ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଏଲ୍‌ଓ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ କୋଆଲିସନ୍ ଫର ସୋସିଆଲ ଜଷ୍ଟିସର ସ୍ପଟଲାଇଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
06 NOV 2025 4:20PM by PIB Bhubaneswar
• ଦ୍ୱିତୀୟ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ନୀତି ଆୟୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣରେ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କଲେ
• ଶ୍ରମ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ରୋମାନିଆ, ରୁଷ, କତାର, ଇୟୁ ଏବଂ ଆଇଏଲ୍‌ଓ ର ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ କରିଛନ୍ତି
୦୬.୧୧.୨୦୨୫ : କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ତଥା ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡାଭିୟ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ କତାରର ଦୋହାରେ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଗତକାଲି ନୀତି ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା "ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରିବା ପଥ: ଶେଷ ମାଇଲକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା" ଶୀର୍ଷକ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ପ୍ରାୟ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିବାରେ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜକୁ ଏହାର ଜନସଂଖ୍ୟାର ୬୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଭାରତର ସଫଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ଭାରତର ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ। ୧୧୮ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲ ପିଲା ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଜେଏଏମ (ଜନ ଧନ, ଆଧାର, ମୋବାଇଲ୍) ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରଦାନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୧୪ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଆଉ ୩୫ ନିୟୁତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଗତକାଲି ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ ଲେବର ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ (ଆଇଏଲଓ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ କୋଏଲସନ୍ ଫର ସୋସିଆଲ ଜଷ୍ଟିସର ସ୍ପଟଲାଇଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସାୟିକ ଆଚରଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୨୦୧୭ ରୁ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ୧୭୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ବେକାରୀ ୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩.୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଉପରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଏଲଓ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମେଣ୍ଟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ମହାସଂଘ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ସଂଘ ସମେତ ୨୧ ରୁ ଅଧିକ ସଂଗଠନ ମେଣ୍ଟରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ସଂଗଠନ (ଇପିଏଫଓ) ୭୮ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ନିଗମ (ଇଏସଆଇସି) ୧୫୮ ନିୟୁତ ବୀମାକୃତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଆଶ୍ରିତମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଥା ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇ-ଶ୍ରମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ୩୧୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଅଣସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ କଭର କରି, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପାଇଁ ସୁଗମ ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
କାତାରର ସାମାଜିକ ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଶ୍ରୀ ବୁଥୈନା ବିଣ୍ଟ ଅଲି ଅଲ୍ ଜାବର ଅଲ୍ ନୁଆଇମିଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସାକ୍ଷାତ ସମୟରେ, ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କତାରର ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା, ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ନବସୃଜନରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାର ୬୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରସାର ଏବଂ କତାରରେ ୟୁପିଆଇର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗ୍ରହଣୀୟତା ସମେତ ଏହାର ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ରୋମାନିଆର ଶ୍ରମ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଂହତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ପେଟ୍ରେ-ଫ୍ଲୋରିନ୍ ମାନୋଲଙ୍କୁ ଭେଟି ଭାରତ ଏବଂ ରୋମାନିଆ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ୭୭ ବର୍ଷର ସହଭାଗୀତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ୧୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୦୨୫ ରେ ୬୪.୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ୍ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୯୪୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା। ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଭାଷା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ତାଲିମ ଏବଂ ଶ୍ରମ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା-ରୁ-ନିଯୁକ୍ତି (ଇ୨ଇ) ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଆଇଏଲଓ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଗିଲବର୍ଟ ଏଫ୍. ହୌଙ୍ଗବୋଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତରେ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଏଲଓ ସହିତ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ସହଭାଗୀତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ବିକାଶ-ମୁଖୀ ବିଶ୍ୱ ଶ୍ରମ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଏହାର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଗତିଶୀଳତାରେ ଗଭୀର ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବୃତ୍ତିର ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବର୍ଗୀକରଣ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ସମ୍ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଇ-ଶ୍ରମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ବିସ୍ତାର, ଏବଂ ଗିଗ୍ ତଥା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପେନସନ୍ କଭରେଜ୍ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ୨୦୨୬ରେ ବ୍ରିକ୍‌ସ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ ଆଇଏଲଓ ର ବୈଷୟିକ ନିୟୋଜିତତା ପ୍ରତି ଭାରତର ଆଗ୍ରହ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ରୁଷ ଫେଡେରେସନର ଶ୍ରମ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆଣ୍ଟନ୍ ଓଲେଗୋଭିଚ୍ କୋଟିୟାକୋଭଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ ସମୟରେ, ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସୁବିଧାପ୍ରାପ୍ତ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୟୁଏନ, ଜି୨୦ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍‌ସ ଭଳି ବହୁପାକ୍ଷିକ ଫୋରମରେ ସେମାନଙ୍କର ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ୨୦୨୬ରେ ହେବାକୁ ଥିବା ବ୍ରିକ୍‌ସ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସୀ ସମୟରେ ରୁଷ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ଭାରତର ଅଭିପ୍ରାୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କତାରରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଭାରତ-କତାର ସହଭାଗୀର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆନ୍ତରିକତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଏକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ବିକାଶ କରିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ତଥା ଶକ୍ତିରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ସମେତ ଗଭୀର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଦକ୍ଷତା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ପୁନଃ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ଜାତିର ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Labour & Employment
Dr. Mansukh Mandaviya Highlights India’s Progress in Advancing Social Justice at Spotlight Session of Global Coalition for Social Justice organised by ILO
Union Labour Minister showcases India’s Landmark Strides in Poverty Alleviation at NITI Aayog event on sidelines of 2nd World Summit for Social Development
Dr. Mandaviya Holds Bilateral Meetings with Leaders from Romania, Russia, Qatar, EU and ILO to Strengthen Cooperation in Labour, Skills and Social Protection
06 NOV 2025 4:20PM by PIB Delhi
Union Minister for Labour & Employment and Youth Affairs & Sports, Dr. Mansukh Mandaviya is in Doha, Qatar for the Second World Summit for Social Development, where he highlighted India’s transformative journey across poverty alleviation and social protection in the High-Level Round Table and Plenary Session.
At a side event hosted by NITI Aayog yesterday on “Pathways Out of Poverty: India’s Experience in Empowering the Last Mile,” Dr. Mandaviya showcased India’s achievements in lifting nearly 250 million people out of multidimensional poverty and expanding social security coverage to over 64% of its population. He underlined that women and children remain central to India’s development vision, with over 118 million schoolchildren receiving mid-day meals and millions of women mobilized into Self-Help Groups driving grassroots entrepreneurship.
The Minister emphasized that India’s digital revolution through the JAM Trinity (Jan Dhan, Aadhaar, Mobile) has transformed welfare delivery, ensuring transparency and inclusion. He highlighted that over 14 million youth have been trained under the Skill India Mission and the new Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojana will create another 35 million formal jobs.
Dr. Mandaviya also took part in the Spotlight Session of the Global Coalition for Social Justice, organized yesterday by the International Labour Organization (ILO). He reiterated India’s firm commitment to advancing social justice and responsible business conduct. Union Minister underlined that India has created over 170 million jobs between 2017 and 2023, with unemployment declining from 6% to 3.2% and women’s workforce participation nearly doubling.
In his address, Dr. Mandaviya commended the ILO and the Global Coalition for fostering a global dialogue on social justice. He recalled that India hosted the first Regional Dialogue on Social Justice in February 2025, where over 21 organizations, including India’s largest employers’ federation and workers’ union, pledged to join the Coalition.
Union Minister also underlined India’s robust social security ecosystem, with the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) serving over 78 million members and the Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) providing health and social protection to 158 million insured persons and dependents. He noted that the e-Shram platform, covering over 310 million unorganised workers, enables seamless access to social protection and better policymaking.
Dr. Mandaviya also held a series of bilateral meetings with key global counterparts:
• During his meeting with Ms. Buthaina Bint Ali Al Jabr Al Nuaimi, Minister of Social Development and Family of Qatar, Dr. Mandaviya appreciated Qatar’s warm hospitality and the strong people-to-people ties between the two nations. Both sides discussed enhancing cooperation in social protection, family welfare, and digital innovation. Dr. Mandaviya highlighted India’s expansion of social security to over 64% of its population and the success of its digital infrastructure, including UPI’s growing acceptance in Qatar.
• Dr. Mandaviya met Mr. Petre-Florin Manole, Minister of Labour and Social Solidarity of Romania, and discussed the long-standing 77-year partnership between India and Romania. He highlighted India’s major progress in expanding social protection coverage from 19% in 2015 to 64.3% in 2025, benefitting over 940 million people. Both sides discussed the Education-to-Employment (E2E) initiative to strengthen skill development, language and cultural training, and labour mobility.
• In his meeting with ILO Director-General Mr. Gilbert F. Houngbo, the Union Minister reaffirmed India’s strong partnership with the ILO and appreciated its efforts in advancing a development-oriented global labour agenda. Both sides discussed deeper collaboration in social protection, skills, and labour mobility, and welcomed the recent MoU on a feasibility study for an international classification of occupations. Dr. Mandaviya highlighted India’s digital public infrastructure and expansion of social security through the e-Shram platform, as well as initiatives to extend pension coverage to gig and platform workers. He also expressed India’s interest in ILO’s technical engagement during its BRICS Presidency in 2026.
• During his meeting with Mr. Anton Olegovich Kotyakov, Minister of Labour and Social Protection of the Russian Federation, Dr. Mandaviya reaffirmed the Special and Privileged Strategic Partnership between India and Russia and appreciated their close cooperation in multilateral forums such as the UN, G20, and BRICS. He expressed India’s intent to work closely with Russia during its upcoming BRICS Presidency in 2026.
• Dr. Mandaviya also met Ms. Roxana Minzatu, EU Executive Vice President for Social Rights and Skills on the sidelines of the Summit. He outlined India’s progress in formal employment generation, women’s workforce participation, and expansion of social security coverage. The Minister proposed exploring structured labour mobility partnerships to meet emerging skill demands in the EU and emphasized the importance of language and soft-skills training.
Dr. Mandaviya also interacted with the Indian community in Qatar, expressing pride in the over 8 lakh-strong diaspora for their sincerity, skills, and contribution as a key pillar of the India–Qatar partnership. He highlighted the deepening bilateral ties, including the elevation to a Strategic Partnership and expanding cooperation in trade and energy. The Minister briefed the community on India’s rapid economic growth, digital transformation, skilling initiatives, and infrastructure development under the Viksit Bharat 2047 vision, reaffirming that the Indian diaspora remains a vital partner in the nation’s progress.