would not merely be a political slogan but would serve as an inspiration to keep the nation united and ignite patriotism forever.
Shri Amit Shah said that on August 15, 1947, at the behest of Sardar Patel, Pandit Omkarnath Thakur sang the complete ‘Vande Mataram,’ resonating with the first heartbeat of a free India. He said that on January 24, 1950, during the final session of the Constituent Assembly, Dr. Rajendra Prasad accepted ‘Vande Mataram’ as the national song, paving the way for its revered acceptance by the nation. He added that from that moment, ‘Vande Mataram’ became a song of national consciousness for all of us, and today marks the celebration of its 150th anniversary.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that we must also understand the period in which Vande Mataram was written. He said that in 1875, after the long subjugation under the Mughals, the era of British rule had begun. At that time, the First War of Independence had also failed, and there was apprehension in the minds of people across the country about whether our national consciousness would awaken again. Shri Shah said that at that time, Bankim Chandra Chatterjee composed this great hymn of national consciousness, which became the first proclamation of our cultural nationalism. He said that Vande Mataram makes it clear that India is not just a piece of land, but an idea and a culture that binds and unites all Indians.
Shri Amit Shah said that our party has always emphasized cultural nationalism, and the very consciousness of the idea of cultural nationalism must have been inspired by the song Vande Mataram. He said that many of our freedom-loving revolutionaries went to the gallows with a smile, chanting Vande Mataram. He added that the time has now come to build the India envisioned and desired by all those great souls. Shri Shah said that the period from today until 2047 is the time to draw inspiration from Vande Mataram and create a great India.
Union Home Minister said that today Prime Minister Shri Narendra Modi has also participated in the collective singing of Vande Mataram in Delhi. He said that at such a moment, all of us have resolved that the 150th anniversary of Vande Mataram also dedicated to swadeshi. He said that building a self-reliant India is not possible without swadeshi. Shri Shah urged the countrymen to take a pledge to adopt Swadeshi on the 150th anniversary of ‘Vande Mataram’. The Home Minister said that we should all resolve to join the process of making India a great nation by 2047 and take a pledge today to once again dedicate our lives to Bharat Mata.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି: ପାଟନା ସମାରୋହରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
07 NOV 2025 3:17PM by PIB Bhubaneswar
- କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ସାମୂହିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଶପଥ ପାଠର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ
- ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର କଠିନ ସମୟରେ, ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚାଟାର୍ଜୀଙ୍କ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ପ୍ରଥମ ଘୋଷଣା ହୋଇଥିଲା
- ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ବୀରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ ଏକ ମହାନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମୋଦୀ ସରକାର ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି
- ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାରେ #VandeMataram150 ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ଉଚିତ
- 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲା ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଏକ ଭୂଖଣ୍ଡ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିଚାର
- 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ବିପ୍ଳବୀମାନଙ୍କୁ ସଂଘର୍ଷ, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲା
- 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ମହାନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି
- 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ନାଗରିକମାନେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଶପଥ ନେବା ଉଚିତ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ବିହାରର ପାଟନାଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୀତ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରତିଜ୍ଞାର ସାମୂହିକ ଶପଥପାଠର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେତେଜଣ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଭାରତୀୟ ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରିବାର ଦିନ, କାରଣ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ଦିନ ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ତଥା ପ୍ରଖ୍ୟାତ ସାହିତ୍ୟିକ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚଟ୍ଟୋପାଧ୍ୟାୟ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ରଚନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଏହି ସଂଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଏକ ମହାନ ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପରେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଘୋଷଣା ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିବାର ଏକ କାରଣ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ ଏକ ମହାନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ସାମୂହିକ ଗାନ ସହିତ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଭାରତର ଚେତନାକୁ ପୁନର୍ବାର ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କ୍ରମେ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଭାବନା ସହିତ ଆମ ଜୀବନକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହି ଅଭିଯାନ ଉଭୟ ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଫର୍ମାଟରେ ପରିଚାଳିତ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ସମସ୍ତ ଭାଷାରେ '#VandeMataram150' ନାମକ ଏକ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ, ଯାହା ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' ଲେଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍'ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସରକାର ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଙ୍ଗଠନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଚେତନାକୁ ପୁନଃ ଜାଗ୍ରତ କରିବାର ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ‘ଆନନ୍ଦମଠ’ ଉପନ୍ୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ, ଯାହା ପରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଘୋଷଣାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ୧୯୩୬ ବର୍ଲିନ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ହକି ଫାଇନାଲ ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ହକି ଦଳ ମିଳିତ ଭାବେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଗାନ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଏହି ସଂଗୀତ କେବଳ ଏକ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଲୋଗାନ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ ରଖିବା ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ୧୯୪୭ ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ପଣ୍ଡିତ ଓମକାରନାଥ ଠାକୁର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଗାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ସହିତ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୫୦ ମସିହା ଜାନୁଆରୀ ୨୪ ତାରିଖରେ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ଅନ୍ତିମ ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ଡ. ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍'କୁ ଜାତୀୟ ସଂଗୀତ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରୁ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ସଂଗୀତ ପାଲଟିଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହାର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ କେଉଁ ସମୟରେ ଲେଖାଯାଇଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ୧୮୭୫ ମସିହାରେ, ମୋଗଲମାନଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରାଧୀନତା ପରେ, ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ, ପ୍ରଥମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଆଶଙ୍କା ଥିଲା ଯେ ଆମର ଜାତୀୟ ଚେତନା ପୁନର୍ବାର ଜାଗ୍ରତ ହେବ କି ନାହିଁ। ସେହି ସମୟରେ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚାଟାର୍ଜୀ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଏହି ମହାନ ଭଜନ ରଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆମ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ପ୍ରଥମ ଘୋଷଣା ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରୁଛି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଏକ ଭୂଖଣ୍ଡ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିଚାର ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଯାହା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଏକଜୁଟ କରିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମ ଦଳ ସର୍ବଦା ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ବିଚାରର ଚେତନା ନିଶ୍ଚୟ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଗୀତ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଥିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଅନେକ ସ୍ୱାଧୀନତା-ପ୍ରେମୀ ବିପ୍ଳବୀ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଜପ କରି ହସି ହସି ଫାଶୀ ଦଣ୍ଡ ଭୋଗିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି ସମସ୍ତ ମହାନ ଆତ୍ମାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ ଏବଂ ଇଚ୍ଛାଧୀନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ ହେଉଛି ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଏକ ମହାନ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାର ସମୟ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ସାମୂହିକ ସଂଗୀତରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ ଯେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଦେଶୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯିବ। ସ୍ୱଦେଶୀ ବିନା ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ପୋଷ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ ହେବା ଲାଗି ଆମେ ସମସ୍ତେ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ନିକଟରେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଉଚିତ।