প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মন্ত্ৰী পৰিষদৰ শপত গ্ৰহণ অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ নেতাসকলৰ অংশগ্ৰহণ
09 JUN 2024 11:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মন্ত্ৰী পৰিষদৰ শপত গ্ৰহণ অনুষ্ঠান ৯ জুন, ২০২৪ তাৰিখে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত অনুষ্ঠিত হয়। ভাৰতৰ চুবুৰীয়া আৰু ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ নেতাসকলে সন্মানীয় অতিথি হিচাপে অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে।
এই অনুষ্ঠানত শ্ৰীলংকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মাননীয় ৰণিল বিক্ৰমসিংহ, মালদ্বীপৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মাননীয় ডঃ মহম্মদ মুইজজু, ছেইছেলৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি মাননীয় আহমেদ আফিফ, বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাননীয় শ্বেইখ হাছিনা, মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাননীয় প্ৰবিন্দ কুমাৰ জগনাথ আৰু তেওঁৰ পত্নী, নেপালৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাননীয় পুষ্পা কমল দাহাল প্ৰচণ্ডা আৰু ভূটানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাননীয় টবৰিং চেগাই উপস্থিত থাকে। মালদ্বীপ, বাংলাদেশ, নেপাল আৰু ভূটানৰ নেতৃবৃন্দৰ সৈতে মন্ত্ৰীসকলো উপস্থিত আছিল।
শপত গ্ৰহণ অনুষ্ঠানৰ পাছত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত উপস্থিত নেতাসকলৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হয়। একেৰাহে তৃতীয়টো ঐতিহাসিক কাৰ্যকালৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে শপত গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে নেতৃবৃন্দই তেওঁক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাৰ বাবে তেওঁলোকক ধন্যবাদ জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ 'প্ৰতিবেশী প্ৰথম' নীতি আৰু 'সাগৰ ভিজন'ৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰতে এই অঞ্চলৰ শান্তি, প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰি যাব। এই প্ৰসংগত তেওঁ অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণৰ মাজত গভীৰ সম্পৰ্ক আৰু সংযোগ স্থাপনৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেক্ষাপটত বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ কণ্ঠক প্ৰসাৰিত কৰি থাকিব।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী গান্ধীৰ দ্বাৰা আয়োজিত এখন ভোজত অংশগ্ৰহণ কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত দ্ৰুপদী মুৰ্মু। ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁলোকক আদৰণি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱাৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু কয় যে ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়া কেৱল ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্তেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰ লাখ লাখ লোকৰ বাবে এক প্ৰেৰণা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মন্ত্ৰী পৰিষদৰ শপত গ্ৰহণ অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ চুবুৰীয়া দেশ আৰু ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ নেতৃবৃন্দৰ অংশগ্ৰহণে এই অঞ্চলৰ সৈতে ভাৰতৰ গভীৰ বন্ধুত্ব আৰু সহযোগিতাৰ সম্পৰ্কক আলোকপাত কৰে।

Prime Minister's Office
Participation of leaders from India’s neighbourhood and Indian Ocean region in the swearing-in ceremony of Prime Minister and Council of Ministers
09 JUN 2024 11:50PM by PIB Delhi
The swearing-in ceremony of Prime Minister Shri Narendra Modi and the Council of Ministers took place in Rashtrapati Bhavan on 09 June 2024. Leaders from India’s neighbourhood and the Indian Ocean region participated in the ceremony as honoured guests.
The leaders who attended the ceremony included President of Sri Lanka, H.E. Mr. Ranil Wickremesinghe; President of Maldives, H.E. Dr. Mohamed Muizzu; Vice-President of Seychelles, H.E. Mr. Ahmed Afif; Prime Minister of Bangladesh, H.E. Sheikh Hasina; Prime Minister of Mauritius, H.E. Mr. Pravind Kumar Jugnauth accompanied by his spouse; Prime Minister of Nepal, H.E. Mr. Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’; and Prime Minister of Bhutan, H.E. Mr. Tshering Tobgay. Leaders of Maldives, Bangladesh, Nepal and Bhutan were accompanied by Ministers.
Following the swearing-in ceremony, Prime Minister Shri Narendra Modi met with the visiting leaders in Rashtrapati Bhavan. The leaders congratulated him for taking oath as the Prime Minister of India for the historic third consecutive term. Thanking them for gracing the occasion, Prime Minister reaffirmed India’s commitment to its ‘Neighbourhood First’ policy and ‘SAGAR Vision’. Prime Minister emphasized that in his third term, India will continue to work for the peace, progress and prosperity of the region in close partnership with the countries, even as it pursues its goal of VIKSIT BHARAT by 2047. In this context, he called for deeper people-to-people ties and connectivity in the region. He further added that India would continue to amplify the voice of the Global South in the international arena.
The leaders also attended a Banquet hosted by President Smt. Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan. President while welcoming them and conveying her wishes to Prime Minister Modi in the service of the nation, stated that India’s democratic exercise was not only a moment of pride for its people, but an inspiration to millions around the world.
The participation of leaders from India’s neighbourhood and the Indian Ocean region on the momentous occasion of swearing-in ceremony of Prime Minister and Council of Minister, underlines India’s deep-rooted bonds of friendship and cooperation with the region.