Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the 'India Maritime Week - 2025' in Mumbai
Prime Minister Shri Narendra Modi's maritime vision is based on three pillars: security, stability, and self-reliance
This is India's Maritime Moment, which is transforming the Gateway of India into the Gateway of the World
Due to the reforms undertaken by the Modi government in the maritime sector, India today stands as an emerging force on the global maritime map
Leveraging its maritime position, democratic stability, and naval capabilities, India is acting as a bridge between the Indo-Pacific and the Global South, fostering development, security, and environmental progress
The India Maritime Week-2025 summit will play a pivotal role in achieving the goal of positioning India at the top in the maritime industry by 2047
India's goal is to build a Green Maritime Future that accelerates development while maintaining balance with nature
Keeping in mind the Small Island States and Global South countries that depend on the sea for their livelihood, India is moving forward with a vision to create a green, prosperous, and shared ocean
Over the past 11 years, Modi Ji has defined India's maritime sector as a source of national strength, regional stability, and global prosperity
Prime Minister Modi's maritime policy has evolved into MAHASAGAR (Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions), becoming a symbol of India's growing global footprint.
Prime Minister Modi's vision of transforming "Sagar to Mahasagar" will propel India toward achieving the goal of becoming a global leader in the maritime sector
India's 23.7 lakh square kilometer Exclusive Economic Zone (EEZ) in the maritime sector attracts investors and manufacturers worldwide
27 OCT 2025 4:37PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated the 'India Maritime Week - 2025' in Mumbai, Maharashtra today. On this occasion, Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis, Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Goa Chief Minister Dr. Pramod Sawant, Odisha Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi, Maharashtra Deputy Chief Ministers Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, and Union Minister for Ports, Shipping, and Waterways Shri Sarbananda Sonowal, along with many other distinguished dignitaries, were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah stated that Mumbai is home to the world-famous Gateway of India. He said that this moment is India's Maritime Moment, which is transforming the Gateway of India into the Gateway of the World. He said that over the past decade, Maritime Summits have proven that, based on the deep structural reforms implemented in the Maritime Economy, India has emerged as a powerful force and stands with full strength on the global maritime map.
Shri Amit Shah stated that India's maritime strength and strategic location are evident from the fact that our coastline stretches over 11,000 kilometers. The 13 coastal states and Union Territories contribute approximately 60 percent to the GDP. He noted that the 23.7 lakh square kilometer Exclusive Economic Zone (EEZ) attracts investors and manufacturers worldwide, with around 800 million people residing in these maritime states. Shri Shah further said that the 38 countries in the Indian Ocean Region (IOR) contribute approximately 12 percent to global exports. Through this summit, we are showcasing this immense potential to global investors and champions of the maritime industry.
Union Home Minister stated that, leveraging its maritime position, democratic stability, and naval capabilities, India is playing the role of a bridge between the Indo-Pacific and the Global South, fostering development, security, and environmental progress. India's maritime history spans nearly 5,000 years. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India stands ready to create a new maritime history. The presence of representatives from over 100 countries at this conference is proof that India's maritime tradition remains a focal point for global partnership and regional stability.
Shri Amit Shah stated that the Indian Maritime Week has emerged as the most prestigious Maritime Dialogue Platform in the Indo-Pacific region. This 2025 summit will significantly contribute to achieving the goal of securing India's prominent position in the maritime industry by 2047. He said that this year's edition will see participation from over 350 speakers from more than 100 countries, over 500 companies, and more than 1 lakh delegates. Additionally, it will create investment opportunities worth 10 lakh crore. The Home Minister emphasized that India believes not in competition but in mutual cooperation. Through mutual cooperation, we have developed a comprehensive roadmap to connect the entire country's maritime industry with the global maritime industry.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that Prime Minister Shri Narendra Modi's maritime vision is based on three pillars: security, stability, and self-reliance. With the Maritime India Vision 2030, through initiatives like Sagarmala, Blue Economy, and Green Maritime Vision, we have set a goal to place India among the top five countries in the global shipbuilding industry. We are also constructing new mega and deep-draft ports. He mentioned that a target of 10,000 million metric tons per year has been set for port handling, and port transport has been fully digitized. Additionally, India is connected to connectivity projects such as the India-Middle East-Europe Economic Corridor, Eastern Maritime Corridor, and North-South Transport Corridor.
Shri Amit Shah stated that over the past 11 years, Prime Minister Modi has defined India's maritime sector as a source of national strength, regional stability, and global prosperity, and several initiatives have been undertaken to achieve these three objectives. Today, two-thirds of global trade passes through the Indo-Pacific maritime route, and 90 percent of India's trade is conducted via maritime routes. He said that Prime Minister Modi's maritime policy has evolved into MAHASAGAR (Mutual And Holistic Advancement for Security And Growth Across Regions), which has become a symbol of India's growing global footprint. Shri Shah emphasized that Prime Minister Modi's vision of transforming "Sagar" into "Mahasagar" will propel India toward becoming a global leader in this sector by 2047. To achieve this, the Modi government has increased the budget sixfold, raising it from 40 million dollars to 230 million dollars today.
Union Home Minister stated that under the Sagarmala project, 839 projects worth 70 billion dollars have been identified for completion by March 2025, of which 272 projects worth 17 billion dollars have already been completed. The 5 billion dollar Great Nicobar Project is under construction, which will significantly enhance India's maritime global trade. Additionally, with an investment of 200 million dollars, we are moving forward with constructing India's largest dock at Cochin Shipyard. Furthermore, a Maritime Heritage Complex is being developed in Gujarat. Shri Shah said that to align with essential international laws, outdated Indian laws have also been reformed. In 2025, our Parliament passed the 117-year-old Indian Ports Bill, updated to reflect contemporary needs and a global perspective. Through the Major Port Authorities Act, 2021, we have paved the way for granting greater autonomy to ports and modernizing their institutional framework. He also mentioned that 106 new waterways have been declared under the National Waterways Act, 2016.
Shri Amit Shah stated that the Modi government has ensured the development of the Blue Economy to enhance security, coastal security, and the safety of fishermen. Over the past decade, coastal shipping has seen a 118 percent increase, and cargo handling has risen by 150 per cent. He noted that we have reduced Turn-Around-Time (TAT), bringing it closer to global standards. To promote a circular economy in the maritime sector and advance shipbuilding, policy decisions have been made. The Home Minister said that India's goal is to build a Green Maritime Future that accelerates development while maintaining balance with nature. He added that India does not forget that Small Island States and many countries in the Global South depend on the sea for their livelihood and survival. For these nations, climate change is an existential issue, and India is moving forward with a vision to create a green, prosperous, and shared ocean, keeping this in mind.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে মুম্বাইত 'ইণ্ডিয়া মেৰিটাইম উইক - ২০২৫' উদ্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সামুদ্ৰিক দৃষ্টিভংগী তিনিটা স্তম্ভ আধাৰিতঃ নিৰাপত্তা, সুস্থিৰতা আৰু আত্ম-নিৰ্ভৰতা
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক মুহূৰ্তই গেটৱে’ অৱ ইণ্ডিয়াক গেটৱে’ অৱ দ্য ৱৰ্ল্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে
সামুদ্ৰিক খণ্ডত মোদী চৰকাৰে সাধন কৰা সংস্কাৰৰাজিৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰত আজি বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক মানচিত্ৰত এক উদীয়মান শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে
স্বকীয় সামুদ্ৰিক অৱস্থান, গণতান্ত্ৰিক সুস্থিৰতা আৰু নৌসেনাৰ সামৰ্থ্যৰ সহায় লৈ ভাৰতে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ মাজত সেতুবন্ধনেৰে উন্নয়ন, সুৰক্ষা আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক অগ্ৰগতিৰ পোষকতা কৰিছে
ইণ্ডিয়া মেৰিটাইম উইক-২০২৫ সন্মিলনে ২০৪৭-ৰ ভিতৰত সামুদ্ৰিক উদ্যোগত ভাৰতক শীৰ্ষ স্থানত প্ৰতিষ্ঠাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব
ভাৰতে প্ৰকৃতিৰ সৈতে ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰে উন্নয়নক ত্বৰান্বিত কৰা এটি সেউজ সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যৎ গঢ়াৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে
জীৱিকাৰ বাবে সাগৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল ক্ষুদ্ৰ দ্বীপ ৰাজ্য আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহৰ কথা মনত ৰাখি ভাৰত এখনি সেউজ, সমৃদ্ধিশালী আৰু উমৈহতীয়া মহাসাগৰ সৃষ্টিৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে
27 OCT 2025 4:37PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত ‘ইণ্ডিয়া মেৰিটাইম উইক - ২০২৫’ উদ্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাদনবিছ, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ডাঃ প্ৰমোদ সাৱন্ত, ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝি, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিণ্ডে আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰ তথা কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালকে প্ৰমুখ্য কৰি ভালে কেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ইয়াত ভাষণ প্ৰদানেৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মুম্বাই হৈছে ভাৰতৰ বিশ্ব-খ্যাত দুৱাৰমুখ। তেওঁ কয় যে এই মুহূৰ্তটোৱেই হৈছে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক মুহূৰ্ত, যিয়ে গেটৱে’ অৱ ইণ্ডিয়াক গেটৱে’ অৱ দ্য ৱৰ্ল্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে বিগত দশকত সামুদ্ৰিক সন্মিলনসমূহে প্ৰমাণ কৰিছে যে সামুদ্ৰিক অৰ্থনীতিত সাধন কৰা গভীৰ গাঁথনিগত সংস্কাৰৰাজিৰ ভিত্তিত ভাৰতে এক বলিষ্ঠ শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক মানচিত্ৰত সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে থিয় দিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক শক্তি আৰু কৌশলগত অৱস্থান আমাৰ উপকূল ১১,০০০ কিমি ৰো অধিক বিস্তৃত হোৱাৰ পৰাই স্পষ্ট হৈ পৰিছে। ১৩ খন উপকূলীয় ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে জিডিপিত প্ৰায় ৬০ শতাংশ অৰিহণা যোগায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২৩.৭ লাখ বৰ্গ কিমিৰ এক্সক্লুছিভ ইকনমিক জ’নে (EEZ) বিশ্বজুৰি বিনিয়োগ আৰু উৎপাদনকাৰীসকলক আকৰ্ষিত কৰিছে, এই সামুদ্ৰিক ৰাজ্যসমূহত প্ৰায় ৮০০ নিযুত লোকে বসবাস কৰে। শ্ৰী শ্বাহে আৰু কয় যে ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ (IOR) ৩৮ খন দেশে বিশ্বৰ ৰপ্তানিত প্ৰায় ১২ শতাংশ অৰিহণা যোগায়। এই সন্মিলনৰ জৰিয়তে আমি বিশ্ব বিনিয়োগকাৰী আৰু সামুদ্ৰিক উদ্যোগৰ চেম্পিয়নসকলৰ আগত এই অসীম সম্ভাৱনাকে প্ৰদৰ্শিত কৰিছোঁ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে কয় যে স্বকীয় সামুদ্ৰিক অৱস্থান, গণতান্ত্ৰিক সুস্থিৰতা আৰু নৌসেনাৰ সামৰ্থ্যৰ সহায় লৈ ভাৰতে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ মাজত সেতুবন্ধনেৰে উন্নয়ন, সুৰক্ষা আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক অগ্ৰগতিৰ পোষকতা কৰিছে। ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ইতিহাস প্ৰায় ৫,০০০ বছৰ ধৰি বিস্তৃত। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত সামুদ্ৰিক নতুন ইতিহাস ৰচনাৰ বাবে সাজু হৈছে। এই সন্মিলনত ১০০ খনৰো অধিক দেশৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ অংশগ্ৰহণ কাৰ্য্যই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পৰম্পৰা যে বিশ্ব অংশীদাৰিত্ব আৰু আঞ্চলিক সুস্থিৰতাৰ কেন্দ্ৰ হৈ আছে, তাৰ সাক্ষ্য বহন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ইণ্ডিয়া মেৰিটাইম উইকে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ আটাইতকৈ সন্মানীয় সামুদ্ৰিক আলোচনা মঞ্চ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ২০২৫-ৰ এই সন্মিলনে ২০৪৭-ৰ ভিতৰত সামুদ্ৰিক উদ্যোগত ভাৰতৰ বিশিষ্ট স্থান নিশ্চিতকৰণৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব। তেওঁ কয় যে এইবাৰৰ সংস্কৰণত ১০০ খনৰো অধিক দেশৰ ৩৫০ জনৰো অধিক বক্তা, ৫০০ ৰো অধিক কোম্পানী আৰু ১ লাখৰো অধিক প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও এই কাৰ্য্যসূচীয়ে ১০ লাখ কোটি টকা মূল্যৰ বিনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতে প্ৰতিযোগিতাত নহয়, বৰঞ্চ পাৰস্পৰিক সহযোগিতাক বিশ্বাস কৰে। পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আমি সমগ্ৰ দেশৰ সামুদ্ৰিক উদ্যোগক বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক উদ্যোগৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ এক বিস্তৃত ৰূপৰেখা অংকন কৰিছোঁ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সামুদ্ৰিক দৃষ্টিভংগী তিনিটা স্তম্ভৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছেঃ নিৰাপত্তা, সুস্থিৰতা আৰু আত্ম-নিৰ্ভৰতা। মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ভিজন, ২০৩০-ৰ লগতে সাগৰমালা, ব্লু ইকনমি আৰু গ্ৰীন মেৰিটাইম ভিজনৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি ভাৰতক বিশ্বৰ জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যোগৰ শীৰ্ষ পাঁচখন দেশৰ ভিতৰত প্ৰতিষ্ঠাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ। আমি নতুন মেগা আৰু ডিপ-ড্ৰাফ্ট বন্দৰো নিৰ্মাণ কৰি আছোঁ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বন্দৰ পৰিচালনাৰ বাবে বছৰি ১০,০০০ নিযুত মেট্ৰিক টনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে আৰু বন্দৰ পৰিবহণক সম্পূৰ্ণৰূপে ডিজিটাইজ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ, পূব সামুদ্ৰিক কৰিডৰ আৰু উত্তৰ-দক্ষিণ পৰিবহণ কৰিডৰৰ দৰে সংযোগ প্ৰকল্পৰ সৈতে ভাৰত সংযুক্ত হৈ পৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে বিগত ১১ বছৰত মোদী জীয়ে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি, আঞ্চলিক সুস্থিৰতা আৰু বিশ্ব সমৃদ্ধিৰ উৎস হিচাপে সংজ্ঞায়িত কৰিছে। এই তিনি লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আজি বিশ্বৰ দুই তৃতীয়াংশ বাণিজ্য ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় সামুদ্ৰিক পথেৰে সম্পন্ন হয় আৰু ভাৰতৰ ৯০ শতাংশ বাণিজ্য সামুদ্ৰিক পথেৰে অব্যাহত আছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সামুদ্ৰিক নীতি “মহাসাগৰ” (MAHASAGAR-Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions)-লৈ বিকশিত হৈছে, যি ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বিশ্বব্যাপী পদাংকৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ "সাগৰক মহাসাগৰলৈ" ৰূপান্তৰিতকৰণৰ দৃষ্টিভংগীয়ে ভাৰতক সামুদ্ৰিক খণ্ডত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত আগুৱাই নিব। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ মোদী চৰকাৰে বাজেট ৪০ নিযুত ডলাৰৰ পৰা আজি ছগুণ বৃদ্ধিৰে ২৩০ নিযুত ডলাৰলৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে কয় যে সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত ২০২৫-ৰ মাৰ্চৰ ভিতৰত ৭০ বিলিয়ন ডলাৰ মূল্যৰ ৮৩৯ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিবৰ বাবে চিনাক্ত কৰা হৈছিল আৰু ইয়াৰে ১৭ বিলিয়ন ডলাৰ মূল্যৰ ২৭২ টা প্ৰকল্প ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে। ৫ বিলিয়ন ডলাৰ মূল্যৰ গ্ৰেট নিকোবৰ প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ কাম অব্যাহত আছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক বিশ্ব বাণিজ্যৰ যথেষ্ট বৰ্ধন ঘটিব। ইয়াৰ উপৰিও ২০০ নিযুত ডলাৰ বিনিয়োগেৰে আমি কোচিন শ্বিপয়াৰ্ডত ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ডক নিৰ্মাণৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছোঁ। তদুপৰি গুজৰাটত এটা সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স গঢ়ি তোলা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অত্যাৱশ্যকীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰক্ষা কৰিবলৈ পুৰণি ভাৰতীয় আইনসমূহৰ সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। ২০২৫-ত আমাৰ সংসদে সমসাময়িক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু বিশ্বব্যাপী দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ উন্নীতকৃত ১১৭-বছৰ পুৰণি ভাৰতীয় বন্দৰ বিধেয়কখন গৃহীত কৰে। মুখ্য বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ আইন, ২০২১-ৰ জৰিয়তে আমি বন্দৰসমূহক অধিক স্বায়ত্তশাসন প্ৰদান আৰু ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠানিক কাঠামোক আধুনিকীকৰণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছোঁ। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ আইন, ২০১৬-ৰ অধীনত ১০৬ টা নতুন জলপথ ঘোষণা কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে সুৰক্ষা, উপকূলীয় নিৰাপত্তা আৰু মাছমৰীয়াসকলৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে সুনীল অৰ্থনীতিৰ উন্নয়ন সাধন কাৰ্য্য নিশ্চিত কৰিছে। যোৱা দশকত উপকূলীয় শ্বিপিং ১১৮ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু কাৰ্গ’ পৰিচালনা ১৫০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমি টাৰ্ণ-এৰাউণ্ড-টাইম (TAT) হ্ৰাস কৰিছোঁ, ইয়াৰ ফলত আমি বিশ্ব মানদণ্ডৰ কাষ চাপিছোঁ। সামুদ্ৰিক খণ্ডত বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰসাৰ আৰু জাহাজ নিৰ্মাণক আগুৱাই নিবলৈ নীতিগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতে প্ৰকৃতিৰ সৈতে ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰে উন্নয়নক ত্বৰান্বিত কৰা এটি সেউজ সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যৎ গঢ়াৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে জীৱিকাৰ বাবে সাগৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল ক্ষুদ্ৰ দ্বীপ ৰাজ্য আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহৰ কথা মনত ৰাখি ভাৰত এখনি সেউজ, সমৃদ্ধিশালী আৰু উমৈহতীয়া মহাসাগৰ সৃষ্টিৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে।