ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନଭେମ୍ବର ୧ ରେ ଛତିଶଗଡ ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
31 OCT 2025 12:02PM by PIB Bhubaneswar
ଛତିଶଗଡ ରଜତ ମହୋତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ; ରାଜ୍ୟ ଗଠନର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତୀ ପାଳନ
ସଡ଼କ, ଶିଳ୍ପ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ୧୪,୨୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ତଥା ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦିଲ କି ବାତ୍ : ଜନ୍ମଗତ ହୃଦରୋଗରେ ଚିକିତ୍ସିତ ହେଉଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଛତିଶଗଡ ବିଧାନସଭାର ନୂତନ କୋଠା ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ଭାରତ ରତ୍ନ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀମାନଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ କେନ୍ଦ୍ର ‘ଶାନ୍ତି ଶିଖର’ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନଭେମ୍ବର ୧ ତାରିଖରେ ଛତିଶଗଡ ଗସ୍ତ କରିବେ ।
ସକାଳ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଟା ସମୟରେ ‘ଦିଲ୍ କି ବାତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, ସେ ନବ ରାୟପୁର ଅଟଳ ନଗରର ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ସଞ୍ଜିବନୀ ହସ୍ପିଟାଲରେ ‘ଜୀବନ ଉପହାର’ ସମାରୋହରେ ଜନ୍ମଗତ ହୃଦରୋଗର ସଫଳତାର ସହ ଚିକିତ୍ସିତ ହୋଇଥିବା ୨୫୦୦ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବେ ।
ଏହା ପରେ ସକାଳ ପ୍ରାୟ ୧୦:୪୫ ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀମାନଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶିକ୍ଷା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏକ ଆଧୁନିକ କେନ୍ଦ୍ର “ଶାନ୍ତି ଶିଖର” ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।
ଏହା ପରେ ସକାଳ ପ୍ରାୟ ୧୧:୪୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବ ରାୟପୁର ଅଟଳ ନଗରରେ ଛତିଶଗଡ ବିଧାନସଭାର ନୂତନ କୋଠାରେ ଭାରତ ରତ୍ନ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ଏହା ପରେ ସେ ଛତିଶଗଡ଼ ବିଧାନସଭାର ନୂତନ କୋଠା ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିବେ, ଯାହା ସବୁଜ ବିଲ୍ଡିଂ ଧାରଣା ଉପରେ ନିର୍ମିତ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୌରଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ବର୍ଷାଜଳ ସଞ୍ଚୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ସଜ୍ଜିତ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ମଧ୍ଯ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧:୩୦ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଉଦଘାଟନ ତଥା ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ରାଜ୍ୟର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାହସ, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିଦର୍ଶିତ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରୁଥିବା ଇ-ବୁକ “ଆଦି ଶୌର୍ଯ୍ୟ” ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ସ୍ମାରକୀ ସ୍ଥଳରେ ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହଙ୍କ ଘୋଡା ସବାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ ।
ଏହା ପରେ, ପ୍ରାୟ ୨:୩୦ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛତିଶଗଡ ରାଜ୍ୟ ଗଠନର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତୀ ଅବସରରେ ଛତିଶଗଡ ରଜତ ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏଥିସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଡକ, ଶିଳ୍ପ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମୋଟ ୧୪,୨୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଘାଟନ ତଥା ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛତିଶଗଡର ନଅଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୨ଟି ନୂଆ ର୍ଷ୍ଟାଟ-ଅପ ଗ୍ରାମ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏସ୍ଭିଇପି) ବ୍ଲକ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩.୫୧ ଲକ୍ଷ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶରେ ଯୋଗଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ଗ୍ରାମୀଣ) ଅଧୀନରେ ୩ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ କିସ୍ତି ଆକାରରେ ୧,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ଯାହା ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇଁ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ବାସସ୍ଥାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଥାଲଗାଓଁ-କୁଙ୍କୁରିରୁ ଛତିଶଗଡ-ଝାଡଖଣ୍ଡ ସୀମାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ହାଇୱେର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହା ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନ୍ଏଚ୍ଏଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଭାରତମାଳା ପରିଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୩,୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ଏହି ରଣନୈତିକ କରିଡର କୋରବା, ରାୟଗଡ, ଜଶପୁର, ରାଞ୍ଚି ଏବଂ ଜମସେଦପୁରର ପ୍ରମୁଖ କୋଇଲା ଖଣି, ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ସହ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ମାର୍ଗ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ଆଞ୍ଚଳିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାରତକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ଏଥିସହ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବସ୍ତର ଏବଂ ନାରାୟଣପୁର ଜିଲ୍ଲାର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶକୁ ବିସ୍ତାର କରି ଏନଏଚ‌-୧୩୦ଡି (ନାରାୟଣପୁର-କସ୍ତୁରମେଟା-କୁତୁଲ-ନୀଲାଙ୍ଗୁର-ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସୀମା) ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ‌-୧୩୦ସି (ମଦଙ୍ଗମୁଡା-ଦେଓଭାଗ-ଓଡ଼ିଶା ସୀମା)କୁ ପକ୍କା ରାଜପଥ ସହିତ ଦୁଇ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥରେ ଉନ୍ନତିକରଣର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବଜାର ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ତଃ-ଆଞ୍ଚଳିକ ଇଆର୍‌-ଡବ୍ଲ୍ୟୁଆର୍ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ, ଯାହା ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଗ୍ରୀଡ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃ-ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଦ୍ୟୁତ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କ୍ଷମତାକୁ ୧,୬୦୦ ମେଗାୱାଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଗ୍ରୀଡ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ସ୍ଥିର ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ଏଥିସହ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩,୭୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉତ୍ସର୍ଗ, ଉଦ୍ଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଛତିଶଗଡର ବିଦ୍ୟୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଯୋଗାଣ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବଣ୍ଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା (ଆର୍ଡିଏସ୍ଏସ୍‌) ଅଧୀନରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧,୮୬୦ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମର୍ପିତ କରିବେ । ଯେଉଁଥିରେ ନୂତନ ବିଦ୍ୟୁତ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ, ଫିଡର ବିଭାଜନ, ଟ୍ରାନ୍ସଫରମର ସ୍ଥାପନ, କଣ୍ଡକ୍ଟରର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ତଥା କୃଷି ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଲୋ-ଟେନସନ ନେଟୱାର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାୟପୁର, ବିଳାସପୁର, ଦୁର୍ଗ, ବେମେତରା, ଗରିଆବନ୍ଦ ଏବଂ ବସ୍ତର ଭଳି ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରାୟ ୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ନଅଟି ନୂତନ ବିଦ୍ୟୁତ ସବ୍ଷ୍ଟେସନର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ସ୍ଥିର ଭୋଲଟେଜ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ବିଦ୍ୟୁତ କାଟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ତଥା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଇ ଦେଇ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ । ଏହା ସହିତ ୧,୪୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ନୂତନ ସବ୍ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ପରିବହନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏଥିରେ କାଙ୍କରେ ଏବଂ ବାଲୋଦାବଜାର-ଭାଟପଡାରେ ପ୍ରମୁଖ ସୁବିଧା ସହିତ ରାଜ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ଆହୁରି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ନୂତନ ଆରଡିଏସଏସ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାୟପୁରରେ ଏଚପିସିଏଲର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ତୈଳ ଡିପୋ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ୪୬୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏବଂ ଏହାର ୫୪୦୦୦ କିଲୋଲିଟର (କେଏଲ୍‌) ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଇଥାନଲ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ରହିଛି । ଏହି ସୁବିଧା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇନ୍ଧନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଛତିଶଗଡ ଏବଂ ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ୧୦,୦୦୦ କିଲୋଲିଟ ଇଥାନଲ ଭଣ୍ଡାର ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ, ଏହି ଡିପୋ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବ ଯାହା, ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧,୯୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ୪୮୯ କିଲୋମିଟର ନାଗପୁର-ଝାରସୁଗୁଡା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଅଂଶ ୧୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ “ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ”ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ପାଇପଲାଇନ ଛତିଶଗଡର ୧୧ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଜାତୀୟ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ, ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ତଥା ସୁଲଭ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ ।
ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ସ୍ମାର୍ଟ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ – ଗୋଟିଏ ଜାଞ୍ଜଗିର-ଚମ୍ପା ଜିଲ୍ଲାର ସିଲାଦେହି-ଗତୱା-ବିର୍ରାରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ରାଜନାନ୍ଦଗାଓଁ ଜିଲ୍ଲାର ବିଜଲତୋଲାରେ । ଏଥିସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବ ରାୟପୁର ଅଟଳ ନଗରର ସେକ୍ଟର-୨୨ରେ ଏକ ଔଷଧ ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ପାର୍କ ଔଷଧ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ସମର୍ପିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେନ୍ଦ୍ରଗଡ଼, କବୀରଧାମ, ଜାଞ୍ଜଗିର-ଚମ୍ପା ଏବଂ ଗିଦାମ (ଦନ୍ତେୱାଡା)ରେ ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ସରକାରୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ବିଳାସପୁରରେ ସରକାରୀ ଆୟୁର୍ବେଦ କଲେଜ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।

Prime Minister's Office
PM to Visit Chhattisgarh on 1st November
PM to participate in Chhattisgarh Rajat Mahotsav marking 25 years of formation of the State of Chhattisgarh
PM to inaugurate and lay foundation stones for a series of developmental projects worth over ₹14,260 crore across key sectors such as roads, industry, healthcare, and energy
PM to inaugurate Shaheed Veer Narayan Singh Memorial & Tribal Freedom Fighters Museum
Dil Ki Baat: PM to interact with children treated for congenital heart diseases
PM to inaugurate New Building of Chhattisgarh Vidhansabha and unveil statue of Bharat Ratna Former PM Shri Atal Bihari Vajpayee
PM to inaugurate ‘Shanti Shikhar’ of Brahma Kumaris, a modern centre for spiritual learning and meditation
31 OCT 2025 12:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Chattisgarh on 1st November.
At around 10 AM, as part of the ‘Dil Ki Baat’ programme, he will interact with 2500 children successfully treated of congenital heart diseases in the ‘Gift of life’ ceremony at Sri Sathya Sai Sanjeevani Hospital, Nava Raipur Atal Nagar.
Thereafter, at around 10:45 AM, Prime Minister will inaugurate “Shanti Shikhar” of Brahma Kumaris, a modern centre for spiritual learning, peace, and meditation.
After that, at around 11:45 AM, Prime Minister will unveil the statue of Bharat Ratna former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee ji at the new building of Chhatisgarh Vidhansabha in Nava Raipur Atal Nagar. He will thereafter visit and inaugurate the new building of Chhattisgarh Vidhansabha, which has been built on the Green Building concept, planned to be fully powered by solar energy and equipped with a rainwater harvesting system. He will also address the gathering on the occasion.
In the afternoon around 1:30 PM, the Prime Minister will inaugurate and visit the Shaheed Veer Narayan Singh Memorial & Tribal Freedom Fighters Museum. The Museum will preserve and showcase the legacy of courage, sacrifice, and patriotism of the State’s tribal communities. Prime Minister will launch the Museum Portal and e-book “Aadi Shourya” – honouring freedom fighters and will unveil the horse-mounted statue of Shaheed Veer Narayan Singh at the Memorial Site.
Thereafter, at around 2:30 PM, Prime Minister will participate in Chhattisgarh Rajat Mahotsav, marking 25 years of formation of the State of Chhattisgarh. Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone for developmental and transformative projects worth over ₹14,260 crore, covering key sectors such as roads, industry, healthcare, and energy.
To strengthen rural livelihoods, Prime Minister will inaugurate 12 new Start-Up Village Entrepreneurship Programme (SVEP) blocks across nine districts of Chhattisgarh. Prime Minister will participate in the Griha Pravesh of 3.51 lakh completed houses and release ₹1200 Crore as installment to 3 lakh beneficiaries under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Gramin), ensuring dignified housing and security for rural households across the State.
Enhancing connectivity, Prime Minister will lay the foundation stone for the four-lane Greenfield Highway from Pathalgaon–Kunkuri to the Chhattisgarh–Jharkhand Border, being developed under the Bharatmala Pariyojana by the National Highways Authority of India (NHAI) at a cost of around ₹3,150 crore. This strategic corridor will connect key coal mines, industrial zones, and steel plants across Korba, Raigarh, Jashpur, Ranchi, and Jamshedpur, serving as a major economic artery that strengthens regional trade linkages and integrates Central India with the Eastern region.
In addition, Prime Minister will lay the foundation stone for the construction and upgradation of NH-130D (Narayanpur–Kasturmeta–Kutul–Nilangur–Maharashtra Border), spanning multiple segments across Bastar and Narayanpur districts. PM will also inaugurate the upgradation of NH-130C (Madangmuda–Deobhog–Odisha Border) into a two-lane highway with paved shoulders. These will significantly enhance road connectivity in tribal and interior regions, improving access to healthcare, education, and markets, and boosting socio-economic development in remote areas.
In the power sector, Prime Minister will inaugurate the Inter-Regional ER–WR Interconnection Project, which will enhance the inter-regional power transfer capacity between the Eastern and Western grids by 1,600 MW, improving grid reliability and ensuring a stable power supply across the region.
Along with this, Prime Minister will dedicate, inaugurate, and lay the foundation stone for multiple energy sector projects worth over ₹3,750 crore, aimed at strengthening Chhattisgarh’s power infrastructure, improving supply reliability, and enhancing transmission capacity.
Under the Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS), works worth about ₹1,860 crore will be dedicated by Prime Minister, including construction of new power lines, feeder bifurcation, installation of transformers, conversion of conductors, and strengthening of low-tension networks to improve rural and agricultural power supply. Prime Minister will also inaugurate nine new power substations built at a cost of around ₹480 crore across districts such as Raipur, Bilaspur, Durg, Bemetara, Gariyaband, and Bastar. These will benefit over 15 lakh people by ensuring stable voltage, reducing outages, and providing reliable electricity even in remote and tribal areas. Additionally, foundation stone will be laid for new substations and transmission projects worth over ₹1,415 crore, including major facilities at Kanker and Balodabazar–Bhatapara, along with new RDSS works across several districts to further expand the reach and quality of electricity in the State.
In the petroleum and natural gas sector, Prime Minister will inaugurate HPCL’s state-of-the-art Petroleum Oil Depot at Raipur, built at a cost of over ₹460 crore with a storage capacity of 54,000 Kilolitres (KL) for petrol, diesel, and ethanol. The facility will serve as a major fuel hub, ensuring uninterrupted supply across Chhattisgarh and neighbouring states. With 10,000 KL ethanol storage, the depot also supports the Ethanol Blending Programme, reducing fossil fuel dependency and promoting cleaner energy growth.
Prime Minister will also dedicate the 489 km Nagpur–Jharsuguda Natural Gas Pipeline, built at a cost of around ₹1,950 crore. The project is a major step toward increasing the share of natural gas in India’s energy mix to 15% and achieving the vision of “One Nation, One Gas Grid.” The pipeline will connect 11 districts of Chhattisgarh to the National Gas Grid, boosting industrial development and providing cleaner and affordable fuel to the region.
To promote industrial growth and employment, Prime Minister will lay the foundation stone for two Smart Industrial Areas — one at Siladehi–Gatwa–Birra in Janjgir–Champa district and another at Bijletala in Rajnandgaon district. Additionally, Prime Minister will lay the foundation stone of a Pharmaceutical Park at Sector–22, Nava Raipur Atal Nagar. This park will serve as a dedicated zone for drug and healthcare manufacturing,
Boosting healthcare sector, Prime Minister will lay the foundation stone for five new Government Medical Colleges — at Manendragarh, Kabirdham, Janjgir–Champa, and Geedam (Dantewada), Government Ayurveda College and Hospital at Bilaspur. These projects will strengthen medical education, expand healthcare access, and promote traditional medicine across Chhattisgarh.