প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইৰানৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠক
22 OCT 2024 10:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হয়। ডাঃ বৰুৱা ১৬সংখ্যক ব্ৰিকছ সন্মিলনৰ প্ৰাকক্ষণত ইৰানৰ ইছলামিক প্ৰজাতন্ত্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মাছুদ পেজেস্কিয়ান আজি কাজানত উপস্থিত হয়।
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে এই উপলক্ষে তেওঁৰ আদৰণীয় অতিথিৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। ডাঃ বৰুৱা মাছুদ পেজেস্কিয়ান ইছলামিক ৰিপাব্লিক অৱ ইৰাণৰ নৱম ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে নিৰ্বাচিত হোৱাৰ সন্দৰ্ভত। তেওঁ ইৰানক ব্ৰিকছ পৰিয়াললৈ আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ উপায়সমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। চাহবাহাৰ বন্দৰৰ সৈতে দীৰ্ঘম্যাদী চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাটো দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি বুলি উল্লেখ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই আফগানিস্তানৰ পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু পুনৰ বিকাশৰ লগতে মধ্য এছিয়াৰ সৈতে বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে।
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিকে ধৰি আঞ্চলিক বিকাশৰ বিষয়েও নেতাদ্বয়ে মত বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংঘৰ্ষৰ সম্প্ৰসাৰণক লৈ গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে আৰু পৰিস্থিতিৰ অৱনতি ঘটাবলৈ ভাৰতৰ আহ্বান দোহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসামৰিক লোকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু সংঘৰ্ষৰ সমাধানত কূটনীতিৰ ভূমিকাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ব্ৰিকছ আৰু এছচিঅ'কে ধৰি বিভিন্ন বহুপাক্ষিক মঞ্চত সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি পেজেস্কিয়ানক শীঘ্ৰে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। ৰাষ্ট্রপতি পেজেস্কিয়ানে এই আমন্ত্ৰণ স্বীকাৰ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with the President of the Islamic Republic of Iran
22 OCT 2024 10:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met H.E. Dr. Masoud Pezeshkian, President of the Islamic Republic of Iran, in Kazan today on the sidelines of the 16th BRICS Summit.
Prime Minister congratulated H.E. Dr. Masoud Pezeshkian on his election as the 9th President of the Islamic Republic of Iran. He also welcomed Iran in the BRICS family. The two leaders reviewed bilateral relations and discussed ways to further strengthen cooperation in various fields. Noting that the signing of the long-term contract of Chabahar Port is an important milestone in bilateral relations, the two leaders reaffirmed its significance for reconstruction and redevelopment of Afghanistan and enhancing trade and economic linkages with Central Asia.
The leaders also exchanged views on regional developments, including the situation in West Asia. Prime Minister expressed deep concern over the widening of the conflict and reiterated India’s call to de-escalate the situation. Prime Minister also emphasized on protection of civilians and the role of diplomacy in resolving the conflict.
The leaders agreed to continue their cooperation in various multilateral forums, including BRICS and SCO. Prime Minister invited President Pezeshkian to visit India at an early date. President Pezeshkian accepted the invitation.