Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a celebration in Patna, Bihar, marking 150 years of the national song ‘Vande Mataram’
Union Home Minister Shri Amit Shah leads the collective recitation of the Swadeshi pledge
During the difficult period of British rule, Bankim Chandra Chatterjee’s ‘Vande Mataram’ became the first proclamation of cultural nationalism
Modi government is fulfilling the dream of a great India envisioned by the heroes of the freedom movement
People across the country should run the #VandeMataram150 campaign on social media in every language
‘Vande Mataram’ made it clear that India is not just a piece of land, but an idea
‘Vande Mataram’ inspired revolutionaries with struggle, sacrifice, and dedication
Drawing inspiration from ‘Vande Mataram’, it is time to build a great India by 2047
On the 150th anniversary of ‘Vande Mataram’, citizens should take a pledge to adopt Swadeshi
07 NOV 2025 3:17PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed a celebration in Patna, Bihar, marking 150 years of the national song ‘Vande Mataram. Shri Amit Shah also led the collective recitation of the Swadeshi pledge. The event was attended by Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan and several other dignitaries.
In his address on the occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is a day of awakening Indian consciousness because 150 years ago, on this very day, great freedom fighter and renowned literary figure Bankim Chandra Chattopadhyay penned ‘Vande Mataram.’ He said that Bankim Chandra, through this song, gave the nation a great mantra of national consciousness, which later became the proclamation and guiding principle of India’s freedom struggle and, after independence, a reason to unite the country. Shri Shah added that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the collective efforts of the nation over the past 11 years have accomplished many tasks toward fulfilling the dreams of a great India envisioned by our freedom fighters.
Shri Amit Shah said that with the collective singing of 'Vande Mataram' today, a phased effort has begun to reawaken India's consciousness over the next year. He emphasized that a nationwide campaign will be launched to align our lives with the mantra and spirit of 'Vande Mataram.' This campaign will be conducted in both physical and digital formats. Shri Shah announced that a social media campaign named ‘#VandeMataram150’ will be launched in all languages, encouraging people to write ‘Vande Mataram’ in all regional languages to strengthen national unity.
Union Home Minister said that on the occasion of the 150th anniversary of ‘Vande Mataram,’ the government has organized several programs. He said that various political parties, voluntary organizations, and people participating in the festival of reawakening the nation’s consciousness have also organized numerous events. He said that ‘Vande Mataram’ is, in a way, a part of the novel Anandamath, which later became the proclamation of the freedom movement. Shri Shah added that when the Indian hockey team collectively sang 'Vande Mataram' before the hockey final at the 1936 Berlin Olympics, it became certain that when our country attained independence, this song would not merely be a political slogan but would serve as an inspiration to keep the nation united and ignite patriotism forever.
Shri Amit Shah said that on August 15, 1947, at the behest of Sardar Patel, Pandit Omkarnath Thakur sang the complete ‘Vande Mataram,’ resonating with the first heartbeat of a free India. He said that on January 24, 1950, during the final session of the Constituent Assembly, Dr. Rajendra Prasad accepted ‘Vande Mataram’ as the national song, paving the way for its revered acceptance by the nation. He added that from that moment, ‘Vande Mataram’ became a song of national consciousness for all of us, and today marks the celebration of its 150th anniversary.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that we must also understand the period in which Vande Mataram was written. He said that in 1875, after the long subjugation under the Mughals, the era of British rule had begun. At that time, the First War of Independence had also failed, and there was apprehension in the minds of people across the country about whether our national consciousness would awaken again. Shri Shah said that at that time, Bankim Chandra Chatterjee composed this great hymn of national consciousness, which became the first proclamation of our cultural nationalism. He said that Vande Mataram makes it clear that India is not just a piece of land, but an idea and a culture that binds and unites all Indians.
Shri Amit Shah said that our party has always emphasized cultural nationalism, and the very consciousness of the idea of cultural nationalism must have been inspired by the song Vande Mataram. He said that many of our freedom-loving revolutionaries went to the gallows with a smile, chanting Vande Mataram. He added that the time has now come to build the India envisioned and desired by all those great souls. Shri Shah said that the period from today until 2047 is the time to draw inspiration from Vande Mataram and create a great India.
Union Home Minister said that today Prime Minister Shri Narendra Modi has also participated in the collective singing of Vande Mataram in Delhi. He said that at such a moment, all of us have resolved that the 150th anniversary of Vande Mataram also dedicated to swadeshi. He said that building a self-reliant India is not possible without swadeshi. Shri Shah urged the countrymen to take a pledge to adopt Swadeshi on the 150th anniversary of ‘Vande Mataram’. The Home Minister said that we should all resolve to join the process of making India a great nation by 2047 and take a pledge today to once again dedicate our lives to Bharat Mata.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
‘বন্দে মাতৰম’ ৰাষ্ট্ৰীয় গীতৰ ১৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে বিহাৰৰ পাটনাৰ এক অনুষ্ঠানত ভাষণ দিলে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নেতৃত্বত স্বদেশীৰ প্ৰতিজ্ঞাৰ সামূহিক আবৃত্তি
ব্ৰিটিছ শাসনৰ কঠিন সময়ছোৱাত বংকিম চন্দ্ৰ চেটাৰ্জীৰ ‘বন্দে মাতৰম’ সাংস্কৃতিক জাতীয়তাবাদৰ প্ৰথম ঘোষণা আছিল
স্বাধীনতা আন্দোলনৰ বীৰসকলে কল্পনা কৰা এখন মহান ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিছে মোদী চৰকাৰে
সমগ্ৰ দেশৰ ৰাইজে প্ৰতিটো ভাষাতে ছচিয়েল মিডিয়াত #VandeMataram150 অভিযান চলাব লাগে
‘বন্দে মাতৰম’-এ স্পষ্ট কৰি দিলে যে ভাৰত কেৱল এটুকুৰা ভূমি নহয়, বৰঞ্চ এক ধাৰণা
‘বন্দে মাতৰম’-এ বিপ্লৱীসকলক সংগ্ৰাম, ত্যাগ আৰু নিষ্ঠাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল
‘বন্দে মাতৰম’ৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন মহান ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সময় আহি পৰিছে
‘বন্দে মাতৰম’ৰ ১৫০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে নাগৰিকসকলে স্বদেশীক গ্ৰহণ কৰাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিব লাগে
07 NOV 2025 3:17PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে বিহাৰৰ পাটনাত ৰাষ্ট্ৰীয় গীত ‘বন্দে মাতৰম... ৰ ১৫০ বৰ্ষ পূৰ্তি উপলক্ষ্যে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে স্বদেশীৰ প্ৰতিজ্ঞাৰ সামূহিক আবৃত্তিৰো নেতৃত্ব দিয়ে । অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় শিক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানৰ লগতে কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষ্যে দিয়া ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ভাৰতীয় চেতনা জাগ্ৰত কৰাৰ দিন। কাৰণ বংকিম চন্দ্ৰ চট্টোপাধ্যায়ে ১৫০ বছৰ পূৰ্বে 'বন্দে মাতৰম' গীতটো ৰচনা কৰিছিল।তেওঁ কয় যে বংকিম চন্দ্ৰই এই গীতৰ জৰিয়তে দেশখনক জাতীয় চেতনাৰ এক মহান মন্ত্ৰ প্ৰদান কৰিছিল, যিটো পিছলৈ ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ঘোষণা আৰু পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হৈ পৰিছিল তথা স্বাধীনতাৰ পিছত দেশক একত্ৰিত কৰাত সহায় কৰিছিল । শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১১ বছৰে দেশখনৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাই আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে কল্পনা কৰা এখন মহান ভাৰতৰ সপোন পূৰণৰ দিশত বহু কাম সম্পন্ন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ‘বন্দে মাতৰম’ৰ সামূহিক পৰিবেশনৰ লগে লগে আগন্তুক এবছৰৰ ভিতৰত ভাৰতৰ চেতনাক পুনৰ জাগ্ৰত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ পৰ্যায় আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ‘বন্দে মাতৰম’ৰ মন্ত্ৰ আৰু মনোভাৱৰ সৈতে আমাৰ জীৱনক একাকাৰ কৰিবলৈ দেশজোৰা অভিযান আৰম্ভ কৰা হ’ব। এই অভিযান ভৌতিক আৰু ডিজিটেল উভয় ৰূপতে চলোৱা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে ঘোষণা কৰে যে ‘#VandeMataram150’ শীৰ্ষক ছ’চিয়েল মিডিয়া অভিযান সকলো ভাষাতে আৰম্ভ কৰা হ’ব, য’ত জাতীয় ঐক্য শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সকলো আঞ্চলিক ভাষাত ‘ ‘বন্দে মাতৰম ’ লিখিবলৈ মানুহক উৎসাহিত কৰা হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে ‘বন্দে মাতৰম’ৰ ১৫০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষ্যে চৰকাৰে কেইবাটাও কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছে। তেওঁ কয় যে বিভিন্ন ৰাজনৈতিক দল, স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠন আৰু দেশৰ চেতনা পুনৰ জাগ্ৰত কৰাৰ উৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰা লোকসকলেও অসংখ্য অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে। তেওঁ কয় যে ‘বন্দে মাতৰম’ এক প্ৰকাৰে আনন্দমঠ উপন্যাসৰ এটা অংশ, যিখন উপন্যাস পিছলৈ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ ঘোষণাৰ দৰে হৈ পৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ১৯৩৬ চনৰ বাৰ্লিন অলিম্পিকৰ হকী ফাইনেলৰ পূৰ্বে যেতিয়া ভাৰতীয় হকী দলে সমূহীয়াভাৱে ‘বন্দে মাতৰম’ গাইছিল, তেতিয়া এই গীতটো কেৱল ৰাজনৈতিক শ্লোগান হৈ নহৈ বৰঞ্চ দেশখনক একত্ৰিত কৰি চিৰদিনৰ বাবে দেশপ্ৰেমৰ ভাবনা জাগ্ৰত কৰাৰ প্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৪৭ চনৰ ১৫ আগষ্টত চৰ্দাৰ পেটেলৰ নিৰ্দেশত পণ্ডিত ওমকাৰনাথ ঠাকুৰে স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথম হৃদস্পন্দনৰ সৈতে অনুৰণিত সম্পূৰ্ণ ‘বন্দে মাতৰম’ গীতটো গাইছিল। তেওঁ কয় যে ১৯৫০ চনৰ ২৪ জানুৱাৰীত সংবিধান সভাৰ অন্তিম অধিৱেশনৰ সময়ত ড০ ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদে ‘বন্দে মাতৰম’ক ৰাষ্ট্ৰীয় গীত হিচাপে গ্ৰহণ কৰি দেশবাসীয়ে গীতটিক শ্ৰদ্ধা জনোৱাৰ বাট মুকলি কৰি দিছিল । তেওঁ লগতে কয় যে সেই মুহূৰ্তৰ পৰাই ‘বন্দে মাতৰম’ আমাৰ সকলোৰে বাবে জাতীয় চেতনাৰ গীত হৈ পৰিল আৰু আজি সেই গীতটিৰেই ইয়াৰ ১৫০ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বন্দে মাতৰম লিখাৰ সময়সীমাও আমি বুজিব লাগিব। তেওঁ কয় যে ১৮৭৫ চনত মোগলৰ অধীনত দীৰ্ঘদিনীয়া শাসনৰ পিছত ব্ৰিটিছ শাসনৰ যুগ আৰম্ভ হৈছিল। সেই সময়ত স্বাধীনতাৰ প্ৰথম যুদ্ধখনো বিফল হৈছিল আৰু আমাৰ জাতীয় চেতনা পুনৰ জাগ্ৰত হ’ব নে নাই তাকেলৈ সমগ্ৰ দেশৰ মানুহৰ মনত আশংকাৰ সৃষ্টি হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সেই সময়ত বংকিম চন্দ্ৰ চেটাৰ্জীয়ে জাতীয় চেতনাৰ এই মহান গীতটো ৰচনা কৰিছিল, যিটো আমাৰ সাংস্কৃতিক ৰাষ্ট্ৰবাদৰ প্ৰথম ঘোষণা। তেওঁ কয় যে বন্দে মাতৰমে স্পষ্টকৈ কৈছে যে ভাৰত কেৱল ভূমিৰ টুকুৰা নহয়, বৰঞ্চ সকলো ভাৰতীয়কে বান্ধি ৰখা আৰু একত্ৰিত কৰা এক ধাৰণা তথা সংস্কৃতি।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ দলে সদায় সাংস্কৃতিক ৰাষ্ট্ৰবাদক গুৰুত্ব দি আহিছে আৰু সাংস্কৃতিক ৰাষ্ট্ৰবাদৰ ধাৰণাটোৰ সচেতনতা নিশ্চয়কৈ বন্দে মাতৰম গীতটোৰ দ্বাৰাই অনুপ্ৰাণিত হৈছিল। তেওঁ কয় যে আমাৰ বহু স্বাধীনতাপ্ৰেমী বিপ্লৱীয়ে বন্দে মাতৰম ধ্বনি দি হাঁহি হাঁহি ফাঁচীকাঠত ওলমিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে সেই সকলো মহান আত্মাই কল্পনা কৰা আৰু আকাংক্ষিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সময় এতিয়া আহি পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজিৰ পৰা ২০৪৭ চনলৈকে এই সময়ছোৱা বন্দে মাতৰমৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰি এখন মহান ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সময় আৰম্ভ হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দিল্লীত বন্দে মাতৰমৰ সামূহিক পৰিবেশনত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এনে এটা মুহূৰ্তত আমি সকলোৱে সংকল্প লৈছো যে বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰীয়া জয়ন্তীও স্বদেশীৰ নামত উৎসৰ্গা কৰা হওক। স্বদেশী অবিহনে স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়ি তোলা সম্ভৱ নহয় বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে ‘বন্দে মাতৰম’ৰ ১৫০ বছৰীয়া জয়ন্তীত স্বদেশীক গ্ৰহণ কৰাৰ সংকল্প ল’বলৈ দেশবাসীক আহ্বান জনায়। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমি সকলোৱে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এক মহান দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰক্ৰিয়াত যোগদান কৰাৰ সংকল্প লোৱা উচিত আৰু আজি পুনৰবাৰ ভাৰত মাতাৰ বাবে আমাৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰা উচিত।