প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীদা পাংথোকপা NDTV ৱার্ল্দ সম্মিৎ 2025দা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি ভারতনা তোকনীংবগী ৱাখল্লোন পোক্ত্রে! ঐখোয়না লেপ্পা নত্ত্রগা তপথবা তৌররোই, ভারত মচা করোর 140না মপুং ফাবা খোঙজেলগা লোয়ননা পুন্না মাংদা চংশিনগনি: পি.এম.
ঙসি মালেমনা তোঙান-তোঙানবা অপনবশিং অমসুং স্পীদ ব্রেকরশিং মায়োক্নরিবা অসিদা তপথহনবা ঙমদ্রবা ভারত অমগী মতাংদা ঙাংনবা হায়বা অসি মহৌশানি: পি.এম.
ঙসিদি ভারতনা ফ্রেজাইল ফাইবকী মরক্তা চল্লমবদগী, ঙসিদি মালেমগী অচৌবা ইকোনোমী মঙাগী মনুংদা অমা ওইবা ঙম্লে: পি.এম.
ঙসিদি, চিপশিংদগী হৌরগা জহাজশিং ফাওবদা, ভারত লম খুদিংমক্ত অত্মনির্ভর ওইরে অমসুং থাজবনা থল্লে: পি.এম.
ঙসিদি, ভারতকী গ্রোথনা মালেমগী লৈবাকশিংদা খুদোংচাবশিং পীরি: পি.এম.
ঙসিদি মালেম পুম্বনা ভারত অসি থাজবা য়াবা, থৌদাং লৈবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা মরুপ অমা ওইনা উরে: পি.এম.
মালেমগী ওইনা, মপুং ফানা খঙদ্রিবা অরোইবা শরুক অদু তম্বা ঙমদবা ওইরম্বা য়াই; অদুবু ভারতকী ওইনা, মসি অনৌবা খুদোংচাবশিংগী গেৎৱে অমা ওইরি: পি.এম.
ঐখোয়না খুদোংথিবা অসি রিফোর্মদা ওন্থোক্লে, রিফোর্ম খুদিংমক পাঙ্গলদা ওন্থোক্লে অমসুং পাঙ্গল খুদিংমক য়াওল অমদা ওন্থোক্লে: পি.এম.
হৌখিবা চহি 11 দা, থৌশিল অমসুং থবক অনিমক দিমোক্রেতাইজ তৌনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে: পি.এম.
ঙসিদি, ঐখোয়না চাউথোকচনা হায়রি মদুদি ভারতনা মাগী মশাগী দোমেস্তিক 4G স্তেক্কা লোয়ননা মালেমদা মকোক থোংবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা ভারত য়াওবা ঙম্লে: পি.এম.
মাওইস্ত তেরোরিজম অসি অচৌবা অরানবা অমনি অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী মায়োক্তা চৎথবা অচৌবা পাপ অমনি; ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহারোলশিং ফিভম অসিদা হুন্দোক্তুনা থম্বা ঙমলোই: পি.এম.
17 OCT 2025 10:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা NDTV ৱার্ল্দ সম্মিৎ 2025দা ৱা ঙাংখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মকোক থোংবা মীওই পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি। নাগরিক পুম্নমক্তা দিৱালীগী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি NDTV ৱার্ল্দ সম্মিৎ অসি কুহ্মৈগী মতমগী মরক্তা পাংথোক্লি। মহাক্না সেসন অসিগী থিম - 'অনস্তোপেবল ইন্দিয়া'- অসিবু থাগৎখি অমসুং মসি তশেংনা চুনবা অমনি হায়না ফোংদোকখি, মরমদি ঙসি ভারতনা তোকনীংবগী ৱাখল্লোন পোক্ত্রে! প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি, "ভারতনা লেপ্পা নত্ত্রগা তপথবা তৌররোই, ভারত মচা করোর 140না মপুং ফাবা খোঙজেলগা লোয়ননা পুন্না মাংদা চংশিনগনি"।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি ঙসি মালেমনা তোঙান-তোঙানবা অপনবশিং অমসুং স্পীদ ব্রেকরশিং মায়োক্নরিবা অসিদা “অনস্তোপেবল ইন্দিয়া” অমগী মতাংদা ঙাংনবা হায়বা অসি মহৌশানি। মহাক্না হায়রিবা থিম অসিবু চহি তরামাথোইগী মমাংগী ফিভম অমসুং হৌজিক্কী ফিভমগা মরী লৈননা থম্নবা হোৎনখি। 2014গী মমাংগী মতম অদু নীংশিংলদুনা, শ্রী মোদীনা মতম অদুদা অসিগুম্বা সম্মিৎশিংদা ৱা খন্নবগী মওং মতৌ অদু পনখি। মহাক্না ভারতনা মালেমগী হেদৱিন্দশিং করম্না মায়োক্নগনি, 'ফ্রেআইল ফাইব' গ্রুপিংদগী মতৌ করম্না থোলরক্কনি, লৈবাক অসি পোলিসী পেরালাইসিসদা কয়াম কুইনা পন্দুনা লৈগনি, অমসুং অচৌবা স্কেমশিং করম্বা মতমদা লোইশিনগনি হায়বগী মতাংদা খন্নখি।
2014গী মমাংদা নুপীশিংগী সেফতীগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অদু নীংশিংলদুনা অমসুং তেরোরিস্ত স্লিপর সেলশিং শন্দোরকপগী মতাংদা ৱা ঙাংখিবশিং অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি "মেহঙ্গাই দায়ন খয়ে জাত হে"গুম্না ইনফ্লেসনগী মতাংদা নীন্দা তৌবগী ঈশৈশিং অসি য়াম্না তোয়না তারমখি। মতম অদুদা, নাগরিকশিং অমসুং মালেমগী কম্ম্যুনিতী অনিমক্না খল্লি মদুদি ভারত অসি অৱা-অনাগী লাং অমদা থুদুনা লৈখ্রে, মদুদগী থোরকপা ঙম্লরোই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 11 অসিদা ভারতনা চিংনবা খুদিংমক থুগাইখ্রে অমসুং শিংনব খুদিংমক মায়োক্নখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি 'ফ্রেজাইল ফাইব'কী শরুক অমা ওইবদগী মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন মঙাগী মনুংদা অমা ওইরক্লি। ইনফ্লেসনগী চাং অসি হৌজিক্তি চাদা অনিগী মখাদা লৈরি, অদুগা হেনগৎলকপগী চাং অসি চাদা তরেতদগী হেনখ্রে। "চিপশিংদগী হৌরগা জহাজশিং ফাওবদা, আত্মানির্ভর ভারতকী থাজবা অসি সেক্তর পুম্নমক্তা উবা ফংলি," হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তেরোরিস্তকী থৌওংশিং অসিগী মতুংদা ভারতনা তুমিন্না লৈরোই হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মহুত্তা, মানা সর্জিকেল স্ত্রাইকশিং, এয়র স্ত্রাইকশিং অমসুং সিন্দুরগুম্বা ওপরেসনশিংগী থোংদা অকনবা মওংদা পাউখুম পীখি।
শ্রী মোদীনা মীয়ামদা মালেম অসিনা হিংবা অমসুং শিবা অনিগী লংদাইদা লৈখিবা কোবিদ-19গী মতম অদু নীংশিংনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মীশিং য়াম্লবা লৈবাক অমনা অসিগুম্বা অচৌবা অৱাবা অসিদগী মতৌ করম্না হিংবা ঙমগদগে হায়বগী মতাংদা মালেমগী ওইনা খন্ন-নৈনবা কয়া লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ৱাখল্লোন খুদিংমক অরানবা তাহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা অৱাবা অসি মায়োক্নখি, মশাগী ভেক্সিনশিং খোঙজেল য়াংনা পুথোকখি, রেকোর্দ ওইনা অতেনবা মতমগী মনুংদা কাপথোকখি অমসুং অৱাবা অসিদগী খোংজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমী অমা ওইনা থোরকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোবিদ-19গী শাফু অসি মপুং ফানা হন্থদ্রিঙৈগী মমাংদা, মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লানগী পাউশিংনা হেদলাইনশিং ওইদুনা, লানগীশিং থোকপা হৌরকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অমুক্কা হন্না, ভারতকী গ্রোথ প্রোস্পেক্তশিংগী মতাংদা ৱাহংশিং থোরক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা অমুক্কা হন্না ৱাখল্লোন পুম্নমক অরানবা তাহনখি অমসুং খোংজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমী অমা ওইনা মাংজিল থানা চংশিল্লি। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা, ভারতকী এভরেজ গ্রোথ রেৎ অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অমসুং থাজদনা চাদা 7.8 ওইখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ফোংখিবা মর্চেন্দাইজ এক্সপোর্ত দেতাদা মমাং চহিগা চাংদম্নবদা চাদা 7গী ময়াদা হেনগৎলে। হৌখিবা চহিদা, ভারতনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 4.5গী চাংদা লৌউ-শিংউগী পোৎলম পুথোকখি। লৈবাক কয়াগী রেতিং অসি তম্বা ঙমদবা ওইরিঙৈ চৈরক অসিদা S&Pনা চহি 17গী মতুংদা ভারতকী ক্রেদিৎ রেতিং হেনগৎহনখি। IMFনসু ভারতকী গ্রোথ আউৎলুক অসি রিভাইজ তৌখ্রে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা গুগলনা ভারতকী AI সেক্তরদা চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন 15গী শেনফম থাদনগনি হায়না লাউথোকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। গ্রীন ইনর্জী অমসুং সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা চাউনা ইনভেস্তমেন্তশিং লাক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
EFTA ত্রেদ এগ্রীমেন্তবু মরুওইবা খুদম অমা ওইনা পীখি, ভারত্তা য়ুরোপিয়ন লৈবাকশিংনা দোল্লর বিলিয়ন 100 ইনভেস্ত তৌনবা থাজবা পীরদুনা "ভারতকী চাউখৎপা অসিনা ঙসি মালেমগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলি" হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা পাক-শন্না থবক ফংহল্লগনি। খ্বাইদগী চাউবা বিজিনেস দেলিগেসনগা লোয়ননা লাকখিবা য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রধান মন্ত্রী অমসুং মহাক্কী নক্নবা মরুপ, ঐচ.ই. মিস্তর কেয়র স্তারমরনা হায়খি মদুদি মসিনা মালেম অসিনা ভারত্তা উরিবা খুদোংচাবশিং অদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি G-7 লৈবাকশিংগা লোয়ননা ভারতকী ললোন-ইতিক অসি চাদা 60 হেনগৎলে। “মালেম্না হৌজিক ভারতপু থাজবা য়াবা, থৌদাং লৈবা অমসুং অচেৎপা পার্তনর অমা ওইনা উরি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। ইলেক্ত্রোনিক্সতগী ফার্মাস্যুতিকেল্স, অমসুং ওতোমোবাইলতগী মোবাইল মেন্যুফেকচরিং ফাওবদা, ভারত্তা ইনভেস্তমেন্তকী খোংজেল অমা লাক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ইনভেস্তমেন্তশিং অসিনা ভারতপু মালেমগী সপ্লাই চেনগী নর্ভ সেন্তর অমা ওইহনবদা মতেং পাংলি।
সম্মিৎ অদুদা ৱা ঙাংবগী হীরম অমা ওইরিবা, "মশক খঙদ্রিবা অদুগী অরোইবা শরুক" অসি মালেমগী ওইনা তম্বা ঙমদবা ওইনা উৎরি, অদুবু ভারতকী ওইনদি, মসি খুদোংচাবগী গেৎৱে অমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা চহি চা কয়াগী মমাংদগী খঙদ্রিবা লম্বীদা চংশিনবগী থৌনা উৎলি। সেন্তশিং, সাইন্তিস্তশিং, অমসুং নেভিগেতরশিংনা অহানবা খোঙথাং অসিনা অহোংবা অমগী হৌরকফমনি হায়বসি লেপ্পা লৈতনা উৎলি। তেক্নোলোজী ওইগেরা, লাইচৎ মনুংদা ভেক্সিন পুথোকপা ওইগেরা, হৈ-শিংলবা মীওইবা, ফিনতেক ওইগেরা, নৎত্রগা গ্রীন ইনর্জী সেক্তর ওইগেরা, ভারতনা রিস্ক খুদিংমক রিফোর্মদা, রিফোর্ম খুদিংমক রেসিলিয়েন্সতা, অমসুং রেসিলিয়েন্স খুদিংমক রিভোলুসনদা ওন্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্তা IMFকী চীফনা ভারতকী রিফোর্মশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখিবা ৱাফমশিং পনখি। মালেমগী ওইনা য়ানবা পুরকপদা দিজিতেল আইদেন্তিতীবু পাক শন্না ফংহনবদা অয়েৎপা পীরম্বা অদুগী খুদম অমা মহাক্না পনখি, অদুবু ভারতনা মখোয়বু লান্না তাকখি। ঙসিদি, মালেমগী রিএল-তাইম দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী চাদা 50দি ভারত্তা পাংথোক্লি অমসুং ভারতকী UPIনা মালেমগী দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেমশিংদা দোমিনেৎ তৌরি। শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি প্রিদিক্সন অমসুং এসেসমেন্ত খুদিংমক্তা আউৎপরফোর্ম তৌবা অসি ভারতকী মশক থোকপা মগুন ওইরে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ভারত অসি থিংবা ঙম্লোই।
“ভারতকী মাইপাকপগী তশেংবা পাঙ্গল অসি মাগী মীয়ামদগী লাকপনি” হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা মখোয়গী পুন্সিদা প্রেসর পীবা নৎত্রগা খুৎ থিংজিন্দবা মতমদা খক্তা প্রজাশিংনা মখোয়গী পোতেন্সিএল মপুং ফানা খঙবা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা কা হেন্না কন্ত্রোল তৌবনা ব্রেক অমা ওইনা থবক তৌরি, অদুগা হেন্না চাউনা দেমোক্রেতাইজেসন তৌবনা খুমাং চাউশিলহল্লক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা চহি 60 লৈঙাক্লম্বা ওপোজিসন পার্তীবু পোলিসী অমসুং প্রোসেসকী ব্যুরোক্রেতাইজেসনবু লেপ্পা লৈতনা প্রমোৎ তৌবগীদমক ক্রিতিসাইজ তৌখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 11 অসিদা, মহাক্কী সরকারনা পোলিসী অমসুং থৌওং অনিমক দেমোক্রেটাইজ তৌবদা মিৎয়েং থম্লি। মসি থিংবা ঙমদবা ভারত অমা শেমগৎপগী মরুওইবা মরম অমনি।
বেঙ্কিং সেক্তরবু খুদম অমা ওইনা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি মদুদি 1960গী মতমদা, মতমদুগী প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্কশিং অসি নেস্নেলাইজ তৌবদা লাইরবশিং, লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিংদা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফংহল্লগনি হায়না ফোংদোকখি। অদুম ওইনমক, তশেংনমক, মতমদুগী লৈঙাকপা পার্তী অসিনা বেঙ্কশিংবু মীয়ামদগী লাপথোকহল্লি, মরম অদুনা লায়রবশিংনা বেঙ্ককী থোঙদা চংবদা ফাওবা অকিবা পোকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিনা মরম ওইদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, 2014দা ভারতকী মীশিংগী তংখাইদগী হেনবনা বেঙ্ক একাউন্ত লৈরমদে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসি বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈতবা নত্তে। মসিনা তাকপদি মীশিং অসিগী চাউরবা শরুক অমা বেঙ্কিংগী কান্নবশিং ফংহন্দে অমসুং য়ুম অমদি লম বন্ধোপ থমদুনা কৈথেলদগী অৱাংবা শেন্দোদা লোন লৌনরি হায়বনি।
লৈবাক অসিবু কা হেনবা ব্যুরোক্রেতাইজেসনদগী লাপথোকপা তঙাইফদবনি হায়না ফোংদোক্লদুনা অমসুং মহাক্কী সরকারনা মসি মায় পাক্না ফংলে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মিসন মোদতা জন ধন একাউন্ত করোর 50 হেন্না হাংদোকপা য়াওনা বেঙ্কিং সেক্তরদা দিমোক্রেতাইজেসন অমসুং রিফোর্ম তৌবগী মতাংদা পনখি। ঙসিদি, ভারতকী খুঙ্গং খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা বেঙ্কিং তচপোইন্ত অমা লৈরে। দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংনা ভারতপু মালেমগী ওইনা শেল-থুমগী লমদা খ্বাইদগী ইনক্লুসিব ওইবা লৈবাক অমা ওইহনখ্রে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না বেঙ্কশিংদা NPAশিংগী চীং অমা শেমগৎলকপদা ওপোজিসননা লুচিংবা নেস্নেলাইজেসনবু ক্রিতিসাইজ তৌখি অমসুং দিমোক্রেতাউজেসন তৌনবা মহাক্কী সরকারনা হোৎনরিবা অসিনা বেঙ্কশিংদা রেকোর্দ ওইবা কান্নবা ফংহল্লে হায়না ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি 11 অসিদা, নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, অপীকপা লৌমীশিং, শা-ষন য়োকপা মীওইশিং, ঙামীশিং, লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওইশিং অমসুং বিশ্বকর্মা পার্তনরশিংদা বেঙ্ক গেরেন্তী য়াওদনা লুপা করোর লাখ কয়াগী লোন পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা পেত্রোলিয়ম অমসুং গ্যাস সেক্তরবু ত্রান্সফোর্মেসনগী অতোপ্পা খুদম অমা ওইনা পনখি। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি 2014গী মমাংদা, বিয়ুরোক্রেতাইজেসনগী চৎনরিবা ৱাখল্লোন অসিগী মখাদা, ওপোজিসন গবর্নমেন্তনা পেট্রোল পম্পশিং নুমিদাং পুং 8দগী অয়ুক পুং 8 ফাওবা থিংনবা শেম শাদুনা লৈরম্মি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা মহাক্না পেট্রোল পাম্পশিং অথিংবা লৈতনা চয়োল চুপ্পা মথৌ তৌরিবা হৌজিক্কী ফিভম অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভারতনা হৌজিক্তি মহুৎ শিনবা য়াবা ফ্যুল অমসুং ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি।
ওপোজিসনগী মতমদা, গ্যাস কনেক্সন অমা ফংনবগীদমক পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংদগী রিকমেন্দেসন লেতরশিং মথৌ তারকপা ৱাফম পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা সিস্তেম অসিদা লৈরিবা ব্যুরোক্রেতাইজেসনগী চাং অদু উৎখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা লায়রবা ইমুং করোর 10 হেনবদা লেম্না গ্যাস কনেক্সন পীরম্মি। মখোয়শিং অসিদগী অয়াম্বনা অসিগুম্বা ফেসিলিতী অসি ফংলগনি হায়না খল্লমদে। গবর্নান্সকী অশেংবা দেমোক্রেতাইজেসন অসি অসুম্না তৌই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ব্যুরোক্রেতিক ওইবা ৱাখল্লোনগী মতমদা, ওপোজিসন্না পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইজশিং (PSUশিং) অসি লেপহন্দুনা, মেতাফোরিক ওইনা মখোয়বু লোক তৌদুনা অমসুং নুংঙাইনা লৈথোকখি। মহাক্না লনাইগী কান্নবা লৈতে হায়না লৌদুনা হোৎনবদা ৱাহং হংলক্লিবা ৱাখল্লোনশিং অদু য়ানীংদবা ফোংদোকখি, মসিনা ইশা দা করিসু চংহন্দে হায়না লৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা থৌওং অসি হোংদোক্লে। ঙসিদি, LIC অমসুং SBIগুম্বা মরুওইবা PSUশিং অসি প্রোফিতেবিলিতী লমদা অনৌবা রেকোর্দশিং শেমগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারগী পোলিসীশিং অসি ব্যুরোক্রেতাইজেসনগী মহুত্তা দেমোক্রেতাইজেসনদা য়ুম্ফম ওইরবদি, নাগরিকশিংগী মোরেল হেনগৎলকই। মহাক্না ওপোজিসন পার্তীবু মখোয়গী লৈঙাক মখাদা লায়রবগী চাং হন্থখিদে হায়না ফোংদোক্লদুনা ফলশিংদা পীদনা “গারিবি হাতাও” হায়না হন্না-হন্না হায়বগীদমক ক্রিতিসাইজ তৌখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারগী দেমোক্রেতাইজ তৌরবা এপ্রোচনা হৌখিবা চহি 11দা লাইরবা নাগরিক করোর 25বু লাইরবদগী কোকহল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিনা হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিদা থাজবা থম্লি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঙসিদি ভারত অসি থিংবা ঙমদ্রি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী হৌজিক লৈরিবা সরকার অসি লায়রবশিং অমসুং শোত্থরবশিংগী সেবা তৌবদা পুক্নিং চিংশিল্লি, তুং কোইনা চৎকদবা কাংলুপশিংদা অহানবা ইথিল পীরি অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা মপুং ফানা থবক তৌরি। মরুওইবা খন্ন-নৈনবদা অসিগুম্বা হোৎনবা অসি য়াম্না তোইনা উবা ফংদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না BSNLগী মেদ-ইন-ইন্দিয়া 4G স্তেক হৌদোকখিবা অদু খুদম অমা ওইনা পল্লদুনা মসি মরু ওইবা নেস্নেল এচিবমেন্ত অমনি হায়খি। মহাক্না চাউথোক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি হৌজিক্তি মালেমগী ওইনা 4G স্তেক পুথোকপা খ্বাইদগী ফবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা অমা ওইরে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি BSNLনা মতম অমদা ওপোজিসন্না কান্নবা পীখিদবা পব্লিক সেক্তর কম্পেনী অমা ওইরম্মি, হৌজিক্তি অনৌবা মাইপাকপা কয়া অমা ফংলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি 4G স্তেক অসি হৌদোকপগা লোয়ননা BSNLনা চপ মান্নবা নুমিত্তা চাউরাক্না 4G মোবাইল তাৱর লাখ অমা এক্তিবেৎ তৌখি। মসিনা মরম ওইদুনা, অথাপ্পা উমং অমসুং চীংগী লমশিংদা লৈবা মীওই মিলিয়ন কয়া - মমাংদা হাই-স্পীদ ইন্তর্নেতনা য়ৌরমদবা মফমশিং -দা হৌজিক্তি অয়াংবা ইন্তর্নেত সর্ভিস ফংহল্লে।
তোইনা মীৎয়েং চংদবা ভারতকী মায় পাকপগী অখন্নবা অহুমশুবা দাইমেন্সন মদু পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অওনবা পুরক্লবা খুদোংচাবশিং অসি অরাপ্পা মফমশিংদা য়ৌরকপা মতমদা, মখোয়না পুন্সিদা অহোংবা পুরকই। ই-সঞ্জীবনীগী খুদম পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অরাপ্পা চীংগী মফমশিংদা লৈবা ইমুং অমনা নোং-চীংগী ফিভম ফত্তবনা মরম ওইদুনা অনাবা মীওই অমা দোক্তরগী ময়ুমদা পুদুনা চৎপা ঙমদে। হৌজিক্তি মখোয়না হাই-স্পিদ কনেক্তিবিতীদা য়ুম্ফম ওইবা ই-সঞ্জীবনী সর্বিসকী খুত্থাংদা মেদিকেল কন্সল্তেসন ফংলগনি। শ্রী মোদীনা মখা তানা শন্দোক্না হায়খি মদুদি ই-সঞ্জীবনী এপকী খুত্থাংদা, অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা অনাবশিংনা মখোয়গী ফোনদগী হকথেংননা স্পেসিএলিস্ত দোক্তরশিংগা কনেক্ত তৌবা ঙমগনি। ই-সঞ্জীবনীগী খুত্থাংদা OPDগী কন্সল্তেসন করোর 42 হেনবগী খুদোংচাবা ফংখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। নুমিৎ অসিদা মহাক্কী ৱারোল পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা মীওই লাখ অমা হেন্না প্লেৎফোর্ম অসিগী খুত্থাংদা তেংবাং ফংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ই-সঞ্জীবনী অসি সর্ভিস খক্তা নত্তে। মসি অৱাবা মতমদা মতেং ফংলগনি হায়বগী থাজবগী খুদম অমনি। মহাক্না মসিবু মীয়ামগী সিস্তেমশিংদা দিমোক্রেতাইজ তৌবগী ত্রান্সফোর্মেতিব ইম্পেক্তকী মপাঙ্গল লৈবা খুদম অমা ওইনা শন্দোক্না তাকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সেন্সিতিব গবর্নমেন্ত অমনা, দেমোক্রেসী অমসুং কন্সতিত্যুসনগীদমক থৌদাং লৌদুনা, নাগরিকশিংগী পুন্সি মহিং লায়থোকহনবা অমসুং শেল থুমগী সেভিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা ৱারেপ লৌই অমসুং পোলিসীশিং শেম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি 2014গী মমাংদা, দেতা গিগাবাইত 1গী মমল অসি লুপা 300 ওইরম্মি, অদুগা হৌজিক্তি মসি লুপা 10 খক্তমক ওইরি, মসিনা ভারত মচা খুদিংমক্তা চহিগী ওইনা লুপা লিশিং কয়া কনবা ঙমহল্লি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী খুত্থাংদা, লায়রবা অনাবশিংনা লুপা করোর লাখ 1.25 কনবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। পি.এম. জন ঔশধী কেন্দ্রশিংদা হিদাক-লাংথক চাদা 80গী চাংদা দিস্কাউন্ত তৌদুনা ফংহল্লি। মসিনা চাউরাক্না লুপা করোর 40,000 কনবা ঙম্লে। মসিগী মথক্তা, হার্ত স্তেন্তশিংগী মমল হন্থবনা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংগীদমক চহিগী ওইনা লুপা করোর 12,000 কনবা ঙমহল্লে।
অচুম্বা তেক্সপেয়রশিংনা মহাক্কী সরকারগী রিফোর্মশিংদগী হকথেংননা কান্নবা ফংলি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইনকম তেক্স অমসুং GST অনিমক্তা শেনফম য়াম্না হন্থরে হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি অসিদা লুপা লাখ 12 ফাওবগী ইনকম অসি তেক্স ফ্রী ওইহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি GST বচৎ উৎসব অসি হৌজিক মপুং ফানা চত্থরি, অমসুং হন্দক্কী সেল্স অসিনা মমাংগী রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইনকম তেক্স অমসুং GSTদা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিনা চহিগী ওইনা ভারতকী নাগরিকশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 2.5 কনবা ঙমগনি।
শ্রী মোদীনা ওপরেসন সিন্দুরগীদমক নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেলদা পাক শন্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মতুংদা মহাক্না অতোপ্পা মরুওইবা ইসু অমদা মীৎয়েং চংখি। মদুদি 'নক্সালিজম অমসুং মাওইস্ত তেরোরিজম'নি। মসি সেক্যুরিতীগী মরুওইবা শিংনবা অমা ওইবতা নত্তনা ভারতকী নহারোলশিংগী তুংলমচৎকা য়াম্না মরী লৈনৈ হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী লৈঙাক্কী মতমদা, অর্বান নক্সালশিংগী ইকোসিস্তেম অসি য়াম্না চাউনা লৈরকখি মদুদি লৈবাক অসিগী অতোপ্পশিংনা মাওইস্ত তেরোরিজমগী পাক চাউবগী মতাংদা খঙবা ঙমখিদে। তেরোরিজম অমসুং আর্তিকল 370গী মতাংদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনরকপা মতমদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অর্বান নক্সালশিংনা মরুওইবা ইন্সতিত্যুসনশিং লৌশিনখি অমসুং মাওইস্তকী হিংসাগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা অথিংবা থমখি। মহাক্না পনখি মদুদি হন্দক্তা মাওইস্ত তেরোরিজমগী ভিক্তিম কয়া দিল্লীদা লাক্লবসু, ওপোজিসন ইকোসিস্তেমনা মখোয়গী অৱাবদা মীৎয়েং চংখিদে।
প্রধান মন্ত্রীনা মতম অমদা ভারতকী মরুওইবা রাজ্য খুদিংমক্তা ওইরিবা অৱাবা ফিভমগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। মফম অসিদা নক্সালাইৎ অমসুং মাওইস্তকী হিংসাগী থৌওংনা মরা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক শীনবা থুংনা সংবিধান চৎনরিঙৈদা, রেদ কোরিদোরদা, মসিগী মমিং অসি ইনভোক তৌবা মীওই অমত্তা লৈরমদে। লৈঙাকশিং অসি মীখলগী খুত্থাংদা খনখি, অদুবু হায়রিবা মফমশিং অসিদা মখোয়দা অশেংবা ওথোরিতী অমত্তা লৈখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুমিদাংৱাইরমগী মতুংদা মপান থোকপা হায়বসি য়াম্না খুদোংথিনিংঙাই ওইরমখি। মীয়ামদা ঙাকশেল পীনবগী থৌদাং লৌরিবা মীওইশিংনসু ঙাকশেলগী মখাদা লৈনবা হোৎনখি।।
হৌখিবা চহি 50-55 অসিদা মাওইস্ত তেরোরিজম্না মরম ওইদুনা পীখিবা অমাংবগী শাফু অদু পল্লদুনা, সেক্যুরিতী পর্সনেল অমসুং নহা ওইরিবা নাগরিক কয়া য়াওনা মীওই লিশিং কয়াগী পুন্সি মাংখি হায়না পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা ময়েক শেংনা ফোংদোকখি মদুদি নক্সালাইৎশিংনা স্কুল অমসুং হোস্পিতালশিং শাবদা অথিংবা থমখি, অমসুং লৈরিবা খুদোংচাবশিংবু বোম পোকখাইহন্দুনা থুগাইখি। মসিনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিগী পাক চাউরবা লমদম অমসুং মীশিং য়াম্লবা কাংলুপ অমা দিকেদ কয়াগী মমাংদগী চাউখৎপা ফংদ্রি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম শাংনা চাউনা শোকহল্লবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং দলিত ইচিল-ইনাওশিংবু য়াম্না শোকহল্লি। মখোয়না হিংসা অমসুং চাউখৎ-থৌরাং ফংদবগী চৈথেং মায়োক্নরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মাওইস্ত তেরোরিজম অসি অচৌবা অরানবা অমনি অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী মায়োক্তা চৎথবা অচৌবা পাপ অমনি" মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না লৈবাক অসিগী নহারোলশিং ফিভম অসিদা হুন্দোক্তুনা থম্বা ঙমলোই। মরম অদুনা, 2014দগী হৌনা, মহাক্কী সরকারনা লান্না লমজিং-লমতাক্লবা নহারোলশিংবু মেনস্ত্রীমদা অমুক হন্না পুনশিন্নবগীদমক মপুং ফানা সেন্সিতিবিতীগা লোয়ননা থবক তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈশিং পনখি: চহি 11গী মমাংদা, জিলা 125 হেনবনা মাওইস্তকী হিংসাগী খুদোংচাদবা মায়োক্নরম্মি, ঙসিদি হায়রিবা মশিং অসি জিলা 11দা হন্থরে। মসিগী মনুংদা, অহুম খক্তমক নক্সালনা য়াম্না শোকহল্লি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরাগী মনুংদা, নক্সালাইৎ লিশিং কয়ানা খুৎলায় থাদোকখ্রে। মহাক্না হৌখিবা পুং 75দা, নক্সালাইৎ 303না খুৎলায় থাদোকখ্রে অমসুং সরেন্দর তৌখ্রে হায়না শেয়র তৌখি। মখোয়শিং অসি অচম্বা ইনসর্জেন্তশিং নত্তে হায়না মহাক্না মখা তাখি। মখোয় খরনা লুপা করোর 1, লুপা লাখ 15, নৎত্রগা লুপা লাখ 5গী মনাশিং লৌখি অমসুং মখোয়দগী খুৎলায় কয়া অমসু ফাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীওইশিং অসি চাউখৎপগী মেনস্ত্রীমদা হল্লক্লি অমসুং মখোয়না অরানবা লম্বীদা চৎলম্বদু ময়েক শেংনা খঙলে। হৌজিক মখোয়না ভারতকী সংবিধানদা থাজবা থমদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
বস্তর, ছত্তিসগরদগী থোকখিবা থৌদোকশিং মতম অমদা হেদলাইনশিংনা মতৌ করম্না রিপোর্ত তৌখিবগে হায়বদু পল্লদুনা, মতমদুদা নক্সালিজমগী মপাঙ্গল কল্লবা মফম অমা ওইনা খঙনরম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা অহোংবা লাক্লিবা অদু পনখি। ঙসিদি বস্তরগী ত্রাইবেল নহাশিংনা শান্তি অমসুং চাউখৎপগী খুদম অমা ওইরিবা বস্তর ওলিম্পিক্স পাংথোক্লি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি অসিগী দিৱালী অসিদা, মাওইস্ত তেরোরিজমদগী মনীং তমহল্লবা মফমশিং অসিদা হরাও-নুংঙাইবা অমসুং নুংঙাইবগী মঙালশিং থাগৎতুনা থৌরম পাংথোক্কনি। শ্রী মোদীনা ভারতকী মীয়ামদা থাজবা পীখি মদুদি ভারতনা নক্সেলিজম অমসুং মাওইস্ত হিংসাদগী মপুং ফানা মুত্থৎলক্কদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে।
ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী মায়কৈদা চংশিল্লিবা খোঙথাং অসি চাউখৎপা পুরকপা খক্তগী নত্তে। চাউখৎপা অসি ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা চংশিনগদবনি। মসিদা নাগরিকশিংবু ইকাই খুম্নবা অমসুং ইন্নোবেসন্না ইফিসিএন্সী খক্তগী নত্তনা ইম্পেথী অমসুং কম্পেসনগীদমক্তসু পান্দম থমগদবনি। ভারত অসি ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি।" মহাক্না মসিগী ঈৎয়েং অসি মাংলোমদা পুখৎপদা NDTV ৱার্ল্দ সম্মিৎকুম্বা প্লেৎফোর্মশিংগী মরু ওইবা থৌদাং অদু শকখঙদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী প্রস্পেক্তিব পুথোক্নবগী খুদোংচাবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং থৌরম অদুদা শরুক য়ারিবা পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
শ্রী লঙ্কাগী প্রধান মন্ত্রী, ঐচ.ই. দোক্তর হরিনি অমারাসুরিয়া, ওস্ত্রেলিয়াগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, ঐচ.ই. মিস্তর তোনী অবোত, য়ুনাইতেদ কিংদমগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, ঐচ.ই. মিস্তর রিশি সুনাকনা অতোপ্পা দিগনিতরীশিংগা লোয়ননা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses NDTV World Summit 2025 in New Delhi
India is not in the mood to stop today! We will neither pause nor slow down, 140 crore Indians will move forward together with full momentum: PM
Today, as the world faces various roadblocks and speed breakers, it is only natural to talk about an unstoppable India: PM
Today, India has moved from being among the fragile five to becoming one of the world's top five economies: PM
Today, from chips to ships, India is self-reliant and filled with confidence in every sphere: PM
Today, India's growth is shaping global opportunities: PM
The entire world today sees India as a reliable, responsible and resilient partner: PM
For the world, the edge of the unknown may seem uncertain; But for India, it is a gateway to new opportunities: PM
We have turned every risk into reform, every reform into resilience and every resilience into a revolution: PM
In the past 11 years, we have worked to democratise both policy and process: PM
Today, we can proudly say that India is among the top five countries in the world with its own domestic 4G stack: PM
Maoist terrorism is a great injustice and a grave sin against the nation's youth; I could not leave the country's youth in that state: PM
17 OCT 2025 10:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the NDTV World Summit 2025 in New Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all dignitaries. Extending Diwali greetings to all citizens, Shri Modi noted that the NDTV World Summit is being held in the midst of the festive atmosphere. He appreciated the theme of the session—“Unstoppable India”—and remarked that it is indeed apt, as India today is in no mood to stop. The Prime Minister affirmed, “India will neither stop nor pause, 140 crore Indians are moving forward rapidly, together”.
Prime Minister observed that in a world facing diverse roadblocks and speed breakers, the discourse around an “Unstoppable India” is both natural and timely. He sought to place this theme in the context of the situation eleven years ago and the present. Recalling the pre-2014 era, Shri Modi highlighted the nature of discussions that dominated such summits at the time. He pointed to concerns such as how India would withstand global headwinds, how it would exit the “Fragile Five” grouping, how long the nation would remain trapped in policy paralysis, and when the era of large-scale scams would come to an end.
Recalling that prior to 2014, concerns over women’s safety were widespread, and revelations about the unchecked spread of terrorist sleeper cells dominated discourse, Shri Modi noted that songs lamenting inflation, such as “Mehangai Dayan Khaye Jaat Hai,” were commonly heard. At that time, both citizens and the global community felt that India, entangled in a web of crises, would not be able to emerge. The Prime Minister asserted that over the past eleven years, India has shattered every doubt and overcome every challenge. He highlighted that India has transitioned from being part of the “Fragile Five” to becoming one of the top five global economies. Inflation is now below two percent, while the growth rate exceeds seven percent. “From chips to ships, the confidence of an Atmanirbhar Bharat is evident across sectors”, highlighted the Prime Minister emphasizing that India no longer remains silent after terrorist attacks; instead, it responds decisively through surgical strikes, air strikes, and operations like Sindoor.
Shri Modi urged the audience to recall the COVID-19 period, when the world was living under the shadow of life and death. He noted that global speculation was rife about how a country with such a large population would survive such a massive crisis. The Prime Minister stated that India proved every speculation wrong. He highlighted that India confronted the crisis head-on, developed its own vaccines swiftly, administered them in record time, and emerged from the crisis as the fastest-growing major economy.
Prime Minister stated that even before the impact of COVID-19 had fully subsided, conflicts began emerging across various parts of the world, with headlines dominated by news of war. He noted that once again, questions were raised about India’s growth prospects. Shri Modi affirmed that India once again disproved all speculations and continued to advance as the fastest-growing major economy. Over the past three years, India’s average growth rate has stood at an unprecedented and unexpected 7.8 percent. He informed that merchandise export data released two days ago shows a nearly 7 percent increase compared to the previous year. Last year, India achieved agricultural exports worth approximately ₹4.5 lakh crore. Amidst unstable ratings in many countries, S&P upgraded India’s credit rating after 17 years. The IMF too has revised India’s growth outlook upward. The Prime Minister highlighted that just a few days ago, Google announced a major investment of $15 billion in India’s AI sector. He added that significant investments are also being made in green energy and semiconductor sectors.
“India’s growth today is shaping global opportunities”, exclaimed Shri Modi citing the recent EFTA Trade Agreement as a major example, under which European nations have committed investments worth $100 billion in India. This, he noted, will lead to large-scale job creation. Referring to the recent visit of the Prime Minister of the United Kingdom and his close friend, H.E. Mr. Keir Starmer, who arrived with the largest-ever business delegation, Shri Modi remarked that this reflects the scale of opportunities the world sees in India. He highlighted that India’s trade with G-7 countries has increased by over sixty percent. “The world now views India as a reliable, responsible, and resilient partner”, affirmed Shri Modi, stating that from electronics to pharmaceuticals, and from automobiles to mobile manufacturing, a wave of investment is flowing into India. He emphasized that these investments are helping India become a nerve centre of the global supply chain.
Noting that a topic of discourse in the summit, “Edge of the Unknown,” may represent uncertainty for the world, but for India, it is a gateway to opportunity, Shri Modi emphasized that India has, for centuries, shown the courage to tread unknown paths. Saints, scientists, and navigators have consistently demonstrated that the “first step” marks the beginning of transformation. Whether in technology, vaccine development during the pandemic, skilled manpower, fintech, or the green energy sector, India has converted every risk into reform, every reform into resilience, and every resilience into revolution. The Prime Minister cited the recent remarks of the IMF Chief, who expressed great enthusiasm about the boldness of India’s reforms. He shared an example where global consensus doubted the feasibility of delivering digital identity at mass scale, yet India proved them wrong. Today, fifty percent of the world’s real-time digital transactions occur in India and India’s UPI is dominating global digital payment systems. Shri Modi underlined that outperforming every prediction and assessment has become India’s defining trait—and that is why India is unstoppable.
“The true strength behind India’s achievements comes from its people”, emphasised Shri Modi, stating that citizens can fully realize their potential only when the government does not exert pressure or interfere in their lives. He remarked that excessive government control acts as a brake, while greater democratization accelerates progress. The Prime Minister criticized the opposition party, which governed for sixty years, for consistently promoting the bureaucratization of policy and process. In contrast, he highlighted that over the past eleven years, his government has focused on democratizing both policy and process—an important factor behind the rise of an unstoppable India.
Citing the banking sector as an example, the Prime Minister recalled that in the 1960s, the then Prime Minister had justified the nationalization of banks by claiming it would extend banking services to the poor, farmers, and laborers. However, he asserted that in reality, the then ruling party distanced banks from the people, to the extent that the poor feared even approaching bank doors. As a result, the Prime Minister said, in 2014, more than half of India’s population did not have a bank account. Shri Modi clarified that this was not merely a lack of bank accounts—it meant that a large segment of the population was deprived of banking benefits and forced to borrow at high interest rates from the market, often pledging their homes and land.
Underlining that it was imperative to free the country from excessive bureaucratization, and their government has successfully achieved this, the Prime Minister highlighted the democratization and reform of the banking sector, including the opening of over 50 crore Jan Dhan accounts in mission mode. Today, every village in India has at least one banking touchpoint. Shri Modi remarked that digital transactions have made India one of the most financially inclusive nations globally. He criticized the opposition-led nationalization for creating a mountain of NPAs in banks and remarked that his government’s efforts of democratization has brought banks to record profitability. Over the past eleven years, loans worth lakhs of crores have been extended without bank guarantees to women self-help groups, small farmers, livestock rearers, fishermen, street vendors, and Vishwakarma partners.
Prime Minister cited the petroleum and gas sector as another example of transformation. He recalled that prior to 2014, under the prevailing mindset of bureaucratization, the opposition government was preparing to shut petrol pumps from 8 PM to 8 AM to avoid increasing fuel subsidies. In contrast, he highlighted the present scenario where petrol pumps operate round the clock without restrictions. The Prime Minister emphasized that India is now making unprecedented investments in alternative fuels and electric mobility.
Highlighting that during the opposition era, even obtaining a gas connection required recommendation letters from Members of Parliament, Shri Modi reflected the extent of bureaucratization in the system. In contrast, he stated that his government provided free gas connections to over 10 crore poor families—many of whom had never imagined access to such a facility. He affirmed that this is what true democratization of governance looks like.
Prime Minister remarked that during the era dominated by bureaucratic thinking, the opposition allowed public sector undertakings (PSUs) to stagnate, metaphorically locking them up and resting easy. He criticized the mindset that questioned the need for effort, assuming it bore no personal cost. The Prime Minister affirmed that his government changed this approach. Today, major PSUs such as LIC and SBI are setting new records in profitability.
Prime Minister emphasised that when government policies are rooted in democratization rather than bureaucratization, the morale of citizens rises. He criticized the opposition party for repeatedly chanting “Garibi Hatao” without delivering results, asserting that poverty did not decline under their governance. In contrast, he highlighted that his government’s democratized approach has lifted 25 crore poor citizens out of poverty over the past eleven years. This, he said, is why the nation places its trust in the current government and why India is unstoppable today.
Shri Modi affirmed that India now has a government dedicated to serving the poor and the deprived, giving priority to backward communities and working with full sensitivity to improve their lives. He noted that such efforts often go unnoticed in major discussions. As an example, he cited the recent launch of BSNL’s Made-in-India 4G stack, calling it a significant national achievement. He proudly stated that India is now among the top five countries globally with an indigenously developed 4G stack. The Prime Minister pointed out that BSNL, a public sector company once neglected by opposition, is now achieving new milestones. He added that the launch of the 4G stack was accompanied by BSNL activating nearly one lakh 4G mobile towers on the same day. As a result, millions of people living in remote forests and hilly regions—areas previously untouched by high-speed internet—are now receiving fast internet services.
Sharing a striking third dimension of India’s success that often goes unnoticed, Shri Modi emphasized that when advanced facilities reach remote regions, they transform lives. Citing the example of e-Sanjeevani, the Prime Minister illustrated how a family living in a distant hilly area, unable to take a sick member to the doctor due to bad weather, can now access medical consultation through the high-speed connectivity-based e-Sanjeevani service. Explaining further, Shri Modi said that through the e-Sanjeevani app, patients in remote areas can connect with specialist doctors directly from their phones. He informed that over 42 crore OPD consultations have already been facilitated via e-Sanjeevani. On this very day of his address, Shri Modi said that more than one lakh people across the country had received assistance through the platform. The Prime Minister emphasized that e-Sanjeevani is not merely a service—it is a symbol of trust that help will be available in times of crisis. He described it as a powerful example of the transformative impact of democratizing public systems.
Shri Modi underscored that a sensitive government, committed to democracy and the Constitution, makes decisions and formulates policies that prioritize ease of living and financial savings for citizens. He highlighted that prior to 2014, 1 GB of data cost ₹300, whereas now it costs only ₹10, resulting in annual savings of thousands of rupees for every Indian. Through the Ayushman Bharat scheme, the Prime Minister noted that poor patients have saved ₹1.25 lakh crore. Medicines at PM Jan Aushadhi Kendras are available at 80 percent discount, leading to savings of approximately ₹40,000 crore. Additionally, reduced prices of heart stents have enabled annual savings of ₹12,000 crore for poor and middle-class families.
Emphasising that honest taxpayers have directly benefited from his government’s reforms, the Prime Minister highlighted significant reductions in both income tax and GST, noting that this year, income up to ₹12 lakh has been made tax-free. He mentioned that the GST Bachat Utsav is currently in full swing, and recent sales have broken all previous records. The Prime Minister affirmed that these measures—on income tax and GST—are set to yield annual savings of approximately ₹2.5 lakh crore for Indian citizens.
Shri Modi acknowledged the widespread national and international appreciation for Operation Sindoor. He then shifted focus to another critical issue—Naxalism and Maoist terrorism—which he described as not only a major security concern but also deeply linked to the future of India’s youth. He stated that during opposition rule, the ecosystem of Urban Naxals had become so dominant that the rest of the country remained unaware of the extent of Maoist terrorism. While terrorism and Article 370 were widely debated, Shri Modi said that Urban Naxals occupied key institutions and actively worked to suppress discourse on Maoist violence. He noted that even recently, several victims of Maoist terrorism came to Delhi, yet the opposition ecosystem ensured that their plight received little attention.
Prime Minister described the grave situation that once prevailed across nearly every major state in India, where Naxalite and Maoist violence had taken deep root. He stated that while the Constitution was in force across the country, in the Red Corridor, there was no one to even invoke its name. Governments were elected, but in those regions, they held no real authority. The Prime Minister recounted how, after dusk, stepping outside became perilous, and even those responsible for providing security to the public had to move under protection themselves.
Highlighting the devastating impact of Maoist terrorism over the past 50–55 years, stating that thousands of lives were lost, including many security personnel and young citizens, Shri Modi emphasized that Naxalites obstructed the construction of schools and hospitals, and even bombed existing facilities. As a result, a vast region of the country and a large segment of the population remained deprived of development for decades. Shri Modi underscored that this prolonged neglect disproportionately affected tribal communities and Dalit brothers and sisters, who bore the brunt of this violence and underdevelopment.
“Maoist terrorism is a great injustice and a grave sin against the nation's youth”, remarked the Prime Minister, affirming that he could not allow young citizens to remain trapped in such circumstances. Therefore, since 2014, his government has worked with full sensitivity to reintegrate misguided youth into the mainstream. The Prime Minister highlighted the results of these efforts: while 11 years ago, over 125 districts were affected by Maoist violence, today that number has reduced to just 11 districts. Of these, only three remain highly Naxal-affected.
Shri Modi stated that over the past decade, thousands of Naxalites have surrendered, sharing a recent statistic from the last 75 hours, during which 303 Naxalites laid down arms and surrendered. He added that these were not ordinary insurgents—some carried bounties of ₹1 crore, ₹15 lakh, or ₹5 lakh and a large cache of weapons was also recovered from them. The Prime Minister affirmed that these individuals are now returning to the mainstream of development and openly acknowledging that they were on the wrong path. He emphasized that they now move forward with faith in the Constitution of India.
Reflecting on how headlines once routinely reported incidents from Bastar, Chhattisgarh—then known as a stronghold of Naxalism, the Prime Minister highlighted the transformation, noting that today, tribal youth in Bastar are organizing the Bastar Olympics, a symbol of peace and progress. He stated that this Diwali, regions freed from Maoist terrorism will celebrate with renewed joy, lighting lamps of happiness. Shri Modi assured the people of India that the day is not far when India will be completely free from Naxalism and Maoist violence, adding that it's a guarantee of their government.
“India’s journey toward becoming a developed nation is not merely a pursuit of growth; Development must walk hand in hand with dignity, where speed is matched by respect for citizens and innovation must aim not only for efficiency but also for empathy and compassion. India is progressing with this very mindset”, remarked the Prime Minister. He concluded by acknowledging the significant role of platforms like the NDTV World Summit in advancing this vision and expressed gratitude for the opportunity to present the nation’s perspective, and extended his best wishes to all participants of the event.
The Prime Minister of Sri Lanka, H.E. Dr. Harini Amarasuriya, Former Prime Minister of Australia, H.E. Mr. Tony Abbott, Former Prime Minister of the United Kingdom, H.E. Mr. Rishi Sunak, were present among other dignitaries at the event.