ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কাইলৈ মুম্বাইৰ মাজাগন ডকত গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰা জাহাজ উদ্বোধন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক মীন খণ্ডৰ আধুনিকীকৰণ আৰু উপকূলীয় অঞ্চলসমূহত সমবায় নেতৃত্বাধীন বৃদ্ধিৰ দিশত এয়া এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত হৈছে
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ লগতে নীল অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সমবায় খণ্ডৰ সামৰ্থ্য ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ মোদী চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
এই অনুষ্ঠান সমবায় নেতৃত্বাধীন গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰাৰ এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব, যি ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, বহনক্ষমতা আৰু মীন খণ্ডত সমবায়সমূহৰ সৱলীকৰণৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতীক হিচাপে চিহ্নিত কৰিব
মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰ, এন চি ডি চি আৰু মীন বিভাগৰ আৰ্থিক সাহায্যত ১.২ কোটি টকা ব্যয়ৰে পিএমএমএছৱাইৰ অধীনত গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰা জাহাজ প্ৰদান কৰা হৈছে
পিএমএমএছৱাই আৰু মীন তথা জলজ কৃষি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (এফআইডিএফ) সাগৰীয় উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে শীতল শৃংখল তথা মূল্য শৃংখলৰ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাত সহায়ক হ'ব
26 OCT 2025 5:25PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কাইলৈ ​​মুম্বাইৰ মাজাগন ডকত অত্যাধুনিক গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰা জাহাজ বিতৰণ কৰিব। এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনবিছ; মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ শিণ্ডে আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰ তথা কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (সমবায়) শ্ৰী মুৰলীধৰ মোহল উপস্থিত থাকিব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰা জাহাজৰ চাবি হিতাধিকাৰীক গতাই দিবলগীয়া অনুষ্ঠানটো সমবায় নেতৃত্বাধীন গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। যি অনুষ্ঠান মীন খণ্ডত ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, বহনক্ষমতা আৰু সমবায়সমূহক সবলীকৰণৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতীক হিচাবে পৰিগণিত হ'ব।
মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰ, ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগম (এন চি ডি চি) আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ মীন বিভাগৰ আৰ্থিক সাহায্যত প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ অধীনত ১.২ কোটি টকা ব্যয়ৰে হিতাধিকাৰীসকলক গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰা জাহাজ প্ৰদান কৰা হ'ব। এই পদক্ষেপে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ লগতে নীল অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মোদী চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাকেই প্ৰতিফলিত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক মীন খণ্ডক আধুনিকীকৰণ, গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি, আৰু উপকূলীয় অঞ্চলত সমবায় নেতৃত্বাধীন বৃদ্ধিৰ দিশত এয়া এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত হ'ব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতীয় ই ই জেড আৰু গভীৰ সাগৰত মীন সম্পদৰ সন্ধান কৰা।
সমবায় আৰু এফ এফ পি অ’ৰ জৰিয়তে সমবায় নেতৃত্বাধীন গভীৰ সাগৰীয় মাছ ধৰাৰ পদক্ষেপ ত্বৰান্বিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত চৰকাৰৰ মীন বিভাগৰ মীন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয় তথা ভাৰত চৰকাৰৰ সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সমবায় বিভাগৰ দ্বাৰা এক যুটীয়া কৰ্মগোট (জে ডব্লিউ জি) গঠন কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক মীন খণ্ডই পৰম্পৰাগতভাৱে কম পৰিসৰত কাম কৰি আহিছে, মাছমৰীয়াসকলে গতানুগতিক জাহাজ আৰু কৌশলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, তেওঁলোকে সাধাৰণতে উপকূলৰ পৰা মাত্ৰ ৪০–৬০ নটিকেল মাইল পৰ্যন্তহে যাত্ৰা কৰে। এই সীমিত কাৰ্য পৰিসৰে মাছ ধৰাৰ পৰিমাণ আৰু অৰ্থনৈতিক লাভত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছে।
এই পদক্ষেপে মীন সমবায় সমিতি আৰু এফএফপিঅ’সমূহক ভাৰতৰ একচেটিয়া অৰ্থনৈতিক অঞ্চল (ইইজেড) আৰু গভীৰ সাগৰৰ বিশাল সম্ভাৱনাক বহনক্ষমভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ শক্তিশালী কৰি তুলিব, বিশেষকৈ লাক্ষাদ্বীপ আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ দৰে অঞ্চলত। ইয়াৰ দ্বাৰা টুনাৰ দৰে উচ্চ মূল্যৰ মাছৰ ক্ষেত্ৰত নতুন সুযোগ মুকলি হ’ব, যাৰ ফলত ভাৰতৰ সাগৰীয় খাদ্যৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি পাব আৰু উপকূলীয় জীৱিকা শক্তিশালী হ’ব।
পটভূমি – অনুষ্ঠানটোৰ তাৎপৰ্য্য
মাজাগন ডকত গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰা জাহাজৰ উদ্বোধনে ভাৰতৰ সাগৰীয় মীন আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্তক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। এই নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা জাহাজসমূহ উন্নত প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত, যিয়ে সাগৰীয় সম্পদ বহনক্ষমভাৱে সংগ্ৰহ কৰিবলৈ সক্ষম কৰে, যাৰ ফলত অৰ্থনৈতিক লাভ সৰ্বাধিক হোৱাৰ লগতে পৰিৱেশগত বিঘিনি নূন্যতম কৰি তোলাটো নিশ্চিত কৰা হয়। অনব’ৰ্ড ডিজিটেল ব্যৱস্থাৰ সংহতিয়ে অনুসন্ধান, সুৰক্ষা আৰু কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব, ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পদ্ধতিসমূহক দায়িত্বশীলভাবে মাছ ধৰাৰ বিশ্বব্যাপী মানৰ সৈতে একাকাৰ কৰি তুলিব।
এই অনুষ্ঠানৰ এটা কেন্দ্ৰীয় বিন্দু হৈছে মীন সমবায়সমূহক শক্তিশালী কৰা, যিয়ে উপকূলীয় লোকসকলক সবলীকৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এই পদক্ষেপে মীন পালক উৎপাদক সংস্থা (এফ এফ পি অ’) আৰু সমবায় সমিতিসমূহৰ উন্নয়ন তথা পৰিমাপত সহায় কৰে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে আত্মনিৰ্ভৰশীল সত্তা হিচাপে কাম কৰিবলৈ সক্ষম হয়। গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে, উপকূলীয় সম্প্ৰদায়সমূহত অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধি, নেতৃত্ব আৰু আৰ্থ-সামাজিক পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই নিয়াত তেওঁলোকৰ জটিল ভূমিকাক স্বীকৃতি দি মহিলা নেতৃত্বাধীন সমবায় উদ্যোগসমূহক প্ৰসাৰিত কৰাত এই পদক্ষেপে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
এই অনুষ্ঠানত মীনপালনৰ পৰিৱেশ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে চৰকাৰী আঁচনি আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সহায়ক ব্যৱস্থাৰ অভিসৰণৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা (পিএমএমএছৱাই) আৰু মীন আৰু জলজ কৃষি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (এফআইডিএফ)ৰ দৰে আঁচনিসমূহে সাগৰীয় উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে শীতল শৃংখল আৰু মূল্য শৃংখলৰ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা, মীন সামগ্ৰীৰ গুণগত মান, জীয়াই থকাৰ সময় আৰু বজাৰযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰাত সহায়ক হ'ব । ইয়াৰ উপৰি বজাৰত প্ৰৱেশ উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে, উন্নত মূল্য উপলব্ধি আৰু অৰ্থনৈতিক বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰা হৈছে।
শেষত ই ভাৰতৰ নীল অৰ্থনীতি আগুৱাই নিয়া আৰু উপকূলীয় জীৱিকা সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মীন সমবায়ৰ কৌশলগত ভূমিকাক আলোকপাত কৰিব । গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰাৰ এই পদক্ষেপে উপকূলীয় অঞ্চলত যথেষ্ট নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব, যাৰ ফলত ই আৰ্থ-সামাজিক উত্থানত অৰিহণা যোগাব। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ সাগৰীয় খাদ্য ৰপ্তানিও শক্তিশালী হ’ব, যাৰ ফলত বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক বাণিজ্যত দেশখনৰ স্থিতি শক্তিশালী হ’ব। বহনক্ষম মাছ ধৰা পদ্ধতি তথা দায়িত্বশীল সম্পদ ব্যৱস্থাপনাক প্ৰসাৰিত কৰি এই পদক্ষেপে খাদ্য আৰু পুষ্টি সুৰক্ষাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যসমূহক সমৰ্থন কৰিব, একে সময়তে সাগৰীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰক দীৰ্ঘম্যাদী ৰূপত সুৰক্ষিত কৰিব ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will inaugurate Deep-Sea Fishing Vessels at Mazagon Dock, Mumbai tomorrow
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, it marks a significant step towards modernizing India’s Marine fisheries sector and promoting cooperative-led growth in coastal regions
Modi Government is committed to using the potential of Cooperative sector to realize the vision of Aatmanirbhar Bharat and strengthening the Blue Economy
The event will mark a historic milestone in cooperative-led deep-sea fishing symbolizing India’s commitment to self-reliance, sustainability and empowering cooperatives in the fisheries sector
Deep Sea Fishing Vessels are being given under PMMSY with unit cost of Rs 1.2 Cr with financial support from Government of Maharashtra, the NCDC and Department of Fisheries
PMMSY and Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF) are instrumental in developing cold-chain and value-chain infrastructure for marine produce
26 OCT 2025 5:25PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will distribute the state-of-the-art Deep-Sea Fishing Vessels at Mazagon Dock, Mumbai tomorrow. Shri Devendra Fadnavis, Chief Minister of Maharashtra; Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, Deputy Chief Ministers of Maharashtra and Shri Murlidhar Mohol Union Minister of State (Cooperation) will be present on the occasion.
The handing over of the keys of deep-sea fishing vessels to beneficiaries by Union Cooperation Minister Shri Amit Shah will mark a historic milestone in cooperative-led deep-sea fishing which will symbolize India’s commitment to self-reliance, sustainability and empowering cooperatives in the fisheries sector.
Deep Sea Fishing Vessels are being given to the beneficiaries under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojna with unit cost of Rs 1.2 Cr with financial support from Government of Maharashtra, the National Cooperative Development Corporation (NCDC) and Department of Fisheries, Government of India. This initiative is a testament to the Modi Government’s commitment to realizing the vision of Aatmanirbhar Bharat and strengthening the Blue Economy. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, it marks a significant step towards modernizing India’s Marine fisheries sector, enhancing deep-sea fishing capacity, and promoting cooperative-led growth in coastal regions. It aims to explore fisheries resources in the Indian EEZ and High Seas.
In view to accelerate cooperative-led deep-sea fishing initiatives through cooperatives and FFPOs a Joint Working Group (JWG) has been constituted by the Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Government of India and Department of Cooperatives, Ministry of Cooperation, Government of India.
India’s marine fisheries sector has traditionally operated on a modest scale, with fishermen relying on conventional vessels and techniques, typically venturing only up to 40–60 nautical miles from the coastline. This limited operational range has constrained catch volumes and economic returns.
This initiative will empower fisheries cooperative societies and FFPOs to sustainably harness the vast potential of India’s Exclusive Economic Zone (EEZ) and High Seas, particularly in regions like Lakshadweep and Andaman & Nicobar Islands. It is expected to unlock new opportunities in high-value fisheries such as tuna, thereby enhancing India’s seafood exports and strengthening coastal livelihoods.
Background – Significance of the Event
The inauguration of deep-sea fishing vessels at Mazagon Dock represents a pivotal moment in the modernization of India’s marine fisheries infrastructure. These newly constructed vessels are equipped with advanced technologies that enable sustainable harvesting of marine resources, ensuring minimal ecological disruption while maximizing economic returns. The integration of onboard digital systems will enhance traceability, safety, and operational efficiency, aligning India’s marine practices with global standards of responsible fishing.
A central focus of the event is the strengthening of fisheries cooperatives, which play a vital role in empowering coastal communities. The initiative supports the development and scaling of Fish Farmer Producer Organizations (FFPOs) and cooperative societies, enabling them to function as self-reliant entities. Importantly, the initiative places strong emphasis on promoting women-led cooperative enterprises, recognizing their critical role in driving inclusive growth, leadership, and socio-economic transformation in coastal communities.
The event also highlights the convergence of government schemes and institutional support mechanisms aimed at transforming the fisheries landscape. The schemes like Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) and the Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF) are instrumental in developing cold-chain and value-chain infrastructure for marine produce, enhancing the quality, shelf-life, and marketability of fishery products. Additionally, efforts are being made to improve market access, ensuring better price realization and economic sustainability.
Finally, the strategic role of fisheries cooperatives in advancing India’s Blue Economy and securing coastal livelihoods will be underscored. The deep-sea fishing initiative is expected to generate substantial employment opportunities in coastal belts, contributing to socio-economic upliftment. It will also bolster India’s seafood exports, reinforcing the country’s position in global marine trade. By promoting sustainable fishing practices and responsible resource management, the initiative supports national goals of food and nutritional security, while safeguarding the long-term health of marine ecosystems.