Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurates the ground-breaking ceremony in Jaipur for investment proposals worth ₹4 lakh crore in Rajasthan
Union Home Minister also inaugurates and lays the foundation stones for various development projects of the Rajasthan government and a state-level exhibition on the three new criminal laws
Modi Ji has brought several reforms to enhance the Ease of Living, and after the full implementation of the three new criminal laws, there will be a major transformation in the Ease of Justice
The introduction of India’s three new criminal laws is the biggest reform of the 21st century
After the implementation of the three new laws, the conviction rate in Rajasthan has gone up from 42% to 60%, and once fully implemented, this will reach to 90%
Within one year of implementing the three new laws, 50% of chargesheets in the country have started being filed on time, and within the next year, this is expected to reach 90%
The Rajasthan government has implemented MoU worth ₹7 lakh crore on the ground out of ₹35 lakh crore of MoU in a short period of time
The previous government engaged in corruption in students’ uniforms, whereas the Bhajan Lal government sent ₹240 crore via DBT for 40 lakh students
My appeal to farmer brothers is to increase the production of pulses and oilseeds to make the country self-reliant in these sectors
After registering with NAFED and NCCF, the Government of India will purchase farmers’ pulses and oilseed crops at 100% of the MSP
13 OCT 2025 4:28PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated a state-level exhibition on new criminal laws in Jaipur, Rajasthan, and performed the ground-breaking for investment proposals worth ₹4 lakh crore today. Besides, Shri Shah also inaugurated and laid the foundation stone of various development projects of the Government of Rajasthan. On this occasion, Rajasthan Chief Minister Shri Bhajan Lal Sharma, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, and many other dignitaries were present.
In his address during the programme, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today's event is an occasion that synergizes development and justice. He said that a state-of-the-art exhibition is being launched here today to introduce three new criminal laws that bring fundamental changes to the country's criminal justice system and make the rights granted by the Constitution accessible to the people in a simple manner. He added that to boost Rajasthan's development, of the ₹35 lakh crores in the Memoranda of Understanding (MoU) signed at the Rising Rajasthan event, ₹3 lakh crores worth have already been executed, with the ground-breaking for an additional ₹4 lakh crores in MoU occurring today.
Shri Amit Shah said that everyone associated with the criminal justice system must visit this exhibition, as it accurately showcases the significant changes that will occur in our criminal justice system in the coming days. He said that through this exhibition, people will learn how the three new laws introduced by Prime Minister Shri Narendra Modi, replacing 160-year-old laws, will ensure justice within three years for any FIR filed after 2027. Shri Shah emphasized that the new criminal laws will deliver timely, accessible, and simplified justice to the people of the country. He added that Prime Minister Modi has introduced numerous changes in the country for Ease of Living, and with the implementation of these new laws, there will also be a significant transformation in Ease of Justice.
Union Home Minister said that through the three new laws, our criminal justice system will operate with a focus on justice rather than punishment. He said that these laws have been precisely implemented across the country, and the Ministry of Home Affairs (MHA) is providing guidance to all states for their implementation and follow-up. He emphasized that replacing laws made by the British, passed in their parliament, and designed to protect British rule with laws made by Indians, passed in the Indian Parliament, and aimed at delivering justice to Indians is a historic achievement.
Shri Amit Shah said, that in the new criminal laws, a separate chapter has been added for crimes against women and children. Provisions have been made for e-FIR and zero FIR, videography has been made mandatory for all seizures, and forensic investigation has been made compulsory for offenses carrying a punishment of more than seven years. He said that in Rajasthan, the conviction rate was 42 per cent, which has increased to 60 per cent within just one year of implementing these laws. He expressed confidence that once these laws are fully implemented, this rate will rise from 60 per cent to as high as 90 per cent. Shri Shah further said that for the smooth implementation of these laws, the National Forensic Science University (NFSU) was established in 2020, and affiliated colleges are being opened across the country to create a new workforce of youth trained in scientific investigation.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the new criminal laws, terrorism, mob lynching, organized crime, and digital crime have been defined for the first time in India’s judicial system. He said that these laws specify time limits in more than 29 different provisions. He further said that a provision for trial in absentia has also been introduced to ensure punishment for offenders who have fled the country. Shri Shah described the introduction of three new criminal laws as the biggest reform of the 21st century in India. He said that after the full implementation of these laws, India’s criminal justice system will become the most modern criminal justice system in the world. With the enforcement of these laws, about 50 per cent of chargesheets are now being filed on time, and this rate is expected to reach 90 percent next year. He added that the training of millions of police officers, thousands of judicial officers, FSL (Forensic Science Laboratory) officials, and prison staff has also been completed.
Shri Amit Shah said that today, a ground-breaking ceremony for investment proposals worth ₹4 lakh crore was held. He said that the Bhajan Lal Sharma government of Rajasthan has successfully implemented ₹7 lakh crore worth of MoU out of the ₹35 lakh crore signed. He said that through this achievement, various types of projects will create numerous employment opportunities for the youth of Rajasthan. He added that today, development projects worth ₹9,315 crore have also been launched. Shri Shah also said that the previous government engaged in corruption in students’ uniforms, whereas the Bhajan Lal government sent ₹240 crore via DBT for 40 lakh students. He mentioned that over 5 lakh milk producers in Rajasthan have been given a subsidy of ₹364 crore to boost milk production. He further said that registration for the 150 free electricity units scheme has also been launched today. Apart from this, the inauguration of 56 FSL (Forensic Science Laboratory) vehicles and several police vehicles also took place.
Union Home Minister said that the Modi government has decided that 100 per cent of the tur, masoor, and urad pulses produced by farmers registered with the National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and the National Cooperative Consumers' Federation of India Ltd. (NCCF) will be purchased at the Minimum Support Price (MSP). He said that urad is already cultivated in Rajasthan, and tur can also be grown there, encouraging the state’s farmers to register with NAFED and NCCF, after which the Government of India will procure their entire pulse production at MSP. He further said that to make the country self-reliant in the field of pulses and oilseeds, farmers will need to increase their production.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନରେ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟିର ନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ
13 OCT 2025 4:28PM by PIB Bhubaneswar
• ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଉପରେ ଏକ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଉଦଘାଟିତ
• ଭାରତର ତିନୋଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ପ୍ରଚଳନ ହେଉଛି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର
• ତିନୋଟି ନୂଆ ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାର ୪୨ ରୁ ୬୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ଏହା ୯୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିବ
• ତିନୋଟି ନୂଆ ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବାର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଦାଖଲ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ୯୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି
• ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାର ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୁଝାମଣାପତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୁଝାମଣାପତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି
• ବିରୋଧୀ ସରକାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ୟୁନିଫର୍ମରେ ଦୁର୍ନୀତି କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ଭଜନ ଲାଲ ସରକାର ୪୦ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ୨୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଇଥିଲେ
• କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ମୋର ନିବେଦନ ହେଉଛି ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିବ
• ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନ୍. ସି. ସି. ଏଫ୍. ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେବା ପରେ ଭାରତ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଫସଲ ଏମ. ଏସ୍. ପି. ର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତରେ କିଣିବେ
ଆଜି, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ରାଜସ୍ଥାନର ଜୟପୁରରେ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଉପରେ ଏକ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରି, ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରୀ ଶାହ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ରାଜସ୍ଥାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏପରି ଏକ ଅବସର ଯାହା ବିକାଶ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଅଧିକାରକୁ ସରଳ ଭାବରେ ଲୋକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ, ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଇଜିଂ ରାଜସ୍ଥାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୁଝାମଣା ପତ୍ର (ଏମଓୟୁ) ମଧ୍ୟରୁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇସାରିଛି, ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏମଓୟୁର ଆଜି ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ନିଶ୍ଚୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଏହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସଠିକ୍ ଭାବେ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକମାନେ ଜାଣିବେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ କିପରି ୧୬୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ବଦଳାଇ, ୨୦୨୭ ପରେ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା କୌଣସି ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ପାଇଁ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ, ସୁଲଭ ଏବଂ ସରଳ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ, ସହଜ ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦଣ୍ଡ ପରିବର୍ତ୍ତେ ନ୍ୟାୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ସାରା ଦେଶରେ ସଠିକ୍ ଭାବେ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍. ଏଚ୍. ଏ.) ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ସେଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆଇନକୁ ବଦଳାଇବା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ସଂସଦରେ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆଇନ ସହିତ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଭାରତୀୟ ସଂସଦରେ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କ ବିରୋଧରେ ହେଉଥିବା ଅପରାଧ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡାଯାଇଛି। ଇ-ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ଏବଂ ଶୂନ୍ୟ ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ସମସ୍ତ ଜବତ ପାଇଁ ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସାତ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ଥିବା ଅପରାଧ ପାଇଁ ଫରେନସିକ୍ ତଦନ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାଜସ୍ଥାନରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାର ୪୨ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହା ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଗୁ କରିବାର ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୬୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଥରେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଲାଗୁ ହୋଇଗଲେ, ଏହି ହାର ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ସୁଚାରୁ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ୨୦୨୦ରେ ଜାତୀୟ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏନ୍. ଏଫ୍. ଏସ୍. ୟୁ.) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଏକ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଅନୁବନ୍ଧିତ କଲେଜ ଖୋଲାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନରେ ଭାରତର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦ, ଗଣଦୁଷ୍କର୍ମ, ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଅପରାଧକୁ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ୨୯ରୁ ଅଧିକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମୟସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାଏ। ଦେଶ ଛାଡ଼ି ପଳାୟନ କରିଥିବା ଅପରାଧୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦଣ୍ଡ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ପ୍ରଚଳନ ଭାରତରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସର୍ବବୃହତ ସଂସ୍କାର ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପରେ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ। ଏହି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବା ସହିତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଦାଖଲ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଏହି ହାର ୯୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀ, ହଜାର ହଜାର ନ୍ୟାୟିକ ଅଧିକାରୀ, ଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ (ଫରେନସିକ୍ ସାଇନ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରୀ) ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଜେଲ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ତାଲିମ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଏକ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ରାଜସ୍ଥାନର ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା ସରକାର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରୁ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସଫଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ରକଳ୍ପ ରାଜସ୍ଥାନର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ୯,୩୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ବିରୋଧୀ ସରକାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ୟୁନିଫର୍ମରେ ଦୁର୍ନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ଥିବାବେଳେ ଭଜନ ଲାଲ ସରକାର ୪୦ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ୨୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଇଥିଲେ। ରାଜସ୍ଥାନର ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୩୬୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୧୫୦ ୟୁନିଟ୍‍ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ୫୬ଟି ଏଫ୍. ଏସ୍. ଏଲ୍. (ଫରେନ୍ସିକ ସାଇନ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରୀ) ଯାନ ଏବଂ ଅନେକ ପୁଲିସ ଯାନର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ମୋଦୀ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟାସନାଲ ଏଗ୍ରିକଲଚରାଲ କୋଅପରେଟିଭ୍ ମାର୍କେଟିଂ ଫେଡେରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ନାଫେଡ୍) ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ କୋଅପରେଟିଭ୍ କଞ୍ଜ୍ୟୁମର୍ସ ଫେଡେରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିସିଏଫ) ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଚଣା, ମସୁର ଏବଂ ହରଡ ଡାଲି ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ରେ କିଣାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାଜସ୍ଥାନରେ ହରଡ ଚାଷ ହୋଇସାରିଛି, ଏବଂ ସେଠାରେ ଚଣା ମଧ୍ୟ ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ରାଜ୍ୟର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନ୍. ସି. ସି. ଏଫ୍. ରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ଯାହା ପରେ ଭାରତ ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ଏମ୍. ଏସ୍. ପି. ରେ କ୍ରୟ କରିବେ। ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ।