মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রীমন্দলনা মরুওইবা অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা মিনরেল ১২ - বেরিলিয়ম, কেদমিয়ম, কোবাল্ত, গালিয়ম, ইন্দিয়ম, রেনিয়ম, সেলেনিয়ম, তান্তালিয়ম, তেলুরিয়ম, তিতানিয়ম, তংস্তেন, অমসুং ভেনাদিয়মগী মাইনিংগীদমক রোয়ল্তী রেৎকী অয়াবা পীখ্রে
29 FEB 2024 3:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা মাইন্স এন্দ মিনরেলস (দিবেলপমেন্ত এন্দ রিগুলেসন) এক্ত, 1957 ("এম.এম.দি.আর. এক্ত") গী অনিশুবা সেদ্যুলদা শেমদোক-শাদোকপগী অয়াবা পীখ্রে। মসিদা মরুওইবা অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা মিনরেল ১২, হায়বদি বেরিলিয়ম, কেদমিয়ম, কোবাল্ত, গেলিয়ম, ইন্দিয়ম, রেনিয়ম, সেলেনিয়ম, তেন্তালিয়ম, তেলুরিয়ম, তিতানিয়ম, তংস্তেন অমসুং ভেনাদিয়মগী মতাংদা রোয়ল্তীগী চাং পনবগীদমক অয়াবা পীখ্রে।
মসিনা ক্রিতিকল অমসুং স্ত্রাতেজিক মিনরেল ২৪গীদমক রোয়াল্তী রেৎশিং রেস্নেলাইজ তৌবগী থবক লোইশিনখি। মসি খঙজিনবা য়াই মদুদি সরকারনা মরুওইবা মিনরেল ৪, হায়বদি গ্লুকোনাইত, পোতাস, মোলিবেদনম অমসুং প্লাতিনম গ্রুপ ওফ মিনরেলসকী রোয়াল্তী রেৎ অসি ২০২২গী মার্চ ১৫দা অমসুং মরুওইবা মিনরেল ৩, হায়বদি লিথিয়াম, নিওবিয়ম অমসুং রের আর্থ ইলিমেন্তশিং অসি ২০২৩গী ওক্তোবর ১২দা নোতিফাই তৌখি।
হন্দক্তা, ২০২৩গী ওগস্ত ১৭তগী চৎনবা হৌখিবা মাইন্স এন্দ মিনরেলস (দিবেলপমেন্ত এন্দ রিগুলেসন) এমেন্দমেন্ত এক্ত, ২০২৩না এম.এম.দি.আর. এক্তকী অহানবা সেদ্যুলগী পার্ত দি.দা মরুওইবা অমসুং স্ত্রেতেজিক মিনরেল ২৪গী লিস্ত পীখি। অহোংবা অসিনা হায়রি মদুদি মাইনিং লিজ অমসুং মিনরেল ২৪ অসিগী কম্পোজিৎ লাইসেন্স অসি সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা নিলাম তৌগনি।
ঙসি কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা রোয়াল্তীগী চাং লেপথোকপদা অয়াবা পীখিবনা কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা মিনরেল ১২ অসিগীদমক ব্লোকশিং নিলাম তৌবদা মতেং পাংগনি। মিনরেলশিংগী রোয়াল্তী রেৎ অসি ব্লোকশিংগী নিলামদা বিদরশিংগীদমক মরু ওইবা শেলগী ওইবা খন্ন-নৈনবা অমনি। মসিগী মথক্তা, মাইন্স মন্ত্রালয়না মিনরেলশিং অসিগী এভরেজ সেল প্রাইস (এ.এস.পি.) গী ক্যালকুলেসনগী মওংসু শেমখ্রে। মসিনা বিদ পেরামিতরশিং লেপথোকপা ঙমহনগনি।
MMDR এক্তকী অনিশুবা সেদ্যুলনা তোঙান তোঙানবা মিনরেলশিংগীদমক রোয়াল্তী রেৎশিং পীরি। অনিশুবা সেদ্যুলগী পোস্ত নম্বর ৫৫না হায়রি মদুদি মদুদা অখন্ননা পীদবা রোয়াল্তী রেৎ লৈবা মিনরেলশিংগী রোয়াল্তী রেৎ অসি এভরেজ সেল প্রাইস (ASP) গী ১২% ওইগনি। অসুম্না, করিগুম্বা মসিগী রোয়াল্তী রেৎ অসি অখন্ননা পীদ্রবদি, মখোয়গী দিফোল্ত রোয়াল্তী রেৎ অসি ASPগী 12% ওইগনি, মসি অতৈ ক্রিতিকেল অমসুং স্ত্রেতেজিক মিনরেলশিংগা চাংদম্নবদা য়াম্না ৱাংই। মসিগা লোয়ননা, ১২%গী রোয়াল্তী রেৎ অসি অতোপ্পা মিনরেল পুথোক্লিবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা চাংদম্নদে। মরম অদুনা, মখাদা পীরিবা অসিগুম্না অচুম্বা রোয়াল্তী রেৎ অমা লেপ্পী:
বেরিলিয়ম, ইন্দিয়ম, রেনিয়ম, তেলুরিয়ম:
পুথোক্লিবা ওরদা য়াওরিবা মরী লৈনবা মেতলগী মরী লৈনবা চার্জেবল মেতলগী এ.এস.পি.গী ২%
কেদমিয়ম, কোবাল্ত, গালিয়ম, সেলেনিয়ম, তান্তালিয়ম (কোলুম্বাইট-তান্তালাইত নত্তবা মেনরশিংদগী পুথোকপা), তিতানিয়ম (বিচ স্যান্ড মিনরেলশিংদা য়াওদবা মেনরশিংদগী পুথোকপা):
(i) প্রাইমরী
(ii) বাই-প্রদক্ত
পুথোক্লিবা ওরদা য়াওরিবা মরী লৈনবা মেতলগী মরী লৈনবা চার্জেবল মেতলগী এ.এস.পি.গী ৪%
পুথোক্লিবা ওরদা য়াওরিবা মরী লৈনবা মেতলগী মরী লৈনবা চার্জেবল মেতলগী এ.এস.পি.গী ২%
তংস্তন:
প্রো রেতা বেসিস্কী ওরগী তন অমগী ওইনা য়াওরিবা দব্ল্যু.ও.গী তংস্তন ত্রাইওক্সাইদকী (দব্ল্যু.ও.) এ.এস.পি.গী ৩%
বেনাদিয়ম:
(i) প্রাইমরী
(ii) বাই প্রদক্ত
প্রো রেতা বেসিস্কী ওরগী তন অমগী ওইনা য়াওরিবা ভি.ও.গী বেনাদিয়ম পেন্তোক্সাইদ (ভি.ও.) ত্রাইওক্সাইদকী (দব্ল্যু.ও.) এ.এস.পি.গী ৪%
প্রো রেতা বেসিস্কী ওরগী তন অমগী ওইনা য়াওরিবা ভি.ও.গী বেনাদিয়ম পেন্তোক্সাইদ (ভি.ও.) ত্রাইওক্সাইদকী (দব্ল্যু.ও.) এ.এস.পি.গী ২%
লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎপা অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতীগীদমক মরুওইবা মিনরেলশিং অসি তঙাইফদবা ওইরক্লি। কেদমিয়ম, কোবাল্ত, গেলিয়ম, ইন্দিয়ম, সেলেনিয়ম অমসুং ভেনাদিয়মগুম্বা ক্রিতিকেল মিনরেলশিং অসি বেটরি, সেমিকন্দক্তর, সোলার পেনেল, অসিনচিংবদা শিজিন্নৈ। ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং ২০৭০ ফাওবদা নেৎ জিরো ইমিসন ফংনবা ভারতনা লেপ্লিবা অসিগী য়েংলগা মিনরেলশিং অসিনা মরু ওইরক্লি। বেরিলিয়ম, তিতানিয়ম, তংস্তেন, তান্তালিয়ম, অসিনচিংবা মিনরেলশিং অসি অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং দিফেন্স ইক্বিপমেন্তশিংদা শীজিন্নৈ। মশাগী ওইবা মাইনিংবু পুক্নিং থৌগৎপনা ইম্পোর্ত হন্থহল্লগনি অমসুং মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং লিংখৎহল্লগনি। প্রোপোজেল অসিনা মাইনিং সেক্তরদা থবক ফংহনবগী চাং হেনগৎহনগনি হায়নসু পান্দম থম্লি।
জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (জি.এস.আই.) অমসুং মিনরেল এক্সপ্লোরেসন এন্দ কন্সল্তেন্সি লিমিতেদ। (এম.ই.সি.এল.) না কোবাল্ত, তিতানিয়ম, গেলিয়ম, ভেনাদিয়ম অমসুং তংস্তেনগুম্বা মরুওইবা মিনরেল অমা নৎত্রগা অমদগী হেনবা য়াউবা ব্লোক ১৩গী এক্সপ্লোরেসন রিপোর্ত হন্দক্তা পীশিনখ্রে। মসিগী মথক্তা, এজেন্সীশিং অসিনা লৈবাক অসিদা মরুওইবা অমসুং স্ত্রেতেজিক মিনরেলশিং অসিগীদমক্তা এক্সপ্লোরেসন তৌরি।
কেন্দ্র সরকারনা লিথিয়াম, আর.ই.ই., নিকেল, প্লাতিনম গ্রুপ ওফ এলিমেন্তস, পোতাশ, গ্লুকোনাইত, ফোসফোরাইত, গ্রাফাইত, মোলিবদেনম অসিনচিংবা মিনরেলশিংগীদমক নবেম্বর, ২০২৩দা ক্রিতিকেল অমসুং স্ত্রেতেজিক মিনরেল ব্লোকশিং নিলাম তৌবগী অহানবা তাঙ্কক হৌদোকখ্রে। অহানবা ত্রেন্সতা অপুনবা মিনরেল ব্লোক ২০ নিলাম তৌগনি। নিলামগী অহানবা তাঙ্কক্কীদমক বিদ থাগৎপগী অরোইবা নুমিৎ (বিদ থাগৎপগী অরোইবা নুমিৎ) অসি ২০২৪গী ফেব্রুৱারী ২৬নি।

Cabinet
Cabinet approves royalty rates for mining of 12 critical and strategic minerals - Beryllium, Cadmium, Cobalt, Gallium, Indium, Rhenium, Selenium, Tantalum, Tellurium, Titanium, Tungsten, and Vanadium
29 FEB 2024 3:35PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the amendment of Second Schedule to the Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957 ('MMDR Act') for specifying rate of royalty in respect of 12 critical and strategic minerals, viz., Beryllium, Cadmium, Cobalt, Gallium, Indium, Rhenium, Selenium, Tantalum, Tellurium, Titanium, Tungsten and Vanadium.
This completes the exercise of the rationalisation of royalty rates for all 24 critical and strategic minerals. It may be noted that the Government had notified the royalty rate of 4 critical minerals, viz., Glauconite, Potash, Molybdenum and Platinum Group of Minerals on 15th March, 2022 and of 3 critical minerals, viz., Lithium, Niobium and Rare Earth Elements on 12th October, 2023.
Recently, the Mines and Minerals (Development and Regulation) Amendment Act, 2023, which has come into force from 17th August, 2023, had listed 24 critical and strategic minerals in Part D of the First Schedule of the MMDR Act. The amendment provided that mining lease and composite licence of these 24 minerals shall be auctioned by the Central Government.
Today’s approval of the Union Cabinet for specification of rate of royalty will enable the Central Government to auction blocks for these 12 minerals for the first time in the country. Royalty rate on minerals is an important financial consideration for the bidders in auction of blocks. Further, manner for calculation of average sale price (ASP) of these minerals has also been prepared by the Ministry of Mines which will enable determination of bid parameters.
The Second Schedule of the MMDR Act provides royalty rates for various minerals. Item No. 55 of the Second Schedule provides that royalty rate for the minerals whose royalty rate is not specifically provided therein shall be 12% of the Average Sale Price (ASP). Thus, if the royalty rate for these is not specifically provided, then their default royalty rate would be 12% of ASP, which is considerably high as compared to other critical and strategic minerals. Also, this royalty rate of 12% is not comparable with other mineral producing countries. Thus, it is decided to specify a reasonable royalty rate as below:
Beryllium, Indium, Rhenium, Tellurium:
2% of the ASP of relevant metal chargeable on the relevant metal contained in the ore produced.
Cadmium, Cobalt, Gallium, Selenium, Tantalum (produced from ores other than Columbite-tantalite), Titanium (produced from ores other than occurring in Beach Sand Minerals):
(i) Primary
(ii) By-product
4% of the ASP of relevant metal chargeable on the relevant metal contained in the ore produced.
2% cent. of the ASP of relevant metal chargeable on the relevant by-product metal contained in the ore produced.
Tungsten:
3% of the ASP of Tungsten Trioxide (WO3) on contained WO3 per tonne of ore on pro rata basis.
Vanadium:
(i) Primary
(ii) By-product
4% of the ASP of Vanadium Pentoxide on contained V2O5 per tonne of ore on pro rata basis.
2% of the ASP of Vanadium Pentoxide on contained V2O5 per tonne of ore on pro rata basis.
Critical minerals have become essential for economic development and national security in the country. Critical minerals such as Cadmium, Cobalt, Gallium, Indium, Sellenium and Vanadium and have uses in batteries, semiconductors, solar panels, etc. These minerals have gained significance in view of India's commitment towards energy transition and achieving net-zero emission by 2070. Minerals like Beryllium, Titanium, Tungsten, Tantalum, etc. have usage in new technologies, electronics and defence equipment. Encouraging indigenous mining would lead to reduction in imports and setting up of related industries and infrastructure projects. The proposal is also expected to increase generation of employment in the mining sector.
Geological Survey of India (GSI) and Mineral Exploration & Consultancy Ltd. (MECL) have recently handed over the exploration report of 13 blocks containing one or more of critical minerals like Cobalt, Titanium, Gallium, Vanadium and Tungsten. Further, these agencies are conducting exploration for these critical and strategic minerals in the country.
The Central Government has launched the first tranche of the auction of critical and strategic mineral blocks in November, 2023 for minerals such as Lithium, REE, Nickel, Platinum Group of Elements, Potash, Glauconite, Phosphorite, Graphite, Molybdenum, etc. which is getting positive response from the industry. Total 20 mineral blocks are being auctioned in the first tranche. Last date of submission of bids (Bid Due Date) for the first tranche of auction was 26th February, 2024.