প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভূটান ভ্ৰমণৰ যৌথ বিবৃতি
ভাৰত আৰু ভূটানঃ প্ৰগতি আৰু বিকাশৰ বাবে একেলগে
22 MAR 2024 7:18PM by PIB Guwahati
ভাৰত আৰু ভূটানে পাৰস্পৰিক বিশ্বাস, সৌহাদ্য আৰু বুজাবুজিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি শতাব্দী ধৰি বন্ধুত্ব আৰু সহযোগিতাৰ ঘনিষ্ঠ সম্পর্ক ৰক্ষা কৰি আহিছে। আমাৰ সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক আৰু সাধাৰণ ভৌগোলিক স্থিতিয়ে আমাক সংযুক্ত কৰে। শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় সম্পৰ্কই আমাক একত্ৰিত কৰিছে। ভাৰত আৰু ভূটানৰ জনসাধাৰণৰ মাজত থকা ঘনিষ্ঠ বন্ধুত্ব আমাৰ মৈত্রীৰ কেন্দ্রবিন্দু। আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত থকা সম্পৰ্ক এক ব্যতিক্ৰমী চুবুৰীয়া সম্পৰ্কৰ উদাহৰণ।
আমাৰ দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত থকা স্থায়ী অংশীদাৰিত্ব আমাৰ অভিন্ন মূল্যবোধৰ লগতে আমাৰ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ ওপৰত আধাৰিত। ভূটানৰ বাবে ভাৰত আৰু ভূটানৰ বাবে ভাৰত এই অঞ্চলৰ এক স্থায়ী বাস্তৱ, যি ভূটানৰ পৰৱৰ্তী ড্ৰুক গিয়ালপোছ আৰু ভাৰত আৰু ভূটানৰ ৰাজনৈতিক নেতৃত্বৰ আলোকিত দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিপোষিত।
আমি আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত পাৰস্পৰিক নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰিছো। আমি আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহত পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ সৈতে নিবিড় সমন্বয় আৰু সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হৈছো।
আমি একেলগে এক পৰিৱৰ্তনশীল অংশীদাৰিত্বৰ সন্ধান কৰিম যি আমাৰ অনন্য আৰু বিশেষ সম্পৰ্কক আগুৱাই নিব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৰে'ল, পথ, বায়ু, জলপথৰ যোগেদি সংযোজিতকৰণ, সামগ্ৰী আৰু সেৱাসমূহৰ সীমান্ত পাৰ হৈ চলাচলৰ বাবে বাণিজ্যিক আন্তঃগাঁথনি, অৰ্থনৈতিক আৰু ডিজিটেল সংযোজিতকৰণ।
১৯৬১ চনত ভূটানৰ প্ৰথম পঞ্চবাৰ্ষিক পৰিকল্পনাৰ পৰা ভূটানৰ সৈতে ভাৰতৰ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্বই জনসাধাৰণক সৱলীকৰণ কৰি আহিছে আৰু সকলো ক্ষেত্ৰ আৰু অঞ্চলৰ বিকাশ সুনিশ্চিত কৰিছে। আমাৰ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্ব ভাৰতৰ 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস'ৰ দৃষ্টিভংগী আৰু ভূটানৰ মুঠ ৰাষ্ট্ৰীয় সুখৰ দৰ্শনৰ সংমিশ্ৰণ। আমি ভূটানৰ জনসাধাৰণ আৰু চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু মহামান্য ৰজাৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি আমাৰ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্বৰ সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত ৰাখিম।
আমাৰ শক্তি সহযোগিতাই গভীৰ অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ এক স্পষ্ট উদাহৰণ, যাৰ ফলত পাৰস্পৰিক লাভজনক ফলাফল লাভ হয়। আমি জলবিদ্যুৎ, সৌৰ আৰু সেউজ হাইড্ৰ'জেনৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ স্বচ্ছ শক্তিৰ অংশীদাৰিত্বৰ সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত ৰাখিম আৰু যুটীয়াভাৱে নতুন প্ৰকল্প বিকাশ কৰিম, যিয়ে আমাৰ প্ৰযুক্তিগত দক্ষতা, ব্যৱসায়িক খণ্ডৰ সজীৱতা আৰু দুয়োখন দেশৰ দক্ষ প্ৰতিভাক অঞ্চলটোৰ শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব। এই প্ৰসংগত আমি ভাৰত-ভূটান শক্তি সহযোগিতাৰ যুটীয়া দৃষ্টিভংগীক আদৰণি জনাইছো।
আমাৰ দেশসমূহ ডিজিটেল আৰু প্ৰযুক্তিগত পৰিৱৰ্তনৰ মাজেৰে আগবাঢ়িছে, গতিকে আমাৰ যুটীয়া প্ৰয়াস হ'ব দ্ৰুত অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ আৰু দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণ সাধন কৰা। আমি মহাকাশ প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, ষ্টাৰ্ট-আপ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, স্বচ্ছ শক্তি, এছটিইএম গৱেষণা আৰু শিক্ষা আৰু ডিজিটেল দক্ষতা বিকাশৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত আমাৰ জড়িততা বৃদ্ধি কৰিম।
আমি বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিম, বিশেষকৈ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ জৰিয়তে, গেলফু বিশেষ প্ৰশাসনিক অঞ্চলৰ বিকাশৰ বাবে মহামান্য ৰজাৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততো, যাৰ ফলত এই অঞ্চলত অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক বৃদ্ধি পাব, অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি পাব আৰু ভাৰত আৰু ভূটানৰ জনসাধাৰণৰ মাজত ঘনিষ্ঠতা আহিব।
জনসাধাৰণৰ মাজত উৎকৃষ্ট সম্পৰ্কই আমাৰ ব্যতিক্ৰমী দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ ভেটি। আমি পণ্ডিত, শিক্ষাবিদ, পৰ্যটক, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, যুৱক-যুৱতী, ক্ৰীড়াবিদসকলৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰিম। আমি পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ দেশৰ সন্মানীয় সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰসমূহ ভ্ৰমণৰ মাধ্যমেৰে আমাৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কক আগুৱাই নিব লাগিব।
আমি শিক্ষা, দক্ষতা, উদ্যমিতা, প্ৰযুক্তি, ক্ৰীড়া আৰু সৃজনীশীল আৰু সাংস্কৃতিক উদ্যোগৰ জৰিয়তে যুৱ বিকাশক প্ৰোৎসাহিত কৰা খণ্ডসমূহত আমাৰ অংশীদাৰিত্ব ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰিছো। ভাৰত-ভূটান অংশীদাৰিত্বই আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ সপোন আৰু আকাংক্ষাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাব।
ভাৰতবৰ্ষই ইয়াৰ ইতিহাসত এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিছে য'ত দ্ৰুত আৰ্থ-সামাজিক প্ৰগতি আৰু প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতিৰ সমান্তৰালভাৱে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত অমৃত কালত এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। ২০৩৪ চনৰ ভিতৰত ভূটানে উচ্চ আয়ৰ দেশ হোৱাৰ লক্ষ্য লৈছে আৰু ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ এক নতুন পৰ্যায়ৰ সূচনা কৰিছে। প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ অৰ্থে ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত বন্ধুত্ব আৰু সহযোগিতা অব্যাহত থাকিব।

Prime Minister's Office
Joint Statement on the State Visit of Prime Minister of India to Bhutan
Bharat and Bhutan: Together for Progress and Development
22 MAR 2024 7:18PM by PIB Delhi
Over centuries, Bharat and Bhutan have enjoyed close bonds of friendship and cooperation anchored in mutual trust, goodwill and understanding. Our cultural links and common geography connect us. Strong economic and financial ties bind us. The close friendship between people of Bharat and Bhutan lies at the heart of our friendship. The relations between our two nations are an example of exceptional neighbourly ties.
The enduring partnership between our two nations is anchored in our common values as well as our shared cultural and spiritual heritage. Bharat for Bhutan and Bhutan for Bharat is an abiding reality of the region, nurtured by the enlightened vision of successive Druk Gyalpos of Bhutan and the political leadership in India and Bhutan.
We express satisfaction with the cooperation between our two countries related to our mutual security. We agree to continue with our close coordination and cooperation with each other on issues relating to our national interests.
Together, we will pursue a transformative partnership that advances our unique and special relations. This includes promoting connectivity in its broadest form physical connectivity through rail links, roads, air, waterways, trade infrastructure for seamless cross-border movement of goods and services, economic as well as digital connectivity.
Since Bhutan’s First Five Year Plan in 1961, India’s development partnership with Bhutan has been empowering the people and ensuring development across sectors and regions. Our development partnership is a confluence of India’s approach of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas’ and the philosophy of Gross National Happiness in Bhutan. We will continue to expand our development partnership in line with the priorities of the people and the Government of Bhutan, and the vision of His Majesty.
Our energy cooperation is a visible illustration of deep economic engagement, which results in mutually beneficial outcomes. We will continue to expand our clean energy partnership in the sectors of hydropower, solar and green hydrogen and jointly develop new projects, which channel our technological prowess, vibrancy of the business sector, and skilled talent of both countries to enhance energy security in the region. In this regard, we welcome the Joint Vision Statement on India-Bhutan Energy Partnership.
As our nations undergo profound digital and technological transformation, our joint endeavour will be to harness technologies for rapid economic growth and promoting the well-being of the two peoples. We will intensify our engagement in niche sectors of space technology, digital public infrastructure, start-ups, Artificial Intelligence, Clean Energy, STEM research and education and digital skills development.
We will strengthen trade and investment linkages with each other, particularly through the private sector, including in the context of His Majesty’s vision to develop the Gelephu Special Administrative Region, which will lead to greater economic connectivity in the region in a sustainable manner, promote economic partnerships and bring the people of Bharat and Bhutan closer.
Excellent people-to-people relations provide the foundation for our exceptional bilateral ties. We will nurture our people to people linkages by promoting exchanges of scholars, academics, tourists, students, youth, sport persons. We will continue to nurture our spiritual and cultural affinities including through visits of people to revered cultural heritage sites in each others’ countries.
We recognize the imperative of accelerating our partnership in sectors which promote youth development through education, skilling, entrepreneurship, technology, sports and creative and cultural industries. The Bharat-Bhutan partnership will respond to the dreams and aspirations of our youth for a better future.
Bharat has entered a new chapter in its history, one which is characterised by rapid socio-economic progress and technological advancements, and striving to become a developed nation by 2047 in the Amrit Kaal. Bhutan has the vision to become a high-income nation by 2034 and is embarking on a new phase in its economic development. In the common quest for progress and prosperity, Bharat and Bhutan will continue to be the closest of friends and partners.