PIB Backgrounder
Rashtriya Ekta Diwas: A Pillar of National Cohesion
30 OCT 2025 11:59AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Rashtriya Ekta Diwas, observed every year on October 31, honours Sardar Vallabhbhai Patel's legacy in unifying India, promoting unity in diversity amid ongoing national challenges.
• The year 2025 marks Sardar Patel's 150th birth anniversary.
• Prime Minister Modi to participate in Rashtriya Ekta Diwas celebrations at Ekta Nagar, Kevadia.
• Annual programs like the Run for Unity and Unity March engage citizens, especially youth, in fostering patriotism and social harmony.
Introduction
Rashtriya Ekta Diwas, also known as National Unity Day, is observed annually on October 31 to commemorate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Pateland to honor his pivotal role in fostering national and political integration and unity in India. The day underscores the importance of maintaining the sovereignty, peace and integrity of the nation, encouraging citizens to pledge their commitment to unity in diversity.
The day was first celebrated in 2014, following a declaration by the Government of India to honour and celebrate Sardar Patel’s remarkable contribution to nation-building. Following this, during the Rashtriya Ekta Divas held on 31st October, 2015 Prime Minister Shri Narendra Modi announced the initiative ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ for sustained and structured connect between people of different regions of the country for an enhanced understanding and bonding between them. More than ten Central ministries, state governments, schools, colleges and youth organisations have since been celebrating through various activities to promote such bonding between people from different parts of the country.
This year’s celebration of the Rashtriya Ekta Diwas is particularly special as it marks the 150th birth anniversary of Sardar Patel.
Foundational Legacy
India's first Deputy Prime Minister and Minister of Home Affairs, Sardar Vallabhbhai Patel played a crucial role in the national integration process following independence in 1947. Hewas tasked with unifying over 560 princely states—covering nearly 40% of India's territory and population—into the Union of India. Under the Indian Independence Act, rulers of the Princely States were given the option to decide whether they wanted to accede to India or Pakistan or neither. Sardar Patel employed a combination of diplomatic negotiations, persuasion, and, where necessary, firm administrative measures to prevent balkanisation. Through the States Department he led, Sardar Patel successfully integrated these states by August 15, 1947, or shortly thereafter, ensuring the territorial integrity of modern India. His efforts averted potential fragmentation and laid the foundation for a united democratic republic. It was the decisive leadership of this “Iron Man' that ensured internal stability as the country went through its tumultuous partition period. He also created the All-India Services as the “Steel Frame” that would continue to protect the country’s unity and integrity.
Ek Bharat Shreshtha Bharat: Carrying Forward Sardar Patel’s Legacy
The “Ek Bharat Shreshtha Bharat” (EBSB) initiative, announced by Prime Minister Narendra Modi on 31 October 2015 during Sardar Vallabhbhai Patel’s 140th birth anniversary, embodies Sardar Patel’s vision of a united India. It promotes cultural exchange and mutual understanding among States and Union Territories, celebrating India’s diversity through interaction and reciprocity.
Its core objectives are to:
• Strengthen emotional bonds among citizens,
• Foster national integration through structured inter-state engagements,
• Showcase and appreciate India’s diverse cultures,
• Build lasting partnerships, and
• Encourage mutual learning and sharing of best practices across regions.
EBSB promotes the idea of “unity in diversity” by pairing different States and Union Territories to strengthen emotional bonds through linguistic, cultural, and educational exchanges. These activities extend the message of Rashtriya Ekta Diwas beyond a single day, transforming it into a sustained movement for national integration.
EBSB Events and Initiatives Inspired by Ekta Diwas:
• The Bhasha Sangam App – for learning 100+ sentences of everyday use in 22 official Indian languages.
• Cultural Showcases and Food Festivals.
• Student Exchange Programmes -Yuva Sangam and EBSB Clubs in schools and universities facilitate youth interaction between paired States, fostering mutual understanding.
• Kashi Tamil Sangamam - celebrates the cultural and spiritual bond between Kashi and Tamil Nadu, promoting unity through exchange of art, language, and traditions.
• Digital and Outreach Campaigns – Initiatives like My Bharat Digital Portal and EBSB Quiz Competitions engage citizens online to promote unity, patriotism, and knowledge of India’s cultural diversity.
• The EBSB Portal serves as a digital extension of the vision behind Rashtriya Ekta Diwas, providing a platform to document and promote initiatives that strengthen national integration. It hosts reports of inter-state cultural exchanges, youth activities, and campaigns conducted by various ministries under the Ek Bharat Shreshtha Bharat banner—an initiative launched on Ekta Diwas itself. With millions of participants and visitors, the portal keeps the spirit of unity alive year-round through its digital repository, showcasing programs like Dekho Apna Desh (Tourism) and indigenous sports features (Sports), and through the EBSB Wall, which highlights monthly activities reflecting India’s diversity and collective identity.
Importance in 2025: Marking the 150th Birth Anniversary
The occasion has been envisioned as a year-long, nationwide commemoration. This milestone highlights Sardar Patel’s enduring relevance in contemporary India, especially amid global challenges to unity and social cohesion.The spirit of Rashtriya Ekta Diwas is also deeply aligned with the principles of Ek Bharat Shreshtha Bharat (EBSB), which seeks to strengthen emotional bonds among citizens through cultural exchange, linguistic appreciation, and mutual understanding between paired States and Union Territories. Together, these initiatives reinforce the concept of unity in diversity, thus transforming national integration from a ceremonial observance into an ongoing people’s movement.
On 31st October, at around 8 AM, Prime Minister will offer floral tribute at the Statue of Unity, which will be followed by Rashtriya Ekta Diwas celebrations marking the 150th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel. The events and programs scheduled for Sardar Patel’s 150th birth anniversary is as follows:
Section
Details
Date of main event
31 October (annually) — the observance of National Unity Day.
Venue for main parade / celebration (this year)
- Ekta Nagar (formerly Unity Town) in Narmada District, Gujarat.
-Air show by the Indian Air Force’s Surya Kiran team.
Parade – Participating units
- 16 marching contingents from 9 States + 1 UT Police.
- 4 Central Armed Police Forces (CAPFs)
- NCC cadets
- Special segments: e.g., BSF dog squad, Assam Police motorcycle display, BSF camel contingent & band.
Women officers’ role / special highlight
The Guard of Honor presented to the Prime Minister will be led by a female officer.
Cultural programme & “floats” (झांकियाँ)
- Floats representing different States/UTs under theme “विविधतामेंएकता” (Unity in Diversity).
- A large cultural programme by the Ministry of Culture with approx. 900 artists, showcasing Indian classical and folk forms.
Extended festival / “India Parv”
From November 1 to 15, 2025, Ekta Nagar will host the Bharat Parv, featuring cultural performances and a food festival from different states. The festival will culminate on November 15 with special programs celebrating God Birsa Munda Jayanti, highlighting the glorious culture and resilient spirit of our tribal communities.
Other logistic highlights
- “Run for Unity” marathon in Delhi (from Rajghat to Red Fort) featuring participation from Persons with Disabilities, students, CAPF etc.
- Infrastructure projects worth ~Rs. 280 crore to be inaugurated/laid foundation in Ekta Nagar during the event week.
Unique marching contingent of Indian breed dogs
The Rashtriya Ekta Diwas parade in 2025 will feature a unique marching contingent of Indian breed dogs, specifically Rampur Hounds and Mudhol Hounds, from the Border Security Force (BSF), showcasing their role as force multipliers in operations. These indigenous breeds, embodying the spirit of Aatmanirbhar Bharat, will demonstrate their exceptional skills, with the Mudhol Hound "Riya" leading the squad after securing first place in the All India Police Dog Competition. Their participation in the parade at Ekta Nagar, Gujarat, highlights their contribution to national security and underscores the theme of unity in diversity by celebrating India's native canine heritage.
The Saradar@150 Unity March
The Union Ministry of Youth Affairs and Sports, through the My Bharat platform, has organised a nationwide Unity March (Yatra) to foster unity, patriotism, and civic responsibility among the youth, aligning with the principles of ‘Ek Bharat, Aatmanirbhar Bharat’. Launched on October 6, 2025, by Union Minister Dr. Mansukh Mandaviya on the My Bharat portal, the initiative includes competitions such as a Social Media Reels contest, an essay competition, and the Sardar@150 Young Leaders program, with 150 winners participating in the National Padyatra.
The Unity March will unfold in two phases. The first phase, taking place from October 31- November 25, 2025, will feature district-level foot marches across all districts within every Parliamentary constituency. These marches will be preceded by a series of awareness activities, including essay and debate competitions, seminars on Sardar Patel’s life and contributions, and street plays in schools and colleges. Alongside the padyatra, a range of developmental initiatives will be undertaken across districts — such as cleanliness drives at water bodies, tree plantation drives under the “Sardar Upvan” initiative, women’s welfare camps, yoga and health camps, and “Vocal for Local” promotional campaigns.The National March, from November 26 to December 6, 2025, will cover 152 kilometers from Karamsad (Sardar Patel's birthplace in Gujarat) to the Statue of Unity in Kevadia, incorporating community development activities in villages along the route with participation from NSS students, NCC cadets, My Bharat volunteers, and young leaders. An exhibition showcasing India's diverse culture and Sardar Patel's life will also be organised.
Run for Unity
Government-directed campaigns for Rashtriya Ekta Diwas prominently feature the "Run for Unity," a nationwide marathon event symbolising collective strides toward national cohesion. In 2025, the Run for Unity is scheduled for October 31, ahead of the main observance, with participation expected from thousands across major cities, including flag-off events in New Delhi led by Union Ministers. Honourable Prime Minister Prime Minister Shri Narendra Modi called upon citizens across the nation to participate in the Run for Unity event, commemorating the 150th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel.
Conclusion
Rashtriya Ekta Diwas stands as a timeless reminder of Sardar Patel's visionary leadership in forging a united India from diverse princely states, a foundation that continues to underpin the nation's progress. By blending historical reverence with contemporary engagement through oaths, marches, and cultural events—the observance not only commemorates past triumphs but actively counters modern divisive forces, reinforcing the ethos of "Ek Bharat, Shreshtha Bharat." While Rashtriya Ekta Diwas marks a symbolic day of national integration, Ek Bharat Shreshtha Bharat extends that mission throughout the year through structured activities like Rashtriya Bhasha Samarohs, Cultural Showcases, and Youth Parivartan Programmes. These sustained initiatives help ensure that the spirit of unity in diversity continues to resonate well beyond the annual observance.
References
Press Information Bureau:
Ministry of Youth Affairs & Sports
Government of India
Click here to see PDF

PIB Backgrounder
রাস্ত্রিয়া একতা দিবস: নেস্নেল কোহেজনগী য়ুম্বী
30 OCT 2025 11:59AM by PIB Imphal
মরু ওইবা ৱাফমশিং
• চহি খুদিংগী ওক্তোবর 31দা পাংথোকপা রাস্ত্রিয় একতা দিবসনা ভারতপু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা, জাতিগী ওইবা খুদোংথিবশিংগী মরক্তা য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতী থৌগৎপগীসরদার বল্লভভাই পতেলগী লেগেসিবু ইকায় খুম্নবা উৎলি।
• 2025 অসি সরদার পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওননি
• প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কেভাদিয়াগী একতা নগরদা রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী থৌরমদা শরুক য়াগনি।
• রন ফোর য়ুনিতী অমসুং য়ুনিতী মার্চকুম্বা চহিগী ওইবা প্রোগ্রামশিংনা নাগরিকশিং, মরুওইনা নহাশিংবু লৈবাক নুংশিবা অমসুং খুন্নাইগী মরী ফনা লৈনবা পুক্নিং থৌগৎনবা শরুক য়াহল্লি।
ৱাহৌদোক
রাস্ত্রিয় একতা দিবস, নেস্নেল য়ুনিতী দে হায়নসু খঙনরিবা অসি চহি খুদিংগী ওক্তোবর 31দা সরদার বল্লভভাই পতেলগী মপোক কুমওন লাকপদা পাংথোকই। মসিনা ভারতকী নেস্নেল অমসুং পোলিতিকেল ইন্তিগ্রেসন অমসুং য়ুনিতী ফগৎহনবদা মহাক্না লৌখিবা মরুওইবা থৌদাং অদু ইকায় খুম্নবা উৎলি। নুমিৎ অসিনা লৈবাক অসিগী নিংতম্বা, শান্তি অমসুং অপুনবা ঙাক-শেনবগী মরুওইবা অদু ময়েক শেংহল্লি। মসিনা নাগরিকশিংবু য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতীগী মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ লৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
লৈবাক শেমগৎপদা সরদার পতেলগী শিংথানীংঙাই ওইরবা থৌদাংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা ভারত সরকারনা দিক্লেরেসন অমা থোকপদগী 2014দা অহানবা ওইনা নুমিৎ অসি পাংথোকপা হৌখি। মসিগী মতুংদা, 2015গী ওক্তোবর 31দা পাংথোকখিবা রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী মীয়ামগী মরক্তা হেন্না ফবা মরী লৈননবা অমসুং মখোয়না অমগা অমগা হেন্না খঙমিন্ননবগীদমক লেপ্পা লৈতনা অমসুং মওং চুম্না শম্ননবা 'এক ভারত শ্রেস্থ ভারত'কী থৌরাং লাউথোকখি। লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী লাকপা মীওইশিংগী মরক্তা অসিগুম্বা মরী অসি পুক্নিং থৌগৎনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় 10 হেনবা, রাজ্য সরকারশিং, স্কুলশিং, কোলেজশিং অমসুং নহারোলশিংগী ওর্গনাইজেসনশিংনা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরম কয়া পাংথোক্লি।
চহি অসিগী রাস্ত্রিয় একতা দিবস অসি সরদার পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওন ওইবনা য়াম্না মরু ওই।
ফাউন্দেস্নেল লেগেসী
ভারতকী অহানবা উপ প্রধান মন্ত্রী অমসুং গৃহ মন্ত্রী, সরদার বল্লভভাই পতেলনা 1947দা নীংতম্লবা মতুংদা লৈবাক্কী পুনশিন্নবগী থৌওং অসিদা মরুওইবা থৌদাং লৌখি। ভারতকী লমদম অমসুং মীশিং চাদা 40 রোম কোনশিল্লিবা নিংথৌ পালম্বা রাজ্য 560 হেন্না ইন্দিয়ন য়ুনিয়ন অসিদা পুনশিন্নবদা মহাক্না থৌদাং লৌখি। ইন্দিয়ন ইন্দিপেন্দেন্স এক্তকী মখাদা, প্রিন্সেপল স্তেৎশিংগী লৈঙাক্লোইশিংনা মখোয়না ভারত নৎত্রগা পাকিস্তান নৎত্রগা অমত্তা য়াওবা পামদে হায়বদু লেপথোক্নবা খুদোংচাবা পীখি। সরদার পতেলনা বেলকানাইজেসন থিংনবা দিপ্লোমেতিক নেগোসিয়েসন, পরসুএসন অমসুং মথৌ তাবা মতমদা অচেৎপা এদমিনিস্ত্রেতিব ওইবা থৌওংশিং পুনশিন্দুনা শিজিন্নখি। মহাক্না লুচিংবা স্তেৎ দিপার্তমেন্তকী খুত্থাংদা, সরদার পতেলনা হায়রিবা রাজ্যশিং অসি 1947কী ওগস্ত 15 ফাওবদা নৎত্রগা মদুগী মতুং ইন্না মাইপাক্না পুনশিন্নখি, মসিনা অনৌবা ভারতকী তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী লৈহনখি। মহাক্না হোৎনখিবশিং অদুনা তোঙান-তোঙান তারকপা য়াবা অসি থিংবা ঙমখি অমসুং য়ুনাইতেদ দেমোক্রেসি রিপব্লিক অমগী য়ুম্ফম থোনখি। লৈবাক অসিনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরিবা মতম অসিদা লৈবাক অসিগী মনুংগী ওইবা অচেৎপা লৈঙাক অসি 'আইরন মেন' অসিনা ওইহনখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী অপুনবা শক্তম ঙাকথোক্নবা স্তীল ফ্রেম ওইনা ওল ইন্দিয়া সর্বিসেস শেমখি।
এক ভারত শ্রেস্থ ভারত: সরদার পতেলগী লেগেসীবু মাংদা পুখৎপা
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 2015গী ওক্তোবর 31দা সরদার বল্লভভাই পতেলগী 140শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা লাউথোকখিবা 'এক ভারত শ্রেস্থ ভারত' (EBSB), মসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মরক্তা কলচরেল একচেঞ্জ অমসুং ম্যুচেল অন্দর্স্তেন্দিংবু পুক্নিং থৌগৎলি, ইন্তরেক্সন অমসুং রিসিপ্রোসিতীগী থোংদা ভারতকী দাইভর্সিতী পালন তৌরি।
মাগী মপুং ওইবা পান্দমশিং অদুদি:
• নাগরিকশিংগী মরক্তা পুক্নিংগী ওইবা মরী মপাঙ্গল কনখৎহনবা,
• স্ত্রকচর তৌরবা ইন্তর স্তেৎ এঙ্গেজমেন্তশিংগী খুত্থাংদা নেস্নেল ইন্তিগ্রেসন ফগৎহনবা,
• ভারতকী তোঙান-তোঙানবা কলচরশিং উৎথোকপা অমসুং থাগৎপা ফোংদোকপা,
• তুং কোইবা পার্তনরশিপশিং শেম্বা, অমসুং
• রিজনশিংগী মরক্তা অমগা অমগা তম্নবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
EBSBনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংবু লোল, চৎনবী অমসুং এজুকেস্নেল একচেঞ্জশিংগী খুত্থাংদা ইমোস্নেল বোন্দশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পুনশিন্নদুনা "য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতী" ৱাখল্লোনবু প্রমোৎ তৌরি। থৌরমশিং অসিনা রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী পাউজেল অসি নুমিৎ অমা খক্তগী হেন্দোক্তুনা, মসিবু নেস্নেল ইন্তিগ্রেসনগীদমক লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লিবা খোঙজং অমদা ওন্থোক্লি।
একতা দিবসনা ইথিল পীবা EBSBগী থৌরমশিং অমসুং থৌশিলশিং:
• ভারতকী ওফিসিয়েল ওইবা লোল 22দা নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নবা ৱাহৈ পরেং 100+ তম্নবগীদমক্তা ভাসা সঙ্গম এপ।
• কলচরেল শোকেস অমসুং ফুদ ফেস্তিবেলশিং।
• মহৈরোইশিং এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রামশিং - "য়ুভা সঙ্গম" অমসুং স্কুলশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংদা লৈবা EBSB ক্লবশিংনা মরী লৈনবা রাজ্যশিংগী মরক্তা ম্যুচেল অন্দর্স্তেন্দিং ফগৎহন্দুনা নহাশিংগী মরক্তা ইন্তরেক্সন তৌবদা মতেং পাংই।
• কাশী তামিল সঙ্গম - কাশী অমসুং তামিল নাদুগী মরক্তা লৈনরিবা কলচরেল অমসুং স্পিরিচুএল বোন্দ অসি শিংথাদুনা কলা, লোল অমসুং চৎনবীশিংগা মরী লৈননা অমত্তা ওইবগী থৌনা হেনগৎহল্লি।
• দিজিতেল অমসুং আউতরিচ কেম্পেনশিং মাই ভারত দিজিতেল পোর্তেল অমসুং EBSB ক্বিজ কম্পিতিসনগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংনা ভারতকী য়ুনিতী, পেত্রিওতিজম অমসুং কলচরেল দাইভর্সিতীগী লৌশিং হেনগৎহন্নবা নাগরিকশিং ওনলাইনদা শরুক য়াহল্লি।
• EBSB পোর্তেল অসিনা রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী ৱাখল্লোনগী দিজিতেল এক্সতেন্সন অমা ওইনা থবক তৌরি। মসিনা নেস্নেল ইন্তিগ্রেসনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইনিসিয়েতিবশিং অদু দোকুমেন্ত তৌনবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। মসিদা ইন্তর-স্তেৎ কলচরেল একচেঞ্জ, নহারোলশিংগী থবক থৌরমশিং অমসুং একতা দিবসতা হৌদোকখিবা এক ভারত শ্রেস্থ ভারত বেনরগী মখাদা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংনা পায়খৎলিবা কেম্পেনশিংগী রিপোর্তশিং য়াওরি। শরুক য়ারিবশিং অমসুং ভিজিস্তর মিলিয়ন কয়াগা লোয়ননা পোর্তেল অসিনা দিজিতেল রিপোজিতরীগী খুত্থাংদা চহি চুপ্পদা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি হিংহন্দুনা থম্লি। মসিদা দেখো অপনা দেশ (তুরিজম) অমসুং ইন্দিজিনস স্পোর্তস ফিচরশিং (স্পোর্তস) অমসুং ভারতকী মখল-মখা অমসুং অপুনবা মশক তাক্লিবা থাগী ওইবা থবক থৌরমশিং উৎলিবা EBSB ৱালগী খুত্থাংদা প্রোগ্রামশিং উৎলি।
2025দা মসিগী মরু ওইবা: 150শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লি
থৌরম অসি লৈবাক শীনবা থুংনা চহি অমা চুপ্না পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি। মাইলস্তোন অসিনা হৌজিক মতমগী ভারত্তা, মরুওইনা মালেমগী ওইবা শিংনবশিং অমসুং খুন্নাইগী ওইবা অপুনবগী শিংনবশিংগী মরক্তা সরদার পতেলগী মতম শাংনা লৈরক্লিবা মরুওইবা অদু উৎলি। রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী স্পিরিৎ অসি এক ভারত শ্রেস্থ ভারত (EBSB) গী ৱাখল্লোনগা য়াম্না মরী লৈনৈ। মসিগী পান্দমদি কলচরেল একচেঞ্জ, লোলগী ওইবা এপ্রিসিএসন অমসুং ম্যুচেল অন্দরস্তেন্দিংগী খুত্থাংদা নাগরিকশিংগী মরক্তা ইমোস্নেল বোন্দশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবনি। পুম্নমক পুন্না, থৌরাংশিং অসিনা য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতীগী ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, মসিনা মরম ওইদুনা নেস্নেল ইন্তিগ্রেসন অসি থৌরম পাংথোকপগী থৌওং অমদগী লেপ্তনা চত্থরিবা মীয়ামগী খোঙজং অমদা ওন্থোকহল্লি।
ওক্তোবর 31, অয়ুক পুং 8 রোম তাবদা, প্রধান মন্ত্রীনা স্তেচু ওফ য়ুনিতীদা লৈ কৎকনি। মসিগী মতুংদা সরদার বল্লভভাই পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওনগী রাস্ত্রিয় একতা দিবস থৌরম পাংথোক্কনি। সরদার পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওনগী থৌরম অমসুং প্রোগ্রামশিং মখাদা পীরি:
সেক্সন
অকুপ্পা ৱারোল
মপুং ওইবা থৌরমগী তাং
ওক্তোবর 31 October (চহিগী ওইনা) — নেস্নেল য়ুনিতী দে পাংথোকপা।
মেন পরেদ/পালন থৌরমগী মফম (চহি অসিগী)
- একতা নাগর (মমাংদা য়ুনিতী তাউন) নর্মাদা জিলা, গুজরাত।
- ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী সু্র্য় কিরন তীমগী এয়র শো।
পরেদ – শরুক য়ারিবা য়ুনিৎশিং
- রাজ্য 9 + য়ু.তি. 1 পুলিসগী মার্কচিং কন্তিঞ্জেন্ত 16 ।
- সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস 4 (CAPFs)
- NCC কেদেতশিং
- স্পেসিএল সেগমেন্ত: খুদম ওইনা BSF দোগ স্ক্বাদ, অসাম পুলিস মোতোসাইকল দিসপ্লে, BSF কেমেল কন্তিঞ্জেন্ত অমসুং বেন্দ।
নুপী ওফিসরশিংগী থৌদাং/স্পেসিএল হায়লাইৎ
নুপী ওফিসর অমনা লুচিংদুনা প্রধান মন্ত্রীদা গার্দ ওফ ওনর পীবা।
কলচরেল প্রোগ্রাম & “ফ্লোতশিং” (झांकियाँ)
- “विविधतामेंएकता” (য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতী)গী থিমগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং তাক্লিবা ফ্লোতশিং।
- কলচর মন্ত্রালয়না চাউরাক্না আর্তিস্ত 900গা লোয়ননা ভারতকী ক্লাসিকেল অমসুং ফোল্ক ফোর্মশিং উৎলিবা অচৌবা কলচরেল প্রোগ্রাম অমা পাংথোক্কনি।
এক্সতেন্দেদ ফেস্তিবেল / “ইন্দিয়া পর্ব”
2025গী নবেম্বর 1দগী 15 ফাওবা, একতা নগরদা ভারত পর্ব পাংথোক্কনি। মসিদা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী কলচরেল পর্ফোমেন্স অমসুং ফুদ ফেস্তিবেল য়াওরগনি। ফেস্তিবেল অসি নবেম্বর 15দা ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মশক নাইরবা চৎনবী অমসুং রেসিলিয়েন্ত স্পিরিৎ উৎতুনা বগৱান বিরসা মুন্দা জয়ন্তী পাংথোক্নবা অখন্নবা প্রোগ্রামশিংগা লোয়ননা লোইশিনগনি।
অতোপ্পা লোজিস্তিক্স হায়লাইৎশিং
-
দিসএবল ওইরবা মীওইশিং, মহৈরোয়শিং, CAPFনচিংবশিংনা শরুক য়াদুনা দিল্লীদা (রাজঘাত্তগী রেদ ফোর্ত ফাওবা) 'রন ফোর য়ুনিতী' মেরাথোন পাংথোকখি।
- থৌরমগী চয়োলগী মনুংদা একতা নগরদা লুপা কোতি 280গী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং শঙ্গাগনি/উরেপ-উয়ুং তমগনি।
Saradar@150 য়ুনিতী মার্চ
কেন্দ্রগী য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়না মাই ভারত প্লেতফোর্মগী খুত্থাংদা 'এক ভারত, আত্মনির্ভর ভারত'কী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা য়ুথশিংগী মরক্তা অপুনবা, লৈবাকনীংবা অমসুং নাগরিকগী থৌদাং লৌবা হেনগৎহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা য়ুনিতী মার্চ (য়াত্রা) অমা শীনখ্রে। 2025গী ওক্তোবর 6তা কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. মাই ভারত পোর্তেলদা মনসুখ মান্দাবিয়াগী মতুং ইন্না, থৌরাং অসিদা সোসিএল মীদিয়া রিলস কম্পিতিসন, এসে কম্পিতিসন, অমসুং Sardar@150 য়ং লিদর্স প্রোগ্রাম য়াওরি, মসিদা নেস্নেল পদিয়াত্রাদা ৱিন্নর 150 শরুক য়াখি।
য়ুনিতী মার্চ অসি ফেজ অনি থোক্না পাংথোক্কনি। অহানবা ফেজ, ওক্তোবর 31দগী নবেম্বর 25, 2025 ফাওবা পাংথোক্কদবা অসিদা পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুসন খুদিংমক্কী মনুংদা লৈবা জিলা খুদিংমক্তা দিস্ত্রিক্ত লেবেল ফুত মার্চশিং পাংথোক্কনি। মার্চশিং অসিগী মাংওইননা এসে অমসুং দিবেৎ কম্পিতিতিবশিং, সরদার পতেলগী পুন্সি অমসুং থৌদাংশিংগী মতাংদা সেমিনারশিং, অমসুং স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংদা লম্বীদা শান্নগদবা দ্রামাশিং য়াওনা এৱারনেসকী থবক থৌরম কয়া পাংথোক্কনি। পদিয়াত্রা অসিগা লোইননা, দিস্ত্রিক্ত পুম্নমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎকনি। খুদম ওইনা, ঈশিংগী মফমশিংদা শেংদোকপা খোঙথাং, “সরদার উপভন” খোঙথাংগী মখাদা উ পাম্বী থাবগী খোঙথাং, নুপীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেম্পশিং, য়োগ অমসুং হকশেলগী কেম্পশিং, অমসুং "ভোকেল ফোর লোকেল" প্রমোস্নেল কেম্পেনশিং। নেস্নেল মার্চ, নবেম্বর 26তগী দিসেম্বর 6, 2025 ফাওবদা, করমসাদ (গুজরাতকী সরদার পতেলগী পোক্নফম) দগী কেৱাদিয়াগী স্তেচু ওফ য়ুনিতী ফাওবদা কিলোমিতর 152 চৎকনি। মসিগী মনুংদা NCCগী মহৈরোইশিং, NCCগী কেদেৎশিং, মাই ভারত ভোলুন্তিয়রশিং অমসুং নহা ওইরিবা লুচিংবশিংনা শরুক য়াগনি। ভারতকী তোঙান-তোঙানবা কলচর অমসুং সরদার পতেলগী পুন্সিগী মতাংদা শন্দোক্না তাকপা একজিবিসন অমসু পাংথোক্কনি।
রন ফোর য়ুনিতী
রাস্ত্রিয় একতা দিবসকীদমক সরকারনা লমজিংবা কেম্পেনশিংদা "রন ফোর য়ুনিতী", লৈবাক্কী অপুনবগী মায়কৈদা পুন্না হোৎনমিন্নবগী খুদম ওইরিবা লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোকপা মেরাথোনগী থৌরম অমা ময়েক শেংনা য়াওরি। 2025দা, রন ফোর য়ুনিতী অসি মরুওইবা থৌরমগী মমাংদা ওক্তোবর 31দা পাংথোক্কনি। মসিদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিংনা লুচিংদুনা ন্যু দিল্লীদা ফ্লেগ-ওফ থৌরমশিং য়াওনা মরুওইবা শহরশিংদগী মীওই লিশিং কয়া শরুক য়াগনি হায়না পানরি। ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সরদার বল্লভভাই পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা নাগরিকশিংদা রন ফোর য়ুনিতী থৌরমদা শরুক য়ানবা হায়খ্রে।
ৱারোইশিন
রাস্ত্রিয় একতা দিবস অসি জাতিগী চাউখৎ-থৌরাংগী য়ুম্ফম ওইরিবা তোঙান তোঙানবা নিংথৌ পালম্বা রাজ্যশিংদগী অপুনবা ভারত অমা শেমগৎপদা সরদার পতেলগী মীৎয়েং শানবা লুচিংবগী মমল য়াম্লবা রিমাইন্দর অমা ওইরি। পুৱারীগী ইকাই খুম্নবা অমসুং অচেৎপা ইথিল, খোঙচৎ অমসুং কলচরেল থৌরমশিংগী খুত্থাংদা হৌজিক মতমগী থৌদাংশিং পুন্সিন্নদুনা, থৌরম অসিনা মমাংগী মায় পাকপশিংবু নিংশিংবতা নত্তনা "এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত"কী ইথোস অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মোদর্ন দিভিজন ফোর্সশিংবু কন্না থেংনরি। রাস্ত্রিয় একতা দিবসনা লৈবাক্কী পুনশিন্নবগী খুদম ওইরিবা নুমিৎ অমা ওইরি, অদুগা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতনা রাস্ত্রিয় ভাশা সমরোহ, কলচরেল শোকেস অমসুং য়ুথ পরিভর্তন প্রোগ্রামগুম্বা স্ত্রকচরেল এক্তিবিতীশিংগী খুত্থাংদা চহি অসিদা মিসন অসি পাকথোক চাউথোকহল্লি। অসিগুম্বা লেপ্তনা পাঙথোক্লিবা থৌরাংশিং অসিনা চহিগী ওইনা পাঙথোকপা থৌরম অদুগী মতুং ইন্না তোঙান তোঙানবা লমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি লেপ্তনা লৈহন্নবা হোৎনরি।
রিফরেন্সশিং
প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো:
য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়
ভারত সরকার
PDFতা য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু