श्रम तथा रोजगार मन्त्रालय
करोडौं सदस्यको जीवनको सुगमताका लागि ईपीएफओ सुधारको फाइदामाथि श्रम एवं रोजगार मन्त्रालयद्वारा जोड
द्रूत, सरल अनि बढी पारदर्शी तरिकाले रकम निकासी सुनिश्चित गर्न तेह्र जटिल प्रावधानलाई तीन श्रेणीमा विसय
सबै श्रेणीका लागि रकम निकासीको रोजगारमा पात्र वर्षको सङ्ख्या सात वर्षबाट घटाएर एक वर्ष बनाइयो
कुनै दस्तावेजीकरणबिना 75% पात्र रकम निकासी गर्नसकिनेछ; विशेष परिस्थितिमा पूर्ण रकम निकासीको पनि अधिकार रहनेछ
सेवानिवृत्ति बचत क्षय हुन नदिन समयपूर्व अन्तिम फर्छ्योटको अवधि बढाएर 12 महिना बनाइएको छ; यो कदम अविवेकी रूपमा रकम निकासी निरूत्साहित गर्दै दीर्घकालीन वित्तीय हित प्रोत्साहित गर्न लक्षित
निरन्तरता प्रोत्साहित गर्दै भावी पेन्सन लाभ सुरक्षित बनाउन ईपीएस अन्तर्गत रकम निकासी लाभको नियम संशोधित
15 OCT 2025 10:10PM by PIB Gangtok
कर्मचारी भविष्य निधि सङ्गठन (ईपीएफओ) अन्तर्गत हालका सुधार अनि प्रावधानबारे सामाजिक सञ्जालमा भ्रामक दाबी प्रसारित भइरहेको छ। उक्त पोस्टले रकम निकासीको नियम, पात्रता शर्त तथा सदस्यको भविष्य निधिमा पहुँचसित सम्बन्धित तथ्यलाई विकृत बनाउँदै अंशदाताहरूबीच भ्रम सिर्जना गरिरहेको छ। प्रसारित उक्त दाबी तथ्यात्मक रूपमा गलत अनि पूर्णरूपले भ्रामक रहेको स्पष्ट गरिन्छ।
ईपीएफओले सङ्गठित क्षेत्रमा लाखौं-लाख श्रमिकको दीर्घकालीन सामाजिक सुरक्षाका लागि महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्दछ। न्यासीहरूको केन्द्रिय बोर्डको (सीबीटी) हालैको निर्णयले सेवानिवृत्तिका समय सम्मानजनक कोषका साथ विभिन्न आवश्यकताको निम्ति उदार अनि सरल रकम निकासी विकल्पबीच उचित सन्तुलन कायम गर्दै सदस्यहरूका लागि जीवनको सहजता सुनिश्चित गर्ने तथ्य प्रतिबिम्बित गर्दछ। प्रस्तावित परिवर्तन ईपीएफओको वित्त एवं लेखा समितिद्वारा सिफारिश गरिएको थियो, जसमा नियोक्ता, कर्मचारीका प्रतिनिधिहरू सामेल रहेको त्रिपक्षीय समिति हो। ती परिवर्तनहरूलाई सीबीटीद्वारा स्वीकृत गरिएको थियो, जसमा नियोक्ता, कर्मचारी तथा राज्यका प्रतिनिधिहरू छन्। यस कारण ती परिवर्तन सबै हितधारकसँग विस्तृत परामर्शपछि गरिएका हुन्।
पहिले फरक न्यूनतम सेवा अवधिको निम्ति जटिल पात्रता मानक रहेको हुँदा खारेजी/ विलम्ब हुने गर्थ्यो। आंशिक रकम निकासीका लागि धेरै प्रावधान भएका कारण सदस्यहरूको निम्ति भ्रमको स्थिति उत्पन्न हुनका साथै रकम निकासीका दाबीहरू बारम्बार खारेज हुने गर्थ्यो। आंशिक रकम निकासीका लागि 13 प्रकारका प्रावधानलाई एउटै एकिकृत अनि सरलीकृत संरचनामा विलय गरिएको छ। नियमहरूको सरलीकरणअघि, सदस्यहरूलाई केवल कर्मचारीको अंशदान निकासी गर्ने अनुमति रहने गर्थ्यो भने ब्याज दर 50-100 प्रतिशत हुने गर्थ्यो। अब निकासीयोग्य रकममा नियोक्ताको अंशदानका साथमा कर्मचारीको अंशदान अनि ब्याज पनि सामेल रहनेछ। यसको परिणामस्वरूप, 75 प्रतिशत पात्र रकम आङरण गर्नसकिनेछ, जुन पहिलेको प्रावधान अन्तर्गत गर्नसकिने निकासीभन्दा धेरै हुनेछ। पहिले पात्रता अवधि सात वर्षसम्म हुने गर्थ्यो, जसलाई सबै प्रकारको रकम निकासीको निम्ति समान 12 महिना बनाइएको छ, जसले बुझाईका साथमा अगावै रकम निकासीलाई सुगम बनाउनेछ।
अब कर्मचारीले केवल 12 महिनाको अवधिमा अरू धेरै साथै अगावै रकम निकासी गर्नसक्नेछन्।
यसका साथै, बारम्बार रकम निकासीका कारण, सेवानिवृत्तिका समय अपर्याप्त पीएफ शेष रहने गर्थ्यो। 50 प्रतिशत पीएफ सदस्यको ₹20,000 भन्दा कम्ति तथा 75 प्रतिशतको अन्तिम फर्छ्योटका समय ₹50,000 भन्दा कम्ति पीएफ शेष रहने गर्थ्यो। बारम्बार आहरणका कारण, कम वेतन हुने कर्मचारीहरू @8.25% को दरले चक्रवृद्धिको फाइदाबारे अञ्जान रहने गरेका कारण कार्यशील जीवनको अन्त्यमा उच्च सामाजिक सुरक्षा गुमाउने गर्थे। यस कारण, सुरक्षा कवचका साथै दीर्घकालीन सामाजिक सुरक्षा प्रदान गर्न सेवानिवृत्तिका समय पर्याप्त कोष सुनिश्चित गर्न सीबीटीको निर्णय अनुसार, 25 प्रतिशत आंशदान कायम गर्न आवश्यक छ।
बेरोजगार भएको स्थितिमा, 75% पीएफ शेष (नियोक्ता तथा कर्मचारीको अंशदानका साथमा अर्जित ब्याज सामेल) तत्कालै निकाल्न सकिनेछ। रहल 25% एक वर्षपछि निकाल्न सकिनेछ। 55 वर्षको उमेरपछि, स्थायी अपाङ्गता, काम गर्न असमर्थता, छँटनी, स्वैच्छित सेवानिवृत्ति वा स्थायी रूपमा भारत छोड्ने आदि स्थितिमा पीएफ शेष पूर्णरूपले निकाल्न ( 25% न्यूनतम शेषसहित) अनुमति रहनेछ।
प्रस्तावित परिवर्तनबाट 58 वर्षको उमेरपछि पेन्सनको हकदारी पूर्णरूपले अप्रभावित रहनेछ। सदस्यले 10 वर्षको अवधिमामा 10 वर्षको सेवाकाल पूरा गरेपछि, पेन्सन खातामा सञ्चित रकम निकाल्न सक्नेछन्। तथापि, सेवानिवृत्तिमा पेन्सनको निम्ति पात्र बन्न, सदस्यले ईपीएस सदस्यताको 10 वर्ष पूरा गर्नुपर्नेछ। करिब 75% पेन्सनभोगी सदस्यहरूले सेवाको चार वर्षभित्रै, अर्थात् 10 वर्षभन्दा कम समयमै सम्पूर्ण पेन्सन रकम निकाल्ने गर्ने हुँदा, सदस्यता समाप्त हुनका साथै भावी पेन्सन तथा सामाजिक सुरक्षा लाभका लागि अयोग्य ठहरिने गर्छन्। यसका साथै, यदि पेन्सन निधि निकासी नगरिए, र सदस्यको मृत्युको स्थितिमा, सदस्यका परिवार अंशदान बन्द भएको तीन वर्षसम्म पनि पेन्सन लाभको हकदार रहन्छन्। एकपटक निकासी गरिएपछि, लाभ गुमाइन्छ।
सदस्यहरूलाई पेन्सन प्राप्त गर्नका लागि 10 वर्षको पात्रता पूरा गर्न प्रोत्साहित गर्नका साथै सदस्यको मृत्युको स्थितिमा परिवारलाई पात्र ठहऱ्याउन, प्रस्तावित प्रावधानले सदस्यलाई सञ्चित पेन्सन दुई महिनाको साटो 36 महिनामा निकासी गर्न अनुमति प्रदान गर्दछ। यसले सदस्य अनि उनका परिवारलाई पेन्सनका रूपमा दीर्घकालीन सामाजित सुरक्षा सुनिश्चित गर्नेछ।
ईपीएफओले सामाजिक सुरक्षाको सन्दर्भमा दीर्घकालीन सुरक्षा प्रदान गर्दछ र ईपीएफको निधि ब्याङ्क खाताका रूपमा प्रयोग गर्नु मिल्दैन। यसका साथै ईपीएफ र एमपी ऐन, 1952 ले 20 वा धेरै व्यक्ति नियुक्त गर्ने प्रतिष्ठान वा मासिक ₹15,000 सम्म तनखा अर्जित गर्नेहरूलाई ईपीएफ अन्तर्गत समेट्न अनिवार्य बनाउँदछ। यसो भए तापनि, ₹15,000 भन्दा धेरै कमाउने 35% ईपीएफओ सदस्य तथा 15% प्रतिष्ठान (करिब 1.06 लाख) स्वैच्छिक रूपमा ईपीएफओमा सामेल भई यस सङ्गठनमाथि विश्वास अनि भरोसा देखाएका छन्।
बेरोजगारहरूको सङ्ख्या बढअने सरकारले अपेक्षा गरेको भनी सामाजिक सञ्जालमा प्रसार भइरहेको पोस्ट आधारहीन छन्। आधिकारिक तथ्याङ्क अनुसार, 1.29 करोडभन्दा धेरै कर्मचारी वर्ष 2024-25 मा वेतनभोगीका रूपमा थपिएको तथा बेरोजगार दर 2017-18 को 6% बाट घटेर 2023-24 मा 3.2% पुगेको छ।
ईपीएफओले करिब ₹28 लाख करोड कोष कायम गर्नका साथै आफ्नो विशालता, सुरक्षा अनि उच्च प्राप्तिका (धेरै मामिलामा करमुक्त) कारण करोडौं सदस्यको भरोसा जीतेको छ। सङ्गठन आफ्नो 30 करोडभन्दा धेरै सदस्यको सामाजिक सुरक्षाहितको रक्षा गर्नका साथै पारदर्शिता अनि कुशलताको निम्ति प्रक्रियाहरू सरल बनाउँदै डिजिटल सुगम्यता सुदृढ बनाउन प्रतिबद्ध छ।
सदस्य तथा जनसाधारणलाई सही जानकारीका लागि केवल श्रम एवं रोजगार मन्त्रालय तथा ईपीएफओद्वारा जारी आधिकारिक सञ्चार संवाद अनि परिपत्रहरूमाथि भर पर्न र सामाजिक सञ्जालमा प्रसारित निराधार अनि भ्रामक पोस्टमाथि विश्वास नगर्न सल्लाह दिइन्छ।

Ministry of Labour & Employment
Ministry of Labour & Employment emphasizes benefits of EPFO Reforms for Ease of Living for crores of members
Thirteen complex provisions merged into three categories, ensuring faster, simpler and more transparent withdrawals
Eligible number of years in an employment for withdrawals reduced from up to seven years to one year for all categories
75% of eligible amount now withdrawable at any time without any documentation; full withdrawal also allowed under special situations
Premature final settlement period extended to 12 months to prevent erosion of Retirement Savings: move aims to discourage hasty withdrawals and promote long-term financial well-being
Withdrawal benefit rules under EPS revised to encourage continuity and secure future pension benefits
15 OCT 2025 10:10PM by PIB Delhi
A social media post has made misleading claims regarding recent reforms and provisions under the Employees’ Provident Fund Organization (EPFO). The post distorts facts related to withdrawal rules, eligibility conditions, and access to members’ provident fund balances, creating confusion among subscribers. It is clarified that the claims being circulated are factually incorrect and grossly misleading.
The EPFO plays a crucial role in ensuring long-term social security for millions of workers in the organized sector. The recent decision of the Central Board of Trustees (CBT) reflects a fine balance between very liberal & simplified withdrawal options for various needs with a decent corpus at the time of retirement and ensures Ease of Living for members. The proposed changes were recommended by the Finance & Audit Committee of EPFO, which is a tripartite committee consisting of employer and employee representatives. These changes were approved by CBT, which has employee, employer and state representatives. So, the changes have been made after extensive consultation with all stakeholders.
Earlier, there was complex eligibility criteria in terms of differing minimum service period leading to rejection/delays. Too many provisions for partial withdrawals led to confusion for members and frequent rejection of withdrawal claims. The existing 13 types of partial withdrawal provisions have now been merged into one unified and simplified framework. Prior to the simplification of norms, the member was allowed to withdraw only the employee contribution and interest ranging from 50-100%. Now, the withdrawable amount will also include employer contribution besides employee contribution and interest. As a result, 75% of the eligible amount that can now be withdrawn will be much higher than the amount he/she could withdraw under the previous provisions. There were varying eligibility periods of up to seven years that existed earlier, which have now been uniformly set at 12 months for all kinds of withdrawals, creating ease of understanding and facilitating early withdrawal.
So now the employee can withdraw more and earlier after just a period of 12 months.
Further, repeated withdrawals routinely led to insufficient PF balance at the time of retirement. 50% of PF Members had less than Rs 20,000 in the PF balance and 75% had less than Rs. 50,000 at the time of final settlement. Due to repeated withdrawal, the workers with lower salaries did not realize the benefits of compounding @8.25% and thereby losing out on higher social security at the end of their working life. That is why, as per CBT’s decision, 25% of the contribution needs to be retained to ensure respectable corpus at retirement as a safety net and to provide long-term social security.
In case of unemployment, 75% PF balance ( that includes employer and employee contribution and interest earned) can be withdrawn immediately. Remaining 25% can also be withdrawn after one year. Full withdrawal of the entire PF balance (including the minimum balance of 25%) is also allowed in case of retirement after attaining 55 years of service, permanent disability, incapacity to work, retrenchment, voluntary retirement or leaving India permanently etc.
The Pension entitlement at the age of 58 years is completely unaffected by the proposed changes. A member can withdraw the accumulation in pension account before completing 10 years of service at any point of time in these 10 years. However, to qualify for a pension at retirement, a member must complete at least 10 years of EPS membership. About 75% of Pension Members withdraw their entire pension amount within four years of service, i.e. in less than 10 years, ending their membership and making the member ineligible for future pension and social security benefits. Additionally, if the pension fund is not withdrawn, the member’s family remains eligible for pension benefits for up to three years even after contributions stop—in case of the member’s death. Once withdrawn, this benefit is lost.
In order to encourage members to meet the 10-year eligibility for getting pension and to allow his/her family to be eligible for benefits in case of his/her death, the proposed provision allows the member to withdraw pension accumulation after 36 months instead of 2 months. This will ensure long-term social security in the form of pension for the member and his family.
EPFO offers long-term protection in terms of social security and EPFO funds are not supposed to be used as a bank account. Further, the EPF & MP Act, 1952, has always mandated EPF coverage for establishments employing 20 or more persons earning wages up to ₹15,000 per month. Despite this, around 35% of EPFO members earning above ₹15,000 and 15% establishments (nearly 1.06 lakh) have voluntarily joined EPFO, reaffirming their trust and confidence in the organization.
The claim circulating in social media posts that new rules reflect the Government’s expectation of a rise in unemployment is baseless. As per official data, over 1.29 crore workers were added to the payroll in 2024–25, and the unemployment rate declined to 3.2% in 2023–24, down from 6% in 2017–18.
The EPFO maintains nearly Rs 28 Lakh Cr Corpus and has earned the trust of Crores of Members due to its robustness, security and higher returns (tax free in many cases). The organization remains committed to safeguarding the social security interests of over 30 crore members, while continuing to simplify procedures and strengthen digital access for transparency and efficiency.
Members and the public are advised to rely only on official communications and circulars issued by the Ministry of Labour & Employment and EPFO for accurate information and not rely on unsubstantiated misleading social media posts.